فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر قاسمی، جلیل حاجی زاده* صفحات 1-14

    طی سال های 98-1397 فون کنه های پیش استیگمای مرتبط با گلخانه های شهرستان رشت در استان گیلان، شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی در مجموع 25 گونه از 20 جنس و 12 خانواده جمع آوری و شناسایی شدند. فهرست گونه های شناسایی شده به تفکیک خانواده به شرح زیر است. گزارش های جدید برای فون کنه های استان گیلان و ایران به ترتیب با یک و دو ستاره نشان داده شده اند.

    کلیدواژگان: گیلان، کنه آفت، کنه شکارگر، گلخانه، گزارش جدید
  • لیلا کمالی دماوندی، محبوبه شریفی*، نرگس معماری زاده، محمد قدمیاری صفحات 15-29

    استفاده مکرر و گسترده از آفت کش های گوناگون به منظور کنترل پسیل معمولی پسته (Agonoscenapistaciae)،به عنوان مهم ترین آفت درختان پسته، احتمال بروز کاهش حساسیت به آفت کش ها را در این آفت فراهم کرده است. در این پژوهش، با انجام زیست سنجی به روش غوطه وری دیسک برگی و براساس دز افتراقی، حساسیت 13 جمعیت پسیل پسته جمع آوری شده از باغ های پسته بردسکن، خلیل آباد و فیض آباد نسبت به حشره کش های ایمیداکلوپرید و کلرپایریفوس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون زیست سنجی نشان داد که میزان LC50حشره کش های ایمیداکلوپرید و کلرپایریفوس روی جمعیت حساس به ترتیب برابر با 2/261 و 03/83 میلی گرم در لیتر است. نتایج آزمون های زیست سنجی جمعیت ها تحت تاثیر دز افتراقی (یعنی LC90 جمعیت حساس) نشان داد که همه جمعیت های مختلف پسیل پسته مورد آزمایش، نسبت به کلرپایریفوس حساس هستند؛ ولی نتایج زیست سنجی ایمیداکلوپرید حاکی از وجود اختلاف معنی دار در میزان حساسیت جمعیت های مختلف به این آفت کش نسبت به جمعیت حساس است. بیش ترین درصد تلفات با کاربرد دز افتراقی، مربوط به جمعیت کندر حساس و کم ترین آن مربوط به جمعیت های جلال آباد، ظاهرآباد و کندر مقاوم بود. در آزمون های بیوشیمیایی، اندازه گیری فعالیت استرازی بیانگر آن است که یکی از سازوکارهای کاهش حساسیت پسیل پسته به ایمیداکلوپرید افزایش فعالیت استرازی است؛ به طوری که فعالیت این آنزیم در جمعیت حساس 5/2 برابر کم تر از جمعیت های با حساسیت پایین تر بود. هم چنین بررسی الگوی باندی این آنزیم در تحلیل زایموگرامی نشان دادکه تمام جمعیت ها دارای دو ایزوفرم آنزیمی هستند که در جمعیت های مختلف با جمعیت حساس از لحاظ کیفی متفاوت می باشد. علاوه بر این، اندازه گیری فعالیت آنزیم گلوتاتیون اس -ترانسفراز نشان داد که این سامانه آنزیمی نیز در کاهش حساسیت پسیل پسته به ایمیداکلوپرید درگیر است.

