فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا بخشی * صفحات 9-29

    طرح مسئله:

    توسعه روستایی، رکن اساسی توسعه کشور در کانون توجه سازمان بسیج سازندگی، از طریق برگزاری اردوهای جهادی صورت می‎گیرد؛ بر همین اساس، در طول دهه گذشته، پروژه های مختلفی در عرصه های عمرانی، محرومیت زدایی، کشاورزی و منابع طبیعی، آموزش و بهداشت در مناطق روستایی کشور اجرا شده است. در این مقاله سطح رضایتمندی جوامع روستایی استان خراسان جنوبی از فعالیت های انجام گرفته، در طی دوره زمانی (1384-1391) مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش پژوهش:

     این تحقیق به ‎لحاظ ماهیت، از نوع تحقیقات کمی و با توجه به هدف تحقیق، از نوع تحقیقات کاربردی و ازلحاظ گردآوری داده ها، در زمره تحقیقات توصیفی - تحلیلی است که با فن پیمایش انجام گرفته است. جمع آوری اطلاعات از طریق دو نوع پرسشنامه (مردم عادی و خبرگان روستا) با حجم نمونه 498 و 239 نفر در سطح 76 روستای استان خراسان جنوبی انجام شده است.

    یافته ها:

    نتایج پژوهش نشان داد که میزان رضایت افراد مورد مطالعه از فعالیت های سازمان بسیج سازندگی، بالاتر از سطح متوسط و ازلحاظ آماری معنا دار است. میانگین نمره رضایتمندی خبرگان روستا بیشتر از مردم عادی روستا بود و بین سطح رضایتمندی در میان شهرستان های استان تفاوت معنا داری مشاهده شد. بیشترین میزان رضایتمندی مربوط به فعالیت های انجام شده در سه عرصه خدمات درمانی- بهداشتی، خدمات علمی- آموزشی و عمران و آبادانی روستاها است. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین متغیرهای سطح تحصیلات، سن، مشارکت در فعالیت ها، تعداد روز مشارکت پاسخگویان و سطح رضایتمندی از فعالیت های انجام شده، رابطه معنا داری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

    انتخاب فعالیت ها توسط مردم، استفاده از نیروهای بومی در فعالیت ها، توجه به نیازهای روستاییان در انتخاب فعالیت ها، انتخاب زمان مناسب جهت انجام فعالیت ها به همراه مشارکت روستاییان در اجرای طرح ها و استفاده از مهارت های آنان، اثر مثبتی بر اثربخشی طرح های بسیج سازندگی در مناطق روستایی داشته است و میزان اثربخشی آن ها را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: توسعه، روستا، بسیج، رضایتمندی، خراسان جنوبی
  • علی محمدیان * صفحات 30-45

    طرح مسئله:

     امنیت در تعالیم فقهی، شامل موارد متعددی می شود؛ مثلا گفته شده است که هدف غایی آموزه های دینی، حفظ پنج مصلحت است: 1- جان انسان ها (امنیت نفس)؛ 2- حفظ دین و  پاسداری از عقاید و باورها؛ 3- حفاظت از عقل و خرد و جلوگیری از تضییع آن؛ 4- صیانت نسب اشخاص و امنیت عفت و اخلاق؛ 5- امنیت مال و ثروت و دسترنج افراد.  اگرچه در بیان فقها، به صراحت از امنیت روانی و اجتماعی سخنی به میان نیامده است؛ اما چنین نیست که مسئله به طورکلی از دید فقها مغفول مانده و به آن توجه نشده باشد؛ لذا جستار حاضر کوشیده است تا مواردی از احکام فقهی را که به نحوی با مقوله امنیت اجتماعی و روانی مرتبط هستند، از دل میراث مکتوب فقهی استخراج کند. 

