فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 54 (زمستان 1399)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 54 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا عالی پور* صفحات 5-26

    یکی از مهم ترین مسایلی که در بیانه گام دوم انقلاب بر آن تاکید شده تمدن سازی است؛ از طرفی یکی از منابع تمدن سازی در ایران، که متاسفانه تا کنون به آن زیاد توجه نشده است، دریا است. در طول تاریخ دریا همواره عرصه تمدن ساز بوده و کشورهایی که به دریا دسترسی داشته ‏اند از ظرفیت های تمدنی آن استفاده کرده اند. در همین راستا محقق با هدف شناخت مسیولین و مردم جامعه از دریا و اهمیت آن در ادامه مسیر انقلاب اسلامی، شاخص های نظریه تمدن دریایی را که بستر تمدن سازی گام دوم انقلاب اسلامی بوده را ارایه کرده است. این تحقیق با استفاده از تحلیل محتوا و با رویکردی خاص به تشریح نظریه تمدن دریایی پرداخته و برای استخراج شاخص های نظریه تمدن دریایی از یک جامعه آماری به تعداد 50 نفر، شامل متخصصان دانشگاهی که دارای سابقه ارتباط با محیط دریایی بوده، استفاده شده است. این شاخص ها شامل توجه ویژه فناوری های نرم در تمدن دریایی،  اعتقاد به مدیریت جهادی در فعالیت های دریایی و سواحل کشور،  استفاده از ظرفیت های دریایی کشور، رویکرد دریامحوری در برنامه های توسعه کشور با عنوان توسعه پایدار دریامحور، سرمایه گذاری در اقتصاد دریا به جهت ویژگی دوسوتوانی آن، اهمیت قایل شدن بر ظرفیت های ژیوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران و حمایت از ظرفیت های دیپلماسی دریایی به منظور صدور انقلاب اسلامی در راستای بیانیه گام دوم بودند؛ همچنین نتایج تحقیق نشان داد که دریا ظرفیت تمدن سازی در راستای گام دوم انقلاب اسلامی را دارد.

    کلیدواژگان: دریا، تمدن دریایی، تمدن سازی، گام دوم انقلاب اسلامی
  • حمید حسن پور*، داود معروفی، اکبر وکیلی صفحات 27-52
    سکوت سازمانی پدیده ای است که طی آن، کارکنان از اظهار ایده ها، نظرات و اطلاعات راجع به موضوعات و مسایل سازمانی، تعمدا خودداری می نمایند و باعث می شود کارکنان با مدیران و همکاران خود در بیان ایده ها و چاره جویی برای حل مشکلات سازمان، مشارکت نداشته و بی تفاوت از کنار مشکلات عبور کنند. هدف مقاله حاضر تبیین شناسایی و تبیین عوامل موثر بر سکوت سازمانی کارکنان پایور در ابعاد مدیریتی و سازمانی در ارتش جمهوری اسلامی ایران است. این تحقیق کاربردی، با مطالعه دیدگاه های علمی موجود در کتب و مقالات، مصاحبه با خبرگان آجا و پرسشنامه، با حجم نمونه 252 نفر از کارکنان و مدیران ستاد آجا انجام شده است. نتایج نشان داد که مهم ترین شاخص های موثر بر سکوت سازمانی در کارکنان و مدیران ستاد آجا عبارت اند از: عدم استقبال مدیر یا فرمانده از بازخوردهای کارکنان، وجود تفاوت های شناختی و فردی، قومی، تجربی و دانشی بین مدیر، فرمانده و کارکنان و نیز شاخص، ضعف در توجه کافی فرمانده به نیازهای مادی و معنوی کارکنان. همچنین در بعد سازمانی عواملی مانند؛ کمبود مشاغل سازمانی و یا عدم توسعه شغلی کارکنان، فقدان مکانیسم بازخورد از پایین به بالا و نیز وجود ضعف های اجرایی و محتوایی در سامانه ارزیابی عملکرد کارکنان از دیدگاه گروه نمونه، مورد تبیین قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، عوامل مدیریتی، عوامل سازمانی، کارکنان و مدیران ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • فرهاد ابوالحسنی، احمد مهدی جمالی*، علیرضا نریمانی صفحات 53-76

