فهرست مطالب

عقل و دین - پیاپی 22 (بهار و تابستان 1399)

نشریه عقل و دین
پیاپی 22 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاروق طولی، محمد نجاتی*، عباس تقوی صفحات 7-22

    پرسش از معنای زندگی قابل تحلیل به چند سول عمده است: اول اینکه آیا زندگی معنا دار است و در صورت معناداری، معنای آن ذاتی است؟ در صورت پاسخ مثبت، معنای ذاتی زندگی چیست؟ اما در صورت پاسخ منفی، آیا اموری از سنخ ارزش یا هدف وجود دارند تا به واسطه آنها بتوان زندگی فاقد معنا را معنا دار نمود؟ عمده تکاپوی خداباوران، موحدین و غیر موحدین دیندار و فیلسوفان و غیر فیلسوفان به یکی از این وجوه اختصاص یافته است. در مقاله حاضر امور نامطلوب این جهانی به دو قسم دردها و رنج ها تفکیک شده است. رنج ها نیز خود به دو قسم رنج های اولیه قابل علاج و رنج های ثانویه غیر قابل علاج تقسیم می شوند. رنج های اولیه مشتمل بر دو نوع رنج های روانشناختی سهل العلاج و رنج های فلسفی صعب العلاج هستند. رنج های اولیه، شرط لازم تحقق رنج های ثانویه ممتنع العلاج هستند. رنج های ثانویه همان رنج هایی هستند که مسئله بی معنایی و پوچی زندگی را به وجود می آورند. بر این اساس اگر شخصی که دچار رنج های ممکن العلاج شده، نتواند به نحو شایسته ای چرایی وجود این گونه رنج ها در زندگی بشر و رنج کشیدن خویش را تحلیل و تبیین نماید، آنگاه رنج های سهمگین و ممتنع العلاج ظهور و بروز خواهند یافت. این رنج ها نتایجی چون پوچ گرایی، احساس ناامیدی و افسردگی و جبر مطلق، بی معنا انگاری زندگی، خودکشی، کفر و الحاد را در پی دارند.

    کلیدواژگان: رنج اولیه، رنج ثانویه، رنج روانشناختی، رنج فلسفی، بی معنایی زندگی
  • مرجان عسگری بابادی*، فرج الله براتی، گودرز شاطری، صادق خوشخو صفحات 23-38

    از چالش برانگیزترین مساله مورد توجه فیلسوفان و متکلمان رابطه عقل و ایمان است. این جستار در پی آن است که موضوع فوق الذکر را از منظر دو فیلسوف سرشناس و عقل گرای اسلامی و غرب مورد بررسی قرار دهد. هر دو فیلسوف برآنند که باورهای دینی باید مبتنی بر عقل باشد؛ با این تفاوت که عقلی که مورد توجه علامه طباطبایی است عقل استدلالی است، ولی سویین برن عقلانیت را مبتنی بر احتمال منطقی و عقلانیت استقرایی می داند. سویین برن همانند علامه ایمان را اعتقاد صرف نمی داند؛ بلکه معتقد است که آثار ایمان باید در عمل هم ظاهر شود و عمل انسان مهمتر از باور اوست. علامه متعلق ایمان را عینی و خارجی یعنی غیرگزاره ای می داند ولی سویین برن ایمان را امری گزاره ای می داند که مبتنی بر اعتقاد و معرفت میباشد

    کلیدواژگان: عقل، ایمان، طباطبایی، سوین برن
  • مصطفی سامانی*، احمد بهشتی، حبیب الله ابراهیمی صفحات 39-56

    مسئله ی علم باری تعالی قبل و بعد الایجاد اشیاء یکی از عمیق ترین و غامض‏ترین مسایل فلسفی و کلامی در تاریخ تفکر اسلامی بوده است. شیخ الرییس، علم باری تعالی به ماسوی قبل و بعد الایجاد اشیاء را به واسطه ی صور مرتسمه و علم حصولی می داند. علامه خفری با دقت نظر و ارایه دلایل متقن، با رد صور مرتسمه و با مطرح کردن علم کمالی اجمالی و تفصیلی، بیان می کند که علم باری تعالی عین ذات و ذات واجب به اعتبار ذاتش، منشاانکشاف تمامی موجودات بوده و عین آن چیزی است که در خارج ایجاد کرده است؛ پس تمامی ممکنات به اعتباری علم الهی و به اعتباری معلوم الهی اند. خفری اعتقاد به صور مرتسمه را مستلزم محل واقع شدن، منفعل شدن و استکمال ذات به وسیله صور مرتسمه دانسته است. نگارنده معتقد است که صدرالدین شیرازی در مسئله ی علم باری تعالی قبل و بعد الایجاد اشیاء از آراء علامه خفری تاثیر پذیرفته است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، علامه خفری، علم الهی، صور مرتسمه، علم ذاتی
  • مهدی قلی پور*، محمد سعیدی مهر، سید صدرالدین طاهری صفحات 57-75

