فهرست مطالب

پژوهشنامه حمل و نقل - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1400)

پژوهشنامه حمل و نقل
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 18
|
  • امین چوبدار، امین فرج اللهی*، علیرضا عاملی صفحات 1-14

    بازیافت روسازی آسفالت در سرتاسر جهان به امری عادی تبدیل شده است و در ساخت روسازی های جدید با موفقیت به کار گرفته شده است. در حالی که چندین مطالعه در مورد استفاده از سنگدانه های روسازی آسفالت اصلاح شده (RAp) را برای سنگفرش های مقاوم و محکم انجام گرفته است، اما تنها تعداد کمی از پژوهشگران بر روی روسازی های بتونی فشرده غلتکی (RCCp) تحقیق و بررسی کرده اند. علاوه بر این، مطالعات بسیار ناچیزی در مورد افزایش مقدار RAp در ترکیب RCCp صورت گرفته است. مطالعه حاضر تلاشی برای افزایش پتانسیل مخلوط های RCCp حاوی 50٪RAP  (روکش آسفالت سفت شده و الوده با گرد و غبار) می باشد. 50RAp  از طریق ضایعات مختلف صنعتی و کشاورزی مانند سیلیکا فوم، الودگی های معلق در هوا و خاکستر نیشکر به عنوان جایگزینی برای سیمان معمولی به دست امده است. یافته های این پژوهش نشان داد که اضافه کردن مواد افزودنی تاثیر قابل توجهی بر تراکم مخلوط های RCCp تازه ندارد، با این وجود میزان رطوبت موردنیاز در این ترکیب را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد. در حقیقت، نتایج به دست آمده با شواهد علمی ثابت کرد سیلیکا فوم برای مخلوط های RAP-RCCp یک ماده اولیه مناسب می باشد و نه تنها موجب افزایش خواص فیزیکی و مکانیکی اسفالت تهیه شده از این روش می گردد، بلکه دوام مخلوط RCCp را نیز به میزان قابل توجهی بهبود می بخشد. همچنین از دوز بالاتر خاکستر معلق در هوا (30%)  و خاکستر نیشکر (10% و %15) می توان به عنوان ماده لایه پایه روسازی های بتونی معمولی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آسفالت بازیافتی، روسازی بتن غلتکی، ضایعات، مقاومت، دوام
  • رضا مویدفر*، میلاد بهاروندی صفحات 15-34

    مدیریت تعمیر و نگهداری روسازی یک فرآیند هماهنگ و منظم برای انجام تمام فعالیت های مربوط به فراهم سازی و نگهداری روسازی جاده ها می باشد. هدف عمده مدیریت روسازی ، پیش بینی شرایط روسازی و هزینه مرتبط با نگهداری و بازسازی در یک برنامه زمان بندی مشخص و کمک به برنامه ریزی کارهاست [1]. با ساخت و اجرای صحیح مدیریت رو سازی ، امکان تصمیم گیری های صحیح ، آگاهانه و پایدار در نگهداری، ترمیم و بازسازی ها فراهم می آید . مدیریت تعمیر و نگهداری روسازی راه ها ، روشی اقتصادی و به صرفه برای مراقبت از یک سرمایه ملی بسیار مهم و برنامه ریزی برای حفاظت و بهسازی آن است [2]. در این پژوهش هدف آن ا ست که با توجه به عدم قطعیت های موجود در میزان بودجه های تخصیص یافته جهت تعمیر و نگهداری روسازی جاده ، مدیریت بهینه صورت می گیرد، ارایه یک روش مناسب برای صرف این بودجه به بهترین نحو ممکن است. در این پژوهش ،محور خرم آباد - درود به عنوان یک مطالعه موردی انتخاب شده است، که جهت مدیریت بهینه تعمیر و نگهداری روسازی جاده ها تحت عدم قطعیت بودجه از روش برنامه ریزی خطی استفاده شده است. تابع هدف نهایی این برنامه ریزی ، ارتقای سطح کیفی راه های استان با داشتن محدودیت بودجه ای است. برای انجام محاسبات از نرم افزار GAMS استفاده شده است ، نتایج نشان خواهد داد که بودجه در دسترس چگونه بین بخش های گوناگون تقسیم نمود تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود.

    کلیدواژگان: مدیریت تعمیر و نگهداری، عدم قطعیت بودجه، ایمنی راه ها، تابع هدف
  • محمد شاه وردی، سید مجتبی شفیعی*، شهریار افندی زاده صفحات 35-44
    پژوهش حاضر برحسب هدف در حیطه پژوهش های کاربردی جای می گیرد.بدین دلیل که به زمینه یابی برای حل یک مسئله در دنیای واقعی می پردازد و به سازمان ها در جهت سوق پیدا کردن به سوی مدیریت دانش بهتر کمک می کند. همچنین ازنظر گردآوری اطلاعات در حیطه پژوهش های پیمایشی قرار می گیرد. پیمایش پژوهشی است که بر اساس انتخاب نمونه ای تصادفی و معرف از افراد جامعه پژوهش و پاسخ آن ها به یک مجموعه پرسش با استفاده از پرسشنامه، نظرسنجی و یا روش های دیگر به مطالعه وضع موجود اعم از نگرش ها، عقیده ها، رفتارها و به طورکلی استخراج اطلاعات درباره فرضیه ها، پرداخته است. در این تحقیق برای ارزیابی اعتبار ابزار سنجش (پرسشنامه) از اعتبار یابی محتوا استفاده شده است. بدین صورت که نخست، از یک پرسشنامه استاندارد استفاده شد و پس ازآن جهت سنجش روایی پرسشنامه در تحقیق حاضر، در اختیار اساتید دانشگاه، متخصصان و خبرگان امر قرار گرفت و پس از تایید آنان روایی محتوا به دست آمد. مقدار آلفای کرونباخ به دست آمده برای این پرسشنامه 917/0 است که نشان دهنده این است که این پرسشنامه از پایایی قابل قبول و مناسبی برخوردار است. روش تجزیه وتحلیل در این پژوهش از نوع تصمیم گیری چند شاخصه است. که با توجه به شرایط پژوهش از روش DANP استفاده شده است. در این روش با استفاده از ماتریس دیمتل زیرمعیارها، سوپرماتریس تحلیل شبکه ای تشکیل می شود و درنهایت وزن معیارها و زیرمعیارها به دست می آید. معیار رضایت مندی با وزن 3387/0 رتبه اول، هزینه با وزن 2424/0 رتبه دوم، خدمات با وزن 2419/0 رتبه سوم و زمان با وزن 1770/0 رتبه چهارم را کسب کرده است. همچنین در بین زیرمعیارها نیز، رضایتمندی کلی (C44) با وزن 1358/0 رتبه اول را کسب کرده است. اهمیت انتخاب سیستم حمل ونقل هوایی (C41) و پرداخت هزینه های اضافی (C23) به ترتیب رتبه های دوم و سوم را کسب کرده اند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، فرودگاه، تقاضا، روش DANP
  • حمید زارعی، امیررضا ممدوحی* صفحات 45-58

    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی شاخصهای عدالت در حمل ونقل همگانی و ارزیابی کمی آن برای حمل ونقل همگانی شهری در نمونه موردی کلانشهر تهران است. در این پژوهش، شاخصهای میزان اتصال و دسترسی به شبکه حمل ونقل همگانی به عنوان شاخصهای عرضه؛ شاخصهای جمعیت، اشتغال، خانوارهای زیر خط فقر و خانوارهای بدون خودرو به عنوان شاخصهای تقاضا؛ و رویکرد منحنی لورنز و ضریب جینی جهت تحلیل و ارزیابی کمی عدالت است. داده های پژوهش از شرکت کنترل ترافیک تهران، معاونت اجتماعی و امور فرهنگی شهرداری تهران، شرکت بهره برداری راه آهن شهری تهران و حومه، و سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که تعداد زیادی از نواحی شهرداری تهران فاقد دسترسی به شبکه مترو است. شاخص میزان اتصال شبکه شامل سه بخش گره، خط و منطقه ای در شبکه اتوبوسرانی از مترو بیشتر است؛ بدلیل کارایی بهتر شبکه اتوبوسرانی نسبت به مترو. ضرایب جینی در بررسی عدالت افقی از عدالت عمودی کمتر بوده و نشان از بی عدالتی زیاد در توزیع خدمات حمل ونقل همگانی نسبت به نیازهای افراد و گروه های خاص در کلان شهر تهران دارد.

