فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال دهم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1400)

نشریه گردشگری و توسعه
سال دهم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حمیدرضا یزدانی*، فاطمه محمدی، مونا جامی پور، مرتضی سلطانی صفحات 1-16

    طی دهه اخیر مطالعات مربوط به هم آفرینی روند صعودی داشته است. این مفهوم در گردشگری توجه ویژه ای را به خود جذب کرده است. در این حوزه، مطالعات محدودی، وضعیت مطالعات هم آفرینی در گردشگری را که دربرگیرنده منابع جدید باشند، خلاصه کرده است. هدف این مقاله سازماندهی و تحلیل ادبیات موجود هم آفرینی در حوزه گردشگری برای شناسایی وضعیت تحقیقات صورت گرفته در این عرصه است. از آنجا که سوال های این مطالعه در پی ارایه یک تصویر کلی از کارهای انجام شده در مقالات منتشر شده حوزه مورد مطالعه است، مطالعه نگاشت نظام مند به عنوان روش این مطالعه انتخاب شده است. نتایح بررسی و تحلیل 137 مقاله انتخاب شده از پایگاه داده علمی Science Direct, Emerald, Scopus, Wiley, ProQuest, Sage, Web of Science, and Taylor & Francis نشان دهنده روند صعودی مقالات منشتر شده در حوزه مورد مطالعه است. بیشترین مقاله در سال 2019 و کمترین مقاله در سال 2006 بوده است. بر اساس تحلیل مقالات ورودی مشخص شد که بخش هتل داری در مطالعات هم آفرینی بیشتر مورد توجه محققین بوده است. نوع متون منتشر شده بیشتر به صورت تجربی بوده است و از همچنین بیشتر مطالعات انجام شده کمی و با روش پیمایشی بوده اند. از دیگر یافته های قابل توجه، غالب بودن دیدگاه علم خدمات در مطالعات هم آفرینی در گردشگری، همچنین دیدگاه تجربی یا منطق چیرگی تجربه به عنوان خلا علمی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: هم آفرینی، گردشگری، علم خدمات، مطالعه نگاشت نظام مند
  • مهدی کروبی*، محمود ضیائی، نازنین فکری زاد، سید مجتبی محمودزاده صفحات 17-32

    افراد دارای معلولیت، برای شرکت در فعالیت های گردشگری به عنوان حقی فرهنگی و فرصتی جهت ادغام آنان در جامعه، با مشکلات عدیده ای از سوی محیط روبرو هستند که این مشکلات بر تمایل آنها برای مشارکت در فعالیت های گردشگری تاثیر گذارند. از این رو، در پژوهش حاضر تلاش شده است محدودیت ها و موانع محیطی (محیط خرد و کلان) پیش روی این افراد جهت شرکت در فعالیت های گردشگری شناسایی شده و وضعیت این عوامل بررسی گردد. پژوهش به روش ترکیبی در دو مرحله ی کیفی (شناسایی مولفه ها و عوامل محیطی توسعه گردشگری دسترس پذیر برای افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با خبرگان علمی و اجرایی) و کمی (طراحی پرسشنامه توسط محققین بر اساس شاخص های بدست آمده از مرحله کیفی و توزیع در بین 150 گردشگر دارای معلولیت در شهر تهران) انجام گرفته است. با انجام کدگذاری های باز و محوری با استفاده از نرم افزار Maxqda، تحلیل محتوای مصاحبه های مرحله اول انجام شد و 2 مقوله اصلی، 12 مفهوم اصلی و 45 مفهوم فرعی شناسایی گردید. مرحله کمی با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار SmartPLS3 صورت پذیرفت. در نهایت، عوامل: برنامه ریزی و خط مشی گذاری، مناسب سازی اماکن بخش گردشگری، حمل و نقل، محصولات و خدمات گردشگری، منابع انسانی، اطلاعات و فناوری و تجهیزات، به عنوان عوامل محیط خرد (صنعت گردشگری) و عوامل: برنامه ریزی و سیاستگذاری، عوامل اقتصادی، کالبدی، فرهنگی و اجتماعی به عنوان عوامل محیط کلان توسعه گردشگری دسترس پذیر برای افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی شناخته شد.

    کلیدواژگان: گردشگری دسترس پذیر، عوامل محیطی، محیط خرد، محیط کلان، افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی
  • نفیسه فضلی*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی پورطاهری صفحات 33-44

    در سه دهه ی اخیر، توجه به اثرات سازمان در جامعه، به ظهور مفهوم جدید و مهمی در پژوهش های کسبوکار به نام مسئولیت اجتماعی انجامیده است .مسئولیت اجتماعی به مشارکت داوطلبانه ی سازمان در توسعه ای پایدار فراسوی الزامات قانونی اشاره دارد .درحالی که اکثر سازمان ها امروزه اعتقاد دارند که باید به مسوولیت های اجتماعی با رویکرد توسعه ی پایدار توجه داشته باشند، دامنه مسئولیت اجتماعی مجتمع های گردشگری روستایی چندان مشخص نیست و درک مناسبی از ابعاد مسوولیت اجتماعی آن ها وجود ندارد. برای تبیین نوع ومحتوای آن در مجتمع های گردشگری روستایی، نیازمند آگاهی از ادراک ذینفعان(گردشگران، مدیران محلی، مدیران مجتمع و اجتماع محلی) هستیم؛موضوعی که در مطالعات داخلی کمتر به آن توجه شده است. لذا این مطالعه به بررسی و تحلیل ادراک ذینفعان از مسئولیت اجتماعی مجتمع های گردشگری روستایی در استان تهران پرداخته است. از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات و از نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشان از آن دارد که بین درک اجتماع محلی و گردشگران، مدیران محلی و مدیران مجتمع، اجتماع محلی و مدیران مجتم و مدیران محلی و گردشگران تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، توسعه پایدار، ذینفعان
  • قاسم دهقانی زاده، سلاله شهوازیان* صفحات 45-62

    لازمه توسعه گردشگری ، شناخت نقاط قوت و ضعف، تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف است. ازجمله مهم ترین عوامل، راهنمایان می باشند که در تعامل مستقیم با گردشگران هستند. با وجود اهمیت کار راهنمایان تور، ارزیابی های زیادی درباره وضعیت حرفه ای و رضایت گردشگران از عملکرد آنها گزارش نشده است. مناسب ترین راه ارزیابی عملکرد راهنمایان تورهای ورودی، گردشگران خارجی همراه آنها می باشند. این تحقیق با توجه به جایگاه راهنمایان در ارایه خدمات به گردشگران و کمبود پیشینه تحقیق در ادبیات مربوط به راهنمایان به ارزیابی عملکرد ویژگی های راهنمایان ایرانی در 24 ویژگی مهارت های حرفه ای، ویژگی های اخلاقی و ویژگی های ظاهری از دید گردشگران خارجی که در شهریورماه 98 به یزد مسافرت نموده اند، می پردازد. به کمک منابع مکتوب داخلی و خارجی و مصاحبه با خبرگان، 24 ویژگی راهنمایان تور انتخاب شد. داده ها از نظرات 120 گردشگر خارجی که توسط نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند به روش تحلیل اهمیت - عملکرد جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد که از بین اولویت های مهم گردشگران خارجی، راهنمایان ازلحاظ ویژگی های حرفه ای ضعف بیشتری نسبت به ویژگی های اخلاقی و ظاهری دارند. ویژگی های تلفظ صحیح کلمات و قدرت بیان عالی، حل مشکلات پیش آمده در تور، معرفی فروشگاه های مورد اعتماد، ازنظر گردشگران خارجی دارای اهمیت زیادی بود و راهنمایان در این ویژگی ها عملکرد پایینی داشته اند. همچنین ویژگی های معرفی فرهنگ میزبان و سطح دانش راهنما درباره مقصد، رفتار دوستانه صداقت و صبر و بردباری و تسلط بر زبان بین المللی و زبان های محلی، ازنظر گردشگران خارجی دارای اهمیت بوده و راهنمایان عملکرد خوبی در این ویژگی ها داشته اند. .

