فهرست مطالب

شیلات - سال هفتاد و چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سروه قادر پور، نصرالله احمدی فرد*، ناصر آق، زکریا وهاب زاده، آلیسیا استوز صفحات 165-177

    علیرغم نقش مثبت روتیفر در بسیاری از تفریخ گاه ها برای تغذیه مراحل اولیه لارو ماهیان و سخت پوستان، محتوای کمتر مواد معدنی مانند سلنیوم (Se ، 30 برابر) و روی (Zn ، 5 برابر) به عنوان یکی از معایب این غذای زنده در مقایسه با پاروپایان است. بنابراین افزایش مقادیر این مواد مغذی از طریق غنی سازی ضروری است. بدین منظور، پژوهش حاضر اثرات ترکیب 2 جلبک Isochrysis galbana وNannochloropsis oculata  غنی شده با نمک های سدیم سلنیات و سولفات روی را بر رشد و میزان مواد معدنی روتیفر مورد مطالعه قرار داد. ابتدا ترکیب 1:1 جلبک ها با مخلوطی از نمک های روی و سلنیوم (غلظت های20، 40 و 80 میلی گرم در لیتر از هرکدام در محیط غنی سازی جلبک) غنی شدند. بعد از تغذیه روتیفرها با جلبک های غنی شده بیشترین مقدار Zn و Se در تیمار 80 میلی گرم بر میلی لیتر از هر دو ماده مشاهده شد. بیشترین تعداد روتیفر (ind mL-1 06/11 ± 339)، SGR (day-1 008/0 ± 48/0) و کمترین زمان دو برابر شدن بدون تفاوت معنی داری در روتیفرهای تغذیه شده با جلبک های غنی شده با mg L-1 40 از هر دو ماده معدنی مشاهده شد (05/0<p). به طور کلی، تغذیه روتیفر با جلبک های غنی شده با Se و Zn منجر به افزایش Se و Zn شد. بنابراین، جلبک های غنی شده با Se و Zn می توانند برای تغذیه روتیفرهای آب شور جهت برآورده کردن نیازهای غذایی آن ها استفاده شوند.

    کلیدواژگان: غنی سازی، جلبک، رشد، مواد معدنی، روتیفر
  • نسا موسوی پور، صدیقه بابایی*، اسکندر مقیمی پور، مرضیه موسوی نسب صفحات 179-193

    در این مطالعه، اثر پاداکسندگی عصاره آب داغ ماکروجلبک سبز کالرپا بومی خلیج فارس بر اکسیداسیون روغن حاصل از امعاء و احشا ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در یک دوره ی 42 روزه و دمای 1 ± 30 درجه سلسیوس مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها به ترتیب کنترل (روغن ماهی بدون نگهدارنده)، روغن ماهی حاوی ppm 100 BHT و روغن ماهی حاوی ppm 1000 عصاره آبی کالرپا بودند. نتایج آزمون های فساد شاخص پراکساید، عدد آنیزیدین، عدد توتوکس و UV270 نشان داد که روغن حاوی عصاره کالرپا نسبت به تیمار کنترل باعث تاخیر در فساد اکسیداسیون شده است و نسبت به روغن حاوی BHT در برخی تست ها عملکرد ضعیف تری داشته است. نتایج آزمون های پراکساید و عدد توتوکس در تیمار کالرپا به ترتیب meqo2/kg 66/38 و 24/88 در روز 35، و در تیمار BHT در انتهای دوره به ترتیب meqo2/kg 3/30 و 70/71 در بالاترین مقدار بود، در حالی که برای شاخص آنیزیدین تا انتهای دوره در تیمار کالرپا و BHT به ترتیب به mg/ kg oil 38/13 و mg/ kg oil 04/11رسید. میزان جذب شاخص  k270 در تیمار کنترل، کالرپا و BHT به ترتیب 9/0، 7/0 و 6/0 در پایان دوره بود. نتایج مربوط به شاخص رنگ L* a* b* روند مشخصی را در تیمارها نشان نداده و به لحاظ آماری معنادار نبوده است. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد عصاره آب داغ کالرپا بعنوان یک پاداکسنده طبیعی به مدت 1 هفته فساد اولیه (شاخص پراکساید) را به تاخیر انداخته و تا دو هفته از فساد ثانویه (شاخص آنیزیدین) روغن پسماند ماهی جلوگیری کرده است، لذا می تواند در صنعت خوراک دام و آبزیان پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: علف دریا، روغن ماهی، پاداکسنده طبیعی، فساد اکسیداسیون، خلیج فارس
  • علی مهدی آبکنار*، تیمور امینی راد، داوود میرشکار صفحات 195-208

