فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1399)

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالرسول سلمان ماهینی صفحه 4

    در سال دوم همه گیری کرونا بسر می بریم و در این دوران برخی از دانسته ها، پیش فرض ها و انگاره های ما از جهان خارج شامل کارکرد طبیعت، انسان، ساختارهای سیاسی و قانونی و توانایی انسان در مدیریت شرایط خود و محیط پیرامون زیر سوال رفته است. در آغاز همه گیری سخن از توانایی کشورهای پیشرفته در مدیریت شرایط و استفاده از دانش و فناوری برتر در مقایسه با کشورهای در حال توسعه و عقب مانده صفحه های رسانه ها را پر نموده بود، اما امروزه هر ناظر بی طرف و منصف به باطل بودن نسبی این ادعاها معترف خواهد بود. در ماه های نخست همه گیری، مقالات زیادی در خصوص پراکنش و گسترش بیماری و راه های ممانعت از آن به روش های مدل سازی و شبیه سازی به چاپ رسید، اما امروزه نشان داده شده است که این همه بدون همکاری دستگاه ها و بخش های دولتی و غیردولتی و مردم سودی نخواهد داشت. در آغاز همه گیری، اعتماد نسبتا زیادی به سازمان های بین المللی در خصوص اعمال نفوذ عادلانه و منطقی برای حل انسانی و منصفانه این بیماری از راه توزیع عالانه امکانات، دانش و نیروی متخصص و هزینه وجود داشت و امروزه، تا حدی این اعتماد خدشه دار شده است. در آغاز این همه گیری، اعتماد زیادی به دانسته ها در خصوص رفتار انسان در شرایط سخت و چگونگی مدیریت آن وجود داشت و امروزه پرسش های بزرگی در این خصوص رخ نموده است، پرسش هایی که در مورد بی تفاوتی و اهمال در توجه به مهمترین نعمت خداداده، یعنی سلامت توسط بخشی از مردم مطرح است. و البته این فهرست را همچنان می توان وسیع تر نمود. اما آنچه که امروز بیش از پیش اهمیت یافته است ضرورت اتخاذ راه ها و رهیافت های نو برای ارایه پاسخ به این پرسش ها و تلاش برای حل نمودن مشکلات سربرآورده در حوزه های طبیعی، انسانی و اجتماعی، سیاسی، قانونی و بین المللی است. نقش محیط زیست و مولفه های آن در فرایند گسترش و یا ممانعت از بیماری و اثرپذیری آن از این پدیده نیز اهمیت محوری دارد و متخصصان و علاقمندان و اندیشمندان این حوزه لازم است به بازبینی، تنقیح و پیراستن دانش کنونی جهت رفع یا کاهش رنج های بشر در بستر کره زمین بپردازند. به عبارت ساده تر، اکنون همه حوزه های دانش، اعم از جامعه شناسی، مردم شناسی، اقتصاد، فناوری، پزشکی، سیاست، قانونگذاری، جغرافیا و محیط زیست و دیگر حوزه ها فراخوان عمومی شده اند. اندیشمندان، پژوهشگران و علاقمندان: این شما و این میدان!