    یکی از مسایل مهم وجود شناسی صفات خداوند، مسئله رابطه ذات و صفات الهی و کیفیت اتصاف ذات خداوند متعال به صفات کمال است. پرسش این است که آیا صفات کمال از حیث وجود خارجی، عین ذات الهی هستند یا زاید بر ذات؟ این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی در صدد بررسی آراء عضدالدین ایجی در مسئله مزبور است. ایجی متکلمی اشعری است و در این مسئله از دیدگاه اشاعره که طرفدار زیادت خارجی صفات بر ذات الهی هستند حمایت می کند. با این وجود، وی در کتاب «المواقف» به نقد ادله اشاعره می پردازد، بدون آن که خود استدلال جدیدی را ارایه کند. افزون بر آن، دلایل قایلین به عینیت ذات الهی با صفات کمال را نیز نقد می کند. گویا بسنده کردن به نقد ادله مخالف را دلیلی کافی برای حمایت از دیدگاه مورد قبول خود می داند. در این مقاله نشان داده خواهد شد که هرچند نقدهای ایجی بر ادله اشاعره وارد است، اما نقدهای وی بر ادله قایلین به عینیت، قابل پاسخگویی است. نتیجه نهایی مقاله آن است که تلاش ایجی برای دفاع از مسلک اشعریان در مسئله زیادت صفات بر ذات، قرین توفیق نبوده است.

    کلیدواژگان: واجب الوجود، توحید صفاتی، صفات ذات، زیادت، ایجی
  • رضا نوروزی* صفحات 75-90

    فرهنگ های مختلف، روش های متفاوتی برای زندگی انسان ارایه می دهند که برخاسته از نگرش های متفاوت آنها به عالم هستی و انسان است و ارزیابی هر کدام از این سبک های زندگی، نیازمند تحلیل دقیق و عمیق مبانی آنها است. از بین مبانی سبک زندگی، خودشناسی از مهم ترین مبانی محسوب می شود و سوال مهم در این بحث، تاثیر خودشناسی بر سبک زندگی و تحلیل نحوه این تاثیرگذاری است. بدین منظور در این نوشتار با روش تحلیلی - توصیفی، با تبیین هویت و حقیقت انسان و جایگاه او در عالم هستی و بر اساس ارتباط تنگاتنگ لایه های وجودی انسان، تاثیر خودشناسی بر سبک زندگی اسلامی، و تاثیر سبک زندگی بر تکامل انسان بررسی شده است و از منظر عقل و دین نحوه این تاثیرگذاری مورد تبیین و تحلیل قرار گرفته است. در آموزه های دینی از یک طرف، باورهای اعتقادی انسان مومن در رفتارهای او بروز پیدا می کند که ثمره آن، سبک زندگی خدا محور، آخرت گرا، کرامت خواه و جامع نگراست و از طرف دیگر کوچک ترین رفتار در زندگی انسان، در رسیدن به تکامل روحی او تاثیر گذار است. بر اساس براهین عقلی نیز، حرکت استکمالی انسان در همین عالم مادی آغاز می شود و نفس انسان با حرکت جوهری خود به بالاترین درجات کمال روحی و معنوی دست می یابد.

