فهرست مطالب

طب پیشگیری - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

مجله طب پیشگیری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام رافعی، تیمور آقاملایی*، زهرا حسینی، امین قنبرنژاد صفحات 1-11
    هدف

    فشارخون بالا یکی از عوامل خطر عمده بیماری های قلبی عروقی در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه است. کنترل فشارخون نیازمند رفتارهای خودمراقبتی در سراسر عمر است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر تیوری شناختی اجتماعی بر رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلابه فشارخون بالابود.

    روش ها

    جمعیت هدف این مطالعه نیمه تجربی بیماران مبتلابه فشارخون بالا در مراکز جامع سلامت شهرستان فارسان بودند. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند(هر گروه 90 نفر). داده ها با استفاده از پرسشنامه سطح فعالیت های خودمراقبتی و پرسشنامه سازه های تیوری شناخت اجتماعی قبل و 3 ماه پس از مداخله آموزشی تکمیل گردید. برنامه آموزشی طی 12 جلسه 60 تا 90 دقیقه ای به روش های سخنرانی، بحث گروهی، نمایش عملی، پرسش و پاسخ و نمایش فیلم و همچنین استفاده از یک گروه واتس آپ برای گروه مداخله برگزار شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و تست های آماری رگرسیون، تی تست و تی زوجی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    پس از مداخله آموزشی، میانگین نمرات آگاهی، سازه های تیوری شناختی اجتماعی و رفتارهای خودمراقبتی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طوری معنی دار افزایش یافت. نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد، هرچه میزان تغییرات سازه های یادگیری مشاهده ای، خودتنظیمی و ارزشیابی پیامد افراد مبتلابه فشارخون بیشتر بود، خودمراقبتی بهتری داشتند

    نتیجه گیری

    توصیه می شود در مطالعات مداخله ای مبتنی بر تیوری شناخت اجتماعی به منظور بهبود رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشارخون بالا بر سازه های یادگیری مشاهده ای، خودتنظیمی و ارزشیابی پیامد تاکید ویژه ای صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تئوری شناختی اجتماعی، خودمراقبتی، فشارخون
  • فاطمه بنی اسدی، حمید پورشریفی*، احمد برجعلی، بهرام مفید صفحات 12-22
    هدف

    ارتباط میان بیماری سرطان، سازگاری روان شناختی و رفتارهای مرتبط با سلامت، موضوع مهمی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی روان شناختی افراد مبتلا به سرطان پروستات بود.

    روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی، جامعه مورد مطالعه شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان پروستات مراجعه کننده به بیمارستان های لبافی نژاد و شهدای تجریش تهران در سال 1398بود. تعداد 40 نفر به عنوان گروه مورد مطالعه به روش در دسترس انتخاب و سپس به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (20=n) گمارش شدند. پژوهش در دو مرحله کیفی و کمی انجام شد. بحث گروهی متمرکز برای شناسایی مشکلات روان شناختی و انجام درمان پذیرش و تعهد در قالب هشت جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با پرسش نامه استاندارد پریشانی روان شناختی DASS 21 جمع آوری و تجزیه و تحلیل با طرح تحلیل آمیخته با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد اندازه اثر تعاملی تغییر بین گروهی، درون گروهی و تعاملی برای پریشانی روان شناختی بر متغیر افسردگی (530/84 =F)، اضطراب (949/73 =F) و استرس (958/71 =F) در سطح 01/0 >P-Value معنادار است. بنابراین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد توانسته است به صورت معنادار باعث کاهش افسردگی، اضطراب و استرس در گروه آزمایش شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش پریشانی روان شناختی در گروه آزمایش می توان از این مداخله برای کاهش پریشانی روان شناختی افراد مبتلا به سرطان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، پریشانی روان شناختی، سرطان پروستات
  • میرعون موسوی تیله بنی، حسن احدی*، مهرداد ثابت صفحات 23-32
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر، اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روان شناختی و خودکارآمدی دانش آموزان دختر و پسر کم بینا مقطع متوسطه ی دوم مدارس تهران بود.

    روش ها

    تحقیق کاربردی حاضر از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود که در سال 1399 انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر کم بینای مقطع متوسطه دوم مدارس تهران بود. نمونه گیری به صورت در دسترس بود. افراد پس از انتخاب به صورت تصادفی در دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (15=n) و گروه کنترل (15=n) جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی ریف و خودکارآمدی شوارتز و جروسلم جمع آوری شد. درمان بر مبنای پذیرش و تعهد (8 جلسه 45 دقیقه ای به صورت هفتگی) در گروه مداخله اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و از طریق آزمون تحلیل واریانس چندراهه تجزیه و تحلیل شدند. 

