فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی ایران
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی درویشی*، سارا شریعتی صفحات 3-30

    گاه برخی مفاهیم از فرط استفاده در حوزه های مختلف، کشسان شده و قدرت توضیح دهندگی خود را از دست می دهند و به جای توضیح واقعیت، خود به حجاب واقعیت تبدیل می شوند. درباره مفهوم بنیادگرایی چه می توان گفت؟ آیا این مفهوم، توضیح دهنده آن چه که بنیادگرایی خوانده می شود، است یا باید از مفاهیم جایگزین استفاده نمود؟ آیا مفهوم بنیادگرایی را خارج از خاستگاه آن که آمریکای پروتستان قرن بیستم است می توان به کار برد؟ در پاسخ به این سوالات، دو گروه موافق (قایلان به کفایت مفهوم بنیادگرایی) و مخالف (قایلان به عدم کفایت) وجود دارند. لارنس، ریزبروت، آلتمیر، سامرز، شوارتز و لیندلی جزء دسته اول و از معتقدان به تعریف بنیادگرایی بر اساس تشابهات در ادیان و فرهنگ های مختلف هستند. در مقابل، قایلان به عدم کفایت مانند روتون، هانتر، سعید، بروینسن و فریدمن منتقد استفاده از بنیادگرایی در سایر فرهنگ ها و ادیان بوده و به دنبال جعل معادل برای این مفهوم هستند. یکی از این فرهنگ ها و ادیان، جهان اسلام و دین اسلام است. کاربرد اصطلاح بنیادگرایی در زمینه اسلامی چگونه ارزیابی می شود؟ و چه معادل هایی را برای بنیادگرایی در جهان اسلام می توان پیشنهاد داد؟ جهت پاسخ به این سوال با 18 متخصص ، مصاحبه به عمل آمده و از خلال تحلیل محتوای این مصاحبه ها مفاهیم نص گرایی، افراط گرایی، اصول گرایی، اسلامیسم، رادیکالیسم و جزم گرایی به عنوان معادل های بنیادگرایی اسلامی به دست آمده که پس از نقد و بررسی آن ها سه مفهوم «سلفی جهادی»، «نص گرایی جهادی» و «نص گرایی تکفیری» به عنوان معادل های کم و بیش نزدیک به بنیادگرایی اسلامی، پیشنهاد گردیده اند.