    کلیدواژگان: حمل ونقل همگانی، دسترسی، عدالت، میزان اتصال شبکه، ضریب جینی
  • آرش جهانتابی، محمودرضا کی منش*، سید علی رضویان امرئی صفحات 59-70

    نحوه رفتار رانندگان در راه ها نشات گرفته از وضعیت محیط پیرامون آن ها است. تحقیقات محقق نشان می دهد که خودرو در فاصله ای مشخص از تونل با مشاهده آن شروع به کاهش سرعت می کند و با رسیدن به ابتدای تونل کمترین سرعت خود را دارد. به محض اتمام تونل خودرو مجددا سرعت خود را در طی طول مشخصی افزایش می دهد. هدف اصلی این تحقیق مدلسازی سرعت ورود خودروها در ورود به تونل های برون شهری بر مبنای تغییرات سرعت آن ها قبل از ورود به تونل، با استفاده از شبکه ی عصبی - فازی است. سپس جهت اعتبارسنجی مدل طراحی شده از داده های ثبت شده 30 راننده مختلف که در شرایط مشابه، به وسیله یک دستگاه خودروی رنو لوگان دارای سیستم انتقال قدرت دندهای مسیر را طی می کنند، استفاده شده است. با استفاده از روش تحلیل همبستگی پیرسون، میزان ارتباط بین متغیرهای سرعت ورودی به تونل و تغییرات سرعت خودروها بررسی شده است. مقدار ضریب همبستگی 0.7- و به معنی داشتن همبستگی منفی قوی بین دو متغیر است. نتایج تحقیق نشان می دهد که روش شبکه ی عصبی - فازی با دقت بالایی توانایی پیش بینی تغییرات سرعت را بر اساس سرعت اولیه ورود به تونل را دارد. از نتایج این تحقیق جهت تحلیل و بررسی رفتار رانندگان در تونل های برون شهری استفاده می شود. با توجه اهمیت تغییرات ناگهانی سرعت به صورت نامتعارف علی الخصوص در مسیرهای دو طرفه می توان، با کم کردن عوامل استرس زا در رانندگان ایمنی تونل ها را افزایش داد.

    کلیدواژگان: ایمنی، تحلیل همبستگی پیرسون، تونل و شبکه ی عصبی - فازی
  • علی اصغر جمانی*، همایون یوسفی، جعفر قاسمی صفحات 71-80

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سیستم کنترل و هدایت خودکار کشتی جهت پهلودهی و جداسازی از اسکله و به طور خاص در بندر امام خمینی (ره) می باشد. این پژوهش از نظر ماهیت کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی و علی است. براساس مدل طراحی شده بر پایه مبانی نظری پژوهش، پرسشنامه ای به منظور جمع آوری داده ها طراحی گردید که روایی، ابعاد و گویه های پرسشنامه توسط اساتید راهنما مورد تایید و همچنین پایایی، با استفاده از آزمون کرونباخ مورد تایید قرار گرفتند. در این مطالعه 217 نفر از کارکنان سازمان بنادر و دریانوردی بندر امام خمینی (ره) مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از دو نرم افزار SPSS نسخه 22 و LISREL از نسخه 8.51 بهره گرفته شده است. نتایج بدست آمده از آزمون های معادلات ساختاری نشان داد که تمام فرضیه ها مورد تایید است. بررسی تاثیر بکارگیری سیستم هدایت خودکار کشتی بر کاهش خطای عوامل فنی و فیزیکی، کاهش خطای ناوبری در شرایط محیطی نامناسب و عوامل فیزیکی و فنی که منجرب به خطا می شود، تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین باتوجه به مقدار ضریب مسیر فرضیه های اصلی پژوهش، کاهش خطای ناوبری در شرایط محیطی نامناسب با مقدار ضریب مسیر 1.96 بیشترین تاثیر را نسبت به ایجاد سیستم هدایت خودکار در کشتی دارد.

    کلیدواژگان: سیستم هدایت خودکار کشتی، پهلودهی و جداسازی، اسکله های تجاری
  • علیرضا ماهپور*، پژمان امیری، ایمان فرزین صفحات 81-90

    در کلانشهر تهران در سالهای اخیر، شهر با رشد فزایندهای در تصرف اتومبیل شخصی قرارگرفته و گرایش مردم به استفاده از وسیله نقلیه شخصی افزایش یافته است. لیکن این وظیفه مدیران شهری، کارشناسان و تصمیم سازان است که شهرها و محلات را به گونه ای طراحی نمایند که استفاده از سیستم حمل ونقل عمومی چنان گزینه مطمین و قابل اعتمادی باشد که شهروندان را به کمتر راندن اتومبیل های شخصی و استفاده از سیستم حمل ونقل همگانی تشویق نماید. یکی از ساسیتها و راهکارهای موثر در کاهش تراکم ترافیک استفاده از سیستم حمل و نقلی و توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی (TOD) است. مطابق با ادبیات TOD دارای دو بعد اصلی حمل و نقلی و شهرسازی است که با توجه به وضعیت کنونی شهر تهران به نظر میرسد نقش حمل ونقلی TOD مهمتر از نقش شهرسازی در تهران است. در این تحقیق برای نمونه موردی شهر تهران شاخص های TOD استخراج و اولویت بندی می شوند. در این راستا اقدام به طراحی پرسشنامه و پرسشگری از چهل نفر از متخصصین شهری شد و شاخص های TOD با استفاده از روش تصمیم سلسله مراتبی وزن دهی شد. نتایج نشان می دهد که شاخص های دسترسی وقابلیت دسترسی، قابلیت دوچرخه سواری وپیاده روی، سیستم حمل ونقل همگانی کاربر دوست، وجود پارکینگ در ایستگاه، ظرفیت استفاده از حمل ونقل همگانی، توسعه اقتصادی، چگالی و اختلاط کاربری به ترتیب در اولویت قرار گرفتند که نقش شاخص های حمل و نقلی پررنگتر است. نتایج تحقیق می تواند یک راهنما برای مدیران شهری در جهت شناسایی و اتخاذ اقدامات مناسب برای توسعه TOD باشد.

