فهرست مطالب

علوم اجتماعی - پیاپی 50 (پاییز 1399)

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 50 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • لفته منصوری، احمدعلی حسابی*، نبی الله ایدر صفحات 1-24

    هدف اصلی مقاله ی حاضر تبارشناسی جریان سیاسی اصلاحات و رابطه آن با قرایت روشنفکری دینی پس از انقلاب اسلامی ایراناست. برای تحقق این هدف دوره مشروطه تا انقلاب اسلامی به این سو موردبررسی قرار گرفت، اما تاکید بر نیروهای سیاسی پس از انقلاب و رابطه آن با روشنفکری دینی است. با استفاده از نظریه ی لاکلاو و موفه به تبیین موضوع پرداخته شد. در طول تاریخ ایران، جدال دایمی «سنت» و «تجدد» موجد قرایت های دینی و جریان های سیاسی مختلفی شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که جریان اصلاحات بر مبنای قرایت روشنفکری دینی و در ادامه نهضت مشروطه شکل گرفت، در دهه ی سوم انقلاب اسلامی به قدرت رسید و سپس به حاشیه رانده شد. همچنین گفتمان اصلاح طلبی ریشه در گرایش های تجددطلبانه و تحت تاثیر مدرنیسم بود؛ و به نوعی در مقابل سنت گرایی برخاسته از اندیشه های سنتی و مذهبی در جامعه ایران قرار می گیرد. این گفتمان دال مرکزی «مردم» و دال های جامعه مدنی، اصلاحات، توسعه سیاسی، آزادی و قانون را در زنجیره ی هم ارزی خود قرار داده و مفصل بندی جدیدی ارایه کرده است. اما این جریان در آستانه انتخابات دهم ریاست جمهوری دچار تصلب معنایی شد و قابلیت اعتبار و دسترسی و درنهایت هژمونی خود را از دست داد.

    کلیدواژگان: تبارشناسی، تحلیل گفتمان، قرائت های دینی، جریان های سیاسی، گفتمان اصلاح طلبی، روشنفکری دینی
  • خوشه بندی پیشرفت اجتماعی و تاثیر آن بر رشد اقتصادی
    هدی رضایی روشن، علی رحمانی فیروزجاه*، امیرمنصور طهرانچیان، رضاعلی محسنی صفحه 1

    مقاله حاضر در نظر دارد تا میزان تاثیر متغیر پیشرفت اجتماعی و آزادی اقتصادی بر رشد اقتصادی را آزمون کند. برای این منظور آمارهای مربوط به پیشرفت اجتماعی، آزادی اقتصادی و همچنین تولید ناخالص داخلی سرانه در 128 کشور به ترتیب برگرفته از شاخص پیشرفت اجتماعی و بنیاد هریتیج و بانک جهانی در سال 2017 و روش های درخت تصمیم گیری و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج حاصل از روش درخت تصمیم گیری نشان می دهد که تفاوت های قابل توجهی در میزان پیشرفت اجتماعی و آزادی اقتصادی در بین کشورها با درآمدهای متفاوت وجود دارد. همچنین، نتایج برآورد رگرسیون چندگانه در سال تحت بررسی نشان می دهد که متغیرهای پیشرفت اجتماعی و آزادی اقتصادی در این کشورها موثر بوده و اثر مثبت و معنی داری بر روی تولید ناخالص داخلی سرانه داشته است. بدین ترتیب می توان گفت با موثر بودن این شاخص ها، جامعه به سمت توسعه پیش رفته و رفاه اقتصادی و اجتماعی آمده و این جامعه یک جامعه ایده آل خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیشرفت اجتماعی، آزادی اقتصادی، تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی، درخت تصمیم گیری
  • ارزیابی میزان جذابیت و سازگاری محیطی ساختار معماری اقامتگاه های بوم گردی از دیدگاه گردشگران (مورد مطالعه: اقامتگاه های بوم گردی استان گیلان)
    سید محمدرضا نصیرسلامی*، مریم رستم پیشه، سعید تیزقلم زنوزی صفحه 2

