فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا خلیلی* صفحات 7-48
    با وجود اینکه گفتمان انقلاب اسلامی با گفتمان پهلویسم به‏عنوان «دیگر» معرفتی خود دارای گسست و در درون خود دارای پیوست بود، اما در طول زمان و در مواجهه با گفتمان‏ های معرفتی مختلف دستخوش تغییر و تحول شد و خرده‏ گفتمان‏ های مختلفی در چارچوب آن شکل گرفت که هر یک تاثیر خاصی بر حکمرانی امنیت ملی در ایران داشته ‎اند. در این مقاله با تمرکز بر تفاوت میان خرده‏ گفتمان‎ های شکل‏گرفته در درون گفتمان انقلاب اسلامی، این پرسش مطرح شده که تحول در خرده ‏گفتمان‏های انقلاب اسلامی چه تاثیری بر حکمرانی امنیت ملی در ایران داشته است؟ در پاسخ به این سوال، با استفاده از منابع کتابخانه‏ ای و تحلیل اسناد ثانویه مرتبط موجود، ضمن بررسی تحولات در گفتمان انقلاب اسلامی، اصول و مبانی و همچنین آثار و پیامدهای هر خرده‏ گفتمان بر حکمرانی امنیت ملی در ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار می‎ گیرد. فرضیه‏ ای که در این مقاله مورد آزمون قرار می‏ گیرد، این است که تحول گفتمانی حکمرانی امنیت ملی در جمهوری اسلامی ایران با وجود تکوین الگوی حکمرانی خاص جمهوری اسلامی، باعث تضعیف اجماع و شکل‏گیری قطب‏ بندی و تعارض در جامعه و ساختار و نهادهای امنیت ملی شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تحول گفتمانی، امنیت ملی، حکمرانی، حکمرانی امنیت ملی
  • حسن عالی پور* صفحات 49-80

    این مقاله با روش تحلیلی به خاستگاه ‏های حقوقی امنیت ملی در جمهوری اسلامی ایران پرداخته و با بررسی پیوند امنیت ملی و نظام حقوقی، جایگاه امنیت ملی در نظام حقوقی و مسیر پیش روی نظام حقوقی امنیت ملی، به این نتیجه رسیده است که مبنای اصلی امنیت ملی در ایران بر پایه قانون اساسی، تکلیف‏ های همگانی و حقوق و آزادی‏های افراد است. پیوستگی این دو، سبب پاسداشت امنیت ملی می‏شود؛ به‏ گونه ‏ای که پاسدار امنیت ملی در ایران نه مقام‏ها یا نهادهای خاص، بلکه همگان‏ اند. اما با پیش کشیدن مصلحت به ‏عنوان مبنای نیرومند در معرفی امنیت ملی در ایران، این حوزه از مبانی اصلی که مبتنی بر حضور همگانی است، دور شده و جایگاه شکننده ‏ای یافته است. جدا از این، امنیت ملی ایران با رویکرد امنیت درون‏ سرزمینی و برون ‏سرزمینی، همچنان در عمل در عرض نظام حقوقی جای می‏ گیرد تا در طول آن. پیشنهاد این مقاله، حقوقی‏ سازی امنیت ملی بر اساس قانون اساسی و نیز محوریت بخشیدن به مبانی اخلاقی و شرعی و اتخاذ رویکرد استثناگرا نسبت به مبنای مصلحت است؛ تا از این در، امنیت ملی جایگاه تثبیت‏ شده در نظام حقوقی یاید.

    کلیدواژگان: نظام حقوقی، مبانی حقوقی، امنیت ملی، حق، تکلیف، مصلحت
  • مهدی رضایی*، نرگس نخجوانی صفحات 81-110

