فهرست مطالب

پژوهش های آموزش و یادگیری - سال شانزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

دوفصلنامه پژوهش های آموزش و یادگیری
سال شانزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه فرزادی، ناصر بهروزی*، احمد مرادی صفحات 1-12
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی قدردانی و بهزیستی ادراک شده نوجوانان در مدرسه با میانجی گری رضایت از نیازهای روان شناختی بنیادی (خودمختاری، شایستگی و ارتباط) و رفتار اجتماعی، انجام شده است. روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل؛ کلیه دانش آموزان دختر و پسر سال اول تا سوم دبیرستان های شهر اهواز در سال تحصیلی 97-1396 می باشد که از بین آنان 350 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد، ابزارهای پژوهش شامل؛ پرسشنامه قدردانی مک کلاف و همکاران (2002)، بهزیستی ادراک شده در مدرسه تیان و همکاران (2015)، پرسشنامه نیازهای روان شناختی بنیادی کاریرا (2012) و پرسشنامه رفتارهای اجتماعی ژانگ و همکاران (2004) را تکمیل نمایند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد؛ قدردانی رابطه مستقیم و معنی دار با شایستگی، وابستگی، رفتار اجتماعی و بهزیستی ادراک شده دارد (0.001=p). نتایج تحلیل بوت استراپ برای بررسی فرضیه های غیر مستقیم نشان داد؛ متغیرهای میانجی، نیازهای روان شناختی بنیادی و رفتار اجتماعی واسط بین قدردانی و بهزیستی ادراک شده هستند.
    کلیدواژگان: بهزیستی ادراک شده، قدردانی، نیاز روانشناختی، رفتار اجتماعی
  • فاطمه سلیمیان، ابراهیم ریحانی*، احسان بهرامی صفحات 13-27
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رویکرد آموزشی مبتنی بر مسئله ی باز- پاسخ بر توانایی حل مساله دانش آموزان پایه هفتم، اجرا گردید. پژوهش با روش شبه آزمایشی و در مطالعه ای طولی طی دوره آموزشی پنج ماهه انجام گرفت. آزمودنی ها در قالب دو گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی از بین مدارس دخترانه منطقه باغبهادران، انتخاب شدند. گروه آزمایش، هر جلسه را  با حل یک مسئله ی باز-پاسخ در سه مرحله ی؛ انفرادی، گروهی و کلاسی می گذراندند و گروه کنترل این زمان را را با کار بر روی مسایل مشابه کتاب درسی، سپری کردند. آزمون های تحلیل آماری (t گروه های مستقل و t گروه های وابسته) معناداری برتری عملکرد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در پس آزمون و نسبت به عملکرد قبلی خود در پیش آزمون را تایید کردند. گروه آزمایش علاوه بر کسب میانگین بالاتر در حل مسایل، راهبردهای متنوع تری را در پاسخ گویی ارایه داد. آزمون پایداری، پنج ماه بعد از پس آزمون برگزار و معناداری عملکرد بهتر گروه آزمایش را تایید کرد. به منظور بررسی نتایج به کارگیری مسایل باز-پاسخ، پاسخ های فردی و گروهی در هر جلسه ی گروه آزمایش جمع آوری و مشاهدات از رفتار فردی و گروهی دانش آموزان ثبت و تحلیل شد. مقایسه ی پاسخ های فردی و گروهی در هر جلسه، ایجاد فرصت هایی برای بروز و رفع بدفهمی ها، یادگیری های جدید هنگام مرور مطالب فراگرفته شده و ارتقا سطح کلامی برای بیان روابط ریاضی را نشان داد. نتایج نشان داد؛ آموزش مبتنی بر مسایل باز-پاسخ در کنار روش های سنتی یاددهی- یادگیری می تواند در پرورش توانایی حل مسئله اثرگذار باشد. قوت یافتن نقش دانش آموزان ضعیف و پذیرش مفید بودن و کاربرد ابزارهای ریاضی از جمله تعمیم، اثبات، تخمین و حدس آگاهانه از مقایسه ی پاسخ های فردی و گروهی، قابل استنباط بود.