    ساختار و عناصر معماری، از مولفه های مهم بوم گردی محسوب می شوند و این عناصر در ارتباط با اقامتگاه های بوم گردی به عنوان عوامل کلیدی خدمات بوم گردی، برجستگی و اهمیت بیشتری دارند. نوع و کیفیت معماری اقامتگاه های بوم گردی، میزان سازگاری معماری با فرهنگ بومی و محیط و همچنین میزان رضایت و سطح جذابیت معماری اقامتگاه های بوم گردی برای گردشگران به منظور بخش بندی بازار بوم گردی و برنامه ریزی آتی در حوزه اقامتگاه بوم گردی و بازساخت معماری توسط کارآفرینان اهمیت بالایی دارد. استان گیلان از کانون های بوم گردی محسوب شده و در سال های اخیر، اقامتگاه های بوم گردی این استان با معماری مختلف فعالیت خود را آغاز کرده است. با توجه به ضرورت شناخت دیدگاه گردشگران نسبت به معماری موجود، در این پژوهش میزان جذابیت معماری اقامتگاه ها برای گردشگران و میزان سازگاری این معماری با محیط پیرامون مورد بررسی قرار گرفته است. به همین منظور، از طریق تحلیل کمی و سنجش مولفه های معماری پرسشنامه در اختیار 221 گردشگر ورودی به اقامتگاه های بوم گردی استان قرار گرفت و با استفاده از تحلیل های آماری بررسی گردید. نتایج کلی حاکی از میزان جذابیت تقریبا بالای معماری برای گردشگران و همچنین میزان سازگاری قابل قبول این معماری با محیط پیرامون داشت. بر اساس نتایج، در بیشتر موارد بین معماری سازه های اقامتگاه ها با عموم سازه های خانه های روستایی تفاوت قابل تاملی وجود دارد اما این مسئله الزاما به معنای ناسازگاری نیست. باید گفت که متفاوت بودن معماری اقامتگاه با محیط پیرامون می تواند برای گردشگران پدیده جذابی تلقی شود، چرا که گردشگر به دنبال اقامت در معماری متفاوت ولی سازگار است.

    کلیدواژگان: معماری، بوم گردی، اقامتگاه، استان گیلان
  • تحلیل و سنجش اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی برمیزان امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان سینه
    زینب قائدرحمتی * صفحه 3

    امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان سینه نیز می تواند تحت تاثیر شرایط و مشکلات آن‌ها قرار گیرد سرطان و تفکر امیدوارانه به دو طریق به هم مرتبط می شوند. نداشتن اطمینان از روند درمان در افراد دارای سرطان باعث می شود امید کمتری به زندگی داشته باشند. هم‌چنین وجود افراد بهبود یافته کمتر این نگرش را نیز تقویت کرده و باعث می شود افراد در روند درمان اهمیتی نداده و خود را کمتر درگیر روند درمانی کنند. لذا ضروریست که در نگرش این افراد تغییری به وجود آورد تا افراد با روحیه بالاتری به درمان توجه کرده و هم‌چنین این تغییر نگرش و افزایش امید به زندگی باعث می شود افراد از روحیه بالاتری در زندگی و روابط اجتماعی و با خانواده برخورد کنند. پس بسیار مهم می شود که عواملی که باعث تغییر در این نگرش می باشد شناسایی شود. یکی از این عوامل آموزش ذهن آگاهی است. لذا در این تحقیق به سنجش اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی بر امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان سینه پرداخته می شود. این پژوهش توصیفی از نوع نیمه آزمایشی می باشد و جامعه آماری مورد مطالعه تمام افرادی که دارای سرطان پستان در شهر خرم آباد بود که به روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند و گروه آزمایش طی هشت هفته مورد آموزش روش شناختی رفتاری قرار گرفتند. در ادامه داده ها از طریق برنامه spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ذهن‌آگاهی بر امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان سینه تاثیرگذار بود و باعث افزایش امید به زندگی شد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، سرطان سینه، امید به زندگی
  • سیده زهره بزرگ نژاد شیاده، میثم موسایی*، رضا معینی صفحات 25-51