     روش پژوهش:

     شیوه تحقیق مقاله حاضر، توصیفی- تحلیلی است و چون مطالعه موردی مدنظر نویسنده است، پژوهش شامل چند مرحله خواهد بود؛ در ابتدا پس از بیان مسیله، نمونه ای مشخص، سپس داده ها گردآوری شد و در مرحله بعد سازمان دهی داده ها و همچنین تدوین گزارش صورت گرفت که ممکن است متشکل از مصادیق و افراد متعدد باشد.  

     یافته ها:

    یافته های پژوهش، بیانگر این مطلب است که پرداختن به مقوله امنیت اجتماعی و روانی در فقه، در ضمن مباحثی همچون محاربه و فساد فی الارض، بحث جهاد دفاعی، تحریم زنا و جرایم جنسی و همچنین برخی از آموزه های دیگر از قبیل حرمت غیبت، دروغ، تهمت و... که تامین کننده امنیت جامعه است، تبلور یافته است.  

    نتیجه گیری:

     برآیند پژوهش نشان می دهد که شرع انور از توجه به مسئله پراهمیت امنیت اجتماعی و روانی غافل نبوده و در این زمینه فقها مفصل، سخن ها گفته و مباحث دامنه داری را مطرح کرده اند؛ باید توجه داشت اگرچه عبارت «امنیت اجتماعی» در عبارات آنان به کار نرفته است؛ لکن واژگانی از قبیل جلوگیری از اختلال نظام در کلمات بسیاری از ایشان مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: فقه، امنیت اجتماعی، اختلال نظام، نظم جامعه
  • ابراهیم رضایی*، نیره سادات پیراهش، ملیحه بادی صفحات 46-66

    تامین معیشت روستاییان و مهم تر از آن، پایدار کردن دستگاه های معیشتی به عنوان اصل اساسی در رویکرد غالب برنامه ریزی توسعه روستایی در عصر حاضر پذیرفته شده است. راهکار اصلی دستیابی به این اصل، ارتقای سطح تاب آوری معیشتی جامعه روستایی است تا روستاییان بتوانند در برابر بحران های محیطی و انسانی دوام بیاورند. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی، از حیث روش، تحقیق کمی و کیفی (ترکیبی) و روش گردآوری اطلاعات از نوع اسنادی است. این تحقیق به بررسی اثر پیامدهای خشک سالی بر تاب آوری معیشتی و روند آن در آینده و حال می پردازد. روند وقوع خشک سالی با استفاده از دو شاخص (SPI و ZSI) موردبررسی قرارگرفته و از شاخص «دمارتن» جهت تایید آن ها استفاده شده است. جامعه آماری در این تحقیق، شامل تمام جمعیت روستا و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان، 291 نفر از روستاییان است. خشک سالی به عنوان یک عامل محدودکننده برای توسعه پایدار گردشگری روستای قلعه نو و عامل دافعه برای گردشگران به حساب می آید؛ لذا امروزه ارزیابی شرایط  زیست اقلیمی ضمن شناسایی شرایط آسایش  اقلیمی حاکم بر روستای قلعه نو، به عنوان ابزاری کارآمد و مهم در دست برنامه ریزان ملی و منطقه ای به حساب می آید. شناسایی  نقاط بحرانی و حساس، ضمن هدایت برنامه های توسعه ای به مناطق کم خطر و مساعدتر سرمایه گذاری ها را در مناسب ترین حالت ممکن  در حوزه های مختلف صنعت گردشگری تضمین می سازد و همچنین شناسایی نیازهای پنهان گردشگران و انگیزه های آنان می تواند در انتخاب استراتژی مناسب جهت  شناخت و توسعه بازار هدف  یاری رسان ما باشد. شناخت و آگاهی از اثرات متقابل خشک سالی و گردشگری  توسط سیاست گذاران و متولیان صنعت  گردشگری باعث اتخاذ سیاست گذاری ها و اقدامات اجرایی مناسب در راستای توسعه پایدار این صنعت و افزایش تاب آوری معیشتی خواهد شد.