    (Line Transect) و جدول رنگی (Coral Watch) بود. بررسی های انجام شده نشان داد که میزان رسوب گذاری در منطقه طی سال های نمونه برداری روندی افزایشی داشت (05/0 <p). بیشترین و کمترین میزان رسوب گذاری به ترتیب در تابستان 1393 و زمستان 1390 اندازه گیری شد (05/0 <p). میزان شفافیت آب طی فصول نمونه برداری از روندی کاهشی برخوردار بود (05/0 <p). بیشترین و کمترین میزان شفافیت به ترتیب در زمستان 1391 و تابستان 1393 اندازه گیری شد. دمای آب در طول دوره نمونه برداری از 2/22 درجه سانتی گراد در زمستان 1390 به 26 درجه سانتی گراد در زمستان 1396 رسید (05/0 <p). بررسی فعالیت های انسانی در منطقه نشان داد که طی عملیات لای روبی، گل و لای زیادی در منطقه رویش مرجان ها رسوب کرد و این رسوبات به دلیل احداث موج شکن فرعی و در نتیجه کاهش چرخش جریان آب در منطقه باقی ماند و پس از ته نشینی محل اتصال مرجان به بستر را پوشاند. پس از این رخداد، مرجان ها جلبک های همزیست خود را از دست داده و پس از سفید شدن از بستر خود جدا شدند. به نظر می رسد دلیل احتمالی این نتایج بروز استرس های ناشی از فعالیت های انسانی در منطقه باشد که در مجموع باعث ایجاد شرایط بحرانی در وضعیت سلامتی مرجان های منطقه شده است.

    کلیدواژگان: آبسنگ مرجانی، خلیج چابهار، سفید شدگی، زئوزانتلا، ترانسکت خطی، جدول رنگی
  • ضیاء کردجزی*، آرمین فومنی، محمد قلی زاده صفحات 209-222

    اکوسیستم های آبی در طی دهه های اخیر تغییراتی کرده اند. برای نمونه، کاهش میزان آب رودخانه ‏ها سبب تغییر یا نوسان در تنوع زیستی جامعه کفزی رودخانه می شود. هدف از این تحقیق بررسی تغییرات ماکروبنتوزهای بستر در پایین‎دست رودخانه قره‎سو در خلیج گرگان بود، که محل رهاسازی بچه ‎ماهیان پرورشی (کلمه یا خاویاری) است. نمونه‏ برداری از بستر رودخانه جهت تعیین بار آلی بستر و غنای گونه ای و فراوانی در پنج ایستگاه و در چهار نوبت طی اردیبهشت و خرداد 1397 انجام شد. نتیجه تجزیه و تحلیل داده ها در آزمون کرت های خردشده نشان داد که میزان بار آلی بستر در نمونه ‎برداری دوم به طور معنی داری کاهش یافت، که علت آن بارش نسبتا شدید بهاری قبل از نمونه ‎برداری دوم بود. شاخص‎های تنوع زیستی در زمان‎های مختلف نمونه ‎برداری اختلاف معنی داری نداشتند (P>0.05). اما این شاخص ها در ایستگاه های نمونه‏برداری اختلاف معنی داری نشان دادند (P<0.05). فراوانی گونه ای در نمونه‎ برداری سوم اختلاف معنی داری با نمونه برداری اول داشت که به بالارفتن فراوانی گونه توبیفکس از خانواده توبیفیسیده در ایستگاه پنجم در پیوند بود (P<0.05). افزایش فراوانی گونه توبیفکس سبب کاهش شدید و معنی دار شاخص های تنوع زیستی مانند شانون-ونیر و سیمپسون معکوس در ایستگاه پنجم، و همچنین افزایش شدید و معنی دار شاخص غالبیت برگر-پارکر در ایستگاه پنجم شد، که علت آن احتمالا بالا بودن مقاومت این گونه به شرایط سخت محیطی مانند کاهش جریان آب رودخانه بود. هر چند شاخص های تنوع زیستی در محل رهاسازی بچه ماهیان اختلاف معنی داری با سایر ایستگاه ها نداشت (P>0.05)، و همچنین میزان اکسیژن محلول و نیترات در رودخانه در بازه رهاسازی بچه ماهیان در بالاترین حد و میزان آمونیاک یونیزه شده (آمونیوم) در کمترین حد بود، با این حال، بالا بودن یا نوسان میزان شوری و مواد جامد محلول در محل رهاسازی بچه ماهیان به عنوان یک عامل محدود کننده، می تواند بقاء بچه ‏ماهیان پرورشی رهاسازی شده را با چالش روبرو ‎کند. بنابراین، پیشنهاد می‏شود رهاسازی بچه‏ ماهیان پرورشی در نقطه دورتری از مصب انجام شود.

    کلیدواژگان: بزرگ بی مهرگان کفزی، رهاسازی بچه ماهیان، بازسازی ذخایر، رودخانه قره سو، خلیج گرگان
  • کیمیا صحراگرد، مهدی طبرسا*، حسن احمدی صفحات 223-234
    در مطالعه حاضر ویژگی های ضددیابتی و ضداکسایشی فوکوییدان جلبک قهوه ای  S. ilicifolium مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، ابتدا رنگدانه ها ، ترکیبات فنولی و پروتئین های با وزن مولکولی پایین با اتانول 80 درصد حذف و استخراج فوکوییدان در آب مقطر در دمای 60 درجه سانتی گراد به مدت 2 ساعت انجام شد. پس از بازیابی فوکوییدان با اتانول70 درصد، تخلیص با استفاده از ستون کروماتوگرافی تبادل آنیونی با ژل DEAE Sepharose FF صورت گرفت. از بین فوکوییدان خام و فراکسیون های تهیه شده (F1 و F2)، فراکسیون F1 در غلظت 2 میلی گرم در میلی لیتر بیشترین قابلیت مهار کنندگی رادیکال آزاد  DPPH (28/81 درصد)، ABTS (68/93 درصد) و کاهندگی آهن (119/0 جذب) را در تمامی آزمون ها از خود نشان داد. همچنین، فراکسیون F1 با غلظت 2 میلی گرم در میلی لیتر قابلیت مهارکنندگی آنزیم -α  آمیلازی (163/86 درصد) بیشتری را نسبت به دیگر فراکسیون ها نشان داد. به طور کلی، طبق نتایج حاضر، فوکوییدان جلبک قهوه ای S. ilicifolium می تواند به عنوان ترکیب ضداکسایشی و ضددیابتی در غذاهای عملگرا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فوکوئیدان، جلبک قهوهای، Sargassum ilicifolium، ضددیابتی، ضد اکسیدانی
  • مجتبی نادری*، ساجده ناصحی، اسلام مهدی زاده صفحات 235-246