    دستگاه قضایی از یک سو با تامین امنیت قضایی، به تقویت امنیت ملی کمک می‏ کند؛ که مستلزم حاکمیت قانون، استقلال قضایی و رعایت حقوق شهروندی است و همگی از الزامات مدرن امنیت ملی نیز به شمار می‏ روند. از سوی دیگر، نقش این قوه در حکمرانی امنیت ملی در خلال پدیده‏ ای بررسی شده که قضایی ‏سازی سیاست نام گرفته است. پیوند مفهوم نظارت قضایی با فرایندهای اجرایی و سیاسی در دنیا، به شکل‏ گیری پدیده قضایی‏ سازی سیاست انجامیده است. در این مقاله، ارتباط قضایی‏ سازی سیاست و گسترش صلاحیت‏ های نظارتی قوه قضاییه برای تحقق هرچه بیشتر و مستحکم ‏تر امنیت ملی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، حکمرانی امنیت ملی، نظارت قضایی، قضایی‏سازی سیاست، بازنگری قضایی
  • حسن صدرانیا* صفحات 111-146
    در حکمرانی امنیت ملی، سیاست‏گذاری امنیتی وظیفه دولت است. یکی از ابزارهای مدیریت امنیتی، نهادهای دولتی هستند. برابر قانون، شورای امنیت کشور، یکی از نهادهای متولی مدیریت سیاست‏گذاری امنیت ملی است که از طریق شورای تامین در استان ها و شهرستان ‏ها و کمیسیون های ذیربط مسئولیت امنیت داخلی کشور را بر عهده دارد. هدف این مقاله، تحلیل، آسیب‏ شناسی و ارزیابی نقش شورای امنیت کشور در ساختار حکمرانی امنیت ملی است و برای این منظور، حوزه های ساختاری، کارکردی و حقوقی شورا و نسبت آن با دیگر شوراها و نهادهای مسیول در عرصه امنیت داخلی هم‏سنجی شده است. نتایج این مقاله حاکی از آن است که عواملی مانند وجود کاستی‏ هایی در قانون تعیین وظایف و تشکیلات شورای امنیت کشور، ترکیب اعضا و نوع نقش ‏آفرینی آنها در شورا، تقلیل مفهوم امنیت داخلی به امنیت نظامی و انتظامی و همپوشانی شرح وظایف با دیگر نهادها سبب شده این شورا چنان‏که باید، نتواند در ساختار حکمرانی امنیتی کشور به ایفای نقش موثر بپردازد و بیشتر به نهادی هماهنگ‏ کننده تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: حکمرانی امنیتی، امنیت ملی، دولت، شورای امنیت کشور، سیاست‏گذاری، قانون
  • علیرضا قاضی زاده* صفحات 147-174

    غافل‏ گیری راهبردی زمانی رخ می دهد که نظام امنیت ملی قادر به پیشگیری کامل از بحران یا مدیریت پیشینی شرایط برای کاهش آسیب های ناشی از بحران نباشد. حکمرانی امنیت ملی نیز به معنای کنشگری نهادهای خاصی از ساختار سیاسی کشور است که ماموریت مشخصی در قانون در حوزه امنیت ملی دارند. بر این اساس، پرسش اساسی این است که غافل‏ گیری راهبردی چه تاثیری بر حکمرانی امنیت ملی در جمهوری اسلامی ایران دارد؟ نتایج این مقاله نشان می ‏دهد که وقوع غافل‏ گیری، فرایند تصمیم‎ گیری امنیت ملی را دچار تاخیر زمانی می‏ کند و هزینه تامین امنیت را افزایش می ‏دهد. ضمن اینکه افزایش سوگیری شناختی، ابهام در نقش بازیگران تهدیدساز، مشغول‏ نگه داشتن مقام ‏های امنیت ملی، کاهش پایداری و نفوذ حاکمیت ملی، تردید در اولویت‏ های امنیتی، افزایش سیگنال‏ های کم ‏اهمیت و افزایش بی‏ اعتمادی عمومی نسبت به نظام امنیت ملی از دیگر موارد تاثیر غافل‏ گیری در حکمرانی امنیت ملی هستند. در این مقاله، راه‏ هایی برای کاهش غافل‏ گیری پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: غافل‏ گیری راهبردی، امنیت ملی، حکمرانی امنیت ملی، هشداردهی، سیاست ‏گذاری امنیت ملی
  • حیدرعلی مسعودی*، مهران شرفی صدرآبادی صفحات 175-224
    یکی از نقاط عطف بروز اختلافات فکری درباره مسایل سیاست خارجی زمانی است که کشورها در پی حل وفصل مسایل بین المللی خود از طریق توافق‏های دوجانبه یا چندجانبه بین المللی هستند. برجام به عنوان توافق چندجانبه ایران با کشورهای 1+5 برای حل وفصل بحران هسته ای، عامل بروز و تشدید اختلاف نظرهای داخلی در ایران بوده است؛ به گونه ای که با گذشت چندین سال، همچنان این اختلاف‏ ها بر سپهر سیاسی ایران سایه افکنده است. تلاش این مقاله معطوف به بررسی چالش‏ ها و بازدارنده های اجماع سازی داخلی درباره مسایل سیاست خارجی در جمهوری اسلامی ایران است. بر این اساس، با تمرکز بر تجربه برجام و با استفاده از تحلیل رمزگان عملیاتی، در پی تحلیل سازه های ادراکی نخبگان سیاسی درباره برجام در مقطع زمانی پیش و پس از خروج آمریکا از آن است. یافته های مقاله نشان می دهد که ساختار ادراکی مناسب و کارآمدی برای اجماع سازی پایدار در حوزه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران میان سه طیف نخبگان تعامل گرا، ضدهژمون و تاب خورنده وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اجماع داخلی، سیاست خارجی، رمزگان عملیاتی، قدرت های بزرگ، برجام
  • مهدی شریعتی فیض آبادی* صفحات 205-224

