فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 100 (تیر 1400)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 100 (تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/29
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سودابه ارشادی منش* صفحات 485-501
    زمینه

    هرچند مطالعات علت شناسی افسردگی نوجوانان بر دلایلی همچون تجربه وقایع منفی زندگی، مشکلات بین فردی، کمبود مهارت های حل مساله و کنار آمدن با چالش ها تاکید کرده اند، اما پیشینه درمان های بکاربسته در این حوزه به جای مجهز کردن آنان به مهارت های حل مساله عمدتا بر درمان های شناختی رفتاری با اصلاح باورهای ناکارآمد و منفی متمرکز بوده است.

    هدف

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان حل مساله خلاق و درمان شناختی رفتاری در افسردگی و خلق و احساس نوجوانان بود.

    روش

    با استفاده از یک کارآزمایه کنترل شده تصادفی (RCT) از بین نوجوانان دختر مدارس متوسطه اول شهر تهران با روش تصادفی چندمرحله ای دو مدرسه انتخاب شدند و توسط پرسشنامه افسردگی بک (بک و همکاران، 1996) مورد ارزیابی قرار گرفتند و در مرحله بعد مجددا با پرسشنامه خلق و احساس (انگولد و همکاران، 2002) مورد ارزیابی قرار گرفتند و 96 نفر از آنها با افسردگی خفیف و متوسط شناسایی شدند و در سه گروه با شرایط مکانی و زمانی مشابه به صورت تصادفی گمارده شدند. نوجوانان گروه حل مساله خلاق، در معرض تکنیک های حل مساله خلاق با اقتباس از شکل گروهی پروتکل های آزبورن، 1956، 1975؛ اشتاین، 1975 و پارنز، 1979، در 12 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند، گروه دوم تکنیک های اصلاح شناختی رفتاری را با استفاده از شکل گروهی مونوز و میراندا (2000) در همان زمان مشابه دریافت کردند و گروه گواه هم دقیقا در معرض همان مقدار زمان و جلسات با آزمایشگر اما بدون هیچگونه مداخله مرتبط با افسردگی قرار گرفتند. همه گروه ها مجددا پس از پایان مداخلات و همچنین بعد از دو ماه مورد ارزیابی قرارگرفتتد. نتایج با استفاده از روش تحلیل واریانس مختلط تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج بهبود معناداری از تعامل بین درمان و زمان (0/05 > 0/001 P=) در نمره افسردگی و خلق و احساسات در هر دو گروه آزمایشی در مقایسه با گروه گواه نشان داد. همچنین بین میانگین های افسردگی دو گروه آزمایشی درمان حل مساله خلاق 7/37 با درمان شناختی رفتاری 10/78 تفاوت معناداری با برتری اولی مشاهده شد و این برتری را بعد از دوماه پیگیری هم حفظ کرد (0/05 > 0/001 =P).

    نتیجه گیری

    با ملاحظه علت شناسی افسردگی در نوجوانی درمان حل مساله خلاق یک کارآمدی منطقی در این مطالعه نشان داد، تکرار در نمونه های بزرگتر قبل از اینکه در موقعیت های مشاوره و روانشناسی به کار برده شود مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: افسردگی، خلق و احساس، نوجوانی، درمان حل مساله خلاق، درمان شناختی رفتاری
  • چنگیز رحیمی، ملیکا صنعت نما* صفحات 503-510
    زمینه

    حسادت عاشقانه ساختاری پیچیده است که از ابعاد مختلفی تشکیل شده است. با توجه به ماهیت چند بعدی حسادت عاشقانه، داشتن مقیاسی که چند بعد آن را در نظر بگیرد مفید است. مساله اصلی پژوهش حاضر این است که آیا پرسشنامه حسادت چندبعدی مقیاس مناسبی برای سنجش حسادت عاشقانه در نمونه ی ایرانی است؟

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه حسادت چند بعدی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف بنیادی - کاربردی، از حیث نوع گردآوری اطلاعات پیمایشی پرسشنامه ای و از نظر روش شناسی، از جمله مطالعات آزمون سازی به حساب می آید که در قالب یک طرح پژوهشی همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دانشگاه شیراز که در سال تحصیلی 99-1398 در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند تشکیل داده اند. نمونه پژوهش حاضر براساس فرمول کوکران 376 نفر بدست آمد که به دلیل احتمال وجود پرسشنامه های بی اعتبار، 428 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به مقیاس خودگزارش دهی حسادت چند بعدی پفیفر و وونگ (1989) پاسخ دادند. جهت بررسی پایایی کل و زیر مقیاس های پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و جهت بررسی ساختار عاملی پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد پرسشنامه حسادت چند بعدی به همراه سه بعد آن (شناختی، هیجانی و رفتاری) از پایایی مطلوبی برخوردار است (ضریب آلفای کرونباخ 0/94- 0/83). همچنین، شاخص های برازندگی در محدوده برازش مدل قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی پرسشنامه حسادت چند بعدی ابزار مناسبی برای ارزیابی حسادت عاشقانه در سه بعد (شناختی، هیجانی و رفتاری) در جامعه ایران است.

    کلیدواژگان: حسادت چند بعدی، حسادت عاشقانه، پایایی، روایی
  • ماندانا شعبان، مهرانگیز پیوسته گر*، زهره خسروی صفحات 511-520
    زمینه

    روان درمانی برای درمانگران باعث افزایش رشد هیجانی و بهبود مهارت های بین فردی و همدلی می شود، همچنین باعث خودآگاهی در فهم مشکلات فردی تعارض ها و ارزش ها می شود؛ بر این اساس سوال اصلی پژوهش این است که آیا مدل بومی از طرحواره درمانی می تواند بر عملکرد درمانگران اثرگذار باشد؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مدل بومی سازی شده طراحواره درمانی بر تعدیل طرحواره های درمانگران انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی از  نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه بود که از بین 55 درمانگر مراکز مشاوره افق سلامت، همراز، ساوالان و اردیبهشت در منطقه 5 تهران با استفاده از نمونه گیری در دسترس 16 درمانگر انتخاب و در دو گروه آزمایش (8 نفر) و گواه (8 نفر) به صورت تصادفی گمارش شدند. هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه طرحواره یانگ (1994) پاسخ دادند. گروه آزمایش در 10 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات مداخله طرحواره درمانی بومی سازی پروتکل طرحواره درمانی (فرال و شاور، 2018) برای درمانگران شرکت کردند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که دو گروه در حوزه های دیگرجهت مندی و گوش به زنگی با هم تفاوت معنادار داشتند (0/05 P<)؛ همچنین نتایج بیانگر آن بود که نمرات حوزه های دیگر (بریدگی و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل) شرکت کنندگان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه پس از مداخله کاهش یافته اما این کاهش معنادار نبود (0/05<P).