    دوریختی جنسی در صفات اندازشی و شاخص های رشد کوسه گربه ماهی عربی Chiloscyllium arabicum با استفاده از 381 نمونه (190 عدد کوسه نر و 191 عدد کوسه ماه) در بازه زمانی یک سال (شهریور 98 تا مرداد 99) به منظور کمک به ارزیابی ذخایر جمعیت های آن در آب های استان هرمزگان، خلیج فارس برای اولین بار مطالعه شد. محدوده طول کل برای جنس نر 5/70-7/37 سانتی متر (میانگین 44/6 ±93/58) و برای جنس ماده 6/75-9/37 سانتی متر (میانگین 24/8 ±49/59) برآورد شد. از بین شاخص های مورد بررسی نسبت میانگین ارتفاع باله پشتی اول به طور معنی داری برای جنس ماده بیشتر بدست آمد (05/0>p). از طرف دیگر نیز سایر نسبت ها به استثنای نسبت فاصله نوک پوزه تا باله دمی، نسبت فاصله نوک پوزه تا باله پشتی دوم، نسبت فاصله نوک پوزه تا ابتدای باله شکمی در جنس ماده بیشتر از جنس نر محاسبه شد (05/0<p). با توجه به مقدار b نوع رشد در جنس ماده به صورت آلومتریک مثبت و در جنس نر به صورت آلومتریک منفی بدست آمد که میزان آن در جنس ماده (23/3) به طور معنی داری بیشتر از جنس نر (93/2) بدست آمد (05/0 <p). در این مطالعه طول کل مجانب و ضریب رشد برای جنس نر و ماده به ترتیب 9/75 سانتی متر، 93/0 در سال و 85/75 سانتی متر ، 94/0 در سال برآورد شد. سن در طول صفر برای جنس ماده 79/0- و برای جنس نر 8/0- محاسبه گردید. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند برای حفاظت و مدیریت این گونه با هدف حفظ تنوع زیستی مفید باشد.

    کلیدواژگان: صفات ریخت سنجی، ضریب رشد، طول کل مجانب، رشد آلومتریک، تنوع زیستی
  • پروا سفری، اسحق زکی پور رحیم آبادی*، محمدرضا واعظی، علی اصغر بهنام قادر صفحات 247-258

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر روش های مختلف استخراج بر خصوصیات فیزیکو-شیمیایی و بررسی سایر خصوصیات کیتوزان استخراجی از ضایعات میگوی ببری سیاه (P. monodon) بود. در این تحقیق، از دو روش مرسوم استخراج کیتین استفاده گردید. کیتین استحصالی از ضایعات عمل آوری میگو به کیتوزان تبدیل شد. ویژگی های ساختاری و فیزیکو-شیمیایی کیتوزان به دست آمده از دو روش استخراجی، توسط فناوری های مختلف FTIR (طیف سنجی مادون قرمز فوریه)، XRD (پراش اشعه ی ایکس)، و به علاوه میزان خاکستر، میزان حلالیت و درجه ی داستیلاسیون آن بررسی گردید. شاخص تبلور (%) کیتوزان حاصل از دو روش استخراج به ترتیب تقریبا 34 و 36درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که درجه ی داستیلاسیون کیتوزان حاصل از دو روش مرسوم به ترتیب 94 .و 89 درصد بود که تفاوت چندانی نشان نداد. وجود گروه های آمین در کیتوزان های سنتز شده توسط طیف سنجی FTIR تایید گردید.

