فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 26
|
  • نرگس تبریزچی*، بیژن صدری زاده صفحات 364-369
    زمینه و هدف

    بیماری های عفونی نوظهور و بازپدیدباعث صدمات انسانی و اقتصادی به کشورهای در گیر می شوند. علاوه براین بیم انتقال فرامرزی عفونت و تبدیل آن به همه گیری جهانی نیز وجود دارد. تهیه این مستند باهدف تاکید بر توصیه های راهبردی دفتر منطقه ای مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی صورت گرفته است.

    روش

    مستندات و توصیه های سازمان های معتبر علمی به خصوص سازمان بهداشت جهانی جمع آوری و مرور و تحلیل شده است.

    یافته ها

    چهار اولویت راهبردی و پانزده حوزه راهبردی براساس مستند چارچوب راهبردی دفتر مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی استخراج و مراحل اجرایی آن بیان شد.

    نتیجه گیری

    توصیه ها و راهبردها باهدف تقویت ظرفیت کشورهای منطقه مدیترانه شرقی در پیشگیری، تشخیص و پاسخ به ظهور و همه گیری بیماری های عفونی از طریق ایجاد آمادگی و ارتقای مداخلات مبتنی بر شواهد، بهترین رهنمودها و اقدامات لازم برای کنترل بیماری های وا گیر تدوین شده است. به این ترتیب، نظام های سلامت می توانند آمادگی خود را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: برنامه های نظام بهداشتی، بیمارهای واگیردار، عالم گیری
  • نرگس تبریزچی*، محمد شاهدی، مجید حاجی فرجی صفحات 370-381
    زمینه و هدف

    سبک زندگی سالم اسلامی ایرانی، سبکی از زندگی سالم است که در عین توجه به قواعدحاکم بر حوزه سلامت با بهره گیری از اعتقادات و رفتارهای نشات گرفته از ارزش ها و مبانی اسلامی ایرانی منجر به بهترین نتیجه در ارتقای سلامت و دوری ازعوامل تهدیدکننده سلامت می شود. هدف از مقاله حاضر ارایه چارچوب و فهرستی برای موضوعات سبک اسلامی ایرانی در حوزه سلامت است.

    روش

    در این مقاله روش ترکیبی با استفاده از داده های حاصل از مقالات علمی و موضوعات مرتبط دراسناد بالادستی درکنار روش کیفی بحث گروهی استفاده شده است.

    یافته ها

    مبانی سبک زندگی اسلامی ایرانی تشریح و اولویت بندی موضوعی بیان شده است. سپس در ابعادچهارگانه سلامت مولفه ها وموضوعات تبیین و تشریح شده است.

    نتیجه گیری

    به منظور نهادینه سازی سبک زندگی سالم اسلامی ایرانی در جامعه، درقدم نخست باید موضوعات شناسایی شود و درک مشترکی از اهمیت آن احصا شود. قدم بعد ایجاد گفتمان درسطح جامعه است. معرفی موضوعی سبک زندگی اسلامی ایرانی درحوزه سلامت در گسترش و شناخت بیشتر کمک کننده است.

    کلیدواژگان: اسلام، ایران، سبک زندگی سالم
  • داریوش فرهود*، هانیه پورکلهر صفحات 382-388
    زمینه و هدف

    خواب برای سلامت، بهبودعملکرد سیستم ایمنی و بازسازی سیستم اعصاب، و سیستم عضلانی-اسکلتی اهمیت دارد و بی خوابی عوارض بسیاری بر بدن می گذارد. در این مقاله با مروربر مکانیسم خواب، انواع اختلالات خواب و عوارض بی خوابی، توصیه های عملی برای اصلاح سبک زندگی در مورد خواب و بیداری ارایه می شود.

    روش

    باجستجوی کلید واژه های خواب، اختلالات خواب، مکانیسم خواب، بهداشت خواب و سبک زندگی سالم در پاب مد، پایگاه مرکز اطلاعات علمی (Scientific Information Datebase, SID) و منابع علمی داخلی و بین المللی مطالب مورد نظر جمع آوری شد. باتحلیل نتایج توصیه ها ارایه شد.

    یافته ها

    چندین عامل محیطی و وراثتی می تواند باعث اختلال در ریتم شبانه روزی و بی خوابی شود. تاثیرات بی خوابی بر مهارت های شناختی و سلامت عاطفی و فیزیکی چشمگیر است. اختلالات خواب، می تواند علت بسیاری از بیماری ها باشد. در حقیقت ریشه بسیاری از مشکلات و بیماری ها را باید در کیفیت خواب افراد، جستجو کرد. ملاتونین، تاثیراتی عالی بر بهبود کیفیت خواب دارد و به کاهش تعداد دفعات بیداری در شب و بهبود کیفیت خواب کمک می کند

    نتیجه گیری

    خواب کافی در شب، دارای فوایدی از قبیل افزایش قدرت حافظه، افزایش طول عمر و تقویت سیستم ایمنی است. اصلاح سبک زندگی در مورد خواب و بیداری به همراه توصیه های پزشکی می تواند می تواند کیفیت خواب را تا حد زیادی بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، خواب، ریتم شبانه روزی، سبک زندگی سالم
  • صفحات 389-390

    تامین امنیت غذا و تغذیه آحاد جامعه در قانون اساسی و سیاست های کلی نظام، ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه های «سلامت»، «اقتصادمقاومتی»، «بخش کشاورزی» و «اصلاح الگوی مصرف»، تاکید شده است. در این خلاصه سیاستی راهکارهای میان مدت و بلندمدت ارتقای امنیت غذا و تغذیه در زمینه های مدیریتی، حمایتی، آموزشی و پ‍ژوهشی، ترویجی و نظارتی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تغذیه، برنامه ریزی راهبردی
  • مجید حاجی فرجی*، حامد پورآرام، نسرین امیدوار، حسن عینی زیناب، ابوالقاسم جزایری، علی کیانی راد، محمدمحسن بیگی صفحات 391-395
    زمینه و هدف

    تامین پایدار غذا جهت دسترسی و بهره مندی کافی همه مردم و گروه های جامعه و نظارت مستمر بر ایمنی غذایی، یکی از اصلی ترین وظایف دولت ها برای تامین امنیت غذا وتغذیه فرد، خانواده و جامعه به عنوان یک حق مهم است. هدف از این بررسی کوتاه ارایه راهبردهای برای بهبود امنیت غذا و تغذیه در شرایط بحرانی مانند اپیدمی کووید-19 است.

    روش

    این نوشتار به روش بحث گروهی متمرکز و حاصل جلسات متخصصان و دست اندرکاران گروه های مرتبط از جمله تغذیه، صنایع غذایی، کشاورزی، اقتصاد، اپیدمیولوژی در یک کارگروه تخصصی ذیل گروه بهداشت و تغذیه فرهنگستان است، می باشد.

    یافته ها

    در این مستند حمایت طلبی، چالش ها و راهبردهای عملی کوتاه مدت و بلندمدت برای کاهش همه اثرات نامطلوب اپیدمی کووید-19 بر امنیت غذا و تغذیه جامعه در ابعاد مختلف مدیریتی، حمایتی، آموزشی و پژوهشی، ترویجی و نظارتی مورد بحث قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    همراهی و هماهنگی بخش های مختلف در جهت ارتقای وضعیت تغذیه و امنیت غذایی در شرایط بحران کنونی بسیار با اهمیت بوده و تصمیمات مهم باید بی درنگ اجرایی شده و به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: امنیت غذا، تغذیه، راهبرد، کووید-19
  • محمد شاهدی* صفحات 396-401
    زمینه و هدف

    خدواند خوب زیستن انسان را در چارچوب ضوابطی که موجب سعادت او و جامعه اش می شود. قرار داده است. پس برای کسب رضای خداوند و هماهنگی با اموری که به صلاح جامعه است ضرورت دارد انسان سبک زندگی سالم را انتخاب کند. خداوند غذای انسان را در طبیعت قرار داده است تا انسان با استفاده صحیح از آن ها سلامت خود را تضمین کند. با توجه به نکات اشاره شده برخی از رفتارهای سلامت محور و انتخاب غذا و تغذیه صحیح در چارچوب یک سبک زندگی اخلاقی انسانی و سلامت محور ارایه می شود.

    روش

    این مستند توصیفی تحلیلی با توجه به دستورات دین مبین اسلام، توصیه های علمی در مورد سلامت جسم، روان، اجتماعی و معنوی و در نظر گرفتن شرایط موجود تهیه شده است.