    نتیجه گیری: 

    مدل بومی سازی شده طرحواره درمانی باعث تعدیل طرحواره ها در حوزه دیگر جهت مندی وگوش به زنگی شد؛ بنابراین می توان انتظار داشت که مدل بومی سازی شده طرحواره درمانی کمک کند تا درمانگر ذهنیت های ناسالم خود را بشناسد.

    کلیدواژگان: بومی سازی، طرحواره درمانی، درمانگران
  • سپیده یونسی، محمد حاتمی*، افشین صلاحیان صفحات 521-532
    زمینه

    طبق پژوهش های انجام شده ادراک استرس تحصیلی یک متغیر موثر در سلامت روانشناختی نوجوانان است، از سوی دیگر طرحواره درمانی یکی از درمان های نسل سوم است که روش مناسبی برای درمان اختلال های روانشناختی از نظر کارآمدی و هزینه درمانی می باشد، اما پژوهش های کمی در مورد تاثیر این درمان بر ادراک استرس تحصیلی انجام شده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی گروهی بر کاهش ادراک استرس تحصیلی در دانش آموزان بود، اما ابتدا رابطه متغیر مزاحم شیوه های والدگری مادران با ادراک استرس تحصیلی دانش آموزان بررسی و کنترل شد.

    روش

    این پژوهش مطالعه ای نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دهم دبیرستان های شهر تهران بود که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تحصیل بودند. از بین این افراد با شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای 300 نفر و از بین آنها 30 نفر بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش طی شانزده جلسه یک ساعته طرحواره درمانی گروهی دریافت کردند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه ادراک استرس تحصیلی بدیاوی و گبریل (2015) و پرسشنامه شیوه های والدگری بامریند (1991). برای بررسی ارتباط بین متغیرهای کمی از نرم افزار SPSS16 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها: 

    در پس آزمون بین دو گروه آزمایش و گواه از نظر ادراک استرس تحصیلی با کنترل شیوه های والدگری تعامل معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد طرحواره درمانی گروهی در کاهش ادراک استرس تحصیلی دانش آموزان در طول زمان موثر بود. بنابراین می تواند جزء برنامه های مداخلاتی مراکز مشاوره ی وابسته به آموزش و پرورش در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، ادراک استرس تحصیلی، شیوه های والدگری، دانش آموزان
  • سعید پورنقاش تهرانی*، منا ملک احمد، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 533-536
    زمینه

    یکی از مهمترین مباحث در زمینه وابستگی و سوء مصرف مواد فرآیندهای شناختی هیجانی در مصرف کنندگان می باشد. این بدین دلیل است که سوء مصرف باعث آسیب های بلند مدت مغزی در این قربانیان می شود. در حقیقت، اعتیاد به مواد یک فرآیند پیچیده ذهنی است که فاکتورهای شناختی، هیجانی و زیستی را درگیر می کند.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ابعاد شناختی هیجانی نظریه شخصیت کلونینجر در افراد وابسته به شیشه و مقایسه آنها با افراد عادی انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه علی مقایسه ای است. در این تحقیق 50 بیمار سایکوتیک ناشی از مصرف شیشه که برای ترک اعتیاد خود به مرکز درمانی کنگره 60 مراجعه کردند و نیز 50 نفر از دانشجویان دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران به عنوان گروه کنترل با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و دو پرسشنامه TCI و ASR را پاسخ دادند. داده های استنباطی تفاوت معنادار در سطح 0/001 در ابعاد شخصیت بین دوگروه نشان داد، اما در بعد پشتکار تفاوت معناداری 0/05 بدست نیامد.

    یافته ها

    به وسیله آزمون تحلیل واریانس چند متغیری بررسی شدند و برای تحلیل ارتباط این دو گروه از رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    نتیجه گیری

    این بدان معنی است که بیماران سایکوتیک ناشی از مصرف متامفتامین در ابعاد شناختی هیجانی بجز پشتکار و مولفه های نیمرخ روانی از سلامت روانی کمتری نسبت به گروه عادی برخوردارند و تمامی مولفه های نیمرخ روانی نیازمند توجه بالینی است

    کلیدواژگان: آسیب پرهیزی، پاداش وابستگی، پشتکار، همکاری، خود راهبردی، خود فراروی
  • حسام سرواحد*، کیومرث فرحبخش، محمد عسگری صفحات 537-550
    زمینه

    امروزه آمادگی شغلی خلبانان از مهمترین دغدغه های سازمان ها و شرکت های هواپیمایی است. این امر موجب شده است که روانشناسان طی سالیان اخیر با انجام پژوهش های تخصصی به دنبال کشف عوامل موثر بر آمادگی شغلی خلبانان مسافربری باشند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی کیفی عوامل ساختاری اثرگذار بر آمادگی شغلی خلبانان مسافربری بود.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون مبتنی بر مدل براون و کلارک انجام شد. در این پژوهش، کلیه خلبانان یک شرکت هواپیمایی در شهر تهران در سال 1398 به عنوان جامعه مورد مطالعه درنظر گرفته شدند. نمونه گیری به روش هدفمند صورت گرفت و پس از انتخاب خلبانان براساس ملاک های ورودی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خلبانان تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در این پژوهش با 10 خلبان مصاحبه انجام شد و داده های بدست آمده پس از تحلیل، طبقه بندی و کدگذاری شدند.

    یافته ها

    در مراحل تحلیل، مجموعا 136 کد اولیه، 17 مضمون فرعی و 3 مضمون اصلی بدست آمد. یافته های موجود در قالب 3 مضمون اصلی عوامل زمینه ای بازدارنده آمادگی شغلی خلبانان مسافربری، عوامل سازمانی پیش برنده آمادگی شغلی خلبانان مسافربری و عوامل سازمانی بازدارنده آمادگی شغلی خلبانان مسافربری شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که سه دسته عوامل موجود در سطح کشور و شرکت های هواپیمایی بر آمادگی شغلی خلبانان مسافربری موثر هستند که می بایست مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: عوامل ساختاری، آمادگی شغلی، ایمنی پرواز، خلبانان مسافربری، شرکت های هواپیمایی
  • مریم ضابط، جهانگیر کرمی*، کامران یزدانبخش صفحات 551-566
    زمینه