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که بین دو گروه مداخله و کنترل در زمینه های بهزیستی روانشناختی و خودکارآمدی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P-Value). همچنین میانگین بهزیستی روانشناختی و خودکارآمدی در گروه مداخله بالاتر از گروه کنترل می باشد (05/0>P-Value).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد درمان مبتنی بر پذیرش بر بهزیستی روانشناختی و خودکارآمدی دانش آموزان کم بینا موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بهزیستی روانشناختی، خودکارآمدی، کم بینا، دانش آموزان
  • پوراندخت افشار، صبا سپهوندی، ماریا چراغی* صفحات 33-40
    هدف

    حمایت اجتماعی ارتباط قوی با افسردگی دارد. افراد با سندرم آشیانه خالی که به تنهایی زندگی می کنند کیفیت زندگی پایین تر و ارتباط اجتماعی ضعیف تری دارند. فقدان حمایت اجتماعی قوی ممکن است باعث کاهش احساس مثبت و کاهش سلامت روانی شود. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی ارتباط حمایت اجتماعی با سندرم آشیانه خالی در زنان میانسال شهرستان اهواز سال 1399انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی به روش مقطعی بود. نمونه ها به تعداد 600 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده طی شش ماه اول سال 1399 انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه احساس تنهایی یوکلا، پرسشنامه حمایت اجتماعی واکس، جمع آوری گردید. داده ها با روش های آماری کای اسکویر، آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    فراوانی سندرم آشیانه خالی 40 درصد محاسبه گردید. میانگین سنی افراد در گروه با سندرم آشیانه خالی 58-48 سال و در گروه بدون سندرم آشیانه خالی 63-55 سال بود. نتایج ارتباط معناداری بین سندرم آشیانه خالی با حمایت اجتماعی (0001/0P-Value<) نشان داد.

    نتیجه گیری

    سندرم آشیانه خالی در جامعه مورد بررسی شیوع بالایی دارد و با توجه به ارتباط آن با حمایت اجتماعی می توان از برنامه هایی با محوریت حمایت اجتماعی برای پیشگیری و درمان این سندرم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سندرم آشیانه خالی، زنان میانسال، حمایت اجتماعی، احساس تنهایی
  • کمیل دشتی رستمی*، محمد فلاح محمدی، زینب واحدی کلاکری صفحات 41-49
    هدف

    عارضه انگشت شست کج یکی از شایع ترین ناهنجاری ها در دختران دانش آموز می باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین شاخص های آنتروپومتریکی و نوع پا با عارضه انگشست شست کج در دانش آموزان دختر 10 تا 12 سال بوده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. 60 نفر از دختران دانش آموز دامنه سنی 10 تا 12 سال شهر قایم شهر در سال تحصیلی 99-98 مبتلا به عارضه انگشت شست کج به صورت در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.پس از جمع آوری داده ها، از نرم افزار SPSS و آزمون کولموگروف- اسمیرنف جهت بررسی نرمال بودن داده ها و از ضریب همبستگی اسپیرمن برای بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده شد. کلیه فرضیه ها در سطح معنی داری 95 درصد آزمون شدند.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد ارتباط معنی داری بین شست کج و وزن (03/0=P-Value)، شست کج و شاخص توده بدنی (008/0=P-Value)، شست کج و پهنای قسمت قدامی پا (04/0=P-Value) و شست کج و میزان افت ناوی (001/0=P-Value) وجود دارد اما ارتباط معنی داری بین شست کج و قد  (05/0≤P-Value) و نیز شست کج و طول پا (05/0≤P-Value) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر وجود ارتباط مثبت و معنادار بین وزن، شاخص توده بدنی، پهنای قسمت قدامی پا و کف پای صاف را با زاویه شست کج نشان داد. با توجه به نتایج بدست آمده توصیه می شود ملاحظاتی نظیر کنترل وزن، استفاده از کفش های متناسب با پهنای قسمت قدامی پا و اصلاح کف پای صاف به منظور کاهش زاویه شست کج در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: شست کج، آنتروپومتری، پا، شاخص توده بدنی، اپیدمیولوژی
  • کامبیز قاسمی، مریم استقامتی*، غزال ذوقی صفحات 50-57
    هدف

     شب ادراری یکی از شایع ترین اختلالات اطفال است که در مناطق مختلف و در سنین مختلف کاملا متفاوت است .هدف پژوهش حاضر تعیین شیوع شب ادراری و عوامل مرتبط با آن در کودکان سنین مدرسه است.