    یافته ها

    خصوصیات لازم برای اتخاذ سبک زندگی سالم در سه بخش بیان شده است.بخش غذا و تغذیه سلامت محور، بخشی درمورد نکات غیرغذایی سبک زندگی سلامت محور و بخشی که مسیولان باید متولی آن باشند.

    نتیجه گیری

    برای داشتن جامعه ای با سبک زندگی سلامت محور، همکاری همه مسیولان و دستگاه های کشوری ضروری است و بخش مهمی از آموزش ها و فرهنگ سازی باید با هدف آماده سازی افراد برای داشتن یک اجتماع سالم که در آن افراد در یک آرامش و امنیت بالایی در جهت تعالی و خوب زیستن تلاش می کنند انجام شود.

    کلیدواژگان: اسلام، ایران، وضعیت تغذیه، سبک زندگی سالم
  • نازیلا یوسفی، امیررضا دولتی، خسرو بیاتی، امیرحسین جمشیدی، مرتضی نیلفروشان، مرتضی رفیعی تهرانی* صفحات 402-411
    زمینه و هدف

    مکمل های تغذیه ای، از مورد توجه ترین محصولات سلامت محور در تمام جهان از گذشته تاکنون بوده است. رویکرد درمانی طب سنتی در ایران در جهت بازگرداندن تعادل بدن برپایه تغذیه است. در طب مدرن نیز مکمل های تغذیه ای برای رفع کمبودهای تغذیه ای و ایجاد تعادل در مواد مغذی مورد نیاز، جایگاه ویژه ای در حفظ و ارتقا سلامت و حتی درمان برخی بیماری ها دارند. مکمل های تغذیه ای در طب مدرن، تکمیل کننده موادی هستند که انسان نیاز دارد آن ها را از منابعی به جز غذا تامین و جبران کند.امروزه ظهور یا گسترش برخی بیماری ها، به علل مختلفی مثل کاهش تحرک در اثر ماشینی شدن فعالیت ها، تغییر سبک تغذیه و استفاده بیشتر از غذا های آماده، ارگانیک نبودن غذا ها، آلودگی های محیطی، کاهش تنوع غذایی و استفاده از نگه دارنده ها برای نگهداری فراورده ها بیشتر بوده و این موضوع باعث می شود که تکمیل کننده های تغذیه، تحت عنوان مکمل های تغذیه ای، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و بازار آن با سرعت بالایی گسترش یابد. نام گذاری این فراورده ها، الزامات قانونی، ادعاها، کاربرد ها و دستورالعمل های مربوط به آن ها در کشور های مختلف متفاوت است.

    روش

    این مطالعه به بررسی قوانین مکمل ها در ایران و جهان می پردازد و با استفاده از یک روش ترکیبی در سه مرحله، شامل بررسی قوانین مکمل های تغذیه ای در ایران و در جهان، مصاحبه با خبرگان این حوزه در کشور و در نهایت مطالعه میدانی پرسش نامه ای، تلاش می کند به این سوال پاسخ دهد که "وضعیت نظارت بر مکمل های تغذیه ای در ایران چگونه است؟".

    یافته ها

    براساس نتایج این مطالعه، ضوابط تدوین شده در ایران مطابق باقوانین کشورهای پیشرفته بوده و فراورده ها پس از اخذ تاییدیه های سازمان غذا و دارو، از نظر بی ضرری، کارایی و کیفیت، دارای استانداردهای لازم می باشند.

    نتیجه گیری

    با وجود مناسب بودن مکمل های تغذیه ای از نظر بی ضرری، کارایی و کیفیت، وضعیت نظارت بر این فراورده های از نظر فراهمی، دسترسی و استطاعت پذیری، نیازمند بررسی بیشتر می باشند. از آنجا که بازیگران متعدد بازار مکمل های تغدیه ای، در ضوابط مربوطه به خوبی دیده نشده اند، بازنگری در قوانین، برای تنظیم بهتر بازار، به سیاست گذاران بخش فراورده های سلامت محور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کنترل دارو، قوانین دارو، مکمل های مواد غذایی
  • شیرین جلالی نیا، حسین ملک افضلی، فرانک فرزدی، مینا شیخ الاسلام زاده، نرگس رستمی گوران، محمدحسین نیکنام، عهدیه چینه کش، مهرداد کاظم زاده عطوفی، بتول احمدی* صفحات 412-423
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت پیگیری همه جانبه اصلاح ساختار جمعیت کشور، مسئله سلامت زنان به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان مورد توجه می باشد. بر این اساس، به منظور بررسی ابعاد مختلف سلامتی و اجرای سیاست ها و برنامه های تحولات جمعیتی و تبیین راهکارهای بهره مندی از ظرفیت های موجود، گروه سلامت زنان فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، بر آن شد تا با هدف ارایه تحلیلی از بندهای سیاست های ابلاغی جمعیت، ضمن ارایه تصویری از وضعیت موجود شاخص های جمعیت زنان ایران، به شیوه های تاثیرگذاری هر کدام از این سیاست ها بر سلامت زنان و خانواده و ارایه راهکارهای مناسب جهت دستیابی به آن، بپردازد.

    روش

    ابتدا با برگزاری نشست علمی "سیاست های جمعیتی، سلامت زنان و راهکارها"، ضمن اطلاع رسانی به ذی نفعان این حوزه، از طریق هم اندیشی و کسب دیدگاه صاحبنظران و افرادکلیدی مرتبط، زیرساخت ها و تمهیدات اجرای بهینه این سیاست ها مورد بررسی جامع قرار گرفت. براساس نظرسنجی فاز نخست که توسط فرمها و دستورالعمل مدون از بیش از 130 فرد حقیقی و سازمان و موسسه مرتبط صورت گرفت، به دنبال پیگیری اخذ بازخوردها، داده های واصله از 50 ذی نفع مرتبط مورد جمع بندی و تحلیل قرار گرفت. با توجه به چارچوب از پیش تعیین شده در ذیل محورهای چهارگانه سلامت، موارد در دو بخش اصلی خدمات مورد نیاز برای اجرای سیاست ها و نیز الزامات متناظر تنظیم و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که در هر یک از ابعاد چهارگانه جسمانی، روانی، اجتماعی، و معنوی سلامت زنان، به منظور اجرایی شدن سیاست های ابلاغی جمعیت نیازمند توجه جدی به الزامات و زیرساخت هایی هستیم که تسهیل و تسریع این مهم را فراهم آورند.

    نتیجه گیری

    بدون تردید فراهم آوردن امکانات و شرایط زیرساختی، از طریق تسهیل و تسریع فرایندها، امکان حصول به نتایج مورد انتظار را فراهم می آورد. اتخاذ رویکردی همه جانبه و مشارکتی در تمامی مراحل از نیازسنجی های مقدماتی تا برنامه ریزی و اجرا، یکی از نکاتی است که می تواند تا حد زیادی ضمانت اجرای موفق سیاست های جمعیتی باشد.

    کلیدواژگان: سلامت زنان، خدمات بهداشت زنان، سیاست جمعیت
  • صفحات 424-425

    دنیاگیری کووید-19، جوامع بشری را تحت تاثیر قرار است و تبعات معنوی، اجتماعی و اقتصادی آن روی سلامت روان افراد جامعه موثر است.. اتخاذ راهبردهای مدبرانه مبتنی بر شواهد، برای تامین، حفظ، و ارتقای سلامت روان آحاد جامعه، از وظایف اولویت دار مشترک نظام سلامت، مسیولان و مردم می باشد. در این خلاصه سیاستی این راهبردها در 17 مورد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: راهبردها، سلامت روان، کووید-19
  • احمدعلی نوربالا، علی فتحی آشتیانی، محمدحسین نیکنام، سیدحسن امامی رضوی، علی رمضانخانی، مریم خیام زاده* صفحات 426-435
    زمینه و هدف

    بیماری کووید-19 با سرعت زیاد در جهان گسترش یافته و اثرات زیادی را روی سلامتی و سایر جنبه های زندگی بشری داشته است. ویروس مولد این بیماری بر روی اعضا مختلف بدن ازجمله سیستم اعصاب و روان موجب اثرات متفاوتی شده است و اقشار مختلف جامعه مانند بیماران، ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی و جمعیت سالم از عوارض ناشی از آن بی بهره نبوده اند. در این نوشتار، به اثرات این ویروس بر روی سلامت روان و عوامل خطر مرتبط با آن پرداخته می شود.