    اختلال وسواس - ناخودداری یکی از شایع ترین و ناتوان کننده ترین اختلالات روانشناختی است. پژوهش های زیادی به بررسی اثربخشی درمان های شناختی - رفتاری و نسل سوم بر بهبود اختلال وسواس پرداخته اند، اما مسئله اصلی این است که درمان های نوین از جمله تصویرسازی ذهنی دستوری و باز پردازش بر اختلال وسواس زنان تاثیر دارد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف اثربخشی تصویرسازی ذهنی دستوری و باز پردازش بر توانایی های شناختی، تحمل آشفتگی و علایم اختلال وسواس - ناخودداری در زنان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است. طرح نیمه آزمایشی پژوهش حاضر پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان 20 تا 45 ساله شهر کرمانشاه در سال 1397 تشکیل دادند. نمونه پژوهش 40 نفر از زنان 20 تا 45 ساله بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه بالینی ساختاریافته، مقیاس وسواس - ناخودداری ییل -براون گودمن (1986)، پرسشنامه توانایی های شناختی نجاتی (1392) و مقیاس تحمل آشفتگی سیمونز و همکاران (2005) استفاده شد. گروه آزمایشی 12 جلسه 90 دقیقه ای تصویرسازی ذهنی دستوری و باز پردازش مبتنی بر روی آورد اوشا و موران (2019) را به صورت هفته ای یک بار دریافت کردند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر نشان داد که تصویرسازی ذهنی دستوری و باز پردازش بر کاهش مشکلات شناختی و علایم وسواس - ناخودداری و افزایش تحمل آشفتگی موثر است (0/001 ≥P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این تحقیق و با توجه به اینکه الگوی درمانی تصویرسازی ذهنی دستوری بر تصاویر، احساسات، خاطرات آزاردهنده و بازسازی شناختی متمرکز است می توان از آن به عنوان یک مداخله اثربخش در کنار سایر مداخلات درمانی برای بیماران مبتلا به وسواس - ناخودداری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی دستوری و باز پردازش، توانایی های شناختی، تحمل آشفتگی، اختلال وسواس - ناخودداری
  • مژگان میرزا* صفحات 567-577
    زمینه

    افسردگی ناشی از طلاق در سالمندان یک پاسخ منفی روانشناختی است. شناسایی، طبقه بندی و مقایسه سطوح افسردگی ناشی از طلاق در سالمندان زن با مرد کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر پردازش خودکار اطلاعات به منظور شناسایی، طبقه بندی و مقایسه سطوح افسردگی ناشی از طلاق در زنان با مردان سالمند بود.

    روش

    مطالعه حاضر، کاربردی از نوع توصیفی - پیمایشی است. پژوهش در جامعه سالمندان متقاضی طلاق شهرستان گنبدکاووس انجام شد. قبل از طلاق، از جامعه تحقیق داده ها با استفاده از مقیاس افسردگی سالمندان جمع آوری گردید. 15 زوج نرمال و در دسترس و دارای شرایط لازم ورود به طرح، به عنوان نمونه وارد تحقیق شدند. چهارماه بعد از وقوع طلاق، با استفاده از مقیاس افسردگی سالمندان داده ها از زوجین نمونه جمع آوری شد و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آموزش و آزمایش تقسیم شدند. از نرم افزار MATLABR2016b برای پیاده سازی شبکه عصب مصنوعی با رویکرد فازی لجیک استفاده شد. بطور جداگانه برای زنان و مردان سالمند، سیستم ANFIS آموزش و سپس آزمایش شد. عملکرد سیستم با استفاده از منحنی ROC تعیین شد. سطح غالب افسردگی بعد از طلاق در زنان با مردان سالمند مقایسه توصیفی گردید.

    یافته ها

    ارزیابی منحنی ROC با TPR بالاتر از 94/66% و FPR بالاتر از 94/31% و AUC بالاتر از 0/84 (0/000= P) نشان از دقت بالای مدل داشت. به علاوه، بعد از طلاق مردان با شدت بیشتر نسبت به زنان در معرض افسردگی بودند.

    نتیجه گیری

    طی برنامه مراقبت های اولیه، ضمن استفاده از سیستم طراحی شده به عنوان یک ابزار غربالگری برای شناسایی زود هنگام اختلالات روانشناختی در سالمندان برای بالا بردن دقت تشخیص متخصص، امکان درمان متناسب و به هنگام برای سالمندان مرد و زن افسرده نیز فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: سالمندان، طلاق، افسردگی، شبکه عصب مصنوعی، فازی لجیک
  • مونا واله، امید شکری*، حسن اسدزاده صفحات 579-596
    زمینه

    نتایج مطالعات اخیر بر روند فزآینده تمایل معلمان به کناره گیری زود هنگام از حرفه خود و یا توجه کمتر به حفظ سبک زندگی شغلی سالم اشاره دارد، این امر ضرورت توسعه مداخلات روانی - آموزشی با هدف تقویت سرمایه روانشناختی در معلمان را پررنگ می سازد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی توانمندسازی روانی بر افزایش سرمایه روانشناختی و بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل گروهی از معلمان زن انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه غیرمعادل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلمان زن مقطع متوسطه اول و دوم منطقه 4 آموزش و پرورش شهر تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 99-98 بودند. از این میان،60 معلم زن در 2 گروه آزمایش (30 نفر) و گواه (30 نفر) که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، قبل و بعد از آموزش به پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز، آولیو، آوی و نورمن، 2007) و مقیاس بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل (وتکاتویک، فاکس، اسپکتور وکیلووای، 2000) پاسخ دادند. بسته آموزش توانمندسازی روانی معلمان (بوام و همکاران، 2018) در 10 جلسه و هر جلسه 2 ساعت، به شیوه گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد و برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس مختلط ساده استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که در کوتاه مدت و بلندمدت، بسته آموزشی توانمندسازی روانی معلم در افزایش سرمایه روانشناختی، بعد مثبت بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل و در مقابل کاهش هیجانات منفی معلم، وجه منفی بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل به طور تجربی، اثرگذار بود (0/001<p).

    نتیجه گیری:

     در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تحقق دغدغه توانمندسازی روانی معلمان و تامین پیشنیاز های لازم جهت تحول و بالندگی حرفه ای در آنها بر ارتقای سرمایه روانی معلمان، تقویت منابع مقابله ای و بهبود پرطاقتی روانی در آنها مبتنی است.

    کلیدواژگان: تاب آوری معلم، سرمایه روانشناختی، بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل
  • فاطمه نیک پور، جواد خلعتبری*، امید رضایی، فرهاد جمهری صفحات 597-607
    زمینه

    طلاق از جمله عوامل گسیختگی و از هم پاشیدگی کانون خانواده است که عواقب بسیاری را برای افراد جامعه دارد و می تواند منشا بسیاری از آسیب های اجتماعی باشد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بخشودگی زنان مطلقه شهر تهران بود.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه، همراه با پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری در این پژوهش، شامل تمامی زنان مطلقه شهر تهران در سال 1397 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 45 نفر از این زنان در سه گروه طرحواره درمانی (15 نفر)، درمان پذیرش و تعهد (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایابی شدند. گروه های آزمایش تحت طرحواره درمانی (12 جلسه 90 دقیقه ای)، پذیرش و تعهد (12 جلسه 90 دقیقه‏ای) قرار گرفتند. گروه گواه در طی این مدت هیچ گونه مداخله ای از طرحواره درمانی و پذیرش / تعهد دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه بخشودگی هارتلند (HFS) تامسون و همکاران (2005) به استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم‏افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که هر دو روش درمانی می توانند بخشودگی زنان مطلقه را افزایش دهند، اما درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بخشودگی دارای تاثیر بیشتری بود. یافته‏های این پژوهش اثربخشی دو روش طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد را در بهبود بخشودگی مورد تایید قرار داد.

