فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 34 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد عبدی سیدکلایی*، محمدحسین احسان فر، سیده فاطمه مظفری آهنگرکلایی صفحات 7-34

    دست یابی به توسعه ی پایدار اقتصادی به رشد اقتصادی و توسعه ی بخش مالی در یک کشور وابسته است. با توجه به بازار سرمایه در ایران، تامین مالی بخش های مختلف اقتصادی عمدتا توسط نظام بانکی صورت می گیرد. بانک ها متاثر از شرایط محیطی خود فعالیت می کنند و رفتار وام دهی آنها در بیشتر موارد تحت تاثیر عوامل اقتصاد کلان مانند تولید ناخالص داخلی، سطح اشتغال، تورم و نرخ ارز مشخص است. از این رو، بانک ها رفتار وام دهی خود را در پاسخ به این علایم تعدیل می کنند. علایم مثبت (منفی)، بانک ها را به وام دهی بیشتر (کمتر) ترغیب می کند. بنابراین، شناسایی عوامل موثر بر اعطای اعتبارات نظام بانکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این راستا، پژوهش حاضر تاثیر نوسانات نرخ ارز بر اعتبارات اعطایی بانک ها در ایران را مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور از روش خودرگرسیون برداری و داده های فصلی 1396:4- 1379:4 استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که رشد نسبت اعتبارات به سپرده های بانک ها در رویارویی با تکانه ی نوسان نرخ ارز ابتدا افزایش می یابد اما پس از گذشت یک دوره کاهش می یابد. رشد نسبت اعتبارات در رویارویی با تکانه ی تورم و رشد تولید ناخالص داخلی به ترتیب واکنش منفی و مثبت از خود نشان می دهد. با تحلیل جدول تجزیه ی واریانس مشخص شد که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بیشترین قدرت توضیح دهندگی تغییرات رشد نسبت اعتبارات را دارد. نتایج به دست آمده، فرضیه ی تحقیق را تایید می کند. زیرا، رشد نسبت اعتبارات اعطایی در رویارویی با تکانه ی نوسان نرخ ارز ابتدا افزایش می یابد و پس از گذشت یک دوره کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: نوسان نرخ ارز، قدرت وام دهی بانک ها، خودرگرسیون برداری، اقتصاد ایران
  • هدایت حسین زاده*، فرحناز اسمعیل زاده صفحات 35-57

    سیاست های پولی یکی از راه های کنترل نوسانات اقتصادی است اما باتوجه به نقش ویژه بانک ها در اقتصاد کشورها، بررسی ماهیت مکانیسم انتقال پولی بدون توجه به نقش بانک ها ناقص خواهد بود. از این رو مطالعه حاظر با هدف آزمون دیدگاه کینزین های جدید، با استفاده از داده های فصلی ایران طی بازه زمانی 1397-1377 و با به کارگیری مدل رگرسیون انتقال ملایم، عدم تقارن تاثیر سیاست پولی طی ادوار تجاری بر اعتبارات بانکی را بررسی کرده است. نتایج نشان می دهد زمانی که رشد اقتصادی در ایران از 62/3 درصد تجاوز کند، با سرعت تعدیل ملایم برابر 58/8، تغییر رژیم اتفاق خواهد افتاد و رشد اقتصادی به عنوان متغیر آستانه دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر اعتبارات بانکی می باشد. همچنین طبق نتایج، سیاست پولی باتوجه به سطوح مختلف رشد اقتصادی (رکود یا رونق)، تاثیر متفاوتی بر اعتبارات اعطایی بانک ها خواهد داشت. این تاثیر در هر دو رژیم مثبت و معنی دار است اما این تاثیر در رژیم دوم نسبت به رژیم اول کاهش پیدا کرده است؛ که بیانگر آن است سیاست پولی طی دوره رکود بر اعتبارات بانکی موثرتر از دوره رونق می باشد؛ درواقع، در دوره رکود پایین بودن قدرت وام دهی بانک ها به دلیل بحران مالی و در نتیجه دسترسی محدود مردم به وام، سبب افزایش تاثیر سیاست پولی نسبت به دوره رونق خواهد شد. درواقع عدم تقارن سیاست پولی ناشی از وجود شرایط مختف اقتصادی طبق دیدگاه کینزین های جدید، برای اقتصاد ایران تایید خواهد شد. بر این اساس لازم است تا سیاست گذاران حوزه پولی در هنگام اعمال سیاست ها، سیکل های تجاری را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، اعتبارات بانکی، ادوار تجاری، مدل انتقال ملایم
  • مهدی هاشمیان، محمدرمضان احمدی*، سعید نصیری، علیرضا جرجر زاده صفحات 57-83

