فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1400)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید کریمی*، فرزانه احمدی ملک، احمد یعقوبی فرانی صفحه 1

    این پژوهش تاثیر جو نوآوری بر رفتار نوآورانه کارشناسان کشاورزی را با تمرکز بر نقش میانجی سرمایه روان شناختی و خودکارآمدی خلاق بررسی می کند. جامعه آماری پژوهش شامل 400 تن از کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان و اداره های وابسته ی آن بود که 178 تن از آنان به عنوان نمونه آماری گزینش شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه استاندارد گردآوری شد. نتایج مدل یابی معادله های ساختاری نشان داد که سرمایه روان شناختی و خودکارآمدی خلاق بر رفتار نوآورانه کارشناسان تاثیر مثبت و معنی داری دارد. به علاوه، نتایج نشان داد که جو نوآوری تاثیر مستقیم و مثبتی بر رفتار نوآورانه کارشناسان کشاورزی دارد. همچنین، تحلیل میانجی آشکار کرد که خودکارآمدی خلاق به طور جزیی تاثیر جو نوآوری بر رفتار نوآورانه کارشناسان را میانجی گری می کند. این یافته ها به درک بهتر ساز و کار تاثیر جو نوآوری بر رفتار نوآورانه کمک می کند. بر پایه ی یافته های پژوهش، پیشنهادهای کاربردی برای بهبود رفتار نوآورانه کارشناسان ارایه شد.

    کلیدواژگان: رفتار نوآورانه، جو نوآوری، سرمایه روانشناختی، خودکارآمدی خلاق، کارشناسان کشاورزی
  • رویا اکبری، مهدی میردامادی*، سید جمال فرج الله حسینی، فرهاد لشگرآرا صفحات 1-14

    تالاب ها در سرنوشت و بقاء طبیعت و جوامع زیستی نقش تعیین کننده دارند. در این راستا با توجه به نقش تاثیرگذار ذینفعان در حفاظت پایدار از منابع محیط زیستی از جمله تالاب ها، در این پژوهش محققان به دنبال طراحی الگویی مشارکتی و بررسی نقش آن در مدیریت پایدار تالاب های شور دشت مسئله استان قم هستند. جامعه آماری این پژوهش، کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان قم، ادارات کل حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم و همچنین ادارات تابعه-ی این سازمانها در شهرستان های قم و قمرود (محدوده ی دشت مسیله) بوده است که از میان آنها به روش نمونه گیری روش تصادفی 251 نفر بعنوان نمونه آماری این پژوهش انتخاب شدند. اطلاعات مورد نظر توسط دو پرسشنامه مدیریت مشارکتی شامل مولفه های مشورت، مداخله در برنامه ریزی، مداخله در تصمیم گیری، انگیزه، استقلال، ارتباطات و حقوق انفرادی و پایداری شامل مولفه های پایداری زیست محیطی، پایداری اجتماعی- فرهنگی و پایداری اقتصادی جمع آوری و به کمک آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون ساده و t تک نمونه ای و تحلیل مسیر در نرم افزارهای SPSS و لیزرل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که مشورت با گروه های ذینفع، مداخله آنها در برنامه ریزی و تصمیم گیری در رابطه با حفاظت از تالاب ها به همراه انگیزه شخصی، استقلال، ارتباطات و آگاهی از حقوق فردی تاثیر معناداری بر روی پایداری اجتماعی، پایداری زیست - محیطی، پایداری اقتصادی و روی مدیریت مشارکتی تالاب های مورد نظر دارند.

    کلیدواژگان: تالاب حوض سلطان، تالاب مره، تالاب مسئله، مدیریت مشارکتی، پایداری
  • شادعلی توحیدلو*، غلامرضا مجردی صفحات 15-34