    کلیدواژگان: حل مسئله، مسئله ی باز-پاسخ، دانش آموزان پایه هفتم، آموزش ریاضی
  • مهدی یوسف وند، عزت الله قدم پور*، مسعود صادقی، سیمین غلامرضایی صفحات 29-40

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی پیش‎بینی تاب آوری تحصیلی بر اساس مکان کنترل درونی (با واسطه گری خوش بینی تحصیلی) انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه پژوهش شامل 400 نفر از دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از بین جامعه پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده از پرسشنامه های؛ تاب آوری تحصیلی، مکان کنترل و خوش بینی تحصیلی، استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی به کمک نرم افزار آموس و تحلیل مسیر صورت گرفت. نتایج نشان داد حسب مقادیر شاخص های به دست آمده، داده ها با مدل تحقیق برازش دارد. مکان کنترل درونی، متغیرهای خوش بینی تحصیلی، مساله محوری و مثبت نگری، مهارت های ارتباطی و جهت گیری آینده را به صورت مثبت پیش بینی می کند. متغیر خوش بینی تحصیلی قادر است؛ مساله محوری و مثبت نگری، مهارت های ارتباطی و جهت گیری آینده را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی کند. مکان کنترل درونی از طریق خوش بینی تحصیلی، تمامی ابعاد تاب آوری تحصیلی را به صورت معنادار پیش بینی می کند. با عنایت به نتایج؛ افزایش گرایش به مکان کنترل درونی، خوش بینی تحصیلی و ارتقای سطح مساله محوری، مثبت نگری، مهارت های ارتباطی و جهت گیری آینده را در دانشجویان به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، مکان کنترل درونی، خوش بینی تحصیلی
  • طالب زندی، جواد حاتمی*، هاشم فردانش، ابراهیم طلایی صفحات 41-56
    پژوهش حاضر با هدف تلفیق راهبردها و پیام های کنترل ارادی با طراحی انگیزشی آموزش الکترونیکی و بررسی اثربخشی آن بر بارشناختی و ابعاد کنترل ارادی دانشجویان، انجام شد. برای نیل به هدف، پژوهش آمیخته از نوع طرح مثلث سازی همگرا مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش، دانشجو - معلمان پردیس شهید مدرس دانشگاه فرهنگیان کردستان، بودند. در بخش کمی ابتدا از طریق نمونه گیری در دسترس، تعداد سه کلاس با حجم 85 نفر انتخاب و سپس به طور تصادفی و در یک طرح نیمه آزمایشی، یک کلاس به گروه آزمایش و دو کلاس به گروه کنترل، اختصاص یافت. در بخش کیفی با استفاده از نمونه گیری هدفمند، تعداد نه نفر دانشجو - معلم انتخاب و با آنها مصاحبه شد. ابزار گردآوری داده در بخش کمی، پرسشنامه سنجش بارشناختی و پرسشنامه سنجش کنترل ارادی و در بخش کیفی، فرم مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. تحلیل داده های کمی با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار «اس. پی. اس. اس.» نسخه 21، و تحلیل داده های کیفی با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی مبتنی بر کدگذاری باز، انجام شد. یافته های پژوهش حاکی از اثربخشی تلفیق راهبردها و پیام های کنترل ارادی با طراحی انگیزشی بر روی بارشناختی و تمامی ابعاد کنترل ارادی، دانشجویان بود.
    کلیدواژگان: طراحی انگیزشی، طراحی کنترل ارادی، آموزش الکترونیکی، بار شناختی
  • کبری کریم زاده، حسین خنیفر*، حمیدرضا یزدانی، محمدحسین رحمتی صفحات 57-72
    هدف پژوهش حاضر طراحی کیفی برنامه درسی آموزش مهارت های زندگی دوره ابتدایی بر اساس، نظرات خبرگان است. رویکرد پژوهش کیفی از نوع اکتشافی است. نمونه ی پژوهش 15 نفراز خبرگان نظام تعلیم وتربیت بودند که به طور هدف مند و با تکنیک گلوله برفی، انتخاب شدند. ابزار پژوهش فرم مصاحبه ی نیمه ساختاری به علاوه فرم فیش برداری برای مرور اسناد بالادستی و مستندات مکتوب، بوده است. نتایج نشان داد؛ هدف اصلی از آموزش مهارت های زندگی، ارتقای مهارت های فردی - اجتماعی دانش آموزان است. اساسی ترین نیاز مهارتی دانش آموزان عصر حاضر، تربیت شهروندی است. محتوای دانش آموز محور و مسئله محور، مناسب ترین محتوا برای آموزش مهارت های زندگی است. زمان آموزش مهارت های زندگی، استفاده مناسب از ساعات کلیه دروس می باشد. مناسب ترین روش یاددهی - یادگیری برای آموزش مهارت های زندگی، روش های فعال و نوین تدریس است. برای ارزشیابی پیشرفت تحصیلی ونهادینه سازی مهارت های زندگی در دانش آموزان باید ازروش های ارزشیابی پیشرفت تحصیلی کیفی - توصیفی و نیز مطالعات طولی رفتار و عملکرد و تکالیف مهارت محور، استفاده نمود. نتایج حاکی از توجه ننمودن هم زمان به شش عنصر فوق در برنامه درسی دوره ابتدایی است.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، برنامه درسی، سند تحول بنیادین، شهروندی
  • علی یاسینی* صفحات 73-86
    استوکیومتری شاخه ای از علم شیمی است که به روابط کمی عناصر در تشکیل مواد مرکب طی واکنش های شیمیایی مرتبط است. یادگیری اثربخش مبحث فوق مستلزم روش های تدریس متناسب است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مسیر یادگیری مبحث عنصرسنجی به شیوه کاوشگری و سنتی، انجام شده است. بررسی نقشه ذهنی و فضای دانشی دانش آموزان نیز هدف جانبی مطالعه حاضر است. روش پژوهش تجربی با دو گروه آزمایش و کنترل بود. از جامعه آماری دانش آموزان سال سوم دبیرستان های دولتی پسرانه شهرستان ایلام به شیوه تصادفی دو مدرسه دولتی انتخاب و سپس 72 نفر از دو کلاس ریاضی و تجربی، انتخاب شدند. گردآوری داده به کمک آزمون محقق ساخته میزان یادگیری مبتنی بر سطح بندی بلوم و پرسشنامه نگرش دانش آموزان انجام شد. روایی ابزار توسط اساتید و معلمان متخصص شیمی و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0.72 و 0.77 به دست آمد. جهت تحلیل داده ها و ترسیم نقشه مفهومی دانش آموزان از نرم افزار آماری «ویژوال مایند» و نیز آزمون t دو گروه مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد؛ نگرش و نقشه ذهنی دو گروه تفاوت معنی دار دارد به طوری که ساختارهای دانش در گروه کاوشگری، منسجم تر و مسیر بحرانی آموزش در آن متفاوت و مناسب تر از مسیر گروه سنتی است.
