فهرست مطالب

هنر زبان - سال ششم شماره 1 (آذر 1399)

نشریه هنر زبان
سال ششم شماره 1 (آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طلحه اشرف الزمان، مصطفی بوعنانی* صفحات 7-30

    این مطالعه سعی دارد جهت توسعه اندوخته واژگانی در سطوح مختلف یادگیری زبان عربی، بر اساس سه آزمون؛ سوالات بله یا خیر، چند گزینه‌ای و آزمون تشریحی استراتژی‌های مناسب را بدست آورد، که بر روی نمونه‌ای از زبان‌آموزان غیرعرب زبان آزمایش شده است. فرض مطالعه این است که ساخت واژگان و استراتژی‌های یادگیری با توجه به گروه هدف یادگیرندگان (عرب زبان یا غیرعرب زبان) متفاوت است. هدف از این مطالعه توسعه استراتژی‌های خاص برای ساخت پیکره و لیست لغات است که به طراحی و ارزیابی برنامه‌های درسی کمک می‌کند. نتایج آزمون‌های ذکر شده قدرت رابطه بین کمیت واژگان و مهارت نوشتن را اثبات کرده است زیرا کمیت واژگان 53% به تفسیر مهارت نوشتن کمک می‌کند. این بدان معناست که کمیت واژگان بیش از نیمی از عوامل مهارت نوشتن را تشکیل می‌دهد. علاوه بر این، روند کشف جزییات رابطه بین این دو، ما را به استراتژی‌های مناسب برای ایجاد و توسعه کمیت واژگان با توجه به سطح زبان‌آموزان، راهنمایی می‌کند که لیست‌های بسامد مبتنی بر لما به عنوان یک واحد شمارش، برای آموزش و ارزیابی زبان‌آموزان سطح مبتدی و متوسط مناسب‌تر هستند، در حالی که لیست‌های بسامد مبتنی بر ریشه لغات برای زبان‌آموزان پیشرفته مناسب‌تر است.

    کلیدواژگان: الرصید المعجمی، قوائم الشیوع، وحده الراس، وحده الجذر، متعلمو العربیه من غیر الناطقین بها
  • عمرو محمد مذکور صفحات 31-50

    اصطلاح در واقع به معنای اصلی که مفهوم را با مصطلح پیوند می‌دهد گفته می‌شود. از یک طرف، این تعریف ممکن است بتواند این فرایند را بهم پیوند دهد و درک موجود در سیستم ادراکات و شبکه آن را برجسته کند. از طرف دیگر، ممکن است نتواند به هدف خود برسد یا به تنهایی قادر به دستیابی به آن نباشد. بنابراین، فرهنگ‌شناس به وسایل کمکی متوسل می‌شود که مفهوم را با این اصطلاح پیوند دهد. از جمله این ابزارهای کمکی عبارتند از: مترادف یا متضاد که روابط درون یک سیستم اصطلاحاتی را نشان می‌دهد، همچنین نمایش، ترسیم، نمودار، تصویر و ارجاع. این تحقیق تعدادی فرهنگ لغت زبان‌شناختی عربی و همچنین فرهنگ‌های لغوی زبان عربی ترجمه شده را نشان می‌دهد تا جایگاه خود را در استفاده از وسایل کمکی و نقشی که این ابزارهای کمکی در تبیین تعاریف اصطلاحات دارند، نشان دهد. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که فرهنگ نامه‌هایی که از ابزارهای کمکی برای تعاریف اصطلاحات استفاده می‌کنند، توضیح واضح و روشنی از مفهوم ارایه می‌دهند. همچنین، این فرهنگ نامه‌ها سیستم اصطلاحات را در یک زمینه علمی خاص ترسیم می‌کنند.