    کلیدواژگان: شاخصه هایTOD، تصمیم سلسله مراتبی، تهران، اولویت بندی
  • جلال ایوبی نژاد، رسول ذبیحیان* صفحات 91-102
    بتن غلتکی بتنی است بدون اسلامپ که به وسیله غلتک متراکم می شود و با توجه به مزایای آن به طور گسترده در اجرای روسازی جاده های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد.تسلیح بتن غلتکی توسط آرماتور به علت شرایط خاص اجرای آن امکان پذیر نیست. به همین علت محققین درصدد راهی جهت بهبود خصوصیات شکل پذیری و مقاومت خمشی آن بوده اند. استفاده از الیاف فولادی به عنوان جزیی از طرح اختلاط باعث افزایش مقاومت شده، اما بر مدول گسیختگی تاثیر چندانی ندارد. در این راستا استفاده از لایه نازک بتن ریزدانه مسلح شده با شبکه های بافته شده از الیاف)، در وجه نمونه های بتنی غلتکی، مقاومت آن را تا حد زیادی افزایش می دهد. روسازی ساخته شده از بتن غلتکی (RCCP) می تواند برای مسیرهای با ترافیک سبک و همچنین مسیرهای با ترافیک سنگین استفاده شود و رویه بتن غلتکی مورد استفاده در این نوع روسازی دارای خصوصیاتی نظیر دوام زیاد، هزینه های ساخت کم و تعمیرات و نگهداری در سطوح کم است. در این مقاله ویژگی های این بتن مورد بررسی قرار گرفته است و استفاده از آن در روسازی راه ها ارزیابی شده است. در این مقاله به منظور بهبود عملکردر بتن غلتکی با استفاده از الیاف پروپیلین سه طرح کلی شامل بتن غلتکی، بتن غلتکی حاوی الیاف پروپیلین و بتن غلتکی حاوی الیاف پروپیلین و مواد پوزولانی (میکروسیلیس، خاکستر بادی و پودر سنگ آهک) ساخته شده و نتایج آنها مورد تحلیل قرار گرفت. برای بررسی عملکرد مخلوط های فوق، خواصی همچون مقاومت فشاری و خمشی، مقدار انبساط و انقباض، جذب آب مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج بدست آمده از آزمایشات، الیاف پروپیلین باعث بهبود خواص مکانیکی بتن غلتکی از قببیل مقاومت فشاری، خمشی و دوام در برابر محیط های خورنده می شود. در طرح های حاوی الیاف پروپیلین و مواد پوزولانی مشاهده گردید،
    کلیدواژگان: بتن غلتکی، الیاف پروپیلین، مقاومت، راهسازی
  • مجید قاسمی*، شاهین شعبانی، پرهام حیاتی صفحات 103-114
    تاثیر مستقیم خواص قیر بر عملکرد مخلوط های آسفالتی باعث گردیده تا اصلاح رفتار قیر همواره یکی از موضوعات کلیدی پژوهشگران محسوب شود. مطالعات انجام شده در این زمینه نشان داده که پودرلاستیک ضایعاتی، تاثیرات مثبت و قابل قبولی بر رفتار کلاسیک قیر داشته ولی رفتار ریولوژیکی قیر کمتر بررسی شده است. در این پژوهش از پودرلاستیک ضایعاتی در اندازه مش 80 و در درصدهای 8، 12 و 16 نسبت به وزن قیر استفاده و سپس آزمایش های شارپ شامل ویسکومتر دورانی (RV)، ریومتر برش دینامیکی (DSR)، ریومتر تیر خمشی (BBR)، پیرشدگی کوتاه مدت (RTFO) و پیرشدگی بلند مدت (PAV) و شارپ پلاس شامل آزمایش بازگشت خزشی در چند سطح تنش (MSCR) بر روی نمونه ها انجام گردید. در انتها درجه عملکردی قیر (PG) به روش استاندارد و همچنین تحت تاثیر نتایج آزمایش بازگشت خزشی در چند سطح مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش درصد پودرلاستیک، ویسکوزیته و دمای بالا PG افزایش یافته بطوری که نمونه حاوی 16 درصد پودرلاستیک بیشترین دمای بالای عملکردی را داشته است. همچنین پیرشدگی بعد از RTFO تاثیری بر دمای بالای PG نداشته است. افزایش درصد پودرلاستیک تاثیر مثبت برJnr داشته و رفتار الاستیک و بالتبع مقاومت قیر در برابر شیارشدگی را افزایش داد بویژه نمونه حاوی 16 درصد افزودنی سطح ترافیکی H که شامل تحمل بار ترافیک سنگین (10 تا 30 میلیون محور منفرد معادل) یا در حال حرکت آرام است را بدست آورد، همچنین باعث بهبود عملکرد قیر در دمای پایین برای نمونه های حاوی 8 و 16 درصد پودرلاستیک گردید. بررسی نقشه پهنه بندی درجه عملکردی قیرها در ایران، نشان داد که قیرهای حاوی پودر لاستیک ضایعاتی قابلیت استفاده در اغلب مناطق کشور را دارا است.
    کلیدواژگان: آزمایش های شارپ، پودر لاستیک ضایعاتی، درجه عملکردی قیر (PG)، آزمایش بازگشت خزشی در چند سطح تنش (MSCR)
  • شهریار افندی زاده*، صدف جمشیدی صفحات 115-136
    امروزه ایمنی تردد عابران پیاده و نرخ بالای تصادفات وسایل نقلیه با عابران پیاده که در بیشتر موارد به فوت یا جراحات دایمی منجر می شود، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در ایران، از هر 100000 نفر جمعیت 40 حدود نفر در حوادث ترافیکی از بین می روند. 33% از حوادث ترافیکی در شهرها مربوط به عابرین پیاده می شود. بیشتر این حوادث هنگام عبور از عرض خیابان رخ می دهد. بررسی مولفه های رفتاری عابران پیاده به هنگام عبور از عرض خیابان، می تواند در شناسایی عوامل موثر در بروز این تصادفات موثر باشد. در این مقاله سعی شده است تا متغیرهای موثر بر رفتار عابر پیاده در انتخاب گزینه ی عبوری میان عبور مجاز و غیر مجاز از عرض معابر شریانی شهری و میزان تاثیر هر متغیر برای عبور از عرض میان دو گزینه عبوری شناسایی گردد. به منظور شناخت این متغیرها پرسشگری حضوری در دو محدوده ی مطالعه شهری قزوین انجام پذیرفت. به منظور شناسایی متغیرهای پنهان رفتاری از تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس استفاده شده است که این مرحله از پردازش با استفاده از نرم افزار spss انجام شده است. برای بررسی روابط این متغیر ها با یکدیگر و با متغیر وابسته (انتخاب گزینه عبور عابر از عرض خیابان شهری) از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Amos استفاده شد. با توجه به نتایج حاصله در مدل معادلات ساختاری متغیر های پنهان روان شناختی در دو گروه عادات مناسب و عادات نامناسب (حواس پرتی و بی توجهی عابر، عجول بودن عابر و داشتن روحیه تخلف آمیز) که هرکدام متغیرهای مشاهده شده مربوط به خود را دارند، جنسیت و برخی از متغیرهای گروه شغلی از جمله کارمند، خانه دار و بازنشسته در انتخاب شیوه عبور عابر از عرض معابر تاثیر داشتند. در مدل معادلات ساختاری مشخص شد، متغیرهای پنهان در توضیح رفتار عبوری عابر پیاده نقش پررنگ تری دارند.
    کلیدواژگان: عابر پیاده، انتخاب روش عبور، متغیرهای رفتاری، معابر شریانی شهری، متغیر پنهان
  • جعفر سیاره*، محمدرضا زهرایی پور صفحات 137-150