    روش

    برای تدوین این مقاله مروری از مقالات ملی و بین المللی منتشر شده در منابع معتبر استفاده شده است.

    یافته ها

    میزان بالای علایم اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه، پریشانی روان شناختی و استرس در جمعیت عمومی و مبتلایان به COVID-19 گزارش شده است. عوامل مختلف ازجمله ماندن در خانه، فاصله گذاری اجتماعی، تعطیلی مراکز آموزشی، تعطیلی گسترده، ترس از ابتلا و انتقال به دیگران از عوامل ایجادکننده بروز این بیماری ها می باشند.

    نتیجه گیری

    بیماری کووید-19 اثر دوگانه ای بر روی سلامت روان انسان دارد، چنانچه یکی از عوارض ابتلا به این بیماری، عوارض روانی آن بوده و از طرفی، بیماران مبتلا به بیماری های روانی، مستعد ابتلا به کووید-19 می باشند. با توجه به اثرات متعدد و گاها خطرناک بیماری کووید-19 بر سلامت روان، کاهش اثرات خطرناک این عوارض یکی از اولویت های نظام سلامت به شمار می رود. برای مدیریت صحیح عوارض کووید-19 بر سلامت روان جامعه همکاری و توجه سیاست گذاران و حاکمیت، متخصصان و مشارکت و تبعیت افراد جامعه از دستورالعمل های بهداشتی ضروری است.

    کلیدواژگان: سلامت روان، خدمات سلامت روان، کووید-19، شیوع همه گیر
  • محمدحسین تقدیسی، مسعود آذربایجانی، مریم خیام زاده، کامران باقری لنکرانی* صفحات 436-444
    زمینه و هدف

    ویروس کووید-19 با شتاب شگفت انگیزی در جهان گسترده شده است. در برخورد با این رخداد باید افزون بر مداخلات پیشگیری و درمانی، از روش های روانی معنوی استفاده گردد. در دیدگاه اسلامی، سلامت معنوی نه به صورت انتزاعی بلکه در متن زندگی مورد نیاز است. در مواجهه با بلایا و گرفتاری ها از جمله جهان گیری کرونا این موضوع اهمیت بیشتری می یابد.

    روش

    این نوشتار با جستجو در منابع دینی به ویژه قرآن کریم و احادیث و نیز مقالات علمی مرتبط با کلید واژه ابتلا تالیف شده است.

    یافته ها

    براساس دیدگاه کتاب و سنت، دو نظام در عالم وجود دارد، نظام تکوین و نظام تشریع. اذن و اراده تکوینی الهی یعنی خداوند اجازه وقوع امری را بدهد. هر رویدادی که در عالم رخمی دهد، به اذن تکوینی الهی است. اما اذن تشریعی الهی مربوط به دستورات و احکام الهی بر بندگان می باشد. یکی از مباحث مهمی که در اقسام بلایا و گرفتاری ها و از جمله بحران کنونی کووید-19 باید توجه نمود، شرایط گوناگون حاکم بر یک رخداد است. انواع بلایا و گرفتاری هایی که برای انسان به وجود می آید به شش دسته اصلی قابل تقسیم است. بلایای خودساخته، مشکل آفرینی ظالمان، بلا برای تنبیه، بلا برای امتحان، گرفتاری های اولیای الهی، گرفتاری های تکلیفیه. در برابر این بلایا هم باید براساس وظیفه دینی به برنامه ریزی درست برای کنترل و پیشگیری پرداخت و هم باید با تقویت ایمان و باورهای دینی ارتباط باخدای متعال را مستحکمتر کرد و ازاین رهگذر تاب آوری را ارتقا بخشید.

    نتیجه گیری

    در مواجهه با بلایا و گرفتاری ها از جمله کرونا باید با ارتقای سواد معنوی، نگرش و رفتارها را اصلاح نمود. عمل به دستورات دینی و تقویت ارتباط با خدای متعال از یک سو و برنامه ریزی و اقدامات علمی برای پیشگیری و درمان از سوی دیگر، هر دو وظیفه هستند.

    کلیدواژگان: پیشگیری اولیه، سلامت معنوی، کووید-19
  • اکبر قدرت نما*، محمدحسن عبدالهی، داریوش خواجوی صفحات 445-452
    زمینه و هدف

    با شیوع گسترده ویروس کووید-19 در سراسر جهان، نگرانی در مورد رفتارهای مرتبط با سلامتی افزایش یافته است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر عوامل اجتماعی بر مشارکت ورزشی و سلامتی بانوان در دوره بحران کرونا بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی و از نظر هدف کاربردی بود. نمونه آماری 313 نفر از بانوان مراجعه کننده به فضاهای روباز سطح شهر شیراز برای انجام فعالیت بدنی بود که به شیوه تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه پژوهشگرساخته بود که در سه بخش عوامل اجتماعی، سلامت جسمانی و سلامت روانی تنظیم شد. داده ها با استفاده از نرم افزار PLS تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج پژوهش، عوامل اجتماعی بر مشارکت ورزشی (773/0)، سلامت جسمانی (504/0) و روانی (612/0) تاثیر مستقیم و معناداری داشت. همچنین نقش مشارکت ورزشی بر سلامت جسمانی و سلامت روانی نیز مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    در عصر همه گیری ویروس کرونا، تبعات ورزش نکردن به مراتب بیشتر از فعالیت بدنی در فضای باز با رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی است. لذا با توجه به اختلاف سطح فعالیت بدنی بانوان با توصیه های جهانی، برای ترویج فرهنگ ورزش در میان بانوان، افزایش علاقه و انگیزه و کاهش تفکر تاثیرات منفی ورزش بر سلامتی بانوان، به ارتقا سطح آگاهی و هنجار اجتماعی بانوان کم تحرک و حمایت اجتماعی اطرافیان آنان، نگاه ویژه شود.

    کلیدواژگان: سلامت زنان، عوامل اجتماعی، کووید-19، ورزش
  • صفحات 453-454

    در این خلاصه سیاستی، چارچوب کلان راهبردی و عملیاتی برای بازشناسی، تبیین، ترویج، توسعه و نهادینه کردن طب سنتی ایرانی، با استفاده از مجموعه شواهد معتبر علمی هماهنگ با طب متداول و ظرفیت های هم افزای آن به منظور تحقق سیاست های کلی سلامت و سایر اسناد راهبردی مرتبط ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پزشکی سنتی، راهبرد، تحقیق عملیاتی، نهادینه سازی
  • محسن ناصری*، فرزانه غفاری، آرمان زرگران، زهرا بهاءالدین صفحات 455-464
    زمینه و هدف

    مکتب طب ایرانی سابقه ده هزار ساله دارد و علت ماندگاری طولانی مدت طب ایرانی در صحنه پزشکی جهانی اصالت عقلانی و ایده های برجسته و تجربیات مهم پایه و بالینی بوده است. در این نوشتار نظریه های طب ایرانی به طور خلاصه اشاره می شود.

    روش

    این مقاله بامرور منابع در دسترس طب ایرانی و تحلیل محتوای متون تهیه شده است.

    یافته ها

    در منابع طب ایرانی پنج دسته از نظریه پردازی و تفکرات مطرح است: حکیم، طبیب دوبعدی: در گذشته حکیم کسی بود که به مجموع دانش های عقلانی و برهانی احاطه داشت و به انسان و پزشکی از بعد مادی و معنوی توجه می کرد. توجه به اخلاق پزشکی معنوی: پرداختن به اخلاق پزشکی متکی بر وحی از امور مهم دیگری است که در پیشگیری و درمان بیماری ها نقش اساسی دارد.سلامت محوری: حفظ سلامتی بخش اعظم طب سنتی ایران است و هدف این است که مردم بیمار نشوندو درمان در گام بعدی قرار دارد.
    طب روحانی و سلامت معنوی: براساس تفکر طب ایرانی، پرداختن به معنویت از امور مهم دیگری است که با تقویت قوه مدبره در پیشگیری و درمان بیماری ها نقش اساسی دارد.
    روش های درمانی منطقی: طب ایرانی، درمان با مدیریت روش زندگی به خصوص تغذیه را در اولویت قرار می دهد و دارو درمانی و اعمال یداوی قدم های بعدی را تشکیل می دهند.