    کلیدواژگان: راهنمای تور، گردشگران خارجی، ارزیابی اهمیت - عملکرد، گردشگران استان یزد
  • عباس صادقی پوریانی، ابوالفضل اردشیر تاج زاده نمین*، علیرضا اسلامبولچی، منصور اسماعیل پور، علی اصغری صارم صفحات 63-80

    ارزیابی ظرفیتهای موجود و فرصت های قابل استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در مقاصد گردشگری، می تواند به مدیران این صنعت برای توسعه فعالیت های فناورانه کمک کند. هدف پژوهش پیش رو، ارایه مدل ارزیابی آمادگی گردشگری الکترونیک است، که با این مدل امکان سنجش استعداد یا میزان بهره برداری یک مقصد گردشگری از فناوری اطلاعات فراهم شود. این پژوهش از نوع پژوهش های آمیخته است و بنیاد آن بر استفاده از نظر30 خبره آشنا با فناوری اطلاعات در بخش گردشگری بنا شده است. برای انجام پژوهش، نخست، مدل اولیه شامل عناصر (ابعاد، مولفه ها و شاخص ها) و ارتباطات آنها با روش تحلیل محتوای تلفیقی استخراج شد. سپس از روش فن گروه اسمی برای تایید اعتبار یا اصلاح ابعاد، مولفه ها و چینش آنها و از روش دلفی برای تایید حضور شاخص ها در مدل استفاده شد. سرانجام، روش مقایسات زوجی فازی برای وزن دهی به عناصرمدل به‏ کار رفته ‏است. دستاورد این مطالعه، گسترش مفهوم آمادگی الکترونیکی از سطح کشور یا سازمان به صنعت گردشگری است که می تواند وضعیت آمادگی گردشگری برای الکترونیکی شدن را در سطح کشور یا یک مقصد گردشگری، در ابعاد، مولفه ها و شاخص های مختلف نشان دهد. یافته پژوهش، مدلی وزندار با 5 بعد، 15 مولفه و 88 شاخص است. ابعاد مدل به ترتیب اهمیت شامل: زیرساخت های فناوری اطلاعات، توانمند سازهای گردشگری الکترونیک، آمادگی کسب وکارهای گردشگری، جامعه اطلاعاتی و آمادگی سازمان های مدیریت مقصد است. نتیجه مطالعه تعیین شاخص های پراهمیت برای توسعه گردشگری الکترونیک در استان همدان است.

    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، استان همدان، گردشگری الکترونیک، مدل آمادگی گردشگری الکترونیک، مقایسات زوجی فازی
  • امیر افشین رییسی نژاد، حیدر جهانبخش*، سید محمد میرحسینی صفحات 81-94

    بومگردی یکی از انواع گردشگری است که درسالهای اخیر در کشور به سرعت توسعه یافته است. استان مازندران بعلت برخوداری از جاذبه های طبیعی فرهنگی، شاهد رونق این اقامتگاه ها در 5 سال اخیر بوده است. استفاده از قابلیتهای بومگردی برای توسعه روستاها و لزوم ایجاد چارچوبی برای حفظ ارزشهای اجتماعی و طبیعی روستا ها و کنترل کیفیت معماری اقامتگاه ها بعنوان بخشی از خدمات گردشگری، پرداختن به رابطه معماری اقامتگاه ها با میزان رضایتمندی گردشگران را ضروری ساخته است. این مقاله با هدف یافتن چارچوبی برای ضابطه مند کردن معماری اقامتگاه ها، به سنجش رضایت بومگردان پرداخته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است که در آن بعد از تدوین مفهومی بر اساس تحلیل محتوای مبانی معماری بومی و شناخت مدلهای سنجش رضایتمندی، جمع آوری داده های میدانی از طریق پرسشنامه صورت گرفت. طبق مدل مفهومی تدوین شده، ابعاد سه گانه کالبدی-فضایی، طبیعت گرایی و اجتماعی در معماری بومی اقامتگاه ها به ترتیب متناظر با الزامات اساسی، عملکردی و هیجانی رضایتمندی گردشگران فرض شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که معماری اقامتگاه ها از لحاظ تامین نیازهای اساسی اقامت بیشترین رضایتمندی گردشگران را جلب کرده و از این حیث بر هتل ها و سایر اقامتگاه ها ترجیح داشته اند. در مرتبه بعد شاخصهای طبیعت گرایی معماری به میزان 60 درصد رضایتمندی مخاطبان را کسب کردند و توانستند بخوبی انگیزه گردشگران از طبیعت گردی را برآورده نمایند. بعد فرهنگی- اجتماعی اقامتگاه ها کمترین میزان رضایتمندی را داشته که با توجه به اهمیت این شاخص برای توسعه متوازن بومگردی پیشنهادهایی دراین باره ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: بومگردی، معماری بومی، اقامتگاه ها، رضایتمندی گردشگران، گردشگری روستایی
  • ابوالفضل قنبری*، شیرین فرزان کیا، خاطه عبدی دایلاری صفحات 95-106

    خوردن یک نیاز فیزیکی و همچنین یک فعالیت فرهنگی و اجتماعی است. تقاضای گردشگران به غذاهای محلی در سطوح مختلفی از نیازها اتفاق می افتد. بنابراین در مورد نحوه ی برخورد گردشگران نسبت به مصرف مواد غذایی محلی تفاوت وجود دارد. لذا، هدف تحقیق حاضر، بررسی عوامل موثر بر تقاضای غذای محلی در جذب گردشگران غذایی به مقصد گردشگری به منظور بخش بندی بازار گردشگری متناسب با نیازهای گردشگران علاقه مند به غذای محلی به عنوان یک جاذبه است. در این پژوهش جهت بررسی عوامل موثر بر تقاضای غذای محلی در جذب گردشگران غذایی، پرسشنامه ی محقق ساخته با 26 معرف و در مقیاس نقطه ای طیف لیکرت تهیه و در بین گردشگران موجود در این شهر در تابستان 1398 پخش شد و شیوه ی انتخاب افراد نمونه به صورت نمونه گیری تصادفی در دسترس بود و در مدت یک ماه 100 پرسشنامه تکمیل گردید که از این تعداد 85 مورد برای استفاده مناسب بود؛ پایایی و روایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید و به روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد کمترین مربعات جزیی (PLS-SEM) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. متغیرهای مدل بررسی عوامل موثر بر تقاضای غذای محلی در جذب گردشگران غذایی از جمع بندی مطالعات پیشین استخراج شد. نتایج نشان داد که در مدل بررسی عوامل موثر بر تقاضای غذای محلی در جذب گردشگران غذا عوامل انگیزشی، عوامل جمعیت شناختی و عوامل روان شناختی به ترتیب با مقادیر ضرایب مسیر 130/0، 613/0، 338/0 و تقاضای غذای محلی با مقدار ضریب مسیر 252/0، در تمامی فرضیه ها مثبت بوده و نشان گر اثر مستقیم بر متغیرهای وابسته پنهان

    کلیدواژگان: غذای محلی، گردشگری غذایی، تجارب غذایی، تبریز
  • آرام آردیان*، میر محمد اسعدی، مسعود احمدخانی صفحات 107-124

    در چند دهه اخیر، فعالان عرصه گردشگری در مناطق گردشگری با ارایه ایده های نوین و خلاقانه در حوزه های مختلف گردشگری شهری، اقدام به ایجاد و اشاعه کسب و کارهای جدید و اشتغال نوین نمودند. یکی از مهمترین مباحث و چالش در حوزه شبکه کسب و کارهای گردشگری، درجه و وضعیت تعاملات و روابط بین این کسب و کارها و کارآفرینان آنها است. شهر یزد با دارا بودن سرمایه های گردشگری طبیعی و انسانی از مناطق مهم گردشگری کشور به شمار می رود. به منظور برنامه ریزی مطلوب گردشگری، ضرورت دارد تا جایگاه و قدرت هر یک از کسب و کارهای گردشگری و کارآفرینان و درجه قدرت و مرکزیت هر کسب و کار و نوع، تاثیرگذاری و تعاملات هر یک از کارآفرینان در شبکه کسب و کارهای گردشگری مورد تحلیل قرار گیرد. بنابراین هدف اصلی پژوهش، تحلیل تعاملات و روابط بین کسب و کارهای شهر یزد است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و از داده های کتابخانه ای و میدانی جهت گرداوری داده ها استفاده می شود. نمونه آماری اصلی پژوهش نیز کارآفرینان و صاحبان کسب و کارهای گردشگری در شهر یزد بوده که به صورت تمام شماری و آگاهانه بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز بر پایه نظریه شبکه ای و رویکرد شبکه های اجتماعی و با استفاده از نرم افزار ucinet است. بر اساس نتایج نهایی پژوهش، میزان تراکم و تعاملات یک سویه و دوسویه بین کسب و کارها در بعد تبادل گردشگران و مدیریت مقصد، در سطح نسبتا خوب و در بعد اطلاعات، در سطح متوسط و در بعد مالی، در سطح ضعیف است.