    در دنیای پررقابت کنونی، کشورها به منظور توسعه ی اقتصادی و اجتماعی، پیوسته در جستجوی شیوه های جدیدی برای حداکثر کردن مبادلات هستند. بر این اساس توسعه ی حمل و نقل به ویژه حمل و مثل هوایی ضرورت می یابد. در ایران نیز، امروزه همانند بسیاری دیگر از نقاط جهان، حمل و نقل هوایی از عوامل بی چون و چرای رشد اقتصادی و سرعت تحرکات در توسعه منطقه ای محسوب می شود. در این پژوهش تلاش شده است کلیات توسعه حمل و نقل هوایی و عوامل موثر بر آن و به صورت خاص شاخص های موثر بر توسعه حمل و نقل هوایی در شهر چابهار مورد مطالعه قرار گیرد. این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای، از نظر روش، پیمایشی و از نظر تحلیل، مقایسه ای و نظرسنجی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 320 نفر است که تعداد 170 از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها راجع به ادبیات تحقیق از روش کتابخانه ای و به منظور تثبیت فرضیه ها از روش لیکرت استفاده شده است و همچنین جهت اولویت بندی معیارها از روش AHP استفاده شده است. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که مولفه های اشتغال، دانش، سیاست گذاری، دسترسی به بازار، خطوط هوایی، مسایل مربوط به بازار و رقابت، تولید و دست رسی به هواپیما، رقابت عادلانه، لجستیک، مسایل زیست محیطی، خدمات، مکان یابی مناسب فرودگاه، زیرساخت، پیش بینی تقاضای حمل و نقل هوایی و مدیریت ترافیک هوایی بر توسعه ی حمل و نقل هوایی چابهار موثر هستند. تحلیل سلسله مراتبی میان این معیارها نشان داد که از دیدگاه پاسخ دهندگان، معیار دانش در توسعه ی حمل و نقل هوایی دارای بیش ترین اهمیت است. پس از آن به ترتیب معیارهای دسترسی به هواپیما، زیرساخت، مدیریت ترافیک هوایی، مکانی یابی فرودگاه، لجستیک، خطوط هوایی، پیش بینی تقاضا، مسایل زیست محیطی، خدمات، سیاست گذاری، اشتعال، دسترسی به بازار و مسایل مربوط به بازار دارای ارجحیت و اولیت هستند.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، توسعه، حمل و نقل هوایی، بندر چابهار
  • علیرضا سرکار*، ارمان جلیلی صفحات 151-168
    حساسیت رطوبتی یکی از رایج ترین خرابی‏های روسازی است، که در اثر از بین رفتن پیوستگی قیر و یا چسبندگی قیر- سنگدانه در اثر نفوذ رطوبت اتفاق می افتد. در این پژوهش، به بررسی تاثیر اصلاح قیر خالص70-60 با مقادیر 1/0، 3/0 و 5/0 درصد وزنی قیر ایوانیک بر عملکرد عریان شدگی و شیارشدگی مخلوط گرم آسفالتی با مصالح سیلیسی پرداخته شده است. نتایج تست های مکانیکی نشان می دهد که شاخص های مکانیکی از قبیل نسبت مقاومت کششی غیرمستقیم، مدول برجهندگی و انرژی شکست در نمونه های اشباع به خشک برای مخلوط آسفالتی ساخته شده با قیر اصلاح شده با ایوانیک افزایش می یابد، همچنین پوشش قیری سنگدانه در آزمایش آب جوشان در مخلوط های اصلاح شده با ایوانیک نیز افزایش یافته است. نمونه های ساخته شده با قیرهای اصلاح شده با 3/0 و 5/0 درصد ایوانیک، مقدار حداقل شاخص های حساسیت رطوبتی برای اطمینان از مقاومت در برابر عریان شدگی را برآورده می کنند. همچنین اصلاح قیر با ایوانیک باعث افزایش مقادیر مولفه ی انرژی آزاد سطحی کل قیر، مولفه غیر قطبی انرژی آزاد سطحی قیر و همچنین انرژی آزاد چسبندگی قیر - سنگدانه می شود و انطباق خوبی بین نتایج تست های انرژی آزاد سطحی قیر و تست های مکانیکی مخلوط آسفالتی وجود دارد. نتایج تست خزش دینامیکی نشان می دهد که استفاده از ایوانیک تا 3/0 درصد وزنی قیر تغییری در عدد روانی ایجاد نمی کند ولی درصد ایوانیک بیشتر عدد روانی را به میزان ناچیزی کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مخلوط گرم آسفالتی، انرژی آزاد سطحی، ایوانیک، حساسیت رطوبتی و شیارشدگی
  • امین فرج اللهی، امین چوبدار*، فرزین پورحیدری ممقانی صفحات 169-180

    به عنوان یک راه جدید برای اصلاح آسفالت یا مخلوط آسفالت، اصلاح کامپوزیت اثرات آشکاری دارد. به منظور بهبود عملکرد آسفالت در یک روش ساده ، سریع و کارآمد، نوع جدیدی از مواد تقویت کننده کامپوزیت (‏در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفته است. تست خوردگی مارشال، تست شکاف ذوب - انجماد و تست خمش دمای پایین برای ارزیابی عملکرد آسفالت مخلوط با محتویات مختلف CRM1 انجام شد. نتایج آزمایش نشان می دهد که عملکرد روسازی مخلوط های آسفالت اصلاح شده بهتر از مخلوط آسفالت اصلاح نشده است. هنگامی که درصد CRM افزایش می یابد، مقاومت در برابر شیارشدگی در دمای بالا به طور قابل توجهی افزایش می یابد، مقاومت در برابر ترک خوردگی دمای پایین و مقاومت در برابر آسیب رطوبت ابتدا افزایش و سپس کاهش می یابد. با در نظر گرفتن عملکرد دیگر روسازی، مانند پایداری دینامیکی 2‏ (DS)‏، نسبت مقاومت کششی غیر مستقیم 3‏ (TSR)‏ و حداکثر کرنش کششی، مقدار بهینه CRM پیشنهادی 5.9 تا 7.9 است.

    کلیدواژگان: قیر، آسفالت، افزودنی، حساسیت رطوبتی، کرنش کششی
  • علی پایدار، علیرضا عاملی*، مجید ستاری، بهروز بهنود صفحات 181-200
    هدف از طراحی روسازی راه ها و فرودگاه ها فراهم آوردن یک ترکیب سازه ای بر روی مسیر حرکت جهت انتقال ترافیک عبوری به صورت ایمن ، یکنواخت و کارآمد می باشد و با افزایش روز افزون بار ترافیکی و میل به حمل بار بیشتر و در نتیجه ازدیاد بار وارده بر محورها و رویه آسفالتی، ضرورت طرح و اجرای لایه های آسفالتی مقاوم تر در برابر خرابی های مختلف از جمله حساسیت رطوبتی و پدیده شیارشدگی (به عنوان پدیده ای رایج در خرابی لایه آسفالتی) قابل تامل است. در این تحقیق تاثیر افزودنی هایی از SBS  (%3و5 %) و  Lucobite (3% و 5%) بر عملکرد مخلوط آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای (SMA) مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.آزمایشات مقاومت مارشال، مقاومت کششی غیرمستقیم، مدول برجهندگی، آزمایش حساسیت رطوبتی (با انجام آزمایش کشش غیرمستقیم و مدول برجهندگی در دو حالت خشک و مرطوب و آزمایش جوشان تگزاس) خزش دینامیکی و شیار جای چرخ هامبورگ به منظور تحقیق در رفتار مخلوط های SMA انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش افزودنی های پلیمری، درجه نفوذ کاهش و نقطه نرمی افزایش یافت. بررسی نتایج آزمایشات و پردازش تصویر عکس های آزمایش آب جوشان نشان داد افزودنی های پلیمری سبب بهبود مقاومت مخلوط در برابر رطوبت گردیده است. نتایج آزمایش خزش دینامیکی نشان می دهد که با افزایش افزودنی های پلیمری مقاومت شیارشدگی نمونه ها افزایش می یابد. به طوریکه نمونه های حاوی افزودنی 5% SBS دارای بالاترین مقاومت در برابر شیارشدگی می باشد. همچنین نتایج آزمایش شیار جای چرخ نیز نشان می دهد که با افزایش افزودنی های پلیمری مقاومت شیارشدگی نمونه ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای (SMA)، شیارشدگی، خزش دینامیکی، حساسیت رطوبتی، مدول برجهندگی
  • سامان سروری قره آغاج، رامین صادقیان*، رضا توکلی مقدم، احمد ماکوئی صفحات 201-214