    کلیدواژگان: کیتین، کیتوزان، درجه ی داستیلاسیون، FTIR، میگوی ببری سیاه
  • سهیل ایگدری*، عطا مولودی صالح، محسن رستمی، جلیل ایمانی هرسینی صفحات 259-270

    این تحقیق به منظور ارزیابی تنوع ریختی 11 گونه جنس Alburnoides در ایران با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی به اجرا درآمد. بدین منظور گونه های این جنس از ایستگاه های مختلف در شش حوضه آبریز داخلی نمونه برداری شد. پس از عکسبرداری از نیمرخ چپ ماهیان، تعداد 16 نقطه لندمارک بر روی تصاویر با استفاده از نرم افزار tpsDig2 رقومی سازی شد. داده های حاصل، پس از آنالیز پروکراست با استفاده از آنالیزهای آماری چند متغیره PCA، CVA و کلاستر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور بررسی رابطه بین تنوع ریختی و جغرافیایی از آزمون مانتل (mantel test) استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین ریخت گونه های مختلف جنسAlburnoides وجود دارد (05/0 <p). بر اساس نتایج PCA، گونه های  A. samiiiو A. nicolausi دارای تنوع ریختی بالاتری نسبت به سایر گونه ها بود. تحلیل CVA نیز دو گونه A. nicolausi و A. qanati را از سایر گونه ها تفکیک نمود. براساس آنالیز خوشه ای، گونه های جنسAlburnoides  به دو گروه تقسیم شدند و A. nicolausi و A. qanati در یک خوشه و جدا از سایر گونه های مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشترین فاصله ماهالانوبیس بین گونه های holciki A. و A. nicolausi به دست آمد. نتایج این مطالعه قابلیت روش ریخت سنجی هندسی را نسبت به روش های سنتی در بیان تفاوت های ریختی گونه های جنس Alburnoides نشان داد.

    کلیدواژگان: ماهی خیاطه، ریخت سنجی هندسی، تحلیل همبستگی کانونی، خیاطه قناتی، خیاطه سمیعی
  • عیسی ابراهیمی*، سارا کریمی، فاطمه پیکان حیرتی، پدرام ملک پوری صفحات 271-280

    ارزیابی اثر آلاینده ها در مراحل اولیه حیات موجودات زنده به همراه سایر جنبه های سم شناسی آبزیان به درک بهتر سمیت آلاینده ها و برنامه ریزی جهت مقابله با شرایط ایجاد شده، کمک می کند. آلومینیم، روی و مس از جمله عناصر کمیابی هستند که میزان آن ها در اکوسیستم های آبی بر اثر فعالیت های انسانی در حال افزایش است. در مطالعه حاضر سمیت حاد آلومینیم، مس و روی بر بقاء لارو دارای کیسه زرده ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) بررسی و غلظت میانه کشنده آنها (LC50-96h) بر اساس پروتکل OECD 203 تعیین گردید. به این منظور، 200 قطعه لارو دارای کیسه زرده در محدوده وزنی 0156/0 - 0132/0 گرم و طول کل 75/4-25/4 میلی متر در معرض غلظت های مختلف آلومینیم (صفر (شاهد)، 0/24، 8/28، 56/34، 47/41، 76/49، 71/59 و 65/71 میلی گرم بر لیتر)، روی (صفر (شاهد)، 10، 12، 4/14، 28/17 و 73/20 میلی گرم بر لیتر) و مس (صفر (شاهد)، 625/0، 25/1، 5/2، 5 و 10 میلی گرم بر لیتر) به مدت 96 ساعت قرار گرفتند. میزان تلفات طی 24، 48، 72 و 96 ساعت بررسی و ثبت گردید. فراسنجه های فیزیکی و شیمیایی آب نیز بصورت روزانه اندازه گیری شد. با استفاده از آنالیز رگرسیون پروبیت، میزان LC50-96h برای آلومینیم، مس و روی به ترتیب 839/61، 397/1 و 056/14 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. غلظت ها در محدوده اطمینان 95درصدی برحسب میلی گرم بر لیتر برای آلومینیم 851/67- 449/55، مس 157/1-637/1 و روی411/16-293/12 تعیین گردید. نتایج حاصل سمیت بیشتر مس در مقایسه با روی و آلومینیم در لارو ماهی تیلاپیا نیل را ثابت کرد.

    کلیدواژگان: عناصر کمیاب، Oreochromis niloticus، LC50، سمیت، لارو ماهی
  • امین اوجی فرد*، دارا باقری، لیلا زمانی صفحات 281-294
    ا اثرات آنتی اکسیدانی عصاره جلبک قرمز (Gracilaria corticata) بر کیفیت و زمان ماندگاری فیله ماهی قباد (Scomberomorus guttatus) در سه تیمار؛ با دو غلظت (A)  ppm300 و (B) ppm 600 از عصاره اتانولی و یک تیمار شاهد غوطه ور در آب مقطر بدون استفاده از هیچ افزودنی بررسی شد. نمونه ها به مدت 12 روز در دمای یخچال (4 درجه سانتی گراد) نگهداری شدند و نمونه برداری در روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12 انجام شد. نتایج نشان داد که محتوای فنل کل و توانایی مهار رادیکال های آزاد عصاره اتانولی جلبک قرمز به ترتیب برابر با 34/0±74/3 میلی گرم گالیک اسید در گرم وزن خشک عصاره و 07/2±7/24 درصد است. بطور کلی میزان تیوباربیتوریک اسید (TBA)، بازهای ازته فرار (TVN)، اسیدهای چرب فرار (FFA) و pH با افزایش دوره نگهداری افزایش و چربی کاهش یافت، اما میزان پراکسید (PV) و رطوبت در ابتدا افزایش ولی در انتهای دوره کاهش یافت (p <0.05). نتایج بیانگر برتری کیفیت گروه تیمارها در مقایسه با شاهد بود و از این میان تیمار  A دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بهتری بود و زمان ماندگاری بیشتر محصول را موجب شد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان طبیعی، اکسیداسیون چربی، خلیج فارس، عصاره جلبک، ماهی قباد
  • قاسم محمدی، فرهاد کنیه، غلامرضا رفیعی* صفحات 295-314