    کلیدواژگان: کسب و کار گردشگری، تعاملات کسب و کارها، شبکه گردشگری، شهر یزد
  • الهام هنرمند، تکتم حنایی* صفحات 125-142

    موفقیت یا شکست توسعه گردشگری مقصدها در جهان به تصویر ذهنی گردشگران نسبت به آنها و چگونگی مدیریت این نگرش توسط دولت و برنامه ریزان گردشگری وابسته است؛این تصویر تحت تاثیر استنباط گردشگران از معنای مکان و ادراک قرار می گیرد که از ابتدای مرحله انتخاب مقصد سفر مشاهده می شود. هدف این پژوهش تحلیل نقش معنای مکان در ایجاد تصویرذهنی روشن در گردشگران می باشد.این پژوهش در محله جنت به عنوان یکی از محلات تاریخی و گردشگرپذیر شهر مشهد انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت پیمایشی است.در این پژوهش از روش کمی برای تحلیل تعداد384پرسشنامه که توسط گردشگران در محیط نمونه پژوهش پاسخ داده شده است و همچنین از روش کیفی برای تحلیل تصاویرذهنی گردشگران و رفتار آنها استفاده شده است ؛گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه، بازدید میدانی و مشاهدات توسط ناظرتعلیم یافته انجام شده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری واستفاده از نرم افزارSMART PLS و تحلیل نقشه های شناختی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش حکایت از آن دارد که بیشترین نقش مولفه معنای مکان در شکل گیری تصاویرذهنی گردشگران از نظر عوامل محیطی شامل خوانایی نشانه های شهری، برآورده شدن انتظارات جامعه و وجود کیفیت و تناسبات محیطی برای درک راحتتر و از نظر عوامل انسانی شامل ایجاد ارتباط بصری قوی، حواس و تجربه شخصی در تصویرذهنی گردشگر خواهد بود.

    کلیدواژگان: تصویرذهنی گردشگران، معنای مکان، نقشه پرداختی مکان، محله جنت
  • نادر شوهانی*، احمد شوهانی، سارا شوهانی صفحات 143-158

    گردشگری یکی از مهم ترین عوامل مولد ثروت و اشتغال در دنیا‎ ‎است. هدف‎ ‎پژوهش‎ ‎حاضر،‎ ‎سنجش‎ ‎میزان‎ ‎احساس‎ ‎امنیت‎ ‎وآسایش گردشگران داخلی‎ ‎از شهر مرزی مهران‎ ‎است.‏‎ ‎روش‎ ‎تحقیق‎ ‎پژوهش‎ ‎توصیفی‎_ ‎همبستگی است.‏‎ ‎برای‎ ‎تجزیه‎ ‎و‎ ‎تحلیل‎ ‎داده ها‎ ‎از آزمون های‎ ‎آماری‎ ‎رگرسیون‎ ‎گام به گام، مدل معادلات ساختاری(تحلیل مسیر) و آزمون رتبه بندی فریدمن ‏استفاده شده است . نتایج نشان می دهد، بین احساس امنیت و انتخاب مرز برای زیارت رابطه ‏مستقیم وجود دارد. نتایج آزمون ‏T‏ نشان می دهد که رضایت گردشگران از امکانات منطقه ‏مورد مطالعه در وضعیتی مطلوبی بوده است. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد، ‏شاخص امکانات پذیرایی با بتای 218/0کمترین تاثیر، شاخص امکانات اقامتگاهی با ضریب ‏بتای 297/0 بیشترین تاثیر را بر امنیت و آسایش گردشگران شهر مهران گذاشته است. ‏همچنین، مدل ساختاری برازش شده برای کلیه عوامل تحقیق، توسط داده های‎ ‎‏ پژوهش در ‏سطح مناسبی از نظریه‎ ‎ها انجام شده حمایت کرده و برای تبیین متغیرها مدلی مناسب ‏محسوب می شود و عامل امکانات اقامتگاهی با بار عامل 84/0 دارای بیشترین تاثیر و عامل ‏امکانات پذیرایی با بار عاملی 54/0 دارای کمترین تاثیر روی امنیت گردشگری در مرز مهران ‏می باشد. نتایج آزمون رتبه بندی فریدمن نشان داد که بالاترین میانگین رتبه (01/4) به ‏عامل امکانات اقامتگاهی در نمره دهی اختصاص دارد.‏‏

    کلیدواژگان: ‏ احساس امنیت وآسایش، سنجش، اربعین، گردشگران داخلی. مرز مهران.‏
  • سید محمد میرتقیان رودسری* صفحات 159-172

    وفاداری گردشگران به یک مقصد، هم به عنوان راهبرد رهبری و هم به عنوان کشتی نجات در ذهن مدیران یک مقصد نقش بسته است. ساخت و اعتباریابی مقیاس «وفاداری به مقصد» هدف پژوهش حاضر است. پژوهش حاضر با رویکرد اثبات گرایی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش، شامل گردشگرانی است که در یک سال اخیر، حداقل سه بار در مقصد گردشگری «الف» حضور داشتند. حجم نمونه از طریق دستورالعمل مربوطه، 340 نفر برآورد گردید و روش نمونه-گیری دردسترس بود. در جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی الکترونیکی استفاده شد. در تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به وسیله ی نرم افزارهای SPSS26 و لیزرل 8/8 استفاده شد. پس از تحلیل عاملی اکتشافی 17 معیار وفاداری به مقصد که از ادبیات استخراج گردیده بود، 4 عامل تعیین و نام گذاری شدند که شامل: «تمجید گری و ثابت قدمی برای مقصد با 5 گویه»، «برتر بینی مقصد با 5 گویه»، «وابستگی به مقصد با 4 گویه» و «ایثارگری برای مقصد با 3 گویه» می باشند. سپس تحلیل عاملی مرتبه-ی اول و دوم انجام شد که نتایج مورد تایید و مطلوب بود. با توجه به مجموع تحلیل ها و یافته ها می توان به این نتیجه رسید که مقیاس وفاداری به مقصد از پایایی و روایی مطلوبی در جامعه گردشگران مورد بررسی، برخوردار بوده است. تمایز این مقیاس با مقیاس های پیشین در توجه به رفتار وفاداری و نه فرآیند وفادارسازی، ذهنی-عینی بودن مقیاس و قابلیت طرح گونه شناسی و بخش بندی بازار مبتنی بر این مقیاس است.

    کلیدواژگان: وفاداری به مقصد، گردشگری، ساخت و اعتباریابی مقیاس
  • نازنین فلاح تفتی، مرتضی رجوعی*، سید مرتضی غیور باغبانی صفحات 173-188

    شبکه های اجتماعی به عنوان نیروی رو به رشد در زمینه تجارت الکترونیک شناخته شده اند و به نحوی ارتباط افراد با یکدیگر و سایر شرکت ها را متحول کرده است. این اتفاق به طور ویژه در صنعت گردشگری رخ داده؛ زیرا گردشگران بیش از پیش در مراحل مختلف برنامه ریزی سفر در شبکه های اجتماعی با دیگر افراد تعامل دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر اشتراک گذاری دانش در رابطه با مقصد گردشگری انجام شده است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش انجام توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری، کاربران ایرانی شبکه اجتماعی اینستاگرام می باشند که به منظور تعیین مقاصد گردشگری خود از صفحات گردشگری بهره می-برند. همچنین تعداد 420 کاربر به روش نمونه گیری چند مرحله ای جهت گرد آوری داده ها انتخاب شده اند. تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار لیزرل نشان داد که سهولت ادراک شده بر مزیت های کاربردی، اعتقاد به یکپارچگی و هنجارهای ذهنی تاثیر مثبت و معناداری دارد. هنجارهای ذهنی نیز بر هزینه های تغییر و نگرش به اشتراک گذاری دانش تاثیر دارد؛ و نهایتا نگرش فرد تنها عامل موثر بر تمایل به اشتراک گذاری دانش و تجربه سفر خود در صفحات گردشگری می باشد.