    با توجه به اینکه تعداد بازیکنان زیاد و ناهمگون در تیوری بازی ها موجب دشوار شدن تعیین نقطه تعادل می گردد، از این رو برای کاهش تعداد بازیکنان در رقابت و همگونی رقبا، ابتدا بازیکنان خوشه بندی شده و سپس از تیوری بازی در دو مرحله استفاده می شود. یکبار رقابت بین خوشه ها بررسی می شود تا نقطه تعادل و سهم هر خوشه در رقابت تعیین گردد. سپس رقابت درون هر خوشه بررسی می شود تا سهم و میزان بهره وری هر بازیکن تعیین گردد. در این مقاله رقابت بین 47 ایرلاین در فرودگاه امام خمینی (ره) بررسی و با استفاده از آزمون های آماری ارزیابی می شود. توابع مطلوبیت در این بازی، حداقل نمودن هزینه مرتبط با اشغال استندهای جت وی و اپرون و حداکثر نمودن سهم هر ایرلاین از استند جت وی می باشد. به منظور اعتبارسنجی الگوریتم پیشنهادی، از آزمون فرض برابری میانگین ها در مشاهدات زوجی و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتیجه P-Value=1 توسط آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با α=0.05 در نرم افزار مینی تب حاصل شد. بنابراین سهم ایرلاین ها از استند جت وی به وسیله الگوریتم پیشنهادی در تعداد خوشه 11، 12، 13، 15 و 47 (حالت بدون خوشه بندی)، تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارند. همچنین آزمون برابری میانگین ها در مشاهدات زوجی، برای مقایسه حالت بدون خوشه بندی (47=k) با حالات مختلف خوشه بندی در تعداد خوشه های 11، 12،13 و 15 اجرا و نتایج P-Value به ترتیب 930/0، 947/0، 944/0، 964/0 حاصل شد. این نتایج اثبات می نماید که تفاوت معنی داری در سهم ایرلاین از استند جت وی در حالت بدون خوشه بندی و استفاده از خوشه بندی وجود ندارد. نتایج حاکی از آن است که خوشه بندی بازیکنان زمانی که تعداد بازیکنان زیاد است می تواند بدون اینکه اختلاف چندانی در نتایج نهایی مشاهده گردد، مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: بازی های چند معیاره، تئوری بازی ها، خوشه بندی بازیکنان، رقابت ایرلاین ها
  • روح الله رضایی*، محمد صالحی مازندرانی، علی حدادزاده شکیبا صفحات 215-236
    سیاستگذاران در راه مدیریت و قاعده مند کردن جوانب مختلف وسایل نقلیه خودران با چالشهایی مواجهند. کشورهای پیشگام در عرصه این تکنولوژی نوین، سیاستهای متفاوتی را در قبال این چالشها و به منظور مدیریت تبعات منفی ورود این وسایل نقلیه به جامعه در پیش گرفته اند. هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین مهمترین چالشهای اجتماعی-حقوقی وسایل نقلیه خودران و واکنش کشورهای پیشرو در این عرصه، در قبال این چالشهاست. برای دستیابی به این هدف، تحقیقات منتشر شده طی 10سال اخیر از طریق پایگاه های اطلاعاتی آکادمیک مشهور گردآوری و مورد بررسی قرار گرفتند. گزارشها و اسناد سیاستگذاری دولتی نیز برای شناسایی اقدامات دولتها در قبال چالشهای مورد نظر مورد ملاحظه قرار گرفتند. مهمترین چالشهای اجتماعی-حقوقی خودروهای خودران عبارتند از: ایمنی وسایل نقلیه خودران، مسئولیت مدنی ناشی از تصادفات این خودروها، حریم خصوصی سرنشینان خودرو و نهایتا امنیت سایبری سیستمهای کامپیوتری این وسایل نقلیه؛ در پاسخ به چالش ایمنی، اکثر دولتهای مورد مطالعه از اتخاذ تدابیر بیش از حد سختگیرانه اجتناب کرده و استراتژیهای نظارت گرای نرمی را در قالب رهنمودها و توصیه های غیرالزام آور به منظور ارتقای ایمنی این خودروها مورد اتخاذ قرار داده اند. در رابطه با چالش مسئولیت، اغلب کشورها یا واکنشی از خود نشان نداده اند یا از استراتژی نظارت گرای نرم در قالب رهنمودهای غیرالزام آور تبعیت کرده اند و در حال بررسی گزینه های مناسب، پیش از تصویب قوانین دایمی خود هستند. واکنش دولتها به چالش حریم خصوصی در طیفی از تصویب قوانین حریم خصوصی جدید، تکیه بر قوانین حریم خصوصی کنونی و تدوین اصول مربوط به حریم خصوصی، متغیر است. سیاستهای موجود در قبال چالش امنیت سایبری بطور قابل توجهی بین دولتهای مورد مطالعه متفاوت است که در طیفی از اصلاح مقررات کنونی، تدوین مقررات جدید غیرمختص به وسایل نقلیه خودران، تشکیل کارگروه هایی برای بررسی این مشکلات، بودجه ریزی تحقیقات مرتبط با امنیت سایبری در بخش خصوصی و تدوین اصول امنیت سایبری برای تولیدکنندگان، قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: چالشهای اجتماعی، چالشهای حقوقی، خودروهای خودران، سیاستگذاری
  • سعید محمدزاده، حامد پایدار* صفحات 237-249
    امروزه اغلب خطوط به صورت جوشکاری شده پیوسته اجرا شده و درز ریل پیچی کمتر استفاده می شود. اما این نوع اتصال ریل ها به دلیل کاربرد در سیستم علایم الکتریکی و مدار راه، همچنان مورد استفاده قرار می گیرد. رشد ترک ستاره ای (ترک سوراخ پیچ ریل)، یکی از دلایل اصلی شکست ریل در ناحیه درز بوده و از نقطه نظر ایمنی نیز حایز اهمیت می باشد؛ زیرا اگر در حین عبور قطار این شکستگی رخ دهد، منجر به خروج از خط خواهد شد. مشاهدات میدانی نشان می دهد که این ترک ها اغلب در جداره اولین سوراخ جوانه زده و با زاویه حدود 45 درجه، به سمت تاج و پاشنه ریل رشد می کنند. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از روش اجزا محدود، مدلی برای درز ریل ارایه و به صورت شبه استاتیکی تحلیل شده است. پس از آن، ضمن بررسی روند تغییرات ضرایب شدت تنش برای حالت های مختلف، محدوده ای که در آن حداکثر مقدار ضریب شدت تنش معادل ایجاد می شود، تعیین شده است. سپس تاثیر تغییرات سه پارامتر بار محوری، سرعت قطار و سختی تکیه گاه ریل بر مقدار ضریب شدت تنش معادل و نسبت KI به KII بررسی شده است. در پایان، مساله رشد ترک خستگی بر اساس رابطه پاریس، برای 5 حالت مختلف تحلیل شده است. به کمک معیار حداکثر تنش مماسی، امتداد رشد ترک در هر مرحله به دست آمده و نهایتا طول بحرانی ترک و تعداد کل سیکل های بارگذاری تا لحظه شکست محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که ضریب شدت تنش معادل به نیروی چرخ حساسیت بیشتری دارد. همچنین نرخ رشد ترک با افزایش نیروی چرخ و یا کاهش سختی تکیه گاه ریل، به طور تصاعدی افزایش می یابد. از نتایج کاربردی این مقاله می توان به بهینه سازی امور نگهداری خط و تصمیم گیری در مواردی همچون تعویض ریل ترک خورده یا عدم آن و زمان بندی مناسب جهت بازرسی های درز ریل اشاره کرد.
    کلیدواژگان: درز ریل پیچی، ترک سوراخ پیچ ریل، مکانیک شکست الاستیک خطی، معیار حداکثر تنش مماسی، رشد ترک خستگی
  • فیروز فلاحی، بهزاد سلمانی، محسن پورعبادالهان کویچ، مریم صارمی* صفحات 251-263

    امروزه ارزیابی عملکرد فرودگاه‌ها به دلیل اهمیتی که صنعت حمل و نقل هوایی نسبت به سایر روش‌های حمل و نقل دارد از اهمیت ویژه‌‌ای برخودار است و کارایی یکی از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی عملکرد بهینه فرودگاه‌هاست. هدف مطالعه حاضر ارزیابی کارایی فنی و رتبه‌بندی پنج فرودگاه بین المللی منتخب ایران (مهرآباد، مشهد، شیراز، تبریز و اصفهان) طی دوره 1393-1389 بوده و بدین منظور از تحلیل مرزی تصادفی (SFA) استفاده شده است. نتایج این مطالعه موید آن است که تقریبا تمام ناکارایی فرودگاه‌های مورد بررسی مربوط به ناکارایی فنی است. همچنین یافته‌های حاصل از سنجش کارایی فرودگاه‌ها نشان می-دهد که بیشترین میزان کارایی در سال 1393 و کمترین میزان کارایی در سال 1389 مشاهده شده است. بعلاوه، هیچ‌یک از فرودگاه‌ها نتوانسته‌اند در طول دوره مورد بررسی به کارایی فنی کامل برسند اما در این بین، فرودگاه های اصفهان و مشهد از بالاترین میزان کارایی فنی برخودارند. فرودگاه تبریز، فرودگاه مهرآباد و فرودگاه شیراز در رتبه های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: فرودگاه، کارایی، تحلیل مرزی تصادفی (SFA)
|
  • Amin Choubdar, Amin Farajollahi *, Alireza Ameli Pages 1-14