    نتیجه گیری

    بنابراین توجه به طرحواره درمانی و پذیرش / تعهد در محیط های مشاوره و روان درمانی برای افزایش بخشودگی زنان مطلقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان پذیرش و تعهد، بخشودگی و طلاق
  • محمد مهدی مجلس آذر، خلیل غفاری*، فائزه ناطقی صفحات 609-620
    زمینه

    مسئله سبک زندگی و لزوم آشنایی خانواده ها با مولفه های سبک زندگی از یک سو و مسئله شکاف بین نسلی میان والدین و فرزندان از سوی دیگر، یکی از مهمترین مسایلی است که امروزه در حوزه آسیب شناسی خانواده باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. علیرغم اهمیت تدوین الگوی تربیتی مبتنی بر سبک زندگی اسلامی به منظور کاهش شکاف بین نسلی، این موضوع در مطالعات مرتبط مغفول واقع شده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف تدوین و اعتبارسنجی الگوی تربیتی والدین مبتنی بر سبک زندگی اسلامی به منظور کاهش شکاف بین نسلی انجام شد.

    روش

    این مطالعه بر اساس طرح آمیخته اکتشافی (رویکرد کیفی و کمی) انجام شد. در بخش کیفی از روش توصیفی تحلیلی و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل تمامی مبانی نظری مربوط به الگوی سبک زندگی اسلامی و شکاف بین نسلی و سایر منابع معتبر مربوط به این زمینه بوده و برای اعتبار سنجی الگو از 15 نفر از متخصصان تعلیم و تربیت و صاحب نظران در این حوزه استفاده شده است. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. روش های جمع آوری داده ها بررسی اسناد، و برای اعتبارسنجی الگو میدانی بود. ابزارهای جمع آوری داده ها فیش برداری و پرسشنامه محقق ساخته بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیلی استنباطی و در بخش کمی از شاخص آمار توصیفی که شامل فراوانی درصد و میانگین استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش منجر به تدوین الگوی تربیتی والدین مبتنی بر سبک زندگی اسلامی شامل اهداف، اصول، محتوا، روش و شیوه های ارزشیابی گردید و سرانجام جهت اعتبارسنجی آن از نظر محتوایی و میزان تناسب با الگوی سبک زندگی اسلامی از متخصصان نظرخواهی شد که بر اساس نتایج به دست آمده اعتبار آن مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    الگوی تربیتی والدین مبتنی بر سبک زندگی اسلامی مستخرج از پژوهش حاضر می تواند برای کاهش شکاف نسلی میان والدین و فرزندان نوجوان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی تربیتی والدین، سبک زندگی اسلامی، شکاف بین نسلی
  • مریم تفنگ چی، زهره رئیسی*، امیر قمرانی، حسن رضایی صفحات 621-634
    زمینه

    تحمل پریشانی نقش بسزایی در سلامت روانی و جسمانی دارد؛ با این وجود، تاکنون توسعه مداخلات مختص افزایش تحمل پریشانی کمتر مورد توجه بوده است. همچنین تاثیر مداخلات مبتنی بر شفقت نیز بر ویژگی های روانشناختی افراد مبتلا به بیماری های روان تنی (مانند سردردهای تنشی) کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تدوین بسته ارتقای تحمل پریشانی و مقایسه اثربخشی آن با درمان مبتنی بر شفقت بر خودانتقادی، ترس از ارزیابی منفی و اضطراب در زنان مبتلا به سردرد های تنشی مزمن بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مبتلا به سردردهای تنشی مراجعه کننده به کلینیک های مغز و اعصاب شهر اصفهان در بازه زمانی سه ماهه در تابستان سال 1398 تشکیل می دادند. تعداد 48 زن مبتلا به سردرد های تنشی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایشی بسته ارتقای تحمل پریشانی (16 نفر) و درمان مبتنی بر شفقت (16 نفر) و یک گروه گواه (16 نفر) به طور تصادفی گمارده شدند. افراد در دو گروه بسته جدید ارتقای تحمل پریشانی که توسط نویسندگان این مقاله طراحی شده و درمان مبتنی بر شفقت گیلبرت (2010) به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) مداخلات مربوطه را دریافت کردند، ولی افراد در گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. شرکت کنندگان با استفاده از مقیاس های خودانتقادی (گیلبرت و همکاران، 2004)، ترس از ارزیابی منفی (لیری، 1983) و اضطراب (بک و همکاران، 1998) در مراحل پیش و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که با کنترل پیش آزمون، بسته ارتقای تحمل پریشانی و درمان مبتنی بر شفقت نسبت به گروه گواه موجب بهبود معنادار در میزان خودانتقادی (0/001 >p، 0/67 =η، 42/37  =F)، ترس از ارزیابی منفی (0/001 >p، 0/52 =η، 23/04 =F) و اضطراب (0/001 >p، 0/61=η، 33/51 =F) زنان مبتلا به سردردهای تنشی مزمن شدند. همچنین یافته ها نشان داد که بسته ارتقای تحمل پریشانی نسبت به درمان مبتنی بر شفقت به میزان بالاتری منجر به کاهش خودانتقادی در زنان مبتلا به سردردهای تنشی می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، اثربخشی بسته جدید طراحی شده به منظور ارتقای تحمل پریشانی و همچنین درمان متمرکز بر شفقت بر خودانتقادی، ترس از ارزیابی منفی و اضطراب زنان مبتلا به سردردهای تنشی مزمن مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: بسته ارتقای تحمل پریشانی، درمان مبتنی بر شفقت، خودانتقادی، ترس از ارزیابی منفی، سردرد های تنشی مزمن
  • شهلا فرهزاد بروجنی، رضا احمدی*، احمد غضنفری، طیبه شریفی صفحات 635-651
    زمینه

    کیفیت زندگی افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس تحت تاثیر بیماری آنها قرار می گیرد زیرا با مشکلات عصبی بی شماری همراه است، حالی که در بررسی اثربخشی آموزش این نوع از برنامه ها برخودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه درمانی مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهرستان بروجن بود که به مرکز شهید وفایی تا سال 1398 مراجعه کرده بودند. از بین 138 نفر بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، 36 بیمار با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. مداخله گروه درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (کابات زین و همکاران، 1992) در 12 جلسه 90 دقیقه ای وگروه درمانی مصاحبه انگیزشی (دیوید روزن گرین، 2005) در 12 جلسه 90 دقیقه ای در گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه های خودکارآمدی درد (نیکولاس، 2007) و تحمل پریشانی (سیمونز و گهر، 2005) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS-22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، گروه درمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی بر افزایش خودکارآمدی درد (0/002 =p) تاثیر معناداری داشت، همچنین، گروه درمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی نیز بر افزایش تحمل پریشانی (0/001 =p) تاثیر معناداری داشت، اما بین اثربخشی گروه درمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس تفاوت معناداری وجود نداشت. پژوهش حاضر نشان داد گروه درمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی، میزان خودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس را بهبود می بخشد. بر این اساس، بیماران در فرآیند گروه درمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی، یاد می گیرند به فرآیند ذهنی از طریق آموزش راهبردهای رفتاری، شناختی و فراشناختی آگاهی یابند، و در این مسیر، میزان تحمل پریشانی و خودکارآمدی درد را بهبود می دهند.

