فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 103 (بهار 1400)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 103 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم بنابی قدیم، سید علی واعظ* صفحات 1-30
    هدف

    وجود اطلاعات باکیفیت، عامل موثری برای افزایش اطمینان سرمایه گذاران در تخصیص بهینه منابع در قالب تصمیم های سرمایه گذاری و تامین مالی است. در این راستا، یکی از عوامل بیرونی موثر بر کیفیت گزارشگری مالی، نگرش اجتماعی شرکت ها برای تامین منافع همه گروه های ذی نفع، به عنوان مشروعیت اجتماعی است؛ ولی پایبندی شرکت ها به این موضوع با توجه به الزام موجود برای اجرای رویه های متفاوت تجاری در مراحل مختلف چرخه عمر شرکت، نیز متفاوت است. با توجه به این مقدمه، هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه مسئولیت پذیری اجتماعی با قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری در مراحل چرخه عمر شرکت است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، هم بستگی و پس رویدادی است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، 123 شرکت در فاصله زمانی سال های 1391 تا 1398 انتخاب و با استفاده از مدل های رگرسیونی چند‎گانه تحلیل شدند. برای اندازه گیریشاخص مسئولیت پذیری اجتماعی، ازسه بعد اقتصادی، قانونی و اخلاقی مسئولیت پذیری اجتماعی مشابه روش جیو و راپونس (2010) استفاده شد. برای اندازه گیری قابلیت مقایسه صورت مالی از مدل دی فرانکو و همکاران (2011) و برای چرخه عمر شرکت از روش دیکنسون (2011) منطبق بر الگوی جریان های وجوه نقد استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد که شاخص کل مسئولیت پذیری اجتماعی، بر قابلیت مقایسه اطلاعات تاثیر مثبتی دارد. از سوی دیگر، شاخص مسئولیت پذیری اجتماعی در مرحله رشد بیشترین و در مرحله بلوغ کمترین تاثیر را می گذارد و در مرحله افول، بر قابلیت مقایسه اطلاعات تاثیری ندارد.

    نتیجه گیری:

     افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت برای پاسخ گویی شفاف در مقابل عملکرد سالانه خود به ذی نفعان مختلف و در نتیجه، نظارت بیشتر بر عملکرد شرکت، عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش داده و بر این اساس، کیفیت و قابلیت مقایسه اطلاعات را افزایش می دهد. شرکت ها در مراحل رشد و بلوغ تجاری، به سبب دسترسی بیشتر به منابع مالی و تمرکز بر استراتژی تمایز، برای افزایش کیفیت گزارشگری و تقویت جایگاه رقابتی خود، از مسئولیت پذیری اجتماعی استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری، مراحل چرخه عمر، مسئولیت پذیری اجتماعی
  • اردشیر بهاروند، محسن دستگیر*، افسانه سروش یار صفحات 31-53
    هدف

    معمولا سرمایه گذاران ریسک گریزند و نقدشوندگی سهام روی تصمیم هایی که برای سرمایه گذاری می گیرند، تاثیر می گذارد، از این رو، نقدشوندگی سهام برای سرمایه گذاران اهمیت شایان توجهی دارد. با توجه به دو فرضیه سنگربندی مدیریت و فرصت های سرمایه گذاری، تعیین نوع اثر وجه نقد مازاد بر استمرار معاملات و نقدشوندگی سهام، به لحاظ نظری مبهم است. برای رفع این ابهام، لازم است که به صورت تجربی این روابط آزمون شود. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر وجه نقد مازاد بر نقدشوندگی و استمرار معاملات سهام و همچنین، بررسی تاثیر محدودیت مالی بر این رابطه، در بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1389 تا 1398 است.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بود که با استفاده از روش حذف سامان مند، 147 شرکت برای آزمون انتخاب شد. برای آزمون فرضیه ها، از روش رگرسیون چندگانه و داده های ترکیبی استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش، تاثیر منفی وجه نقد مازاد بر نقدشوندگی سهام و استمرار معاملات سهام را تایید کرد. سایر یافته های پژوهش نشان داد که محدودیت مالی، رابطه بین وجه نقد مازاد با نقدشوندگی سهام و استمرار معامله را تضعیف می کند.

