فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 81 (بهار 1400)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 81 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر جهانیان* صفحات 5-29

    با وجود اهمیت نهاد وقف در اقتصاد اسلامی و به رغم سابقه درخشان آن در تمدن قدیم اسلامی، امروزه این نهاد از منظر کارآمدی، سازمانی و مکتبی با چالش هایی مواجه است. مسیولان این نهاد برای حل این چالش ها به دنبال «طرح نظام جامع تحول اقتصادی وقف» هستند؛ اما هنوز موضوع «اقتصاد نهاد وقف» و اجزا و ابعادش به شکل علمی و دانشگاهی در دسترس حتی دست اندرکاران این نهاد نیست تا با شیوه ای علمی مسئله یابی کنند و به حل مشکلات آن بپردازند. اقتصاد نهاد وقف یکی از زیرمجموعه های اقتصاد بخش سوم است که امروزه در برخی از کشورهای پیشرفته سهمی تا حدود 10 درصد تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده است. متاسفانه سهم بخش سوم در اقتصاد ایران اندک است و بررسی «اقتصاد نهاد وقف» می تواند تا حدی توجه مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران را به گسترش و تعمیق این بخش جلب کند. البته تبیین «اقتصاد نهاد وقف» مستلزم تبیین سه حوزه علمی «فقه وقف»، «اقتصاد بخش سوم و زیرمجموعه آن، یعنی اقتصاد دهش» و «مالیه اسلامی» است تا اولا «الگوی مطلوب فقهی مکتبی پیشنهادی برای اصلاح نهاد وقف» به عنوان حوزه تمحض «پیش نیاز» بستر فقهی حقوقی لازم را برای خرده نظام اقتصادی بخش سوم فراهم کند؛ ثانیا بررسی علمی «اقتصاد بخش سوم و زیرمجموعه آن، یعنی اقتصاد دهش» به عنوان حوزه تمحض «هم نیاز» بصیرت اقتصادی ضروری برای ورود به تحقیق را ارایه نماید و در نهایت، علم «مالیه اسلامی» به عنوان حوزه تمحض «پس نیاز» امکان کارآمدسازی اقتصاد وقف را در زمینه ابزارسازی مهیا سازد.

    کلیدواژگان: نهاد وقف، اقتصاد وقف، اقتصاد بخش سوم، اقتصاد دهش، مالیه اسلامی
  • مهدی قائمی اصل*، زهرا خلجی پیربلوطی صفحات 31-63
    یکی از مهم ترین کارکردهای بانکداری اسلامی و نظام بانکداری بدون ربا، ایجاد فرصت بهره برداری از سپرده های قرض الحسنه و به کارگیری این سپرده ها در ارایه تسهیلات در راستای اهداف معینی است که قانون عملیات بانکی بدون ربا و دستورالعمل ها و آیین نامه های مرتبط، حدود آن را مشخص نموده است؛ اما فرایند عملیاتی و اجرایی وجوه قرض الحسنه، همواره با چالش های انگیزشی در تجهیز منابع و انحرافات متعددی در تخصیص منابع و تامین اغراض سپرده گذار و قانون گذار همراه بوده است. در این مقاله، فرایند ایجاد اتحادیه ای شفاف برای ارایه تسهیلات قرض الحسنه در سه فاز اول) تشکیل اتحادیه قرض الحسنه، دوم) فرایند ارزیابی و کنترل و سوم) ایجاد ضمانت در اتحادیه قرض الحسنه و نهایی سازی فرایند ارایه تسهیلات در اتحادیه قرض الحسنه طراحی شده است. در این فرایند از فناوری های نوین مالی شامل زنجیره بلوکی، قراردادهای هوشمند خودکار، ایجاد هویت دیجیتال، فعالیت های احراز هویت (KYC) (Know Your Customer) و احراز هویت مشتریان طرف معامله با دریافت کننده وجوه (KYCC) (KnowYour Customer’s Customer) در فرایند ثبت رکوردهای معاملاتی، گردش شفاف اطلاعات تحت نظارت رگلاتور، بازبینی جزییات مالی در راستای رویه های قانونی و قوانین ضدپولشویی (AML) (AntiMoneyLaundering) استفاده شده است و سازوکاری موثر، تخلف ناپذیر و هوشمند جهت تخصیص منابع قرض الحسنه معرفی شده است.