    کلیدواژگان: خودشناسی، انسان شناسی، سبک زندگی اسلامی، مبانی سبک زندگی، تکامل انسان
  • جعفر ترک زاده، مهدی امیری*، رحمت الله مرزوقی، محمدجواد سلمانپور، جعفر جهانی صفحات 91-112
    این پژوهش با هدف تبیین مفهوم پاسخگویی از طریق غور و بررسی در مبانی نظری و آیات قرآن کریم و روایات دینی مرتبط و با بهره گیری از فرایند چرخه ای تحلیل کیفی انجام شده است. بخش اول پژوهش نشان دهنده فراگیر بودن مفهوم پاسخگویی در قلمروهای مختلف زمانی، مکانی و موضوعی است؛ از پاسخگویی در برابر خداوند تا پاسخگویی به مردم. در بخش دوم از طریق مطالعه آیات قرآنی و تدبر بر روی آنها با بهره گیری از فهرست موضوعی تفاسیر نور و نمونه و با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی فرایند چرخه ای تحلیل، 59 مفهوم فراگیر احصاء و سپس این مفاهیم در ذیل 20 مفهوم محوری دسته بندی و در نهایت 9 مفهوم سازماندهی شده مشتمل بر حق گرایی، باطل گریزی، اطاعت الهی، عدم تکبر، ایمان، عمل صالح، تقوا، موازین الهی و وعده الهی به عنوان مبانی پاسخگویی در سه حوزه شناختی، عاطفی و رفتاری به منظور ترویج و توسعه آموزه های قرآنی حکمرانی اسلامی در سیستم های اجتماعی عقلانی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، مسئولیت، حکمرانی دینی
  • حمیدرضا شب بویی*، محمد قمی اویلی صفحات 113-128

    امام خمینی در کنار فقاهت خود شخصیت بی نظیری در علوم فلسفه و عرفان داشتند لذا نمی توان در منظومه فکری ایشان دیدگاه های فلسفی و عرفانی امام خمینی را نادیده گرفت، در حقیقت اندیشه عرفانی امام بستر و زمینه ساز اندیشه فقه سیاسی ایشان بوده است. از منظر امام خمینی بین ولایت انسان کامل و ولایت فقیه یک نوع تناسب و هماهنگی است که در دوران غیبت امامت سیاسی انسان کامل، در ولایت فقیه تجلی و تبلور یافته است. تشریعات وارد شده در دین اسلام، ریشه در تکوین و عالم حقیقت دارد و رسیدن به سر و باطن حقایق اسلام تنها میسور انسان کامل است. از آنجا که ولایت فقیه شانی از شیون ولایت مطلقه انسان کامل است؛ اراده های جامعه را در جهت اراده انسان کامل تفسیر نموده است و تیوری ولایت فقیه، ظهور و تجلی ولایت انسان کامل در حوزه اجتماعی و سیاسی در دوران غیبت می باشد. این مقاله در صدد تبیین و اثبات این مسئله می باشد که بن مایه های فلسفی و عرفانی امام زمینه ساز و ظهور اندیشه فقهی امام (تیوری اندیشه ولایت فقیه) است.

    کلیدواژگان: ولایت انسان کامل، امام خمینی، ولایت فقیه، دوره غیبت
  • عباس بخشنده بالی* صفحات 129-142

    یکی از مهم ترین ویژگی های متمایز کننده انسان از دیگر انواع مخلوقات، خردورزی است. در موارد متعدد این ویژگی که در انسان وجود دارد دچار آسیب های جدی شده و کارایی خود را برای شکل دهی جهان بینی صحیح از دست می دهد. چنین انسانی نمی تواند در راستای خودشکوفایی مناسب و مورد تایید ادیان آسمانی برنامه ریزی کرده و گام بردارد. بنابراین، شناخت عوامل آسیب زا در خردورزی از اهمیت و ضرورت برخوردار می باشد. این جستار با روش توصیفی-تحلیلی در پی واکاوی گزاره های کتاب شریف نهج البلاغه درباره عوامل آسیب زا در عقل می باشد. یافته های تحقیق حاکی از آن است برخی عوامل فردی مانند تاثیرات منفی هوای نفس، شیطان و جذب جهان مادی می تواند در محدودسازی عقل تاثیرگذار باشد. و عوامل اجتماعی مانند عوام زدگی، همنشینی با انسان های نامناسب و انحرافات اجتماعی نیز در این آسیب اهمیت دارند. در نتیجه با برداشتن موانع خردورزی می توان مسیری متعالی در دنیا و آخرت را برنامه ریزی و اجرا نمود.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، عقل، شکوفایی نفس، آسیب شناسی
  • قاسم فائز*، اعظم خدامی پور، سید محمد رضوی صفحات 143-162

    فهم روایات ، نیازمند روش صحیح علمی است که آن را « فقه الحدیث » می نامیم. بررسی متن، مهم ترین راه  ارزیابی حدیث است که حتی درصورت صحت سند آن، حکم بطلان حدیث را امضاء می کند. محدثان شیعه تلاش های فراوانی جهت فهم صحیح کلام معصومین (ع) انجام داده اند . شرح اصول کافی ملاصدرا، از جمله شروحی است که بر این منبع مهم شیعی نگاشته شده است؛ این مقاله با تکیه بر این اثر ارزشمند، تلاش کرده است تا با روش توصیفی - تحلیلی روش های ملاصدرا را در فهم احادیث استخراج کند. نتایج پژوهش نشان می دهد که ملاصدرا در شرح روایات،از اصولی هم چون توجه به معانی دقیق واژه ها، توجه به علم صرف و نحو، توجه به آرایه های ادبی ، توجه به قراین ناپیوسته درفهم احادیث، تاویل روایات متشابه، تشکیل خانواده ی حدیث، بیان وجوه معنایی مختلف وبهره گیری از عقل برای بیان حدیث بهره جسته است.