    کلیدواژگان: Agonoscena pistaciae، دز افتراقی، ایمیداکلوپرید، کلرپایریفوس، آنزیم های سم زدا
  • فروغ افشاری، جبرائیل رزمجو*، لیلا متقی نیا، هوشنگ رفیعی دستجردی، علی گلی زاده، عسگر عباداللهی صفحات 31-42
    مگس مینوز سبزی و صیفی،Blanchard  Liriomyza sativae، یکی از آفات مهم خیار به ویژه در گلخانه ها می باشد. در تحقیق حاضر، اثر تیمارهای مختلف کودی شامل ورمی کمپوست، اسید هیومیک، نیتروژن، مخلوط ورمی کمپوست-اسید هیومیک و مخلوط ورمی کمپوست-اسید هیومیک-نیتروژن بر ویژگی های زیستی مگس مینوز سبزی و صیفی و برخی شاخص های رشدی گیاه خیار شامل ارتفاع بوته و کلروفیل برگ مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در اتاقک رشد و در دمای 2 ± 25 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، طول دوره ی نابالغ و طول عمر حشرات کامل در تیمارهای آزمایشی به طور معنی داری متفاوت بود. بیشترین طول دوره ی قبل از بلوغ در تیمار اسید هیومیک (36/3 روز) و کمترین طول این دوره در تیمار شاهد (13/3 روز) به دست آمد. هم چنین، کمترین طول عمر و طول چرخه ی زیستی حشرات کامل در تیمار اسید هیومیک (به ترتیب 57/6 و 37/27روز) و بیشترین مقدار آنها در تیمار نیتروژن (به ترتیب 14/11 و 29/30 روز) مشاهده شد. بیشترین مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) (1640/0 بر روز) و نرخ خالص تولیدمثل (R0) (52/7 تخم/ماده) مگس مینوز سبزی و صیفی در تیمار نیتروژن و کمترین مقدار این پارامترها در تیمار اسید هیومیک (به ترتیب 0888/0 بر روز و 67/9 تخم/ماده) به دست آمد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که کاربرد اسید هیومیک می تواند در مدیریت تلفیقی مگس مینوز سبزی و صیفی در کشت خیار مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: مگس مینوز سبزی و صیفی، خیار، ورمی کمپوست، اسید هیومیک، نیتروژن
  • مرضیه مبکی، شهرام آرمیده*، سجاد پیرسا، مرتضی بهرام صفحات 43-56
    در تحقیق حاضر تاثیر کنه کش هگزی تیازوکس، نانو سولفور، کامپوزیت های آلژینات/سولفور (Al/S) و آلژینات/سولفور/هگزی تیازوکس (Al/He/S) در آزمایشگاه روی افراد ماده بالغ کنه تارتن دولکه ایTetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) مورد بررسی قرار گرفت. قطر نانو ذرات سولفور و آلژینات سدیم/سولفور و آلژینات سدیم/سولفور/هگزی تیازوکس با استفاده از میکروسکوپ الکترونی (SEM) 300-60 نانومتر به دست آمد. آنالیز طیف های FT-IR سولفور و کامپوزیت های آلژینات سدیم/سولفور و آلژینات سدیم/سولفور/هگزی تیازوکس نیز انجام گرفت؛ در طیف سولفور فقط دو پیک 870 و 3435 و در طیف آلژینات، پیک‏های 1630، 1457 و 1341 مشاهده شد. بیشترین میزان کشندگی در 24، 48 و 72 ساعت در تیمار کامپوزیت (Al/He/S) به ترتیب با LC50 معادل 48/3، 80/2 و 43/2 گرم بر لیتر به دست آمد. همچنین، کمترین میزان کشندگی در 24 ساعت در تیمار نانوسولفور باLC50  معادل 34/20 گرم بر لیتر و در 48 و 72 ساعت در تیمار نانوسولفور و کامپوزیت آلژینات/سولفور (Al/S) به ترتیب با 37/12 و 87/9 گرم بر لیتر به دست آمد. تیمار هگزی تیازوکس با غلظت 7/12 میلی لیتر بر لیتر بعد از 72 ساعت بیشترین تلفات (70 درصد) را نشان داد. بر اساس نتایج این تحقیق، کامپوزیت (Al/He/S) قابل توصیه در تهیه فرمولاسیون تجاری هگزی تیازوکس و استفاده در برنامه مدیریت تلفیقی کنه دو لکه ای می باشد.
    کلیدواژگان: آلژینات، کشندگی، کنه دولکه ای، نانوسولفور، هگزی تیازوکس
  • محمدحسین اکبری اصل*، سید علی صفوی صفحات 57-69