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اعتماد بیش ازحد مدیر عامل بر ریسک پذیری بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای تعیین میزان ریسک پذیری از سه معیار شامل (ریسک کل، ریسک ویژه و ریسک سیستماتیک) استفاده شده است. بدین منظور سه (3) فرضیه تدوین و داده‏های مربوط به 16 بانک برای دوره زمانی بین سال های 1390 تا 1397 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، بررسی و آزمون شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد اعتماد بیش ازحد مدیرعامل تاثیر مثبت و معناداری بر ریسک پذیری بانک ها (ریسک کل، ریسک ویژه و ریسک سیستماتیک) دارد. بنابراین نتایج پژوهش حاکی از آن است که اعتماد بیش ازحد مدیر عامل موجب افزایش ریسک پذیری بانک ها می شود.

    کلیدواژگان: اعتماد بیش از حد مدیریت، ریسک کل، ریسک ویژه و ریسک سیستماتیک
  • سید محمدجواد طباطبایی، پرستو محمدی* صفحات 87-120

    این مقاله با هدف پیدا کردن بهترین شیوه برون سپاری ابتدا به ارزیابی برون سپاری نظارت عملیاتی تسهیلات مشارکت مدنی در بانک مورد مطالعه می پردازد. سپس اهداف بانک از برون سپاری این فرایند را جستجو می کند و در پایان مناسبترین شیوه اجرای برون سپاری را تحقیق می کند. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که بانک به منافع برون سپاری در حد انتظار دست نیافته است و به صورت جدی با ریسک از دست دادن کنترل بر روی فرایند نظارت و وابستگی بانک به شرکت تامین کننده مواجه شده است. اولویت اهداف بانک از برون سپاری این فرایند با استفاده از آزمون علامت رتبه دار شناسایی گردید که نتایج حاکی از آن است که بانک به دنبال منافعی از برون سپاری مانند کاهش هزینه، افزایش کارایی عملیاتی، آزادسازی وقت ناظرین و استفاده از آنان در موارد و مکان های دیگر و افزایش رضایت تسهیلات گیرنده می باشد. در پایان با استفاده از روش AHP، از بین چهار شیوه درون سپاری (وضعیت گذشته)، برون سپاری با یک تامین کننده (وضعیت فعلی)، برون سپاری با چند تامین کننده و برون سپاری به شرکت وابسته (به عنوان دو روش پیشنهادی)، نظر خبرگان اخذ گردید. نتایج حاکی از آن است که در اولویت بندی معیار های هدف، کارایی عملیاتی و رضایت گیرنده تسهیلات از اهمیت بیشتری برخوردار هستند و برون سپاری به شرکت وابسته به عنوان مطلوب ترین شیوه، شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: برون سپاری، تسهیلات مشارکت مدنی، روش AHP، نظارت
  • بهادر عسکری، میثم موسائی*، اکبر طالب پور صفحات 119-136

    اساس مقاله حاضر بررسی ساختار های معنایی توسعه در منطقه باشت از توابع استان کهگیلیویه و بویراحمد است به لحاظ روش شناسی از رویکرد پدیدارشناسی به عنوان روش کیفی استفاده شده است. با تکنیک مصاحبه اطلاعات گردآوری و پس از تجزیه وتحلیل داده ها براساس رویه های تحلیلی پدیدار شناسی درون مایه های فرعی و اصلی کشف و به توصیف ساختاری و زمینه ای تجربه زیسته مشارکت جویان پرداخته شده است. تاثیرات تکنولوژی، بوروکراسی، شهرنشینی و رسانه ها باعث پدیداری تعاریف خاصی از توسعه در ساحت آگاهی مشارکت جویان شده است.