    کلیدواژگان: تا ب آوری، معیشتی، گردشگری، روستای قلعه نو
  • حوریه مرادی*، فاطمه رضایی، فریده غیبی، مریم بیرانوندراد صفحات 67-84

     طرح مسئله:

    در شرایط کنونی، با توجه به تداوم یافتن اعمال تروریستی و تهدیدات مربوط به آن، بهبود امنیت نقش کلیدی برای توسعه گردشگری دارد. درواقع بهبود امنیت در مناطق توریستی، یک عامل کلیدی جذاب برای تشویق گردشگران به یک سفر امن است. چه بسا امروزه گردشگران وقتی در مورد مکان مناسب برای گذراندن تعطیلات خود تصمیم می گیرند، علاوه بر توجه به نرخ ارز، هزینه ها، مناظر و وضعیت آب وهوا و امکانات دیگر، وجود امنیت در آن مکان را در اولویت انتخاب خود قرار می دهند. بدین سان پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش امنیت در توسعه گردشگری با تاکید بر تروریسم طراحی شده است.  

    روش پژوهش:

     روش پژوهشی توصیفی - مروری با رویکرد روایتی و استفاده از اسناد و مطالعات کتابخانه ای پیشین است.  

    یافته ها:

    نتایج پژوهش نشان می دهد که امنیت و گردشگری، دو عنصر وابسته به یکدیگر، در فرایند یک تعامل دوجانبه، تاثیر متقابل افزایشی یا کاهشی نسبت به هم دارند. اثرات مستقیم تروریسم بر فرایند توسعه، آسیب رسانی به زیرساخت ها و منابع فیزیکی و انسانی است و اثرات غیرمستقیم آن، شامل افزایش عدم قطعیت، کاهش سرمایه گذاری خارجی، تهدید فضای امنیتی و افزایش مخارج نظامی و امنیتی، افزایش هزینه تجارت و تضعیف آن و خسارت به صنعت گردشگری است.  

    نتیجه گیری:

     پارامترهای مختلفی بر توسعه اقتصادی کشورها تاثیرگذار است. از بین این پارامترهای تاثیرگذار، امنیت یکی از مهم ترین آن هاست. وجود امنیت در سطح داخل و منطقه بر فرآیند توسعه اقتصادی تاثیر بسزایی دارد و دلیل موفقیت اصلی صنعت گردشگری است، چراکه آرامش، راحتی و امنیت از عامل های موثر در انتخاب مکان های جغرافیایی توسط گردشگران است. تروریسم به عنوان یکی از دشمنان اصلی این صنعت، بسیار مهم و تاثیرگذار بر اقتصاد جهانی است و نتیجه منطقی گسترش تروریسم، ترور صنعت توریسم است.

    کلیدواژگان: امنیت، توسعه گردشگری، تروریسم
  • وحید کیانی صفحات 85-109

    ازنظر روابط بین الملل، مرزها یکی از عوامل به وجود آورنده دوستی و یا خصومت بین دولت ها و ملت ها محسوب می شوند و به همین جهت از مسایل مهم مورد مطالعه در جغرافیای سیاسی هستند. در مورد طبقه بندی مرزها، نظریات متفاوتی وجود دارد. «هارتشورن» و «باگز» هرکدام طبقه بندی های مختلفی از انواع مرزها ارایه داده اند؛ اما مطالعه و بررسی مدونی که مرزهای جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه را بر مبنای چنین نظریه هایی طبقه بندی کرده باشند، وجود ندارد. تحقیق حاضر با استفاده از نقشه و در طول 100 کیلومتر به 100 کیلومتر، مرزهای ایران را بر مبنای نظریه باگز که شامل مرزهای فیزیوگرافیک، انسانی- جغرافیایی، هندسی و ترکیبی است، مورد بررسی قرار داده است. نتایج و یافته های تحقیق حاکی از آن است که اکثر مرزهای ایران با کشورهای همسایه بجز دو مورد مرزهای انسانی - جغرافیایی که در مرزهای شمالی (بیله سوار اردبیل) و مرزهای شرقی (مزارع روستایی میرجاوه) و چند مورد مرزهای هندسی که در مرزهای شرقی ایران وجود دارند، از نوع فیزیوگرافیک هستند. نکته حایز اهمیت در مورد مرزهای فیزیوگرافیک ایران این است که بیشتر عوارض رودخانه ای، دریاچه ها و خط‎الراس و خط القعر کوه ها به عنوان نقاط مرزی تعیین شده اند و حاکی از نقش جبر جغرافیایی در تعیین، تحدید و تثبیت مرزهای ایران است.