    کلیدواژگان: عنصرسنجی (استوکیومتری)، آموزش کاوشگری، آموزش سنتی، نقشه مفهومی و ذهنی، نرم افزار ویژوال مایند
  • فاطمه اسداللهی، محمود مهرمحمدی* صفحات 87-102
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی تاثیر روایت نگاری تاملی بر توسعه حرفه ای دانشجو معلمان، انجام شده است.روش پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی است. جامعه پژوهش کلیه دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی پردیس های تهران بودند که تعداد 20 نفر (12 نفر دختر و 8 نفر پسر) به شیوه نمونه گیری هدفمند، انتخاب شد. داده ها از طریق مصاحبه های بدون ساختار، جمع آوری گردید و با استفاده از شیوه تحلیل محتوای مضمونی، تحلیل شد. یافته ها شامل نه مضمون اصلی؛ برنامه ریزی، فرایند یاددهی یادگیری، برنامه سازی، تدبیر فکورانه، رهایی بخشی، هنرورزی در آموزش، توانمندی های حرفه ای، بافت و زمان بود. جنسیت بر این یافته ها تاثیر داشت. نقش هنرورزی روایت نگاری تاملی صرفا از دید شرکت کننده های دختر مورد توجه واقع شده است. تعدادی از آن ها کارکرد برنامه سازی روایت نگاری را تایید نکردند. نتایج نشان داد؛ به منظور آزادسازی ظرفیت عظیم روایت نگاری تاملی، باید بر برخی موانع در سطوح سازمان های مدرسه و دانشگاه غلبه نمود، موانعی که در اثر روابط و ضوابط اجرایی، برنامه ای و زمانی به وجود آمده اند. در غیر این صورت این ساز و کار مهم کارورزی به جای تربیت کنش گران فکور، به یک سری فعالیت های مکانیکی تبدیل خواهند شد.
    کلیدواژگان: روایت نگاری تاملی، توسعه حرفه ای، تربیت معلم، پدیدارشناختی
  • فرانک فیضی جاریحانی، علی زینالی* صفحات 103-113
    مولفه های تحصیلی برگرفته از روانشناسی مثبت نگر از جمله؛ اشتیاق تحصیلی، عشق به یادگیری و شکفتگی تحصیلی با رفتارهای مدنی تحصیلی، مرتبط است. پژوهش حاضر با هدف مدل یابی رفتار مدنی تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی؛ نقش عشق به یادگیری و اشتیاق تحصیلی با میانجی گری شکفتگی تحصیلی، انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه دوره دوم شهر ارومیه در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از میان آنان 280 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های ؛ رفتارهای مدنی تحصیلی (گل پرور، 1389)، عشق به یادگیری (مک فارلن، 2003)، اشتیاق تحصیلی (فردریکز و همکاران، 2004) و شکفتگی تحصیلی (داینر و همکاران، 2008) بودند. روایی صوری و محتوایی ابزارها با نظر متخصصان و اعتبار آن ها طی ضریب آلفای کرونباخ، تایید گردید. داده ها به کمک تحلیل مسیر، تحلیل شدند. نتایج نشان داد؛ عشق به یادگیری و اشتیاق تحصیلی بر شکفتگی تحصیلی و عشق به یادگیری، اشتیاق تحصیلی و شکفتگی تحصیلی بر رفتارهای مدنی تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی، تاثیر مستقیم، مثبت و معنادار دارد. عشق به یادگیری و اشتیاق تحصیلی از طریق شکفتگی تحصیلی بر رفتارهای مدنی تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی، تاثیر غیرمستقیم، مثبت و معنادار دارد (0.01>P). نتایج حاکی از تاثیر مثبت عشق به یادگیری و اشتیاق تحصیلی بر شکفتگی تحصیلی جهت بهبود رفتارهای مدنی تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی، می باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای مدنی تحصیلی، عشق به یادگیری، اشتیاق تحصیلی، شکفتگی تحصیلی، دانش آموزان