    کلیدواژگان: توسعه، پدیدارشناسی، جهان زیست، بین الاذهان، تجربه زیسته، زمان مندی
  • سید مهدی صدری اسکویی، منیره دیزجی*، پرویز محمدزاده صفحات 137-168

    فساد یک مسئله و چالش بزرگ جهانی است که بر چشم انداز توسعه کشورها تاثیر می گذارد. افزایش فساد، مانعی جدی بر سر راه توسعه در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در هر دو سطح داخلی و بین المللی تلقی می گردد. همچنین سرمایه انسانی یکی از عوامل مهم در توسعه کشورها محسوب می شود. فساد نیز از عوامل  مختلفی از قبیل سطح توسعه انسانی، بهره وری نیروی کار، فقر و شاخص حکمرانی خوب تاثیرپذیر است، بنابراین ارتباط فساد و سرمایه انسانی دارای اهمیت می باشد. به همین دلیل مقاله حاضر رابطه فساد و سرمایه انسانی را با رویکرد پانل ور در بازه ی زمانی 2012 تا 2018 در 53 کشور منتخب اسلامی بررسی کرده است. نتایج بررسی بیانگر این است که انتهای دوره حدود 32 درصد تغییرات فساد توسط شوک های مربوط به خود فساد توضیح داده شده است. این درحالی است که 4 درصد تغییرات این متغیر توسط شوک های ناشی از میزان تورم، 15 درصد توسط شوک های ناشی از آموزش، 16 درصد توسط شوک های ناشی از تولید ناخالص داخلی سرانه، 12 درصد توسط شوک های ناشی از بهداشت و سلامت و 18 درصد توسط شوک های ناشی از حکمرانی خوب توضیح داده می شود.

    کلیدواژگان: فساد، سرمایه انسانی، کشورهای اسلامی، پانل ور
  • هادی سعیدی*، طاهره رحیمی باش محله، شعبان محمدی، قاسم الهی شیروان صفحات 169-203

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر پول شویی بر هزینه های حسابرسی است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی و از لحاظ هدف، از نوع پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و دوره زمانی پژوهش از سال 1390 الی 1396 است. با استفاده از روش غربالگری 172شرکت به عنوان نمونه انتخاب شد. در این پژوهش پول شویی متغیر مستقل، هزینه های عادی حسابرسی و هزینه های غیرعادی حسابرسی شرکت متغیرهای وابسته است. داده های پژوهش به کمک نرم افزار ره آورد نوین و بانک اطلاعاتی سازمان بورس و اوراق بهادار (کدال) و پایگاه های اینترنتی بورس گردآوری شد؛ و از روش رگرسیون خطی چند متغیره و نرم افزار ایویوز برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها استفاده شد. همچنین آزمون درون زایی، آزمون PSM و تحلیل اضافی نیز انجام شد؛ که نتایج پژوهش نشان داد پول شویی بر هزینه های عادی حسابرسی تاثیر معناداری دارد. پول شویی بر هزینه های غیرعادی حسابرسی تاثیر معناداری دارد؛ و همچنین نتایج نشان داد که درون زایی نمی تواند رابطه بین پول شویی و هزینه های حسابرسی را توضیح دهد.

    کلیدواژگان: پول شویی، هزینه های عادی حسابرسی، هزینه های غیرعادی حسابرسی، دوره تصدی حسابرس
  • رضا اسمعیل، ساسان ودیعه*، خلیل میرزایی صفحات 205-239

    پژوهش حاضر با هدف تبیین بازخوردی طرح های تحرک اقتصادی دولت بر شرایط جامعه (طرح حمایتی وام 250 میلیون ریالی خرید خودرو در سال 1394) انجام گردیده است. روش پژوهش حاضر پژوهشی کیفی، از نوع زمینه بنیاد است، جامعه آماری مورد نظر تمامی نخبه گان اقتصادی و اجتماعی در سطح کشور هستند که با روش نمونه گیری در دسترس و هدف مند انتخاب گردیدند (20 نفر تا اشباع نظری) و ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر، مصاحبه ی نیمه باز یا نیمه ساخت دار بود که در حین مصاحبه براساس نظرات نخبه گان پرسش ها جهت داده شدند. تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها با استفاده از کدگذاری های باز، محوری و گزینشی صورت گرفت و مدل طرح پژوهشی تدوین گردید. بنابر نتایج به دست آمده مشخص شد که در این طرح جامعه چه وام گیرندگان و خریداران مصرف کننده و چه کسانی که از طرح استفاده نکرده اند جزو متضرران اصلی بودند و بیشتر منافع را دولت، خودروسازان و دلالان خودرو به دست آوردند. بازخوردهای اجتماعی مثبت طرح اتحاد جامعه و رفاه شهروندان و بازخوردهای اجتماعی منفی رفتار هیجانی جامعه، عدم همبستگی جامعه، بی اعتمادی به دولت و عدم اعتماد اجتماعی بود. بازخوردهای اقتصادی منفی طرح ایجاد بحران اقتصادی، ایجاد تورم، افزایش بدهی های بانکی و وابستگی صنایع و بازخوردهای اقتصادی مثبت رفع موقتی بحران، تحرک اقتصادی موقت، خروج از رکود و رونق اقتصادی مقطعی بود. همچنین در این طرح آینده نگری ای وجود نداشته است و به لزوم آینده نگری در طرح های آتی اشاره گردیده است.