    روش‌ها و سامانه‌های مختلفی برای تولید آبزیان تاکنون طراحی شده‌اندکه مبنای آنها استفاده بهینه از آب و غذای مصرفی برای تغذیه آبزیان بوده است. یکی از این سامانه‌های برتر فناوری بایوفلاک است که با بهره‌گیری از جوامع میکروبی به عنوان زیست‌یار یا پروبیوتیک به بهبود سلامت آبزی، افزایش تراکم، بهبود کیفیت آب و جذب بهتر مواد مغذی ورودی در سیستم پرورشی کمک شایانی کرده است. در این پژوهش، کارایی مخلوط پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس (Lactobacillus) و باسیلوس (Bacillus) در حفظ کیفیت فیزیکو-شیمیایی آب و بهبود فاکتورهای رشد، ایمنی موکوسی و سرم خون در ماهی تیلاپیا مورد ارزیابی قرار گرفت. چهار تیمار شامل سامانه: 1- دارای تعویض آب، 2- دارای تعویض آب به همراه پروبیوتیک، 3- فناوری بایوفلاک به همراه پروبیوتیک و بدون تعویض آب و 4- فناوری بایوفلاک بدون تعویض آب و بدون پروبیوتیک، به عنوان سیستم‌های پرورشی در یک دوره 90 روزه مورد بررسی قرار گرفتند. در پایان آزمایش مشخص شد میانگین وزن نهایی، افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی ماهیان پرورشی در تیمارهای بایوفلاک به شکل معناداری در مقایسه با تیمارهای دارای تعویض آب افزایش دارد. در پایان دوره، میانگین غلظت آمونیاک و pH در تیمارهای دارای تعویض آب به شکل معناداری کمتر بود. فاکتورهای پروتئین کل، ایمنوگلوبولین کل و فعالیت پروتیاز، لیزوزیم، آلکالین فسفاتاز کمپلمان و سرم خون (فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و کمپلمان) در تیمارهای حاوی پروبیوتیک بیشترین سطح را نشان دادند. نتایج این پژوهش نشان داد که بکارگیری فناوری بایوفلاک به همراه مخلوط پروبیوتیکی در افزایش رشد ماهی تیلاپیا، کاهش مصرف آب و بهبود ایمنی در موکوس و سرم خون موثر است.

    کلیدواژگان: تیلاپیا، باکتری های هترو تروف، سیستم پرورشی، فناوری بایوفلاک، شاخص های ایمنی
  • سارا صفاری، هادی پورباقر*، سهیل ایگدری، حمید فرحمند صفحات 315-324

    شگ ماهیان جنس Alosa از لحاظ ظاهری بسیار شبیه به هم بوده و به راحتی نمی توان گونه‌های آن ها را به لحاظ ریختی از هم تفکیک کرد. در این مطالعه به منظور بررسی امکان به کارگیری روش ریخت سنجی هندسی خط سیر پیرامونی روی فلس ماهیان به عنوان روشی آسان در شناسایی سریع گونه های جنس Alosa، نمونه گیری از پره های سواحل پره سر، انزلی، رودسر و تنکابن صورت گرفت. سه گونه A .braschnikowi، A. caspiaو A. kessleri در میان نمونه ها شناسایی شدند. از ماهیان هر گونه، تعدادی فلس از قسمت کیل شکمی آن ها جدا و عکس برداری صورت گرفت. روش آنالیز موجک به وسیله بسته ShapeR در نرم افزار R انجام شد و آنالیز کانونی مختصات اصلی روی ضرایب حاصل از موجک اعمال گردید. همچنین روش آنالیز فوریه نیز انجام شد و نتایج با آزمون تی دو هتلینگ مورد مقایسه قرار گرفت. در هر دو روش بین اشکال فلس بین هر سه گونه اختلاف نشان داده شد که این اختلاف در میان دو گونه A. braschnikowi و A. caspia از نظر آماری معنی دار بود.

    کلیدواژگان: Alosa، فلس، آنالیز موجک، آنالیز فوریه، دریای خزر
|
  • Sirwe Ghaderpour, Nasrollah Ahmadifard *, Naser Agh, Zakaria Vahabzadeh, Alicia Estevez Pages 165-177

    Despite the positive role of rotifers in many hatcheries for feeding the early stages of fish larvae and crustaceans, the lower content of minerals such as selenium (Se, 30 times) and zinc (Zn, 5 times) is considered as one of the disadvantages of this live prey compared to copepods. Therefore, increasing the amount of these nutrients through enrichment is essential. To this end, the present study investigated the effects of the combination of 2 algae Isochrysis aff. galbana and Nannochloropsis oculata enriched with sodium selenite and zinc sulfate on growth and mineral content of rotifer. First, the 1:1 composition of the algae was enriched with a mixture of zinc and selenium salts (each with concentrations of 20, 40 and 80 mg L-1 in algal enrichment medium). The highest number of rotifers (339 ± 11.06 ind mL-1), SGR (± 0.48 ± 0.008 day-1), and the lowest doubling time without any significant difference observed in rotifers fed with algae enriched with 40 mg L-1 of both minerals (p>0.05). However, the highest amount of Zn and Se were observed in those fed with 80 mg L-1 of both minerals. In conclusion, feeding rotifers with Se and Zn enriched algae increased Se and Zn in the rotifers. Thus, microalgae enriched with Se and Zn can be used to feed marine rotifer to meet the nutritional requirements.