    کلیدواژگان: مرز، مرزهای هندسی، مرزهای فیزیوگرافیک، نظریه باگز، جمهوری اسلامی ایران
  • ابراهیم کریمی منجرمویی صفحات 110-133

    طرح مسئله:

    تامین امنیت اجتماعی و احساس آن، همواره یکی از مهم ترین دغدغه های دولت ها بوده است. امری که دولت ها هزینه های سنگینی بابت آن پرداخته اند و گاه به نتیجه مطلوب و مورد نظر خود نرسیده اند. تجربه  نشان داده که تامین امنیت اجتماعی از عهده دولت ها خارج است و مشارکت مردم در این امر ضروری است. تکیه بر قوه قهریه، روشی است که سال ها کارآیی خود را از دست داده است. شعار "پیشگیری بهتر از درمان است" در این زمینه کارآیی دارد. به این معنا که با افزایش آگاهی عمومی و رفاه اجتماعی، جلوی بروز ناهنجاری های اجتماعی گرفته می شود. تمامی کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه و یا حتی توسعه یافته به گونه ای نیازمند دفاع غیر عامل در برابر تهدیدات هستند. بنابراین با درک موضوع و شناخت هرچه بیشتر از پدافند غیرعامل و عوامل مولفه های شکل دهنده آن و همچنین تآثیر آن در امنیت اجتماعی می توان راه هایی را جستجو کرد که در آن بتوان معضلات اجتماعی را کاهش داد. مشارکت اجتماعی یکی از مولفه های مهم می باشد که احساس امنیت اجتماعی را که حالت روانی و ذهنی دارد، به بهترین صورت سامان می دهد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از جمله پژوهش های کاربردی است و روش آن توصیفی از نوع کتابخانه ای می باشد. در این مطالعه از روش کیفی (مصاحبه عمیق) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.

    یافته ها

    سطح احساس امنیت با توجه به سطح مشارکت متفاوت می باشد. همچنین ابعاد مشارکت مدنی، مشارکت حمایتی، مشارکت فرهنگی ، سطح مشارکت محلی، مشارکت مذهبی بر احساس امنیت تاثیر گذارند.

    نتیجه گیری

    در کل فرهنگ سازی مشارکت در بعد محلی و مدنی و فرهنگی و تفریحی و مذهبی می تواند زمینه ساز امنیت جانی و مالی برای مردم بخصوص جوانان گردد.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، احساس امنیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، جوانان
|
  • MohammadReza Bakhshi * Pages 9-29

    Rural development, the basic element of the country's development in the focus of the Basij Sazandegi organization, is done through Jihadi camps. Accordingly, during the past weeks, various researches, in the fields of development, deprivation, agriculture and natural resources, education and health, have been conducted in rural areas of the country. In this paper, the level of satisfaction of rural societies in South Khorasan province has been evaluated with the activities performed during the period 1384-1391. This research in terms of nature and purpose is a quantitative and applied research, respectively, and in terms of data collection, it is among the descriptive-analytical researches that have been done by scrolling. Data collection was done through two types of questionnaires (ordinary people and village experts) with a sample size of 498 and 239 people in 76 villages of South Khorasan province. The results showed that the level of satisfaction of the studied people from the activities of Basij Sazandegi is higher than the average level and is statistically significant. The mean score of satisfaction of rural experts was higher than ordinary people of the village and there was a significant difference between the level of satisfaction among the cities of the province. The highest level of satisfaction is related to the activities performed in the three areas of health services, scientific-educational services and rural development. The results of correlation test showed that there is a significant relationship between the variables of education level, age, participation in activities, number of respondents' participation days and the level of satisfaction of the activities performed. The choice of activities by the people, the use of indigenous forces in the activities, attention to the needs of the villagers in the selection of activities, the selection of appropriate time to carry out activities with the participation of villagers in the implementation of projects and the use of their skills, have a positive effect on construction mobilization projects in rural areas and increases their effectiveness.