    کلیدواژگان: طرح حمایتی، تحرک اقتصادی، بازخورد اجتماعی، بازخورد اقتصادی
  • هرمز اسدی*، مهدی مینایی، سید بصیر میرتمیزدوست صفحات 241-261

    اهداف پژوهش، بررسی عوامل تاثیرگذار بر رضایت مشتریان از بانک های مختلف دولتی و خصوصی شامل بانک های ملی، پاسارگاد و مهر اقتصاد بوده که  بر روی 384 مراجعه کننده که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده مورگان انتخاب شدند، در منطقه 3 تهران در سال 1397 اجرا شد. متدلوژی تحقیق، استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنوف برای بررسی نرمالیتی داده ها و به کارگیری آزمون تی تست و تحلیل رگرسیونی لجستیک (مدل لاجیت) بوده است. طبق نتایج، پایایی پرسش نامه ها از طریق آلفای کرونباخ 80/0 برآورد شد. متغیرها براساس آزمون مربوطه تماما نرمال بود. طبق مدل برآورد شده، عوامل کیفی سرویس های بانکی در بانک های ملی و پاسارگاد بترتیب 100 و 2/98 درصد و متغیر عوامل فیزیکی و ملموس در بانک مهراقتصاد 9/93 درصد و بیشترین اثر معنی داری از لحاظ آماری بر رضایت مشتریان داشته اند.

    کلیدواژگان: رضایت مشتری، بانک، عوامل تاثیرگذار، تحلیل اقتصادی
  • محمد غفاری فرد*، جان محمد فلاح، محمدیوسف خاشعی صفحات 263-283

    امروزه جوامع برای رشد و توسعه اقتصادی خود نیازمند تمرکز مستقیم بر سرمایه مذهبی است؛ زیرا سرمایه مذهبی از قابلیت های بهتری نسبت به بقیه سرمایه ها برخوردار است. عقاید مذهبی می توانند به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم بر تولید و رشد اقتصادی موثر واقع شوند؛ زیرا نگرش مذهبی افراد یکی از مهم ترین متغیرهایی است که باعث ایجاد اخلاق و نوع رفتار آتی آنان خواهند شد.  از این رو هدف این پژوهش بررسی اثر شاخص های ترکیبی سرمایه مذهبی در اقتصاد با تاکید بر رشد اقتصادی طی دوره زمانی 1394-1391 در استان های ایران با استفاده از روش پانل دیتا است. نتایج تحقیق نشان می دهند که شاخص های ترکیبی سرمایه مذهبی اثر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی (GDP) در استان های موردمطالعه داشته اند، به طوری که با یک درصد افزایش رشد شاخص های سرمایه مذهبی، رشد اقتصادی به ترتیب 0.025525 و 0.015954 درصد افزایش می یابند. همچنین بهره وری نیروی کار، مخارج دولت و ارزش صادرات نیز اثر مثبت و معناداری بر تولید ناخالص داخلی در استان های ایران دارند. بدین لحاظ برای رشد و توسعه اقتصادی پیشنهاد می شود، سیاست گذاران اقتصادی از ابزارهای رسانه ای، آموزشی و فرهنگی استفاده کرده تا خانوارهای ایرانی هزینه مخارج مذهبی را در بودجه خانوارها افزایش دهند.