    نتیجه گیری

    اثربخشی گروه درمانی ذهن‎آگاهی و مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی درد، تاب آوری، تحمل پریشانی و اجتناب تجربه ای بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس موثر است.

    کلیدواژگان: بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، تحمل پریشانی، خودکارآمدی درد، گروه درمانی ذهن آگاهی، گروه درمانی مصاحبه انگیزشی
  • اعظم ایمانی راد، محسن گل محمدیان*، امید مرادی، محمود گودرزی صفحات 653-665
    زمینه

    آمار پیمان شکنی زناشویی با توجه به تاثیرات منفی آن در جوامع مختلف رو به افزایش و امری نگران کننده است، خصوصا که در پیشینه های مرتبط با حوزه خیانت، پیمان شکنی زناشویی با کاهش سلامت روانشناختی پیوند خورده است؛ و اطلاع از خیانت همسر می تواند واکنش های منفی از جمله تعرض جسمانی، خودکشی یا حتی قتل را درپی داشته باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر بخشودگی و باورهای ارتباطی زوجین درگیر در پیمان شکنی زناشویی انجام شد. روش، روش پژوهش شبه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زوج های در شرف طلاق که به واسطه خیانت زناشویی به معاونت و پیشگیری دادگستری شهر کرمانشاه در سال 1398 مراجعه کرده بودند را تشکیل می داد. نمونه پژوهش شامل 24 زوج، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر کدام 12 زوج) جایگزین شدند. شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله درمانی، پرسشنامه های بخشودگی (احتشام زاده و همکاران، 1389) و باورهای ارتباطی (آیدلسون و اپستین، 1982) را تکمیل کردند. مداخله زوج درمانی هیجان مدار به مدت 8 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. در این مدت گروه گواه هیچ مداخله درمانی دریافت نکرد. جهت آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS-21 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار می تواند به طور معناداری موجب افزایش بخشودگی و کاهش باورهای ارتباطی ناکارآمد زوجین دارای تجربه پیمان شکنی زناشویی گردد (0/001 <p).

    نتیجه گیری

    بر این اساس، زوج  درمانی هیجان مدار می تواند به عنوان روشی موثر و کارآمد در افزایش بخشودگی و کاهش باورهای ناکارآمد زوجین توسط درمانگران مورد استفاده قرار گیرد و در نتیجه به بهبود روابط زناشویی کمک نماید. زوج درمانی هیجان مدار که به کمترین امکانات و تجهیزات و هزینه نیاز دارد مورد توجه زوجین دارای تجربه پیمان شکنی قرار گیرد، و درمانگران حوزه خانواده از این برنامه ها برای کاهش مشکلات زوجین دارای تجربه پیمان شکنی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، بخشودگی، باورهای ارتباطی، پیمان شکنی زناشویی
|
  • Soudabeh Ershadi Manesh* Pages 485-501
    Background

    Although aetiology and psychopathology of depression in adolescents emphesised the core factors for developing depression as experiencing negative life events, interpersonal problems and having deficiencies in skills of coping with challenges and problem solving skills, background of therapy shows instead of equipping them to problem solving skills, cognitive behavioural therapy (CBT) has been applied for depression in youth which mainly concentrates on modifying dysfunctional beliefs and negative thoughts.

    Aims

    The aim of the study was to apply creative problem solving therapy (CPST compare with CBT among mild and moderate depressed girl adolescents.

    Method

    Using randomised control trials design, among all comprehensive state secondary girl schools in Tehran two schools were collected randomly based on two-stage sampling and all were tested by Beck’s Depression Inventory, BDI, 1996 and in the next stage were assessed by Short Mood and Feeling Questionnaire (Munoz and Miranda 2000). 96 adolescents were identified as having mild and moderate depression and were randomly assigned in three experimental groups at the same time with the similar conditions. The adolescents within creative problem-solving group underwent a 12 session intervention consisting of creative problem solving techniques adapted from (Osborn 1956, 1979; Stein 1975; Parnes 1979) each session took place for 90 minutes. The second group received cognitive behavioural techniques based on the group manuals (Munoz and Miranda 2000) with the same amount of time. The control group experienced similar time and condition with the same experimenter without receiving any intervention related to depression. All groups were assessed again at session 12 and in two months following the study. The results were analysed using multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed clinically significant improvement of the interaction between treatment and time P = 0.001 < 0.05 in overall depression and Mood and Feelings in both groups compared to the control group which showed no change over time in their scores on the two assessments. Significant differences were also found between CPST (M= 7.37 and CBT M= 10.78) favouring the former. The results from the two month follow-up indicated that the CPST group showed fewer symptoms of depression M = 8.50 compared with the CBT group M=12.22. CPST represents a promising intervention for minor and mild depression in youth.

    Conclusions

    Regarding aetiology of depression in youth, CPST showed reasonable evidence of efficacy in sample. Repetition with a larger sample is required before roll-out to counselling and clinical settings.

    Keywords: Depression, mood, feeling, adolescent, creative problem solving therapy, cognitive behiovor therapy
  • Changiz Rahimi, Melika Sanatnama* Pages 503-510
    Background

    Romantic jealousy is a complex construct composed of several dimensions. Given the multidimensional nature of romantic jealousy, it would be useful to have a measurement scale that would take into account its several components. The main issue of the present study is the multidimensional jealousy scale a suitable scale for measuring romantic jealousy in the Iranian sample?

    Aims

    This study aimed to investigate the psychometric properties of the Persian version of the multidimensional jealousy scale.

    Method

    The present study, in terms of basic-applied purpose, is a questionnaire in terms of the type of survey data collection and in terms of methodology, is one of the experimental studies that has been done in the form of a correlational research. It had a population consisting of all university students studying at Shiraz University in the academic year of 2019-2020. The present study sample, based on Cochranchr('39')s formula, consisted of 376 participants, and due to the possibility of invalid questionnaires, 428 students were selected by the snowball sampling method. The participants completed the Pfeiffer and Wong Multidimensional Jealousy Scale (1989). To substantiate the entire questionnaire reliability and the pertaining parameters, Cronbach’s alpha was computed.

    Results

    The results of the multidimensional jealousy scale along with its three dimensions (cognitive, emotional and behavioral) have a good reliability (Cronbachchr('39')s alpha coefficient of 0.83 - 0.94). As well as, for vitality and component of multidimensional jealousy scale.

