فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال بیست و نهم شماره 97 (بهار 1400)

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و نهم شماره 97 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حشمت الله عسگری*، آناهیتا روزی طلب، امیر منصوری صفحات 7-32

    اغلب سیاست های مالیاتی مبتنی بر نحوه تصمیم گیری مالیات دهندگان براساس مدل های اقتصادی کلاسیک بنا نهاده شده است. اما بررسی ها نشان می دهد مدل های تصمیم گیری متعارف که فارغ از بنیان های روان شناسی_اجتماعی و تنها براساس مولفه های اقتصادی طراحی شده اند نمی توانند، تحولات و نحوه دقیق عملکرد تصمیم گیران را تبیین کنند. تمایل مالیاتی یکی از رویکرد های حایز اهمیت جهت ارتقای کارایی سازمان های مالیاتی است. اهداف این رویکرد زمانی محقق میشود که بتواند عوامل اثرگذار بر آن را به درستی شناسایی نموده و تحت کنترل خود درآورد. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تمایل به پرداخت مالیات با استفاده از ابزارهای اقتصاد رفتاری است. برای رسیدن به این منظور با توزیع پرسشنامه در میان واحدهای تولیدی دارای 50 نفر شاغل و بیشتر شهرک صنعتی سمنان رفتار تمایل به پرداخت مالیات را مورد بررسی قرار میدهد. یافته ها نشان می دهد که جز دو مفهوم اقتصاد رفتاری سایر معیارهای اقتصاد رفتاری همچون اثر مالکیت، حسابداری ذهنی، اثر لنگر و حساسیت به انصاف و... به نحو مطلوبی میزان تمایل افراد را به پرداخت مالیات توضیح می دهد و لذا چنان چه دولت در وصول مالیات توجه ویژه ای به معیار های اقتصاد رفتاری داشته باشد می تواند شاهد استقبال بیشتر مودیان هم در میزان مالیات پرداختی و هم در به موقع پرداخت نمودن آن باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، تمایل به پرداخت مالیات، حس مالکیت، سوی گیری به حال، هزینه هدر رفته
  • محمدرضا دانش شهرکی* صفحات 33-60

    پیدایش و گسترش استفاده از شرکت های کاغذی به جهت فرار مالیاتی، خسارات جبران ناپذیر اقتصادی و به تبع آن اجتماعی و سیاسی فراوانی به همراه داشته که همین امر سبب گردیده تا اتخاذ رویکرد مناسب جهت مواجهه کیفری شایسته با پدیده مزبور ضرورت یابد. لکن به نظر می رسد، ارایه رویکردی مناسب که بتواند به نحو توامان، تناسب و بازدارندگی را ذیل اصل قانونی بودن مجازات تامین نماید، دشوار است. به همین جهت، در این مقاله پس از بررسی، چهار رویکرد قابل اتخاذ بر اساس قوانین و مقررات موضوعه کیفری، رویکردی اختیار می گردد، که در تامین توامان اهداف یاد شده، توفیقی بیشتر (و نه مطلق) یابد. هرچند، به نظر می رسد، با توجه به شیوع پدیده فرار مالیاتی و تنوع قابل توجه آن بلحاظ مبلغ و همچنین گستره آثار آن در سایر حوزه ها که می تواند بر ضرورت، اهمیت و کیفیت واکنش قانونی به آن، موثر باشد، تدوین و تصویب قانونی جامع و مانع که در تامین اهداف مجازات و اصل تناسب، توفیق مطلوب یابد، ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، شرکت کاغذی، نظام اقتصادی، فساد، اخلال در نظام اقتصادی
  • محمد برزگری دهج، امیررضا کیقبادی*، احمد یعقوب نژاد، آزیتا جهانشاد صفحات 61-82