  • موسی آداک، محمدرضا یوسف زاده چوسری* صفحات 115-128
    هدف پژوهش، تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی بر مبنایمیزان تاکید بر تربیت اقتصادی بود. پژوهش به شیوه توصیفی از نوع تحلیل محتوای مضمونی انجام شد. جامعه پژوهش کلیه کتاب های مطالعات اجتماعی پایه های؛ سوم، چهارم، پنجم و ششم دوره ابتدایی بودند که  همه آن ها نیز بررسی شد. واحد تحلیل؛ جمله، تصویر و مضمون بود. برای گردآوری داده و انجام تحلیل از سیاهه وارسیتربیت اقتصادی استفاده شد. روایی ابزار توسط صاحب نظران تایید شد و پایایی آن بر اساس ضریب، اسکات 0.89 تامین گردید. جهت تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفیو تحلیل های مضمون، استفاده شد. نتایج نشان داد؛ 1080 مورد در ارتباط با تربیت اقتصادی در مجموع محتوای کتاب های مطالعات اجتماعی چهار پایه وجود داشته که 84.81 درصد (916 مورد) آن در حیطه دانشی، 11.01 درصد (119 مورد) در حیطه عاطفی و 4.16 درصد (45 مورد) در حیطه مهارتی بود. بیشترین میزان توجه به تربیت اقتصادی در کتاب مطالعات اجتماعی پایه ششم و کمترین میزان در کتاب مطالعات اجتماعی پایه چهارم بود. در کتاب پایه ی سوم 82.22 درصد مطالب در حیطه دانشی، 13.33 درصد در حیطه عاطفی و 4.44 درصد در حیطه مهارتی؛ در کتاب چهارم 84.72 درصد مطالب در حیطه دانشی، 14.58 درصد در حیطه عاطفی و 0.69 درصد در حیطه مهارتی؛ در کتاب پایه ی پنجم، 86.14 درصد مطالب در حیطه دانشی، 12.50 درصد در حیطه عاطفی و 1.35 درصد در حیطه مهارتی؛ و در کتاب پایه ی ششم 85.30 درصد مطالب در حیطه دانشی، 7.46 درصد در حیطه عاطفی و 7.22 درصد در حیطه مهارتی بوده است.
    کلیدواژگان: تربیت اقتصادی، تحلیل محتوای، کتاب مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی
  • آرش یدالهی ده چشمه، محمدجواد لیاقت دار، سید هدایت الله داورپناه* صفحات 129-146

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر کیفیت عملکرد معلمان کلاس های چندپایه، انجام شد. روش پژوهش کیفی  واز نوع پدیدارشناسی بود. جمع آوری داده با استفاده از فرم مصاحبه بدون ساختار، انجام شد. مصاحبه تا زمان رسیدن به اشباع اطلاعاتی، ادامه یافت. مصاحبه شوندگان شامل؛ معلمان و کارشناسان آموزش ابتدایی مسلط بر کلاس های چندپایه و نیز مدرسان دانشگاه فرهنگیان با سابقه تدریس در کلاس های چندپایه استان چهارمحال و بختیاری بودند که مجموعا 16 نفر را تشکیل دادند. مصاحبه ها ضبط و سپس به منظور تجزیه وتحلیل بر روی کاغذ پیاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل محتوا، انجام شد. نتایج نشان داد؛ عوامل موثر بر کیفیت عملکرد معلمان چندپایه به ترتیب اهمیت شامل؛ نهاد تربیت معلم (دانشگاه فرهنگیان)، دوره ها و آموزش های ضمن خدمت (توسعه حرفه ای معلمان)، روش های تدریس ، نظام ارزشیابی، مواد آموزشی و محتوای درسی کلاس های چندپایه می باشند.