    هدف این پژوهش تبیین چگونگی توانمندسازی بازرسین فنی هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران است. جامعه آماری، تعداد 90 نفر از فرماندهان، مدیران و کارکنان هوانیروز آجا است که با هوانیروز آجا آشنایی کامل داشته و از سنوات خدمتی بالایی برخوردارند. از مصاحبه، پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد. تجزیه وتحلیل کیفی با استفاده از مطالعه اسناد و مدارک و نظرات صاحب نظران انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد 74% افراد جامعه نمونه (اکثریت مطلق) معتقدند که در حوزه ارزیابی عملکرد، مولفه های ارزیابی عوامل سازمانی و فردی می تواند بر توانمندسازی بازرسین فنی هوانیروز در حد خیلی زیاد و زیاد تاثیرگذار باشد و فقط 26% افراد تاثیر آن را در حد متوسط و کم می دانند. همچنین 79% افراد جامعه نمونه معتقدند که در حوزه رفتار فردی، مولفه های نگرش و انگیزش می توانند بر توانمندسازی بازرسین فنی هوانیروز در حد خیلی زیاد و زیاد تاثیرگذار باشند و فقط 21% افراد تاثیر آن را در حد متوسط و کم می دانند.

    کلیدواژگان: هوانیروز، بازرسین فنی، توانمندسازی، ارزیابی عملکرد، رفتار فردی
  • مهدی باغبان، بابک نادرپور* صفحات 77-98

    در پژوهش حاضر با هدف تعیین اهمیت تهدید دزدی دریایی علیه صلح و امنیت بین الملل تلاش شد که با مطالعه تمامی قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص دزدی دریایی تا پایان سال 2019 و با روش توصیفی و تحلیل محتوا، میزان اهمیت این تهدید را علیه صلح و امنیت بین المللی با استفاده از  شاخص های معرفی شده تعیین گردد. در این پژوهش دریافتیم که امروزه برقراری امنیت دریایی مستلزم همکاری جهانی بوده و فراتر از حقوق حاکمیتی دولت هاست؛ با تحلیل یافته ها به این نتیجه رسیدیم که تهدید دزدی دریایی باعث تهدید صلح و امنیت بین المللی در تمامی ابعاد آن از لحاظ اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، نظامی، زیست محیطی و حقوقی و تمامی سطح امنیتی شده است. درنهایت باید اذعان نمود که مقابله با تهدید دزدی دریایی اهمیت بالایی در تامین صلح و امنیت بین الملل در جهان دارد.

    کلیدواژگان: صلح و امنیت بین المللی، امنیت دریایی، دزدی دریایی
  • ابراهیم رحیمی*، نجیبه عباسی رستمی صفحات 99-118