    آفت کش های بیولوژیک مزیت هایی بر سموم شیمیایی دارند که از مهم ترین آن ها ایمن بودن  برای موجودات غیرهدف است. راب ها توسط تعداد فراوانی از موجودات زنده از جمله نماتدها پارازیته و یا شکار می شوند. در این پژوهش، مدیریت تلفیقی راب خاکستری Parmacella ibera توسط نماتد Phasmarhabditis hermaphrodita، متالدهید و فریکول در منطقه صومعه سرا استان گیلان بررسی شد. تیمارهای مختلف شامل شاهد،کاربرد یک مرتبه غلظت توصیه شده نماتد در ابتدای فصل،کاربرد تلفیقی یک مرتبه غلظت توصیه شده نماتد در ابتدای آزمایش و استفاده از فریکول یک هفته بعد از آن،کاربرد دو مرتبه نیم غلظت نماتد در ابتدا و یک هفته پس از آن وکاربرد تلفیقی یک مرتبه نیم غلظت نماتد در ابتدای آزمایش و یک مرتبه نیم غلظت متالدهید یک هفته بعد روی راب P. ibera بر اساس درصد راب های مرده، میانگین درصد خوردگی برگ، تعداد برگ های دارای علایم خوردگی و تعداد بوته های دارای برگ های خورده شده در هر کرت ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بالاترین میانگین درصد مرگ و میر راب ها در تیمار استفاده از نیم غلظت نماتد و متالدهید به دست آمد. درصد خوردگی برگ بین دو تیمار نماتد + فریکول و نماتد + متالدهید تفاوت معنی داری نداشتند و این دو تیمار بهترین عملکرد را در این خصوص نشان دادند. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد تیمار یک مرتبه نیم غلظت نماتد در ابتدای آزمایش و یک مرتبه نیم غلظت متالدهید یک هفته بعد از آن، در تمام صفت های مورد بررسی تاثیر قابل ملاحظه ای داشته و توانسته است علاوه بر کنترل آفت، میزان خسارت آن را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: نماتد، راب، آفت کش، متالدهید، فریکول
  • مینا جعفری، هوشنگ رفیعی دستجردی*، قدیر نوری قنبلانی، علی اصغر فتحی، مهدی حسن پور، عسگر عباداللهی صفحات 71-85

    در پژوهش حاضر، اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانس های گیاهان مرزنجوش، ریحان و نعناع روی بید سیب زمینی (P. operculella) مورد مطالعه قرار گرفت. درصد پارازیتیسم زنبور پارازیتویید T. brassicae روی تخم های بید سیب زمینی تیمار شده با غلظت زیرکشنده اسانس ها هم در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. تجزیه اجزای شیمیایی اسانس ها توسط گاز کروماتوگرافی- طیف سنج جرمی نشان داد که کارواکرول (02/26 درصد)، استراگول (27/62 درصد) و کاروتاناستون (47/57 درصد) به ترتیب ترکیبات اصلی اسانس های مذکور می باشند. بر اساس مقادیر LC50 برای اسانس های مرزنجوش، ریحان و نعناع (به ترتیب 59/3 ، 53/2 و 37/2 میکرولیتر بر لیتر هوا)، اسانس نعناع بالاترین مقدار سمیت را در مقایسه با سایر اسانس های گیاهی برای تخم بید سیب زمینی داشت. غلظت کشنده 30 درصد (LC30) اسانس های گیاهی (به ترتیب 61/2، 20/1و 81/1میکرولیتر بر لیتر هوا) برای بررسی اثرات زیرکشندگی استفاده شدند. غلظت زیرکشنده اسانس های گیاهی به طور معنی داری روی پارامترهای زیست بید سیب زمینی تاثیر گذاشت. کوتاه ترین و طولانی ترین طول دوره پیش از تخمگذاری کل (TPOP) به ترتیب در تیمار شاهد (60/19 روز) و اسانس ریحان (19/22 روز) مشاهده شد. مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) در تیمارهای شاهد و اسانس های گیاه مرزنجوش، ریحان و نعناع به ترتیب 19/0، 11/0 و 12/0 و 10/0 بر روز بود. هم چنین، بیشترین درصد پارازیتیسم زنبور پارازیتویید تریکوگراما روی بید سیب زمینی بعد از تیمار شاهد (11/81 درصد) در اسانس گیاهی ریحان (44/64 درصد) ثبت شد. نتایج نشان می دهد که کاربرد همزمان زنبور پارازیتویید و اسانس های گیاهی گزینه مناسبی برای مدیریت جمعیت بید سیب زمینی در انبارها می باشد.

