فهرست مطالب

طب نظامی - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 100، خرداد 1400)

مجله طب نظامی
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 100، خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا صمدی فرد*، نیلوفر میکائیلی صفحات 194-200
    زمینه و هدف

    همسران در نقش مراقبت کننده از جانبازان، تحت تاثیر استرس ها و مشکلاتی قرار می گیرند که سلامت آنان و خانواده هایشان را تهدید می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش سرسختی روانشناختی، بهزیستی معنوی و استرس ادراک شده در پیش بینی سلامت اجتماعی همسران جانبازان صورت پذیرفت.

    روش ها

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه همسران جانبازان تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران شهر اردبیل در سال 1398 بودند (3400N=) که به روش نمونه گیری در دسترس 108 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از ابزارهای سرسختی روانشناختی (اهواز)، بهزیستی معنوی (الیسون)، استرس ادراک شده (کوهن) و مقیاس سلامت اجتماعی (کییز و شپیرو) استفاده شد. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سرسختی روانشناختی (05/0P <، 59/0r =)، بهزیستی معنوی (05/0P <، 53/0r =) و استرس ادراک شده (05/0P <، 50/0-r =) با سلامت اجتماعی همسران رابطه معناداری وجود داشت. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که سرسختی روانشناختی، بهزیستی معنوی و استرس ادراک شده در مجموع 54/0 می توانند سلامت اجتماعی همسران جانبازان را پیش بینی کنند (05/0P <).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که سرسختی روانشناختی، بهزیستی معنوی و استرس ادراک شده در زمره متغیرهای مرتبط با سلامت اجتماعی همسران جانبازان بوده و توانایی پیش بینی آن را دارند. بنابراین پیشنهاد می شود که روانشناسان و مشاوران جهت بالا بردن میزان سلامت اجتماعی همسران، نقش سرسختی روانشناختی، بهزیستی معنوی و استرس ادراک شده را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، بهزیستی معنوی، استرس ادراک شده، سلامت اجتماعی، همسران جانبازان
  • دانیال قاسمی، احمد زارعی، محمدحسین عظیم زاده اردبیلی، عرفان اشجعی، محمدجواد بهزادنیا* صفحات 201-208
    زمینه و هدف

     در دسامبر 2019، پنومونی ویروسی مرتبط با کرونا ویروس 2019 در ووهان، چین ظاهر شد و پاندمی کووید-19 را ایجاد کرد. به دنبال این پاندمی عوارض و تظاهرات بالینی مختلفی به وجود آمده است و شاهد افزایش مرگ و میر بیماران بسیاری نیز بوده ایم. در این مطالعه به بیان خصوصیات اپیدمیولوژیک، بالینی و تصویربرداری فوت شدگان ناشی از کووید-19 پرداخته ایم.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی در بیمارستان بقیه الله (عج) از ابتدای اسفند ماه 1398 تا پایان اردیبهشت ماه 1399، 3220 بیمار با تظاهرات بالینی مشکوک به کووید-19 پذیرش شدند که 278 مورد منطبق بر معیارهای ورود مطالعه (مرگ ناشی از کووید-19) بودند. اطلاعات دموگرافیک، یافته های بالینی و پاراکلینیکی این بیماران بر اساس مستندات موجود ثبت گردید. در ادامه داده ها در نرم افزار SPSS Ver.26 وارد و سپس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    در بازه زمانی یاد شده، 278 بیمار (8/63%) مبتلا به کوید 19 فوت شده در این مرکز وارد مطالعه شدند. از میان افراد فوت شده کووید-19 در این مرکز 207 نفر (74/5%) مرد و 71 نفر (25/5%) زن بودند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 66/01 سال با انحراف معیار 13/71 بود. 193 افراد (69/4%) دارای بیماری زمینه ای بودند. تب (69/8%)، سرفه (53/2%) و تنگی نفس (82/7%) به ترتیب شایع ترین تظاهرات بالینی این افراد بود. نمای Ground Glass Opacity 243 بیمار (87/4%) شایع ترین یافته سی تی اسکن ریه این بیماران بود؛ هرچند در این مطالعه بین الگوی درگیری ریه در سی تی اسکن و میزان اکسیژناسیون خون بدو ورود افراد متوفی ارتباط معنی مشاهده نگردید. همچنین میزان مرگ و میر کووید-19 در این مطالعه 8/63% می باشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که حدود دوسوم فوت شدگان را مردان مسن و حداقل دارای یک بیماری زمینه ای داده اند که توجه ویژه ای را در چگونگی درمان و پیگیری آن ها می طلبد؛ چرا که افزایش زمان بستری در این گروه و بالتبع بار مالی آن بر سیستم سلامت تحمیل می گردد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، کووید-19، مرگ و میر، علائم بالینی
  • نجمه عابدی شرق، عباس رمضانی فرانی*، بنفشه غرایی، ساره قربانی، حجت الله فراهانی صفحات 209-219
    زمینه و هدف