    کلیدواژگان: سرمایه دینی، رشد اقتصادی، پانل دیتا، استان ها
  • نادر اسکندری، محمد باشکوه اجیربو*، حسین رحیمی کلور صفحات 285-317

    در فضای به شدت رقابتی امروز، بانک ها برخورداری از شایستگی های محوری را نوعی استراتژی تجاری می بینند که باعث می شود بر اعتبارشان افزوده شود و سهم شان در بازار افزایش یابد. شایستگی های محوری مجموعه ای از مهارت های ویژه است که یک شرکت یا سازمان را قادر می سازد محصولات یا خدماتی منحصربه فرد به مصرف کنندگان ارایه دهد و از این طریق واکنش مثبت آنها را برانگیزد. استفاده از ابزار شایستگی محوری به سازمان ها اجازه می دهد تا با سرمایه گذاری بر نقاط قوت خود تمایزی قابل توجه نسبت به رقبا کسب کند. هدف از پژوهش حاضر، تبیین اثر شایستگی های محوری صنعت بانکداری بر واکنش های مصرف کنندگان است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی است و ازنظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش مشتریان صنعت بانکداری در شهر اردبیل به تعداد نامحدود بودند که 460 نمونه از طریق پرسش نامه استاندارد 37 گزینه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. روایی پرسش نامه از روش صوری و محتوایی، و روایی همگرا و تحلیل عاملی تاییدی، و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفته است. جهت آزمون فرضیه های تحقیق از روش PLS استفاده شده و نتایج گویای آن است که تمامی فرضیه ها مورد تایید قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که شایستگی های محوری منجر به واکنش مثبت مصرف کننده می شود. همچنین تلاش در جهت افزایش رضایت مندی و  اعتماد مشتریان نیز باعث افزایش تبلیغات دهان به دهان مثبت، افزایش وفاداری و در نهایت قصد خرید آنها می گردد.

    کلیدواژگان: شایستگی محوری، رضایت، اعتماد، تبلیغات دهان به دهان، قصد خرید، وفاداری
  • صمد حقانی*، محمد صادقی صفحات 319-344

    وجه التزام بانکی دارای همان ماهیت خسارت از قبل تعیین شده مذکور در ماده 230 قانون مدنی و ماده 402 إلی ماده 405 متناظر بر مادتین 421 و 422 قانون تجارت است، با این تفاوت عمده که در وجه التزام بانکی تعدیل قانونی و نیز امکان تعدیل قضایی وجود دارد. طرفین قرارداد تسهیلاتی نمی توانند بر خلاف مقررات آمره ابلاغی بانک مرکزی زیاده بر نرخ وجه التزام توافق کنند درواقع اصل حاکمیت آزادی اراده اشخاص در تعیین نرخ وجه التزام بانکی محدود شده است. بنابراین وجه التزام مندرج در کلیه قراردادها براساس ماده 230 قانون مدنی ایران، فاقد تعدیل قانونی است و امکان تعدیل قضایی هم وجود ندارد و به طور استثناء در مورد قراردادهای تسهیلات بانکی برمبنای نرخ ابلاغی بانک مرکزی، قابل تعدیل قضایی است. تعدیل وجه التزام در قراردادهای تسهیلاتی و غیرتسهیلاتی انگلیس فقط به صورت تعدیل قضایی انجام می گردد، حال آن که در حقوق ایران حسب مورد تعدیل قانونی، قراردادی و تعدیل قضایی برای وجه التزام امکان پذیر استروش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و روش تحقیق، تحلیل حقوقی و تطبیقی است. نتیجه اصلی حاصل از این پژوهش، تبیین شفاف وجه التزام در قراردادهای تسهیلات بانکی، روش محاسبه وجه التزام در اداره اجرای اسناد رسمی، مراجع قضایی و رفع ابهام از مغایرت میزان بدهی احتسابی آنان است.

    کلیدواژگان: وجه التزام، خسارت مقطوع، خسارت تاخیر تادیه، جریمه قراردادی، جریمه دیرکرد، شرط جزاءط جزاء
|
  • Mohammad Abdi Seyyedkolaee*, MohammadHossein Ehsanfar, Fatemeh Mozaffari Ahangarkolaei Pages 7-34