    کلیدواژگان: بنیادگرایی، بنیادگرایی اسلامی، سلفی جهادی، نص گرایی جهادی، نص گرایی تکفیری
  • وحید ترابی جهرمی، نازنین ملکیان*، سروناز تربتی، نوروز هاشم زهی صفحات 31-58
    گذر از تاریکی به سوی روشنایی تمثیلی زیبایی است که گذشتگان برای توصیف توسعه ظرفیت های انسانی به کار برده اند. ظرفیت های بالقوه ای که امکان بالفعل شدن نیافته یا این که توسط خود آدمی سرکوب شده اند. تمثیل غار در اندیشه افلاطون مبتنی بر همین گذار از تاریکی به روشنی بوده است و درواقع این تمثیل توصیفی متعالی تر از وضعیت انسان را به نمایش می گذارد. فیلم گاو اثر داریوش مهرجویی نیز نوعی از تحولات انسانی را به تصویر می کشد. توصیف آدمی که بر مرز روشنی و تاریکی در حال حرکت است و به ناگاه به درون جهان تاریکی ها پرتاب می شود. هدف از انجام این مقاله خوانش دوباره ای بر فیلم گاو بوده و تبیین الگوهای انسان شناسی آن است. روش تحلیل محتوای کیفی تکنیکی بوده که برای کسب این مفاهیم انتخاب شده است. در پایان الگوهای انسان شناسی یافته شده نشان می دهند که گذر به حقیقت متعالی تر و جامعه پذیری مطلوب مبتنی بر الگوهای فرهنگی بلندمدت و تدریجی است.
    کلیدواژگان: پیشامدرن، تربیت، سوژه، غار افلاطون، فیلم گاو
  • تقی آزاد ارمکی، علی محمد حاضری، علی ساعی، فرهاد نصرتی نژاد* صفحات 59-81
    این پژوهش به چرایی اهمیت یافتن هویت ملی در دولت پهلوی، برجسته شدن عناصر باستانی هویت ایران و به حاشیه راندن عناصر اسلامی هویت ایرانی در دوره پهلوی اول با رویکردی تاریخی پرداخته است. نتایج نشان می دهد که ادغام ایران در نظام جهانی و ضرورت دولت سازی به شیوه مدرن و در نتیجه اهمیت یافتن هویت ملی در این شکل از دولت، موجب توجه کانونی به مقوله هویت ملی در این دوره شد. اما از آن جا که نیروهای اجتماعی مهمی قدرت دولت را در این برهه تاریخی به  چالش می کشیدند، سیاست های هویتی دولت به گونه ای سامان یافت تا در برساخت هویت ملی عناصری از هویت سراسری تاریخی ایرانی که نشانگر هویتی نیروهای اجتماعی یاد شده بود، کنارگذاشته و عناصری انتخاب شود که به نوعی در تضاد با نشانگان هویتی نیروهای یاد شده بود. از این رو، سیاست های هویتی دولت در این دوره بیشتر از آن که منطق ایدیولوژیک داشته و ناشی از ایدیولوژی دولت باشد، در راستای منافع دولت و به ضرر نیروهای اجتماعی رقیب، خصوصا روحانیت و سران ایلات و عشایر، تدوین شده است.
    کلیدواژگان: دولت مدرن، هویت ملی، پهلوی اول، مطالعه تاریخی
  • محمدمسعود سعیدی صفحات 82-104

    فراوان شدن گروه های نوپدید دینی و معنوی یکی از جلوه های عمومی تحولات دینی در دنیای معاصر است. اندیشمندان اجتماعی از نیمه دوم سده بیستم، تا کنون راه های مختلفی را برای مطالعه این تحولات پیموده اند. بررسی چرایی و چگونگی شکل گرفتن این گروه ها و پیوستن جوانان به این گروه ها از مهم ترین عرصه های پژوهش در این موضوع بوده است که در این جا تحت عنوان تغییرآیین مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. روش مورداستفاده، تحلیل و استنتاج منطقی از پژوهش ها و یافته های مربوط به قلمرو جامعه شناسی دین و حوزه های مرتبط است. هر چند، هنوز یک مدل یا نظریه مورد قبول عموم که به طور کامل ساز و کار تغییرآیین جوانان و پیوستن ایشان به جنبش های دینی جدید را توضیح دهد وجود ندارد، مدل ها و گونه های تغییرآیین که در این جا مطرح می شوند می توانند خطوط اصلی و گرایش های اکثری را در مورد واقعیت فرایند تغییرآیین ترسیم کرده، پیش بینی و برنامه ریزی فرهنگی را مستند نمایند.

    کلیدواژگان: گروه نوپدید دینی و معنوی، جامعه شناسی دین، تحلیل و استنتاج منطقی، مدل تغییرآیین، گونه تغییرآیین
  • حمزه نوذری صفحات 105-128

    مهارت آموزی به عنوان یک رویکرد جدید به ویژه در نظام آموزشی مطرح و این گونه تلقی شده است که آموزش مهارت ابزار توسعه و پیشرفت کشور است و مهارت آموزی باید به موضوع اصلی تبدیل شود. رویکردی که در متون تجربی و سیاست گذاری غالب است طبیعی و بدیهی انگاشتن مهارت آموزی است و کمتر به مسئله مندی آن توجه شده است. هدف اصلی این پژوهش  شناخت مسایل و چالش های نظری و بنیادی مهارت آموزی و گفت وگوی انتقادی منتقدان و مخالفان آن است تا ابعاد جدیدتری از آن آشکار شود. با مرور نظامند و مطالعه و بررسی انتقادی سنت های نظری متعدد، مسایل و چالش های آموزش مهارت به بحث و بررسی گذاشته شده است. مسایل بنیادی مطرح شده در حوزه مهارت آموزی عبارتند از: مهارت زدایی از نیروی کار (تباهی کار)، دانش ضمنی و امکان ناپذیری برنامه ریزی برای آموزش آن و مهارت به مثابه بازتولید نابربرای های موجود.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، تباهی کار، دانش ضمنی، نابرابری، نظام آموزشی
  • رعنا پورمحمد، علی رجبلو*، آرش حیدری، فاطمه صادقی صفحات 129-147