    نتیجه گیری: 

    وجه نقد مازاد، به افزایش مسئله نمایندگی و کاهش نقدشوندگی و استمرار معاملات منجر می شود. این نتیجه در شرکت هایی که محدودیت مالی دارند، ضعیف تر است؛ زیرا این شرکت ها می توانند از طریق وجه نقد مازاد، از فرصت های سرمایه گذاران پیش رو بهره بیشتری ببرند و بدین ترتیب، نظر سرمایه گذاران را به خود جلب کنند. به بیان دیگر، وجود محدودیت های مالی، به غالب شدن فرضیه فرصت های سرمایه گذاری در مقابل فرضیه سنگربندی مدیریت منجر می شود.

    کلیدواژگان: استمرار معاملات سهام، محدودیت های مالی، نقدشوندگی سهام، وجه نقد مازاد
  • شکراله خواجوی*، وحید علیزاده طلا تپه صفحات 54-79
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف ارایه مدلی پویا از اثر متغیرهای حسابداری و اقتصادی، بر تصمیم های مالی مدیران با در نظر گرفتن خطاهای شناختی اجرا شده است. نقطه مغفول در پژوهش های حسابداری، بررسی اثر تشدید یا تقلیل سوگیری های شناختی مدیران بر میزان اثرپذیری شرکت ها از عدم قطعیت در محیط تجاری است که ضرورت انجام چنین پژوهشی را نشان می دهد.

    روش

    از روش پویایی شناسی سیستم برای مدل سازی و بررسی چگونگی تعامل بین اجزا، بر اساس اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در بازه زمانی 9‎ساله از سال1390 تا 1398 استفاده شده است. برای افق شبیه سازی، دوره 15ساله از سال 1398 تا 1404 در نظر گرفته شده است.

    یافته ها:

     عدم قطعیت ناشی از تورم بالاتر، موجب کاهش بیش سرمایه گذاری مدیران می شود، در حالی که سوگیری فرافکنی، این اثر منفی را کمتر می کند. همچنین، افزایش نرخ تورم گرایش مدیران زیان گریز را نیز برای دریافت تسهیلات افزایش می دهد؛ اما تفاوت این گونه مدیران آن است که زمانی تامین مالی خارجی را مد نظر قرار می دهند که میانگین موزون هزینه سرمایه ناشی از تکیه بر تامین مالی داخلی، افزایش یابد. نتیجه دیگر اینکه مدیران دارای سوگیری بیش اطمینانی، هزینه منابع داخلی را کمتر از حد برآورد کرده و بر اساس ریسک گریزی ذاتی، سهم ریسک تامین مالی خارجی و استفاده از آن را برای سرمایه گذاری کاهش می دهند.

    نتیجه گیری:

     الگوی تصمیم گیری مدیران در حوزه سرمایه گذاری و تامین مالی، تحت تاثیر سوگیری های شناختی قرار دارد و این انحراف ها، رفتار مدیران در مواجهه با عوامل محیطی و برون زا را شکل می دهد. مدیران به دلیل شرایط حاکم بر فضای اقتصادی کشور، سرمایه گذاری ها و سیاست های هزینه کرد سرمایه ای خود را محدود می کنند؛ اما به دلیل تورش های رفتاری موثر بر الگوی تصمیم گیری اقتصادی، عملکرد کلی شرکت ها تضعیف می شود و فرصت های ایجاد ارزش و خلق ثروت را از دست می دهند.

    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم، تصمیم گیری، سوگیری شناختی
  • رضیه علی خانی*، مهدی مران جوری، سمانه داوودی صفحات 80-101
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین ویژگی های کمیته حسابرسی و خوانایی گزارش حسابرسی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و از حیث روش، توصیفی هم بستگی قلمداد می شود و بر تحلیل داده های تابلویی (پانل دیتا) مبتنی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1397 و حجم نمونه 72 شرکت است.

    یافته ها: 

    در این پژوهش از داده های پانل با اثرهای ثابت استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده های شرکت ها با استفاده از رگرسیون چندمتغیره، نشان می دهد اندازه، استقلال و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی با خوانایی گزارش حسابرسی که با دو شاخص فوگ و طول متن اندازه گیری شد، رابطه معناداری ندارند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نبود رابطه بین اندازه، استقلال و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی با خوانایی گزارش حسابرسی، لزوم توجه به اثربخشی ویژگی های کمیته های حسابرسی از اهمیت بسیار زیادی دارد.