    هدف این مقاله، تبیین تهدید وجودی ورزش رژیم صهیونیستی در عرصه بین‏ الملل برای ایران است. یافته ‏های این مقاله که از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ‏ها، از نوع مطالعات کتابخانه‏ ای است، نشان می ‏دهد ورزش جمهوری اسلامی ایران بعد از بیش از چهار دهه رویارونشدن با نمایندگان رژیم صهیونیستی در رشته ‏ها و میادین مختلف، هم‏ اکنون با چالش مهمی مواجه شده است. با توجه به سرمایه‏ گذاری روزافزون رژیم صهیونیستی در عرصه ورزش به‏ منظور کسب پرستیژ و اعتبار بین‏ المللی، در سال‏ های آینده ورزش ایران با چالش حضور گسترده ورزشکاران تبعه این رژیم در رشته‏ های مختلف به‏ ویژه رشته‏های مدال‏آور ایران مانند کشتی، وزنه ‏برداری، جودو و... مواجه خواهد شد؛ که تدبیر مناسب در مقطع کنونی برای مقابله با این معضل می ‏تواند از بحران‏ های آینده برای ورزش ایران پیشگیری کند. همسوکردن کشورهای مسلمان با رویکرد و اهداف خود، توجیه نهادهای بین‏ المللی ورزش با استفاده از تجارب سایر کشورها و تمایزگذاری میان «بازی‏ کردن» و «به رسمیت شناختن» از جمله پیشنهادهایی است که نویسنده مقاله در این مورد ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: ورزش، پرستیژ ملی، امنیت، شناسایی، حاکمیت، مشروعیت
  • فیروزه رادفر*، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحات 225-252

    جو بایدن، قبل و بعد از انتخابات، یکی از اولویت‏ های سیاست خارجی خود را تدوین و تعقیب سیاست نوین آمریکا در قبال ایران اعلام کرده است. در کانون «سیاست ایران» بایدن نیز بازگشت به برجام قرار دارد. با این حال، در مورد چیستی و چگونگی این سیاست و بازگشت آمریکا به برجام ابهاماتی وجود دارد. از این رو، در این مقاله تلاش می ‏شود به این پرسش پاسخ داده شود که سیاست خارجی بایدن نسبت به ایران چه ماهیت، مولفه‏ ها و مختصاتی دارد و چگونه خواهد بود؟ با روش مطالعه اسنادی و تحلیل گفتارها، مکتوبات و مواضع اعلامی بایدن و تیم سیاست خارجی او، استدلال می‏ شود که گفتمان سیاست خارجی بایدن «بین‏ الملل‏ گرایی لیبرال» است. سیاست هسته ‏ای بایدن نیز بر پایه پیوند موضوعی و مرحله‏ ای مبنی بر بازگشت به برجام در گام نخست، تقویت و توسعه مفاد و طولانی‏ ترکردن زمان آن در گام دوم و تسری آن به برنامه موشکی و نفوذ منطقه ‏ای ایران در گام سوم است.