    "برساخت زن اروتیک" در تاریخ ایران نقطه ای کانونی در نگارش تاریخ سکسوالیته است. این پژوهش در راستای پاسخ گویی به این سوال تدوین شده است که در کدامین برهه تاریخی زن دارای هستی اروتیک شد؟ پژوهش حاضر با روش دیرینه شناسی انجام گرفته و در این راستا از نگاره های اروتیک دوره صفویه و اسناد مکتوب موجود استفاده شده است. در دوره شاه عباس گذاری از برهنه های ادبی به برهنه های اروتیک در نقاشی ها صورت گرفت و تصاویر زنان با فردیت یافتگی بیشتری در اندام ها در عرصه تصویر حضور یافتند. در اواخر صفویه تصاویر عریان زنان پیوسته دارای نشانگانی فرنگی می شود. اما مسئله نه بر سر دوگانه زن غربی و زن ایرانی بلکه در رابطه با جدالی است که در این دوره بین مسیحیت، تصوف و اسلام شروع به شکل گیری می کند و رساله های متعددی حول آن نگاشته می شود؛ بنابراین برهنگی به زن مسیحی فرنگی منتسب می شود. با حضور فیگور زن در نقاشی های تک برگی و دیوارنگاره ها کم کم تعریف جدیدی از زنانگی در خیال انسان ایرانی شروع به شکل گیری می کند و نوعی تغییر جغرافیایی در امیال مرد ایرانی صورت می گیرد، زن مسیحی فرنگی ابژه میل مرد ایرانی می شود که پس لرزه های آن را به صورت شدیدتر در دوره قاجار شاهد هستیم .

    کلیدواژگان: اروتیک، اگزوتیک، نقاشی، فرنگی سازی، جدال تمدنی
|
  • H. Darvishi *, S. Shariati Pages 3-30

    Sometimes some concepts, due to the excessive use in various fields, become elastic and lose their explanatory power, and also instead of explaining reality, they become the veil of reality. What about the concept of fundamentalism? Does this concept explain what is called fundamentalism? Or should alternative concepts be used? And can the concept of fundamentalism be applied outside of the origins of twentieth-century Protestant America?In answer to these questions, there are two groups in favor (those who believe in the adequacy of the concept of fundamentalism) and those who disagree (those who believe in inadequacy). Lawrence, Riesebrodt, Altemeyer, Summers, Schwartz, and Lindley are among the first to believe in the definition of fundamentalism based on similarities in different religions and cultures. In contrast, proponents of inadequacy, such as Roton, Hunter, Saeed, Bruninson, and Freedman, have criticized the use of fundamentalism in other cultures and religions and sought to falsify the concept. One of these cultures and religions is the Islamic world and the religion of Islam. What about the equivalents of fundamentalism in the Islamic world? To answer this question, 18 experts were interviewed and through the analysis of the content of these interviews, the concepts of literalism (appearances), extremism, fundamentalism, Islamism (political Islam), radicalism, and dogmatism as equivalents of Islamic fundamentalism were obtained. After reviewing them, the two concepts of "salafi jihadi" and "jihadi literalism" have been proposed as equivalents.