    کلیدواژگان: حدیث، روشهای فهم حدیث، شرح اصول کافی، ملاصدرا
  • مسلم صالحی زاده، احمد بهشتی*، علیرضا مختاری صفحات 163-176

    این نوشتار بر آن است که به نقد و بررسی برخی آرای تفسیری ابومسلم مستخرج از مجمع البیان، با تاکید بر نظرات ارزشمند علامه طباطبایی بپردازد. علامه پس از ذکر نظر خویش گاهی نظر مخالف خود را با بیان نام ابومسلم ارایه کرده و گاهی اشاره ای به نام او نکرده و با دلایل متقن به رد نظرات  ابومسلم پرداخته است. در این جا آن نظراتی مطرح شده که علامه صرفا به نقد آنان پرداخته است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای و کیفی استفاده شده است. ازجمله موضوعاتی که به آنان پرداخته شده می توان به موضوعاتی همچون: نظر فقهی- تفسیری ابومسلم، چگونگی دفن هابیل، معاد و رستاخیز، اشاره نمود که من حیث المجموع نقدهای علامه بر آرای ابومسلم که منجر به رد نظرات او شده شامل این حالت ها می گردد که عبارت اند از: 1- آرای ابومسلم که خلاف ظاهر و سیاق آیه بوده؛ 2- مقولاتی که توجیه و دلیل نداشتند؛ 3- مقولاتی که با دلایلی آن ها را نپذیرفته است.

    کلیدواژگان: تفسیر، مجمع البیان، طبرسی، ابومسلم، علامه طباطبایی
|
  • Farugh Tooli, Mohammad Nejati *, Abbas Taghavi Pages 7-22

    The problem of the meaning of life can be divided into several main questions: First: Does life has meaning, and if it has meaning, is its meaning intrinsic? If so, what is the intrinsic meaning of life? If not, are there any virtues or goals by which meaningless life can become meaningful? Theists, monotheists, religious non-monotheists, philosophers and non-philosophers have mainly had one of these two viewpoints. In this article, the undesirable affairs of this world are divided into two types: pains and suffering. Sufferings are also divided into two types: curable primary sufferings, and incurable secondary sufferings. Primary suffering can be of easily-curable psychological suffering or a difficult-to-cure philosophical one. Primary sufferings are necessary condition for the occurrence of the secondary sufferings. The secondary sufferings are the very ones which create the problem of meaninglessness and absurdity of life. Accordingly, in case the person enduring the curable sufferings is unable to acceptably understand and analyze the reason for the existence of these sufferings and why he suffers in life, intense and hard-to-cure sufferings will occur.  These sufferings lead to consequences such as absurdity, feelings of hopelessness, depression and absolute predestination, meaninglessness of life, suicide, and atheism.  

    Keywords: Primary suffering, Secondary suffering, Psychological suffering, philosophic suffering, meaninglessness of life
  • Marjan Asgaribabadi *, Farajalah Barati, Goodarz Shatere, Sadeq Khoshkhoo Pages 23-38

    One of the most challenging issues for philosophers and theologians is the relationship between reason and faith.  This research is to examine the above subject from the perspective of two prominent and rationalist philosophers (one, Moslem and the other, western). Both philosophers believe that religious beliefs should be based on reason. The difference is that the reason considered by Allameh Tabatabaee is the rational deduction, while Swinburne considers rationality based on logical probability and inductive rationality.  Allamah and Swinburne both consider faith not to be mere belief, and they both believe that one’s belief must appear in one’s action, and human’s action is more important than his belief. Allamah considers faith to be objective and external, that is non-propositions, but Swinburne considers faith to be of proposition, which is based on belief and knowledge.