    کلیدواژگان: محیط زیست
  • سعدی محمدی*، شاه بختی رستمی صفحات 5-20
    از جمله عوامل اساسی در دستیابی به توسعه پایدار توجه به مسایل محیط زیستی و حفظ منابع طبیعی است. در این راستا شناسایی منابع تهدید کننده محیط زیست و برنامه یزی در جهت رفع مشکلات آن می تواند به پایداری محیطی کمک نماید. با توجه به اینکه یکی از منابع آلوده کننده دریاچه زریبار و روستاهای اطراف، عدم جایگاه مناسب برای دفن زباله است این تحقیق بر آن است تا بر پایه GIS و استفاده از AHP، مکان مناسب دفن زباله برای مجموع چند روستای اطراف دریاچه را مکان یابی نماید. روش انجام پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است که پس از جمع آوری داده ها و استخراج 9 لایه (ارتفاع، شیب، گسل، آبراهه، دوری از راه های اصلی، نقاط مسکونی، دریاچه زریبار، تفرجگاه و کاربری اراضی) مکان یابی مناسب برای دفن زباله این مجموعه روستاها در سه سطح مناسب، نیمه مناسب و نامناسب تعیین شد. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که برای دفن زباله از کل مساحت محدوده مورد مطالعه، 4/21 کیلومتر مربع، مناسب، 30/189 کیلومتر مربع، نیمه مناسب و 317 کیلومتر مربع، نامناسب تعیین است و همچنین مشخص شد که نزدیکترین مکان مناسب برای دفن زباله، فاصله 8 کیلومتری از دریاچه زریبار است.
    کلیدواژگان: دفن زباله، روستا، دریاچه زریبار، مدل AHP، مریوان
  • فاطمه خطیب اقدم، کمال سیاه چشم*، افشین زیادپور صفحات 21-34
    گیاه پالایی می تواند یکی از امیدوارکننده ترین تکنیک ها جهت حذف آلاینده ها از محیط آب و خاک و مدیریت محیط زیست باشد. به کمک فرآیند های جذب و عدم جذب سطحی می توان میزان نگهداری کاتیون ها و آنیون ها را تعیین نمود. بر اساس ضرایب انتقال عناصر مشخص می شود که عناصری مثل باریوم و لیتیوم حداقل انباشت و کادمیوم و بور بیشترین انباشت در بدنه گیاهان بیش اندوز مختلف را دارند. pH خاک از طریق کنترل حلالیت مواد آلی خاک، دخالت مستقیم در میزان دسترس پذیری و تحرک عناصر دارد و در ارتباط مستقیم با شرایط اکسایش و احیا است. جذب در ریشه می تواند به صورت غیر فعال (در جهت شیب انتشار) و فعال (در خلاف جهت شیب انتشار و با مصرف انرژی) باشد. گیاه پالایی در چهار حالت شامل: تثبیت گیاهی و ته نشست آلاینده ها در ریشه، استخراج گیاهی (در دو حالت پیوسته در تمام طول عمر گیاه و یا القایی و با افزودن کاتالیزور)، تبخیر گیاهی، انتقال آلاینده از ریشه به برگ ها و اتمسفر و تصفیه گیاهی به منظور حذف آلاینده ها از آب انجام می گیرد. برای نمونه، برای حذف آرسنیک، کادمیوم (روی)، کروم، جیوه، نیکل، سرب و سلنیوم می توان به ترتیب از گیاه سرخس دوپایه (P.vittata)، گیاه سوییس (T.cerulescen)، درخت توس (Betula sp.)، قارچ مگس Amanita) (muscaria، گل قدومه (Alyssum lesbiacum)، گیاه رشادی (Arabidopsis sp.) و خردل چینی (B.juncea) استفاده کرد.
    کلیدواژگان: گیاه پالایی، آلودگی خاک، زیست دسترس پذیری، فراانباشتگران، جذب سطحی
  • زهره اخگری سنگ آتش*، سید حامد میرکریمی، مرجان محمدزاده، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 35-43

    کیفیت بصری و زیبایی از مولفه های مهم و اساسی محیط های انسان ساخت به ویژه در فضاهای شهری است. ارزیابی کیفیت بصری و شناخت شاخص های ساختاری منظر از الزامات ضروری در مدیریت کیفیت بصری و زیبایی فضاهای شهری است. مطالعات پایه ای معیارهای زیبایی منظر در پی تعیین زیبایی و یا تعالی نیستند، بلکه تلاش دارند تا ترجیحات زیبایی و به عبارتی مهم ترین معیارها را شناسایی نمایند. هدف از این پژوهش تعیین مهم ترین معیارهای موثر در ارزیابی کیفیت بصری منظر دو خیابان احمدآباد و آیت الله شیرازی شهر مشهد است. در این پژوهش داده های حاصل از پرسش نامه در نرم افزار SPSS 16 به کمک تحلیل مولفه های اساسی در 5 مرحله تحلیل شد و در نهایت مهم ترین معیارها شناسایی گردید. آنالیز آماری داده ها نشان داد از بین بیست معیار زیبایی استفاده شده در این پژوهش شش متغیر پهنای معابر، تراکم و فشردگی پوشش گیاهی سرسبزی ، پوشش گیاهی از نوع درختی، پوشش گیاهی از نوع بوته ای و درختچه ای، وجود فضای سبز و چیدمان گیاهان و متغیر وجود گل در فضای سبز مسیرها به منزله ی مولفه های اصلی و دارای بیش ترین اهمیت هستند. معیارهای استخراج شده به عنوان معیارهای اصلی، معیارهای دیگر را نیز پوشش می دهند و به عنوان نماینده سایر معیارها معرفی می شوند. تحلیل مولفه های اصلی به محقق این امکان را می دهد که با کاهش حجم داده های مطالعاتی بتواند دقیق تر و سریع تر به تحلیل داده ها بپردازد و بررسی کیفیت بصری محیط را انجام دهد.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت بصری، منظر شهری، تحلیل مولفه های اساسی، مشهد، ارزش زیبایی شناختی
  • بیت الله محمودی*، جهانگیر فقهی، مجید مخدوم صفحات 45-56