    روش‌ ها:

     این پژوهش توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی شامل 1465 نفر از کودکان سنین مدرسه‌ بندرعباس در سال 1394 بود که به روش سرشماری انتخاب شدند. سن و جنسیت کودکان، سطح سواد، سن، مرگ، شاغل بودن و شب ادراری والدین، تعداد نزدیکانی که در اتاق خواب کودک می‌خوابند، وضعیت تحصیلی کودک، سابقهی عفونت ادراری و عفونت دستگاه تنفسی مکرر در کودک، خرخر شبانه، تعداد و زمان عدم کنترل ادرار کودکان و سابقه‌ شب ادراری در خواهران یا برادران با استفاده از چک‌لیست روا و پایا جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و از آزمون‌های کای‌اسکویر، دقیق‌فیشر و تی‌مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

     شب ادراری در 79 نفر (4/5 درصد) از کودکان مشاهده شد. دفعات شب ادراری، نسبت پسران، خرخر شبانه، سابقه شب ادراری والدین و برداران یا خواهران، عدم کنترل ادرار در روز، درمان شب ادراری و تحصیلات دیپلم به بالای مادر در گروه کودکان دارای شب ادراری به طور معناداری بالاتر از کودکان فاقد شب ادراری و میانگین سن مادر و کودک و نسبت شاغل بودن پدر در گروه فاقد شب ادراری به طور معناداری بالاتر بود.

    نتیجه‌گیری:

     برخی از متغیرها از جمله سابقه شب ادراری در والدین یا خواهران و برادران ، خروپف ، تحصیلات والدین و اشتغال پدر با شب ادراری همراه است که باید در طراحی برنامه های پیشگیری مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شب ادراری، کودکان، سنین مدرسه
  • ارزیابی سبک زندگی افراد مبتلابه پرفشاری خون: یک مطالعه مورد- شاهدی
    فایقه زارعی، مریم کریمی جابری، شکرالله محسنی، محبوبه ولایتی، مریم نصاری، فاطمه امیری، عبدالحسین مدنی * صفحات 58-69
    هدف

     فشارخون یکی از شایع ترین بیماری های غیرواگیر است که ناشی از سبک زندگی ناسالم می باشد، تحقیق حاضر با هدف سنجش سبک زندگی در افراد مبتلابه پرفشاری خون و مقایسه آن با افراد سالم در شهر بندرلنگه انجام شد.

    روش ها

     دراین مطالعه توصیفی مقطعی- مقایسه ای، 385 نفر به‌عنوان نمونه (183 نفر بیمار با سابقه پرفشاری خون و 202 نفر سالم) به روش نمونه گیری ترکیبی در مراکز بهداشتی درمانی شهر بندرلنگه در سال 1398 انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سه‌قسمتی شامل بخش اول اطلاعات جمعیت‌شناختی و سوابق بیماری، بخش دوم معاینه بالینی و بخش سوم پرسشنامه سبک زندگی LSQ بود. تجزیه‌وتحلیل داده ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و به‌منظور تحلیل داده ها از رگرسیون‌لجستیک تک‌متغیره و چندمتغیره استفاده شد و<0/05p-Value از نظر آماری معنادار تلقی گردید.

    نتایج

     یافته ها نشان داد میانگین سنی در گروه با پرفشاری خون 13/16±55/30 سال و در گروه سالم 12/69±49/23 سال بود. در بین ابعاد سبک زندگی، بعد سلامت روان‌شناختی (0/96R= و <0/05p-Value )  و سپس بعد اجتناب از مصرف داروها و مواد مخدر (0/92R= و <0/05p-Value  )  بالاترین همبستگی را با فشار خون داشتند.

    نتیجه‌گیری:

     طبق یافته‌ها با ارتقا ابعاد سبک زندگی می توان سلامت را ارتقا بخشید. بنابراین سیاست‌گذاران بهداشتی جهت کشف گروه‌های پرخطر، افزایش بازده غربالگری و انجام اصلاحات باید به بررسی ابعاد سبک زندگی بپردازند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، فشارخون، سلامت جسمی، سلامت روحی
  • مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس
    گلشید شمس، سارا پاشنگ*، مستوره صداقت صفحات 70-80
    هدف

     با توجه به مشکلات خلقی و عاطفی بیماران مبتلا به ام‌‌اس، هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و درمان مبتنی بر شفقت برافزایش خودکارآمدی در بیماران مبتلابه ام‌‌اس بود.