    کلیدواژگان: تامین مالی، قرض الحسنه، زنجیره بلوکی، فناوری های نوین مالی
  • علیرضا فتاحی*، شهاب خدابخشیان صفحات 65-97
    یکی از ارکان ضروری برای اطمینان از انطباق با شریعت فعالیت های مالی، بانکی و بیمه ای در کشورهای مختلف، وجود نظارت شرعی است. طبق تعریف هییت خدمات مالی اسلامی، سیستم حاکمیت (نظارت) شریعت به مجموعه ترتیبات سازمانی و نهادی مربوط می شود که از طریق آنها یک نهاد ارایه دهنده خدمات مالی اسلامی اطمینان حاصل می نماید که در ورای ساختارهای خود، یک نظارت شرعی موثر و مستقل وجود دارد. در این تحقیق با درنظرگرفتن اشکالات و چالش های نظارت شرعی موجود در بازار سرمایه ج.ا.ا به دنبال مولفه های ارتقای نظارت شرعی هستیم. در این راستا با استفاده از روش گروه کانونی، ضمن بررسی و استفاده از استانداردهای IFSB  و AAOIFFI و پژوهش های مشابه در این حوزه، با ارایه پرسشنامه استانداردشده توسط خبرگان این حوزه در گروه کانونی تشکیل شده، مولفه های ارتقای نظارت شرعی بازار سرمایه ج.ا.ا استخراج گردید. از جمله نتایج پژوهش می توان به موارد «صلاحیت فقهای کمیته فقهی، استقلال کمیته فقهی، وظایف و اختیارات کمیته فقهی، مدیریت تعارض منافع در کمیته فقهی، ساختار بومی کمیته فقهی و مناسب با ابعاد سازمان، دسترسی به اطلاعات و رازداری نسبت به آن در کمیته فقهی، سازگاری با شریعت، نظارت پیوسته، جامع و سیستمی» اشاره نمود.
    کلیدواژگان: نظارت شرعی، بازار سرمایه، کمیته فقهی، گروه کانونی
  • ابوالقاسم توحیدی نیا*، حمید نصیری صفحات 99-126

    ویژگی بانکداری اسلامی در تسهیم سود و زیان بین همه ذینفعان اصلی از یک سو و پرداخت بهره قطعی از پیش تعیین شده به سپرده گذاران در بانکداری متعارف، این تمایل و انتظار را در بعضی از سپرده گذاران مسلمان ایجاد کرده که سود ثابت مشخص از قبل تعیین شده ای را دریافت کنند. سوالی که در اینجا مطرح می باشد، آن است که آیا با سازوکار بیمه می توان این مسئله را به نوعی تحقق بخشید یعنی ریسک سود و زیان موجود در عقود مالی اسلامی را با سازوکار بیمه ای از سپرده گذاران و خود بانک اسلامی به شرکت بیمه منتقل کرد تا به این ترتیب سپرده گذاران بتوانند از یک سود قطعی از قبل تعیین شده برخوردار گردند؟در این مقاله، پس از بررسی مبانی بانکداری اسلامی و مبانی و اصول بیمه پذیری ریسک ها و بیمه گری، با روش تحلیلی-توصیفی به این موضوع پرداخته می شود که ریسک های ذیل ریسک سود و زیان، قابلیت بیمه پذیری نداشته و امکان عرضه محصول بیمه ای متناسب با این ریسک ها توسط شرکت های بیمه وجود ندارد و باید حتما توسط سپرده گذاران و بانک پذیرفته شوند.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، سود ثابت، بیمه پذیری، بیمه سپرده، ضمانت سپرده
  • سید مجتبی موسوی نقابی*، مرتضی انوشه صفحات 127-156
    یکی از مشکلات تولیدکنندگان ایرانی، عدم استقبال مصرف کنندگان از تولیدات آنها و ترجیح کالای خارجی است؛ لذا در پژوهش حاضر از طریق مصاحبه با خبرگان و بررسی اسناد، الگوی افزایش مصرف کالای داخلی تدوین شد. بر اساس یافته های پژوهش، به دلیل آنکه معضل ترجیح کالای خارجی ریشه در مسایل فرهنگی دارد، اصلاح آن از توان یک تولیدکننده خارج بوده و لازم است دولت با استفاده از رویکرد بازاریابی اجتماعی در راستای افزایش مصرف کالاهای داخلی مداخله نماید.در کارزار های بازاریابی اجتماعی می بایست همزمان هر دو گروه مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مخاطب قرار گیرند؛ چراکه، همان طورکه وظیفه مصرف کننده ایرانی خرید کالای داخلی است، وظیفه تولیدکننده ایرانی هم تولید کالای مرغوب و با قیمت رقابتی است. جهت افزایش مصرف کالای داخلی باید از ابزارهای آموزشی و ترویجی و ابزارهای مالی به طور همزمان استفاده شود؛ به نحوی که هزینه های مادی و معنوی مصرف کالای خارجی افزایش یافته و مشوق های مالی برای مصرف کنندگان و کانال توزیع جهت خرید کالای داخلی در نظر گرفته شود. از سویی دیگر، باید با عرضه کالای قاچاق در مبادی توزیع به شدت مبارزه شود. برای ترویج مصرف کالای داخلی می بایست در کنار تبلیغات رسمی از تبلیغات شفاهی در قالب پویش های مردمی در فضای مجازی استفاده شود. افزایش مصرف کالای داخلی دستاوردهایی همچون استقلال اقتصادی و سیاسی، اشتغال زایی، افزایش ثروت ملی، کاهش تورم و کنترل نقدینگی به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کالای داخلی، مصرف، بازاریابی اجتماعی، اقتصاد مقاومتی
  • حسین حسن زاده، محمد قزلباش*، علی رستمی پور، محمدحسین قوام صفحات 157-189