    کلیدواژگان: اندازه کمیته حسابرسی، استقلال کمیته حسابرسی، تخصص مالی کمیته حسابرسی، خوانایی گزارش حسابرسی
  • یحیی کامیابی*، امیر جوادی نیا صفحات 102-134
    هدف

    محافظه کاری حسابداری به عنوان عاملی که به شناسایی به موقع اخبار بد و به تاخیر انداختن اخبار خوب منجر می شود، قادر است احساسات سرمایه گذاران را کنترل کرده و تا حدی کاهش دهد. بنابراین، انتظار می رود با تغییر در میزان احساسات سرمایه گذاران، میزان محافظه کاری حسابداری نیز تغییر کند. با این حال، استفاده از محافظه کاری برای کنترل احساسات سرمایه گذاران به عواملی از جمله کارآمد بودن مجموعه مدیریتی واحد اقتصادی وابسته است. به عبارتی، توانایی مدیریت می‎تواند به تعدیل رابطه بین احساسات سرمایه گذاران و محافظه کاری منجر شود. بر این اساس، در این پژوهش سعی شده است تا اثر تعدیلی توانایی مدیریت بر رابطه بین احساسات سرمایه گذاران و محافظه کاری حسابداری بررسی شود.

    روش

    برای دستیابی به هدف پژوهش، نمونه آماری شامل 135 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1397 انتخاب شده و برای آزمون فرضیه، از داده های تلفیقی با مدل رگرسیونی حداقل مربعات معمولی استفاده شده است.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته های این پژوهش، بین احساسات سرمایه گذاران و محافظه کاری حسابداری، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، به بیان دیگر، در دوره های زمانی که بازار سهام با احساسات سرمایه گذاران همراه است، بنگاه های اقتصادی، برای مقابله با این فرایند رفتاری سرمایه گذاران، به استفاده از سازوکارهای محافظه کاری حسابداری اقدام می کنند. افزون بر این، بر اساس یافته های پژوهش، توانایی مدیریت در رابطه بین احساسات سرمایه گذاران و محافظه کاری، نقش تعدیلی ایفا نمی کند.

    نتیجه گیری:

     زمانی که احساسات سرمایه گذاران شدت می یابد، بنگاه های اقتصادی به منظور جلوگیری و کاهش این تورش رفتاری، به ارایه سریع تر اخبار بد و شناسایی زودهنگام ضررهای اقتصادی و همچنین به تاخیر انداختن اخبار خوب و شناسایی سخت گیرانه تر عایدات اقدام می کنند تا از مشکلات آتی که از احساسات سرمایه گذاری نشیت می‎گیرد تا حدی جلوگیری کنند. به‎علاوه، مدیر توانا نسبت به سایر مدیران، به یک میزان از محافظه کاری حسابداری در مقابل احساسات سرمایه گذاران استفاده می کند. به بیان دیگر، توانایی مدیریت، نمی تواند رابطه بین احساسات سرمایه گذاران و محافظه کاری حسابداری را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذاران، توانایی مدیریت، محافظه کاری حسابداری
  • غلامرضا کردستانی*، حسین رجب دری صفحات 135-160
    هدف

    گزارش دهی داخلی تخلف های مالی، یکی از موثرترین روش های شناسایی تخلف در سازمان هاست. شناسایی عوامل موثر بر گزارش دهی تخلف ها با توجه به پدیده تماشاگری، زمینه پیشگیری از وقوع تخلف های مالی را فراهم می سازد، بنابراین، این پژوهش با هدف ارایه الگوی عوامل موثر بر گزارش دهی داخلی تخلف های مالیانجام شده است.

    روش

    برای پاسخ به پرسش پژوهش از روش فراترکیب، تحلیل محتوا و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان (فن دلفی) استفاده شد. تعداد 61 مقاله مرتبط با موضوع پژوهش، از نظر محتوایی تحلیل شدند و با تعداد 14 نفر از خبرگان نیز مصاحبه شد.