    نتیجه گیری

    نظریه هاو تفکرات مطرح شده در منابع طب ایرانی در هدایت تفکر و دانش پزشکی کشور و جهان موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، پزشکی سنتی، ترویج بهداشت، سلامت معنوی
  • اسفندیار آزاد*، عبدالکریم اسمعیلی، مرتضی ایزدی صفحات 465-471
    زمینه و هدف

    فلسفه وجودی نظام سلامت کشور با تمرکز بر فرهنگ اسلامی - ایرانی در مرتبه اول حفظ و ارتقای سلامت شهروندان و در مراتب بعدی پیشگیری از بیماری ها، درمان و نوتوانی است. به طوری که شهروندان بتوانند در کنار خدمات عادلانه به آسودگی جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی دست پیدا کنند. ماحصل این آسودگی طول عمر همراه باکیفیت خواهد بود.

    روش

    این تحقیق از نوع مطالعه توصیفی - تحلیلی است که با روش اسنادی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. اطلاعات با استفاده از اسناد بایگانی شده مثل رساله ها و همچنین از طریق نشریات و سایت های معتبر و در نهایت کتاب های تخصصی گردآوری و مورد مداقه و بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    فرهنگ سازی نظام سلامت در قالب لایه های علی که عبارت اند از: 1- لایه شناخت ها و باورها، 2- لایه ارزش ها و گرایش ها، 3- لایه رفتارها و کردارها به ترتیب از طریق سیاست گذاری مبتنی بر تندرستی، تدوین سیاست های اجرایی مبتنی بر عدالت و آسودگی و در نهایت اجرای سیاست های عرصه سلامت مبتنی بر سبک زندگی سالم و توسعه پایدار تعریف می شود.

    نتیجه گیری

    اصلاح رفتارهای اشتباه در ابعاد فردی و جمعی عرصه سلامت و رسیدن به سبک زندگی سالم بدون توجه به باورهای جامعه که از طریق توسعه مطالعات میان رشته ای سلامت درک می شود، امکان پذیر نبوده و در نهایت توسعه این گونه از مطالعات نیز بدون پشتیبانی فلسفی که در رویکرد اسلامی - ایرانی مبتنی بر حکمت سینوی و صدرایی است، تندرستی محوری نظام سلامت محقق شدنی نیست.

    کلیدواژگان: فرهنگ، سلامت، هستی شناسی
  • سید حسن مقدم نیا، مصطفی کوچک زایی*، فاطمه دانشیار صفحات 472-482
    زمینه و هدف

    حفظ سبک زندگی سالم یکی از بزرگ ترین مسایل مهم در کشورها می باشد. سبک زندگی، شیوه زندگی است که بر الگوهای فردی مطلوب از زندگی دلالت دارد که جهان بینی، نگرش ها، ارزش ها، رفتارها، الگوهای روابط اجتماعی، اوقات فراغت، شیوه مصرف را در بر می گیرد. پاسداری و نگهبانی از سبک زندگی سالم نیازمند توجه سیاست گذاران و برنامه نویسان راهبردی کشورها هست و این زمانی محقق می شود که در بین محیط نخبگانی، دانشگاهی و حوزوی گفتمانی غالب در حیطه تولید علم متناسب با فرهنگ غالب کشورها به موضوع سبک زندگی اسلامی ایرانی به وجود بیاید. مطالعه حاضر با هدف بررسی جایگاه سبک زندگی سالم اسلامی ایرانی در منابع منتشره بومی انجام شد.

    روش

    در این پژوهش به شیوه مروری نظام مند خلاصه ای از مطالعات حوزه سبک زندگی که مرتبط با عنوان پژوهش هستند ارایه و نقاط قوت و ضعف آن ها بیان شد و با روش ترکیب کیفی نتیجه گیری در مورد جایگاه سبک زندگی سالم اسلامی ایرانی در منابع منتشره بومی ارایه شد. ابتدا فهرستی از کلید واژه های مرتبط با عنوان تهیه شد. سپس کلید واژه ها در پایگاه های مرجع علمی در ایران جستجو شدند. جستجوی مقالات و پایان نامه ها از سال 1385 تا 1399 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مرور مطالعات موجود در این حوزه نشان داد که حوزه سبک زندگی یکی از حوزه های مغفول در حوزه سلامت می باشد که اهمیت کمی به این مسئله شده است.

    نتیجه گیری

    تحلیل ها نشان می دهد عدم توجه سیاست گذران و برنامه نویسان راهبردی جمهوری اسلامی به حوزه سبک زندگی زمینه بی تفاوتی پژوهشگران را نسبت به موضوعات مرتبط با سلامت و سبک زندگی ایجاد کرده است. راه رسیدن به سبک زندگی سالم اسلامی ایرانی ایجاد گفتمان غالب علمی و تحقیقاتی در محیط های دانشگاهی و حوزوی هست.

    کلیدواژگان: بومی سازی، سبک زندگی، سبک زندگی سالم، سبک زندگی ایرانی اسلامی
  • مصطفی کوچک زایی*، سید حسن مقدم نیا، رسول ربیعی، مجیدرضا فیضیان صفحات 483-487
    زمینه و هدف

    مسئله توجه به سبک زندگی از موضوعاتی است که مقام معظم رهبری طی چند سال اخیر آن را مطرح و بر ضرورت توجه به آن تاکید نموده اند. مطالعات پژوهشگران، اجماع نخبگانی و فرمایشات مقام معظم رهبری همگی موید این واقعیت تلخ است که سبک زندگی امروز ما هنوز در مسیر آرمان های انقلاب اسلامی قرار نگرفته است و اگر مسیری نسازیم و امکان انتخابی متفاوت برای مردم فراهم نکنیم در سبک زندگی به راه غرب خواهیم رفت.

    روش

    روش کار در این تحقیق به صورت تحقیق اسنادی به شیوه کتابخانه ای، در مایه تحقیقات بنیادی بوده است. که در آغاز به مطالعه مروری در حیطه سبک زندگی و تفکر طراحی می پردازد و در انتها به تحلیل این دو مسئله پرداخته می شود.

    یافته ها

    این پژوهش تفکر طراحی را مسیر تحقق بخشیدن به الگویی اسلامی ایرانی می داند.

    نتیجه گیری

    محققان پس از بررسی های مکرر در این مورد به نتیجه رسیدند که استفاده از تفکر طراحی می تواند میان وضع موجود و مطلوب یک پل بزند و آهسته و پیوسته آرمان ها و ارزش ها را عینی کرده و تبدیل به یک رفتار اجتماعی هویت بخش یعنی سبک زندگی نمود.

    کلیدواژگان: طراحی، تفکر طراحی، سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی ایرانی
  • زین العابدین شیخ بگلو، کاوه تیمورنژاد*، حسن گیوریان، یدالله عباس زاده سهرون صفحات 488-498
    زمینه و هدف

    تدوین و اجرای بهینه خط مشی ها و سیاست های عمومی تنها از طریق شناسایی و مشارکت درست ذی نفعان در تدوین خط مشی های عمومی صورت می گیرد. هدف اصلی این تحقیق ارایه مدل مشارکت ذی نفعان در خط مشی گذاری عمومی در نظام سلامت، به طور خاص سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت است.

    روش

    در تحقیق حاضر، از دو روش کیفی تحلیل مضمون و مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. در بخش تحلیل مضمون پژوهش، با استفاده از مصاحبه با 18 نفر از خبرگان، ذی نفعان، مدیران و کارشناسان شاغل در وزارت بهداشت مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر مشارکت ذی نفعان در خط مشی گذاری عمومی شناسایی و در مرحله بعد با استفاده از ماتریس ISM مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    ابتدا به وسیله روش تحلیل مضمون، شبکه مضامین عوامل موثر بر مشارکت ذی نفعان با 103 مضمون پایه، 20 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر استخراج شد. سپس با به کارگیری مدلسازی ساختاری تفسیری و برقراری ارتباطات زوجی، روابط بین مضامین فراگیر کشف و در چهار سطح اولویت بندی شدند.