    صکوک به عنوان یکی از ابزارها و ابتکارات تجهیز منابع پولی در شبکه بانکی کشور پس از انقلاب اسلامی به شمار می رود که در طراحی آن اهدافی مدنظر قانون گذار و سیاست گذار بازار پول بوده است؛ ولی آنچه مطلوب نهاد ناظر در رابطه با کارکرد این ابزار بوده، به صورت کامل تحقق نیافته است.در این پژوهش در صدد بررسی چندجانبه چالش های مطرح شده در خصوص نقش بازار صکوک رقابتی در تجهیز منابع نظام بانکی هستیم. در این مقاله پس از مطالعه پژوهش های پیشین و مرور منابع گوناگون، با خبرگان حوزه تامین مالی مصاحبه های هدفمند انجام و با استفاده از روش تحلیل مضمون، چالش های صکوک استخراج شد. این چالش ها در شش دسته چالش های عملیاتی، قانونی، فرهنگی، رقابتی و اقتصادی در سطوح خرد و کلان دسته بندی شدند. به منظور اعتبارسنجی یافته ها، چالش های استخراج شده در معرض نظر خبرگان قرار گرفتند. یافته های حاصل نشان داد، لزوم وجود رکن ضامن در فرایند انتشار صکوک، طولانی بودن فرایند انتشار اوراق و زمان دستیابی به منابع، اختلاف دو نهاد ناظر انتشار صکوک بانکی و بالابودن هزینه انتشار اوراق از مهم ترین چالش های استفاده از این ابزار برای تجهیز منابع شبکه بانکی می باشند. در پایان با تشکیل گروه کانونی راهکارهای اصلاح و تقویت بازار صکوک رقابتی به عنوان ابزاری به منظور تجهیز منابع نظام بانکی ارایه گردید. در بازار صکوک رقابتی مولفه هایی مانند اصلاح نقش رکن ضامن، رتبه بندی اعتباری اوراق و افزایش تعداد و تنوع صکوک منتشره وجود دارند که می توانند کارکرد این ابزار را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: صکوک، بازار رقابتی، تجهیز منابع، نظام بانکی
  • سید علی حسینی، فاطمه بابائی*، وهاب قلیچ صفحات 191-226
    حاکمیت شرعی، سیستم حاکمیت شرکتی اسلامی است که جهت حصول اطمینان از انطباق فعالیت های موسسات مالی اسلامی با قوانین شرعی طراحی شده است. نظارت شرعی یکی از مهم ترین اجزای سیستم حاکمیت شرعی است که توسط کمیته فقهی انجام می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی ادراکات دانشگاهیان و شاغلان بازارهای مالی درباره رویه های حاکمیت شرعی در شش بخش چارچوب عمومی حاکمیت شرعی، چارچوب قانونی، نقش کمیته فقهی، سازوکارهای سیستم حاکمیت شرعی، رویه های اجرایی و کارکردهای کمیته فقهی است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است که داده های آن از طریق ارسال پرسش نامه ها جمع آوری و سپس با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شده است. یافته های حاصل از 171 پرسش نامه دریافت شده در سال 1399 نشان می دهد که اکثریت پاسخگویان رویه های حاکمیت شرعی را در بازارهای مالی کشور بااهمیت قلمداد کرده اند و در این زمینه اختلاف معناداری بین دیدگاه های دانشگاهیان و شاغلان بازارهای مالی وجود ندارد؛ همچنین نتایج حاکی از آن است که پاسخگویان اولویت بندی متفاوتی را برای رویه های حاکمیت شرعی در  نظر گرفته اند و از نظر آنها کارکردهای کمیته فقهی، صلاحیت کمیته فقهی و چارچوب عمومی حاکمیت شرعی از اهمیت بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، تامین مالی اسلامی، حاکمیت شرعی، نظارت شرعی، کمیته فقهی
|
  • Naser Jahanian* Pages 5-29

    Despite the importance of the waqf institution in Islamic economics and despite its brilliant history in the ancient Islamic civilization, today this institution faces challenges in terms of efficiency, organization and school. To solve these challenges, the officials of this institution seek to "design a comprehensive system of waqf economic transformation"; However, the subject of "the economics of the waqf institution" and its components and dimensions are not scientifically and academically available even to the staff of this institution to solve problems in a scientific way and to solve its problems. The economy of the waqf institution is one of the subdivisions of the economy of the third sector, which today in some developed countries has a share of up to about 10% of GDP. Unfortunately, the share of the third sector in Iran's economy is small, and the study of the "economy of the waqf institution" can to some extent draw the attention of the people and the government of the Islamic Republic of Iran to the expansion and deepening of this sector. Of course, explaining the "economics of the waqf institution" requires the explanation of the three scientific fields of "waqf jurisprudence", "economics of the third part and its subdivision, namely, the economy of Dahesh" and "Islamic finance". To provide the necessary legal jurisprudential framework for the economic micro-system of the third sector; Second, the scientific study of the "economics of the third sector and its subdivision, that is, the economics of tenure" as a field of "all needs" to provide the economic insight necessary to enter the research; Finally, the science of "Islamic finance" as a field of refinement of "post-need" provides the possibility of efficiency of the waqf economy in the field of instrumentation.

    Keywords: Waqf Institution, waqf Economics, Third Section Economics, Giving Economics, Islamic Finance