    Achieving sustainable economic development depends on economic growth and financial sector development in one country. Given the capital market in Iran, financing of various economic sectors is mainly done by the banking system. Banks are influenced by their environmental conditions and their lending behavior is often influenced by macroeconomic factors such as GDP, employment levels, inflation and exchange rates. Hence, banks adjust their lending behavior in response to these symptoms. Positive (negative) signs encourage banks to lend more (less). Therefore, identifying the factors affecting on granting credits in the banking system is very important.In this regard, the present study investigates the effect of exchange rate fluctuations on credits of specialized banks in Iran. In this way, Vector Autoregressive (VAR) model and seasonal data of 2000: 4-2017: 4 were used.  The results show that growth of credits ratio to bank deposits in confronting with exchange rate shocks, initially increases but decreases over a period. Response of growth of credits ratio in the face of inflation shock and GDP growth is negative and positive respectively. Variance analysis table showed that GDP growth rate has the most power to explain growth of credits ratio changes. The results confirm the research hypothesis. Because, the growth of credits ratio granted in the face of the shocks of exchange rate volatility initially increases and then, decreases after a period.

    Keywords: : Exchange Rate Fluctuations, Bank's Lending Power, Vector Auotoregressive Model, Iran's Economy
  • Hedayat Hosseinzade*, Fahranaz Esmaeilzadeh Pages 35-57

    Monetary policy is one way of controlling economic fluctuations, and in recent years, developing countries (including Iran) have been particularly concerned with policymaking. For this reason, it is necessary to consider how these policies will affect the Iranian economy and its variables. It should also be examined whether the existence of inflationary conditions in the Iranian economy can have an impact on the performance of monetary policy. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of monetary policy on bank credit during commercial periods, (seasonal data during 1997-1999) using a smooth transition regression model. According to the results, when economic growth in Iran exceeds 3.62 percent, regime change will occur, and the estimated slope parameter is 8.58, indicating a moderate adjustment rate from the first regime to the second regime. Economic growth as a threshold variable has a positive and significant effect on bank credit. In other words, the results show that in Iran monetary policy will have a different impact on bank lending given different levels of economic growth (stagnation or boom).Results have shown that whenever the economic growth in Iran exceeds 3.62 %, with a moderate adjustment speed of 8.58, a change in the regime will occur and the economic growth will have positive and significant impact on banking credits as a threshold variable. Likewise, according to monetary policy results any recession or prosperity in economic growth will have various effects on granted banking credits, based on its different levels. Also, monetary policy in both regimes has a positive and significant effect on economic growth, but this effect has decreased in the second regime compared to the first regime. The results show that, during the recession the bankschr('39') lending power was low due to the financial crisis and therefore limited access. People on loans will increase the impact of monetary policy during the recession rather than the boom period. It is therefore necessary for monetary policy makers to consider trade cycles when applying monetary policy.

    Keywords: Monetary Policy, Bank Credit, Business Period, Mild Transfer Model
  • Mehdei Hashmiyan, MohammadRamezan Ahmadi*, Saeed Nasiri, Alireza Jorjorzadeh Pages 57-83

    The aim of this study is to investigate the effect of CEO Overconfidence on banks Risk Taking using the Generalized Method of Moments (GMM) of banks in Tehran Stock. These Three dimensions Corporate Risk Taking in our tests :( Total Risk, Idiosyncratic Risk and Systematic Risk). For this purpose one hypotheses are developed and data on the 16 Bank in Tehran Stock Exchange for the period of 1390 to 1397 were analyzed. This regression model using Generalized Method of Moments (GMM), reviews and tests. The results showed that CEO Overconfidence has significantly negative impact on Bank Risk Taking (Total Risk, Idiosyncratic Risk and Systematic Risk). Therefore, the research results indicate that the CEO Overconfidence reduces Corporate Risk Taking.

    Keywords: CEO Overconfidence, Total Risk, Idiosyncratic Risk, Systematic Risk
  • Seyed Mohammadjavd Tabatabaei, Parastoo Mohammadi* Pages 87-120

    This article aims to find out the best outsourcing practice for operational supervision process of participation facility in Maskan Bank. In the preliminary study, it was found that the bank has not achieved the expected outsourcing benefits and has seriously risked losing control over the supervision process and overdependence on the supplier. As a part of this study, the Bank objectivrs of outsourcing were prioritized by Wilcoxon Signed-Rank Test. The results show that the bank was looking for benefits from outsourcing such as cost reduction, operational efficiency, freeing supervisors time and customer satisfaction. Finally, the four practices including of insourcing (past status), outsourcing to one supplier (current status), outsourcing to several suppliers and outsourcing to affiliate company were pritorized using the AHP method. Based on this analyse, outsourcing to the affiliate company was identified as the most desirable practice for operational supervision process of participation facility in Maskan Bank.