    کلیدواژگان: کیفیت عملکرد، معلمان، کلاس های چند پایه
  • مجید دارابی، خدایار ابیلی*، جواد پورکریمی، محسن فرمهینی فراهانی صفحات 147-167
    پژوهش حاضر با هدفطراحی و اعتباربخشی الگوی مدیریت کیفیت برای فعالیت های آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه ها، انجام شده است تا براساس آن ابعاد و مولفه هایی مدیریت کیفیت فعالیت های آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه ها، به دست آید. روش پژوهش، آمیخته اکتشافی است. در بخش کیفی 12 نفر از صاحب نظران حوزه کیفیت آموزشی به صورت هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. در بخش کمی 11 نفر از مصاحبه شوندگان به پرسشنامه پاسخ دادند. در تحلیل داده ها در بخش کیفی از تکنیک تحلیل موضوعی (تم) و در بخش کمی از روش آماری تی تک نمونه ای، استفاده شد. برای اطمینان از روایی پژوهش، از بررسی توسط اعضاء (مصاحبه شوندگان) و روش چندسویه نگری منابع داده ها و برای محاسبه پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش های پایایی بازآزمون و پایایی توافق درون موضوعی، استفاده شد. در بخش کیفی برای مدیریت کیفیت فعالیت های آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه ها مهم ترین ابعاد شناسایی شده شامل؛ بستر و زمینه (مولفه های رسالت و ماموریت، فرهنگ و زمینه، قوانین و مقررات و ساختار)، برنامه ریزی (مولفه های شناخت مخاطب ونیازها و انتظارات، تدوین اهداف، تدوین برنامه، طرح درس، تدارک محیط آموزشی و تجهیزات وتعیین وظایف استاد)، اجرا (مولفه های تعیین نقطه شروع تدریس، روش های تدریس، رهبری و مدیریت کلاس، پیاده سازی) و ارزیابی و بهبود (مولفه های ارزیابی از یادگیری دانشجویان، ارزیابی دانشجویان از استاد، ارزیابی همکاران و متخصصین از استاد، ارزیابی برنامه و اجرای آن توسط استاد، بازخورد و بهره گیری از آن و برنامه بهبود) بودند. نتایج آزمون تی نشان داد ؛ الگوی مورد نظر از اعتبار کافی و مناسب برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش، مدیریت کیفیت، اعضای هیات علمی، الگو
  • علی عباسپور، علیرضا عصاره*، مهدی سبحانی نژاد، قدسی احقر صفحات 169-183

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی تربیت اخلاقی دوره متوسطه اول با تاکید بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران، انجام شده است. روش پژوهش ترکیبی (آمیخته) و جامعه مورد مطالعه شامل؛ اسناد رسمی مرتبط با تحول بنیادین در آموزش و پرورش، پژوهش های مرتبط با تربیت اخلاقی و نیز متخصصان برنامه ریزی درسی دانشگاه های دولتی شهر تهران و کارشناسان دفتر تالیف کتب درسی، بودند. برای نمونه گیری از اسناد تحولی از روش سرشماری و برای نمونه گیری از پژوهش های مرتبط با تربیت اخلاقی و انتخاب متخصصان از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، استفاده شد. جهت گردآوری داده های حاصل از بررسی اسناد، از چک لیست تحلیل اسناد و برای جمع آوری داده های مربوط به اعتبارسنجی الگو، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده های مرتبط با طراحی الگو از تحلیل و استنباط و برای تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه (اعتبارسنجی) از آمار توصیفی و در برآورد روایی و پایایی ابزار، از روایی محتوایی و نیز ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتیجه پژوهش، ارایه الگوی پیشنهادی متشکل از مبانی، اصول و عناصر اصلی برنامه درسی تربیت اخلاقی است که ازنظر متخصصان برنامه ریزی درسی و کارشناسان دفتر تالیف کتب درسی، معتبر می باشد. برای هر بخش از الگو، مولفه هایی هماهنگ با سند تحول بنیادین ارایه گردید که توجه به آن ها بسترمناسبی برایبرنامه ریزان درسی درطراحی و تدوین برنامه درسی تربیت اخلاقی دوره متوسطه اول، فراهم می نماید. عمده ترین نتایج شامل؛ ضرورت توجه به رویکرد شایستگی محور در تعیین اهداف، چرخش از شیوه تلفیقی به شیوه تفکیکی و مستقل در سازماندهی و ارایه محتوا، توجه به راهبردهای فعال مساله محور و عملی در فرایند یاددهی - یادگیری و بهره گیری از شیوه ارزشیابی مستمر مبتنی بر عملکرد و ارایه بازخورد اصلاحی، است.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، تربیت اخلاقی، دوره متوسطه اول، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، اعتبارسنجی
|
  • Fatemeh Farzadi, Nasser Behroozy *, Ahmad Moradi Pages 1-12
    The purpose of this study was to test and compare the causal relationship of appreciation with perceived well-being in school by mediating the psychological needs and social behavior of students. The statistical population of this study was all girls and boys from the first to third year high schools of Ahwaz in the academic year 1396-1397. From this community, 350 people were selected by multistage random sampling method. Finally, 350 questionnaires were completed in full. The present study was a correlational structural equation model. The researchers were asked to research tools including the GQ-6 questionnaire (McQueen et al., 2002), perceived well-being at school (BASWBSS), Tian et al. (2015), the questionnaire Carrier's Basic Psychological Needs (2012) and Social Behavior Questionnaire (SBI) Zhang et al. (2004). Data were analyzed using descriptive statistics and SPSS software version 22 and AMOS-20. The results of the study showed that there was a significant direct correlation with competence, affilability, social behavior and perceived well-being (p = 0.001). Also, the results of bootstrap analysis to investigate indirect hypotheses showed that mediator variables, basic psychological needs, and The social behavior was mediated between appreciation and perceived well-being.