    Asphalt pavement recycling has become a common practice across the globe and has been successfully employed in construction of new pavements. While several studies considered utilization of reclaimed asphalt pavement (RAP) aggregates for flexible and rigid pavements, very few attempted its possibility for roller compacted concrete pavements (RCCP). Additionally, studies on the possibility of enhancing the proportion of RAP for RCCP are very scanty. The present study is an attempt to increase the potential of RCCP mixes containing 50% RAP (dust contaminated & stiffened asphalt coated: 50RAP via including various industrial and agricultural wastes such as Silica Fume, Fly ash, and Sugarcane ash as partial replacement of conventional cement. It was observed that the inclusion of the stated admixtures had an insignificant effect on the density of the fresh RCCP mixes, however, increased the moisture demand considerably. In fact, the results firmly indicated the potential of silica fume for RAP-RCCP blends, as, it not only enhanced the physical and mechanical properties, but found to improve the durability of RCCP mixes considerably. Also, utilization of silica fume was found to be economical & environmentally friendly amongst all wastes: with reduced initial construction cost & CO2 emissions by up to 8.4% & 9.7%. As far as the other industrial wastes are concerned, 15% fly ash could also be utilized for producing sustainable RCCP mixes, whereas, higher dosage of fly ash (30%) and sugarcane ash (10 & 15%) may be employed as base layer material of conventional concrete pavements.

    Keywords: RAP, RCCP, Wastes, Strength, Durability, Sustainability
  • Reza Moayedfar *, Milad Baharvandi Pages 15-34

    pavement management system (PMS) is the coordinate and regular process for doing all of the activities in roads. the main purpose of PMS is the prediction of pavement condition and the life cycle cost for determining the suitable time table. by true construction and management, we can provide a true decision making and sustainable maintenance for rehabilitation and reconstruction of the roads. The true construction and management. PMS is the economic method for maintenance of the one of the most important national funds. the aim of this research is that according to the uncertainty of the assigned budgets, the optimum management for M&R methods was done. at this research, the road of Khorramabad-dorood was selected as the case study. the objective function at this research is the promotion of the roads quality according to budget limitations. for calculations, GAMS software has been used. the results show that, how we can prioritize the budget among the several sections.

    Keywords: maintenance, rehabilitation management, budget’s uncertainty, roads safety, Objective Function
  • Mohammad Shahverdi, Sayed Mojtaba Shafie *, Shahriar Afandizadeh Pages 35-44
    Current study is seeks to solve a real-world problem. In terms of data collection, it is also covered by survey research.Content validity was used to evaluate the validity of the questionnaire. First, a standard questionnaire was used and then to assess the validity of the questionnaire in the present study, experts were provided Content validity. The Cronbach's alpha coefficient can be obtained for the 0.917 questionnaire indicating that you receive the questionnaire from reliability. The method of testing and analysis in this research has several indications. Using DANP research methods, you can gain access to the ANP super matrix and obtain empowerment and sub-criteria in a variety of areas using the DEMP matrix. Satisfaction criteria were 0.3387 in the first rank, higher than the limit of 0.2424 in the second rank, services in the weight of 0.2419 in the third rank and time in the fourth in the weight of 0.1770. This is among the subsets, the overall satisfaction (C44) with the weight of 0.1358 ranking first. The choice of air transport system selection (C41) and restricted access rate (C23) are the second and third ranks of the user-interface, respectively.
    Keywords: Locating, Airport, demand, DANP
  • Hamid Zarei, AmirReza Mamdoohi * Pages 45-58

    This study aims to identify the indices of public transit equity and its quantitative evaluation for multimodal public transit network (includes Metro, Bus and BRT) in the Tehran metropolitan area. In this research, accessibility and connectivity indices deemed as the supply side; employment, population, poverty, and none vehicle households considered as the demand side. After that, the Lorenz curve and the Gini coefficient are used in order to quantitative analysis and evaluation of equity. The databases are collected from Tehran Traffic Control Company, Social-cultural deputy of Tehran, Tehran Urban and Suburban Railway Operation Co, and Tehran municipality ICT Organization. The results indicates that a large number of Tehran municipality districts do not have access to the subway network. Also, the results of the network connectivity index in three parts; nodes, lines, and regions shows that regional connectivity for the bus network is higher than the subway network, which can illustrate the much more efficiency of the bus network as opposed to the subway network. The results of equity analysis shows that Gini coefficients are less in the assessment of horizontal equity than vertical equity stating a vast degree of inequity in the distribution of public transit service and facilities in proportion to demand of groups in the Tehran metropolitan area.

    Keywords: Public Transit, accessibility, Equity, Network Connectivity, Gini coefficient
  • Arash Jahantabi, MahmoodReza Keymanesh *, Seyedali Razavian Pages 59-70

    The way drivers behave on roads is based on the state of the environment around them. Previous research shows that the vehicle starts to slow down at a certain distance from the entrance of tunnel. The main purpose of this research is to model the speed of vehicles entering the urban tunnels based on their velocity changes before entering the tunnel using neural-fuzzy network. 30 different drivers, were examined in similar conditions to study the behaviors of drivers. The study was conducted in a Renault Logan with manual transmission. Using Pearson correlation analysis, the relationship between the input speed variables to the tunnel and the vehicle speed variations is investigated.. The correlation coefficient value is -0.7 which means that there is a negative correlation between the two variables. The results show that the neural-fuzzy neural network method is able to predict velocity changes based on the lateral distance of the cars with the tunnel wall.. The results of this study are used to analyze the behavior of drivers in suburban tunnels.. Given the importance of abrupt changes in speed and transverse movement of cars, especially on two-way lanes, it can be possible to increase tunnel safety by reducing stressors.

    Keywords: safety, Pearson, Tunnel, Neuro-Fuzzy
  • AliAsghar Jamani *, Homayoun Yousefi, Jafar Ghasemy Pages 71-80

    The purpose of this study was to investigate the effect of the automatic control and guidance system of the ship for flooding and separation from the berth and in particular in Imam Khomeini port. This research is descriptive and causal in terms of applied and research method. Based on the designed model based on theoretical foundations of the research, a questionnaire was designed for data collection. Validity, dimensions and items of the questionnaire were confirmed by supervised professors as well as reliability, using Cronbach's test. In this study, 217 employees of Port and Shipping Organization of Bandar Imam Khomeini (RA) were surveyed. Data were analyzed using SPSS version 22 and LISREL software version 8.51. The results obtained from structural equation tests showed that all hypotheses were confirmed. Effect of using the ship's automatic guidance system on the reduction of technical and physical errors, reducing the navigational error in inappropriate environmental conditions and the physical and technical factors that are due to error has a positive and significant impact. Also, considering the amount of path coefficient of the main hypotheses of the research, reducing the navigation error in inappropriate environmental conditions with the path coefficient of 1.96 has the greatest effect on the creation of an automatic guidance system on the ship.

    Keywords: Ship's Automatic Navigation System, Landing, Separation, Commercial Piers
  • Alireza Mahpour *, Pejman Amiri, Iman Farzin Pages 81-90

    In the metropolis of Tehran in recent years, the city has been increasingly occupied with personal cars and the tendency of people to use personal vehicles has increased. But it is the task of city managers, experts, and decision makers to design cities and neighborhoods so that the use of public transport is such a reliable and reliable option that citizens are less likely to drive their own cars and use the transportation system. To encourage the public. One of the most effective solutions to reduce traffic congestion is the use of public transportation and TOD. According to TOD literature, there are two main aspects of transportation and urban planning which, considering the current situation in Tehran, it seems that the role of TOD transportation is more important than the role of urban planning in Tehran. In this study, TOD indices are extracted and prioritized for the Tehran sample. In this regard, questionnaires and questionnaires were designed by forty urban experts and TOD indices were weighted using hierarchical decision method. The results show that accessibility and accessibility indices, cycling and walking capability, user-friendly public transportation system, parking at the station, public transport capacity utilization, economic development, density and user mixing are respectively priorities. They found that the role of transport indicators is more pronounced. The results of the research can be a guide for urban managers in identifying and adopting appropriate measures for TOD development.