    Keywords: enrichment, Algae, Growth, Mineral, rotifer
  • Nesa Mousavipour, Sedigheh Babaei *, Eskandar Moghimipour, Marzieh Moosavi Nasab Pages 179-193

    In this study, the effect of antioxidant property of green macroalga Caulerpa sp. hot water extract on the prevention of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) viscera oil oxidation at 30°C in a 42-day period, was investigated. The treatments were conducted as a control group (fish oil without preservative), fish oil containing 100 ppm of BHT, and fish oil containing 1000 ppm of aqueous extract of Caulerpa. The results of peroxide value, p-Anisidine value, TOTOX value, and UV270 indicated that the oil containing Caulerpa extract delayed the oxidation compared to the control group, although it showed a relatively lower efficacy compared to the BHT. The Caulerpa treatment showed the highest values of peroxide and TOTOX value on the 35th day which were 38.66 meqo2/kg and 88.24, respectively. While, the BHT treatment showed 30.3 meqo2/kg and 71.70 for peroxide and TOTOX value at the end of the experiment, respectively. Moreover, p-Anisidine showed reached 13.38 and 11.04 mg/kg oil in Caulerpa and BHT treatments at the end of the experiment, respectively. The highest absorbance in 270 nm was 0.9, 0.7, and 0.6 in control, Caulerpa, and BHT treatments, respectively. The results of L* a* b* have not shown a significant difference during the storage period. In general, the results of this study showed that Caulerpa hot water extract as a natural antioxidant delayed the primary spoilage (peroxide value) for 1 week and prevented the second spoilage (p-Anisidine index) of fish oil for up to two weeks and can be offered in the feed and aquaculture industry.

    Keywords: seaweed, fish oil, Natural Antioxidant, Oxidative spoilage, Persian Gulf
  • Ali Mahdi Abkenar *, Teymor Amini Rad, Davood Mirshekar Pages 195-208

    In the present study, the relationship between environmental factors and human activities on the status of coral reef in the southeastern zone of Chabahar Bay (Shahid Beheshti Port) was investigated during the years of 2012-2018. The study methods were included direct observation (diving operations), Line Transect and Coral Watch. The studies showed that the amount of sedimentation in the region had an increasing trend during the sampling years (p < 0.05). The highest and lowest sedimentation rates were measured in summer 2015 and winter 2012, respectively (p < 0.05). The transparency of water during the sampling seasons had a decreasing trend (p < 0.05). The highest and lowest levels of transparency were measured in winter 2013 and summer 2015, respectively (p < 0.05). Water temperature during the sampling period increased from 22.2 ° C in 2012 to 26 ° C in winter 2018 (p < 0.05). The study of human activities in the region showed that during the dredging the sea operation, a lot of mud and silt was deposited in the corals growing area and covered the seabed. After this event, the corals lost their zooxanthella and separated from their seabed after bleaching. It seems that the probable reason for these results is the occurrence of stress due to human activities in the region, which in general has caused a critical situation in the health status of corals in the region.

    Keywords: coral reef, Chabahar Bay, Bleaching, Zooxanthellae, Line transect, Coral Watch
  • Ziya Kordjazi *, Armin Foumani, Mohammad Gholizadeh Pages 209-222

    Aquatic ecosystems have changed dramatically over the last decades. For example, by reducing the water flow in the rivers, organic material would increase in the lower zone of rivers resulted in fluctuating biodiversity of macro-benthic communities. The aim of this study was to determine the changes in macrobenthic diversity in the lower zone (or estuary) of Gharesou river - southeastern Caspian Sea, in where hatchery-reared juvenile fish like Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758) and Sturgeon fish (Acipenser sp.) are released for stock enhancement. Sampling was undertaken over five surveys in four sites in the lower zone (or estuary) of river to study the abundance, species richness, and biodiversity indices of macrobenthos. The results of split plot analysis showed that sedimentary organic matter in river litter reduced significantly in the second survey, due to relatively heavy rain fall occurred before second sampling. Whilst, biodiversity indices had no significant differences among surveys (p>0.05), these indices showed significant differences among sampling sites. Species abundance in the third survey increased significantly (p<0.05), related in sharp increment of Tubifex abundance in the fifth site. Rising abundance of Tubifex in the fifth site resulted in significant reduction of diversity indices like Shannon index and inverse-Simpson, and also significant increment of Berger-Parker index, which was probably associated with higher resistance of this species to the hard environmental condition like reduction of water flow in the river. Whilst, diversity indices in the release site for hatchery-reared juvenile was not significantly more (diverse) than the other sites(p>0.05), and also dissolved oxygen and NO3, and NH4 in the release timing had the higher and lower rates, respectively; higher fluctuations of salinity and total dissolved solids in the release site could impact survival of released hatchery reared juvenile. Thus, it is recommended that hatchery reared juveniles being released more far from the estuary towards the upstream.