    Keywords: perceived well-being, appreciation, psychological need, social behavior
  • Fatemeh Salimian, Ebrahim Reyhani *, Ehsan Bahrami Pages 13-27
    The purpose of this study is to investigate the effect of Open-Ended probloms on the problem solving ability of 7th grade female students. This research is a quasi-experimental of pre-test, post-test type having a control group. The statistical universe of the study includes all 7th grade female students of Baghbaderan in the 1392-93 academic year. The sample consisted of 62 female 7th grade students in two, experimental (32 students) and control (30 students) groups that were selected using random method. Measurement tool of this study is three exams that were designed by researchers of this syudy, and their reliablity were obtained 0.79,0.81 and 0.80. First, both experimental and control groups took pre-test, then experimental variable (Open-Ended problems) was implemented to experimental group during 11 sessions in. In control group, same topics were trained using traditional method. Then the post-test was taken for two groups. Data analysis was accomplished by using descriptive statistic method (mean, standard deviation) and inferential tests such as analysis of independent t-test and Mann-Whitney Test. Results of t-tests demonstrated that mathematical problem solving abilities of students in experimental group are more than the students of control group.
    Keywords: Problem Solving, Open-Ended probloms, 7th grade student, mathematical education
  • Mehdi Yousefvand, Ezatollah Gadampour *, Masoud Sadeghi, Simin Gholamrezaei Pages 29-40

    Considering the importance of academic resilience as an effective variable in the process of education, it is necessary to pay more attention to this subject and its predictive factors. In this regard, the present study was aimed to explain the causal relationship between academic optimism, internal locus of control and academic resilience. Participants included 400 students from Lorestan University in the academic year of 2017-18, selected by simple random sampling method. In order to measure the variables of the research academic resilience, internal locus of control and academic optimism questionnaires were used. To evaluate the proposed model, AMOS software and path analysis method were used. The findings showed that, 1- according to the values of the indices, the data are fitted with the research model; 2- the internal locus of control, academic optimism, problem-oriented and positivist, skill of communication and future orientation Variable are positively predictive; 3- academic optimism variable can positively affect the problem-orientation, communication skills and future orientation; Significant predictive value; 4- internal locus of control through academic optimism significantly predicts all aspects of academic resilience. Therefore, according to the results, it is obvious that increasing the tendency towards the internal locus of control and consequently increasing the level of academic optimism will increase the problem-oriented and positivist level, communication skills and future orientation in the students.

    Keywords: academic resilience, internal locus of control, Academic Optimism
  • Taleb Zandi, Javad Hatami *, Hashem Fardanesh, Ebrahim Talaee Pages 41-56
    The purpose of this study was to combine the volitional strategies and messages with motivational design in e-learning and its effectiveness on student’s cognitive load and volitional dimensions. In order to achieve this goal, a mixed method - convergent triangulation design - was used. The statistical population of this study was students of Shahid Modares campus of Farhangian university of Kurdistan. In the quantitative phase, a quasi-experimental design with a control group was used. In this regard, firstly, three classes with a capacity of 85 students selected through available sampling method and then randomly one class assigned to experimental and two classes assigned to control group. In the qualitative section, 9 people were selected through Purposive sampling and Interview conducted with them. The quantitative data was collected by use the volitional control questionnaire and cognitive load questionnaire, and qualitative data by use the semi-structured interview. Quantitative data analysis was done by using covariance analysis and using SPSS software version 21. Qualitative data analyzed by Inductive content analysis through open coding. Findings indicated the effectiveness of combining volitional control strategies and messages with motivational design on student’s cognitive load and all dimensions of volitional control.
    Keywords: motivational design, volitional design, E-learning, cognitive load
  • Kobra Karimzadeh, Hossein Khanifar *, Hamidreza Yazdani, Mohammadhossein Rahmati Pages 57-72
    The purpose of this study is to provide a framework for curriculum for life skills training in elementary school. The method of this qualitative research is of exploratory type. The research population of 15 teachers of education system have been chosen through snowball sampling to achieve data saturation through semi-structured interview. Upgraded documents and documentation of observation have also been used. Findings show that: The main goal of life skills training is to improve individual-social skills of students,nowadays the fundamental need of students is citizenship nurture, student-centered and problem-based contents are among the most relevant contents that should be Combined with the main courses and new methods of education is taught by teachers who are qualified and have the necessary competencies (general, professional, specialized), and in order to evaluate the learning and institutionalizing of life skills in students, qualitative and descriptive evaluation methods and longitudinal studies of behavior and function should be used.