    تاثیر کار احساسی که به طور عمده در رابطه با رفتار وظیفه ای و رسمی کارکنان درگیر در بخش خدمات مورد بررسی قرار گرفته است، می تواند در رفتارهای غیر وظیفه ای اعضای سازمان نیز گسترش یابد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نیروی کار احساسی بر رفتارهای غیر وظیفه ای کارکنان که شامل رفتار شهروندی سازمانی و رفتار انحرافی کاری است، انجام شده است.روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کارکنان نیروی انتظامی یکی از مراکز فرماندهی در شهر اراک تشکیل می دهد. با توجه به محدود بودن حجم جامعه، نمونه گیری انجام نشد و تمامی افراد به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد نیروی کار احساسی دیفندورف و همکاران (2005) و رفتار شهروندی سازمانی لی و آلن (2002) و رفتار انحرافی کاری رابینسون و بنت (2000) بود. به منظور سنجش روایی از روایی صوری و به منظور سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون ضریب همبستگی تجزیه وتحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین راهبرد بازیگری عمیق با رفتار انحرافی سازمانی رابطه منفی و بین راهبرد بازیگری عمیق با رفتار شهروندی فردی رابطه مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: نیروی کار احساسی، رفتارهای غیر وظیفه ای کارکنان، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار انحرافی کاری
  • سید ناصر حسینی* صفحات 119-148
    دوران هشت سال دفاع مقدس (جنگ ایران عراق) سرشار از موفقیت ها و شکست ها، تلخی ها و شیرینی هاست. تعداد بی شماری از ایثارگران، رزمندگان و فرماندهان در این عرصه نقش آفرینی کردند. تاریخ دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدس بسیاری از این حماسه آفرینی ها را در خود ثبت و ضبط کرده است. در این میان برخی نقش ها برجسته تر و فراموش ناشدنی هستند. بر اساس شواهد تاریخی شهید سپهبد علی صیاد شیرازی یکی از فرماندهانی است که نقش های اثرگذار و ارزشمندی بر حوادث و مقاطع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران داشته است. این پژوهش درصدد است تا نقش ایشان را به صورت گذشته نگر در سه مقطع آغاز سال دوم جنگ (دفع تجاوز)، مرحله سوم عملیات بیت المقدس (آزادی خرمشهر) و عملیات مرصاد (پایان جنگ ایران و عراق) را به عنوان کسی که توانست اتحاد و انسجام را به نیروهای مسلح برگرداند، منطبق بر اسناد و روایات شخصیت های مطلع و کارشناسان و شاهدان دوران دفاع مقدس و خاطرات منتشرشده آن شهید با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، و جمع آوری به روش کتابخانه ای و تحقیق اینترنتی، تجزیه وتحلیل، بررسی و بازشناسی نماید.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، جنگ ایران و عراق، شهید صیاد شیرازی، عملیات بیت المقدس، عملیات مرصاد
  • محسن رضایی، غلامعلی رشید، احمدرضا پوردستان* صفحات 149-171
    تجربیات جنگ های اخیر نشان داده است که شبکه های فرماندهی و کنترل منسجم و هوشمند به عنوان اصلی ترین رکن فرماندهی و اداره صحنه نبرد است. بنابراین این پژوهش با هدف تعیین مولفه ها و ویژگی های فرماندهی و کنترل هوشمند در صحنه نبرد انجام شد. روش تحقیق با رویکرد کیفی با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی و نوع تحقیق کاربردی است. نوع تجزیه وتحلیل بکار رفته در این تحقیق با استفاده از آمار ناپارامتریک استنباطی (تحلیل بار عاملی از طریق لیزرل در نرم افزار SPSS) و توصیفی (فراوانی و میانگین) بود. نتایج تحقیق نشان داد که فرماندهی و کنترل هوشمند در صحنه نبرد به ترتیب شامل چهار مولفه است که عبارت اند از: 1) تصمیم گیری با پنج ویژگی 2) اقدام با سه ویژگی 3) مشاهده با هشت ویژگی 4) توجیه با چهار ویژگی.
    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، صحنه جنگ، صحنه نبرد
|
  • Alireza Alipoor * Pages 5-26

    The statement of the second step of the Islamic Revolution has been applied at various levels that can be analyzed and the source of intellectual convergence; one of the most important issues in this statement is emphasized; civilization; on the other hand, one of the sources of civilization In Iran, which, unfortunately, so far has not been overlooked; the sea; during the history of the sea, it has always been an area of ​​civilization; and those countries that have access to the sea and the ability to use it have the advantage of exploiting the capacity of the civilization of the sea. Have. In this regard, the researcher, to identify the officials and people of the community and the importance of continuing the path of the Islamic revolution, presented the indicators of the theory of marine civilization, which was the platform for the civilization of the second step of the Islamic Revolution. This study, using content analysis, used a specific approach to analyze the statement of the second step of the revolution. They tried to find the material in the statement of the second step towards civilization and the relationship with the sea and the theory of marine civilization, and in the second phase in an interview with 10 experts in the field of marine sciences; verbal statements for marine civilization and association with the statement The second step is the extraction of the revolution,

    Keywords: Sea, Civilization, the second phase of the Islamic Revolution of Iran
  • Hamid Hasanpoor *, Davood Maroofi, Akbar Vakili Pages 27-52
    Organizational silence is a phenomenon in which employees refrain from expressing ideas, opinions, and information about organizational issues and issues, causing employees and managers to share ideas and work out solutions to problems. Organizations do not have to participate and pass through problems indifferently. This article aims to explain the factors affecting the organizational silence of the personnel in managerial and organizational dimensions in the Islamic Republic of Iran Army. The present study seeks to answer the question of what are the factors affecting the organizational silence of the staff and managers here? This research is an applied one and has been compiled by studying the scientific perspectives in books and articles, interviewing Ajay experts and questionnaires. The reliability coefficient was calculated as 0.87 by Cronbach's alpha and the sample size was 252 employees and managers of AJA. Results showed that the most important factors affecting organizational silence in AJA staff and managers were the lack of acceptance index. Manager or commander of staff feedback, cognitive and individual, ethnic, empirical and knowledge differences between a manager, commander and staff, as well as an indicator, weakness in commander's adequate attention to the material and spiritual needs of employees, as well as organizational factors such as lack Organizational occupations or lack of staff job development, lack of bottom-up feedback mechanisms and indicators, lack of performance And content for employee performance evaluation system from the perspective of the sample group, the account is located.
    Keywords: Organizational Silence, Management Factors, Organizational Factors, Personnel, Managers of the Islamic Republic of Iran Army
  • Farhad Abolhassani, Ahmad Mahdi Jamali *, Alireza Narimany Pages 53-76