  • Mahdi Ghaemi Asl *, Zahra Khalaji Pirbalooti Pages 31-63
    One of the most essential functions of Islamic banking and usury-free banking system is the creation of an opportunity to operate interest-free deposits and using these deposits in providing facilities in the direction of determined goals that usury-free banking operation and relevant instructions, determined its limits. However, the operational and executive framework of interest-free funds always had motivation challenges in equipping resources and many deviations in the allocation of resources and supply intentions of investors and legislators. In this paper, by designing a process for creation of transparent interest-free facilities in three phases: (1) creation of interest-free Syndicate, (2) Control and evaluation process, (3) creation of guarantee in interest-free Syndicate and finalization of process of rendering facilities in interest-free Syndicate and using financial modern technologies (including Blockchain, automatic smart contracts, creation of digital identity, identification activities (KYC) (Know Your Customer) and contracting party customer identification by money receiver (KYCC) (Know Your Customer's Customer) in framework of transaction records registration, clear information circulation under supervision of regulator, reviewing financial details in direction of anti-money laundering rules and procedures, an effective and smart process that cannot be violated is introduced to allocate interest-free sources
    Keywords: financing, Interest Free, Blockchain, Financial Modern Technologies
  • Alireza Fattahi *, Shahab Khodabakhshian Pages 65-97
    One of the essential elements for ensuring compliance with the Shari'ah is financial, banking and insurance activities in different countries. As defined by the Islamic Financial Services Board, the Shariah system of governance relates to a set of institutional and institutional arrangements Through them an institution providing Islamic financial services is assured Beyond its structures, there is effective and independent religious supervision. Taking into consideration the challenges and challenges of religious supervision in the Iranian capital market, we are looking for components to promote religious supervision. In this research using the focal group method, while reviewing and applying IFSB and AAOIFFI standards and related research in this area, A standard questionnaire was developed by experts in the field in the focus group, the components of promoting religious supervision of the Iranian capital market were extracted. The results of the research can include: jurisdiction jurisprudence jurisprudence, jurisprudence committee independence, jurisprudence committee responsibilities, conflict of interest management in the jurisprudence committee, native structure of the jurisprudence committee and appropriate organization dimensions, access to information and confidentiality. The Jurisprudence Committee cited Shariah Compliance, Continuous, Comprehensive and Systematic Monitoring.
    Keywords: shariah supervision, Capital Market, Jurisprudence Committee, Focus Group
  • Hamid Nasiri Pages 99-126

    The nature of Islamic banking in the distribution of profits and losses among all major stakeholders on the one hand, and the payment of predetermined interest to depositors in conventional banking, has created the desire and expectation in some Muslim depositors that receive the fixed profits, which are already specified. The question that arises here is whether this issue can be realized in some way with the insurance mechanism? In other words, can the risk of loss in Islamic financial contracts be transferred to the insurance company with the insurance mechanism of depositors and the Islamic Bank itself so that depositors can enjoy a definite predetermined profit? In this article, at first, we review the principles of Islamic banking and the principles of the insurability of risks. Then, the analytical-descriptive method is used to deal with the issue that the risk of profit and loss is not insurable and as a result, it is not possible to offer an insurance product commensurate with this risk by insurance companies. Therefore, depositors must accept the risk of loss.