    کلیدواژگان: برجام، بین ‏الملل‏ گرایی لیبرال، نهادگرایی لیبرال، چندجانبه‏ گرایی، فراآتلانتیک‏ گرایی، حقوق بشر، گسترش دموکراسی، مداخله ‏گرایی بین المللی، فشار حداکثری
|
  • Reza Khalili * Pages 7-48
    Although the discourse of the Islamic Revolution had an epistemologicaldisconnection with the discourse of Pahlavism as "other discourse" and had acoherence within itself, but over time and in confronting with different epistemologicaldiscourses, it was affected by changes and many sub-discourses were formed, each ofwhich had a special impact on the governance of national security in Iran. In thisarticle, focusing on the differences between the sub-discourses formed within thediscourse of the Islamic Revolution, the question has been raised that what are theeffects of these sub-discourses on the national security governance? In response to thisquestion, using library resources and analysis of existing relevant secondarydocuments, while examining developments in the discourse of the Islamic Revolution,the principles and foundations as well as the effects and consequences of each subdiscourseon the national security governance in Iran are analyzed. The hypothesisexamined in this article is that the evolution of the discourse of national securitygovernance in the Islamic Republic of Iran, despite the development of a specificgovernance model of the Islamic Republic, weakens consensus and forms polarizationand conflict in society and also national security structures and institutions.
    Keywords: Islamic Revolution, Discourse Evolution, National Security, Governance, National Security Governance
  • Hassan Alipour * Pages 49-80

    This article studies the legal foundations of national security in the Islamic Republicof Iran by using analytical method and peruses the linkage between national securityand legal system, the place of national security in the legal system and the pathtowards the legal system of national security, concludes that the main foundation ofnational security in Iran is based on the Constitution, public obligations andindividual rights and liberties. The connection between them protects nationalsecurity in a way that not only special authorities or institutions but also everyone isconsidered as the guardians of national security. When propounding expediency as astrong principle in introducing national security in Iran, this field moves away fromthe main principle that is based on public presence and finds a fragile position. Apartfrom this, Iran's national security, with its internal and external security approach,continues to be practically within the legal system rather than along it. The proposalof this article is to legalize national security according to the Constitution, as well asto focus on moral and religious principles and to adopt an exceptional approach tothe basis of expediency. Thus, national security will gain a well-established place inthe legal system.

    Keywords: Legal system, Legal foundations, National Security, Rights, obligations, expediency
  • Mehdi Rezaee *, Narges Nakhjavani Pages 81-110

    National security, in modern definitions, in addition to the classical components ofsecurity such as the absence of external threats, is closely interacting with the stabilityand survival of the political system and governance and includes components thatfocus on citizens, such as civil rights, public trust, political legitimacy and Economicefficiency. On the other hand, in looking at this concept, the ratio of each of the pillarsof sovereignty should be measured and adjusted with it, and the judiciary is one of thepillars of sovereignty. Given the main function of the judiciary in establishing justice,it can be considered the most important element of governance in achieving politicallegitimacy, protection of citizens' rights and the efficiency of executive institutions, allof which lead to the establishment and strengthening of national security. The presentarticle, by emphasizing this position of the judiciary, examines its performance inproviding national security. Accordingly, the judiciary, on the one hand, will helpstrengthen national security by providing judicial security, which requires the rule oflaw, judicial independence and respect for civil rights, and all of which are modernrequirements of national security. On the other hand, the role of this power ingoverning national security has been studied during a phenomenon called policyjudicialization. The connection of the concept of judicial oversight with the executiveand political processes in the world has led to the formation of the phenomenon ofjudicial legalization. In the present article, the relationship between the judicializationof politics and the expansion of the oversight powers of the judiciary to achieve greaterand stronger national security has been examined.

    Keywords: Governance, National Security, Legalization of Politics, Judiciary, Judicial Security
  • Hassan Sadrania * Pages 111-146
    In national security governance, security policy-making is the duty of thegovernment. One of the tools of security management is governmental institutions.According to the law, the country’s National Security Council is one of theinstitutions in charge of national security policy management, which is responsiblefor the internal security of the country through the security provision councils andthe relevant commissions in the provinces and cities. The purpose of this article is toanalyze, pathologize and evaluate the role of the National Security Council in thegovernance structure of national security; for this purpose, the structural, functionaland legal areas of the Council and its relationship with other councils andinstitutions responsible in the field of internal security have been measured. Theresults of this article indicate that factors such as shortcomings in the lawdetermining the duties and organization of the country's security council,composition of members and the type of their role in the council, reducing theconcept of internal security to military and law enforcement security and dutyoverlapping with that of other institutions has caused this council not to be able toplay an effective role in the structure of the country's security governance as itshould; therefore, it has become more of a coordinating institution.
    Keywords: Security Governance, National Security, Government, National Security Council, Policy-making, Law
  • Alireza Ghazizade * Pages 147-174