    انتشار کووید-19 در سراسر جهان و قوانین منع رفت و آمد ممکن است منجربه افزایش وزن و چاقی در افراد شده است. بنابراین هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر اینترنت از طریق گروه مجازی در کاهش وزن و افزایش خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن است.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی از نوع نیمه آزمایشی با پیش و پس آزمون با گروه کنترل معادل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی بیش از 25 در شهر نیشابور در سال 99-1398 بود. نمونه پژوهش شامل 90 نفر از افراد واجد شرایط بود که به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش، کنترل لیست انتظار و درمان معمول چاقی قرار گرفتند. مداخله درمانی گروه آزمایش به صورت جلسات درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر اینترنت در گروه مجازی در طی 42 جلسه برگزار شد. برای سنجش خودکارآمدی سبک زندگی از پرسش نامه خودکارآمدی سبک زندگی مرتبط با وزن (WEL) که در سال 1991 تهیه شده و برای سنجش وزن از شاخص توده بدنی (BMI) استفاده شد. نتایج فرایند اقدامات در ابتدا و پس از درمان به دست آمد.

    یافته ها

    تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 25 در سطح معناداری 0/05 درصد انجام شد. نتایج حاکی از تاثیر معنادار ICBT از طریق گروه مجازی واتس اپ بر کاهش شاخص توده بدنی (F (72,2)= 15/54, P < 0/0005 ,Partialη2= 0/30) و افزایش خودکارآمدی سبک زندگی P <0/04 ,Partialη2 =0.08)؛ (72,2) =3.31 (F در زنان با اضافه وزن بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، درمان شناختی رفتاری مبتنی بر اینترنت از طریق گروه مجازی حتی با وجود انتشار بیماری همه گیری مانند کووید-19 که حضور منظم افراد به صورت حضوری امکان پذیر نیست بسیار نویدبخش بوده و می تواند موجب کاهش BMI و افزایش خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن در زنان شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری مبتنی بر اینترنت، کاهش وزن، خودکارآمدی سبک زندگی، چاقی
  • حسام سیدین، پریسا مرادی مجد*، حسن باقری، زهرا عباسی دولت آبادی، علی نصیری صفحات 220-227
    زمینه و هدف

    کشور ایران در معرض حوادث و تهدیدات شیمیایی فراوان بوده است. حوادث شیمیایی پیامدها و تلفات گسترده و شدیدی بر جای می گذارند. آمادگی بیمارستانی در برابر این حوادث می تواند نقش بسزایی در کاهش عوارض و مرگ و میر ناشی از آن داشته باشد. این مطالعه با هدف ارایه مدل جامع و عملیاتی برای آمادگی بیمارستانی در برابر حوادث و تهدیدات شیمیایی انجام شد.

    روش ها

    برای شناسایی ابعاد و مولفه های تاثیرگذار بر آمادگی بیمارستانی از رویکرد کیفی استفاده شد و با روش تحلیل محتوا، 37 مصاحبه چهره به چهره نیمه ساختارمند با مدیران، خبرگان و آسیب دیدگان حوادث شیمیایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس مولفه های استخراج شده با استفاده از روش دلفی اعتبارسنجی شد. در نهایت پس از اعتبارسنجی مدل اولیه، مدل نهایی تبیین و ارایه گردید.

    یافته ها

    یافته های مطالعه کیفی شامل نه مضمون ارزیابی خطر بیمارستانی، مدیریت و سازمان دهی، توانمندسازی نیروی انسانی، قانون، هماهنگی و ارتباطات، مستندسازی و ثبت وقایع، ریشه های فرهنگی- اجتماعی، آلودگی بیمارستانی و چالش ها بود. به دنبال انجام یک مرحله دلفی تمام سوالات مورد نظر به درصد توافق بالای 75 درصد دست یافتند. ترسیم روابط مضامین استخراج شده نهایی، موجب شکل گیری مدل اولیه آمادگی بیمارستانی در برابر حوادث و تهدیدات شیمیایی گردید.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که برنامه آمادگی برای حوادث شیمیایی باید بر مبنای ظرفیت های بیمارستان ها، سطح بندی آمادگی بیمارستانی، دانش روز، تجهیزات حفاظت فردی و آلودگی زدایی کافی طراحی شود. پرهیز از امنیتی کردن حوادث شیمیایی و بالا بردن درک خطر مدیران، مسیولین و مردم، بستر لازم برای ایجاد آمادگی بیمارستانی را فراهم خواهد آورد و به دنبال آن شاهد کاهش پیامدهای نامطلوب حوادث شیمیایی خواهیم بود.

    کلیدواژگان: آمادگی بیمارستانی، حوادث شیمیایی، تهدیدات شیمیایی، بخش اورژانس
  • حسین معصوم بیگی، قادر غنی زاده*، مجتبی روحانی، مهدی راعی صفحات 228-237
    زمینه و هدف

     چای سیاه دم شده یکی از نوشیدنی های متداول در ایران است. آلودگی خاک به فلزات سنگین، باعث تجمع در چای و اثرات سوء بر سلامت انسان می گردد. هدف این مطالعه ارزیابی پتانسیل خطر باقی مانده فلزات سنگین (آرسنیک، سرب، کادمیم) در انواع چای سیاه منتخب دم شده مصرفی مراکز نظامی در سال 1397 بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بصورت مقطعی در سال 1397 انجام شد. تعداد شش نشان از چای های موجود پرمصرف نیروهای نظامی شامل سه نشان ایرانی و سه نشان خارجی انتخاب و از هر نشان سه نمونه پنج گرمی به صورت تصادفی برداشت شد. نمونه ها به مدت بیست دقیقه در آب مقطر با دمای جوش عمل آوری و دم کشیده شد. غلظت فلزات سنگین آن ها با استفاده از دستگاهICP-OES  اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از نرم افزار های Excel و SPSS نسخه 13 تجزیه و تحلیل و پتانسیل ایجاد خطر بر اساس شاخص های THQ، TR و HI تعیین شد.