    این پژوهش کاربردی، در قالب یک تحقیق اسنادی و تحلیل ثانویه اطلاعات و با هدف ارزیابی و تحلیل شاخص توسعه انسانی و مولفه های آن بر اساس داده های رسمی ثانویه جمعیت شناختی، اقتصادی و آموزشی در مناطق روستایی ایران به انجام رسید. در این پژوهش بر اساس معیارهای UNDP، ابتدا نسبت به طبقه بندی استان های مختلف کشور از لحاظ شاخص توسعه انسانی و مولفه های آن بر اساس داده های رسمی کشور در سال 1395 و سپس پهنه بندی این مناطق اقدام شد. یافته های پژوهش نشان داد که از لحاظ شاخص توسعه انسانی، استان ها به دو طبقه متوسط (30 استان) و پایین (سیستان و بلوچستان) تقسیم شدند. یافته های پژوهش در بخش مولفه های توسعه انسانی نیز نشان داد که از لحاظ شاخص امید زندگی استان های مختلف کشور در دو طبقه بسیار بالا و بالا قرار گرفتند. در گروه اول استان تهران با امتیاز 840/0 رتبه نخست بود و در گروه دوم 24 استان قرار گرفتند. یافته های پژوهش در ارتباط با شاخص آموزش هم مناطق روستایی کشور را به دو طبقه خیلی بالا و بالا تقسیم کرد. در طبقه اول 11 استان قرار داشتند که استان البرز با کسب بالاترین مقدار شاخص یعنی 891/0 در جایگاه نخست قرار گرفت و در طبقه دوم نیز 20 استان دیگر قرار گرفتند. اما بر خلاف شاخص امید زندگی و شاخص آموزش، شاخص درآمد سرانه وضعیت مطلوبی نداشت و از این لحاظ همه مناطق روستایی ایران در یک گروه قرار گرفتند. حداکثر مقدار این شاخص به استان مازندران با امتیاز 485/0 و حداقل آن به استان سیستان و بلوچستان با امتیاز 270/0 تعلق گرفت.

    کلیدواژگان: توسعه انسانی، امید زندگی، آموزش، درآمد، مناطق روستایی
  • فاطمه عسکری بزایه*، محمدصادق الهیاری، فتح الله کشاورز، مریم آرمند صفحات 35-48

    کشاورزی ارگانیک بیش از آنکه نهاده بر باشد، دانش بر است و نیاز به بهبود سطح دانش بهره برداران دارد. لنگرود به عنوان به یکی از شهرستان های مهم با سهم حدود 27 درصدی تولید برنج و یکی از مناطق مورد تقاضا برای کشت ارگانیک برنج در گیلان مطرح است. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی شالیکاران این شهرستان درخصوص کشاورزی ارگانیک انجام پذیرفت. جامعه آماری شامل کلیه بهره-برداران از سه دهستان به تعداد 500 نفر در سال زراعی 1396 بودند که حجم نمونه با توجه به جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران، 211برآورد شد که برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری شد که روایی صوری و محتوایی آن، براساس نظر سنجی از اساتید صاحب نظر و کارشناسان تامین گردید. میزان پایایی ابزار اندازه گیری، با تکمیل پرسشنامه از یک نمونه 30 نفری خارج از نمونه اصلی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (7/0) تایید شد. تحلیل داده ها با استفاده از آماره های توصیفی، آزمون های همبستگی، و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار آماریSPSS22 انجام گردید. نتایج نشان داد که میزان آگاهی 8/84 درصد از پاسخگویان در زمینه کشت ارگانیک برنج در سطح متوسط و خوب قرار داشت که این امر بیانگر گرایش مثبت جامعه آماری برای کسب اطلاعات مورد نیاز در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: کشاورزی ارگانیک، دانش فنی، برنج، گیلان
  • مسعود برادران*، فاطمه مسعودی زاده، مسلم سواری صفحات 49-64

    پژوهش حاضر به شناسایی چالش های موجود در نظام آموزشی در مراکز آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان پرداخته است. این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از راهبرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد صورت گرفته است. در این راستا، با استفاده از رویکرد هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 14 نفر از اعضای هیات علمی و مدیران با تجربه مراکز آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان انجام شد. نتایج تحلیل داده ها با کمک نرم افزار مکس کیودا 2018 به مفاهیم مجزا تفکیک شدند. مفاهیم طی سلسله مراتب کدگذاری در قالب 15 گزاره مقوله ای گروه بندی شدند. از میان مقولات، عوامل آموزشی به عنوان مقوله اصلی شناخته شد. درنهایت، مدل پارادایمی تحقیق با در نظر گرفتن مقوله اصلی تحت عنوان شرایط علی، "بی اهمیتی و بها ندادن به ارزشیابی از کیفیت تدریس و فرم های ارزشیابی، ناکارآمدی برنامه درسی " به عنوان زمینه، "عدم توجه و تاکید دانشگاه به اهمیت و نقش آموزش، عدم اجماع سیاست گزاران و برنامه ریزان بر مبنای فلسفی خاص، عدم توجه به کارآفرینی به عنوان یکی از ماموریت های دانشگاه کشاورزی به عنوان شرایط مداخله گر ترسیم شد و راهبردهای لازم جهت برطرف کردن چالش ها تدوین گردید

    کلیدواژگان: کیفیت آموزشی، تدریس، برنامه درسی، مراکز آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی، استان خوزستان
  • علی توسطی، مهرداد نیک نامی، سید جمال فرج الله حسینی، مریم امیدی نجف آبادی صفحات 53-71