    Keywords: macrobenthos, hatchery-reared juvenile, stock enhancement, Gharesou River, Gorgan Gulf
  • Kimia Sahragard, Mehdi Tabarsa *, Hassan Ahmadi Pages 223-234
    In the present study, anti-diabetic and antioxidant properties of fucoidan in brown seaweed S. ilicifolium were examined. Initially, pigments, phenolic compounds and low-molecular weight proteins were removed using 80% ethanol and then fucoidan extracted by distilled water at 60 °C for 2h. After fucoidan recovery using 70% ethanol, the fractionation of crude fucoidan was performed by anion-exchange chromatography using DEAE Sepharose FF column. Among crude fucoidan and fractions (F1 and F2), F1 fraction exhibited the highest DPPH radical scavenging (81.28%), ABTS radical scavenging (93.68%) and reducing power activities (0.119 Abs) at 2mg/mL. Besides, F1 fraction exerted the greatest ability to inhibit α-amylase activity (86.16%) at 2mg/mL. Overall, the current findings revealed that fucoidan from S. ilicifolium could be utilized in functional foods as anti-diabetic and antioxidant compounds.
    Keywords: Fucoidan, Brown Seaweed, Sargassum ilicifolium, Anti-diabetic, Antioxidant
  • Mojtaba Naderi *, Sajedeh Nasehi, Slam Mehdizadeh Pages 235-246

    Sexual dimorphism based on morphometric characters and some growth parameters in the Arabian carpet shark, Chiloscyllium arabicum was investigated using 381 collected samples (190 males and 191 females) with the aim of its stock assessment and dynamic population in Persian Gulf for first time. The total length range was between 37.7-70.5 cm (mean of 58.93±6.44 cm) for males and 37.9-75.6 cm (mean of 59.49±8.24 cm) for females. First dorsal fin height was significantly higher in female (P<0.05). Also, all of the morphometric parameters except pre-caudal fin length, pre-second dorsal fin length, pre pelvic-fin length were higher for female sharks (P>0.05). Male and female sharks showed negative and positive allometric growth respectively. Also, the b value of females (3.23) was more than male (2.93) (P<0.05). Asymptotic length (L∞), growth rate (k) and t0 of males were 75.9 cm, 0.93 per year and -0.8; those for females were 75.85 cm, 0.94 per year and -0.79 years respectively. The results derived from data of this study can be useful for determining the strategies to preserve the biodiversity of C. arabicum.

    Keywords: morphometric traits, asymptotic length, growth rate, allometric growth
  • Parva Safari, Eshagh Zakipour Rahimabadi *, Mohammadreza Vaezi, Aliasghar Behnamghader Pages 247-258

    The aim of present study was to evaluate the effect of different extraction methods on physicochemical properties and characterization of chitosan extracted from waste of black tiger shrimp (P. monodon). For this purpose, the extracted chitin from by-products of shrimp processing plant was deacetylated to chitosan, which was soluble in dilute acid. Structural and physicochemical properties of chitosan were evaluated, with FTIR (Fourier infrared spectroscopy) and XRD (X-ray diffraction), and in addition the amount of ash, solubility and degree of deacetylation were evaluated. Crystallization index (%) of chitosan obtained by two different conventional methods was ~ 34% and 36%, respectively. The results showed that the degree of chitosan deacetylation obtained by conventional methods (Hydrocholoric acid and acetic acid) were 94% and 89%, respectively, which did not show much difference. The presence of amine groups in the synthesized chitosan was confirmed by the FTIR spectrum.

    Keywords: Chitin, Chitosan, Degree of deacetylation, FTIR, Penaeus monodon
  • Soheil Eagderi *, Atta Mouludi Saleh, Mohsen Rostami, Jalil Imani Harsini Pages 259-270

    This work was conducted to evaluate the morphological variations of eleven species of the genus Alburnoides in Iran using geometric morphometric method. For this purpose, all species were sampled from different stations of six inland water basins. After photographing from their left side, 16 landmark-points were digitized on their images using tpsDig2 software. The data after Procrustes analysis were analyzed by multivariate statistical analysis including PCA, CVA and cluster analysis. Mantel test was used to investigate the relationship between morphological and geographical variations. The results showed significant differences among the studied Alburnoides species in terms of morphology (p < 0.05). Based on the results of PCA, A. samiii and A. nicolausi have higher morphological variations than others. CVA analysis also significantly differentiated A. nicolausi and A. qanati from others. Based on the cluster analysis, Alburnoides species were divided into two groups i.e. A. nicolausi and A. qanati in a cluster and others in another one. The greatest Mahahlanobis distance were obtained between A. holciki and A. nicolausi. The results of this study revealed the better ability of the Landmark-based geometric morphometric technique than that of the traditional one to show morphological differences in the members of the genus Alburnoides.