    برنامه ریزی در حوزه منابع جنگلی کشور در وضعیت کنونی، در سیطره برنامه ریزی های ملی، منطقه ای و ناحیه ای است که این رویکرد صدمات زیادی به عرصه های جنگلی و ناپایدار شدن موجودیت آنها وارد کرده است. در این مطالعه لزوم به کارگیری فرایند آمایش منابع جنگلی در راستای برنامه ریزی و مدیریت کلان منابع جنگلی کشور و ارایه مدل تحلیلی چگونگی تدوین برنامه آمایش جنگل مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به ماهیت کلان نگری برنامه ریزی آمایشی، که طرح های مختلف توسعه و همچنین حفاظت از محیط زیست را همزمان در خود در بر می گیرد، انتخاب این شیوه راهبردی مناسب در فرایند برنامه ریزی کلان منابع جنگلی است. تدوین مدل آمایش منابع جنگلی در این مطالعه بر اساس رویکرد تحلیل کیفی با کاربست شیوه تحلیل استنادی و تحلیل محتوا صورت پذیرفت. در مدل ارایه شده، فرایند برنامه ریزی توسعه بر اساس ماهیت عملکردی و کارکردی اکوسیستم های جنگلی که خود منتج شده از ساختار و فرایند های زیستی این اکوسیستم ها است (تحلیل اکوسیستمی) و از طرفی دیگر بر اساس نوع ارتباط و همبستگی انسان و طبیعت (اکولوژی انسانی) صورت می پذیرد. اجرای این مدل در پنج مرحله شامل تحلیل شرایط موجود نواحی عرفی جنگلی، ارزیابی عرضه کارکردی اکوسیستم، ارزیابی تقاضای منابع جنگلی، تعیین واحدهای کارکردی- مدیریتی و مرحله پنجم بهینه‏سازی توزیع کارکردها به انجام می رسد. با به کارگیری الگوی آمایش منابع جنگلی می توان به ارایه رویکردی پایدار در برنامه ریزی منابع جنگلی کشور دست یافت.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی جنگل، آمایش جنگل، اکولوژی انسانی، تحلیل اکوسیستمی
  • فوزیه بیگ محمدی، میرمهرداد میرسنجری*، ابراهیم هوشیاری صفحات 57-64

    آموزش محیط زیست به عنوان یکی از شاخص های مهم در راستای رسیدن به توسعه پایدار محسوب می شود. نسل جوان و دانش آموزان در جامعه پایه و اساس رسیدن به چنین توسعه ای و حفاظت موفق از محیط زیست هستند. بر این اساس آموزش محیط زیست در مدارس و به خصوص در دوره ابتدایی باعث نهادینه شدن فرهنگ حفاظت از محیط زیست خواهد داشت. برای پیشبرد سریع و موثر این موضوع لازم است تا ضرورت های آن آشکار شود. بررسی ضرورت های آموزش محیط زیست از دیدگاه معلمان به عنوان یکی از مهم ترین ارکان موثر در مدارس می تواند نتایج کاربردی در اختیار محققین قرار دهد. در این مطالعه به اولویت بندی ضرورت های آموزش محیط زیست در مدارس از دیدگاه معلمان ابتدایی شهر ایلام پرداخته ایم. نتایج آزمون فریدمن در این خصوص نشان داد مهم ترین ضرورت آموزش محیط زیست در مدارس این است که معضلات محیط زیست آینده که متعلق به دانش آموزان است بسیار بیشتر از شرایط کنونی خواهد بود. همچنین، مقایسه میانگین با استفاده از آزمون من وایتنی نشان داد بین نظرات معلمان مرد و زن در ارتباط با ضرورت های آموزش محیط زیست اختلاف آماری معنی داری وجود ندارد (P>0.05).