    کلیدواژگان: اللسانیات، المعاجم، المصطلح، التعریف، الترادف والتضاد، الإحاله
  • رضا کیانی* صفحات 51-60

    کارکردگرایی از نظریه‌های مهم و بنیادی در علوم اجتماعی است که تاثیر آن را می توان در بسیاری از رخدادها و پدیده‌های زندگی بشری جستجو نمود. اساس این نظریه بسیار ساده می‌نماید: علل بروز پدیده‌ها در نقش و وظیفه‌ای است که بر عهده دارند. به سخن دیگر شالوده اندیشه کارکردگرایی در جامعه بر این اصل استوار است که استمرار مناسبت‌ها و نهادهای اجتماعی در گرو نقش و ماموریتی است که در جامعه ایفا می کنند. اگر چه این مفهوم از مفاهیم امروزین دانش علوم اجتماعی محسوب می شود اما حقیقت امر آن است که کارکردگرایی، سابقه‌ای بسیار کهن در تاریخ اندیشه و تفکر آدمی دارد، به عنوان نمونه افلاطون، فیلسوف یونانی نیز در آثار خود به این مفهوم توجه داشته و کوشش نموده است نقش و وظیفه پدیده‌ها را بررسی نماید. از دیگر سوی، هنر به مفهوم عام پدیده‌ای است که سابقه ظهور آن به خلقت آدمی باز می‌گردد، و هیچ‌گاه از حیات مادی و معنوی انسان دور نبوده است. اما در این میان همواره یک پرسش اساسی مطرح است. پرسشی که در این مقاله کوشش شده است بصورت اجمالی و بدون هرگونه پیش داوری و قضاوت بدان پاسخ داده شود: هنر چگونه در جامعه بوجود آمد و چه شد که آدمی به فکر خلق آثاری مملو از خلاقیت و نوآوری افتاد؟ یافته‌های حاصل از این کاوش، به ما نشان می‌دهد که هنر همیشه محصول شرایط محیطی خود است حتی اگر آن هنر از نظر فرم و محتوا فراتر و جلوتر از جامعه خود باشد و این اصلی انکار ناپذیر است. به سخن دیگر پیوند عمیق و تنگاتنگی بین اثر هنری و هنرمند از یک سو و جامعه از سوی دیگر وجود داشته است.

    کلیدواژگان: علوم اجتماعی، کارکردگرایی، اثر هنری، جامعه
  • سیروملیا ناتالیا نیکولایونا* صفحات 61-74

    این مقاله به تجزیه و تحلیل زبانی نماد آتش در اشعار آندری بیه‌لی شاعر-نمادگرای روسی اختصاص دارد. معانی نمادین عنصر آتش از دیدگاه زبان‌شناسی و زبان‌شناسی فرهنگی مورد بررسی قرار می‌گیرد. مکانیسم‌هایی تعریف شده‌ای که به شما اجازه می‌دهد هم نماد سنتی «آتش» و هم معانی نویسنده را بیان کند، همکاری اسطوره‌شناسی و الگوهای کهن با نمادی که در متن با یک کلمه مناسب توضیح داده‌شده‌است، کلمه «آتش» مورد بررسی ما قرار می‌گیرد. موضوع مطالعه در مقاله از یک طرف نمادسازی سنتی عنصر آتش است که توسط اساطیر آلمانی-اسکاندیناوی شرطی شده است. کهن‌الگوها با تقابل‌های دودویی نشان داده می‌شوند که در معناشناسی جهت عمودی، دوسوگرایی، آنیمیسم و انسان‌شناسی تحقق پیدا می‌کنند. معانی نمادین نویسنده با توجه به بازاندیشی در مورد افسانه‌ها و کهن‌الگوها در نزدیکترین نماد در متن بیان می‌شود.

    کلیدواژگان: نمادگرایی روسی، نماد آتش، آندری بیه لی
  • میثم مقدم*، نیلوفر جعفرپور صفحات 75-90

    مقاله حاضر، به بررسی جامع موضوع برچسب‌گذاری واژگانی صورت نوشتاری زبان‌های لاتین و غیرلاتین به ویژه زبان فارسی می‌‌پردازد. در این نوشتار میزان پیشرفت برچسب‌گذاری واژگانی در بیست و سه زبان گفتاری دنیا، که دارای بیشترین متکلم می‌باشند، مورد بررسی قرار می‌گیرد. برخی از این زبان‌ها مثل زبان‌های عربی، اردو و فارسی از سیستم نوشتاری از راست به چپ پیروی می‌کنند، و در نوع خود با مشکلات و چالش‌هایی در زمینه برچسب‌گذاری واژگانی روبرو هستند. این چالش‌ها می‌تواند منحصر به یک زبان خاص باشد و یا در بین زبان‌های گوناگون مشترک باشند، که به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد. در این مقاله، با مروری نقادانه بر مطالعات اخیر در حیطه برچسب‌گذاری واژگانی، چالش‌های پیش روی زبان فارسی مد نظر قرار گرفته شده است. با مرور تحقیقات پیشین و مطالعه ویژگی‌ها، مسایل، چالش‌ها و ابزارهای برچسب‌گذاری واژگانی، این نتیجه حاصل می‌شود که، چالش‌های برچسب‌گذاری واژگانی در زبان فارسی بیشتر در سطح توکن‌سازی و مربوط به شرایط رسم الخط عربی است.