    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، زنبور پارازیتوئید، سمیت تدخینی، بید سیب زمینی، اثرات زیرکشندگی
  • امیر محسنی امین*، محمدحسن کوشکی، محمد شاهوردی، فریبا مظفریان، محمود نصرالهی، عزت الله نباتی، علیرضا چگنی، حسین آسترکی صفحات 87-101

    در این پژوهش تاثیر تاریخ کاشت لوبیا چیتی (رقم محلی خمین) در کنترل دو گونه آفت مهم لوبیا شامل زنجرک سبز معمولی Empoasca decipiens Paoli (Hemiptera: Cicadellidae) و تریپس پیاز Thrips tabaci Lindeman (Thysanoptera: Thripidae) و شاخص های عملکردی محصول آن در مزرعه آزمایشی طی دو سال زراعی  بررسی شد. آزمایش ها با آرایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل سمپاشی آفت (در دو سطح سمپاشی و عدم سمپاشی) و تاریخ کاشت (در سه سطح زمانی اواخر اردیبهشت، اواسط خرداد و اواخر خرداد) با چهار تکرار انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه و شاخص خسارت بود. نتایج نشان داد که در هر دو سال زراعی، عامل سمپاشی آفت روی شاخص های عملکردی محصول، به جز وزن صد دانه در سال اول تاثیر معنی دار نداشت. در سال زراعی دوم سمپاشی علیه آفات، شاخص خسارت را به طور معنی داری کاهش داد. هم چنین، نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاریخ کاشت روی صفات تعداد بذر در واحد بوته، وزن بذر در واحد بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه و شاخص خسارت تاثیر معنی داری داشت. بیش ترین عملکرد دانه، کمترین شاخص خسارت و پایین ترین تراکم جمعیت T. tabaciو E. decipiens در زمان کشت اواخر خرداد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، لوبیا چیتی، Empoasca decipiens، Thrips tabaci
|
  • A. Ghasemi, J. Hajizadeh * Pages 1-14

    During 2018-2019, fauna of prostigmatid (Acari: Prostimata) mites associated with greenhouse plants were investigated in Rasht city, Guilan province, Northern Iran. In this study totally, 25 species from 20 genera and 12 families were collected and identified. The list of identified species base on family is as follows. New records for Iran and Guilan province are marked by two and one asterisks, respectively.Anystidae: Anystis baccarum (Linnaeus, 1758); Bdellidae: Cyta latirostris (Hermann, 1804)*, Spinibdella cronini (Baker and Balock, 1944); :; Camerobiidae: Tycherobius sp.**; Cheyletidae: Cheletomorpha lepidopterorum (Show, 1794), Cheyletus eruditus (Schrank, 1781), C. ferox Banks, 1906**, C. rapax Oudemans, 1903**; Cunaxidae: Armascirus cerris Kaluz, 2009**, Coleoscirus simplex (Ewing, 1917), Coleoscirus tuberculatus Den Heyer, 1978*; Erythraeidae: Abrolophus iraninejadi Saboori and Hajiqanbar, 2005, Erythraeus (Zaracarus) ueckermanni Saboori, Nowzari & Bagheri-Zenouz, 2004; Raphignathidae: Raphignathus hecmatanaensis Khanjani and Ueckermann, 2003; Tarsonemidae: Polyphagotarsonemus latus (Banks,1904); Tenuipalpidae: Brevipalpus obovatus Donnadieu, 1875, Pentamerismus ueckermanni Khanjani and Gotoh, 2008*; Tetranychidae: Panonychus citri (McGregor, 1916), Petrobia (Petrobia) latens (Müller, 1776), Petrobia (Tetranychina) harti (Ewing, 1909)*; Tetranychus urticae Koch, 1836; Triophtydeidae:Triophtydeus immanis Kuznetzov, 1973*, 1973; Tydeidae: Brachytydeus mali (Oudemans, 1929), Tydeus kochi Oudemans, 1928*, T. meshkinensis  André, Ueckermann and. Rahmani, 2010.

    Keywords: Guilan, Pest mites, Predatory mites, greenhouse, New records
  • L. Kamali Damavandi, M. Sharifi *, N. Memarezadeh, M. Ghadamyari Pages 15-29