    کلیدواژگان: مدارس، آموزش محیط زیست، معلمان، ضرورت ها، ایلام
  • آرش کرمی*، سعید مداح، الهام شاهی صفحات 65-78
    هدف از این پژوهش تحلیل و ارزیابی عملکرد یگان حفاظت منابع طبیعی جهت تحقق اصول حفاظت اکولوژیک در راستای مدیریت پایدار سرزمین است. جامعه آماری این تحقیق شامل گزارشات واصله به ستاد یگان حفاظت از تمامی استان های کشور است. در این تحقیق به منظور تفسیر و تحلیل عملکرد یگان از نرم افزارهای Excel 2010  و SPSS 16.0 استفاده شد. نتایج نشان داد که از بدو تشکیل یگان تاکنون در اکثر شاخص های مورد ارزیابی رشد قابل توجهی اتفاق افتاده است؛ یعنی از طرفی تعداد پرونده ها و تخلفات صورت گرفته در شاخص های تخریب و تصرف در جنگل ها، تخریب و تصرف در مراتع، قطع درخت، درختچه و نهال، کت زدن و سوزاندن، بوته کنی و چرای دام به ترتیب 17/24 %، 77/27 %، 01/57، 33/90 %، 74/23 % و 2% کاهش داشته است. از طرف دیگر حجم مواد بازداشتی در شاخص های کت و سوزاندن درختان، بوته کنی، کوره ذغال، حجم چوب، حجم هیزم، حجم ذغال، توقیف تجهیزات و وسایل نقلیه به ترتیب 53/13%، 85/71 %، 47/73%، 90%، 16/ 77%، 57/48%، 60/55% و 53/53% افزایش داشته است. همچنین، اخبار و گزارش های درست و نادرست و بازداشت متخلفین از مرد و زن به ترتیب با افزایش 36/62 و 96/83، 90/75 و 31/92 درصدی همراه بوده است که توان بازدارندگی یگان و کاهش تخلفات را به وضوح نشان می دهد. بنابراین، تحقق مدیریت پایدار سرزمین بدون تهیه و اجرای طرح های حفاظت از آب و خاک و عدم حضور مستمر یگان در عرصه های طبیعی میسر نخواهد شد.
    کلیدواژگان: یگان حفاظت، حفاظت اکولوژیک، مدیریت پایدار سرزمین، عرصه های طبیعی
  • وحیده لطفی، احمد فتاحی اردکانی*، مسعود فهرستی ثانی صفحات 79-92

    آلودگی های محیط زیستی مشکل عمده مرتبط با صنعتی شدن سریع، شهرنشینی و افزایش استانداردهای زندگی مردم است. تلاش زیادی برای کنترل آلودگی ناشی از دفع زباله با تبدیل مواد زاید ناخواسته به مواد اولیه قابل استفاده های مجدد و مفید انجام شده است. مشکلات مربوط به دفع مواد زاید جامد صنعتی با کمبود امکانات زیرساختی و سهل انگاری صنایع در اتخاذ راهکارهای مفید همراه بوده است. هدف این مطالعه برآورد اقتصادی اثرات توسعه صنعت فولاد بر محیط زیست در شهرستان اردکان است. داده های مورد نیاز در این مطالعه از طریق جمع آوری آمار و اطلاعات ثبت شده در ادارات شهر اردکان و همچنین تکمیل تعداد 513 پرسشنامه دوگانه دوبعدی در بخش آلودگی هوا و تعداد 244 عدد پرسشنامه دوگانه دوبعدی در بخش کشاورزی در سال 1395 به دست آمده است. در این مطالعه با بهره گیری از رهیافت ترجیهات اظهار شده و مدل لوجیت، تمایل به دریافت افراد برای چشم پوشی از خسارت های وارد شده ناشی از صنایع فولاد بر بخش آلودگی هوا15757360ریال و محصولات کشاورزی7646640 ریال در سال برای هر فرد محاسبه شد. طبق نتایج به دست آمده، 77 درصد از پاسخ گویان معتقد بوده اند که آلودگی ناشی از صنایع فولاد بر سلامت روان اثرگذار است و در مقابل 23 درصد از افراد معتقد بوده اند که بر سلامت روان آن ها اثرگذار نبوده است. نتایج حاکی از آن است که ارزش کل خسارات ناملموس 6/1 هزار میلیارد ریال و ارزش کل خسارات ملموس 2/1 هزار میلیارد ریال در سال 1395 است. به عبارت دیگر، ضروری است حداقل به اندازه این خسارات در سال سرمایه گذاری به منظور جلوگیری از اثرات مضر صنایع فولاد درکارخانجات فولاد شهرستان اردکان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: صنعت فولاد، ارزش گذاری مشروط، تمایل به دریافت
  • حمیدرضا اکبرپور* صفحات 93-110