    کلیدواژگان: سهولت ادراک شده، مزیت های کاربردی، هنجارهای ذهنی، اعتقاد به یکپارچگی، تمایل به اشتراک گذاری دانش
  • علیرضا دربان آستانه، فاطمه محمدزاده لاریجانی*، مجید اصفهانی، علی غلامی صفحات 189-202

    ژیوتوریسم، گردشگری مبتنی بر دانش است که با حفاظت از میراث های زمین شناسی، با رونق-بخشی به اقتصاد محلی، افزایش دانش جامعه و حفظ فرهنگ بومی نقش مهمی در توسعه پایدار ایفا می کند. ژیوپارک های روستایی (پارک های زمین شناسی) به عنوان مقصدهای جدید گردشگری دانش محور، یک نوآوری برای انتقال دانش زمین است که می تواند راهکاری نوین برای دستیابی به توسعه پایدار روستایی باشد. هدف پژوهش حاضر، مطالعه تاثیر ژیوتوریسم و ژیوپارک قشم به عنوان تنها ژیوپارک جهانی ایران، در توسعه روستاهای جزیره قشم است. روش جمع آوری داده ها مبتنی بر روش های اسنادی و پیمایشی است. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن با کسب نظرات از کارشناسان مربوطه و پایایی آن با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ، به تایید رسیده است. تحلیل اطلاعات نیز با استفاده SPSS، Lisrel و GIS صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق، خانوارهای 20 روستای جزیره که در محدوده 23 ژیوسایت ژیوپارک قشم واقع شده اند، است. نتایج مطالعه اسنادی موجود نشان می-دهد میزان رشد فرصت های شغلی در مناطق روستایی جزیره طی سال های 1385- 1390 و 1390 - 1395، به ترتیب 53/2 و 64/4 درصد بوده است و 98/28 درصد از مهاجرت ها به روستاهای جزیره قشم با هدف جستجوی کار و یا جستجوی کار بهتر بوده است. نتایج مطالعه میدانی نیز نشان می دهد از مجموع سه هدف اصلی شبکه جهانی ژیوپارک، گسترش ژیوتوریسم و تاسیس ژیوپارک قشم به ترتیب در بعد حفاظت از میراث تاریخی و طبیعی 98 درصد، در بعد آموزش و حفظ فرهنگ بومی 84 درصد و در نهایت در بعد رونق اقتصاد جامعه محلی 83 درصد تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری دانش محور، ژئوتوریسم روستایی، ژئوپارک، توسعه روستایی، جزیره قشم
  • آرمین گلی، علی قلی پورسلیمانی*، نرگس دل افروز صفحات 203-220

    از زمانی که مقاصد گردشگری در رسانه های اجتماعی معرفی شدند، قدرت گردشگران در توصیف، اظهارنظر، تغییر و تحریف روایت های مربوط به یک مقصد گردشگری با توجه به تجربیات و نظرات شخصی شان، روبه افزایش بوده است و این خود چالش بزرگی را برای سازمان های بازاریابی گردشگری ایجاد کرده است که چگونه در رسانه های اجتماعی داستان های مورد نظرشان را جهت توسعه یک مقصد گردشگری روایت کنند. پژوهش حاضر، با تمرکز بر این چالش، شناسایی ابعاد قدرت داستان سرایی رسانه های اجتماعی آنلاین در توسعه یک مقصد گردشگری را هدف خود قرار داده است. رویکرد این پژوهش، کیفی و جامعه آماری موردمطالعه شامل تمامی داستان های مربوط به مقصد گردشگری قشم بود که در رسانه های اجتماعی آنلاین روایت شده اند. به کمک روش نمونه گیری قضاوتی 108 داستان موردبررسی قرار گرفتند. روایت ها با جست وجو در وب سایت ها و وبلاگ های گردشگری و با استفاده از روش کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی در قالب شبکه مضامین تحلیل شدند. نتایج حاکی از شناسایی 9 مضمون سازمان دهنده و 44 مضمون پایه در خصوص قدرت داستان سرایی گردشگری قشم به عنوان مضمون فراگیر بودند. نتایج نشان داد که گردشگران می توانند با استفاده از قابلیت های داستان سرایی و ابعاد آن در رسانه های اجتماعی هویت ها، فعالیت-ها، تجارب و ایده های شان را توصیف نمایند، نقش اجتماعی بسازند، وضعیت خود را ارتقاء دهند، گفتمان هایشان را گسترش داده و با جذب مخاطبان، روایت های مقاصد را تحت تاثیر قرار دهند. استفاده از روش کیفی داستان سرایی از نقاط قوت پژوهش حاضر به شمار می رود، چون در هیچ یک از پژوهش های مشابه داخلی تاکنون برای تحلیل روایت های مربوط به یک مقصد گردشگری از آن استفاده نشده است.

    کلیدواژگان: توسعه مقاصد گردشگری، مردمی سازی، رسانه های اجتماعی، قدرت داستان سرایی، قشم
  • جعفر بهاری*، سمیرا محمدی، مرجان بذله، شهلا بهاری صفحات 257-272

    تحقیق حاضر با هدف برسی نقش واسط رضایت شغلی در تاثیر هوش هیجانی بر رفتار شهروندی سازمانی در صنعت هتلداری در هتل های 3، 4و 5 ستاره استان آذربایجان شرقی درتابستان 1395 صورت پذیرفته است. داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری تصادفی ساده از کارکنان هتل های شهر تبریز و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. تحقیق حاضر،از نظر هدف،کاربردی و براساس روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است. همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart pls به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. در این تحقیق تاثیر هوش هیجانی بر رضایت شغلی به طور مستقیم، تاثیر مستقیم و غیر مستقیم هوش هیجانی بر رفتار شهروندی سازمانی و همچنین تاثیر رضایت شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی به طور مستقیم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده در تحلیل مسیرهای مستقیم حاکی از آن است که، هوش هیجانی بر رضایت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد و همچنین تاثیر رضایت شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی نیز، مثبت و معنادار است. در تحلیل مسیر غیر مستقیم، متغیر هوش هیجانی از طریق نقش واسط رضایت شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مثبت و معنا داری دارد. در این بین تاثیر رضایت شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی، با بزرگترین ضریب مسیر، نسبت به سایر متغیرها دارای بیشترین تاثیر است.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، صنعت هتلداری، تبریز
  • مهدی حسام*، نرجس مومن، مرضیه سالم صفحات 267-285

    از مهمترین عناصر نظام گردشگری وجود جاذبه های و همچنین خدمات و زیرساخت های موجود در مقصدهای گردشگری است که جهت برآوردن نیازها و خواسته های مورد انتظار گردشگران و افزایش رضایت آنها ارایه می شود. آنچه در کنار ضرورت وجود داشتن این زیرساخت ها اهمیت دارد، توزیع فضایی و نحوه مکانیابی آنهاست که نیازمند مطالعه و دقت است. از این رو پژوهش حاضر به بررسی وضعیت توزیع فضایی زیرساخت های گردشگری استان گیلان پرداخته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. برای تحلیل یافته ها از روش میانگین نزدیکترین همسایه، تحلیل خوشه ای فضایی چندفاصله ای، میانگین مرکزی و بیضی انحراف معیار استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که براساس میانگین نزدیکترین همسایه، الگوی پراکنش رستوران ها، مجتمع های گردشگری، هتلها، هتل آپارتمان ها، اقامتگاه های بومگردی، مهمانپذیرها و کل زیرساخت های گردشگری استان گیلان بصورت خوشه ای بوده است. همچنین براساس تحلیل خوشه ای فضایی چند فاصله ای پراکنش زیرساخت های گردشگری استان گیلان در مجموع دارای پراکنش خوشه ای هستند. همچنین توزیع بسیاری از زیرساخت ها در جهت شمال غربی- جنوب شرقی می باشد. در مجموع نیاز به توسعه موزون تر زیرساخت های گردشگری استان گیلان کاملا محسوس است که رسیدن به این امر مستلزم برنامه ریزی بلندمدت و همچنین تبدیل منابع گردشگری استان به جاذبه می باشد.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل فضایی، زیرساخت های گردشگری، استان گیلان
  • الهه حسینی، سعید سعیدا اردکانی*، مهدی سبک رو صفحات 287-302