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تجربه زیسته زنان خود اتکای اقتصادی, و به روش نظریه پرداز داده محور انجام و اطلاعات از طریق مصاحبه های نیمه ساخت یافته با 31 زن شاغل و درآمدزا, که دارای فرزند هم هستند و در شهر بابل سکونت دارند جمع آوری, و به روش کدگذاری نظری و با استفاده از نرم افزار مکس کیودا تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهندکه زنان مورد مطالعه در اکثر موارد پدیده محوری "فشار نقش" را تجربه می کنند. شرایط علی این پدیده در سه مقوله ی « نیاز مالی, حفظ نقش سنتی خانه داری, عدم حمایت اجتماعی و خانوادگی» بیان شده است. شرایط میانجی نیز در قالب «سن, تحصیلات, تحصیلات همسر و...» بدست آمده است. از جمله, راهبردهای اتخاذ شده «توانمند سازی جسمی و روحی, تحمل شرایط, نیمه وقت شدن و... » می باشد و مهمترین پیامدهای این راهبرد ها؛«کسب جایگاه اجتماعی و فردی, آسیب های شغلی, خانوادگی و فردی و... » هستند. نتیجه می شود که؛ در حال حاضر پدیده "فشار نقش" در بین مادران شاغل و درآمد زای ایرانی وجود دارد. از این رو می طلبد که نظام اجتماعی تدابیری را جهت توازن بین نقش های سنتی و نقش اقتصادی -اجتماعی آنان اتخاذ کند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، زنان، خود اتکای اقتصادی، فشار نقش
|
  • Lafteh Mansoori, Ahmad Ali Hesabi *, Nabiollah Ider Pages 1-24

    Holding a novel and different approach, this study aims to investigate the nature of both social identity construction and social system development as two subjective and challenging issues in a dialectic process and based on an integrative sociological and socio-psychological approach in the light of three theoretical perspectives at macro, micro and medium scales (vis-a- vis mainly the suggested subjective orientations).. The main question addressed is whether individuals’ sense of social identity construction subject to Facilitating Factors of youths' Social Identity Construction in Social System. To this end, facilitating factors of social system-based construction among youths was addressed with a sample of 445 probability stratified sampling selected students from Tehran University. Attending this field study, they attempted a researcher-made tablet-rendered valid and reliable questionnaire. Content and construct validity measures of the instrument were measured through expert judgment and factor analysis, respectively and its reliability was estimated through Cronbach alpha correlational analysis. One sample parametric t-test and Binomial test-based analyses of the data supported the main hypothesis predicting that social system through precipitating factors has no effective role (T=21/45) on identity construction of youth. This study mainly suggests a scientific, different and comprehensive applied model for social identity construction on the basis of facilitating factors of social system.

    Keywords: genealogy, Discourse Analysis, Religious Readings, Political Currents, Reformism Discourse, Religious Intellectual
  • Clustering Social Progress and its Impact on Economic Growth
    Hoda Rezaei Roshan, Ali Rahmani *, Amir Mansour Tehranchian, Reza Ali Mohseni Page 1

    The present paper intends to test the impact of these two variables of social progress and economic freedom on economic growth. Statistics related to the social progress, economic freedom and per capita gross domestic product in 128 countries are based on the Social Development Index, the Heritage Foundation and the World Bank in 2017, and are used the methods of decision tree and multiple regression. The results of the decision tree method show that there are significant differences in the rate of social progress and economic freedom between countries with different revenues. Also, the results of multiple regression estimations in the study year show that the variables of social progress and economic freedom in these countries have been effective and have a positive and significant effect on GDP per capita. Thus, with the effectiveness of these indicators, society will come toward development and economic and social well-being, and this society will be an ideal society.