    با گذر زمان، حقوق اساسی انسان جلوه ای دیگر پیدا کرد، حقوقی که ناشی از حق همگانی و نسل جدیدی از خواسته های نوین بشری بود. یکی از مهم ترین خواسته های این نسل، بهره گیری و بهره مندی از محیط زیست سالم بود. این حق برای اولین بار در اعلامیه استکهلم نمود یافت و سپس در اسناد متفاوت به آن تاکید شد تا جایی که امروزه در جایگاه این حق هیچ گونه شبهه ای وجود ندارد. اما هدف اصلی این پژوهش بررسی جایگاه این حق در اسلام است. در مورد حق بر محیط زیست؛ آیات، روایات و قواعد فقهی به طور مستقیم و غیر مستقیم به آن اشاره کرده اند. خداوند در سراسر قرآن بر این امر تاکید کرده است که نعمت ها و این جهان را برای انسان و در تسخیر او قرار داده است. به همین جهت بر جایگاه و اهمیت انسان در برخورداری از محیط زیست و بر برخورداری همگانی از محیط زیست تاکید بسیار کرده است. همچنین بر اساس سیره امامان معصوم، دو دسته از روایات وجود دارد. دسته اول، احادیث و روایاتی است که به حق برخورداری از محیط زیست سالم به صورت صریح تر اشاره دارد. دسته دوم به صورت غیرمستقیم به این حق اشاره کرده است. علاوه بر این در قواعد فقهی مانند قاعده لاضرر، اتلاف، تسبیب و احترام اموال، به حمایت و حراست از این حق اشاره شده است و ضمان شخص متعدی بر محیط زیست را شناسایی کرده است.

    کلیدواژگان: حق بر محیط زیست، نسل سوم حقوق بشر، اسلام، حقوق بین الملل محیط زیست، قرآن
  • صدیقه پرون*، غلامرضا یاوری، مریم رضازاده صفحات 111-126