    سازمان ها به منظور دستیابی به مزیت رقابتی و توسعه مستمر خود می بایستی این فرصت را برای کارکنان فراهم کنند تا ایده ها، نظرها و اطلاعات خود را در فرآیندهای مرتبط با کار خود بیان نمایند. همچنین پیشنهاد های سازنده و انتقادهای کارکنان برای سازمان هایی که تلاش می کنند موقعیتشان را در محیط بشدت رقابتی حفظ کنند، اهمیت اساسی دارد. به همین جهت هدف از این پژوهش بررسی صداقت رهبر بر آوای کارکنان با میانجیگری رفتارهای توانمندسازانه رهبر است. همچنین ، این پژوهش بر مبنای هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 460 نفر کارکنان خط مقدم آژانس های مسافرتی منتخب شهر یزد برآورد گردید و از طرق فرمول کوکران تعداد 210 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد صورت پذیرفت. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و سازه و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ و شاخص پایایی ترکیبی بررسی و مورد تایید قرار گرفته است. برای تحلیل داده ها از تکنیک مدل سازی ساختاری با نرم افزار اسمارت پی ال اس3 استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که صداقت رفتاری رهبر بر رفتارهای توانمندسازانه رهبر تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ همچنین صداقت رفتاری رهبر بر آوای کارکنان با میانجیگری رفتارهای توانمندسازانه رهبر تاثیر مثبت و معنادار دارد.در نهایت نتایج نشان داد صداقت رفتاری رهبر به کارکنان اجازه می دهد تا در تصمیم گیری ها مشارکت کنند، مهارت های جدید را یاد بگیرند و کارایی خود را تقویت کنند و در نتیجه به آن ها شجاعت بیشتری می بخشد تا نظرات و افکار خود را با همکاران خود ابراز نمایند.

    کلیدواژگان: صداقت رهبر، رفتارهای توانمندسازانه رهبر، آوای کارکنان، آژانس های مسافرتی شهر یزد
  • حمیدرضا ایرانی *، مرتضی سلطانی، مولود جمشیدزاده، یاور بابائی صفحات 303-319

    امروزه صنعت گردشگری علاوه بر وجه تجاری خود، به عنوان صنعتی شناخته شده که حامی بهبود وضعیت معیشت جوامع محلی در مقصدهای گردشگری است؛ بنابراین، درگیر بودن با مفهوم مسئولیت‌پذیری اجتماعی و شهروندی شرکتی در صنعت گردشگری با تعهد سازمان‌های فعال، در فرآیند سفر، از ابتدای آن تا انتهای آن مرتبط است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر پذیرش شهروندی شرکتی در کسب‌ و کارهای صنعت گردشگری است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع آمیخته اکتشافی مبتنی بر تحلیل مضمون از طریق مضامین پایه، سازمان‌دهنده و فراگیر با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA-12 و ساختاردهی و تعیین ارتباط متقابل عوامل از طریق تصمیم‌گیری چندمعیاره با استفاده از تکنیک دیمتل است. جامعه آماری در بخش کیفی، اسناد و مدارک آرشیوی و در بخش کمی، خبرگان دانشگاهی و مدیران کسب و کارهای گردشگری شهر تهران است که تعداد 7 منبع آرشیوی در بخش کیفی و 16 نفر از خبرگان به عنوان نمونه در بخش کمی انتخاب شدند. یافته‌های تحقیق بیانگر آن است که 21 عامل شناسایی شده در 3 بخش عوامل مربوط به محیط صنعت، عوامل مربوط به سازمان و عوامل مربوط به محیط کلان قابل تفکیک است که از این میان در کسب و کارهای گردشگری به ترتیب عوامل مربوط به محیط صنعت، عوامل مربوط به سازمان و عوامل مربوط به محیط کلان دارای بیشترین اهمیت هستند. همچنین، عوامل مربوط به محیط صنعت به عنوان یک محرک و معیار علی در تمام سیستم تاثیرگذارتر از بقیه عوامل است.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، مسئولیت پذیری اجتماعی، شهروندی شرکتی، کسب و کارهای گردشگری
  • حمید ضرغام بروجنی *، محمدتقی تقوی فرد، عذرا عزیزی صفحات 321-335

    یکپارچگی زنجیره تامین، با توجه به تنوع و پیچیدگی محصولات نهایی خدمت گردشگری، بسیار با اهمیت بوده و ‏می‏تواند موجب ایجاد ارزش برای همه ذینفعان شود. با وجود موانع متعددی که باعث شده اند زنجیره تامین خدمات گردشگری در ایران یکپارچه نشود، محرک‏هایی نیز وجود دارند که آن را به سمت یکپارچگی سوق ‏می‏دهند. توسعه فناوری‏ اطلاعات و الکترونیکی شدن زنجیره تامین در این روند نقشی کلیدی دارد. در این مقاله به منظور تحلیل مضامین موثر بر این موضوع، با استفاده از روش کیفی، مصاحبه ‏های نیمه‏ ساختاریافته با خبرگان و آگاهان موضوع، انجام و در نرم افزار MAXQDA تحلیل و در نهایت بر اساس یافته‏ها شبکه مضامین موثر بر خلق ارزش زنجیره تامین ترسیم شده است. بر این اساس عوامل موثر بر یکپارچگی زنجیره تامین شامل عوامل محرک و موانع یکپارچگی هستند. یکپارچگی زنجیره تامین در ابعاد درونی، بیرونی و با مشتریان ‏می‏تواند موجب خلق ارزش شود. زنجیره تامین الکترونیکی با ایجاد بستر همکاری و یکپارچگی، خلق همکارانه ارزش و ظهور یکپارچه‏ سازهای خدمت ‏می‏تواند به ارزش آفرینی کمک کند. اما از سوی دیگر این بسترها همچنین ‏می‏توانند موجب ایجاد ارزش برای ذینفعان یا تخریب و تغییر ارزش‏ها شوند. در نهایت زنجیره‏های یکپارچه با درنظر گرفتن الزاماتی‏ می‏توانند موجب خلق ارزش شوند.

    کلیدواژگان: خلق ارزش، گردشگری، زنجیره تامین، یکپارچگی الکترونیکی، شبکه مضامین
  • طیبه امیرمستوفیان، محمدحسین ایمانی خوشخو *، هادی خانیکی صفحات 337-362

    گسترش شبکه های اجتماعی و جذب تعداد انبوهی از کاربران در نقاط مختلف دنیا سبب شده است تا این ابزار کارکردهای خاص خود را در عرصه گردشگری بیابد. هدف این نوشتار شناسایی عوامل تاثیرگذار شبکه های اجتماعی بر برندینگ گردشگری در ایران است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیل تم، از نوع تحقیقات مقطعی است که در آن داده‎ها در خلال چند هفته جمع‎آوری شده است. در این تحقیق از دیدگاه 10 نفر از خبرگان موضوع بهره گرفته شده است. با استفاده از نرم افزار Maxqda به بررسی مصاحبه ها و کدگذاری پرداخته شده است. نتایح تحلیل تعداد 63 کد باز میان 330 مفهوم را نشان می دهد .63 کد باز که در قالب 18 تم دسته بندی شده‌اند. مقوله های شناسایی شده شامل ارزش گردشگر، اشتراک گذاری محتوا، اعتبارسنجی و نقد گردشگر، اعتماد گردشگر، آگاهی برند، برندسازی، تبلیغات و بازاریابی، تمایل گردشگر، خدمات الکترونیک، رسانه اجتماعی، عملکرد شرکت، عوامل سازمانی، مزیت رقابتی، مسئولیت اجتماعی، مشارکت گردشگر، نگرش گردشگر، نوآوری خدمات و وفاداری گردشگر بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، برندینگ گردشگری، شبکه های اجتماعی
|
  • Hamid Reza Yazdani *, Fatemeh Mohammadi, Mona Jami Pour, Morteza Soltani Pages 1-16