    Conclusions

    The Persian version of the multidimensional jealousy scale is a good tool for evaluating romantic jealousy in three dimensions (cognitive, emotional and behavioral) in Iranian population.

    Keywords: Multidimensional jealousy, romantic jealousy, reliability, validity
  • Mandana Shaeban, Mehrangiz Peyvastegar*, Zohreh Khosravi Pages 511-520
    Background

    Psychotherapy for therapists increases emotional development and improves interpersonal skills and empathy, as well as self-awareness in understanding individual problems, conflicts, and values; Accordingly, the main question of the research is whether the native model of schema can affect the performance of therapists.

    Aims

    The aim of this study was to determine the effectiveness of the localized model of therapeutic design on changing the schemas of therapists.

    Method

    Method was quasi-experimental with pre-test, post-test and a three-month follow-up, Out of 55 therapists of Ofogh Salamat, Hamraz, Savalan and Ordibehesht Counseling Centers in District 5 of Tehran, 16 therapists were selected using sampling and were randomly assigned to two experimental groups (8 people) and witnesses (8 people). Both groups responded to the Young Response Questionnaire (1994) in three stages: pretest, posttest, and follow-up. The experimental group participated in 10 90-minute sessions in the treatment interventions of the localization of the schema therapy protocol (Farell & Shaw, 2018) for the therapists, and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using repeated measures variance of analysis

    Results

    Variation analysis of repeated measurements showed that the two groups were significantly different in reducing other areas of severity and earache (P< 0/05); The results also show that the scores of other areas (cutting and rejection, self-regulation and dysfunction) of the subjects in the experimental group decreased compared to the control group after the intervention, but this decrease was not significant (P< 0/05).

    Conclusions

    The localized model of schema therapy modified schemas in other areas of attention and eloquence; Therefore, it can be expected that the localized model of treatment plan will help the therapist to recognize his unhealthy mentalities.

    Keywords: Localization, schema therapy, therapists
  • Sepideh Younesi, Mohammad Hatami*, Afshin Salahyan Pages 521-532
    Background

    According to research, educational stress perception is an effective variable in adolescentschr('39') psychological health. Schema therapy, on the other hand, is one of the third-generation therapies and an appropriate method for treatment of psychological disorders in terms of efficiency and cost. Little research, however, has been carried out on the effectiveness of this treatment on adolescentschr('39') educational stress perception.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group schemas therapy on reducing studentschr('39') educational stress perception. But first, the relationship between the disturbing variable of mothers chr('39')parenting styles and studentschr('39') educational stress perception was examined and controlled.

    Method

    This study was a quasi-experimental study of pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population of the present study included all 10th grade female high school students in Tehran who were studying in the academic year 2018-2019. Among these, 300 students were selected by cluster random sampling method, out of whom 30 students were selected based on inclusion criteria and then randomly divided into two groups of 15 i.e. experimental and control. The experimental group received group schema therapy during sixteen one-hour sessions. The research tools were: Badiavi and Gabriel Educational Stress Perception Questionnaire (2015) and Bamrind Parenting Methods Questionnaire (1991). Analysis of variance with SPSS16 software and repeated measures were used to examine the relationship between quantitative variables.

    Results

    In the post-test, there was a significant relationship between the two groups of experimental and control in terms of educational stress perception with the control of parenting styles.

    Conclusions

    The results of the study showed that group schema therapy was effective in reducing studentschr('39') educational stress perception during the period. Therefore, it can be considered as one of the intervention programs at education-related counseling centers.

    Keywords: Schema therapy, educational stress perception, parenting styles, students
  • Saeid Pournaghash Tehrani*, Mona Malekahmad, Masoud Gholamali Lavasani Pages 533-536
    Background

    One of the most important discussion in the field of drug dependence and drug abuse is the occurrence of cognitive-emotional processes in the victims of drug abusers. This is because the chronic use of drugs leads to long-term destruction on the functioning of the brain. In fact, addiction to drugs is considered as a complicated mental processes which involves emotional, cognitive and biological factors.

    Aims

    The present was carried to evaluate different dimension of cognitive-emotional aspects of personality based on Cloninger’s theory in methamphetamine users and comparing it with normal individuals.

    Method

    current study is an causaul comparative research. Fifty methamphetamine users who referred themselves to drug clinics for treatment, in addition to 50 normal subjects were selected as participants selected in available sampling method.

    Results

    Data analysis involving multiple analysis variance as well as regression analysis for all scales of personality questionnaire.

    Conclusions

    Also, there was ashown that the scores for all scales of personality questionnaire were high except for the scale of persistence and psychological profile of the addicts showed that their psychological health was worse than that of the normal group. Furthermore, within the addict group all psychological profiles were high which requires close attention of research clinicians.

    Keywords: Novelty seeking, harm avoidance, reward dependence, persistence, self-transcendence, cooperation, self-directedness
  • Hessam Sarvahed*, Kiumars Farahbakhsh, Mohammad Asgari Pages 537-550
    Background

    Today, job readiness of pilots is one of the most important concerns of organizations and airlines. This has led psychologists in recent years to conduct specialized research to discover the factors affecting the job readiness of passenger pilots.

    Aims

    The aim of this study was to qualitative investigate the structural factors affecting the job readiness of passenger pilots.

    Method

    This research was conducted with a qualitative approach and thematic analysis method based on Brown and Clark model. In this study, all pilots of an airline in Tehran in 1398 were considered as the study population. Sampling was done by purposive method and after selecting the pilots based on the input criteria, semi-structured interviews with the pilots continued until the theoretical saturation was reached. In this study, 10 pilots were interviewed and the obtained data after analysis, were classified and coded.

    Results

    During the analysis, a total of 136 initial codes, 17 sub-themes and 3 main themes were obtained. Findings were identified in the form of 3 main themes of contextual factors hindering the job readiness of passenger pilots, the organizational factors promoting the job readiness of passenger pilots and the organizational factors hindering the job readiness of passenger pilots.

    Conclusions

    This study showed that three categories of factors in the country and airlines are effective on the job readiness of passenger pilots that should be considered.

    Keywords: Structural factors, job readiness, flight safety, passenger pilots, airlines
  • Maryam Zabet, Jahanger Karami*, Kamran Yazdanbakhse Pages 551-566
    Background

    Obsessive-compulsive disorder is one of the most common and debilitating psychological disorders. Numerous studies have examined the effectiveness of cognitive-behavioral therapies and third generation on the improvement of obsessive-compulsive disorder, But the main issue is that if new therapies such as imagery Rescripting and reprocessing therapy affect womenchr('39')s obsessive-compulsive disorder?

    Aims

    This study was implemented to study the effectiveness of imagery Rescripting and reprocessing therapy on cognitive abilities, distress tolerance and symptoms of obsessive-compulsive disorder in women.