    بخش کشاورزی، تاثیر پذیرترین زیر مجموعه ی اقتصاد نسبت به نوسانات اقلیمی است. گندم نیز از مهمترین محصولات استراتژیک جهان است که هم از لحاظ وزنی و هم از لحاظ مقدار، قابل توجه بوده و مورد استفاده انسان و حیوان است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی پیامدهای تغییر اقلیم بر محصول گندم، طی سال های (1382-1396) در استان هرمزگان است. به این منظور برای برآورد دقیق تر تابع واکنش عملکرد گندم به مولفه های اقلیمی، استان هرمزگان با استفاده از شاخص های اقلیمی به دو منطقه پهنه بندی شد. با استفاده از سناریوهای پیش بینی آب و هوا، عملکرد، تولید و سطح زیرکشت محصول گندم برای سال های 2025 تا 2100 پیش بینی شد. در نهایت به کمک مدل برنامه ریزی غیرخطی رفاه مصرف کننده، رفاه تولیدکننده و رفاه کل با استفاده از روش تعادل جزیی محاسبه، و برای سال های 2025 تا 2100 پیش بینی شد. نتایج نشان داد که عامل دما و مدیریت تاثیر عکس و عامل بارندگی و تکنولوژی تاثیر مستقیم بر عملکرد محصول گندم دارد. پیش بینی ها روند کاهشی را برای عملکرد، تولید و سطح زیرکشت تا سال 2100 نشان داد و در آن منطقه (2) از روند کاهشی بالاتری نسبت به منطقه (1) برخوردار بود. نتایج همچنین نشان داد که میزان تولید گندم در نتیجه تغییر اقلیم با شدت بیشتری نسبت به سناریوی کاهش سطح زیرکشت کاهش می یابد. رفاه کل نیز روند کاهشی را برای سال های آتی نشان داد و مصرف کننده های گندم احتمالا زیان بالاتری را نسبت به تولید کننده های آن تجربه خواهند کرد. بنابراین، با توجه به اثرات منفی تغییر اقلیم بر محصول گندم، می باید جهت جلوگیری از این اثرات زیان بار راهکارهایی برای سازگاری با شرایط اقلیمی مانند تغییر الگوی کشت منطقه، مدیریت بهینه منابع و تولید بذرهای مقاوم به تغییر اقلیم ارایه شود.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تابع واکنش عملکرد، رفاه، سناریوی پیش بینی، گندم، استان هرمزگان
|
  • Abdolrassoul Salman Mahiny Page 4
  • Saadi Mohammadi *, Shah Bakhti Rostami Pages 5-20
    One of the key factors in achieving sustainable development is paying attention to environmental issues and conserving natural resources. In this regard, identifying sources that threaten the environment and planning to remove or appease these sources can help achieve environmental sustainability. Of the pollution sources in Zaribar Lake and the surrounding villages is the lack of a suitable landfill. Hence, this study aimed to find a suitable place for landfill of wastes from several villages around the lake using GIS software and AHP method. The approach in this research was descriptive-analytical and after collecting data and extracting nine layers (height, slope, faults, waterways, distance from main roads, residential areas, Zribar lake, ecotourism sites and land use) candidate locations for landfill were determined in three levels including suitable, partly-suitable and unsuitable. Findings of this study indicated that for landfill around 21.4 square kilometers is suitable while 189.30 square kilometers is partly-suitable and 317 square kilometers is unsuitable. It was also found that the nearest suitable landfill is 8 km from Zaribar Lake.
    Keywords: Landfill, Village, Zrivar Lake, AHP Model, Marivan
  • Fatemeh Khatib Aghdam, Kamal Siahcheshm *, Afshin Zeiadpour Pages 21-34
    Phytoremediation can be one of the most promising techniques for elimination of pollutants from water and soil and environmental management. Through absorption and desorption processes, we can determine the level of maintenance for cations and anions. Based on transition factor of elements it is possible to specify that elements like Barium and Lithium have the least and elements like Cadmium and Boron have the highest accumulation. Soil pH also affects the level of availability and mobility of elements by controlling solubility of soil organic matters and it is in direct relationship with oxidation and reduction conditions. Absorption of ions by plant roots can be both passive (in direction of diffusion gradient) and active (against diffusion gradient using energy) processes. Phytoremediation is accomplished in four states including 1) phytostabilization and deposition of pollutants in the root, 2) phytoextraction that can be divided into two categories: continuous that requires the use of plants throughout their lifetime and induced by addition of accelerants or chelators to the soil, 3) phytovolatilization and transfer of contaminants from the root to leaves and the atmosphere and 4) phytofiltration to remove contaminants from water. For instance, to remove Arsenic, Cadmium (Zinc), Chromium, Mercury, Nickel, Lead, and Selenium plants such as P. vittata, T. caerulescens, Betula sp. tree, Amanita muscaria, Alyssum lesbiacum, Arabidopsis sp., and B. juncea could be used respectively.
    Keywords: Phytoremediation, Soil contamination, bioavailability, Hyperaccumulators, Absorption
  • Zohreh Akhgari Sang Atash *, Seyed Hamed Mirkarimi, Marjan Mohammadzadeh, Abdolrassoul Salman Mahiny Pages 35-43

    Visual quality and beauty are important and major components of man-made environment, particularly in urban areas. The visual quality evaluation and landscape structural indices are essential necessities in management of visual quality and beauty of urban areas. The fundamental studies of landscape beauty components are not after evaluating the beauty or loftiness, but they seek to identify beauty preferences and the most important criteria. The purpose of this study was to determine the most important criteria in landscape visual quality evaluation of Ayatollah Shirazi and Ahmadabad in Mashhad. The data obtained from the questionnaires were analyzed at 5 stages using Principal Components Analysis method in SPSS® softwareVersion 16 for Windows and finally the most important criteria were identified. The analysis demonstrated that among 20 mental criteria utilized in this study, six variables including passageways width, the density and compactness of vegetation (green), tree components of the the vegetation, bushes and shrubs components of the vegetation, green spaces, the layout of plants and the existence of flowers in green space paths were the principal components and had the highest importance. As the principal components, these can be used as representative of other components. The analysis enables the researchers to analyze the data faster, more accurately and and examine the visual quality using reduced data volume.