    نتیجه گیری

    مدل نهایی، نمایانگر سطوح چهارچوب مشارکت ذی نفعان در خط مشی گذاری عمومی، شامل عوامل بسترساز مشارکت ذی نفعان، شرایط تعامل با ذی نفعان، عوامل اثرگذاری ذی نفعان، شرایط عملیاتی مشارکت ذی نفعان و نتایج و پیامدهای مشارکت ذی نفعان است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، مشارکت اجتماعی، برنامه های نظام های بهداشتی، سازمان غذا و داروی ایران
  • عباس علی واشیان* صفحات 499-509
    زمینه و هدف

    نبود اطلاعات دانشی، ضعف بینش صحیح معنوی و عدم به کارگیری رفتاری گزاره های معنوی به دلیل جامع نبودن ساختار نظام مراکز بهداشتی درمانی در داخل کشور از مهم ترین مسئله های حوزه سلامت است؛ حال آنکه در ادیان و ملل دیگر و در کشورهای بسیاری به این نیاز و نحوه پاسخگویی به آن در نظام سلامت توجه شده است. با توجه به ظرفیت های موجود معنوی در جهان اسلام و از جمله جهان تشیع می توان از ظرفیت های موجود در فرهیختگان و اندیشمندان میان رشته ای در ایجاد، حفظ و توسعه گزاره های معنوی که تولید شده یا می شود، در مراکز بهداشتی درمانی استفاده کرد.

    روش

    توصیفی تحلیلی با مطالعات میان رشته ای قرآن، روایات و علوم پزشکی است.

    یافته ها

    نشان می دهد که در اغلب ادیان و ملل دیگر با استفاده از رویکردها، راهبردها و مهارت های سلامت و مراقبت معنوی در نظام ساختاری بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، بسته خدمات و پروتکل هایی شکل گرفته و ارایه خدمت می شود.

    نتیجه گیری

    نشان می دهد که با استفاده از سلامت معنوی اسلامی همانند بسیاری از ادیان و ملل در گذشته و حال با رویکردی ساختارمند که در تمام اجزای سلامت ورود داشته باشد، می توان به تمام ابعاد انسان در تمامی سطوح پیشگیری توجه داشت؛ راهبردهایی که جامعیت بیشتری در ارایه خدمات بهداشتی درمانی از خانه بهداشت در روستا گرفته تا سطوح ستادی در دانشگاه های علوم پزشکی و وزارت متبوع و در سطحی فراتر در تمامی دستگاه هایی که در حوزه سلامت دارند.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، خدمات بهداشتی درمانی، سلامت معنوی
  • عبدالله معتمدی*، مهدی خانجانی صفحات 510-520
    زمینه و هدف

    امروزه به واسطه مفهوم معنویت در تعریف سلامت، مطالعات مختلفی در ارتباط با این مفهوم و رابطه آن با پریشانی های روان شناختی از قبیل اضطراب، افسردگی و استرس و بیماری های جسمانی نظیر درد مزمن یا بیماری های صعب العلاج مانند سرطان انجام گرفته است. مطالعه حاضر با هدف تحلیل مفهوم سلامت و نقش معنویت و دینداری در سلامت جسمی و روانی انجام شده است.

    روش

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش اسنادی و از طریق بررسی ادبیات نظری، کتاب های تخصصی و پژوهش های انجام گرفته در مفهوم سلامت و رابطه آن با ابعاد مختلف بیماری جسمانی و سلامت روان در افراد، انجام شده است.

    یافته ها

    اکثر مطالعات و پژوهش های انجام گرفته، حکایت از رابطه و اثر معنویت و دینداری در کاهش آلام و پریشانی های افراد و ارتقا سطح سلامت روانی دارد. علاوه بر آن در پژوهش های صورت گرفته اثر محافظتی معنویت و دینداری در پیشگیری از بروز افسردگی، اضطراب و مصرف یا سوء مصرف مواد در زمینه های مختلف فرهنگی نشان داده شده است.

    نتیجه گیری

    اعتقاد و باورمندی به خدا، ارزش ها و رفتارهای دینی و معنوی از طریق ایجاد هدف و معنا در زندگی، اتخاذ سبک و شیوه زندگی سالم، ایجاد شبکه های قوی از حمایت اجتماعی، سبک های مقابله مذهبی و منبع کنترل می تواند در زمینه پیشگیری و درمان اختلالات جسمانی و روانی و تامین و ارتقای سلامت در همه ابعاد آن به انسان کمک نماید.

    کلیدواژگان: معنویت، دینداری، سلامت معنوی، سلامت روان، سلامتی
  • صفحات 521-526

    با توجه به همه گیری کووید-19 و اهمیت عملکرد اخلاقی نظام سلامت کشور در مواجه با این همه گیری و سایر موارد مشابه همه گیری های بیماری های عفونی احتمالی در آینده، پیش نویس راهنمای اخلاق در همه گیری بیماری های عفونی با همکاری گروه اخلاق و آموزش فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران و مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران تدوین شد و پس از کسب نظر ذی نفعان به تصویب شورای عالی اخلاق پزشکی وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسید. این راهنما الزامات اخلاقی در همه گیری بیماری های عفونی را در چهار بخش شامل اصول و ارزش های محوری، مدیریت و راهبری نظام سلامت، ارایه خدمات سلامت و نهایتا آموزش، پژوهش و فناوری ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، اخلاق زیستی، ایران، کووید-19
  • علی اکبر حقدوست*، نرگس تبریزچی، سید عباس فروتن، عطا پورعباس، نازیلا یوسفی، سید محمود سجادی، سجاد اسماعیلی، زهره الهیان، محمدعلی محققی، محمدحسن حسین زاده، ابوالقاسمی، معصومه افشاری، سید ابراهیم سجادی، سید مهدی سیدی، سید حسام سیدین، منصور شهریاری، مهدی فتحی زاده، پرهام فتحی زاده صفحات 527-531
    زمینه و هدف

    یکی از محورهای اصلی بیانیه گام دوم جوان گرایی است. مستند حاضر به بررسی ابعاد مختلف جوان گرایی و راهکارهای اجرایی سازی آن می پردازد.

    روش

    جلسه گروهی با حضور مدیران جوان دانشگاهی تشکیل و نظرات ثبت شد، علاوه بر آن نظر چند تن از خبرگان حوزه علوم پزشکی و اعضای فرهنگستان علوم پزشکی در قالب ارسال و دریافت مکتوب گردآوری شد. سپس همه نظرات مورد تحلیل و جمع بندی قرار گرفت.

    یافته ها

    تعریف جوان، الزامات جوان گرایی و موانع اجرایی سازی آن بیان وسپس هفت راهکار برای تحقق جوان گرایی ذکر شد.

    نتیجه گیری

    جوان گرایی ضامن تحقق چشم انداز متعالی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است. تحقق راهبرد جوان گرایی بیش از هر اقدام دیگری نیازمند عزم و تعهد جمعی از سوی دولت مردان است و با برنامه های عملیاتی در طول زمان محقق شود. به نظر می رسد اولین و مهم ترین نهادی که می تواند پذیرای راهبرد جوان گرایی باشد، مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی هستند.

    کلیدواژگان: آینده نگری، ایران، جوانان، راهبرد سیاسی
  • عیسی برقی، جواد قصاب زاده* صفحات 532-542
    زمینه و هدف

    موفقیت در برقراری یک ارتباط موثر و ساختارمند با دانشجویان، به شناسایی نیازهای مختلف آنان بستگی دارد. هدف پژوهش، بررسی نیازهای فرهنگی دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بود.

    روش

    پژوهش حاضر جامعه آماری 5442 نفر در سال تحصیلی 95 تا 96 بود که حجم نمونه، 387 نفر(335 دانشجو، 66 هییت علمی و 52 کارمند) تعیین و نمونه گیری، به روش طبقه ای تصادفی انجام شد. ابزارتحقیق، پرسشنامه محقق ساخته شامل 71 گویه با مقیاس لیکرت 5 گزینه ای و 10 مولفه بود. ضریب آلفای کرونباخ، 83/0محاسبه شد. داده ها با روش های آماری توصیفی و آزمون فریدمن با نرم افزار SPSS23، تحلیل شد.

    یافته ها

    از دیدگاه دانشجویان، اعضای هییت علمی و کارمندان، نیازهای مذهبی، ملی، اجتماعی، سیاسی، هنری، ورزشی، هنری-آموزشی، علمی-آموزشی، نیازهای معطوف به آزادی قلم و بیان و نیازهای معطوف به جلب توجه و احترام، نیازهای فرهنگی دانشجویان هستند.

    نتیجه گیری

    از دیدگاه دانشجویان، اعضای هییت علمی و کارمندان، به ترتیب نیاز هنری، نیازهای معطوف به جلب توجه و احترام و نیاز ملی، در اولویت بودند.

    کلیدواژگان: دانشجویان، نیازهای فرهنگی، نیازسنجی
|
  • Bijan Sadrizadeh, Narges Tabrizchi* Pages 364-369
    Background

    Emerging and re-emerging infectious diseases cause human and economic damage to affected countries. In addition, there is a fear of transboundary transmission of the infection and its global epidemic. This documentary has been prepared with the aim of emphasizing the strategic recommendations of the WHO Regional Office for the Eastern Mediterranean.