    Keywords: Development, Village, Basij, Satisfaction, South Khorasan
  • Ali Mohammadian* Pages 30-45

    Security in jurisprudential teachings includes many forms and cases. For example, it has been said that the ultimate goal of religious teachings is to preserve five interests: 1- Human souls and in other words self-safety; 2-Preserving religion and in other words protecting beliefs and convictions; 3-Protecting the intellect and wisdom and preventing its wastage; 4-Protecting the lineage of individuals and security of chastity and morality; and finally, 5-the security of people's property, wealth and access. It seems that although the words of the jurists do not explicitly mention psychological and social security, but it is not the case that the issue has been neglected and ignored by the jurists in general. Therefore, the present study will try to extract some cases of jurisprudential rulings that are somehow related to the category of social and psychological security, from the heart of the written jurisprudential heritage. The research method is descriptive-analytical and the research will include several stages because the case study is intended by the author; First, after stating the problem, the selected item will be identified, then the data will be collected and in the next step, the data will be organized as well as the report will be compiled, which may consist of several instances and individuals. The research findings indicate that addressing the issue of social and psychological security in jurisprudence, in addition to topics such as Moharebeh and corruption on earth, the discussion of defensive jihad, the prohibition of adultery and sexual crimes, as well as some other teachings such as the sanctity of absenteeism, Lies, slanders, etc., which provide the security of society, have crystallized. The result of the research shows that Anwar Sharia has not neglected to pay attention to the important issue of social and psychological security, and in this regard, the jurists have spoken in detail and raised a wide range of issues; It should be noted, however, that the term "social security" is not used in their terms; But words such as preventing the disruption of the system can be seen in many of his words.

    Keywords: Jurisprudence, social security, system disorder, social order
  • Ebrahim Rezaei *, Nayereh Sadat Pirahesh, Maliheh Badi Pages 46-66

    Providing livelihoods for villagers and, more importantly, stabilizing livelihood systems has been accepted as a fundamental principle in the dominant approach to rural development planning in the present era. The main way to achieve this principle is to improve the livelihood resilience of rural society so that they can survive in the face of environmental and human crises. The present research is applied in terms of purpose, and also is quantitative and qualitative (combined) in terms of research method and the method of data collection is documentary. This research examines the effect of drought consequences on the livelihood resilience and its future and present trends. The trend of occurring drought is investigated by using two indicators SPI and ZSI and to confirm them the Demartan index is used. The statistical population in this research includes the entire population of the village and the sample size according to Morgan's table is 291 villagers. Drought is considered as a limiting factor for sustainable development of tourism in Qaleh Now village and is repulsive factor for tourists. Therefore, today, assessing biological and climatic conditions, while identifying the climatic comfort conditions prevailing in Qaleh Now village, is considered as an efficient and important tool in the hands of national and regional planners. Identifying critical points, while guiding development plans to less risky and favorable areas, in various areas of the tourism industry ensures investments in the most appropriate way possible, and also, identifying the hidden needs of tourists and their motivation can help us to choose the right strategy for identifying and developing the target market. Recognition and awareness of the interaction effects of drought and tourism by policy makers and those are in charge of the tourism industry will lead to the adoption of appropriate policies and executive measures for the sustainable development of the tourism industry and increase the livelihood resilience.