    این پژوهش در راستای اجرایی شدن مفاد ماده 97 قانون مالیات های مستقیم، مصوب 31/4/1394، روش های جدیدی را برای تعیین درآمدمشمول مالیات ارایه می کند. سپس نتایج حاصل از این روش ها با درآمد مشمول مالیات تعیین شده توسط ماموران مالیاتی مقایسه و درصد موفقیت آنها تحلیل شده است. در این پژوهش، سه روش «تعیین درآمد مشمول مالیات براساس سرمایه مورد انتظار پایان دوره»، «طبقه بندی مودیان براساس گروه بندی مشاغل»، و «استفاده از الگوی پله کانی مالیات حقوق برای تعدیل ضریب سودآوری فعالیت ها»، به منظور انجام محاسبات تهیه اظهارنامه برآوردی، پیشنهاد شده است. داده های مورد استفاده برای این پژوهش، 9 دسته اطلاعات، شامل نوع فعالیت، مبلغ خرید و فروش سامانه معاملات، مبلغ صادرات و واردات اعلامی گمرک، مبلغ خرید و فروش اعلامی طرف معاملات، تسهیلات بانکی دریافتی و وجوه ورودی به حساب های بانکی در دوره مالی مورد بررسی بوده است. به علت اینکه افراد نمونه این پژوهش هم شامل صاحبان مشاغل با درآمد پایین و هم شرکت های با درآمد بالا بوده داده های ان دارای پرتی غیرمعمول بوده و از توزیع نرمال تبعیت نکرده اند، درنتیجه امکان استفاده از روش های پارامتریک در تحلیل آماری آزمون نتایج وجود نداشته و از روش های ناپارامتریک استفاده شده است. براساس نتیجه مطابقت دهی ها، بین درآمد مشمول مالیات تشخیصی ماموران مالیاتی و محاسبه شده با این روش ها، در 100 نمونه از مودیان سال 1397، روش طبقه بندی مودیان با استفاده از گروه بندی مشاغل، نسبت به دو روش دیگر کمترین انحراف را داشته است. نمونه های پژوهش از میان مودیانی که اطلاعات آنها در زمان انجام پژوهش در دسترس و مالیات سال 1397 آنها تشخیص شده بود، انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: اظهارنامه برآوردی، ماده 97 قانون مالیات های مستقیم
  • امین بلوری، محمد مرادی*، حمیدرضا یزدانی صفحات 83-108

    مالیات، انتقال بخشی از درآمدهای شرکت به دولت و یا بخشی از سود فعالیت های اقتصادی است که نصیب دولت می گردد. بر اساس نظریه نمایندگی و با وجود عدم تقارن اطلاعاتی بین مودیان مالیاتی و دولت، به طور طبیعی شرکت ها سعی می کنند از پرداخت مالیات فرار کنند. از سوی دیگر دولت ها با توجه به محدودیت های موجود در تلاشند با شناسایی مودیان مالیاتی پرریسک، مطابق قوانین و مقررات، مالیات حداکثری را وصول کنند و پژوهشگران این حوزه نیز به دنبال شناسایی عوامل موثر بر فرار مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی هستند. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی این عوامل می باشد. در این پژوهش برای شناسایی معیارها و بیان روابط بین معیارها، پس از مطالعه ادبیات پژوهش های مرتبط و مصاحبه با خبرگان حوزه فرار مالیاتی، از تکنیک غربالگری فازی و سپس مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) تحلیل MICMAC استفاده شد. پس از تحلیل داده ها، متغیرها در هشت سطح مختلف طبقه بندی شدند و با توجه به روابط گراف ISM ترسیم شد. پس از تحلیل MICMAC متغیرها در سه گروه متغیرهای مستقل یا کلیدی، ارتباطی و وابسته قرار گرفتند و هیچ متغیری در گروه متغیرهای خودگردان قرار نگرفت. تعیین روابط بین متغیرها و نوع متغیرها می تواند به درک بهتر موضوع و اتخاذ تصمیمات مناسبی در مساله فرار مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی منجر گردد.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، تکنیک غربالگری فازی، فرار مالیات بر درآمد، مودیان مالیاتی پرریسک، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • محمدرضا عباسی*، غلام نبی فیضی چکاب صفحات 109-138

    ماده 11 قانون مالیات بر ارزش افزوده، تاریخ تعلق مالیات در مورد عرضه کالا را یکی از تاریخ های صورت حساب، تاریخ تحویل کالا و یا تاریخ تحقق معامله، هرکدام که مقدم باشد، دانسته است. مساله اصلی این مقاله، امکان سنجی تاخر تاریخ تحقق معامله از تاریخ تحویل کالا و صورتحساب است. در این تحقیق که به روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته، مشخص گردید که  ذکر تاریخ تحقق معامله در ماده مذکور، و قراردادن آن در ردیف تاریخ تحویل کالا و تاریخ صورت حساب اشتباه بوده، زیرا تاریخ تحقق قرارداد، همیشه مقدم یا همزمان با تاریخ تحویل کالا و تاریخ صورت حساب است. به عبارت دیگر تاریخ مذکور هیچ وقت موخر بر تاریخ تحویل کالا و یا تاریخ صورت حساب نمی باشد تا ما بتوانیم دو مورد دیگر را  ملاک قرار دهیم. علاوه بر آن  تاریخ مذکور به دو دلیل منضبط و دقیق نیست، لذا قابلیت آن را ندارد که به عنوان  معیار تعلق مالیات تلقی شود؛ الف- در اکثر نظام های حقوقی دنیا در باره تاریخ تحقق معامله اختلاف نظر وجود دارد. ب- تحقق معامله در اصل با ایجاب و قبول صورت می پذیرد، که در اکثر موارد ثبت نشده و منضبط نیست. مقررات مالیاتی باید منضبط باشد تا موجب سوءاستفاده نگردد.