    Over the last decade, studies of co-creation have been on the rise. The purpose of this article is to organize and analyze the existing literature on co-creation in the field of tourism to identify the state-of-the-art studies conducted in this field as well as research gap. As yet no paper has comprehensively summarized the activities and outcomes of co-creation in tourism that includes new resources as well. In other words, the status of studies in this field which is considered as the research gap, is not presented in the form of a mapping study. Since the research questions seek to provide an overview of the studies in available publications, the Systematic mapping study (SMS) has been selected as the research method. A Mapping study suitable method for analyzing and structuring a broad research field concerning methods, designs, and research focus in the existing publications. 137 Articles published in reliable academic databases such as Science Direct, Emerald, Scopus, Wiley, ProQuest, Sage, Web of Science, and Taylor & Francis were selected and were printed during 2006-2019. Based on the analysis of the incoming articles, it was found that the hospitality sector has been more of a research interest in co-creation studies. The type of published literature has been more empirical and most of the studies have been quantitative and survey-based. Other notable findings identified the dominance of the service science perspective in tourism co-creation studies, as well as the experiential perspective or the experience-dominant logic as a scientific future direction

    Keywords: co-creation. tourism, service science, Systematic Mapping Study
  • Mehdi Karoubi *, Dr. Mahmood Ziaee, Nazanin Fekrizad, Seyyed Mojtaba Mahmoudzadeh Pages 17-32

    To participate in tourism activities as a cultural right and an opportunity for their social integration, people with disabilities face various environmental barriers which affect their tendency to participate in tourism activities. Therefore, in the present study, an attempt has been made to identify and investigate the environmental barriers and limitations (micro and macro environment) faced by these people for participating in tourism activities. This study is carried out using mixed-method in two stages of qualitative (identifying the environmental indicators and factors of accessible tourism development for people with physical disabilities through in-depth, semi-structured interview with scientific and executive experts) and quantitative (Designing the questionnaires by researchers based on indicators obtained from the qualitative stage and distributing them among 150 tourists with disabilities in Tehran). Making use of open and central coding with Maxqda software, the content analysis of the first stage interviews was carried out and 2 main categories, 12 main concepts and 45 sub-concepts were identified. The quantitative stage was carried out using the partial least squares method and SmartPLS3 software. Consequently, planning and policy-making, transportation, tourism places, tourism products and services, human resources, information, technology and equipment, were identified as micro-environmental factors (tourism industry). Also planning and policy-making, economic, physical, cultural, and social factors were identified as the macro-environment factors of accessible tourism development for people with physical disabilities.

    Keywords: Accessible tourism, Environmental Factors, Micro-environment, Macro-environment, People with physical disabilities
  • Nafise Fazli *, Abdoreza Eftekhari, مهدی پورطاهری Pages 33-44

    In the last three decades, attention to the effects of the organization in society has led to the emergence of a new and important concept in business research in the name of social responsibility. Social responsibility refers to the voluntary participation of the organization in sustainable development beyond the legal requirements.While most organizations today believe that social responsibility should be considered with a sustainable development approach, the scope of social responsibility of rural tourism complexes is not clear and there is no proper understanding of the extent of their social responsibility.  In order to explain its type and content in rural tourism complexes, we need to be aware of stakeholders' perceptions (tourists, local managers, community managers and local community), which has been neglected in domestic studies  Therefore, this study has been designed to analyze the perceptions of stakeholders about the social responsibility of rural tourism complexes in Tehran province. A questionnaire was used to collect data and SPSS software was used for data analysis. The results indicate that there is a difference between the perception of the local community and tourists, local managers, and community managers, local communities and managers, and local managers and tourists

    Keywords: social responsibility, sustainable development, Stakeholders
  • Ghasem Dehghanizadeh, Solale Shahbazian * Pages 45-62

    It is necessary to develop tourism, recognize strengths and weaknesses, strengthen strengths and eliminate weaknesses. Among the most important factors are guides who interact directly with tourists. Despite the importance of tour guides, many assessments of the professional status and satisfaction of tourists with their performance have not been reported. The best way to evaluate the performance of incoming tour guides is with foreign tourists. This research is based on the position of guides in providing services to tourists and the lack of research background in guiding literature to evaluate the performance of Iranian guides in 24 characteristics of professional skills, ethical characteristics and appearance characteristics of foreign tourists who visited in September 1998 , will pay. Data were collected from the opinions of 120 foreign tourists selected by the available sampling method by analysis of significance-performance analysis and analyzed by SPSS software. The results showed that among the important priorities of foreign tourists, guides are more weak in terms of professional characteristics than moral and physical characteristics. The correct pronunciation of words and the power of excellent speech, solving problems in the tour, introducing trusted stores, were very important for foreign tourists, and the guides had low performance in these features. Also, the characteristics of host culture and level of knowledge about the destination, friendly behavior, honesty, patience, and mastery of international language and local languages ​​are important for foreign tourists, and the guides have performed well in these characteristics.

    Keywords: tour guide, foreign tourist, IPA, Tourists of Yazd province
  • Abbas Sadeghi Pouryani, Abolfazl Ardeshir Tajzadeh Namin *, Alireza Eslambolchi, Mansour Esmaeilpour, Ali Asgari Sarem Pages 63-80

    Readiness assessment to use ICT in the tourism industry can help managers in tourism destinations to develop relevant activities. The purpose of this study is to present a model of e-tourism readiness that will be the basis for assessing the capacity or use of information technology in tourist destinations. The approach of this research is mixed-method research. The research is based on the use of 30 experts familiar with information technology in tourism. After reviewing the relevant documents, the first model (including the elements and their relations) was prepared using the content analysis method. Nominal Group Technique was used to dimensions and components validation and Delphi method was used for indicator determination. Then, fuzzy pairwise comparisons were used to find the weight of dimensions, components, and indicators. Contribution of this study is the expansion of the concept of e-readiness from the country or organization to the tourism industry, which can show the state of e-tourism readiness in the country or a tourist destination. The proposed model consists of 5 dimensions, 15 components, and 88 indicators. Dimensions of the e-tourism readiness model consist of IT infrastructure, e-tourism enablers, business readiness, information society, and readiness of Destination Management Organizations. The result of the study is to determine the important indicators for the development of e-tourism in Hamadan province.

    Keywords: E-readiness, Hamadan province, E-tourism, e-tourism readiness, fuzzy pairwise comparisons
  • Amir Afshin Raeisi Nejad, Haydar jahanbakhsh *, seyed mohammad Mirhoseini Pages 81-94

    Eco-tourism is one of the types of tourism that has developed rapidly in Iran. Mazandaran province has witnessed the proliferation of rural residence over the last 5 years due to the natural attractions of the rich rural culture. Use of tourism opportunities to improve the rural development and the need to establish a framework for preserving the social and natural values and controlling the quality of residential architecture , addressing the relationship between residential architecture quality and satisfaction It has made tourists indispensable. This article aims to find a framework for standardizing the architecture of residences, and assesses the satisfaction of indigenous peoples. The research method is descriptive-analytical in which after collecting a concept on enamel content analysis of theoretical foundations of indigenous architecture and identifying experienced models of satisfaction measurement, field data was collected through a questionnaire. According to the developed conceptual model, the physical, spatial, naturalistic and social dimensions of indigenous residential architecture are assumed to correspond to the basic, functional and emotional requirements of tourist satisfaction, respectively. The results of the research and analysis of the findings show that the architecture of the resorts has been the most satisfying tourist in terms of meeting the basic needs of the accommodation and accommodation and in this respect they preferred the hotels and villas. Next, architectural naturalism indices gained as much as 60% of audience satisfaction and were able to satisfy tourists' motivation for nature. The socio-cultural dimension of the resorts has the least tourist's satisfaction.

    Keywords: Eco-tourism, Vernacular Architecture, Residence, Tourists Satisfaction, rural tourism
  • Abolfazl Ghanbari *, Shirin Farzankia, Khatere Abdi Daylari Pages 95-106

    Eating is a physical need as well as a cultural and social activity. Tourists' demand for local food occurs at different levels of needs. Therefore, there is a difference in how tourists react to the consumption of local food. Therefore, the purpose of this study is to investigate the factors affecting local food demand in attracting food foodies in order to segment the tourism market according to the needs of tourists interested in local food as an attraction. In this study, to investigate the factors affecting local food demand in attracting foodies, a researcher-made questionnaire with 26 indicators and a Likert scale was prepared and distributed among tourists in the city in the summer of 1398 and the method of selecting samples by random sampling was available and 100 questionnaires were completed within a month, of which 85 were appropriate for use; The reliability and validity of the questionnaires were calculated using Cronbach's alpha coefficient and analyzed by structural equation modeling with least squares (PLS-SEM) approach. The model variables of the study were extracted from the summary of previous studies. The results showed that in the model of factors affecting local food demand in attracting foodies, motivational factors, demographic factors and psychological factors with values of path coefficients of 0.30, 0.613, 0.338, respectively, and local food demand with path coefficient values. 0.252 is positive in all hypotheses and indicates a direct effect on latent dependent variables.