    Keywords: Islamic Banking, Constant Profit, Insurability, Deposit Insurance, Deposit guarantee
  • Seyed Mojtaba Mousavi Neghabi *, Morteza Anoosheh Pages 127-156
    One of the problems of Iranian producers is the lack of consumer acceptance of their products and the preference of foreign goods. The purpose of this study is to develop a model for increasing the consumption of domestic goods with a social marketing approach. To design the model, the methodology of qualitative research has been used. For this purpose, the required data were collected using theoretical sampling method and performing 18 semi-structured interviews with senior managers, faculty members and academic experts as well as studying 41 documents. According to the research results, because the problem of preferring foreign goods is rooted in the cultural issues of society, a producer alone cannot solve them and it is necessary for the government to use the social marketing approach to increase the consumption of domestic goods. In social marketing campaigns, both consumers and producers need to be addressed simultaneously. Because just as the Iranian consumer's duty is to buy domestic goods, so the Iranian producer's duty is to produce high quality goods at a competitive price. In order to increase the consumption of domestic goods, educational, promotional and financial tools should be used simultaneously to increase the material and spiritual costs of consuming foreign goods, as well as financial incentives for consumers and domestic distribution channels. On the other hand, the supply of smuggled goods at distribution points must be strongly combated. In order to promote the consumption of domestic goods, in addition to official advertisements, verbal advertisements in the form of popular scans in cyberspace should be used. Increasing consumption of domestic goods will lead to achievements such as economic and political independence, job creation, increasing national wealth, reducing inflation and controlling liquidity.
    Keywords: Domestic Products, Consumption, Social Marketing, Resilience Economy
  • Hossein Hasanzadeh, Mohammad Qezelbash *, Ali Rostamipour, Mohammadhossein Ghavam Pages 157-189
    Sukuk is considered as one of the tools and initiatives to mobilize monetary resources in the country's banking network after the Islamic Revolution. Specific goals in the design of sukuk have been considered by the legislator and money market policymaker, but what the regulator wanted in relation to the operation of this instrument has not been fully achieved. In this study, we seek to multilateral study of the challenges regarding the role of the competitive Sukuk market in mobilize the resources of the banking system. In this article, after studying previous researches and reviewing various sources, targeted interviews were conducted with experts in the field of financing and the challenges of sukuk were extracted using the content analysis method. These challenges were categorized into six categories of operational, legal, cultural, competitive and economic challenges at the micro and macro levels. In order to validate the findings, the extracted challenges were presented to the experts. The findings showed; The need for a guarantor in the process of Sukuk issuing, the length of the process of issuing bonds and the time of access to resources, the disagreement between the two institutions supervising the issuance of bank Sukuk and the high cost of issuing bonds are the most important challenges in using this tool to mobilize banking network resources. Finally, with forming a focal group of market improvement and strengthening strategies, the competitive Sukuk market were presented as a tool to mobilize the resources of the banking system. In a competitive sukuk market, there are components such as modifying the role of the guarantor, credit rating of securities and increasing the number and variety of issued sukuk that can improve the performance of this tool.
    Keywords: sukuk, competitive market, resource mobilization, Banking system
  • Seyed Ali Hosseini, Fatemeh Babaei *, Wahhab Qelich Pages 191-226
    Shariah governance is an Islamic corporate governance system that is designed to ensure that Islamic financial institutions (IFIs) activities comply with Shariah rules. Shariah supervision is one of the most important components of the Shariah governance system that is carried out by the Shariah board. The purpose of this paper is to examine the perceptions of academicians and financial markets practitioners on Shariah governance practices in six areas, namely, general framework of Shariah governance, regulatory framework, the role of Shariah board, mechanisms of Shariah governance system, operational procedures and functions of the Shariah board. This study is a survey in which data is collected by sending questionnaires and then analyzed using descriptive and inferential statistics. The findings of 171 collected questionnaires in 2020 indicate that the large majority of the respondents considered the Shariah governance practices in the Iranian financial markets as important and in this regard, there is no significant difference between the views of academicians and financial markets practitioners. The results also indicate that the respondents have considered different priorities for the Shariah governance practices and in their view the functions of the Shariah board, the competence of the Shariah board and the general framework of the Shariah governance are more important.
    Keywords: Corporate Governance, Islamic Finance, Shariah governance, shariah supervision, Shariah Board