    Methods

    Documents and recommendations of reputable scientific organizations, especially the World Health Organization, have been collected, reviewed and analyzed.

    Results

    Four strategic priorities and fifteen strategic areas were extracted based on the documented strategic framework of the Eastern Mediterranean Office of the World Health Organization and its implementation stages were stated.

    Conclusion

    Recommendations and strategies have been developed with the aim of strengthening the capacity of the Eastern Mediterranean region countries in the prevention, diagnosis and response to the emergence and spread of infectious diseases by improving preparedness and evidence-based interventions, the best guidelines and control measures for infectious diseases. Therefore, health systems could improve their preparedness.

    Keywords: Communicable Diseases, Health Systems Plaus
  • Narges Tabrizchi*, Mohammad Shahedi, Majid Hajifaraji Pages 370-381
    Background

    Iranian Islamic Healthy Lifestyle is a lifestyle that   directs attention to the rules governing the field of health based on the beliefs and behaviors derived from Islamic values;  it aims to leads to the best results in promoting health and avoiding health threatening factors. The purpose of this article is to present  this type of lifestyle.

    Methods

    In this paper, a combined method has been used by using the data obtained from scientific articles andupstream documents along with the qualitative method of focus group discussion.

    Result

    The basics of the Iranian Islamic lifestyle are described and related issues are stated in thematic prioritization. Then, in the four dimensions of health, the components and issues are explained and explained.Then, in the four dimensions of health, the components and issues are explained and described.

    Conclusion

    In order to institutionalize a healthy Iranian Islamic lifestyle in society, first of all, issues must be identified and a common understanding of its importance must be counted.The next step is to create a debateat the community level. Thematic introduction of Iranian Islamic lifestyle in the field of health is helpful in further development and recognizing.

    Keywords: Iran, Islam, Healthy Lifestyle
  • Dariush Farhoud*, Hanieh Purkalehor Pages 382-388
    Background

    Sleep is important for health, immune functions and regeneration of the nervous system, and musculoskeletal system; insomnia has many side effects on the body. In this article, we review the sleep mechanism, types of sleep disorders: complications of insomnia and provide practical recommendations for sleep /wake lifestyle modifications. Sleep disorders can be the cause of many diseases. In fact, the root of many problems and diseases are sought to stem from the quality of onesQsleep. Melatonin has excellent effects on improving sleep quality and helps decrease Nocturnal Awakenings and improve the quality of sleep.

    Methods

    Keywords such as: sleep, sleep disorder, sleep mechanism, sleep Hygiene and healthy Lifestyle were searched in the  PubMed database, Scientific Information, national and international scientific sources. Contents collected were analyzed (to present the recommendations).

    Results

    Several environmental and hereditary factors can cause circadian rhythm disturbances and insomnia. The effects of insomnia on cognitive performance and emotional and physical health are crucial.

    Conclusion

    An adequate nightchr('39')s sleep has benefits: namely boosting memory, increasing longevity and enhancing immune system function. Sleep/Wake lifestyle modification along with medical advice can significantly improve sleep quality.

    Keywords: Circadian rhythms, Healthy Lifestyle, Sleep Disorders, Sleep Hygiene
  • Pages 389-390

    Ensuring food safety and nutrition for society is emphasized in the general health policies which were ordered by the Supreme Leader in the field of “health”, “resistance economy”, “agriculture” and “reform of consumption pattern”. In this policy summary, medium and long-term strategies for improving food safety and nutrition in the issues of management, supportive, education and research, extension and supervision are presented.

    Keywords: Food Safety, Nutritional, Strategic Planning
  • Majid Hajifaraji*, Hamed Pouraram, Abolgasem Jazayery, Nasrin Omidvar, Hasan Eini-Zinab, Ali KianiRad, Mohammad Mohsen Beigi Pages 391-395
    Background

    Sustainable provision of food for adequate access and benefit for population and continuous monitoring of food security is one of the main tasks of governments to ensure food and nutrition security of individual, family and community as an important right. The purpose of this review is to present strategies for improving food and nutrition security in critical situations such as the COVID-19 epidemic.

    Methods

    This research was prepared based on the results of series of focused group discussion of experts panels of related fields such as nutrition, food technology, agriculture, economics and epidemiology which were performed in Academy of Medaical Sciences.

    Results

    In this advocacy paper, challenges and practical strategies in the short and long term for reducing all of the adverse effects of the COVID-19 epidemic on food and nutrition security of the community in various aspects of management, support, education and research, extension and supervision are discussed.

    Conclusion

    Cooperation and coordination of different sections is very important for improving food and nutrition security in the current crisis and decisions must be implemented immediately.

    Keywords: COVID-19, Nutrition, Food Security, Strategy
  • Mohammad Shahed* Pages 396-401
    Background

    God willed man to live well within the framework of the criteria that make him and his society happy. Therefore, in order to gain Godchr('39')s pleasure and harmony with matters that are in the best interest of society, it is necessary for man to follow a healthy lifestyle. Some health-oriented behaviors and healthy food and nutrition are presented.

    Methods

    This descriptive-analytical document has been prepared according to Islamic and scientific, physical, mental, social and spiritual health views.
    Results The necessary characteristics for adopting a healthy lifestyle are expressed in three sections: the section on food and health-oriented nutrition, a section on non-food related health-oriented lifestyle and a section that officials should be in charge of.

    Conclusion

    To have a society with a health-oriented lifestyle, the cooperation of government officials and institutions of the country is necessary and an important part of education should be aimed at preparing people to seek a healthy society and live well.

    Keywords: Islam, Healthy lifestyle, Nutritional
  • Nazila Yousefi, Amir Reza Dowlati, Khosrow Bayati, Amir Hossein Jamshidi, Morteza Nilforushan, Morteza Rafiee Tehrani* Pages 402-411
    Background

    Nutritional supplements have long been one of the most important health products in the world. The therapeutic approach of traditional medicine in Iran is restoring balance in the body based on nutrition. In modern medicine, nutritional supplements maintain and promote health. Nutritional supplements in modern medicine supplement the substances that humans need to obtain from sources other than food to compensate for the lack of these substances. Today, various needs such as reduced mobility due to mechanization of activities, changes in diet and use of prepared foods, non-organic food, environmental pollution, food diversity reduction, renders nutritional supplements more important. The market is expanding rapidly..Nomenclature of these products, their legal requirements, claims, applications and related requirements vary from country to country.

    Methods

    This study examines the regulation of nutritional supplements in Iran compared with some other countries. This study done via a mixed method, included reviewing the regulation of nutritional supplements in Iran and the world, interviewing experts, and use of a questionnaire based survey.

    Results

    According to the results of this study, the Iranian regulatory situation is well regulated and the nutritional products in Iran have good quality, safety, efficiency and pharmaceutical quality.

    Conclusion

    Although the regulations in Iran properly granted safety, efficacy, and quality of nutritional supplements, in terms of access (accessibility, availability, and affordability), there are still problems that need to be addressed by policymakers in the health system.

    Keywords: Dietary Supplements, Nutritional supplement, Regulatory, Iran
  • Shirin Djalalinia, Hosseim Malek Afzali, Faranak Farzadi, Mina Sheikh Al-Islamzadeh, Narges Rostami Goran, MohammadHossein Niknam, Ahdieh chinekesh, Mehrdad Kazemzadeh Atoofi, Batool Ahmadi* Pages 412-423
    Background

    Considering the announcement of national population policies by the Supreme Leader and the importance of efforts to comprehensively pursue the reform of the countrychr('39')s population structure, the issuesofwomen’s healthbecome one of the main priorities of this important issue.
    Accordingly, in order to investigation of various dimensions of health and social and executive aspects of policies and programs for promotion of demographic structure of country and to explain the strategies for optimal use of existing capacities and synergy of resources in the current situation, the Department of Women Health of the Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran run present study,aimed to address required services and infrastructure in the field of womenchr('39')s health.

    Methods

    In order to implement national population policies, benefitting from participation of all available relevant stakeholders and key informants, we conducted a specialized scientific experts meeting. Through this qualitative approach data gathering and analysis of finding followed based on content analysis method.

    Results

    The results of this study show that in each of the four dimensions of physical, mental, social, and spiritual health of women, in order to implement population policies, we need to pay serious attention to the requirements and infrastructure that facilitate and accelerate this important provided.