    یافته ها:

     تحلیل ها نشان می دهد که 5 سازه فردی (شامل 19 جزء، مانند ضعف جریت و جسارت و هراس از ارزیابی و قضاوت شدن)، بین فردی (شامل 4 جزء، مانند ناآشنایی با اصول رفتار اجتماعی و ضعف در مسئولیت پذیری اجتماعی)، اخلاقی فرهنگی (شامل 9 جزء، مانند ضعف در تقوا و معنویت و نداشتن صداقت و درستکاری)، اداری مدیریتی (شامل 12 جزء، مانند عدم حمایت قانونی و اجتماعی و عدم شفافیت سازمانی) و ویژگی تخلف (شامل 7 جزء، مانند تعدد افراد مطلع و اطمینان نداشتن از وقوع تخلف)، بر گزارش دهی داخلی تخلف های مالی با توجه به پدیده تماشاگری تاثیر می گذارند. همچنین، هر سازه دارای اجزایی است و هر جزء نیز بر تماشاگری و گزارش دهی داخلی تخلف های مالی موثر است.

    نتیجه گیری: 

    در مواقعی، وقوع تخلف با اطلاع سایر کارکنان رخ می دهد؛ اما ممکن است آنها به جای گزارش تخلف، فقط به تماشاگرانی تبدیل شوند که تخلف را مشاهده کرده اند. مدیریت پدیده تماشاگری موجب می شود که کارکنان با اطلاع از وقوع تخلف های مالی، آن را گزارش کنند. بر این اساس، افراد متخلف در برابر چشمان تماشاگر افرادی قرار دارند که در مقابل افشای تخلف احساس مسئولیت می کنند. بررسی ها نشان داد که توجه به 5 سازه شناسایی شده در این پژوهش، فساد و تخلف را کاهش می دهد و موجب می شود منافع ذی نفعان و عموم حفظ شود، همچنین، بستری فراهم می کند تا کارکنان در سازمان ها بتوانند تخلف ها را گزارش دهند.

    کلیدواژگان: تخلف های مالی، گزارش دهی داخلی، پدیده تماشاگری
  • زهره میرمحمدی، عبدالرضا تالانه* صفحات 161-180
    هدف

    هدف این پژوهش، شناسایی سنجه های غیرمالی ای است که می توان برای کمک به تصمیم گیری استفاده کنند گان گزارش کرد.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل تم اجرا شده است. جامعه آماری آن، خبرگان (اعضای هییت علمی دانشگاه ها در رشته حسابداری، دانشجویان و فارغ التحصیلان مقطع دکتری رشته حسابداری) بودند که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان جمع آوری شد و تا زمان دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. در پژوهش حاضر، پس از برگزاری 21 مصاحبه، اشباع نظری محرز شد. در این مصاحبه ها، خبرگان برخی از سنجه های غیرمالی را برای گزارشگری شناسایی و پیشنهاد دادند.

    یافته ها: 

    از بعدهای متفاوتی به سنجه های غیرمالی برای گزارشگری توجه شده است، از جمله: گزارشگری سنجه های غیرمالی با منشا درون سازمانی و برون سازمانی، کمی و کیفی، مکان و تناوب گزارشگری، اختیاری و اجباری بودن گزارشگری سنجه های غیرمالی. در بخش کمی، سنجه ها قابلیت عددی شدن را دارند و در بخش کیفی، به مواردی فراتر از اعداد اشاره شده است.

    نتیجه گیری: 

    برای گزارشگری سنجه های غیرمالی، چهار تم اصلی شامل تم کلیات، انواع سنجه های غیرمالی، گزارشگری و حسابرسی سنجه های غیرمالی و پیامدهای سنجه های غیرمالی، شناسایی شد. گزارشگری و ارایه سنجه های غیرمالی، به بهبود تصمیم گیری استفاده کنندگان، پاسخ گویی، افزایش کارایی بازار، کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و تخصیص بهینه منابع در اقتصاد منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: سنجه های غیرمالی، مصاحبه نیمه ساختاریافته، تحلیل تم
|
  • Rahim Bonabi Ghadim, Sayed Ali Vaez * Pages 1-30
    Objective

    Existence of high quality and comparable information is an effective factor in increasing investors' confidence in the optimal allocation of resources in the form of investment decisions and financing. In this regard, one of the external factors affecting the quality of financial reporting is the social attitude of companies to ensure the interests of all stakeholders as social legitimacy. However, companies' commitment to this can also be different due to the need to implement different business procedures at different stages of a company's life cycle. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between social responsibility and financial statement comparability in the life cycle of a company.