    Frequent and extensive use of various pesticides to control of common pistachio psylla (Agonoscenapistaciae), as one of the most important pests of pistachio, has provided the possibility of reduced susceptibility of this pest to pesticides. In this study, the susceptibility of 13 populations of A. pistaciae collected from pistachio orchards at areas of Bardaskan, Khalil Abad and Feiz Abad were studied to imidaclopridand to chlorpyrifos using bioassay experiments by leaf disc dipping method and based on the discriminating dose. The bioassay results indicated that the LC50 values of imidacloprid and chlorpyrifos on the susceptible population were determined as 261.2 and 83.03 ppm, respectively. The bioassay with discriminating dose (i.e. LC90 of the susceptible population) showed that all of the tested populations were susceptible to chlorpyrifos. But there were significant differences in susceptibility to imidacloprid between different populations compared to the susceptible one. The highest mortality percentage applying the discriminating dose was obtained for Kondor- susceptible population and the lowest one was related to Jalal-Abad, Zaher Abad and Kondor- resistant populations. The biochemical assays with measuring the esterase activity demonstrated that one of the mechanisms reduce susceptibility was an increase of esterase activity; so that, the activity of the susceptible population was 2.5 times less than that of populations that had low sensitivity. Furthermore, zymogram analysis showed that all populations had 2 enzyme bonds that qualitatively differ in the case of non-sensitive populations compared to the susceptible one. Measurement of glutathione S-transferase activity also showed that this enzyme system was involved in the reduction of the susceptibility of common pistachio psylla to imidacloprid.

    Keywords: Agonoscena pistaciae, discriminating dose, imidacloprid, Chlorpyrifos, Detoxify enzyme
  • F. Afshari, J. Razmjou *, L. Mottaghinia, H. Rafei Dastjerdi, A. Golizadeh, A. Ebadollahi Pages 31-42
    Vegetable leafminer, Liriomyza sativae Blanchard, is one of the most important pests of cucumber, especially in greenhouses. In this study, effect of different fertilizer treatments, including vermicompost, humic acid, nitrogen, vermicompost-humic acid and vermicompost-humic acid-nitrogen mixture, were investigated on biological parameters of vegetable leafminer along with some growth indices of cucumber plant including plant height and chlorophyll content. The experiments were carried out in a growth chamber at 25 ± 2˚C, relative humidity of 65 ± 5 %, and a photoperiod of 16 L: 8 D. Based on the results, the duration of immature stages and longevity of adults were significantly different on the tested treatments. Duration of immature stages was highest on humic acid treatment (3.36 d) and lowest on control (3.13 ± 0.06). Furthermore, the lowest values of longevity and life span of adults were recorded on humic acid (6.57 and 27.21 d, respectively) and the highest values of these parameters were on nitrogen treatment (11.14 and 30.11 d, respectively). The tested treatments had significant effects on population growth parameters of the pest. The highest values of intrinsic rate of natural increase (r) and net reproductive rate (R0) of the vegetable leafminer were on nitrogen treatment (0.1640 d-1 and 52.70 offspring/female, respectively) and the lowest values of these parameters were on humic acid treatment (0.0888 d-1 and 9.67 offspring/female, respectively). The results of the present study showed that humic acid can be used in integrated management of the vegetable leafminer in cucumber growing area.
    Keywords: Leafminer, cucumber, vermocompost, humic acid, Nitrogen
  • M. Mobki, S. Aramideh *, S. Pirsa, M. Bahram Pages 43-56
    In the present study, the effect of hexytiazox, nano sulfur, alginate/sulfur (Al/S) and alginate/sulfur/hexytiazox (A/H/S) composites were examined on adult famale of two-spotted spider mite Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae). The diameters of sulfur nanoparticles and sodium/sulfur alginate and sodium/sulfur/hexithiazox alginate 300-60 nm were obtained using electron microscopy (SEM). Analysis of FT-IR spectra of sulfur alginate/sulfur (Al/S) and alginate/sulfur/hexytiazox (A/H/S) composites were performed, in the sulfur spectrum, only two peaks 870 and 3435, and in the alginate spectrum 1630, 1457 and 1341 peaks were observed. The highest mortality was obtained 24, 48 and 72 hours after application in the composite (Al/He/S) treatment with LC50 values of 3.48, 2.80 and 2.43 g/l, respectively. Also the lowest mortality was observed 24 hours after using nanosulfur treatment with LC50 value of 20.34 g/l and in 48 and 72 hours in nanosulfur and alginate/sulfur (Al/S) composite treatment with LC50 values of 12.37 and 9.87 g/l, respectively. Hexithiazox treatment with a concentration of 12.7 ml/l after 72 hour aplication showed the highest mortality (70%). Based on the results of this study, composite (Al/He/S) can be recommended in the preparation of commercial acaricide formulations and use in T. urticae integrated management program.
    Keywords: Alginate, Mortality, two-spotted spider mite, Nano sulfur, Hexytiazox
  • M. H. Akbari Asl *, S. A. Safavi Pages 57-69