    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Prioritizing TOD Indices, Tehran
  • Jalal Ayoubinejad, Rasoul Zabihian * Pages 91-102
    Roller Compacted Concrete (RCC) has no slump and is compacted by rollers; it is widely used in pavement construction of concrete roads due to its advantages. RCC reinforcement by armature is not possible due to special implementation circumstances. Therefore, researchers have been seeking ways to improve its ductility properties, and flexural strength. The use of steel fibers as part of the mix increases the resistance, but the modulus of rupture remains unaffected. Accordingly, the use of a thin layer of fine-grained concrete reinforced with woven fiber networks greatly increases the resistance in the RCC samples. Roller Compacted Concrete Pavements (RCCP) may be used in light and heavy traffic routes; the RCC set in this type of pavement has the features of high strength, low manufacturing costs and low maintenance levels. The current paper examined the properties of RCC and evaluated its set on the pavement. The current paper analyzed the results of the implementation of three general schemes including RCC, RCC with Polypropylene fiber content and RCC with Polypropylene fiber and Pozzolanic materials (silica fume, fly ash and limestone powder) content in RCC performance improvements. We examined properties such as compressive and flexural strength, the amount of expansion and contraction, and water absorption to evaluate the performance of the above mixtures. Experimental results showed polypropylene fibers improve RCC mechanical properties including compressive strength, bending strength and durability in corrosive environments. Schemes contained polypropylene fibers and pozzolanic materials samples indicated better properties compared to the samples with mere fiber propylene content. Meanwhile, schemes contained propylene fibers and silica fume showed best strength results in addition to concrete durability, compared to other samples.
    Keywords: Roller Compacted Concrete (RCC), Polypropylene Fibers, Resistance, Road Construction
  • Majid Ghasemi *, Shahin Shabani, Parham Hayati Pages 103-114
    The direct impact of bitumen properties on the performance of asphalt mixtures has made bitumen behavior modification one of the key issues for researchers. Studies in this area have shown that waste Crumb Rubber have positive and acceptable effects on classical behavior of bitumen, but the rheological behavior of bitumen has been less studied. In this study, 8, 12 and 16 percent of Waste Crumb Rubber (#80 sieve size) by the weight of bitumen were used and then SHRP tests including Rotational Viscometer (RV), Dynamic Shear Rheometer (DSR), Bending Beam Rheometer (BBR), Rolling Thin-Film Oven (RTFO) and Pressure Aging Vessel (PAV) and SHRP Plus test including Multiple Stress Creep Recovery (MSCR) were performed on the samples .finally the Performance Grade (PG) of bitumens was evaluated by standard method and also by the results of MSCR test. The results showed that with increasing CR percentage, viscosity and high temperature PG increased so that the sample containing 16 percent CR had the highest temperature grade. also aging after RTFO had no effect on high temperature of PG.Increasing the CR had a positive effect on Jnr and increased the elastic behavior and consequently the bitumen's rutting resistance, especially the specimen containing 16 percent CR achieved the H traffic level which included heavy traffic load (10 to 30 ESALs) or slow moving. It also improved the low-temperature performance of bitumen for samples containing 8 and 16 percent of CR. review of the PG map of Iran showed that bitumen containing waste Crumb rubber is usable in most parts of the country
    Keywords: SHRP tests, waste Crumb Rubber, Performance Grade (PG), Multiple Stress Creep Recovery (MSCR)
  • Shahriar Afandizadeh *, Sadaf Jamshidi Pages 115-136
    Nowadays, safety of pedestrians and high rate of accidents which cause mortality and permanent injuries attract lots of attention. In Iran, 40 out of 100000 individuals die in traffic accidents on a yearly basis. 33% of traffic accidents are related to pedestrians. Most of these accidents happen when pedestrians cross the streets. Evaluating behavioral components of pedestrians crossing streets could be effective to comprehend these factors. The aim of this research is to identify significant factors that affect pedestrians' preference for choosing among various options to cross the streets.In this study has been tried to identify effective variable on pedestrians behavior. In order to recognize the variables, a questionnaire was conducted and finally gathered 400 questionnaires. Designed questionnaire includes evident variables and hidden characteristics of pedestrians behavior. In order to notice the hidden behavioral, exploratory factor analysis with varimax main and rotational components have been used and this part of processing was performed by spss. According to the results of structural equation model, hidden psychological variables divided in two groups of appropriate and in appropriate habits such as distractions and inattention of pedestrians, hasty pedestrians and violation morale.
    Keywords: Pedestrians, The Way of Crossing, Behavioral Variables, Arterial Roadways, Latent variables
  • Jafar Sayareh *, MohammadReza Zahraeipoor Pages 137-150

    In today's highly competitive world, countries are constantly looking for new methods to maximize their trade for economic and social development. Accordingly, the development of transportation, especially air transportation, is a necessity. Presently in Iran, as in many other parts of the world, air transport is one of the reasons for economic growth and the speed of movement in regional development. In this study, an attempt has been made to study the generalities of air transport development and its influential factors, and in particular, the indicators influencing the development of air transport in the city of Chabahar. This research is developmental in terms of purpose, a survey in terms of method, comparative and polls in terms of analysis, the qualitative in terms of data nature, and cross-sectional in terms of data collection time. The statistical population of this study includes 320 passengers and air transport customers, maintenance staff, flight attendants or pilots, and service employees, 170 of who were selected as a sample by simple random sampling and researched, respectively. To collect data about the research literature, the desk study (review of relevant literature) and in order to confirm the hypotheses and to prioritize the criteria, the Likert scale survey method and AHP technique have been used respectively. The results of the sample t-test showed that the components of employment, knowledge, policy-making, market access, airlines, market and competition issues, aircraft production and access, fair competition, logistics, environmental issues, services, convenient airport location, infrastructure, air transport demand forecasting, and air traffic management are influential on the development of Chabahar air transport. Hierarchical analysis between these criteria showed that from the respondents' point of view, the knowledge criterion is the most important in the development of air transport. The criteria of access to aircraft, infrastructure, air traffic management, airport location, logistics, airlines, demand forecasting, environmental issues, services, policy-making, employment, market access, and market-related issues take precedence, respectively.

    Keywords: transport, Development, Air transport, Chabahar Port
  • Alireza Sarkar *, Arman Jalili Pages 151-168
    Moisture susceptibility is one of the most common pavement failures which cause by loss of bitumen bonding or bitumen-aggregate adhesion due to the moisture penetration. In this study, the effect of adding Evonic in the amount of 0.1, 0.3 and 0.5 percent of the weight of the binder content to PG 60-70 on stripping performance of hot mix asphalt with silica aggregates was investigated. The stripping performance of bitumen and asphalt mixtures was evaluated by measuring the bitumen and aggregate surface free energy components and also by conducting mechanical tests such as modified Lottman test, resilient modulus, fracture energy and boiling water. Moreover, rutting performance of asphalt mixtures was evaluated by dynamic creep test. According to the tests results, mechanical parameters such as indirect tensile strength ratio (TSR), resilient modulus and fracture energy for conditioned and un-conditioned asphalt mixture specimens made by modified bitumen were increased as well as coating of aggregate-bitumen mixture was increased in boiling water test. Furthermore, specimens made by 0.3 and 0.5 percent Evonic meet minimum moisture susceptibility which control the stripping resistance of the mixtures. Also, adding evocic to bitumen increases the total surface free energy of bitumen, non-polar component of bitumen free energy as well as energy of adhesion between the aggregate and bitumen. Dynamic creep test results show that adding Evonic up to 0.3 percent to bitumen does not change the liquid number, but the adding more percentage of Evonic reduces the liquid number which is negligible.Keyword: Hot Mix Asphalt (HMA), Bitumen Surface Free Energy, Indirect Tensile Strength Ratio (TSR), Rutting, Evonic
    Keywords: Hot Mix Asphalt (HMA), Bitumen Surface Free Energy, Indirect Tensile Strength Ratio (TSR), Rutting, Evonic
  • Amin Farajollahi, Amin Choubdar *, Farzin Poorheydari Mamaghani Pages 169-180

    As a new way of modifying asphalt or asphalt mixture, composite modification has obvious effects. In order to improve the perfor- mance of asphalt pavement in a simple, fast and efficient way, a new kind of composite reinforcing material (CRM) is used in this study. The Marshall Immersion test, the freeze–thaw splitting test and low-temperature bending test were conducted to evaluate the pavement performance of the asphalt mixture with different CRM contents. Test results show that the pavement performance of modified asphalt mixtures is better than unmodified asphalt mixture. When the CRM content increases, resistance to rutting at a high temperature increases significantly, low temperature cracking resistance and moisture damage resistance first rise and then fall. In consideration of other pavement performance, such as dynamic stability (DS), indirect tensile strength ratio (TSR) and maximum tensile strain, the sug- gested optimal CRM dosage is 5.9‰ to 7.9‰.