    Keywords: reason, faith, Allameh Tabatabaee, Richard Swinburne
  • Mostafa Samani *, Ahmad Beheshti, Habib Allah Ebrahimi Pages 39-56

    The present study evaluates the critique of Allameh Khufari on the viewpoint of Ibn Sina in the subject of divine knowledge of objects. Ibn Sina, the divine knowledge of nature in the presence and divine knowledge, conveys to us the knowledge that is obtained through the path of the metaphor. Allameh Khafari divides the necessary science into the finer and finer science of perfection. Therefore, all possibilities - both general and partial, both perceptual and objective ones - are present at the obligatory level of excellence. Therefore, all possibilities are on the credit of divine knowledge and they are recognized as divine. According to the results of this research, Allameh Khufari, through the rejection of morality, for not having the place in the width, and through the failure of the sequence in the form of ink, states that the views of the Mesha'ians regarding the divine science are not correct and expressed. It is sufficient that Allah's intrinsic knowledge of Allah's Masawi is sufficient for the creation of God's blood. It seems that Mulla Sadra in the issue of divine knowledge after the creation of objects is influenced by the views of Allamah Khufari.

    Keywords: Allameh Khufari, Avicenna, Divinity science, Essential Knowledge, imprinted forms
  • Mehdi Gholipour *, Mohammad Saeedimehr, Seyed Sadroddin Tahery Pages 57-75

    One of the important issues in the ontology of God's attributes is the relationship between the essence and divine attributes and the quality of attributing the essence of God Almighty to the attributes of perfection. The question is whether the attributes of perfection are the same as the divine essence in terms of external existence, and the change of essence and attributes is merely conceptual, or are they also variable in addition to the conceptual change outside? This article uses a descriptive-analytical method to examine the views of Az-Din Iji on the cognitive relationship between the divine essence and the attributes of perfection. Eji is an Ash'arite theologian and in this regard also supports the view of the Ash'arites who are in favor of the external abundance of attributes over the divine essence. However, in his book Al-Mawaqif, he criticizes the arguments of the Ash'arites, without presenting a new argument, in addition to criticizing the arguments of those who believe in the objectivity of the essence with the attributes of perfection. It seems that he suffices to suffice to criticize the opposing arguments as a sufficient reason to support his accepted view. In this article, it will be shown that although Eiji criticizes the arguments of the Ash'arites, but his criticisms of the arguments of those who believe in objectivity can be answered. The final conclusion of the article is that Eiji's attempt to defend the Ash'arite profession in the matter of the multiplicity has not been successful.

    Keywords: Obligation of Existence, monotheism of attributes, Attributes of Essence, Excess of Essence, Az-Din Aji
  • Reza Nourouzy* Pages 75-90

    Different cultures introduce different ways for the man’s life, each brought from their various view to the world and the people. Assesing each of these lifestyles needs accurate and deep analysis of their fundamentals. Self-acknowlegment is considered to be one of those most important fundamentals. The important question here is the impact of selfacknowlegment on the lifestyle and its mechanism. Thus, using analyticaldescriptive method and by expressing the man’s identity and truth, and his position in the world and the close relations of the inner layers of the man, the impact of self-acknowledgment on the Islamic lifestyle and the impact of lifestyle on the man’s perfection is studied in this article and this impact has been explained and analyzed accoding to the intellect and religion. According to the religious teachings, a believer’s faith is revealed in his acts whose result is the God-believing, hereafter-believing, great and comprehensive lifestyle; moreover, the smallest action of a man also has its effect in his soul perfection. According to intellectual reason, also, the perfecting move of the man starts in this material world and by substantial motion, the man’s soul (Nafs) achievs the highest stages of perfection in soul and spirituality.

    Keywords: Self-Acknowlegment, Human-acknowlegment, Islamic lifestyle, Fundamentals of perfection, Man’s perfection
  • Jafar Torkzadeh, Mahdi Amiri *, Rahmat Allah Marzoghi, Mohamadjavad Salmanpour, Jafar Jahani Pages 91-112
    The purpose of this study is to explain the concept of response through deep thinking and examining the theoretical foundations and related Qur’an verses and utilizing the cyclic process of qualitative analysis. The first part of the study shows that the concept of response is pervasive in different temporal, spatial and thematic domains; from being accountable to God to being accountable to people and even to being part of the body. In the second part by studying the verses and meditating on them using interpretations Noor and Nemooneh 59 The pervasive concept of statistics And then these concepts are categorized into the following 20 core concepts and finally 9 organized concepts including The tendency to right, to evade falsehood, to follow God, Humility Righteous faith and action, Piety, Standards, And the divine promise In order to promote and develop the Qur'anic teachings, Islamic governance has been proposed in the socio-intellectual systems .
    Keywords: Accountability, Responsibity, Religious governance
  • Hamidreza Shabbooie *, Mohammad Qomi Oyli Pages 113-128