    Biological pesticides have advantages to chemicals that safety to non-target organisms is of the most important ones. Slugs are parasitized or preyed by several organisms such as nematodes. In this research, integrated management of grey slug Parmacella ibera was assessed by Phasmarhabditis hermaphrodita, Metaldehyde and Fericol in field conditions in Someh Sara, Guilan Province. The treatments included: untreated, P. hermaphrodita recommended dose, P. hermaphrodita recommended dose + Fericol, P. hermaphrodita ½ dose and P. hermaphrodita ½ dose +Metaldehyde ½ dose on P. ibera assessed based on the percent of dead slugs, mean percent of damaged leaves, the number of leaves with damage symptoms and the number of plants with damage symptoms. Results showed the highest percent of dead slugs in P. hermaphrodita ½ dose +Metaldehyde ½ dose. Mean percent of damaged leaves was not significantly different among P. hermaphrodita treatments along with Fericol and metaldehyde. Results indicated that P. hermaphrodita ½ dose + Metaldehyde ½ dose treatment had considerable effect in all parameters on pest control besides a decrease in the damage.

    Keywords: Nematode, Slug, Pesticide, metaldehyde, Fericol
  • M. Jafari, H. Rafee Dastjerdi *, G. Nouri Ganbalani, A. Fathi, M. Hassanpour, A. Ebadollahi Pages 71-85

    In the present study, the lethal and sublethal effects of essential oils of marjoram, basil, and mint were evaluated on P. operculella. Also, the parasitism percentage of T. brassicae was assessed on the eggs of P. operculella treated with sublethal concentration (LC30) of these essential oils under laboratory conditions. The gas chromatography-mass spectroscopy analysis indicated that carvacrol (26.02%), estragole (62.27%), and carvotanacetone (57.47%) were the major constituents of the studied essential oils, respectively. Based on the LC50 values of marjoram, basil, and mint essential oils (3.59, 2.53, and 2.37 µl/liter air, respectively), the mint essential oil had the highest fumigant toxicity on the eggs of P. operculella compared to other essential oils. The LC30 values of essential oils (2.61, 1.20, and 1.81 µl/liter air, respectively) were used to evaluate the sublethal effects. The sublethal concentrations of essential oils significantly affected the parameters of P. operculella. The shortest and longest total pre-oviposition period (TPOP) were observed on control (19.60 days) and O. basilicum essential oil (22.19 days). The values estimated for intrinsic rate of increase (r) in the control and marjoram, basil, and mint essential oils were 0.19, 0.11, 0.12, 0.10 day, respectively. Also, the parasitism rate of T. brassicae was recorded on control (81.11%) followed by basil essential oil (64.44%). These results suggested simultaneous usage of essential oils and parasitic wasps as a reliable option for sustainable managementofpotato tuber worm in the storage facilities.

    Keywords: Plant essential oils, Egg parasitoid, fumigant toxicity, potato tuber worm, Sublethal effects
  • A. Mohseni Amin *, M. H. Kooshki, M. Shahverdi, F. Mozaffarian, M. Nasrollahi, E. Nabati, A. Chegeni, H. Astereki Pages 87-101

    In this study, the effect of sowing date of pinto bean (native variety of Khomein) on the control of two important pests, Empoasca decipiens Paoli (Hemiptera.: Cicadellidae) and Thrips tabaci Lindeman (Thysanoptera: Thripidae) and yield components were conducted in the experimental field, during the two crop years. The experiment was performed in a randomized complete block design with a split-plot arrangement and two factors: pesticide application (spraying and no spraying with pesticide) and sowing date (early May, late May, and mid-June) four replications. The evaluated traits included pod number per plant, seed number per pod, seed weight per plant, 100-seed weight, seed yield, and damage index. The result showed that the pesticide application factor had no significant effect on yield components in both cropping years, except 100-seed weight in the first year. Also, in the second crop year, spraying against pests significantly reduced the damage index. The results of the analysis of variance showed that sowing date had a significant effect on seed number per plant, seed weight per plant, 100-seed weight, seed yield, and damage index. The highest seed yield, the lowest damage index, and the lowest population density of T. tabaci and E. decipiens were in the third sowing date (mid-June).

    Keywords: Empoasca decipiens, Pinto bean, Sowing Date, Thrips tabaci