    Methods

    This research is an applied one in terms of purpose, and is correlation and post-event in terms of method. In order to test the research hypotheses, 123 companies in the period 2012-2019 were selected and analyzed using multiple regression models. To measure the social responsibility index, three economic, legal and moral dimensions of social responsibility were used by using the combined index of the mentioned variables and by decimating the relevant indicators, similar to the method of Gaio and Raposo (2010). To measure the financial statement comparability, De Franco et al. (2011) model was used and for the life cycle of the company, Dickinson (2011) method was used in accordance with the cash flow pattern (operating activities, investment and financing).

    Results

    The results of hypothesis testing show that the total index of social responsibility has a positive effect on the financial statements` comparability and causes it to increase. And the index of social responsibility in the growth stage has the most and in the maturity stage has the least impact and in the decline stage has no effect on the financial statement s` comparability. Thus in the stages of growth and maturity it has a positive effect and in the decline phase has no significant effect on the financial statement comparability.

    Conclusion

    The increase in the company's social responsibility for transparent accountability for its annual performance to various stakeholders and as a result more monitoring of the company's performance reduce information asymmetry and therefore increase the quality and financial statement comparability. And companies in the stages of business growth and maturity, unlike the stage of decline, due to more access to financial resources and focus on differentiation strategy, use social responsibility to increase the quality of reporting and gain and strengthen their competitive position. Thus, companies in the stages of growth and maturity, use social responsibility to increase the reporting quality and acquisition and strengthening of competitive position. Because in terms of signaling theory, companies in the growth phase of their life cycle due to long-term time horizons in achieving goals, need to be seen, need to visualize their future performance and growth opportunities and more involvement of stakeholders. However, in the final stages of the life cycle, due to limited financial resources, declining profitability and changing companies' approach to survival strategy, they have limited resources to invest in social responsibility.

    Keywords: Financial Statement Comparability, life cycle stages, Social Responsibility
  • Ardeshir Baharvand, Mohsen Dastgir *, Afsane Soroushyar Pages 31-53
    Objective

    Since investors are usually risk averse, liquidity risk can affect the returns on their investments. Thus, liquidity is significant for investors. Given the management entrenchment hypothesis and the investment opportunities hypothesis, it is ambiguous to determine the type of effect of surplus cash on trading continuity and stock liquidity risk. Consequently, to overcome this ambiguity, it is necessary to empirically test these relationships. In this regard, the purpose of the present study is to investigate the effect of financial constraint on the relationship between cash surplus and liquidity risk and the continuation of stock trading of listed companies in the Tehran Stock Exchange during the period 2011- 2020.

    Methods

    The statistical population of this research is the companies listed on the Tehran Stock Exchangethat for this purpose, 147 companies were selected through systematic elimination method and multivariate regression and Panel data method were used to test the hypotheses.

    Results

    The results and findings of the study confirm the negative effect of surplus cash on liquidity risk and trading continuity. Other findings of the study Showed that financial constraints decline the relationship between excess cash and stock liquidity and transaction continuity.

    Conclusion

    The results of the study indicate that the excess cash leads to an increase in agency and decrease in liquidity and continuity of transactions. This result is weaker in companies with financial constraints, because these companies can attract more investors and boost their stock trading through surplus cash. In other words, the existence of financial constraints leads to the dominance of the investment opportunity hypothesis over the management fortification hypothesis.

    Keywords: Trading Continuity, Financial constraint, Stock liquidity, Excess Cash Holding
  • Shokrollah Khajavi *, Vahid Alizadehtalatapeh Pages 54-79
    Objective

    This study aims to provide a dynamic model based on accounting and economic variables, considering the affectability of managers' decisions from cognitive biases. The neglected point in accounting studies is investigating the amplifying or alleviating effect of managers’ cognitive biases on the extent of affectability of companies from uncertainty in the business environment, which shows the necessity of this research.

    Methods

    System dynamics approach has been used to model and study the interaction between components based on the information of companies listed in the Tehran Stock Exchange in a period of 9 years from 2011 to 2019. For simulation horizon, 15 years from 2011 to 2026 have been considered.