     یافته ها

    غلظت فلزات سنگین در نشان های چای ایرانی بالاتر از نشان های خارجی بود اما اختلاف معنی داری نداشتند (05/0P >). حداکثر و حداقل غلظت آرسنیک در بین نشان های خارجی، به ترتیب در نشان های احمد و گلستان  019/0 و 011/0 و در بین نشان های ایرانی در نشان های دامنه و فومنات 021/0 و mg/l 012/0 بود. حداکثر و حداقل غلظت کادمیوم در بین نشان های خارجی، به ترتیب در نشان های گلستان و احمد 002/0 و غیر قابل تشخیص و در تمام نشان های ایرانی 002/0 و  mg/l001/0 بود. حداکثر و حداقل غلظت سرب در‍ بین نشان های خارجی، به ترتیب در نشان های گلستان و احمد 068/0 و 005/0 و بین نشان های ایرانی (رفاه و فومنات) 080/0 و  mg/l024/0 بود. پتانسیل خطر باقی مانده فلزات سنگین برای تمام نشان ها کمتر از مقادیر توصیه شده رهنمودی (> 1) بود.

    نتیجه گیری

    غلظت آرسنیک و سرب در تمام نشان های چای مورد مطالعه بالاتر از حد استانداردهای ملی و سازمان جهانی بهداشت بود. اما پتانسیل خطر باقی مانده فلزات سنگین بر اساس شاخص های محاسبه شده، کمتر از مقادیر رهنمودی از نظر پیامدهای بهداشتی بود.

    کلیدواژگان: آرسنیک، پتانسیل خطر، چای، سرب، فلزات سنگین، کادمیوم، مرکز نظامی
  • مهدی شاهرضاگماسایی، سید حسن سعادت، فریده بهرامی، شیما شهیاد* صفحات 238-245
    زمینه و هدف

    یکی از سطوح جامعه که ارزیابی روان شناختی آنان درشرایط فعلی حایز اهمیت است پرسنل نظامی است. در زمان شیوع کووید-19 نظامیان نیز در کنار مدافعان سلامت به مبارزه با این ویروس پرداخته اند، بنابراین آگاهی از وضعیت روانی نیروهای نظامی باعث شناخت نیازهای واقعی آنان شده و به برنامه ریزان در جهت افزایش عملکرد بهینه پرسنل نظامی کمک می کند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه وضعیت سلامت روان و کیفیت خواب  بین پرسنل نظامی و غیر نظامی در طی شیوع کووید-19 است.

    روش ها

    تحقیق از نوع توصیفی همبستگی هست. پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه خواب پیترزبوگ (PSQI) و سلامت روان)21DASS-) بر روی 210 نفر (105 نفر نظامی 105 نفر غیر نظامی) دربازه زمانی 15 اسفند تااول فروردین 99 همزمان با تعطیلات ناشی از گسترش شیوع کووید-19 انجام شد. به علت جلوگیری از شیوع کووید-19 از روش نمونه گیری در دسترس و اجرای اینترنتی استفاده شد. داده ها با روش آمار توصیفی، تی مستقل و خی دو و با نرم افزار SPSS-24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد افراد نظامی نسبت به افراد غیرنظامی تماس بیشتری با افراد مبتلا به کووید-19 داشته اند و بین نوع شغل با کیفیت کلی خواب در طی شیوع کووید-19 رابطه معنادار و قوی وجود داشت (05/0>P). و همچنین نظامیان در نمره کلی کیفیت خواب و در تمام ابعاد کیفیت خواب نسبت به غیر نظامیان وضعیت نامطلوب تری داشتند. بین نوع شغل با افسردگی، اضطراب و استرس در طی شیوع کووید-19 رابطه معنادار و ضعیفی وجود داشت (05/0>P) و نظامیان از لحاظ استرس، اضطراب و افسردگی در وضعیت مطلوب تری بودند. لازم به ذکر است در کل جمعیت مورد مطالعه میزان اضطراب شدید 1/67 درصد و افسردگی شدید 7/46 درصد بود.