    کشاورزان اصلی ترین عامل در مدیریت مصرف آب کشاورزی تلقی می شوند. نظریات رفتاری، علل بهره برداری نامناسب از آب کشاورزی را در رفتار کشاورزان جستجو می کنند و بیان می دارند نیت انسان نسبت به مصرف آب تعیین کننده رفتار اوست. لذا در تحقیق حاضر، مدل یابی رفتار کشاورزان در مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی مبتنی برکشاورزی اقلیم هوشمند با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده، به عنوان هدف در نظر گرفته شد. روش تحقیق، پیمایشی است. جامعه آماری 322 نفر از گلخانه داران شهرستان پاکدشت بودند که از طریق فرمول کوکران 51 نفر بعنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در مرحله میدانی از پرسشنامه بعنوان ابزار اصلی تحقیق استفاده شد. روایی صوری و محتوایی و نیز پایایی ابزار تحقیق مورد تایید قرار گرفتند. نتایج حاصل از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری، بیانگر این بود که هنجارهای انتزاعی، تاثیر معنی داری بر نیات رفتاری دارند. در واقع هنجارهای ذهنی بعنوان متغیر زمینه ای، یکی از عوامل تعیین کننده نیت و قصد افراد برای مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی است. لذا به منظور افزایش نیت افراد برای مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی، درک هنجارهای انتزاعی و ذهنی افراد بسیار مهم است. همچنین نتایج نشان دادند که نیت، بر رفتار مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی تاثیر معنی داری دارد. نیت بعنوان یک متغیر میانجی، خود تحت تاثیر سه متغیر نگرش، هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده است. در واقع نیت بعنوان آمادگی فرد برای انجام رفتار خاص تلقی می شود. چنانچه نیت فرد در سطحی بالا باشد و شخص نیز قادر به انجام آن باشد، آن گاه رفتار بروز پیدا خواهد کرد. بنابراین می توان اظهار نمود نیت و قصد افراد به عنوان مهمترین عامل تعیین کننده رفتار مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی تلقی می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی، کشاورزی اقلیم هوشمند، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
|
  • Saeid Karimi *, Farzaneh Ahmadi Malek, Ahmad Yaghoubi Farani Page 1

    The main purpose of this study was to examine the effect of innovation climate on agriculture experts’ innovative behavior by focusing on the mediating roles of psychological capital and creative self-efficacy. The statistical population included all agriculture experts in Agriculture Organization of Hamedan Province (N=400), from which 178 agriculture experts were selected as the statistical sample. Data were collected using a standardized questionnaire. The results of structural equation modeling indicated that psychological capital and creative self-efficacy were significantly related to agriculture experts' innovative behavior. In addition, the results showed that innovation climate was directly and positively related to agriculture experts’ creativity. The mediation analysis revealed that creative self-efficacy partially mediated the relationship between innovation climate and agriculture experts’ innovative behavior. These findings help to better understand the mechanism of effect of climate innovation on agriculture experts' innovative behavior. The theoretical and practical implications, limitations, and future research directions are discussed.

    Keywords: Innovative behavior, innovation climate, psychological capital, creative self-efficacy, agriculture experts
  • Roya Akbari, Mehdi Mirdamadi *, Seyed Jamali Farajollah Hossein, Farhad Lashgarara Pages 1-14

    Nowadays, wetlands are indispensable ecosystems and play a crucial role on the stability of cosystems in future. Considering the importance of sustainable management of the saline wetlands and their impacts, participatory patterns of sustainability management of the saline wetlands in the plain of Masileh in Qom province is discussed in this paper. The population of this study includes all experts in Agriculture Organization of Qom province, Qom Regional Water Company and all Environmental Protection Department experts, Natural Resources and Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism of Qom, as well as the Subsidiary Department of these organizations that are located in Qom and Qomrud counties (the area of the Masileh Plain). The sample of the study are 251 experts, based on Cochran, selected through simple random sampling. Two section questionnaires were utilized for data collection, including participatory management section and sustainability section. The reliability of Questionnaire was measured through pre-test and analyzed using Cronbach’s alpha coefficient. Meanwhile, the research committee confirms the validity of the questionnaire. Pearson correlation coefficient, one-sample t-test and path analysis were used through SPSS and Lisrel softwares for analyzing the data. The results showed that social sustainability, environmental sustainability and economic sustainability have significant and positive effects on the participatory management. In addition, the role of interest groups (consultation, intervention in planning, intervention in decision-making, motivation, independence, communication and individual rights) have significant and positive effects on the social, environmental, and economic sustainability.