    Conclusion

    Providing facilities and required infrastructure, by facilitating and accelerating the processes, provides the possibility of achieving the expected results. Adopting a comprehensive and participatory approach at all stages, from preliminary needs assessments to planning and implementation, is one of the points that can largely guarantee the successful implementation of population policies.

    Keywords: Demographic policies, Women's health, Services, Requirements
  • Pages 424-425

    The pandemic of COVID-19 has affected human societies and its spiritual, social and economic consequences affect the mental health of individuals. Considering strategies based on evidence for ensuring, maintaining and promoting the mental health of individuals is one of the priorities in tasks which is common between health system, officials and people. In this policy summary, these strategies are presented in 17 issues.

    Keywords: COVID-19, Mental Health, Health Communication
  • AhmadAli Noorbala, Ali Fathi Ashtiani, MohammadHossein Niknam, Seyed Hasan Emami Razavi, Ali Ramezankhani, Maryam Khayamzadeh* Pages 426-435
    Background

    Covid-19 has spread rapidly in the world and has affected the health and other aspects of human being life. The virus which causes this disease has various effects on mental health, and different segments of society such as patients, health care providers and general population. In this article, the effects of this virus on mental health and related risk factors are discussed.

    Methods

    For compiling this review, national and international articles from credible referrences have been used.

    Results

    Symptoms such as anxiety, depression, post-traumatic stress disorder, psychological distress and stress were reported in the general population and patiets with COVID-19. Factors such as staying at home, social distancing, closing educational centers, mass lockdown, worry about being infected and transmission to others are the risk factors of these diseases.

    Conclusion

    COVID-19 has a dual effect on human mental health, one of the complications of this disease is psychological complications and on the other hand, patients with mental illness are prone to COVID-19.Considering the numerous and sometimes dangerous effects of Covid 19 on mental health, reducing the dangerous effects of these complications is one of the priorities of the health system. In order to properly manage the effects of Covid 19 on the mental health of the community, urgent call for more attention given to public mental health and policies and also cooperation of the policy makers, scientific experts and the community members to assist people through this challenging time are necessory.

    Keywords: Mental Health, Mental Health Services, COVID-19, Pandemics
  • Mohammad Hossein Taghdisi, Masoud Azarbayejani, Maryam Khayamzadeh, Kamran Bagheri Lankarani* Pages 436-444
    Background

    Covid 19 has spread rapidly in the world. In dealing with this event, in addition to preventive and therapeutic interventions, psycho-spiritual approachis needed. Islamic spiritual health is intended to be guidance in daily life including the current pandemic.

    Methods

    Islamic references specially the holy Quran were searched for key word affection.

    Results

    According to the Islamic references, there are two systems in the world, creation system and legislation system. Divine creative permission means that God allows something to happen. But the divine legislative permission is related to the divine commands. God knows all the details of world events. One of the important issues to be considered in all kinds of disasters, including the current Covid crisis, is the issue of the various circumstances surrounding an event. From the perspective of the Quran, the types of disasters which occur for human can be divided into six main categories. Self-induced disaster, troubles caused by oppressors, disaster for punishment, disaster for examination, troubles of the saints, troubles of duties.Based on Islamic beliefs there shouldbe active and rational planning and action along with promoting the relation with almighty God to increase the resilience.

    Conclusion

    There is urgent need to promote spirituality literacy in the community Based on Islamic beliefs rational planning and action along with religious instructions and praying are mandatory impositions.

    Keywords: COVID-19, Primary Prevention, Spiritual Health
  • A. Ghodratnama*, MH. Abdollahi. Khajavi Pages 445-452
    Background

    The widespread outbreak of COVID-19 virus worldwide has increased concerns about health-related behaviors. The purpose of this study was to assess  social factors influencing  sports participation and womenchr('39')s health during the coronavirus period.

    Methods

    The descriptive-correlation and target research method was used. The sample consisted of 313 women who used open areas in city of Shiraz for exercise as selected by random sampling. Data was collected by a researcher-made questionnaire in three parts, social factors, physical and mental health. Data was analyzed by Smart PLS software.

    Results

    The results showed that social factors have direct effect on sport participation (0.773), physical (0.504) and mental health (0.612). The beneficial role of sports participation on physical and mental health was observed.

    Conclusion

    Despite the coronavirus epidemic, the outcomes of  exercising are far greater and outdoor physical activity with complete observance of health guidelines are stressed.

    Keywords: COVID-19, Health, Social Factors, Sports Participation, Women
  • Pages 453-454

    In this policy brief, the macro-strategic and operational framework for recognizing, explaining, promoting, developing and implementing Iranian traditional medicine, by using a set of credible scientific evidences in line with conventional medicine and its synergistic capacities is presented in order to implement general health policies and it’s related documents.

    Keywords: Institutionalization, Operations Research, Strategy, Traditional Medicine
  • Mohsen Naseri*, Farzaneh Ghaffari, Arman Zargaran, Zahra Bahadin Pages 455-464
    Background

    The school of PersianMedicine(PM) has a history of ten thousand years and the reason for such a long-term persistence of it in the world medical scene is its intellectual originality plus outstanding ideas and important basic and clinical experiences. In this articlecategories of theories and ideas which have been presented in the PM sources are briefly mentioned.

    Methods

    This article has been prepared by reviewing the available resources of Iranian medicine and content analysis of them.

    Results

    Five categories of theories and ideas have been presented in the PM sources:I. Hakim, a two-dimensional physician: In the past, Hakim was someone who encompassed all intellectual and argumentative sciences and paid attention to human beings and medicine from a material and spiritual point of view.
    II. Paying attention to spiritual medical ethics: Addressing medical ethics based on spirituality is another important issue that plays anessential role in the prevention and treatment of diseases.III. Health-oriented: Maintaining health is a major part of traditional PM, the main purpose of PM is to prevent people from getting sick.IV. Spiritual medicine and spiritual health: According to PM, dealing with spirituality is another important issue that plays a key role in staying healthy and preventing diseases by strengthening administrator power.V. Rational treatment

    methods

    PM prioritizes treatment with management of lifestyle especially nutrition. Medication and manual procedureare the next steps.

    Conclusion

     Categories of theories and ideas which have been presented in the PM sources will effectively guide the way of thinking and medical knowledge both in Iran and the world.

    Keywords: Health Promotion, Medical Ethics, Spiritual Health, Traditional Medicine
  • Pages 465-471
    Background

    The philosophy of the health system of the country with a focus on Islamic-Iranian culture, in the first place to maintain and promote the health of citizens and in the second place to prevent diseases, treatment and rehabilitation. So that citizens can achieve physical, mental, social and spiritual comfort along with fair services. We will achieve this convenience with quality longevity.

    Methods

    This research is a descriptive-analytical study that has been used by documentary method to collect information. Information has been collected and reviewed using archived documents such as dissertations as well as through reputable publications and websites and finally specialized books.

    Results

    Culturalization of the health system in the form of causal layers, which are: 1- layer of cognitions and beliefs 2- layer of values and tendencies 3- layer of behaviors and actions, respectively, through Health-based policy-making is defined as the development of executive policies based on justice and comfort, and finally the implementation of health policies based on a healthy lifestyle and sustainable development.

    Conclusion

    Correction of wrong behaviors in individual and collective dimensions of health and achieving a healthy lifestyle is not possible without considering the beliefs of society that is understood through the development of interdisciplinary health studies, and ultimately the development of this type of study Also, without philosophical support, which in the Islamic-Iranian approach is based on Sinai and Sadra wisdom, the central health of the health system cannot be achieved.

    Keywords: Culture, Health, Islamic-Iranian ontology
  • Seyed Hasan Moghaddam Nia, Mostafa Koochakzaei*, Fatemeh Daneshyar Pages 472-482
    Background

    Maintaining a healthy lifestyle is one of the biggest challenges in all countries. Lifestyle can be defined as a way of living that pivots around desirable life patterns of a given individual and encompasses worldviews, attitudes, values, behaviors, patterns of social interactions, leisure time, and consumer patterns. Protection and preservation of a healthy lifestyle calls for consideration many factors by policy makers and strategic planners, and this goal can be achieved when the elite, academic and seminary communities are provided with a knowledge production discourse tailored with the dominant culture of countries with respect to the Islamic-Iranian lifestyle.

    Methods

    The present study was an attempt to investigate the position of healthy Iranian-Islamic lifestyle in published domestic literature.