    نتیجه گیری

    از آن جا که کیفیت خواب رابطه مستقیم با سلامت جسمانی، روانی و عملکرد بهینه افراد دارد، لازم است برای رفع مشکلات مربوط به خواب نظامیان چاره اندیشی شود و با توجه به درصد بالای افسردگی و اضطراب شدید در جمعیت مورد مطالعه به بررسی عوامل تاثیرگذار پرداخته و راهکار لازم اعمال شود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، کیفیت خواب، نظامی، کووید-19
  • امین میرزایی، سید حمید شریف نیا، بهناز دوران، عباس پسندیده، سید حسین سلیمی* صفحات 246-254
    زمینه و هدف

    سلامت روانشناختی و بهزیستی پرسنل نظامی بر عملکرد آن ها در سطح فردی و ملی موثر است. یکی از متغیرهایی که می تواند بر سلامت روانشناختی تاثیر گذاشته و موجب ارتقاء کیفیت زندگی نظامیان شود، شادکامی است. جهت ارزیابی سطح شادکامی نظامیان و یا ارزیابی مداخلات آموزشی و درمانی مرتبط با آن، نیاز به وجود ابزار استاندارد و هنجار شده می باشد. بنابر این، هدف از پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در نظامیان بود.

    روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع روش شناختی بود. به این منظور، سه واحد نظامی در شهر تهران به صورت در دسترس انتخاب شدند. سپس 403 نفر از نظامیان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه های شادکامی آکسفورد، پرسشنامه رضایت زندگی، پرسشنامه شخصیت نیو (NEO-60) و پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته را تکمیل نمودند. داده های گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، همبستگی پیرسون به وسیله نرم افزار SPSS-22 و Amos-22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل اکتشافی  داده ها نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در نظامیان ساختار 4 عاملی (رضایت زندگی، بهزیستی، اجتماعی بودن ، کنترل و خودکارآمدی) دارد. این چهار عامل روی هم رفته 41 درصد واریانس شادکامی را تبین نمودند. این عوامل به وسیله تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت (064/RAMSEA =، 91/=0CFI، 92/0IFI=). روایی صوری آزمون نیز مورد تایید قرار گرفت. نتایج روایی همگرا نشان داد که تمامی زیر مولفه ها و نمره کل پرسشنامه شادکامی آکسفورد و پرسشنامه رضایت زندگی (56/0= r ،001/0P <)  و پرسشنامه شخصیت نیو (خرده مقیاس برون گرایی) همبستگی مثبت و معنادار داشت (59 /0=r ، 001/0>P ). روایی واگرا نیز از طریق همبستگی منفی و معنادار بین پرسشنامه شادکامی اکسفورد و پرسشنامه شخصیت نیو (خرده مقیاس روان رنجورخویی) مورد تایید قرار گرفت (61/0-=r، 001/0>P ). نتایج پایایی پرسشنامه با روش آزمون- بازآزمون در طی دو هفته (82/0-79/0) و همسانی درونی با روش آلفای کرونباخ (84/0) نشان از پایایی زمانی و همسانی درونی خوب این ابزار داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در نیروهای نظامی دارای روایی و پایایی مناسبی است و می توان برای سنجش شادکامی و مطالعات روانشناختی در نیروهای نظامی از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شادکامی، روایی، پایایی، نیروی نظامی
  • مجتبی مجرد* صفحات 255-261
    زمینه و هدف

    گفتار اصلی ترین ابزار برانگیختگی بشر است. کارکردهای روانی، عاطفی و انگیزشی گفتار در موقعیت های گوناگون، می تواند زمینه ساز انواع کنش های رفتاری باشد. خطابه به عنوان یکی از زیرشاخه های اصلی گفتار زبانی، همواره نقش مهمی در فرایندهای رفتار اجتماعی ایفا کرده است. پژوهش حاضر می کوشد با تکیه بر نهج البلاغه، به بررسی کارکردهای روانی- انگیزشی خطابه در هنگام نبرد و پیش و پس از آن بپردازد.

    روش ها 

    روش اصلی این پژوهش، تحلیل محتوا است. بدین شکل که نخست مهم ترین خطابه های نهج البلاغه پیرامون موقعیت های گوناگون نبرد و پیش و پس از آن مورد بررسی قرار می گیرد. سپس این داده ها از منظر زبانی، تصویری و روانی واکاوی می گردد تا کارکردهای انگیزشی آن ها مشخص شود. این پژوهش نمی خواهد دیدگاه های موجود در نهج البلاغه را بر اساس نظریات امروزی تفسیر کند، بلکه تلاش خواهد کرد تا از طریق تحلیل های روشمند، نظریه کلی «خطابه درمانی در نبرد» را از نهج البلاغه استخراج کند.

    یافته ها

    تحلیل ها نشان می دهد که خطابه های پیش از نبرد مبتنی بر دوقطبی های نکوهشی، التفاتی و تصویری است، اما خطابه هایی که در هنگام نبرد ایراد می شود مبتنی بر پایدارسازی، تاکید و تصویرهای استعاری است که به استواری و صلابت ارجاع دارد. کارکرد اصلی خطابه های پس از نبرد، پالایش روانی از طریق استعاره های بینش ساز، اطمینان بخش و محتاطانه است.