    کلیدواژگان: برچسب گذاری واژگانی، زبان های نوشتاری لاتین، زبان های نوشتاری غیر لاتین، زبان فارسی، سیستم RTL
  • سروت نساء مکدوهی* صفحات 91-110

    یادگیری ترکیبی جدید است اما به عنوان یکی از اشکال روش‌های آموزشی-یادگیری در سطح جهانی بسیار پذیرفته شده است. محققان محبوبیت این حالت ترکیبی را چندین بار به دلیل تاثیر مفید آن در زمینه های مختلف مطالعات از جمله زبان انگلیسی ثابت کرده‌اند. این حالت محبوبیت خود را در زمینه زبان انگلیسی مشخص کرده است نه تنها به این دلیل که مهارت‌های LSRW را در زبان آموزان بهبود می‌بخشد بلکه به دلیل اهمیت آن در ایجاد یک محیط یادگیری تعاملی، مشارکتی و انگیزهای است که اغلب برای کلاس‌های زبان انگلیسی چالشی است. همانطور که، بیماری همه‌گیر COVID-19 اهمیت نحوه آموزش آنلاین را مشخص کرده است. علاقه به یادگیری ترکیبی چندین برابر افزایش یافته است. اما علی رغم محبوبیت آن، نقاط ضعف زیادی در سیستم وجود دارد که باید برای انتشار این حالت یادگیری ترکیبی به عنوان یک روال در سیستم آموزش و پرورش رفع شود. بنابراین بررسی انتقادی فعلی، بازرسی منحصر به فردی از بیش از پنجاه مقاله تحقیقاتی ارایه می‌دهد که تاکنون مزایای مختلف سیستم یادگیری ترکیبی را با اشاره ویژه به زبان انگلیسی ارزیابی کرده و همچنین توصیه های چند وجهی را تهیه کرده است تا آموزش ترکیبی را برای آموزش حضوری منظم به عنوان یک گزینه موفقیت آمیز به شما معرفی کند.

    کلیدواژگان: برچسب گذاری واژگانی، زبان های نوشتاری لاتین، زبان های نوشتاری غیر لاتین، زبان فارسی، سیستم RTL
|
  • Mostafa Bouanani*, Talha Ashrafuzzaman Pages 7-30

    This study tries to discover the appropriate strategies for developing vocabulary size (word bank) in different levels of Arabic language learning, depending on three tests: Y/N (Yes or No test), MC (Multiple choice test), and writing skill test, that were given to a sample of non-native Arabic learners. The assumption of the study is that vocabulary building and learning strategies vary according to the target group of learners, i.e. whether they are native or non-native speakers of Arabic. The study aims to develop specific strategies for building corpora and word lists that help in curriculum design and evaluation. The results of the mentioned tests proved the strength of the relation between vocabulary size and writing skill as the former explains as much as 53% of the later. This means vocabulary size forms more than half of writing skill factors. Additionally, the process of discovering the details of the relation between the two gave us insights into the proper strategies for building and developing vocabulary size according to learners’ levels, indicating that frequency lists based on the lemma as a counting unit are more suitable for teaching and evaluation for learners from beginner and intermediate levels, while root-based frequency lists are more appropriate for advanced learners.

    Keywords: Vocabulary size, Frequency lists, Lemma unit, Root unit, Non-native Arabic learners
  • Amro Mohamed Madkour* Pages 31-50

    The definition is a primary means that connects the concept with the term. On the one hand, the definition may link this process and clarify the relationships within the network of perceptions. On the other hand, it may fail to achieve its goal or may be unable to attain it on its own. Therefore, the lexicographer resorts to auxiliary means that link the concept with the term. Among these auxiliary means are: synonymy or antonymy that shows relationships within a terminological system, as well as representation, drawing, diagram, image, and reference. The research studies a number of Arabic linguistic dictionaries, as well as linguistic dictionaries translated into Arabic to show their position on the use of auxiliary means, and the role, which these auxiliary means play in clarifying terminological definitions. The results of the research show that the dictionaries that employ auxiliary means for terminological definitions provide a clear and precise explanation of the concept. As well, these dictionaries outline the terminological system within a specific scientific field.