    روش‌ها:

     این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل و نمونه آماری شامل 45 نفر از بیماران مبتلابه مالتیپل اسکلروزیس مراجعه‌کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در سال 1399 بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس از جامعه پژوهش انتخاب و با جایگزینی تصادفی در گروه‌های آزمایش و کنترل (15=n) قرار گرفتند. گردآوری داده‌ها با پرسشنامه خودکارآمدی Sherer و همکاران نجام شد و تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون مدل آمیخته با اندازه‌گیری تکراری انجام شد.

    نتایج

     نتایج اثر تعاملی گروه× زمان‌بر خودکارآمدی (845/91=F) در سطح (01/0P-Value<) معنادار بود و شفقت درمانی و واقعیت درمانی به‌ صورت معنادار خودکارآمدی را در گروه‌های آزمایش تحت تاثیر قرار دادند. تفاوت میان گروه‌های آزمایش و کنترل از نظر میانگین خودکارآمدی، در مراحل پس‌آزمون و پیگیری نسبت به پیش‌آزمون (768/6=F) در سطح (01/0P-Value<) معنادار بود. این تغییرات در میانگین خودکارآمدی گروه کنترل در سه مرحله آزمون چشم‌گیر نبود. بین اثربخشی شفقت درمانی و واقعیت درمانی در افزایش خودکارآمدی بیماران مبتلا به مالتیپل‌ اسکلروزیس تفاوت معناداری وجود نداشت (400/3=MD، 429/0=P-Value).

    نتیجه‌گیری: 

    شفقت درمانی و واقعیت درمانی می‌توانند خودکارآمدی را در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس به ‌طور معناداری افزایش دهند، ولی میزان اثربخشی آن‌ها بر افزایش خودکارآمدی یکسان است و معنادار نیست.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، واقعیت درمانی، خودکارآمدی، بیماران ام اس
|
  • Shahram Rafei, Teamur Aghamolaei*, Zahra Hosseini, Amin Ghanbarnejad Pages 1-11
    Introduction

    High blood pressure is one of the major risk factors for cardiovascular diseases in developed and developing countries. Controlling blood pressure requires lifelong self-care behaviors. The aim of this study was to investigate the effect of intervention based on social cognitive theory on self-care behaviors of patients with hypertension.

    Methods

    The target population of this quasi-experimental study were patients with high blood pressure in health centers of Farsan. Participants were randomly divided into two groups of intervention (90 people) and control (90 people). Data were collected using the self-care activity and social cognitive theory questionnaires before and 3 months after the educational intervention. The training program were held in 12 sessions with 60 to 90 minutes duration, using lecture, group discussion, practical demonstrations, questions and answers, and video/film methods, as well as the use of a WhatsApp group for the intervention group. Data were analyzed using SPSS ver. 22 software.

    Results

    After the educational intervention, the mean scores of knowledge, social cognitive theory constructs, and self-care behaviors in the intervention group increased significantly compared to that of the control group. Results of the regression analysis showed that more changes in the constructs of observational learning, self-regulation, and outcome evaluation results in the better self-care behavior in patients with hypertension.

    Conclusion

    In interventional studies based on social cognitive theory, in order to improve the self-care behaviors of patients with hypertension, special emphasis should be placed on observational learning, self-regulation, and outcome assessment costructs.

    Keywords: Social Cognitive Theory, Self-Care, Blood Pressure
  • Fatemeh Baniasadi, Hamdi Poursharifi*, Ahmad Borjali, Bahram Mofid Pages 12-22
    Introduction

    The relationship between cancer and psychological adjustment and health-related behaviors is an important issue that is widely discussed in the world. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on psychological distress in patients with prostate cancer.

    Methods

    In this quasi-experimental research, the study population included all patients with prostate cancer who referred to Labbafinejad and Shohada-e-Tajrish hospitals in Tehran in 2019. Accordingly, 40 participants were selected by the available sampling method and then randomly assigned into two experimental (n=20) and control groups (n=20). The study was performed in two qualitative and quantitative stages. Focused group discussion was used to identify the psychological problems. Acceptance and commitment therapy was performed in eight 90-minute sessions in the experimental group. The data collection tool was the standard DASS 21 psychological distress questionnaire. Mixed design with repeated measurement test was used for data analysis in SPSS ver. 26 software.