    Keywords: Resilience, Livelihood, Tourism, Qaleh Now village
  • Horiyeh Moradi *, Fatemeh Rezaei, Farideh Gheybi, Maryam Beyranvand Rad Pages 67-84

    In the current situation, improving security plays a key role in the development of tourism due to the persistence of terrorist acts and related threats. In fact, improving security in tourist areas is an attractive key factor in encouraging tourists to travel safely. Today, when tourists decide on the right place to spend their vacation, in addition to considering the exchange rate, costs, weather conditions and other facilities, consider the existence of security in that place is a priority of their choice. Thus, the present study was designed to investigate the role of security in tourism development with emphasis on terrorism. The research method is descriptive-review with a narrative approach and the use of previous library documents and studies. The results show that security and tourism are two interdependent elements and in the process of a two-way interaction have an increasing or decreasing mutual effect on each other. The direct effects of terrorism on the development process are damage to infrastructure and physical and human resources and its indirect effects include increasing uncertainty, reducing foreign investment, threatening the security environment and increasing military and security spending, increasing and weakening trade costs, and damaging the tourism industry. Various parameters affect the economic development of countries. Among these effective parameters, security is one of the most important. Because peace, comfort and security are effective factors in the selection of geographical locations by tourists, existence of security at the local and regional levels has a significant impact on the process of economic development and the main reason for the success of the tourism industry. Terrorism, as one of the main enemies of this industry, is very important and influential on the global economy, and in fact, the logical result of the spread of terrorism is the assassination of the tourism industry.

    Keywords: Security, Tourism Development, Terrorism
  • vahid kiani * Pages 85-109

    In terms of international relations, borders are one of the factors that create friendship or enmity between governments and nations, and therefore it is one of the important issues studied in political geography. There are different theories about the classification of borders. Hartshorn and Buggs each offer different classifications of different types of boundaries. However, there is no written study that has classified the borders of the Islamic Republic of Iran with neighboring countries on the basis of such theories. The present study, using a map and along 100 km to 100 km, has studied the borders of Iran based on Buggs theory, which includes physiographic, human-geographical, geometric and compositional borders. The results and findings of the study show that most of Iran's borders with neighboring countries, except for two cases of human geographical borders in the northern borders (Bilesavar Ardabil) and eastern borders (rural farms of Mirjaveh) and some geometric borders in the eastern borders of Iran, they are physiographic. The important point about the physiographic borders of Iran is that most of the river features, lakes and ridges and mountain bottoms have been designated as border points and indicates the role of geographical determinism in determining, delimiting and stabilizing the borders of Iran.

    Keywords: Boundaries, Geometric Boundaries, Physiographic Boundaries, Buggs Theory, Islamic Republic of Iran
  • Ebrahim Karimi Manjermoei* Pages 110-133

    Providing and feeling social security has always been one of the most important concerns of governments. This is something that governments have paid a heavy price for it and sometimes have not achieved the desired result. Experience has shown that ensuring social security is beyond the reach of governments and that the participation of the people is essential. Relying on coercion is a method that has lost its effectiveness over the years. The slogan "prevention is better than cure" is effective in this regard. In other words, by increasing public awareness and social welfare, social anomalies are prevented. All underdeveloped and developing or even developed countries somehow need passive defense against threats. Therefore, by understanding the issue and understanding more about passive defense and the factors that form it, as well as its effect on social security, we can look for ways in which social problems can be reduced. Social participation is one of the important components, which has a psychological and mental state, it organizes the feeling of social security in the best way. The present research is one of the applied researches and its method is descriptive of the library type. In this study, a qualitative method (in-depth interview) was used to collect information. The results show that the level of feeling of security varies according to the level of participation. Also, the dimensions of civic participation, supportive participation, cultural participation, level of local participation, and religious participation affect the feeling of security. In general, creating a culture of participation in the local, civic, cultural, recreational and religious dimensions can pave the way for life and financial security for the people, especially the youth.

    Keywords: Passive Defense, Feeling of social security, social participation, Youth