    Keywords: Spirlin, Ggeometric morphometric, Canonical Variate Analysis, Alburnoides qanati, Alburnoid essamiii
  • Eisa Ebrahimi *, Sara Karimi, Fatemeh Peykan Heyrati, Pedram Malekpouri Pages 271-280

    Assessing the toxic effects of pollutants in the early stages of life of living organism, along with other aspects of aquatic toxicology, helps to better understand toxicity of contaminants and to plan for coping with the conditions created. Aluminum, zinc and copper are some of the trace elements that are increasing in aquatic ecosystems due to human activities. In this study, the acute toxicity of aluminum, copper and zinc were investigated on the survival of the Oreochromis niloticus fish yolk sac larvae and the lethal concentration (LC50-96h) was determined based on the OECD 203 protocol. For this purpose, 200 pieces of larvae with a weight range of 0.0132-0.0156 g and total length of 4.25- 4.75 mm, exposed to different concentrations of aluminum (zero (control), 24, 28.8, 34.56, 41.47, 49.76, 59.71 and 71.65 mg/l), zinc (0 (control), 10, 12, 14.4. 17.28 and 20.73 mg/l) and copper (zero (control), 0.625, 1.25, 2.5, 5 and 10 mg/l) for 96 hours. The mortality was recorded at 24, 48, 72 and 96 hours. The physical and chemical parameters of water were also measured daily. Using probit regression analysis, LC50-96h for aluminum, copper and zinc was 61.839, 1.397 and 14.056 mg/l, respectively. The concentrations were determined at 95% confidence interval in mg / l for aluminum 55.449-67.851, copper 1.157-1.637 and zinc 12.293-16.411. The results, proved that copper was more toxic than zinc and aluminum in tilapia fish larvae.

    Keywords: Trace elements, Oreochromis niloticus, LC50, Toxicity, Fish larvae
  • Amin Oujifard *, Dara Bagheri, Leila Zamani Pages 281-294
    The antioxidant effects of red algae (Gracilaria corticata) extract on the quality and shelf life of Scomberomorus guttatus fish fillet in three treatments; two concentrations of (A) 300 ppm and (B) 600 ppm of ethanol extract and one control sample immersed in distilled water without any additive was investigated. The samples were stored at refrigerator (4ºC) for 12 days. The measurements were undertaken at 0, 3, 6, 9 and12 days at the beginning of the experiment. The results showed that the total phenolic content and the ability of the red algae extract to preventthe free radicals were 3.74±0.34 mg Gallic acid/g dry weight of extract and 24.7±2.07%, respectively. Generally, thiobarbituric acid (TBA), total volatile base nitrogen (TVN), free fatty acid (FFA) and pH values were significantly increased and lipid content decreased with storage time, whereas the peroxide value )PV( and moisture content increased at the beginning but decreased at the end of the period (p < 0.05). The treatments maintained better quality in comparison to the control group and A treatment had better antioxidant properties and resulted in the longer shelf life of the product.
    Keywords: Natural Antioxidan, Lipid oxidation, Persian Gulf, Algae Extract, Scomberomorus guttatus
  • Ghasem Mohammadi, Farhad Konie, Gholamreza Rafiee * Pages 295-314

    The efficacy of supplementary diet with a mixture of Bacillus spp. and Lactobacillus spp. probiotics in enhancing water quality, growth performances, serum and skin mucus parameters of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) was investigated in four treatments: T1- water exchange system without probiotics; T2, water exchange system with probiotics; T3, zero-exchange biofloc system with probiotics; T4, zero-exchange biofloc system without probiotics, for a period of 90 days. At the end of study, the mean final weight, weight gain, specific growth rate, and feed conversion rates were found significantly (P<0.05) higher in biofloc-based treatments (T3 and T4) versus tanks with water exchange (T1 and T2). The mean values of total ammonia nitrogen (TAN) concentrations and pH were significantly lower in tanks with water exchange (T1 and T2) compared to biofloc treatments (T3 and T4), Meanwhile, probiotic application showed to significantly improve serum immune responses (ACH50 and superoxide dismutase) and skin mucus parameters (total protein, total immunoglobulins, protease activity, lysozyme activity and alkaline phosphatase activity) in both systems. In conclusion, biofloc technology and dietary probiotic administration beneficially enhanced the growth performances as well as serum and skin mucus immune responses of tilapia.

    Keywords: tilapia, Heterotrophic bacteria, Culture system, biofloc technology, immune responses
  • Sara Saffari, Hadi Poorbagher*, Soheil Eagderi, Hamid Farahmand Pages 315-324

    The species of the genus Alosa are very similar to each other in terms of morphology and cannot be identified easily. The present study used geometric morphometric techniques based on outline techniques on scales of the genus Alosa in the southern Caspian Sea, as the simple methods to identify fishes, on the specimens collected in the Southern Caspian Sea, i.e. Parehsar, Anzali, Roodsar and Tonekabon. Three species were found among the samples, i.e. A. braschnikowi, A. caspia and A. kessleri. Some scales from the ventral part of the body (keel) were removed and photographed. The wavelet analysis was performed using shapeR in the software R and canonical principal coordinate analysis were then applied on the scores produced by the wavelet analysis. Also, a Fourier analysis was performed on the outline of the scales followed by pairwise T2 Hotelling tests on the coefficients of the Fourier analysis. Our results indicated that there was a significant difference between A. braschnikowi and A. caspia in shape of the scales.

    Keywords: Alosa, Scale, wavelet analysis, Fourier analysis, Caspian Sea