    Keywords: binder, Asphalt, Additive, Moisture susceptibility, Tensile Strain
  • Ali Paydar, Alireza Ameli *, Majid Sattari, Behrouz Behnoud Pages 181-200
    The aim of designing the roads and airports is to provide a structural composition on the path of motion to transport traffic in a safe, uniform and efficient way and as a result of increasing the traffic load and increasing the load on the axles and procedures, the necessity of design and implementation of stronger asphalt layers is critical to the various failures including moisture sensitivity and rutting phenomenon (as a common phenomenon in the rutting layer failure). In this study, the additives effect of SBS (% 3 and 5 %) and Lucobite (3 % and 5 %)on the performance of the asphalt mixed with the skelton of aggregates (SMA)was investigated. Marshall " s resistance tests, indirect tensile strength, resilient modulus, moisture susceptibility test (using an indirect tensile test and resilient modulus in two dry and wet conditions and Texas boiling test)were conducted to investigate the dynamic and temporal creep of the Hamburg wheel to investigate the behavior of SMA mixtures. The results showed that with the increase of polymeric additives, decrease of penetration rate and softening point were increased. The study of the results of experiments and image processing of boiling water test photographs showed that polymer additives improved the mixed resistance to moisture. Results of dynamic creep test show that by increasing the polymer additives the resistance of specimens is increased. As such, the samples containing 5 % of the SBS had the highest resistance to rutting. Also, the results showed that by increasing the polymer additives the resistance of the samples is increased.
    Keywords: Stone Matrix Asphalt (SMA), Rutting, Dynamic Creep, Moisture susceptibility, Resilient Modulus
  • Saman Sorouri Ghare Aghaj, Ramin Sadeghian *, Reza Tavakkoli Moghaddam, Ahmad Makoui Pages 201-214

    The large number of heterogeneous players makes difficult to determine the equilibrium point in the game theory, so firstly the players are clustered and then the game theory is used in two stages. First, the clusters compete to determine the point of equilibrium. Then the players within each cluster compete to determine the share and the payoff for each player. In this paper, the results of the game theory in the competition between 47 Airlines at the Imam Khomeini Airport are evaluated by statistical tests. The payoff functions in this model are the cost of the stand and the share of the jet way stand for each airline. The results show that the players clustering can be useful when the number of the players is high. ANOVA and the T student test in paired observations was used For the validation of the proposed algorithm.The result of P-Value = 1 were obtained by ANOVA with α = 0.05 in Minitab software. The share of jet way stand for airlines in the number of clusters 11, 12, 13, 15 and 47 (without clustering mode) did not differ significantly. Also the T student test in paired observations was performed to compare the non-clustering (k = 47) with different clustering states in the number of 11, 12, 13 and 15 clusters. Respectively P-Value results were obtained 0.930. 0.947, 0.944, 0.964. These results shown that there is no significant difference in the contribution of Airlines from the jet stand without clustering and clustering. The results of this research show how to using clustering in game theory approach on a real world case. Also considering airlines as a member of transportation modes can be useful.

    Keywords: multi-criteria game, game theory, player clustering, airline competieion
  • Rouhollah Rezaie *, Mohammad Salehi Mazandarani, Ali Haddadzadeh Shakiba Pages 215-236
    Intelligent Self-driving cars are stepping into public roads and policy makers and law makers are facing challenges in regulating different aspects of this new technology. Leading countries in the field of self-driving cars have adopted different strategies against this challenges and in order to manage negative effects the entrance of these vehicles into society may have. The main object of this contribution is to clarify the most important socio-legal challenges of self-driving cars and responses of leading countries to them. In order to reach the abovementioned aim, we considered researches published in the main academic sources during last ten years. Governmental documents and reports also have been considered to recognize past, current and future measures. The main socio-legal challenges of self-driving cars are: safety of self-driving cars, civil responsibility arising from collisions of these cars, Private confidentiality of passengers and finally security of computer systems of these vehicles. In response to safety challenge most of countries avoided imposing sever measures and adopted soft control policies in form of recommendations. With respect to the issue of civil responsibility, most countries either showed no response or followed a soft control policy in form of voluntary recommendations. Responses of considered countries in respect of private confidentiality challenge differs in range of making new regulations, insisting on current laws and making principles for private confidentiality matter.
    Keywords: Social challenges, legal challenges, Self-driving Vehicles, Policy making
  • Saeed Mohammadzadeh, Hamed Paydar * Pages 237-249
    Bolted rail joints are one of sensitive components in railway tracks which is used in signaling and broken rail identification systems. Rail joints are the most vulnerable spots in the track structure and many man-hours are spent on their maintenance. A common mode of failure in bolted rail joints is fatigue crack initiation and growth from the bolt holes at the end of the rail. Nowadays, fatigue and fracture of railway track components has been a critical problem. Consequently it caused high cost of maintenance and it threatened the safety of mobility. On the other hand, in addition to casualties and financial loss, this occurrence could have serious consequences. The fatigue failure around rail-end bolt holes is particularly dangerous since it leads to derailment of trains and consequently occurs inevitable accidents. However, researchers have not treated the crack growth in much detail. Therefore, this research will focus on fracture mechanics analysis of the rail-end bolt hole crack. Firstly, a 3D finite element model of rail joint has been provided using commercially available software Abaqus/CAE. In this study, FE models analyzed quasi-statically. After the verification of model and checking the condition of LEFM, fracture mechanics analysis of cracks were carried out. In this stage, considering the stress intensity factor of cracks, the effects of variation of axle load, train speed and the rail support stiffness was determined on the equivalent stress intensity factor and the ratio of KI to KII. In addition, step by step fatigue crack growth analysis has been conducted based on Paris law and Maximum Tangential Stress (MTS) criterion. As a result, the estimation of cracks path and cracks growth rate were obtained.
    Keywords: Bolted Rail Joint, Rail-end Bolt Hole Crack, Linear-Elastic Fracture Mechanics (LEFM), Maximum Tangential Stress (MTS) Criterion, Fatigue Crack Growth
  • Firouz Fallahi, Behzad Salmani, Mohsen Pourebadollahan covich, Maryam Saremi * Pages 251-263

    Air transport is an important component of the transportation industry of any country and airports are considered as one of the key inputs of this industry. Therefore, it is crucial to assess the performance and efficiency of airports and take appropriate measures to increase their efficiencies. To that end, in the present study we use stochastic frontier analysis approach to examine the technical efficiency of selected international airports in Iran (i.e. Mehrabad, Mashhad, Shiraz, Tabriz, and Isfahan airports). The findings using the data for the period 2010-2015 show that 98% of the inefficiencies observed in these airports are due to the technical inefficiencies. In addition, none of the airports under study had achieved the complete efficiency and the lowest efficiency is observed in 2015. The results also indicate that Mashhad and Tabriz airports ranked first, with the highest efficiency among the five selected airports. Isfahan and Mehrabad airports ranked second and last, respectively.

    Keywords: Airports, Efficiency, Stochastic Frontier Analysis (SFA)