    Keywords: Local food, Food Tourism, food experiences, Tabriz
  • Aram Ardian *, Mir Mohammad Asadi, Masoud Ahmadkhani Pages 107-124

    In recent decades, tourism activists in tourism areas have come up with new and innovative ideas in various areas of urban tourism to create and promote new businesses and new jobs. One of the most important issues and challenges in the field of tourism business networking is the degree and status of the interactions and relationships between these businesses and their entrepreneurs. Yazd city is one of the most important tourism areas of the country with its natural and human tourism capital. In order to optimize tourism planning, it is necessary to determine the position and power of each tourism business and the entrepreneurs and the degree of power and centrality of each business and the type, influence and interactions of each entrepreneur in the tourism business network analyzed. To be. Therefore, the main purpose of the study is to analyze the interactions and relationships between businesses in Yazd. This research is an applied one and uses library and field data to collect data. The main statistical sample of the study was entrepreneurs and business owners of tourism in Yazd city. Data analysis is also based on network theory and social networking approach using Ucinet software. According to the final results of the study, the density of one-way and two-way interactions between businesses in the aspect of tourism exchange and destination management is at a relatively good level and in the information dimension is at a moderate level and at the financial level is weak.

    Keywords: Tourism Business, Business Interactions, Tourism Network, Yazd City
  • Elham Honarmand, Toktam Hanaee * Pages 125-142

    The success or failure of destination tourism development in the world depends on the mental image of tourists towards them and how this attitude is managed by the government and tourism planners; this image is influenced by tourists' perceptions of the meaning of place and perception Is observed. The purpose of this study is to analyze the role of the meaning of place in creating a clear mental image in tourists. This research has been done in Janat neighborhood as one of the historical and touristic neighborhoods of Mashhad. The present study is applied in terms of purpose and in terms of the nature of the survey. In this research, a quantitative method has been used to analyze 384 questionnaires answered by tourists in the research environment and also a qualitative method has been used to analyze tourists' mental images and their behavior; Data collection was done through questionnaires, field visits and observations by a trained supervisor, and structural equations were used to analyze the data, using SMART PLS software and cognitive map analysis. The results of the study indicate that the most important role of the meaning of place in the formation of tourists' mental images in terms of environmental factors including the readability of urban signs, meeting community expectations and the existence of quality and environmental proportions for easier understanding and human factors including communication. Strong visuals, senses and personal experience will be in the tourist image.

    Keywords: Tourist mental image, location meaning, place payment map.Janet neighborhood
  • Nader Shohani *, Ahmad Shohaani, Sara Shohani Pages 143-158

    Tourism is one of the most important factors in generating wealth and ‎employment in the world. The purpose of this study was to measure the ‎feeling of security and comfort of domestic tourists from the border ‎town of Mehran. Stepwise regression statistical tests, structural equation ‎modeling (path analysis) and Friedman ranking test were used to ‎analyze the data. Has been. The results show that there is a direct ‎relationship between the sense of security and the choice of border for ‎pilgrimage. The results of T-test show that tourists' satisfaction with the ‎facilities of the study area was in a favorable condition. The results of ‎stepwise regression showed that accommodation facilities index with ‎‎0.221 beta had the least effect, and accommodation facilities index with ‎beta coefficient of 0.297 had the most impact on security and comfort ‎of Mehran tourists. Also, the fitted structural model for all the research ‎factors is supported by the research data at the appropriate level of the ‎theories performed and is a suitable model for explaining the variables ‎and is a factor of the accommodation facilities. The factor of 0.84 has ‎the highest impact and the factor of catering facilities with the factor of ‎‎0.54 has the least impact on tourism security in the Mehran border. The ‎results of Friedman's rank test showed that the highest average rating ‎‎(4.01) was allocated to the accommodation facilities factor in the mean ‎score‏ ‏

    Keywords: Feeling safe, comfortable, Measuring, Arbaeen, Domestic ‎tourists. Mehran border.‎
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari * Pages 159-172

    Tourists’ loyalty to a destination is carved in mind of destination managers both as a leadership strategy and as a ship of salvation. also, the purpose of this paper is Constructing and Validating of Destination Loyalty Scale. The study was conducted with a positivist approach based on structural equation modeling. The statistical population of the research includes the tourists who have been to the “A” tourism at least three times in the last year. The sample size was estimated to be 340 according to the relevant guidelines and the sampling method was non-random convenience sampling. Data calculated by electronic questionnaires. Data were analyzed through exploratory and confirmatory factor analysis by SPSS26 and Lisrel 8.8 . with a study of literature, 17 criteria for loyalty to the destination were extracted. After the EFA analysis of criteria, were identified and named 4 factors that include: “Praising and stayers to the destination” with 5 items, “Superiority of destination” with 5 items, “Dependency on destination” with 4 items and “Sacrificing for the destination” with 3 items. Then the first and second-order factor analysis was performed and the results were acceptable and desirable. Based on the analysis and findings, it can be concluded that the destination loyalty scale has good reliability and validity in the surveyed tourist. The difference between this scale and previous scales is that instead of emphasizing the loyalty process, it emphasizes loyalty behavior, it is a subjective-objective scale and also, it has the ability to design typology and market segmentation.

    Keywords: Destination Loyalty, Tourism, Constructing, Validating of Scale
  • Nazanin Fallah Tafti, Morteza Rojuee *, Seyed Morteza Ghayour Baghbani Pages 173-188

    The exploding boom of social networks has a very serious effect on human life. Social networks are recognized as the driving force in e-commerce and in some way or another have evolved the interpersonal relationship and also intercompany relations. This phenomenon has happened distinctly in the tourism industry; since tourist contact other people in different phases of the trip for scheduling and other things, especially when they are searching for information. Present study aims to discuss effective factors on sharing knowledge on tourism destination. This study is of practical nature and from the way of doing perspective it is of descriptive- scaling nature. Statistical population is Iranian users of Instagram social network who check tourism pages for determining the tourism destinations. Also 420 users are selected in multistage sampling in order to gather information. Data analysis is done by modeling structural equations with the help of Lisrel software which is shown that perceived ease of use on utilitarian beliefs, belief in integrity and subjective norms has a positive and meaningful effect. Subjective norms are also effective on switching costs and attitude toward sharing knowledge; finally personal attitude of the person are verified against on his/her Intention to share knowledge.

    Keywords: Perceived Ease of Use, Utilitarian Beliefs, Subjective Norms, Belief in Integrity, Intention to Share Knowledge
  • Alireza Darbanastane, Fatemeh Mohammadzadeh Larijani *, Majid Esfahani, Ali Gholami Pages 189-202

    geotourism plays an important role in sustainable development through the preservation of native culture and the participation of local communities. Since most geoparks are located in rural areas, it can be said that geotourism is a new move towards rural development. In this paper, the role of geotourism and geopark in the sustainable development of villages of Qeshm Island is studied. Therefore, the present research in terms of purpose is applied, and in terms of method and nature, is descriptive-analytic. The data collection method is based on documentary and survey methods. Data analysis was done using SPSS, Lisrel and GIS software. The statistical population of the study is the households of 20 villages of the island that are located in the area of 23 geosystems Geopark Qeshm. The results of the existing documentary reading show that the growth rate of job opportunities in rural areas of the island have been 2/53 and 4/64 percent in during the years 2006- 2011 and 2011- 2016 , and 28/98 percent of the migration to the villages of Qeshm Island have been with the aim job looking and better job looking. The results of the field study also show that among the three main objectives of the Geopark Global Network, the expansion of geotourism and the establishment of Qeshm geopark has been effective in the conservation of natural and historical heritage, respectively, 98%, in the education and preservation of indigenous culture 84%, and finally in Improving the local community economyhas had an impressive 83%.