    نتیجه گیری

    در نهج البلاغه پیرامون انگیزش ها و ساختارهای روانی- انگیزشی سربازان در هنگام نبرد، پیش و پس از آن، دیدگاه های ویژه ای مطرح شده است که می تواند به عنوان یک نظریه ویژه در حوزه خطابه درمانی در نبرد مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انگیزش روانی، نهج البلاغه، نبرد، خطابه
  • عسگر چوبداری، اسفندیار آزاد*، محمدحسین ضرغامی صفحات 262-273
    زمینه و هدف

    در نظام بهداشتی-درمانی هر کشوری، پرستاران در بهبود و پیشرفت امور مربوط به سلامت جامعه نقش محوری دارند. همین امر باعث می شود که توجه به انگیزش شغلی این قشر اهمیت زیادی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل کیفی عوامل تسهیل گر و بازدارنده انگیزش شغلی در پرستاران شاغل در بیمارستان نیروهای مسلح انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان به تعداد 18 نفر در سال 1399 از بین پرستاران شاغل در یکی از بیمارستان های تابعه نیروهای مسلح در شهر تهران به صورت هدفمند و تا رسیدن به اشباع داده ها انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون و نرم افراز Atlas-ti استفاده شد و موضوعات فرعی و اصلی شناسایی شد.

    یافته ها

    در این مطالعه مضامین اصلی "بسترهای درون فردی" و "بسترهای شغلی -سازمانی" به عنوان عوامل تسهیل گر و "مشکلات فردی و چالش های ناشی از آن" و "موانع و کمبودهای خارج از فرد" به عنوان عوامل بازدارنده انگیزش شغلی پرستاران شناسایی شد. همچنین 27 مضمون فرعی نیز به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه عوامل فردی و بیرونی در تسهیل انگیزش بیرونی پرستان شاغل در بیمارستان های نقش دارند ضروری است مدیران و مسیولان در برنامه ریزی ها و تصمیم گیری ها این عوامل را در نظر بگیرند و اقدامات لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: تحلیل کیفی، انگیزش شغلی، پرستاران، بیمارستان نظامی
  • محمدرضا میرجلیلی، محمدرضا دهقانی، مهدی رعدآبادی، علی دهقانی* صفحات 274-282
    زمینه و هدف

     اپیدمی و مهار ویروس کووید-19 به یکی از مشکلات جهانی تبدیل شده و در این میان نقش متغیرهای مختلف هنوز برای سیاست گذاران ناشناخته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل خطر مرگ و میر بیماران مبتلا به کووید-19 به صورت یک مطالعه مورد-همگروهی به انجام رسید.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعه مورد-همگروهی می باشد. نمونه تحقیق شامل 1465 نفر در یزد بودند که در شش ماهه اول سال 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون های آماری کای اسکویر و رگرسیون کاکس انجام شد.

    یافته ها

    از مجموع 1465 جمعیت همگروه، 1236 نفر در گروه شاهد و 229 نفر در گروه مورد، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج رگرسیون کاکس چندگانه نشان داد افزایش یک سال سن شانس مرگ را 2/7 درصد افزایش می دهد (0/001>P ، 1/027 =HR). دارا بودن بیماری قلبی و عروقی، بیماری دیابت، بیماری مزمن عصبی، بیماری مزمن ریوی و بدخیمی شانس مرگ را افزایش می دهد. بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه نسبت به سایرین 200 درصد خطر مرگ بیشتری داشتند (0/001>P ، 3/009 =HR).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد مرگ و میر در گروه مورد و افراد مسن و دارای بیماری های زمینه ای بیشتر از سایر بیماران بوده است. توجه ویژه به بیماران در معرض خطر و سالمند در زمینه تامین رژیم غذایی مناسب، تقویت خود مراقبتی در این افراد و فراهم سازی تسهیلات بلندمدت پزشکی و مراقبتی باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، مورد-همگروهی، عوامل خطر، مرگ و میر، SARS-CoV-2
|
  • Hamid Reza Samadifard*, Niloufar Mikaeli Pages 194-200
    Background and Aim

    Spouses in the role of caring for veterans are under the influence of stresses and problems which threaten their health and their familieschr('39') health. The purpose of this study is to determine the role of psychological hardiness, spiritual wellbeing and perceived stress in predicting the social health of spouses of veterans.

    Methods

    This is a descriptive correlational study. The statistical population of the study includes all the spouses of veterans supported by Martyr and Veterans Affairs Foundation of Ardabil in 2019 (N = 3400). Using available sampling, 108 of them were selected as samples. For data collection, psychological hardiness (Ahvaz), spiritual wellbeing (Elison), perceived stress (Cohen), and social health scale (Keyes, Shapiro) were used. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression using SPSS version 18 software.

    Results

    According to the results, a significant relationship was observed between psychological hardiness (r = 0.59, P <0.05), spiritual wellbeing (r = 0.53, P <0.05) and perceived stress (r = -0.50, P <0.05) with social health in spouses. Also, the results of multiple regression showed that psychological hardiness, spiritual wellbeing and perceived stress can predict the social health of spouses of veterans by 0.54. (P <0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that the psychological hardiness, spiritual wellbeing and perceived stress are included in the variables relevant to social health and they can predict it. Therefore, it is suggested that psychologists and counselors consider the role of psychological hardiness, spiritual wellbeing and perceived stress to promote the level of spouses’ social health.