    Keywords: Visual quality assessment, Urban landscape, principal components analysis, Mashhad, aesthetic value
  • Beitollah Mahmoudi *, Jahangir Feghhi, Majid Makhdoum Pages 45-56

    Currently, Iranian Forest resources planning is dominated by national, regional and sub-regional planning causing numerous damages to forests. In this study, the necessity of using a spatial forest resources planning process for macro management of country's forest resources and presenting the analytical model to the current practice has been investigated. Given the nature of macro perspective of spatial planning which contains various development plans and environmental protection simultaneously, the selection of this model provides a suitable strategy in the process of macro forest resources planning. The model presented here was conducted using qualitative analysis, citation analysis and content analysis. In the proposed model, the development process uses the nature of the performance and function of forest ecosystems based on the structure and biological processes of the ecosystem (Ecosystem analysis). On the other hand, the process employs the correlation between human and nature (Human Ecology).‌ This model can be conducted in five stages including analysis of the existing conditions of customary forest areas, evaluation of ecosystem services supply, assessment of forest resources demand, determining the units of management and optimizing the distribution of services. By implementing the spatial forest resource planning, a sustainable approach can be achieved in planning the forest resources of Iran.

    Keywords: Forest planning, Spatial forest planning, Human Ecology, Ecosystem analysis
  • Fouzieh Beig Mohammadi, MirMehrdad Mirsanjari *, Ebrahim Hoshiari Pages 57-64

    Environmental education is one of the important indicators for achieving sustainable development. The younger generation and students in the community are the basis for achieving sustainable development and protection of the environment. Therefore, environmental education in schools and especially in the primary period will lead to institutionalization of environmental protection culture. Revealing the necessities of this action are important to quickly and efficiently address this issue. In this connection, surveying the necessities of environmental education from the viewpoint of teachers is one of the most important pillars of environmental education in schools and can provide useful results for researchers. In this study, we focused on the prioritization of environmental education needs in schools, according to the viewpoint of elementary school teachers of the city of Ilam. The results of Friedman's test showed that the most important requirement of environmental education in schools is the future environmental problems of students that will be more than the current situation. In addition, the result of Mann-Whitney test showed that there were no significant differences between male and female teachers (P>0.05).

    Keywords: schools, Environmental education, Teachers, necessities, Ilam
  • Arash Karami *, Saeed Maddah, Elham Shahi Pages 65-78
    The purpose of this research was to analyze and evaluate the performance of the Natural Resources Conservation Unit for the implementation of the principles of ecological conservation in line with sustainable land management. The statistical population of this study included all provinces of the country and the results of field visits and reports received to the headquarters of the protection unit. In this research, the units’ performances were analyzed based on monthly statistics that were sent to the headquarters of the provinces and the associated indicators in Excel 2010 and SPSS 16.0 software. The results of this study revealed a significant increase in most of the evaluated indicators since the formation of the unit. In other words, the number of cases and violations dropped including forest destruction and econroachment, range destruction and encroachment, tree and bush felling, tree deskinning and burning, bush collection and illegal livestock grazing by 24.17%, 27.77%, 57%, 90.33%, 23.74% and 2% respectively. On the other hand, the detention cases and the number of the arrested persons showd an increase for indicators including tree deskinning and burning, bush collection, charcoal production kiln, felled tree volume, charcoal volume, confiscation of facilities and vehicles by 13.53%, 71.85%, 73.47%, 90%, 77.16%, 48.57%, 55.60% and 53.53% respectively. These values clearly show the inhibition capability of the unit and reduction of violations. Also volume of correct and incorrect reports and detension of male and female violators have increased by 62.36%, 83.96%, 75.90% and 82.31% respectively. Sustainable land management is secured when water and soil conservation plans are developed and implemented, and also, security guards are actively involved in the natural areas.
    Keywords: Conservation Units, Ecological Conservation, Sustainable land management, Natural lands
  • Vahideh Lotfi, Ahmad Fatahi Ardakani *, Masoud Fehresti Sani Pages 79-92