    Strategic surprise occurs when the national security system is unable to fully preventa crisis or of a priori management of the situation to reduce the damages caused bythe crisis. National security governance also means the activism of certaininstitutions of the country's political structure that have a specific mission in thefield of national security by law. Accordingly, the main question is what effect doesstrategic surprise have on the governance of national security in the IslamicRepublic of Iran? The results of this article show that the occurrence of strategicsurprise postpones the national security decision-making process and increases thecosts of security. While increasing cognitive bias, ambiguity in the role ofthreatening actors, keeping national security officials busy, reducing the stability andinfluence of national sovereignty, doubts about security priorities, increasinginsignificant signals and increasing public distrust of the national security system aresome examples of the impact of strategic surprise on the national securitygovernance. This article suggests ways to reduce these surprises.

    Keywords: Strategic Surprise, National Security, National Security Governance, warning, National Security Policy-making
  • Heidarali Masoudi *, Mehran Sharafi Sadrababi Pages 175-224
    Foreign policy is one of the most controversial areas of governance. The complexity,fluidity, and sensitivity of issues and multiple actors involved make it hard to createand maintain a stable consensus on foreign policy. Different models of consensusbuildinghave been applied in the different political systems. Concluding a multilateralor bilateral agreement with other countries can be a starting point for widening the gapbetween different political factions. JCPOA as a multilateral agreement between Iranand the P5 + 1 caused many debates among Iranian political elites, even some yearsafter its conclusion in 2015. The main question of the article is that whether and towhat extent Iran has been successful in consensus-building in foreign policy. Focusingon JCPOA's experience and using operational coding analysis, this article analyzes theperceptual structures of political elites about JCPOA in the pre-and post-USwithdrawal. The operational code analysis of Iran's political elites about JCPOAshowed that there is no appropriate and efficient perceptual structure for creating astable consensus on Iran’s foreign policy between the three spectrums ofinternationalist, anti-hegemonic, and swing elites.
    Keywords: Domestic consensus, Iranian foreign policy, Operational Code, Great Powers, JCPOA
  • Mehdi Shariati Feizabadi * Pages 205-224

    The purpose of this article is to explain the existential threat of Zionist regime's sportin international arena for Iran. From the perspective of purpose, the findings of thisarticle are practical and from the perspective of data collection, they are desk review.They show that the sport of the Islamic Republic of Iran, after more than four decadesof not confronting the representatives of the Zionist regime in various fields, is nowfacing an important challenge. According to the increasing investment of this regimein different sport fields to gain more international prestige and performance, in comingyears, Iranian sport will face many challenges due to the presence of Israeli athletesespecially in Iran's medal-winning arenas such as wrestling, weight-lifting, judo andetc. So, taking appropriate measures at the present time to deal with this problem canprevent future crises for Iranian sports. Aligning Muslim countries with its approachand goals, justifying international sports institutions using the experiences of othercountries, and distinguishing between "playing" and "recognition" are somesuggestions made by the author of this article.

    Keywords: sport, National Prestige, Security, recognition, Sovereignty, legitimacy
  • Firoozeh Radfar *, Sayyed Jalal Dehghani Firooz Abadi Pages 225-252

    Before and after the election, Joe Biden has stated that one of his foreign policypriorities is to formulate and pursue a new US policy towards Iran. At the heart ofBiden's "Iranian politics" is his return to JCPOA. However, there are ambiguities aboutnature and quality of this policy and also USA return to JCPOA. Therefore, this articletries to answer this question: What are the nature, components and coordinates ofBiden's foreign policy towards Iran and what will it be like? By documentary studymethod and analyzing the speeches, letters, and statements made by Biden and hisforeign policy team, it is argued that Biden's foreign policy discourse is "liberalinternationalism." His nuclear policy is also based on a thematic and step-by-step linkto return to the JCPOA in the first step, strengthen and expand its provisions andextend its time in the second step, and finally extend it to the missile program andIran's regional influence in the third step.

    Keywords: Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), Liberal Internationalism, Liberal Institutionalism, Multilateralism, Trans-Atlanticism, Human rights, Democracy Expansion, International Interventionism, Maximum Pressure