    Keywords: social progress, Economic Freedom, gross domestic product, Economic Growth, Decision tree
  • Assessment of attraction and environmental compatibility in architectural structure of eco-tourism resorts from tourists’ point of view (case study: Gilan ecolodges)
    Seyed Mohammadreza Nasir Salami *, Maryam Rostampisheh, Said Tizghalam Zonouzi Page 2

    Architectural structures and elements is one of the most important parameters in eco-tourism and these are key factors in ecolodges. Ecolodge type and its architectural quality, level of compatibility with native culture and natural environment and its attraction and satisfaction value have great importance for eco-tourism market and its future planning of entrepreneurs’ architectural rebuilding and innovation. Gilan is one of the eco-tourism centers, where numerous ecolodges with different structures have been established in recent years, meanwhile, tourists’ point of view is an essential recognition for future planning. In this research, level of architectural attraction and environmental compatibility in ecolodges based on tourists’ attitude have been investigated through quantitative analysis and evaluated questionnaires of architectural components, which has filled by 221 tourists. The result of statistical analysis indicated high level of architectural attraction for tourists and acceptable value of environmental compatibility in architectural structures, although structure of ecolodges are very different of rural houses. It not only means incompatibility but also can cause more attraction and satisfaction values.

    Keywords: architecture, Eco-tourism, Ecolodge, Gilan province
  • Analysis and evaluation of the effectiveness of mindfulness training on life expectancy of patients with breast cancer
    Zeinab Ghaedrahmati * Page 3

    Breast cancer is the most psychologically effective cancer among women. This malignancy accounts for about 33% of all cancers in women and its prevalence in the general population in different countries of the world is estimated between 8% and 10%. One of the psychological characteristics of breast cancer patients that can be affected by their conditions and problems is rumination and sleep quality of patients. Sleep problems in breast cancer patients are as important as anemia or metabolic disorders. Research shows that women with breast cancer suffer from sleep problems, and most of them use sleeping pills. As a result, it is very important to study the treatments of the third generation and their impact on these people, and due to the problems of these people, to try to help improve the quality of life of these people with the help of psychological therapies so that Help improve the sleep quality of these people. This is a descriptive quasi-experimental study and the statistical population of the study was all people with breast cancer in Khorramabad who were selected by available sampling method and 40 were randomly divided into experimental and control groups and the experimental group They were trained in behavioral methodology for eight weeks. The data were then analyzed through SPSS program. The results indicate that mindfulness reduced rumination in patients with breast cancer.

    Keywords: mindfulness, breast cancer, sleep quality, rumination
  • Zohre Bozorgnezhad, Maysam Mousaei *, Reza Moini Pages 25-51

    One of the main transformations of Iran on the way of development is womens employment and making revenue. While women employment shows ascending trend, cultural-social conditions in society almost does not show suitable dynamics.so, in some cases women face with problems such as role pressure. Present study aims to analyze lived experience of economically self-reliant women and performs grounded theory method and data from semi-structured interviews from 31 eligible women were collected and were analyzed by theoretical coding and by MAXQDA software. Results showed that mostly studied women experience phenomenon based “role pressure”. Causal conditions of this phenomenon were explained by 3 types of “ financial need, maintain traditional role of house wifery, non social and family support”. Mediator conditions also achieved in the form of “age, education, husband education,distance from house to work place”. Some strategies women adopt when face with axial phenomenon are “ physical and mental empowerment, resiliency and adjustment, part time work,...” and the main consequences of these strategies are “ achieve social position, achieve economic and individual benefits, occupational, family and individual injuries”. The conclusion is todays the phenomenon of “role pressure” is observed among iranian working women,so, it is necessary the social system adopt policies in order to balance their traditional role and economic-social role.

    Keywords: Lived experience, economically self-reliant, Women, role pre pressure