    Keywords: knowledge-based tourism, Rural Geotourism, Geopark, Rural development, Qeshm Island
  • Armin Goli, Ali Gholipour Soleimani *, Narges Delafrooz Pages 203-220

    After introducing tourism destinations in social media, tourists' power in describing, commenting, changing, and distorting the destination-related narratives by considering their personal experiences and opinions was increasing, results in creatinga large challenge for tourism marketing organization asthe way oftelling their intended stories in social media for developing a tourism destination. Accordingly, the present study aimed to recognize the dimensions related to the storytelling power of online social media in developing a tourism destination by focusing the mentioned challenge. The study was conducted through qualitative approach among all the stories related to Qeshm tourism destination and told in online social media. In addition, 108 stories were selected through judgmental sampling and analyzed by searching in tourism websites and weblogs by using a three-stage open, axial, and selective coding in the form of thematic network. Based on the results, nine organizing and 44 basic themes were identified as comprehensive ones regarding the power of tourism storytelling of Qeshm. Further, utilizing storytelling capabilities and its dimensions in social media allows users to explain their identities, activities, experiences, and ideas, create social role, improve their situation, expand their discourses, and affect destination narratives by attracting audiences. The use of qualitative storytelling method is one of the strengths of the present study, because it has not been used in any similar domestic research to analyze the narratives of a tourist destination.

    Keywords: Tourism destination development, Democratization, Social Media, Storytelling power, Qeshm
  • Jafar Bahari *, Samira Mohammadi, Marjan Bazleh, Shahla Bahari Pages 257-272

    This research is accomplished to study the interface role of job satisfaction of exciting intelligence on corporate citizenship's behavior in hotel industry at the hotels whit three, four and five stars in eastern Azarbayjan Province in the summer of 2016. The required data of this research are collected whit the method of simple random sampling from hotels of Tabriz city's stuff by questionnaire. This research is applicable and on basis of colleting data's method is descriptive survey. In this research, the method of structural equation has been used by means of smart PLS software in order to analysis of data. In this research, the affection of exciting intelligence directly, direct and indirect affection of exciting intelligence on corporate citizenship's and also the affection of job satisfaction on corporate citizenship's behavior are studied directly. The results of analysis of direct routs show that the exciting intelligence has a positives and meaningful impact on job satisfaction and corporate citizenship's behavior. In the indirect analysis of rout, the variable of exciting intelligence has a positive and meaningful impact on corporate citizenship's behavior, by the interface role of job satisfaction. Mean while, the affection of job satisfaction on corporate citizenship's behavior, with the largest path coefficient, has the most affection in comparison with other variables.

    Keywords: Emotional intelligence, Job Satisfaction, organizational citizenship behavior, Hotel Industry, Tabriz
  • Mehdi Hesam *, Narjes Momen, Marzieh Salem Pages 267-285

    One of the most important elements of the tourism system is the attractions as well as the services and infrastructure available at the tourist destinations that are provided to meet the needs and expectations of the tourists and to increase their satisfaction. What is important besides the need for these infrastructures is their spatial distribution and location, which requires careful study. Therefore, the present study investigates the spatial distribution of tourism infrastructure in Guilan province. The research method is descriptive-analytical. For analyzing the findings, the Average nearest neighbor, multi-distance spatial cluster analysis, Mean center and standard deviational ellipse method have been used. The results show that based on the average nearest neighbor, the pattern distribution of restaurants, tourism complexes, hotels, hotel apartments, Eco lodges, hostel and the whole tourism infrastructure of Guilan province was clustered. Also, based on multi-distance spatial cluster analysis, the distribution of tourism infrastructure in Guilan province is clustered. The distribution of many infrastructures is also in the northwest-southeast direction. Overall, the need for a more balanced development of tourism infrastructure in Guilan province is quite evident, which requires long-term planning as well as conversion of tourism resources to attractions.

    Keywords: Geographical information system, spatial analysis, tourism infrastructure, Gilan Province
  • Elahe Hosseini, Saeid Saeida Ardekani *, Mehdi Sabokro Pages 287-302

    Organizations must provide employees with the opportunity to express their ideas, opinions, and information in processes relevant to their work in order to gain competitive advantage and continuous development. Constructive suggestions and employee criticism are important for organizations trying to maintain their position in highly competitive environment. the purpose of this study is to investigate the leadership integrity of employees by mediating the empowering behaviors of the leader. Also, this research is based on applied purpose and in terms of descriptive-correlational nature. The statistical population of this study consisted of 460 frontline employee of selected travel agencies in Yazd city and 210 people were selected through the Cochran formula. Data were collected through standard questionnaires. The validity of the questionnaire was evaluated and confirmed by content and construct validity and reliability through Cronbach's alpha coefficient and composite reliability index. The structural modeling technique with PLS 3 software was used for data analysis. The findings of this study show that a leader's behavioral integrity has a positive and significant effect on a leader's empowering behaviors. Leadership behavioral integrity also has a positive and significant effect on employee voices mediated by leader empowering behaviors. Finally, the results showed that the leader's behavioral honesty allows employees to participate in decisions, learn new skills, and enhance their performance, giving them more courage to share their thoughts and ideas with colleagues.

    Keywords: Leader Integrity, Leader Empowering Behaviors, employee voice, Travel Agencies Yazd City
  • Hamid reza Irani *, morteza soltani, moloud jamshidzade, yavar babaei Pages 303-319

    Today, the tourism industry, in addition to its commercial face, is recognized as an industry that supports the livelihoods of local communities in tourism destinations; therefore, engaging in the concept of corporate social responsibility and citizenship in the tourism industry with the commitment of active organizations in the travel process, Its beginning is connected to its end. The purpose of this study is to identify the factors affecting the acceptance of corporate citizenship in tourism industry businesses. This research is an applied and explorative mixed method based on thematic analysis based on basic, organizing and pervasive themes using MAXQDA-12 software and structuring and determining the interrelationships of factors through multi-criteria decision making using Demetel technique. . The statistical population is in the qualitative section, archival documents and in the quantitative section, academic experts and managers of tourism business in Tehran. The findings of the study indicate that 21 factors identified in three sections are factors related to industry environment, organization factors and macro environment factors, among which in tourism businesses are factors related to industry environment Organizational and macro-environmental factors are of the utmost importance. Also, factors related to the industry environment as a causal driver in the whole system are more influential than other factors.

    Keywords: Sustainable Tourism, social responsibility, Corporate citizenship, Tourism Businesses
  • Hamid Zargham *, mohammadtaghi Taghavifard, ozra azizi Pages 321-335

    Given the variety and complexity of end tourism products Supply chain integration is very important and can create value for all stakeholders. Despite the many barriers that prevent supply chain of tourism services in Iran to be integrated, there are also drivers that lead to integration. The development of information technology and the electronic supply chain play a key role in this process. In this paper, in order to analyze the themes that are effective on this topic, by using qualitative method, semi-structured interviews with experts are done and analyzed in MAXQDA software. Finally based on the findings, thematic network for value creation of value chain is plotted. Accordingly, the factors affecting supply chain integration include driving factors and barriers to integration. Integration of the supply chain with internal, external and customer dimensions can create value. The electronic supply chain can help creating value by a platform for collaboration, value creation, and the emergence of service integrators. But on the other hand, these platforms can also create value for the stakeholders or destroy or change values. Finally, integrated chains can create value by considering the requirements.

    Keywords: value creation, Supply chain, E-Integration, Thematic Network
  • Tayyebeh Amirmostofian, Mohammad Hossein Imani Khoshkhoo*, Hadi Khaniki Pages 337-362

    The expansion of social networks and the attraction of a large number of users in different parts of the world has caused this tool to find its special functions in the field of tourism. The purpose of this article is to identify the factors affecting social networks on tourism branding in Iran. This research is a cross-sectional research using theme analysis method in which data is collected over several weeks. In this research, the views of 10 experts on the subject have been used. Interviews and coding have been done using Maxqda software. The analysis results show the number of 63 open codes among 330 concepts. 63 open codes which are categorized into 18 themes. Identified categories include tourist value, content sharing, tourist credentials and critique, tourist trust, brand awareness, branding, advertising and marketing, tourist desire, electronic services, social media, company performance, organizational factors, competitive advantage, social responsibility, Tourist participation, tourist attitudes, service innovation and tourist loyalty.

    Keywords: Tourism, Tourism Branding, Social Networks