    Results

    The uncertainty caused by higher inflation reduces the overinvestment of managers, while the projection bias reduces this negative effect. Although rising inflation also increases the tendency of loss aversion managers to receive loan, the difference between such managers is that they consider external financing when the weighted average cost of capital due to reliance on internal financing has gone up. Another result of this study was that managers with overconfidence bias underestimate the cost of internal resources, and based on inherent risk aversion, they reduce the portion of external financing risk to use it as an investment.

    Conclusion

    The decision making model of managers is influenced by cognitive biases and these deviations shape the behavior of managers in the face of environmental and exogenousfactors. Managers limit their investments and capital expenditure policies due to the condition of the country's economic environment. However, due to behavioral biases affecting their economic decision-making pattern, the overall performance of companies weakened and in fact, these companies lose their opportunities to value making and wealth creation.

    Keywords: System Dynamics, Decision making, Cognitive Bias
  • Razieh Alikhani *, Mehdi Maranjory, Samane Davoudi Pages 80-101
    Objective

    The main purpose of the present research is to investigate the relationship between audit committeefeatures and audit reporting readability.

    Methods

    The present research is an applied one in terms of purpose and is descriptive-correlation in terms of method. The Statistic population includes listed firms in the Tehran Stock Exchange during 2014 to 2018 with 72 firms as sample.

    Results

    This research, which has used panel data with fixed effects, indicates the analysed results of the firm data using  multivariate regression method that there is not a significant relationship between audit committee size, audit committee independence and audit committee financial Expertise with Audit reporting readability.

    Conclusion

    Despite the lack of a significant relationship between Audit committee size, audit committee independence and audit committee financial expertise with audit reporting readability need attention to the effectiveness of audit committees’ characteristics is very important.

    Keywords: Audit committee size, Audit committee independence, Audit committee financial expertise, Audit Reporting Readability
  • Yahya Kamyabi *, Amir Javady Nia Pages 102-134
    Objective

    Accounting conservatism, as a factor that leads to the timely identification of bad news and the delay of good news, is able to control and to some extent reduce the investor sentiment. Therefore, it is expected that with the change in the level of the investor sentiment, the level of accounting conservatism will also change. However, the use of conservatism to control the investor sentiment under factors such as the efficiency of the management unit of the economic unit. In other words, management ability can moderate the relationship between investor sentiment and conservatism. Accordingly, this study aims to examine the moderating effect of management ability on the relationship between investor sentiment and accounting conservatism.

    Methods

    To achieve the purpose of the research, a statistical sample including 135 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2014 to 2018 has been selected. And to test the hypothesis, combined data with ordinary least squares regression model have been used.

    Results

    The findings of this study show that there is a positive and significant relationship between investor sentiment and accounting conservatism. In other words, in periods when the stock market is associated with the investor sentiment, firms use conservative mechanisms. Accounting is done to deal with this behavioral process of investors. In addition, the research findings indicate that managerial ability does not play a moderating role in the relationship between investor sentiment and conservatism.

    Conclusion

    The results of the study show that when the investor sentiment intensifies, in order to prevent and reduce this behavioral bias, firms provide faster bad news and early identification of economic losses, as well as delay good news and more strict recognition of returns. To avoid future problems caused by investment feelings to some extent. In addition, the able manager uses accounting conservatism against investor sentiment to the same extent as other managers. In other words, management ability cannot affect the relationship between investor sentiment and accounting conservatism. Hence, our study extends the literature on the impact of management ability on the relationship between investor sentiment and accounting conservatism and the conclusions have important implications for the improvement of Iran’s market efficiency.

    Keywords: Managerial ability, Accounting Conservatism, Investor sentiment
  • Gholamreza Kordestani *, Hossein Rajabdorri Pages 135-160
    Objective

    Internal whistle-blowing is known as one of the most effective methods for identifying fraud. Understanding the factors influencing the reporting of fraud according to the bystander effect can be a great help in reducing fraud. This is important in this study with the aim of the pattern of factors affecting the whistle-blowing with emphasis on the bystander effect.

    Methods

    To answer the research question, Meta-composition, content analysis, and semi-structured interviews with experts (Delphi) were used. A total of 61 articles related to the research topic include fraud, spectator, bystander effect, fraud report, whistle-blowing, diffusion of responsibility, non-motivated, and disclosure of illegal activities, were analyzed and 14 experts were interviewed.