    Keywords: AHP Method, Outsourcing, Participation Facility, Supervision
  • Bahador Askari, Maysam Musai*, Akbar Talebpour Pages 119-136

    The basis of this paper is to investigate the semantic structures of development in The Basht region of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces, and in terms of methodology, phenomenological approach has been used as a qualitative method. Data were collected by interview technique and after analyzing the data based on analytical phenomenological procedures, sub-themes and main themes were discovered and structural and contextical descriptions of the lived experience of participants were investigated. The effects of technology, bureaucracy, urbanization and media have led to the emergence of specific definitions of development in the awareness field of participants.

    Keywords: Development, Phenomenology, Bioscience, Interfaith, Lived Experience, Time
  • Seyyed Mahdi Sadri Oskoee, Monireh Dizaji*, Parviz Mohommadzadeh Pages 137-168

    Corruption is a major global issue and challenge that affects the development prospects of countries. Increasing corruption is considered a serious obstacle to development in various economic, social and political dimensions at both domestic and international levels. Human capital is also one of the important factors in the development of countries. Corruption is also affected by various factors such as the level of human development, labor productivity, poverty and the good governance index. Therefore, the relationship between corruption and human capital is important. For this reason, the present article examines the relationship between corruption and human capital and the Panel Var approach in the period 2012 to 2018 in 53 selected Islamic countries. The results of the study indicate that at the end of the period, about 32% of the changes in corruption were explained by the shocks related to corruption itself. However, 4% of the changes in this variable are due to shocks due to inflation, 15% due to shocks due to education, 16% due to shocks due to GDP per capita, and 12% due to shocks due to Health and 18% are explained by shocks from good governance.

    Keywords: Corruption, Human Capital, Islamic Countries, Panels
  • Hadi Saeidi*, Tahere Rahimibashmahale, Shaban Mohammadi, Ghasem Elahi Shirvan Pages 169-203

    The purpose of this study was to investigate the effect of money laundering on audit costs. The present study is descriptive-correlational and in terms of purpose, is a type of applied research. The statistical population of this study is all companies accepted in Tehran Stock Exchange and the period of prosperity from 2011 to 2017. By using the screening method, 172 companies were selected as samples. In this, independent variable money laundering, normal audit costs and unusual corporate auditing costs are dependent variables. The research data were collected with the help of Rahavard Novin software and the database of the Stock Exchange and Securities Organization (Kadal) and the stock exchange websites. Multivariate linear regression and Eviews software were used for data analysis and hypothesis testing. Endogenous test, PSM test and additional analysis were also performed. The results of the research showed that money laundering has a significant effect on normal audit costs. Money laundering has a significant impact on Abnormal auditing costs.

    Keywords: Money laundering, Normal audit fees, Abnormal audit fees, Auditor's tenure
  • Reza Esmaeel, Sasan Vadiea*, Khalil Mirzaei Pages 205-239

    The present study aims at investigating the feedback of government economic mobility plans on the conditions of society.The present study is a qualitative research of the basic theory field. The data analysis was all economic and social elites in the country who were selected by in hand and purposeful sampling method (20 people to theoretical saturation) and the instruments were a semi-open or semi-structured interview. Therefore, the results showed that both the borrowers and the consumer buyers and those who did not use the plan were among the main losers in this plan, and most of the benefits were obtained by the government, car manufacturers and car dealers. Positive social feedback was the project of community unity and welfare of citizens and negative social feedback was the emotional behavior of the community, lack of community solidarity, distrust of the government and lack of social trust. Negative economic feedbacks of  the plan was creating an economic crisis, creating inflation, increase bank debt and dependence on industry,and positive economic feedback was a temporary solution to the crisis, temporary economic mobilization, exiting from the recession and a temporary economic boom. Also,there was no future plan and has been mentioned the necessity of foresight.