    Keywords: Hoz-e-soltan wetland, Morreh wetland, Masileh wetland, participatory management, Sustainability
  • Shadali Tohidloo *, Gholamreza Mojarradi Pages 15-34

    This applied research, in terms of documentary method and secondary information analysis, was conducted with the aim of investigating human development index(HDI) and its components based on official secondary demographic, economic and educational data in rural areas of Iran. In this study, the rural areas in different provinces were classified in two steps, first, classification was done by using of country’s official data in 2017 for HDI and its’ components measurement, based on UNDP criteria,and then zoning of these areas was taken. The research findings showed that the provinces were divided into two categories, middle(30 provinces) and low(Sistan and Baluchestan) classes in terms of HDI values. The findings of the research in the components of HDI also showed that in terms of Life Expectancy Index(LEI) values, 31 provinces were divided into two categories as very high and high LEI value. In the first group, Tehran province achieved the first rank and 24 provinces were categorized in the second group regarding. The third categorization was done by considering Education Index(EI) values,that rural areas were divided into two classes by very high and high. Eleven provinces were placed in the first group. Accordingly, the Alborz province achieved the highest index value. But Per Capita Income Index(PCII), the whole of Iran’s rural areas were placed in one category, based on PCII values.The maximum value of this index allocated to Mazandaran province by a score of 0.485 and the minimum of PCII belonged to the Sistan and Baluchestan province with a score of 0.270.

    Keywords: Human development, life expectancy, Education, Income, Rural areas
  • Fatemeh Askaribozayeh *, MohammadSadegh Allahyari, Fatollah Keshavarz, Maryam Armand Pages 35-48

    Organic farming is more knowledge-intensive than input, and requires improving the knowledge of farmers. Langrud is considered as one of the important counties with a share of about 27% of rice production and one of the areas in demand for organic rice cultivation in Guilan. The purpose of this study was to investigate the awareness of paddy rice farmers in Langrud regarding organic farming.The statistical population was paddy rice farmers in three districts with 500 people in 2018. The sample size was 211 according to the minimum sample size of Bartlett et al. A simple random sampling method was used to select this sample size. Data were collected by questionnaire. Its face and content validity was based on a survey of opinion leaders and experts. The reliability of the measurement tool was performed by a completing a questionnaire from a sample of 30 people outside the original and calculating the Cronbach's alpha coefficients (0/7) .To analyze the data, descriptive statistics, correlation tests and multiple regression were used and analyzed by SPSS22. The results showed that the level of knowledge of 84.8% of the respondents was at a moderate and good level, which indicates the positive tendency of the statistical community to obtain the needed information.

    Keywords: Organic Agriculture, Technical knowledge, Rice, Guilan
  • Masoud Baradaran *, Fatemeh Masoudizadeh, Moslem Savari Pages 49-64

    The present study has identified the challenges of the educational system in Agricultural Higher Education and Natural Resources Centers in Khuzestan Province. This research is achieved based on qualitative method and it was done using a strategy based on Grounded theory. In this regard, using a targeted approach and applying the criterion of theoretical saturation, semi structured interviews were conducted with 14 experienced professor and managers of higher education centers of agriculture and natural resources in Khuzestan province. The results of data analysis were separated in to separate concepts with the help of MAXQDA 2018 software. Concepts were classified in the hierarchy of coding in grounded theory in form of 15 categorical propositions. In the axial coding stage, educational factors were recognized as the main category. Finally, the paradigm model of research considering the main category called causal conditions, insignificance and underestimation of the evaluation of teaching quality and evaluation forms, Curriculum inefficiency "as a context, lack of attention and emphasis of the university on importance and role of education, lack of consensus of policy makers and planners on a specific philosophical basis, lack of attention to entrepreneurship as one of the missions of the agricultural university were drawn as intervening conditions and necessary strategies were developed to solve the challenges

    Keywords: educational quality, teaching, Curriculum, Agricultural Higher Education, Natural Resources Centers, Khuzestan Province
  • Ali Tavassoti, Mehrdad Niknami *, sayed Jamal F Hosseini, Maryam Omidi Najafabadi Pages 53-71

    Farmers considered as a main factor in managing agricultural water consumption. Behavioral theories look for the causes of improper use of agricultural water in the behavior of farmers and state that human intention to consume water determines behavior. Therefore, the aim of this study was to model the behavior of farmers in the optimal management of agricultural water consumption based on smart climate agriculture using the theory of programmed behavior. The research method was survey. The statistical population was 322 greenhouse owners in Pakdasht County that 51 people selected as the sample size through Cochran's formula. In the field stage, a questionnaire used as the main research tool. Face and content validity as well as the reliability of the research tool were confirmed. The result of the structural equation modeling approach showed the effect of abstract norms on behavioral intention, and the effect of this variable on the behavior of optimal management of agricultural water consumption.

    Keywords: Optimal Management of Agricultural Water Consumption, Climate Smart Agriculture, Theory of planned behavior