    Method

    The present study is a quasi-experimental. The quasi-experimental design of the present study was pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population of this study consisted of all women aged 20 to 45 years in Kermanshah in 1397. The research sample was 40 women aged 20 to 45 years in Kermanshah who were selected by purposive sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. Structured clinical interview, Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (Goodman et al., 1986), Nejati cognitive ability questionnaire (2013) and Simmons et al. (2005) Distress Tolerance Scale (DTS) were used to collect data. The experimental group received 12 sessions of 90 minutes imagery Rescripting and reprocessing therapy (IRRT) based on the approach of O’Shea and Moran (2019) once a week and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using mixed variance analysis with repeated measuring.

    Results

    The results of mixed variance analysis with repeated measuring showed that imagery rescripting and reprocessing therapy (IRRT) is effective in reducing cognitive problems and the symptom of obsessive-compulsive disorder and increasing distress tolerance (P≤0/001).

    Conclusions

    Based on the findings of this study and considering that the pattern of imagery Rescripting and reprocessing therapy Focuses on images, feeling, disturbing memories, and cognitive reconstruction, it can be considered as an effective intervention along with other therapeutic interventions for patients with obsessive-compulsive disorder Practically used.

    Keywords: Imagery rescripting, reprocessing, cognitive abilities, distress tolerance, obsessive-compulsive disorder, women
  • Mojgan Mirza* Pages 567-577
    Background

    Depression due to divorce in the elderly is a negative psychological response. Diagnosis, classification, and comparison of divorce-related depression levels in older women and men have received less attention.

    Aims

    The aim of this study was to automate data processing to identify, classify and compare levels of depression due to divorce in older men and women.

    Method

    The present study is an applied descriptive-survey research. The study was conducted in the elderly community seeking divorce in Gonbad Kavous. Before divorce, data were collected from the research community using the Geriatric Depression Scale. Fifteen normal and available couples with the necessary conditions were included in the study as a sample. Four months after the divorce, data were collected from sample couples using the Elderly Depression Scale and then randomly divided into training and experimental groups. MATLABR2016b software was used to implement artificial neural network with fuzzy logic approach. The ANFIS system was trained and then tested separately for older men and women. System performance was determined using the ROC curve. The prevailing level of depression after divorce in women was compared to elderly men.

    Results

    Evaluation of ROC curve with TPR ˃94/66%, FPR ˃94/31% and AUC ˃0/84 (P= 0/000) showed high accuracy of the model. In addition, men were more likely to be depressed than women after divorce.

    Conclusions

    During the primary care program, in addition to using the system designed as a screening tool for early detection of psychological disorders in the elderly to increase the accuracy of specialist diagnosis, the possibility of appropriate and timely treatment for depressed men and women will be provided

    Keywords: Elderly, divorce, depression, artificial neural network, fuzzy logic
  • Mona Valeh, Omid Shokri*, Hasan Asadzadeh Pages 579-596
    Background

    Recent studies allude to an increasing trend in teachers to retire early from their profession and pay less attention to maintaining a health-oriented, occupational lifestyle. This highlights the need to develop psycho-educational interventions aimed at strengthening psychological capital in teachers.

    Aims

    This study was aimed to investigate the effectiveness of empowerment training program to increase psychological capital and emotional well-being related to the job of a group of female teachers.

    Method

    The present research was quasi-experimental with pretest, posttest, control group design and two-month follow-up period. The statistical population of the study included all female teachers of the first and second course of secondary school in the 4th educational region of Tehran in the first semester of the 99-98 academic year. Among them, 60 female teachers in experimental (n=30) and control (n=30) groups who were selected by convenience sampling method, before and after training answered the psychological capital questionnaire (Luthans, Avolio, Avey, & Norman (2007).) and the the Job-Related Affective Well-Being Scale (Van Katwyk, Fox, Spector & Kelloway (2000). Teacherschr('39') psychological empowerment training package (Baum et al. (2018).) was performed in 10 sessions and 2 hours in each session, in a group method for the experimental group. For data analysis, simple mixed analysis of variance statistical method was used.

    Results

    The results indicated that,in the short and long term teacherschr('39') psychological empowerment training package was effective in increasing psychological capital, positive dimension of job-related emotional well-being and in contrast was empirically effective in reducing negative teacher emotions, the negative aspect of job-related emotional well-being (p< 0/001).

    Conclusions

    In summary, the results of the present study showed that the realization of teachers chr('39')psychological empowerment concerns and the provision of essential prerequisites for professional development and growth in them is based on promoting teacherschr('39') psychological capital, strengthening coping resources and improving their mental resilience

    Keywords: Teacher resilience, psychological capital, occupational well-being
  • Fatemeh Nikpour, Javad Khalatbari*, Omid Rezaee, Farhad Jomehri Pages 597-607
    Background

    Divorce is among the important factors, which can cause the family circle to disintegrate. It has many consequences on the society and can be the origin of numerous social harms.

    Aims

    The purpose of this study was to comparing effectivness of schema therapy and acceptance/commitment therapy on forgiveness among divorced women of Tehran city.

    Method

    This experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group and two months follow-up. The statistical population of this study included all the divorced women of Tehran city in year 1397. In this study, 45 divorced women were considered as the sample size in two experimental group’s (each group of 15 women) and control (15 women). The experimental groups underwent schema therapy (12 sessions 90 minutes) and acceptance commitment (12 sessions 90 minutes), but the control group received no training. To collect data Heartland forgiveness scale (HFS) of Thompson and et al (2005). Data analysis was performed using SPSS-24 software in two sections: descriptive and inferential (analysis of variance with repeated measures and Bonferroni).

    Results

    The results showed that both of the schema therapy and acceptance commitment therapy used in this study can significantly improve forgiveness among divorced women. But acceptance/commitment therapy on forgiveness has a greater impact. Results highlight the importance of these interventions for forgiveness among divorced women and providing new perspectives in clinical interventions.

    Conclusions

    So pay attention to the effectiveness of schema therapy and acceptance commitment therapy in counseling and psychotherapy of forgiveness among divorced women has a special significance.

    Keywords: Schema therapy, acceptance commitment therapy, forgiveness, divorce
  • Mohamadmahdi Majlesazar, Khalil Ghaffari*, Faezeh Nateghi Pages 609-620
    Background

    The issue of lifestyle and the need for families to be familiar with the components of this lifestyle on the one hand and the issue of intergenerational gap between parents and children on the other hand, is one of the most important issues in the field of family pathology today. Despite the importance of developing an educational model based on the Islamic lifestyle in order to reduce the intergenerational gap, this issue has been neglected in studies.

    Aims

    The aim of this study was to develop and validate the educational model of parents based on the Islamic lifestyle in order to reduce the generation gap.

    Method

    This study was based on a mixed exploratory design (qualitative and quantitative approach). In the qualitative part, the descriptive-analytical method is used and in the quantitative part, the survey method is used. The research population included all the theoretical foundations related to the Islamic lifestyle pattern and the intergenerational gap and other reliable sources related to this field, and 15 education specialists and experts in this field were used to validate the model. Purposeful sampling method was used for sampling. Data collection methods were document review, and field model validation. Data collection tools were phishing and a researcher-made questionnaire. In order to analyze the data in the qualitative part, the inferential analytical method was used and in the quantitative part, the descriptive statistical index was used, which included the frequency and average frequency.