    Keywords: Support plan, economic mobility, social feedback, economic feedback
  • Hormoz Asadi*, Mehdi Minaei, Seyed Basir Mirtamizdoust Pages 241-261

    ABSTRACTThe objectives of the study were to investigate the factors affecting customer satisfaction from various public, private and credit banks, including Melli, Pasargad and Mehre Egtesad. This study were implemented in district 3 of Tehran province in 2017 .The sample is stratified random sampling method based on Morganchr(chr('39')39chr('39'))s classification, 384 were selected. For collecting of information used questionnaires and interviews with 384 customers  who were selected by Morgan randomized random sampling method. The methodology has been to use the Kolmogorov-Smirnov test for normality of data and using t-test and logistic regression analysis (logit models). According to the results, the reliability of the Questionnaires was estimated to be 0.8 by Cronbach’s alpha. The variables were completely normal based on the Relevant test. Based on the estimated model, the quality factors of banking services in Melli and Pasargad banks are 100 and 98.2 percent, respectively and the variable of physical and tangible factors in .Mehre Egtesad  bank was 93.9 percent and the most statistically significant effect on customer satisfaction.

    Keywords: Customer satisfaction, Bank, factors effects, Economic analysis
  • Mohammad Ghaffary Fard*, Jan Mohammad Falah, MohammadYousef Khashei Pages 263-283

    Today, societies need a direct focus on religious capital for their economic growth and development, because religious capital has better capabilities than any other capital. Religious beliefs can directly or indirectly influence production and economic growth because individualschr('39') religious attitudes are one of the most important variables that will shape their future ethics and behavior. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of composite indices of religious capital on the economy with emphasis on economic growth over time period of 0-1 in provinces of Iran using panel data method. The results show that the combined indexes of religious capital have had a positive and significant effect on the economic growth (GDP) in the provinces studied, with a one percent increase in the growth of religious capital indices, with economic growth increasing by 4.1 and 2.3 percent, respectively. Labor productivity, government spending and export value also have a positive and significant effect on GDP in Iranchr('39')s provinces. For economic growth and development, it is suggested that economic policymakers use media, educational and cultural tools to increase the cost of religious spending on Iranian households.

    Keywords: Religious Capital, Economic Growth, Panel Data, provinces
  • Nader Eskandari, Mohammad Bashokouh Ajirlo*, Hossein Rahimi Kolour Pages 285-317

    In todaychr('39')s highly competitive environment, banks view core competencies as a kind of business strategy that increases their credibility and increases their market share. core competencies is a set of special skills that enable a company or organization to deliver unique products or services to consumers and thereby stimulate positive feedback. Using a core competency tool allows organizations to earn a significant difference to their competitors by investing in their strengths. The purpose of this study is to Explaining the impact of core competencies the banking industry on consumer reactions. This study is applied in terms of purpose and is descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the research was the banking industry customers in Ardabil in unlimited numbers, that 460 samples were evaluated through a standard 37-item questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by content method, and convergent validity and confirmatory factor analysis, and its reliability was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha and combined reliability. PLS method was used to test the research hypotheses and the results show that all hypotheses have been confirmed. Findings showed that core competencies lead to a positive consumer response. Efforts to increase customer satisfaction and trust also increase positive word of mouth, increase loyalty and ultimately the intention to buy.

    Keywords: Core Competency, Satisfaction, Trust, Word of mouth advertising, Purchase intention, Loyalty
  • Samad Haghani*, Mohammad Sadeghi Pages 319-344

    Banking liquidated damage, has the same predetermined nature of damage who stipulated into article 230 of civil code and articles from 402 to 405 of commercial code corresponding articles 421 & 422, with the major difference being there is no legal modification and possibility for judicial modification.The parties of the facility contracts canchr('39')t agree contrary to the central bankchr('39')s sovereignty regulation; in fact the principle of the sovereignty of freedom on volition is limited on determination rate of liquidated damage.Accordingly into civil code (n.230) the liquidated damage stipulated in all of the contracts of Iran is lack of “legal adjustment” and is no capable to make “judiciary adjustment”, exceptionally it is capable to make “judicial adjustment” in facility contracts of bank, accordingly the rate that it’s communicated by the central bank. “The Adjustment of the Liquidated Damage” is done on the English facility and non-facility contracts only in the form of judicial adjustment, provided on the Law of Iran the legal, contractual and judicial adjustment for the liquidated damage, is possible proportionate.The method of information-gathering is the library research and the method of research is descriptive and analytical research. The main result of this research is exposition the liquidated damages on banking facility contract plainly, the method of calculating the liquidated damages in banks, department of execution of official deeds, judicial authorities and resolve contradiction of amount owed from their accounting.

    Keywords: Liquidated damages, Fixed damage, Compensation for delayed payment, Contractual penalty, Delayed payment penalty, Penalty clause