    Imam Khomeini, in addition to his jurisprudence, had a unique personality in the sciences of philosophy and mysticism, so we can not ignore the philosophical and mystical views of Imam Khomeini in his intellectual system.From Imam Khomeini's point of view, there is a kind of harmony and unison between Velayat-e-Faqih and Velayat-e-Kamel, which was manifested in Velayat-e-Faqih during the absence of his political leadership.The laws introduced in the religion of Islam are rooted in the creation and the world of truth, and reaching the top and bottom of the truths of Islam is only possible for a perfect human being. Since Velayat-e-Faqih is one of the things of absolute guardianship of a perfect human being, therefore, he has interpreted the wills of society in the direction of the will of a perfect human being.This article seeks to explain and prove that the philosophical and mystical foundations of the Imam are the basis and emergence of the jurisprudential thought of the Imam (theory of the thought of Velayat-e-Faqih).

    Keywords: Velayat-e-Kamel, Imam Khomeini, Velayat-e-Faqih, Philosophical, mystical
  • Abbas Bakhshandeh Bali * Pages 129-142

    One of the most important distinguishing features of human beings from other types of creatures is rationality. In many cases, this feature that exists in humans suffers serious damage and loses its effectiveness in shaping the correct worldview. Such a person cannot plan and take steps towards proper and approved self-fulfillment of the heavenly religions. Therefore, recognizing the harmful factors in reasoning is important and necessary. This descriptive-analytical study seeks to analyze the propositions of the holy book of Nahj al-Balaghah about the harmful factors in the intellect. Research findings suggest that some individual factors such as the negative effects of the air of the soul, the devil and the absorption of the material world can be effective in limiting the intellect. And social factors such as depopulation, associating with inappropriate people, and social perversions are also important in this damage. Therefore, by removing the barriers of reason, the transcendent path in this world and the hereafter can be planned and implemented.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Intellect, the flourishing of the soul, Pathology
  • Ghasem Faez *, Azam Khodami Pour, Seyed Mohammad Razavi Pages 143-162

    AbstractUnderstanding the narrations requires the correct scientific method, which we call "jurisprudence of hadith".Examining the text is the most important way to evaluate the hadith, which, even if its document is correct, will sign the verdict of invalidity of the hadith. Shiite narrators have made many efforts to correctly understand the words of the Infallibles (AS).A description of Mulla Sadra's sufficient principles is one of the explanations written in a fragment of important Shiite sources.Based on this valuable work, this article has tried to extract Mulla Sadra's methods in understanding hadiths by descriptive-analytical method.The results show that Mulla Sadra in the description of narrations, from principles such as paying attention to the exact meanings of words, paying attention to grammar, paying attention to literary arrays, paying attention to discrete evidences in understanding hadiths, interpreting similar narrations, forming a family of hadith, expression Various semantic aspects and the use of intellect have been used to express the hadith.

    Keywords: Hadith, methods of understanding hadith, Adequate description of the principles, . Mulla Sadra
  • Moslem Salehizadeh, Ahmad Beheshti *, Alireza Mokhtari Pages 163-176

    The current study is aimed at reviewing a selection of Abu-Moslem’s exegetical comments in Majma al-bayan from Allameh Tabatabaee’s perspective. After expressing his own precious ideas on some issues, Allameh has criticized Abu-Moslem’s exegetical opinions directly, and sometimes has questioned his ideas without even mentioning his name. Allameh has rejected some of Abu-Moslem’s exegetical ideas using convincing reasons. The present qualitative research study intended to specifically deal with Abu-Moslem’s ideas criticized by Allameh. This library-based research reviewed certain topics such as Abu-Moslem’s jurisprudential-interpretive commentary, how Abel was buried and what processes were conducted in his burial, resurrection, rational reasoning, etc. Allameh’s critique discards Abu-Moslems’s viewpoints including (1) views which sharply contradicts the consensus of most interpreters, (2) views that contradicts the surface structure of the Quranic verses. (3) and opinions that have been proved invalid using intellectual and Quranic reasons.Key words: Majma al-bayan, Abu-Moslem’s Views, Review, Allameh Tabatabaee’s Views.

    Keywords: : Majma al-bayan, Abu-Moslem&rsquo, review, Allameh Tabatabaee&rsquo, s Views