    کلیدواژگان: ماده 11 ارزش افزوده، تاریخ تحقق معامله، تحقق درآمد، تاریخ تحویل، صورتحساب
  • باقر قلی*، علیرضا انتظاری نجف آبادی، سعید شریعتی فرانی صفحات 139-158

    براساس قواعد فقهی، هرگونه خسارتی که از طرف هر شخصی به دیگری وارد شود، باید جبران گردد. آنچه از لسان روایات بر می آید این است که دولت اسلامی مکلف به جبران خسارات وارده از طرف کارگزارانش به دیگران می باشد. با وجود این قانون مالیات های مستقیم هرگونه خسارتی که از تعمد، تسامح و غفلت ماموران مالیاتی ناشی می شود را مشمول مسئولیت مدنی دانسته است. این رویکرد قانون مالیات های مستقیم با شغل خطیر این ماموران مطابقت نداشته و با اصول حسابرسی هماهنگ نیست. با توجه به اینکه در حسابرسی بررسی کلیه اسناد مالیاتی واحدهای تجاری امکان پذیر نبوده و امروزه بررسی کلیه اسناد یک عمل غیر حرفه ای است، لذا حسابرسی ماموران مالیاتی مبتنی بر ریسک است. از طرف دیگر ماموران مالیاتی با انبوهی از سوالات حقوقی مواجه هستند، نقض بخشنامه ها و نظریات شورای عالی مالیاتی توسط دیوان عدالت اداری و ضعف ساختار حقوقی سازمان امور مالیاتی، امکان ایجاد وحدت رویه مشخص در امور حقوقی را سلب نموده و برای مامورین مالیاتی ابهامات زیاد و مسئولیت زا باقی گذاشته است. براین اساس نسبت به مامورین مالیاتی مسئولیت مدنی مبتنی بر تقصیر نوعی در موارد سوء نیت، پلیدی انگیزه و بی مبالاتی نابخشودنی و بی اعتنایی به نص صریح قوانین مناسب است.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، ماموران مالیاتی، تعدد اسباب، مبانی مسئولیت، تسامح
|
  • Pages 7-32

    Most tax policies are based on how taxpayers make decisions based on classical economic models. However, the studies show that the conventional decision-making models that are independent of the foundations of  social  psychology and they are designed only based on economic components, cannot explain the changes and the precise way of decision makers. The tax tendency is one of the most important approaches to improve the efficiency of tax organizations. The goals of this approach are achieved when it can properly identify and control the factors affecting it. The aim of this study is to investigate the willingness to pay taxes using behavioral economics tools. Therefore, the questionnaires were distributed among the production units located in Semnan industrial town with 50 workers or more to examine the taxpayers tendency to pay taxes. The findings show that there are two implications of behavioral economics, other measures of behavioral economics such as ownership effect, subjective accounting, anchor effect, fairness and etc, explain the willingness of individuals to pay taxes. Therefore, if the government pays special attention to the criteria of behavioral economics in collecting taxes, the most taxpayers are willing to pay the right amount of tax timely.

    Keywords: : Behavioral Economics, Willingness to Pay Taxes, Sense of Ownership, Wasted Money
  • Pages 33-60

    The emergence of paper companies and their use for tax evasion has caused irreparable economic, social and political damage. Therefore, there is a need to adopt an appropriate approach to properly deal with this phenomenon. However, it seems difficult to provide an appropriate approach that can simultaneously ensure proportionality and deterrence under the principle of legality of punishment. In this article, after reviewing the four approaches that can be adopted based on the laws and regulations of the criminal case, an approach is adopted, which provides more (but not absolute) success in the mentioned goals. Regarding the prevalence of tax evasion and its considerable diversity in terms of amount as well as the scope of its effects in other areas, this can affect the necessity, importance and quality of legal response. Thus the development and adoption of comprehensive legislation is necessary to achieve the desired success in achieving the goals of punishment and the principle of proportionality.