    Results

    The results showed that the interaction effect of intergroup, intragroup, and interactive changes for the variables of depression (F=84.530), anxiety (F=73.949), and stress (F=71.958) was significant at P-Value<0.01 level. This indicates that acceptance and commitment therapy has been able to significantly reduce depression, anxiety, and stress in the experimental group.

    Conclusion

    Considering the effect of commitment-based therapy and acceptance intervention in reducing the psychological distress in the experimental group, this intervention can be used to reduce psychological distress in cancer patients.

    Keywords: Acceptance, commitment based therapy, Psychological Distress, Prostatic Neoplasms
  • Miraun Mousavi Tile Bani, Hasan Ahadi*, Mehrdad Sabet Pages 23-32
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance-based therapy on psychological well-being and self-efficacy of schoolchildren with low vision in Tehran city.

    Methods

    This applied study emploed a quasi-experimental pretest-posttest design. The statistical population included all visually impaired male high school students of Tehran city. An available sampling approach was used to select the participants. After selection, participants were randomly assigned to two groups of treatment based on acceptance and commitment (n=15) and control (n=15). Data were collected using the Reef Psychological Well-Being and Schwarz and Jerusalem Self-Efficacy Questionnaires. Acceptance and commitment treatment (8 sessions of 45 minutes per week) was performed in the intervention group. Data were analyzed in SPSS software using multivariate analysis of variance test.

    Results

    There was a significant difference between the two groups of intervention and control in terms of psychological well-being and self-efficacy (P-Value<0.05). Also, the mean scores of psychological well-being and self-efficacy in the intervention group was significantly higher than the control group (P-Value<0.05).

    Conclusion

    Findings show that acceptance-based therapy is effective on psychological well-being and self-efficacy of low vision students..

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Psychological Well-Being, Self-Efficacy, Low vision, Students
  • Pourandokht Afshari, Saba Sepahvandi, Maria Cheraghi* Pages 33-40
    Introduction

    Social support is strongly associated with depression. People with empty nest syndrome who live alone have lower quality of life and poorer social relationships. Lack of strong social support may reduce positive feelings and mental health. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between social support and empty nest syndrome in middle-aged women in Ahvaz in 1399.

    Methods

    In this descriptive-analytical and cross-sectional study, 600 people were selected as the participants using simple random sampling method during the first six months of 1399. The data were collected using demographic, Yukla loneliness, and Wax social support questionnaires. Data were analyzed by Chi-square test, independent t-test, and Pearson correlation coefficient using SPSS software.

    Results

    The frequency of empty nest syndrome was 40% in the study population. The mean age of the subjects in the group with empty nest syndrome was 48-58 years and in the group without empty nest syndrome was 55-63 years. The results showed a significant relationship between empty nest syndrome and social support (P-Value <0.0001).

    Conclusion

    Empty nest syndrome is very common in the study population and due to its relationship with social support, it is possible to plan to use social support based interventions for prevention and treatment this syndrome.

    Keywords: Empty Nest Syndrome, Middle-Aged Women, Social Support, Lomeliness
  • Komeil Dashti Rostami*, Mohammad Fallah Mohammadi, Zeinab Vahedi Kolagar Pages 41-49
    Introduction

    The hallux valgus is one of the most common abnormality in the school girls. This study aimed to investigate the relationship between some anthropometric indices and foot type with hallux valgus in 10-12-year-old female students.

    Methods

    This descriptive correlational study was conducted on 60 female students aged from 10 to 12 years with hallux valgus abnormality in Ghaemshahr city who were selected using available sampling method. After data collection, Kolmogorov-Smirnov test was used to check the normality of the data and the relationship between variables was examined by Spearman correlation coefficient using SPSS software. All hypotheses were tested at 95% level of significance.

    Results

    The results of this study showed a significant relationship between hallux valgus and weight (P=0.03), body mass index (P=0.008), width of the front of the foot (P=0.04), and navy drop rate (P=0.001), while no significant relationship was found between hallux valgus and height (P≥0.05) and foot length (P≥0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed a positive and significant relationship between weight, body mass index, width of the front of the foot, and flat foot with hallux valgus. Therefore, weight control, the use of shoes appropriate to the width of the front of the foot, and treatment of flat foot is recommended to reduce the rate of hallux valgus.