    Results

    In the present study systematic review is used to present a summary of relevant lifestyle literature, detect their strengths and weaknesses, and used the qualitative-quantitative mixed method to draw a conclusion about the position of a healthy Iranian-Islamic lifestyle in local published domestic literature. First, a list of keywords related to the subject of the study was prepared and then keywords were searched in domestic scientific databases. The keywords were extracted from Articles and dissertations authored during 2006 – 2016.

    Conclusion

    The results of literature review showed that lifestyle is one of the neglected subject matters in the field of health and has been subject of few studies.
    Discussion and

    Conclusion

    Analyses results suggest that inconsideration of lifestyle by policymakers and strategic planners has caused researchers to overlook issues related to health and lifestyle. Development of a dominant scientific and research discourse in academic and seminary settings is the only factor that can contribute to formation of a healthy Iranian- Islamic lifestyle.

    Keywords: Acclimation, Healthy Lifestyle, Life style
  • Mostafa Koochakzaei*, Seyed Hasan Moghaddamnia, Rasol Rabiee, Majid Reza Feizian Pages 483-487
    Background

    Paying attention to lifestyle is one of the subjects that the Supreme Leader has stressed in recent years. The studies conducted by researchers, all confirm the bitter fact that our lifestyle today is not yet in line with the ideals of the Islamic Revolution; we sought to  build a path and provide people with a guide to the Iranian Islamic lifestyle .

    Methods

    This documentary  library study based on basic research  reviewed  lifestyle and Islamic thinking.

    Results

    This investigation presents a way to realize the Iranian Islamic model.

    Conclusion

    By conducting several studies, we concluded that we can bridge the gap between the present and the desired future situation, and steadily practice ideals and values, of Islamic lifestyle.

    Keywords: Design, Design Thinking, Iranian Islamic Lifestyle, Lifestyle
  • Zeynolabedin Sheikhbagloo, Kaveh Teymournejad*, Hasan Givarian, Yadollah Abbaszade Sohroon Pages 488-498
    Background

    Optimal development and implementation of public policies and policies is done only through the identification and proper participation of stakeholders in the development of public policies. The main purpose of this study is to present a model of stakeholder participation in public policy-making in the health system, in particular the Food and Drug Administration of the Ministry of Health.

    Methods

    In the present study, two qualitative methods of content analysis and structural-interpretive modeling have been used. In the research content analysis section, using interviews with 18 experts, stakeholders, managers and experts working in the Ministry of Health, the basic, organizing and comprehensive themes of stakeholder participation in public policy making were identified and in the next stage using The ISM matrix has been analyzed.

    Results

    First, by content analysis method, the content network of factors affecting stakeholder participation was extracted with 103 basic themes, 20 organizing themes and 5 comprehensive themes. Then, using structural-interpretive modeling and pairwise communication, the relationships between the overarching themes were discovered and prioritized at four levels.

    Conclusion

    The final model represents the levels of stakeholder participation framework in public policy-making, including the factors underlying stakeholder participation, stakeholder participation conditions, Factors influencing stakeholders, operating stakeholder participation operating conditions and stakeholder participation outcomes

    Keywords: Health system, Iranian Food, Drug Administration (IFDA), Participation, Public policymaking, Stakeholders
  • Abbas Ali Vashiyan* Pages 499-509
    Background

    Lack of knowledge, lack of spiritual insight and lack of behavioral application of faith and religion following trauma or disease; consolation and provision of spiritual support are important issues in the field of Islamic spiritual health (ISH); the lack of clergymen at healthcare centers in various countries is not surprising; ISH is a necessary need of traumatized patients just like other needs (i.e. surgery and medications etc.); how to respond in times of trouble and provide comfort to patients hit by tragedy are essential to maintain mental health amd cope with the issue . According to the existing spiritual capacities in the Islamic world, including the Shiites, the existing capacities of intellectuals and interdisciplinary thinkers can be used) by the clergy) creating and maintaining spiritual health at healthcare centers.

    Methods

    Descriptive-analytical interdisciplinary studies of the Quran, hadiths and medical sciences.

    Results

    In most religions and nations, approach strategies and skills of health and spiritualcare workers provide the infrastructure and system needed for renderring the much needed health and medical education service packages and protocols.

    Conclusion

    Islamic spiritual health like many other religions and foreign nationals of the past and present, use a structured approach that includes all components of healthcare; attention to all aspects of human beings at all levels of prevention and treatment that provide comprehensive healthcare services from the health centers in the rural setting and allow for provision of medical services from the ministry of Health Education and Welfare; many NGOs also intervene to render SH counscelling and prevent PTSD.

    Keywords: Environment, Health, Islamic Spiritual Health, Treatment
  • Abdollah Motamedi*, Mahdi Khanjani Pages 510-520
    Background

    Today, due to the concept of spirituality in the definition of health, various studies have been conducted in connection with this concept and its relationship with psychological distress such as anxiety, depression and stress and physical ailments such as chronic pain or incurable diseases such as cancer. The aim of this study was to analyze the concept of health and the role of spirituality and religiosity in physical and mental health.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical study using documentary method and by reviewing theoretical literature, specialized books and research on the concept of health and its relationship with various dimensions of physical illness and mental health in individuals.

    Results

    Most of the studies and researches indicate the relationship and effect of spirituality and religiosity in reducing the pain and anxiety of individuals and promoting the level of mental health. In addition, research has shown the protective effect of spirituality and religiosity in preventing depression, anxiety and substance use or abuse in various cultural contexts.

    Conclusion

    Belief in God, religious and spiritual values and behaviors through creating a purpose and meaning in life, adopting a healthy lifestyle and lifestyle, creating strong networks of social support, religious coping styles and locus of control can prevent and treat physical disorders and Mental health and providing and promoting health in all its dimensions to help human beings.

    Keywords: Health, Mental Health, Religious Missions, Spirituality, Spiritual Health
  • Pages 521-526

    According to the COVID-19 pandemic and the importance of moral and ethical functioning of the country’s health system in facing similar future outbreaks of infectious diseases, “Medical Ethics” and “Medical Education” groups of the “Academy of Medical Sciences of Islamic Republic of Iran” and “Medical Ethics and History of Medicine Research Center at Tehran University of Medical Scinces” drafted “The Iranian Guideline for Infectious Diseases Outbreaks”. This draft guidline was adopted by “Supreme Council of Medical Ethics at the Ministry of Health and Medical Education” after receiving the opinions if different stakeholders. The document is consisted of ethical requiremnets for infectious diseases outbreaks in four sections including core principles and values, management and administration of the health system, providing health care, and education, research, and technology

    Keywords: Bioethics, COVID-19, Communicable Diseases, Iran
  • AliAkbar Haghdoost* Pages 527-531
    Background

    The present documentary examines the various dimensions of youthism and its implementation strategies.

    Methods

    A group meeting was held with the presence of young university administrators and their opinions were recorded. In addition, the opinions of several experts in the field of medical sciences and members of the Academy of Medical Sciences were collected via sending and receiving letters. Then all comments were analyzed and summarized.

    Results

    The definition and some of the requirements of youthism and the obstacles precluding its implementation were stated then seven strategies were proposed.

    Conclusion

    Youthism guarantees the realization of the transcendent vision of the declaration of the Islamic Revolution. The realization of the strategy requires collective determination and commitment on the part of the government more than any other action and it must be achieved through action plans over time. It seems that the first and most important institution that can implemennt the strategy of youthfulness are the academic and research centers.

    Keywords: Young Adults, Political Strategy, Forecasting, Iran
  • Isa Barghi*, Javad Qassabzadeh Pages 532-542
    Background

    Success in establishing an effective and consistent relationship with students depends on their different needs. The purpose of this study was to investigate the needs of cultural students of Shahid Madani University of Azerbaijan.

    Methods

    The present study was a statistical population of 5442 people in the academic year of 1995-96, in which the sample size was 387 people (335 students, 66 faculty and 52 staff) and sampling was done by stratified random sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire consisting of 71 items with 5-point Likert scale and 10 components. Cronbachchr('39')s alpha coefficient was calculated to be 0.83. Data were analyzed by descriptive statistical methods and Friedman test with SPSS23 software.

    Results

    From the perspective of students, faculty members and staff, religious, national, social, political, artistic, sports, art-educational, scientific-educational needs, needs for freedom of speech and expression and needs for attention and respect Are the cultural needs of students.

    Conclusion

    From the perspective of students, faculty members and staff, artistic needs, needs focused on attracting attention and respect, and national needs, respectively, were prioritized.

    Keywords: Cultural Needs, College Students, Needs Assessment