    Keywords: Psychological hardiness, Spiritual wellbeing, Perceived stress, Social health, Spouses of veterans
  • Danial Ghasemi, Ahmad Zarei, Mohamadhosein Azimzade Ardabili, Erfan Ashjaei, Mohamadjavad Behzadnia* Pages 201-208
    Background and Aim

    In December 2019, a kind of viral pneumonia associated with the 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) appeared in Wuhan, China and then a pandemic of COVID-19 created. We aimed to clarify the epidemiological, clinical findings and imaging characteristics of COVID-19 pneumonia.

    Methods

    In this cross-sectional study, after reviewing the records cases of the patients who died from covid-19 referred to the Baqiyatallah hospital, as a referral center in Tehran (20 Feb 2019 to 20 May 2020). In this time, 3220 patients met clinical manifestation of COVID-19 which 278 cases were included in our study. Demographic data and clinical and imaging findings of patients were recorded. The data were entered into SPSS Ver.26 software and analyzed subsequently.

    Results

    278 patients who died from COVID-19 enrolled in the study. The average age was 66.01 (SD 13.7), including 207 (74.5%) men and 71 (25.5%) women. 193 (69.4%) patients at least had an underlying disease. The most common clinical presentations include fever in 194 (69.8%), cough in 148 (53.2%) and shortness of breath in 230 (82.7%) patients. Ground-glass opacity in 243 (87.4%) of the patients was the most apparent finding in their lung CT Scan. The Mortality rate of COVID-19 in this study was 8.63%. although, there was no relationship between the pattern of CT-scan and oxygen saturation in the mentioned patients (P >0.05).

    Conclusion

    This study showed that two-thirds of the death cases were the old men who had a least an underlying disease; this requires a specific consideration on their management and follow-up; wherefore, their more prolonged admission days have a financial load on the health system.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, Mortality, Clinical presentation
  • Najme Abedishargh, Abbas Ramezani Farani*, Banafsheh Gharraee, Sareh Ghorbani, Hojjatollah Farahani Pages 209-219
    Background and Aim

    The spread of COVID-19 as a pandemic and passage of lockdown rules may increase overweight and obesity in people. Therefore, this research intended to study the effectiveness of Internet-based cognitive behavioral therapy (ICBT) using a virtual group for weight loss and increasing weight efficacy lifestyle.

    Methods

    This pretest-posttest equivalent to the control group quasi-experimental and applied study was conducted in Neyshabur in 2019-2020. The statistical population consisted of overweight females with a body mass index (BMI) exceeding 25. The research sample included 90 eligible individuals randomly divided into three groups: experimental, wait-list control and Treatment as Usual. The interventional treatment in the experimental group was in the form of 42 ICBT sessions. The weight efficacy lifestyle questionnaire (WEL) produced in 1991 was used to assess weight efficacy lifestyle and BMI to evaluate weight. The data were collected prior to and following the therapy.

    Results

    ANCOVA at a significance level of 0.05 was employed to analyze the data. The results indicated that ICBT had significant effects via the virtual group and WhatsApp on BMI reduction (F (72,2) = 15.54, P <0/0005; Partialη2 = 0.30) and weight efficacy lifestyle increased (F (72,2) = 3.31, P <0/04; Partialη2 = 0.08) in the overweight female participants by SPSS-25 software.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, ICBT via the virtual group was very promising and could reduce BMI and increasing weight efficacy lifestyle among the female participants in spite of the spread of a pandemic such as COVID-19 during which regular physical presence of individuals was not possible.

    Keywords: Internet-based cognitive Behavioral therapy, ICBT, Weight loss, BMI, Weight efficacy Life style, Obesity
  • Hesam Seyedin, Parisa Moradimajd*, Hasan Bagheri, Zahra Abbasi Dolatabadi, Ali Nasiri Pages 220-227
    Background and Aim

    Iran always exposed many chemical events and threats. Although, chemical events not common, they cause widespread and severe casualties. Hospital preparedness for these events has an important role in reduced morbidity and mortality. This study has attempted to develop a comprehensive and operational model of hospital preparedness against chemical events and threats in order to address existing challenges in hospitals and to fill the gaps.

    Methods

    A qualitative approach was used to identify the dimensions and factors affecting hospital preparedness and through content analysis, 37 semi-structured face-to-face interviews with managers, experts and victims of chemical disasters were analyzed. In the third stage, the extracted components from the previous stage were presented as initial model and validated by Delphi method. Finally, after validation of the initial model, the final model was explained and presented.

    Results

    Qualitative study findings included 9 themes: hospital risk assessment, management and organization, human resource empowerment, law, coordination and communication, documenting and recording, socio-cultural origins, hospital contamination, and challenges. Each of these themes had several categories and sub-categories. Following a Delphi step, all questions reached a percentage of agreement above 75%. Drawing the relationships of the final extracted themes formed the initial conceptual model of hospital preparedness against chemical events and threats.

    Conclusion

    The present study showed that a model-based preparedness plan should be designed based on hospital capacities, hospital preparing level, up to date knowledge, personal protective equipment and adequate decontamination. Avoiding Security chemical events and raising the risk perception of managers, officials, and people will provide the basis for hospital preparedness. Followed by reduced the various undesirable consequences of chemical accidents.