    Keywords: Life skills, Curriculum, Basic Education Transformation Document, citizenship education
  • Ali Yasini * Pages 73-86
    Stoichiometry is a branch of chemistry that deals with the quantitative relationships between elements in the formation of compounds in chemical reactions. Effective learning this topic requires teachers to use appropriate teaching methods. The purpose of this study was to compare the effectiveness of third grade high school chemistry elemental learning pathway in exploration and traditional methods. The purpose of this study is to investigate students' mental map and knowledge space as well. The research method was applied in terms of purpose and in terms of data collection, a real experimental with two experimental and control groups with pre-test and post-test design were used. The population of this study consisted of all third year students of Ilam public high school (250 students) in the academic year of 2014-2015. Two public schools were randomly selected and among them four classes including control group (N = 36) and experimental group (n = 36) were selected. The researcher-made test of Bloom's level of learning (6 questions) and students' attitude questionnaire (20 questions) were validated by four chemistry professors and five chemistry teachers. The total score of learning test was 100, which at the end of the number of points for more accurate analysis was converted to 20. The reliability of the students' knowledge and attitude scales was obtained by Cronbach's alpha coefficient of 0.72 and 0.77, respectively. Visual Mind statistical software was used for data analysis and conceptual map of students. Independent t-test was used to compare the mean of experimental and control groups. The results showed that there is a significant difference in attitude and mental map between the two groups.
    Keywords: Knowledge space theory, Astukeomitri, inquiry training
  • Fatemeh Asadollahi, Mahmood Mehrmohammadi * Pages 87-102
    The significant purpose framed this investigation, to find out the impact of Reflective Narrative writing tasks on student teachers professional developme. Phenomenological approach is used to gain the deep understanding of the phenomena under the study. Statistical society included, student teachers were accepted in the field of elementary teaching in Tehran campuses. 20 candidate were selected by target method (12people girls and 8 people boys).The data collection tool was phenomenological interview. Themetic content analysis is used to analysis the data. Findings include nine main themes: curriculum planning, teaching and learning, curriculum making, reflective thinking, critical teanking, artistic in teaching, professional competencies, context and time. Some of the girls believe that curriculum making by opening cod is not nesassary way to produce knowledge. As well. Artistic theme is draw out girls interview contents.In order to release the power of great potence of reflective narrative writing,we should over come impelementive, programmatic problems at the the levels of school and university cause some supple skills such as decision criteria, phalanstery and time limitations in these contexts. Otherwise, narrative as a main mechanism in teacher training inter program, instead of training reflective teachers, chenges to some mechanical and formal activities.
    Keywords: Reflective Narrative Writing, professional development, teacher education, phenomenological approach
  • Faranak Feyzi Jarihani, Ali Zeinali * Pages 103-113
    Introduction
    Academic components derived from positive psychology such as academic aspiration, love of learning and academic flourishing are related to academic civic behaviors. Present research aimed to investigate the role of love of learning and academic aspiration on academic civic behaviors by the mediation of academic flourishing of high school students.
    Method
    This study was a descriptive from type of correlation. Research population were included all high school students of Urmia county in 2017-18 academic years that from them 280 people were selected through multi-stage cluster sampling method. The research instrument were included the questionnaires of academic civic behaviors (Golparvar, 2010), love of learning (McFarlan, 2003), academic aspiration (Fredricks & et al, 2004) and academic flourishing (Diner & et al, 2008). The face and content validity of the tools by experts and their reliability by Cronbach's alpha were confirmed and data was analyzed with structural equations method.
    Results
    The results showed love of learning and academic aspiration on academic flourishing and love of learning, academic aspiration and academic flourishing on academic civic behaviors of students had a direct, positive and significant effect. Also, love of learning and academic aspiration via academic flourishing on academic civic behaviors of students had an indirect, positive and significant effect
    Conclusion
    Therefore, the results indicate the positive effect of love of learning and academic aspiration on academic flourishing to improve academic civic behaviors of high school students.
    Keywords: academic civic behaviors, love of learning, academic aspiration, academic flourishing, Students
  • Moussa Adak, Mohammadreza Yousefzadeh * Pages 115-128
    The purpose of this study is the content analysis of the social studies book of elementary school based on the emphasis on economic education. The research method is descriptive and thematic content analysis. The research population includes all social studies books in the third, fourth, fifth and sixth grade of the elementary school that all content of them was study in a census method. The unit of analysis is the sentence, image and theme. Data collect and analysis by check list of economic education that validity was confirmed by experts and its reliability was calculated 0.89 based on the Scott's coefficient. Descriptive statistics and thematic analyzes were used to analyze the data. The results generally indicate that there were 1080 cases in relation to economic education in the content of the book of social studies of four-grades that 84/81(916 cases) were in the knowledge dimension, 11/01(119 cases) were related to the attitude and 4/16(45 cases) were related to the functional dimension.The most attention to economic education was in the sixth grade book and the lowest it was in fourth grade.The findings also showed that in the third grade book, 82.22 of the material was in the knowledge dimension, 13.33 of it related to the attitude and 4/44 were related to the functional dimension;  In the fourth book, 84.72 of the material related to the knowledge dimension, 14.58 of it related to the attitude and 0/69 were related to the functional dimension; In the fifth book 86.14 of the material related to the knowledge dimension, 12.50 of it related to the attitude and 1/35 were related to the functional dimension; and In the sixth book, 85.30 of the material related to the knowledge dimension,7.46 of it related to the attitude and 7/22 were related to the functional dimension.