    Results

    The findings of the study led to the development of an educational model for parents based on the Islamic lifestyle, including goals, principles, content, methods and methods of evaluation. The obtained validity was confirmed.

    Conclusions

    The parental education model based on the Islamic lifestyle extracted from the present study can be used to reduce the generation gap between parents and adolescent children.

    Keywords: Parents' educational model, islamic lifestyle, intergenerational gap
  • Maryam Tofangchi, Zohreh Raeisi*, Amir Ghomrani, Hassan Rezaee Pages 621-634
    Background

    Although distress tolerance plays a significant role in mental and physical health, developing specific interventions regarding an increase in distress tolerance has rarely been paid attention to. The impacts of the compassion-based intervention on psychological features of individuals with psychosomatic conditions have been rarely examined as well.

    Aims

    The goals of the present study were, first, to introduce the distress tolerance promotion package (DTPP) and, second, to compare its effectiveness with compassion-focused therapy (CFT; Gilbert, 2010) in terms of self-criticism, fear of negative evaluation, and anxiety in women with chronic tension-type headaches.

    Method

    The research was quasi-experimental with the pretest, posttest, and control group design. The statistical population included all women with tension-type headaches referred to headache and neurology clinics in Isfahan in 2019. Forty-eight women with tension-type headaches using purposeful sampling method were selected and randomly assigned to DTPP (n=16), CFT (n=16), and control (n=16) groups. DTPP and CFT groups attended a 90-minute session per week for 8 weeks, whereas the control group received no particular intervention. The participants were assessed using the scales of self-criticism (Gilbert et al., 2004), the fear of negative evaluation (Leary, 1983), and anxiety (Beck et al., 1998) in the pretest and posttest stages.

    Results

    The MANCOVA results revealed that compared to the control group, DTPP and CFT groups lead to significant improvements in each of the scales of self-criticism, the fear of negative evaluation, and anxiety in the women with tension-type headaches. DTPP was also shown to have a greater positive effect on the reduction of self-criticism compared to CFT.

    Conclusions

    Based on the findings, the effectiveness of the newly designed distress tolerance promotion package and compassion-focused therapy were approved on self-criticism, fear of negative evaluation, and anxiety in women with chronic tension-type headaches.

    Keywords: Distress tolerance, compassion-focused therapy, self-criticism, fear of negative evaluation, chronic tension-type headaches
  • Shahla Farahzad Bourojeni, Reza Ahmadi*, Ahmad Ghazanfari, Tayebeh Sharifi Pages 635-651
    Background

    Multiple sclerosis (MS) can affect the quality of life in individuals with this illness by posing numerous nervous disorders. Clearly, there is a gap in studying the efficacy of educational programs about pain self-efficacy and distresses tolerance in patients with MS.

    Aims

    In this study, the aim was to investigate the difference between the efficiency of mindfulness-based group therapy and motivational interviewing efficiency regarding pain self-efficacy and distresses tolerance in patients with MS.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted using a control group pre-test, post-test, and follow up design. The population included all patients with MS who were referred to Shahid Vafaee center in Boroujen, Iran, by 2019. Among the 138 patients with MS, a total of 36 were selected through convenience sampling and placed in the experimental and control group via using the random assignment method. An intervention program (Kabat-Zinn et al., 1992) associated with mindfulness-based group therapy was held for 12 sessions, each session lasted 90 min. For the experimental group, the researcher held 12 sessions of 90 minutes using motivational interviewing group therapy (David Rosengren, 2005). The instruments used in this study were the pain self-efficacy questionnaire (Nikolas, 2007) and the distress tolerance questionnaire (Simons and Gaher, 2005). To perform data analysis, an analysis of variance on repeated measure design was used via SPSS software version 22.

    Results

    It was found that both the mindfulness-based group therapy and the motivational interviewing group therapy were significantly correlated with the pain self-efficacy variable (p=0.002). Another significant association was also found between the distresses tolerance variable and both mindfulness-based group therapy and the motivational interviewing group therapy (p=0.001). Yet, there was seen no significant difference between the efficiency of mindfulness-based group therapy and that of the motivational interviewing group therapy in the pain self-efficacy and distresses tolerance of patients with MS. The present study showed that both mindfulness-based group therapy and motivational interviewing group therapy improve the rate of pain self-efficacy and distress tolerance in MS patients. Throughout the process of mindfulness- and motivational interviewing group therapy, patients learn to become aware of their mental processes through behavioral, cognitive, and metacognitive strategies. Such a process also helps them improve their pain self-efficacy and distresses tolerance.

    Conclusions

    the mindfulness-based group therapy and the motivational interviewing group therapy can effectively influence the pain self-efficacy, tolerance, distresses tolerance, and experiential avoidance of patients with MS.

    Keywords: Patients multiple sclerosis (ms), distresses tolerance, pain self-efficacy, mindfulness-based group therapy, motivational interviewing group
  • Azam Iamni Rad, Mohsen Golmohmmadian*, Omid Moradi, Mahmoud Godarzi Pages 653-665
    Background

    The statistics of extramarital affairs are increasing due to its negative effects in different societies and it is a matter of concern, especially that in backgrounds related to infidelity, extramarital affairs is associated with a decrease in psychological health; And knowing that your spouse is unfaithful can lead to negative reactions, including physical assault, suicide, or even murder.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion-oriented couple therapy on forgiveness and communication beliefs of couples involved in Marital Infidelity.

    Method

    The research method was quasi-experimental and was a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this study included couples on the verge of divorce who had referred to the Deputy for Justice and Prevention of Kermanshah in 2019 due to marital infidelity. The research sample consisted of 24 pairs, which were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (12 pairs each). Participants completed the Forgiveness Questionnaire (Ehteshamzadeh et al., 2010) and Communication Beliefs (Idelson and Epstein, 1982) before and after the treatment intervention. Emotional couple therapy intervention was performed for 8 sessions for the experimental group. During this period, the control group did not receive any therapeutic intervention. To test the hypotheses, multivariate analysis of covariance was used using SPSS-21 software.

    Results

    Findings showed that emotion-oriented couple therapy can significantly increase forgiveness and reduce dysfunctional communication beliefs of couples with marital breakage experience (p< 0/001).

    Conclusions

    Accordingly, emotional couple therapy can be used by therapists as an effective and efficient way to increase forgiveness and reduce the couplechr('39')s dysfunctional beliefs, and thus help improve marital relationships. Emotional couple therapy that requires the least facilities, equipment, and costs should be considered by couples with experience of breach, and family therapists should use these programs to reduce the problems of couples with breach of experience.

    Keywords: Emotional couple therapy, forgiveness, communication beliefs, marital breach