    Keywords: Tax Evasion, Paper Companies, Economic System, Corruption, Disruption of the Economic System
  • Pages 61-82

    In this study new methods are developed for determining the taxable income in order to implement the provisions of Article 97 of the Direct Taxes Act, approved on 22/06/2015. These methods are: "determining taxable income based on the expected capital at the end of the period", "classification of taxpayers based on job grouping", and "using a step-by-step model of payroll tax to adjust the profitability of activities. The results of the methods are then compared with the taxable income determined by tax officials and their success rate is analyzed. The data used are 9 categories of information, including the type of activity, the amount of purchase and sale in the trading system, the amount of export and import of the customs declarations, the amount of purchase and sale of the declaration of the transaction party, bank facilities received and funds entered into bank accounts in the financial period. Based on the results of the comparisons in 100 samples of taxpayers in 1397, the method of "classification of taxpayers based on job grouping" has the least deviation compared to the other two methods.

    Keywords: Estimated Tax Return, Article 97 of the Direct Taxes Act
  • Pages 83-108

    Taxation is the transfer of a part of the company’s profits to the government. According to the representation theory and despite of the information asymmetry between taxpayers and the government, companies naturally try to evade tax payments. On the other hand, governments, due to the existing limitations, are trying to collect maximum taxes by identifying high-risk taxpayers in accordance with the laws and regulations, and researchers in this field are also seeking to identify the factors affecting income tax evasion of legal persons. The aim of this study is to identify and prioritize these factors. In this study, fuzzy screening technique and interpretive structural modeling (ISM) analysis were used to identify the criteria and express the relationships between the criteria, after studying the literature of related researches and interviewing experts in the field of tax evasion. After analyzing the data, the variables were classified in eight different levels and drawn according to the ISM graph relationships. After MICMAC analysis, variables were divided into three groups of independent or key variables, communication and dependent, and no variables were placed in the self-governing variables group. Determining the relationships between variables and types of variables can lead to the better understanding of the subject and making appropriate decisions in the issue of income tax evasion of legal persons.

    Keywords: Prioritization, Fuzzy Screening Technique, Income Tax Evasion, High Risk Taxpayers, Interpreting Structural Modeling
  • Pages 109-138

    According to the value-added tax law, Article 11, the date of tax accrual for supplying goods is considered as either the invoice date, goods delivery date, or contract fulfillment date, whichever comes first. The main issue in this article is to examine the feasibility of the contract fulfillment date and its occurrence before the delivery date and invoice date. In this descriptive-analytical research, it is established that there would be an error to compromise the contract fulfillment date in the aforementioned Article. This is due to the contract fulfillment date which is always precedent or simultaneous to goods delivery or invoice date. In other words, the said date is neither  precisely recorded nor disciplined and it is not considered as the date of tax accrual. As specifying the exact date of contract fulfillment is a controversial issue all over the world, and the determination of contract conclusion is subject to several conflicting opinions in most legal systems.

    Keywords: Article 11 of the Value added Tax Act, Contract Fulfillment Date, Incurred Income, Delivery Date, Invoice
  • Pages 139-158

    According to the rules of jurisprudence, any damage caused by any person to another must be compensated. The narrations indicate that the Islamic State is obliged to compensate the damages caused by its agents to the others.  However, Direct Taxes Act considers any damages resulting from the intention, negligence and oversight of tax officials to be subject to civil liability. This approach does not match with the serious occupation of these agents and the auditing principles. Due to the fact that it is impossible to review all tax documents of business units in auditing and today reviewing all documents is an unprofessional act, so tax auditors are exposed to risks.  On the other hand, tax officials face a lot of legal questions. Violation of the directives and opinions of the Supreme Tax Council by the Court of Administrative Justice and the weak legal structure of the Tax Affairs Organization, deprive the possibility of creating a clear procedure in legal affairs and create many ambiguities for tax officials. And they have remained accountable, accordingly, to the taxpayers, civil liability based on some kind of fault in cases of malice, unforgivable negligence, and disregard to the explicit text of the law is appropriate.

    Keywords: Civil Liability, Tax Officials, Multiplicity of Causes, Principles of Responsibility, Tolerance