    Keywords: economic education, Content Analysis, social studies book, Elementary School
  • Arash Yadolahi Dehcheshmeh, MohammadJavad Liaghatdar, Seyed Hedayatollah Davarpanah * Pages 129-146

    The purpose of this research was Identifing effective factors on the Quality of Performance of Multi-grade classes Teachers. The researche method was a phenomenological- qualitative. Unstructured interviews were used To collect data, and The interviews continued until data saturation. The Participants were consisted of Teachers, Experts primary education Multi-grade classes and teachers farhangian University with teaching experience in Multi-grade classes were Chaharmahal and Bakhtiari Province, which totally have come to 16 persons. The Interviews were recorded with MP3 Devices and, then, they were written down to be analyzed. Data were analyzed using content analysis. The results showed that effective factors on the Quality of Performance of Multi-grade classes Teachers are teacher training institution (farhangian University), Courses and in-service training (professional development of teachers), Teaching methods and evaluation system, And educational materials and content Multi-grade classes, respectively

    Keywords: Quality of performance, Teachers, Multi-grade classes
  • Majid Darabi, Kodayar Abili *, Javad Poorkarimi, Mohsen Farmahini Farahani Pages 147-167
    The main purpose of this research is to designing and validating a quality management model for teaching activities of university faculty members. This research was conducted base on framework of qualitative approach. To this purpose, 12 University Education Experts were selected purposefully and with a theoretical sampling strategy and interviewed in a semi-structured way. To analyze the data, the thematic analysis technique was used. To ensure the validity of the research used of reviewed by members (interviewees) and the triangulation of the data sources methods. Also, to calculate reliability were used of the retest and the agreement between the two coder methods. After implementing the content of the interviews and their preliminary analysis, Codes or basic concepts were identified and In order to achieve the main categories, similar codes are placed on specific categories. Finally, for each of the categories, the title that contains the entire codes was select. Qualitative findings showed that the most important aspects for managing the quality of teaching activities of university faculty members include context (mission, culture, rules & structure), planning (audience recognition and  their needs, and Expectations, formulation of goals, curriculum development, provision of teaching environments and equipment, and master assignments), implementation (starting point of teaching, teaching methods, leadership and classroom management, implementation) and evaluation(evaluation of Student learning, student evaluation of professors, peer and expert evaluation, Master evaluate the program, feedback and enjoying it and Improvement Program) were identified. The results of the t-test also showed that the model was valid and appropriate.
    Keywords: quality, quality management, model, Teaching activities, Faculty members
  • Ali Abaspour, Alireza Assareh *, Mehdi Sobhaninejad, Ghodsi Ahghar Pages 169-183

    The aim of present study is the design and validation of the moral education curriculum  model in the first period of secondary school With Emphasis on the fundamental reform document of education in the Islamic republic of Iran. The method used in the research is the Granded Theory and  the statistical population of  the study includes: a) all documents related to theoretical foundations of the subject and evidentiary documents (including " Theoretical Foundations of the Fundamental Reform in Formal General Education System of  the Islamic Republic of Iran", " Fundamental Reform Document Of  Education " And "the National Curriculum of the Islamic Republic of Iran"); and  b) all curriculum specialists of the public universities of Tehran and the experts of the study groups of the country's research and planning organization. For sampling of documents, has been used of the census method and for the selection of specialists has been used of targeted sampling. To collect data from documents review was used information tools and for data collection  in pattern validation  was used a researcher-made questionnaire (with content validity and reliability of 0.82). Data related to pattern design with qualitative (descriptive-interpretive) and derived data A questionnaire (related to validation) was also analyzed by descriptive statistics (frequency distribution tables, percentage and mean). Based on the results of the research, at first the proposed model of the first level educational curriculum was designed with the emphasis on fundamental reform document of education and then assigned to the curriculum specialists and experts of the relevant groups in the planning and writing office for validation and after receiving, analyzing and Applying the views of specialists was confirmed and finalized the credibility of the desired pattern.

    Keywords: Curriculum Pattern, Moral education, The First Period Of Secondary School, Fundamental Reform Document Of Education, validation