    Keywords: Hospital preparedness, Chemical events, Chemical threats, Emergency department
  • Hossein Masoumbeigi, Ghader Ghanizadeh*, Mojtaba Rohani, Mahdi Raei Pages 228-237
    Background and Aim

    Infused black tea is one of the conventional drinks in Iran. Soil contamination with heavy metals can lead to accumulation in tea and causes adverse health effects. This study investigated the hazard potential of the residual heavy metals (As, Pb, Cd) in infused black tea samples in military centers.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study conducted in 2019. Six brands of high-consumption tea samples in military centers, including three Iranian and three foreign brands selected and randomized triplicated 5 g samples collected from each brand. After twenty minutes of infusion in boiled distilled water, the concentrations of heavy metals measured using ICP-OES. The results analyzed using Excel and SPSS software (Ver. 13) and the hazard potential indices calculated by THQ, TR, and HI.

    Results

    Heavy metals concentration in Iranian brands was higher than the foreign with no significant differences (P >0.05). The maximum and minimum concentrations of arsenic in foreign brands (Ahmad and Golestan) were 0.019, 0.011 mg/l and in Iranian Brands (Damaneh and Fumenate) were 0.021, 0.006 mg/l respectively. The maximum and minimum concentrations of cadmium in Golestan and Ahmad were 0.002 mg/l and non-detectable and in all of the Iranian brands were 0.002, 0.001 mg/l respectively. The maximum and minimum concentrations of lead in Golestan and Ahmad were 0.068, 0.006 mg/l and in Refah and Fumenate were 0.021, 0.006 mg/l respectively. Hazard potential including THQ, TR, and HI indices for all brands, was lower than the recommended guideline values (>1).

    Conclusion

    Concentrations of arsenic and lead in all of the samples were higher than the national standards and WHO Guidelines. However, the hazard potential of the residual metals based on the calculation of indicators was lower than the recommended values from points of health consequences.

    Keywords: Arsenic, Cadmium, Hazard potential, Heavy metals, Lead, Military center, Tea
  • Mahdi Shahrezagamasaei, Seyed Hassan Saadat, Farideh Bahrami, Shima Shahyad* Pages 238-245
    Background and Aim

    Military personnel is one of the levels of society whose psychological assessment is important in the current situation. During the prevalence of COVID-19, the military is also alongside health defenders has fought the virus, therefore, awareness of the mental state of the military forces has led to the recognition of their real needs, and helps planners to increase the optimal performance of military personnel. Therefore, the present study aimed to investigate and compare the state of mental health and sleep quality between military and civilian personnel during the outbreak of COVID-19.

    Methods

    The research is descriptive-correlational. The researcher-made demographic information questionnaire, the Pittsburgh sleep questionnaire (PSQI) and Mental Health Questionnaire (DASS-21) were administered for 210 people (105 militaries, 105 civilians) coinciding with the holidays due to the spread of COVID-19 from March 5 to 20, 2020. To prevent the spread of COVID-19, the available sampling method and online implementation were used. Data were analyzed by descriptive statistics, independent t-test and chi-square and SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that military personnel had more contact with people with COVID-19 than civilians and there was a significant and strong relationship between the type of job and overall sleep quality during the prevalence of COVID-19 (P <0.05).and also, the military was in a more unfavorable situation than the civilians in the overall score of sleep quality and in all dimensions of sleep quality. There was a significant and weak relationship between job type with depression, anxiety and stress during the outbreak of COVID-19 (P <0.05) and the military was in a better position in terms of stress, anxiety and depression. It should be noted that in the total study population, the rate of severe anxiety was 67.1% and severe depression was 46.7%.

    Conclusion

    Since sleep quality is directly related to physical, mental health and optimal functioning of individuals, it is necessary to find a solution to the problems related to military sleep and due to the high percentage of depression and severe anxiety in the study population, the influential factors should be investigated and the necessary solution applied.

    Keywords: Mental Health, Sleep Quality, Military, COVID-19
  • Amin Mirzaee, Hamid Sharif Nia, Behnaz Dowran, Abbas Psandideh, Seyed-Hossein Salimi* Pages 246-254
    Background and Aim

    The psychological health and well-being of military personnel affect their performance at the individual and national levels. One of the variables that can affect mental health and improve the quality of life of military personnel is happiness. In order to assess the level of military happiness or to evaluate the related educational and medical interventions, standardized tools are needed. Therefore, the aim of the present study was to investigate the psychometric properties of the Persian version of the Oxford Happiness Questionnaire in the military.

    Methods

    This study was a descriptive methodological study. For this purpose, three military units in Tehran were selected by available sampling. Then 403 servicemen were selected by available sampling and completed the Oxford Happiness Questionnaire, Life Satisfaction Questionnaire, NEO Personality Questionnaire (60-NEO) and the researcher-made demographic questionnaire. The collected data were analyzed using exploratory and confirmatory factor analysis, Pearson correlation by SPSS-22 and Amos-22 software.