    Environmental pollution is a major problem associated with rapid industrialization, urbanization and rising living standards for people. A large effort has been made to control the pollution from waste disposal by converting unwanted waste into raw materials suitable for reuse and useful use. Problems related to the disposal of solid industrial waste are mostly related to the infrastructural shortage and negligence of the industries in adopting effective solutions. The purpose of this study was to assess the economic effects of steel industry development on the environment in Ardakan. The required data was obtained in 1395 by collecting statistics and information recorded in Ardakan's offices, as well as completing 513 two-dimensional dual-response questionnaires on the air pollution section and a total of 244 two-dimensional two-dimensional questionnaires in agricultural sector. In this study, using the preferred logistic approach and the logit model, the tendency of individuals to ignore the damage caused by the steel industry as the air pollution was 15757360 Rials and and for damage to the agricultural products were 7646640 Rials. According to the results, 77% of the respondents believed that contamination caused by steel industry affected mental health, and 23% thought otherwise.  The results indicated that in the year 1395 the total value of intangible damages was 1.6 thousand billion rials and the total value of gross tangible damages were 1.2 thousand billion rials. In other words, it is necessary to at least invest the same amounts to prevent the harmful effects of steel industry in Ardakan steel industries.

    Keywords: steel industry, Conditional valuation, Willingness to receive
  • HamidReza Akbarpour * Pages 93-110

    With passing of time the basic human rights have received a new position seen under a new light. Rights that have arisen from public rights and the advent of a new generation of novel human needs have contributed to this process. One of the most important requirements of the new generation is claimed to be able to enjoy and use a healthy environment. This right first came to existence in the Stockholm Declaration and was further emphasized in proceeding documents to the extent that nowadays there is almost unanimous agreement on it. However, the main aim of this research is the study of this particular right in Islam. There are Quranic verses plus narratives and religious rules regarding the right to a healthy environment directly and indirectly. Allah has emphasized time and time again in the Holy Quran that the bounties of this world were created for the humans and their exploitation. Therefore, the human’s importance and status for benefitting from the environment and the public enjoyment of the environment have both been extensively focused onin Quranic verses. Moreover, as per the lives of our most revered Imams, there have been two groups of narratives. The first are traditions and narratives that emphasize the right to a healthy environment in a more direct manner. The second group addresses this matter more indirectly. In addition, in the religious rules including “no harm”, “wasting”, “causation” and “respect to possessions” the right to a healthy environment has been supported and defended and the liability of the aggressor has also been recognized.

    Keywords: Environmental right, the third generation of human rights, Islam, International environmental rights, Holy Quran
  • Sedigheh Paroon *, GholamReza Yavari, Maryam Rezazadeh Pages 111-126

    The agriculture section as a subsection of our economy receives the highest impact from climate change. Wheat is one of the most important strategic products in the world and its yield and quantity are significant for humans and animals. The purpose of this study was to evaluate the likely effects of climate change on wheat production in Hormozgan Province (2004-2018). In order to more accurately estimate the function of wheat yield to climatic components, the climatic indices of Hormozgan Province were divided into two climatic regions. Using weather scenarios, the yield, product and crop area of the wheat crop were predicted for the years 2025 to 2100. Finally, consumer welfare, producer welfare and overall welfare were calculated using nonlinear programming model and partial equilibrium method. The results showed that the factors temperature and management have inverse and rainfall and technology have direct relationship with the wheat yield. Projections showed a declining trend for yield, production and crop area up to the year 2100 where Area 2 had a higher reduction than Area 1. The results showed that the wheat production suffered higher reduction due to climate change compared to the reduced acreage. The overall welfare showed a decreasing trend for years to come and consumers will experience more harm than producers. Therefore, due to the different effects of climate change on wheat products, it is advisable to find ways to adapt to the climatic conditions. These attempts include but are not limited to changing the region's cultivation pattern, optimal management of the resources and producing climate resistant seeds.

    Keywords: climate change, Functional Reaction Function, welfare, Prediction Scenario, Wheat, Hormozgan province