    This paper aims to identify the process of empowering the technical inspectors of the Islamic Republic of Iran army aviation (IRIAA). The statistical population of this paper includes 90 commanders, managers and the staff of army aviation who know army aviation well and are well-experienced. This article has used the interview, questionnaire and library studies as a tool for collecting data. This article has attempted to answer this question of how we can empower army aviation technical inspectors in both measuring their activities and behavior by implementing scientific research in empowering manpower. The result of this research shows that if we want to use the maximum power of existing flight equipment in army aviation with a high level of safety, we need capable manpower in army aviation especially in inspecting and quality control sections. So, we can perform our mission pretty safely and desirable by the appropriate use of this efficient and safe equipment in different situations. In the end, this article has presented some useful tips for reaching this goal.

    Keywords: Army aviation, technical inspectors, empowerment, measuring activities, personal behaviour
  • Mahdi Baghban, Babak Naderpoor * Pages 77-98

    In the present study, with the aim of determining the importance of the threat of piracy against international peace and security, all UN Security Council resolutions on piracy by the end of 2019 were studied. Was determined. The results showed that the establishment of maritime security requires global cooperation and goes beyond the sovereign rights of states; Piracy has threatened international peace and security in all its dimensions - social, political, economic, military, environmental and legal. Finally, it must be acknowledged that tackling the threat of piracy is of paramount importance in securing international peace and security in the world.

    Keywords: International Peace, Security, Maritime Security, Piracy
  • Ebrahim Rahimi *, Najibeh Abbasi Rostami Pages 99-118

    This study aimed to investigate the effect of emotional labor on employees' non-task behaviors, including organizational citizenship behavior and deviant behavior. The statistical population of this study is police forces in Markazi province. Due to limited community size, sampling was not performed and all individuals were selected as samples. Data gathering tools were three standard questionnaires of Deffendorf et al. (2005) and organizational citizenship behavior (Lee and Allen, 2002) and Robinson and Bennett (2000) work deviant behavior. Data were analyzed using SPSS software and correlation coefficient test. The study results showed a negative relationship between Apparent acting behavior strategy and organizational deviant behavior, and there is a positive correlation between deep acting strategy and individual citizenship behavior. The study results showed a negative relationship between Apparent acting behavior strategy and organizational deviant behavior, and there is a positive correlation between deep acting strategy and individual citizenship behavior.

    Keywords: Emotional Labor, non-task behaviors, Organizational citizenship behavior, deviant workplace behavior
  • Seyed Naser Hosseini * Pages 119-148
    The eight-year period of the Holy Defense (Iran-Iraq War) is full of successes and failures, bitterness and sweetness. Countless martyrs, warriors and commanders played a role in this field. The history of the imposed war and the holy defense has recorded many of these epic creations. In the meantime, some roles are more prominent and unforgettable. According to historical evidence, General Ali Sayad Shirazi is one of the commanders who had an influential and valuable role in the events and periods of the Iraq-Iran war. In this article, the author intends to retrospectively consider his role as the one who Was able to restore unity and cohesion to the armed forces, according to the documents and narrations of knowledgeable personalities and experts and witnesses of the holy defense era and published memoirs of that martyr using descriptive-analytical research method, and collection by library and internet research method, analysis and Analyze, review and identify.
    Keywords: holy defense, Iran-Iraq war, Martyr Sayyad Shirazi, Repression, Operation Jerusalem, Liberation of Khorramshahr, Mersaad Operation
  • Mohsen Rezaee, Gholam Ali Rashid, Ahmadreza Poordastan * Pages 149-171
    The experiences of recent wars have shown that coherent and intelligent command and control networks are the mainstays of command and control of the battlefield. Therefore, this study was conducted by descriptive-analytical method with the aim of determining the components and characteristics of intelligence command and control on the battlefield. The results showed that intelligent command and control in the battlefield consists of four components, respectively: 1) decision making with five characteristics 2) action with three characteristics 3) observation with eight characteristics 4) justification with four characteristics.
    Keywords: Intelligent Command, control, Battlefield, Decision making