    Keywords: Hallux Valgus, Anthropometry, Foot, Body Mass Index, Epidemiology
  • Kambiz Ghasemi, Maryam Esteghamati *, Ghazal Zoghi Pages 50-57
    Introduction

     Enuresis is one of the most common disorders in children and its prevalence varies according to the living region and age. The aim of this study was to determine the prevalence of enuresis and its related factors in school-age children.

    Methods

     This descriptive-analytical and cross-sectional study included 1465 school-age children in Bandar Abbas in 2015. A checklist was used for data collection including children’s age, gender, educational status, history of urinary tract infection or upper respiratory infection, diurnal enuresis (presence and frequency), and snoring, as well as parents’ age, education, employment status, history of enuresis in parents and siblings, and the number of individuals sleeping in the same place as the child. Data were analyzed using SPSS software and Chi-square, Fisher's exact and independent T-tests.

    Results

     Enuresis was observed in 79 children (5.4%). Frequency of nocturnal enuresis, proportion of males, snoring, history of enuresis in parents or siblings, diurnal enuresis, treatment of enuresis, and number of mothers with higher than diploma education were significantly higher in children with enuresis compared to those without enuresis, while the mean age of children and their mothers and proportion of employed fathers were significantly higher in children without enuresis.

    Conclusion

     Some variables including history of enuresis in parents or siblings, snoring, parents’ education, and employment of father are associated with enuresis which should be condidered in designing preventional programs.

    Keywords: Enuresis, Children, School-Age
  • Lifestyle of people with hypertension: a case-control study
    Fayegheh Zareei, Maryam Karimi Jaberi, Shokrooallah Mohsseni, Mahboubeh Velayati, Maryam Nasari, Fatemeh Amiri, Abdolhossain Madani* Pages 58-69
    Introduction

    High blood pressure is one of the most common non-communicable diseases that is caused by unhealthy lifestyle. The aim of this study was to assess the lifestyle of people with hypertension and compare it with healthy people in Bandar-e-Lengeh city.

    Methods

     In this cross-sectional descriptive-comparative study, 385 people (183 patients with a history of hypertension and 202 healthy people), who reffered to Bandar-e-Lengeh health centers in year 1398, were selected using a combined sampling method as the study sample. The data collection tool was a questionnaire with three parts including demographic information and disease history, clinical examinations, and LSQ lifestyle questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software and univariate and multivariate logistic regression. A P-Value of   <0.05 was considered statistically significant.

    Results

     The results showed that the mean age in the group with hypertension was 55.30±13.16 years and in the healthy group it was 49.23±12.69 years. Among the life style dimensions, psychological health (R = 0.96 and P-Value <0.05) and avoiding the use of drugs and narcotics (R = 0.92 and 0.05). P-Value <0.05) had the highest correlation with the blood pressure.

    Conclusion

    According to the findings, health can be improved by improving the dimensions of lifestyle. Therefore, health policymakers need to look at lifestyle dimensions to identify high-risk groups, increase screening efficiencies, and promote the health.

    Keywords: lifestyle, blood pressure, physical health, mental health
  • Comparison of the effectiveness of compassion-based therapy and reality therapy on self-efficacy of patients with multiple sclerosis
    Golshid Shams, Sara Pashang*, Mastooreh Sedaghat Pages 70-80
    Introduction

     The aim of this study was to evaluate and compare the effectiveness of reality therapy and compassion-based therapy on increasing self-efficacy in patients with MS.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all patients with MS referred to medical centers in Isfahan at 2020, who 45 of them were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (n=15). Scherrer et al.'s (1982) self-efficacy questionnaire was used to collect data and for data analysis, a mixed design with repeated measures was performed by version 26 of SPSS software.

    Results

    The results showed that the interactive effect of group × time on the self-efficacy (F=91.845) was significant (P-Value<0.01) and compassion therapy and reality therapy significantly affected self-efficacy in the experimental groups. The difference between experimental and control groups in terms of mean of self-efficacy in post-test and follow-up stages compared to pre-test (F = 6.768) was significant (P-value <0.01). These changes in the mean of self-efficacy in the control group in the three stages of the test were not significant. There was no significant difference between the effectiveness of compassion therapy and reality therapy in increasing the self-efficacy of patients with multiple sclerosis (MD = 3.400, P-Value = 0.429).

    Conclusion

    Compassion-based therapy and reality therapy can significantly increase self-efficacy in patients with MS; But their effectiveness on increasing self-efficacy is the same.

    Keywords: Compassion-Based Therapy, Reality Therapy, Self-Efficacy, MS