    Results

    The results of exploratory data analysis showed that the Persian version of the Oxford Happiness Questionnaire in the military has a four-factor structure (life satisfaction, welfare, sociality, control and self-efficacy). Together, these four factors accounted for 41% of the variance in happiness. These factors were confirmed by confirmatory factor analysis (RAMSEA = 064, CFI = 0.91, FIF = 0.92). The face validity of the test was also confirmed. The results of convergent validity showed that all sub-components and total score of the Oxford Happiness Questionnaire and Life Satisfaction Questionnaire (r = 0.56, P <0.001) and Neo Personality Questionnaire (extroversion subscale) had a positive and significant correlation (r = 0.59, P <0.001). Divergent validity was also confirmed through a significant negative correlation between the Oxford Happiness Questionnaire and the Neo Personality Questionnaire (Neuroticism subscale) (r = -0.61, P <0.001). The reliability results of the questionnaire with the test-retest method during two weeks (0.79-0.82) and internal consistency with Cronbachchr('39')s alpha (0.84) showed the time reliability and good internal consistency of this instrument.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the Persian version of the Oxford Happiness Questionnaire in the military has good validity and reliability and can be used to measure happiness and psychological studies in the military.

    Keywords: Happiness, Validity, Reliability, Military Force
  • Mojtaba Mojarrad* Pages 255-261
    Background and Aim

    Speech is the main tool of human arousal. The psychological, emotional, and motivational functions of speech in a variety of situations can set the stage for a variety of behavioral actions. Address, as one of the main subfields of speech, has played an important role in social behavior processes. The present study tries to examine the psycho-motivational functions of address during, before and after the battle, based on Nahj al-Balaghah.

    Methods

    The main method of this research is content analysis. In this way, first, the most important address of Nahj al-Balaghah about various situations of battle, before and after is examined. This data is then analyzed from a linguistic, visual and psychological perspective to determine their motivational functions. This study does not want to interpret the views in Nahj al-Balaghah based on current theories but will try to extract the general theory of Military Address Therapy from Nahj al-Balaghah through methodical analysis.

    Results

    Analyzes show that pre-battle rhetoric is based on reprehensible, intentional, and visual dipoles. The addresses delivered during battle are based on stabilization, emphasis, and metaphorical images that refer to firmness. The main function of post-battle addresses is psychological refinement through insightful, reassuring, and cautious metaphors.

    Conclusion

    In Nahj al-Balaghah about the motivations and psycho-motivational structures of soldiers during battle, before and after, special views have been proposed that can be considered as a special theory in the field of rhetoric in battle.

    Keywords: : Psychological motivation, Address, Nahj al-Balaghah, Battle
  • Asgar Choobdari, Esfandiar Azad*, Mohammad Hossien Zarghami Pages 262-273
    Background and Aim

    In the health care system of any country, nurses play a pivotal role in improving and advancing matters related to community health. Therefore, it becomes very important to pay attention to this group’s job motivation. The aim of this study was to qualitatively analyze the factors that facilitate and inhibit job motivation in nurses working in the armed forces.

    Methods

    The present study was qualitative and phenomenological. Eighteen participants were purposefully selected from nurses working in one of the hospitals affiliated by the Armed Forces in Tehran in 2020 until they reached data saturation. Data collection was carried out using semi-structured interviews and for analyzing the data, ATLAS-ti software thematic analysis was used. Next, the main and sub-topics were identified.

    Results

    In this study, 2 main categories including “intrapersonal contexts” and “Job-organizational contexts” were identified as facilitators, 2 main categories including “individual problems and challenges”, and “external barriers and deficiencies” were identified as barriers. 27 sub-themes were also obtained.

    Conclusion

    Considering that individual and external factors play a role in facilitating the external motivation of nurses working in hospitals, it is necessary for managers and officials to consider these factors in planning and decision-making and take the necessary measures.

    Keywords: Qualitative analysis, Job motivation, Nurses, Military
  • Mohammadreza Mirjalili, Mohammadreza Dehghani, Mehdi Raadabadi, Ali Dehghani* Pages 274-282
    Background and Aim

    The COVID-19 epidemic control has become a global challenge and many contributing variables are still unknown to policymakers. This case-cohort study was conducted to investigate the risk factors of mortality in COVID-19 patients.

    Methods

    This case-cohort study was conducted on 1465 samples in Yazd Province in the first six months of 2020. Data analysis was done using descriptive statistics and chi-square, and Cox regression analysis.

    Results

    Of a total cohort population of 1465, 1236 were assigned to the control group and 229 were assigned to the case group. The results of multiple Cox regression showed that increasing one year of age increases the chance of death by 2.7% (HR = 1.027, P <0.001). Having cardiovascular disease, diabetes, chronic neurological disease, chronic lung disease and malignancy increases the chance of death. Patients admitted to the intensive care unit had a 200% higher risk of death than others (HR = 3.009, P <0.001).

    Conclusion

    The results showed a higher mortality rate in elderly patients as well as those with underlying diseases. Attention should be paid to at-risk and elderly patients in terms of ensuring a healthy diet, improving their self-care practices, and providing long-term medical and healthcare facilities.

    Keywords: COVID-19, Case-cohort, Risk factor, Mortality, SARS-CoV-2