    Keywords: fundamentalism, Islamic Fundamentalism, Salafi Jihadi, Jihadi Literalism
  • V. Torabi Jahromi, N. Malekian *, S. Torbati, N. Hashem Zehi Pages 31-58
    Going through the darkness towards light is a nice allegory previously used to show the development of a human capacities potential capacities which are not possible to be realized as active ones or are depressed by human. The allegory of Plato’s cave is based on the same allegory. As a matter of fact, the mentioned allegory indicates the current status of human being compared to perfection. The movie Cow by Daryush Mehrjooei shows these human transformations. This film shows a person who is standing on the border of darkness and light, who suddenly falls into darkness. This article is to re-read the film Cow and explain its anthropological patterns. To glean the concepts, we employed the qualitative content analysis method. In conclusion, it is claimed that redemption and desirable socialization is a gradual long-term process that is dependent on cultural patterns.
    Keywords: Cow, Plato’s Cave, Subject, Training, Pre-Modernity
  • T. Azadarmaki, A.M. Hazeri, A. Saei, F. Nosrati Nejad * Pages 59-81
    This study explained why the national identity became important in the first Pahlavi state, why ancient elements of Iranian identity were highlighted, and why Islamic elements of their identity were marginalized. The results show that due to Iran's integration into the world system, the necessity of modern nation-building, and the importance of national identity in the modern state, made Iranians focus on their national identity. Since the powerful social forces challenged the state power at this period of time, the state tried to eliminate these social forces by enacting specific identity policies. Therefore, the state’s identity policies were mainly based on the state interests and not on the state ideology. In addition, these policies were formulated to weaken the rival social forces, especially the clergy and tribal leaders.
    Keywords: Modern State, National identity, First Pahlavi, historical study
  • M. M. Saeedi Pages 82-104

    The proliferation of new religious groups is one of the general manifestations of religious developments in the contemporary world. From the second half of the 20th century, social thinkers have suggested various ways to study these developments. Examining why and how these groups were formed, and the young joined these groups, has been one of the most important areas of research in this field. Here, this area of research has been studied under the heading of conversion. Our methodology was logical inferential analysis and inference, we examined the research findings in the field of sociology of religion and related fields. Although there is no universally accepted model or theory that fully explains the mechanism of conversion among the youth, the models and types of conversion that are presented here can trace the main lines and major tendencies about the process of conversion and help to plan and predict the future.

    Keywords: new religious, spiritual group, Sociology of Religion, logical analysis, inference, model of conversion, type of conversion
  • H. Nozari Pages 105-128

    Skills training has been considered a new approach, especially in the education system. Also, it is believed that skill training is a tool for the development and progress of the country. The prevailing approach in empirical and policy-making texts pays less attention to the problematic facet of this issue. The main purpose of this study is to identify the theoretical and fundamental issues and challenges of skill training. In addition, this paper deals with the critical views to reveal the new dimensions of it. By systematic and critical reviewing of various theoretical traditions, we discussed the problems and challenges of skill training. The findings revealed that the fundamental issues in skill training are: degradation of work, tacit knowledge, the impossibility of planning for training, and skills as the reproduction of existing inequalities.

    Keywords: Skills, Degradation of work, tacit knowledge, Inequality, The education system
  • R. Pourmohammad, A. Rajabloo *, A. Heydari, F. Sadegi Pages 129-147

    The construct of erotic woman in the history of Iran is a focal point in the history of sexuality. This study is designed to investigate when the woman become erotic using the genealogy. This article used two groups of historical documents: erotic pictures of the Safavid era, and written documents from this period. During the reign of King Abbas, the Great, a transition occurred from literary nudes to erotic nude in paintings. And since then, the images of women were presented with greater individuality in the organs. Towards the Late Safavid, nude images of women are continually symbolized the West. However, the question is not about the dualities of Western women and Persian women, but it is about the controversy between Christianity, Sufism, and Islam. Also numerous dissertations were written about this controversy. Therefore, nudity was attributed to the Western Christian woman. Through depicting female figures in solo paintings and murals, a new definition of femininity gradually began to emerge in the Persian man's imagination, and a kind of geographical shift in the Persian male desire was formed. The Christian woman become the object of Persian man 's longing, whose aftershocks were seen in the Qajar era more severely.

    Keywords: erotic, Exotic, Painting, civilization conflict