    Keywords: Linguistics, Dictionaries, Term, Definition, Synonyms, Antonyms, Referral
  • Reza Kiani* Pages 51-60

    Functionalism is one of the most important and fundamental theories in the social sciences, that its impact of can be traced to many events and phenomena of human life. The basis of this theory is very simple: the causes of phenomena are in the role and task that are responsible for. In other words, the foundation of functionalist thought in society is based on the principle that the continuity of social relations and Social section on the role and mission which play in society. Although this concept is one of the modern concepts of social science, the truth is that functionalism has a very ancient record in the history of human thought. On the other hand, art - in the general sense - is a phenomenon whose origins go back to the creation of man and has never been far from the material and spiritual life of man. But in the meantime, there is always a fundamental question. The question that this article tries to find a concise answer to without any prejudice and judgment is: How did art enter human society and what did happen that made a person to think of creating works full of beauty, creativity and innovation? The results of this study showed that art is always the product of its environmental conditions, even if that art is beyond and more advanced than its society in terms of form and content. In other words, there was a deep and close connection between the work of art and the artist on the one hand and society on the other.

    Keywords: Social Sciences, Functionalism, Work of Art, Society
  • Наталья Николаевна Сыромля* Pages 61-74

    The article is dedicated to linguistic analysis of symbol Fire in Russian poet-symbolist A. Bely’s lyrics. Symbolic meanings of the element Fire is studied from linguistic and linguoculturological points of view. There defined mechanisms which allow to express both traditional symbolism of “Fire” and the individual author’s meanings, they are collaboration of mythologizes and archetypes with the symbol explicated in the text with a proper word, in our case with the word “fire”. The subject of the studying in the article is both traditional and author’s symbolism of the element of Fire. The first is conditioned by German-Scandinavian mythology and archetypes represented with binary oppositions actualizing the semantics of vertical and horizontal directions, ambivalence, animism and anthropomorphism and others. The author’s symbolic meanings are expressed according to the creation of individual figurative meanings and symbolist’s associative layer in the nearest surrounding of the symbol in the texts.

    Keywords: Russian Symbolism, Symbol Fire, A. Bely
  • Meisam Moghadam*, Niloufar Jafarpour Pages 75-90

    This research is a general overview of the Latin script languages part of speech (POS) tagging with a specific focus on the non-Latin script languages, especially Persian. The study reviews the progress in POS tagging among the 23 highest native spoken languages in the world. Some of these languages follow the right-to-left (RTL) writing system such as Arabic, Urdu and Persian which have their own specific issues in POS tagging. This paper also goes through the issues and challenges which occurs during the tokenization and part of speech tagging of these languages. The challenges can be common between the languages or be specified to one. The Persian Language is chosen as the main interest of this paper and an attempt is made to critically overview the recent studies on Persian part of speech tagging and enumerate the specific challenges occurring in these studies. Reviewing the bulk of literature and examining the features, challenges, issues, and POS tagging tools in Persian, it was concluded that significant challenges of the researches on Persian were generally in the tokenization level and mostly as a result of using the Arabic script and its characteristics.

    Keywords: Part of Speech Tagging, Latin Script Language, Non-Latin Script language, RTL system, Persian Language
  • Sarwat un Nisa Makdoomi* Pages 91-110

    Blended learning is new but one of the most globally accepted forms of teaching-learning methods. The popularity of this hybrid mode has been proved many a time by the researchers for its useful impact in various fields of studies including English language. This mode has marked its popularity in the field of English language not only because it improves the LSRW skills in learners but also due to its significance in building an interactive, collaborative and motivated learning environment which is often a challenge for English language classes. As, the COVID-19 pandemic has marked the importance of online mode of teaching; the interest towards blended learning has increased many folds. But despite its popularity, there are many loopholes in the system that must be addressed to propagate this hybrid learning mode as a routine in the education system. The current review therefore provides a unique inspection of more than fifty research papers that has by far evaluated various advantages of blended learning system with special reference to English language and has also drafted multifaceted recommendations that will help in making the blended learning a successful alternative for regular face-to-face teaching.

    Keywords: English Language, Blended learning, Online teaching, COVID-19, online Education