    Results

    Analyzes show that 5 individual structures (including 19 cases and cases such as weakness of courage and fear of evaluation and judgment), interpersonal (including 4 cases and cases such as unfamiliarity with the principles of social behavior and weakness in social responsibility), moral- Cultural (including 9 cases and cases such as weakness in piety and spirituality and lack of honesty and integrity), administrative-managerial (including 12 cases and cases such as lack of legal and social support and lack of organizational transparency) and the nature of the violation (including 7 cases and cases such as The number of informed people and the uncertainty of the occurrence of violations affect the internal reporting of financial violations) because of the spectator phenomenon. Also, each structure has components, and each component affects the spectator and internal reporting of financial violations.

    Conclusion

    In some cases, the violation can be reported to other employees, but instead of reporting, they only become spectators who have observed the violation. Spectator management allows employees to report financial violations. Violators are in front of the eyes of spectators who feel responsible for exposing the violation. This study examined this issue and showed that paying attention to the five identified structures will reduce corruption and misconduct and will protect the interests of stakeholders and the public. It also provides a platform for employees to report violations in organizations.

    Keywords: Financial Fraud, Internal Whistle Blowing, Bystander Effect
  • Zohreh Mirmohammadi, Abdolreza Talaneh * Pages 161-180
    Objective

    This study aims to identify nonfinancial measures based on the thematic analysis.

    Methods

    The thematic analyses of interviews with experts were used in this study to propose some of the nonfinancial measures for reporting and identification. In fact, data collection was performed through semi-structured interviews, the qualitative data of which were analyzed in the thematic analysis. The snowball sampling technique was then employed, and the saturation point was reached after 21 interviews.

    Results

    Identification of nonfinancial measures for reporting can be analyzed from several dimensions such as reporting nonfinancial measures with intra-organisational, extra-organisational, quantitative, and qualitative origins as well as the location and frequency of reporting nonfinancial measures and optional or mandatory reporting of nonfinancial measures. The quantitative section includes the criteria that can be converted into numbers, whereas the qualitative section discusses concepts beyond numbers and figures.
    Intra-organisational and quantitative nonfinancial measures: 1- human capital (population, salary, training, and personnel rotation), 2- extent of obsolescence or failure, production date, and expiry date on the inventory, 3- production time and speed, 4- sales growth and recession of future products, 5- equipment lifetime and use of modern technology in production, 6- intangible assets (copyright and patent), 7- use of modern technologies.Intra-organisational and qualitative nonfinancial measures: 8- human capital (competency, innovation, knowledge, creativity, ethics, and experience), 9- structural capital (intrinsic control structure, board structure and independence, and company auditing structure), 10- management strategies and future outlooks and strategies, 11- plans and goals (R&D and brand), 12- IT investment knowledge in providing IT infrastructure including computers, networks, and databanks, 13- presentation of existing risks.Extra-organisational and quantitative nonfinancial measures: 14- ability to pay off old and new customer receivables, 15- period of customer receivables and quantity of major and retail customers, 16- environmental problems (shares of carbon and greenhouse gases from production and felonies), 17- institutional and legal investors’ support for company, 18- quantity and percentage of loyal customers and number of sales contracts, 19- comparison of performance with other rivals based on sales rate, 20- use of modern technologies (cost and income).Extra-organisational and qualitative nonfinancial measures: 21- governmental-political connections and support, 22- membership in professional associations and grant of professional certificates for quality of standard products, 23- marketing method and power, advertising strategies, and brand development, 24- product distribution and transportation network of company, 25- human capital (extra-organisational specialised labor force recruitment mechanism and customer relationship), 26- customer capital (satisfaction, communications, accountability, guarantee), 27- communicational capital (rivals and business partners).

    Conclusion

    According to the results, reporting nonfinancial measures included four main themes known as generalities, different types of nonfinancial measures, reporting and auditing nonfinancial measures, and outcomes of nonfinancial measures. In addition, reporting and presenting nonfinancial measures can improve user decisions and accountability, enhance market efficiency, decrease information asymmetry, and result in the optimal allocation of resources in economy.

    Keywords: Non-financial measures, semi-structured interview, Thematic analysis