فهرست مطالب

پژوهشنامه علم سنجی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه علم سنجی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی صفحه 0

    پیش‌تر در سخن سردبیر شماره 13 نشریه، در خصوص رتبه‌‌بندی دانشگاه‌ها این مسایل مطرح شده بود که «آیا به‌راستی دانشگاهی که رتبه نخست را در رتبه‌بندی‌ها و سطح‌بندی‌های کلان موجود کسب می‌کند، در تمامی رشته‌ها و زمینه‌های علمی و فناوری، برترین است»؟، و در این صورت، «آیا می‌توان اطمینان داشت که چنین دانشگاهی، از توانمندی‌ها و شایستگی‌های لازم برای مشارکت در تمامی زمینه‌ها و حوزه‌های تخصصی علم و فناوری برخوردار است»؟ پس از بحث در این خصوص، سرانجام تاکید شد که فرایندها و شاخص‌های نظام‌های رتبه‌بندی موجود در صورتی می‌توانند کاراتر و اثربخش‌تر عمل کنند که رتبه‌بندی دانشگاه‌ها را به‌طور همزمان در دو سطح خرد و کلان در دستور کار خود قرار دهند؛ بطوری‌که در رویکرد خرد بر اساس دیدگاهی موضوع‌محور، رتبه‌بندی گروه‌های آموزشی/ پژوهشی دانشگاه‌ها در دستور کار قرار گیرد و رتبه هر گروه‌ تخصصی دانشگاهی نسبت به رتبه گروه‌های تخصصی مشابه در سایر دانشگاه‌ها مشخص شود. سپس بر اساس رویکرد کلان، رتبه کلی هر دانشگاه بر مبنای رتبه متوسط مجموع گروه‌های تخصصی هر دانشگاه تعیین شود.
    با وجود این، هم‌اکنون این سوال مهم مطرح است که حتی در صورت در پیش گرفتن رویکردهای خرد و کلان توسط نظام‌های رتبه‌بندی و پذیرش اهمیت بی چون و چرای رتبه‌های برتر در نظام‌های رتبه‌بندی، «آیا صحیح است قوانینی وضع شود که تمرکز و جهت‌گیری فعالیت‌های اعضای هییت علمی و دانشجویان را به مسیر ارتقاء رتبه بین‌المللی دانشگاه سوق دهد»؟ اگر صحیح است، «این قوانین و مقررات باید دارای چه ویژگی‌ها و مشخصه‌هایی باشند»؟ و اگر صحیح نیست، «پس چگونه می‌توان انتظار داشت که دانشگاه‌ها در این نظام‌های رتبه‌بندی بین‌المللی حایز رتبه برتر شوند و از مزیت‌های انکارناپذیر آن بهره ببرند»؟ اگرچه پاسخ‌گویی به این مسایل مجال بیشتری را می‌طلبد، اما در اینجا می‌توان بصورت خلاصه به چند نکته اشاره کرد:رویکرد خرد در رتبه‌بندی، امکان انجام ارزیابی‌های دقیق‌تر را فراهم می‌آورد و از بروز خطاهای ناشی از رویکرد کلان که صرفا به ارایه رتبه کلی دانشگاه‌ها بسنده می‌کنند، جلوگیری می‌کند. گاهی برخی از نظام‌های آموزش عالی، پیش از اندیشیدن به اهداف واقعی و فلسفه وجودی نظام‌های رتبه‌بندی، با شتابزدگی بر وضع قوانینی تمرکز می‌کنند که دانشجویان و اعضای هییت علمی را ملزم ‌کند به هر نحو ممکن، انتشار مقاله در نشریات بین‌المللی را در دستور کار خود قرار دهند. این دست شتابزدگی‌ها در مواردی باعث می‌شود ویژگی‌های بنیادین این نظام‌های رتبه‌بندی نادیده انگاشته شود و متعاقب آن، نظام آموزش عالی از شناسایی گروه‌های تخصصی توانمند دانشگاهی بازایستد و به بی‌راهه رود. بنابراین، در پیش گرفتن رویکرد خرد در رتبه‌بندی، خود می‌تواند در تبیین بهتر و دقیق‌تر واقعیت‌های موجود، به عنوان یک ابزار موثر عمل کند.
    واقعیت این است که با وجود حایز اهمیت بودن رتبه‌ برای دانشگاه، اگر قوانین و مقرراتی وضع شود که فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشجویان و پژوهشگران را بصورت تک‌بعدی، یک‌جانبه و ناهماهنگ با برنامه‌ و مسیر راه دانشگاه تحت تاثیر قرار دهد، نه تنها ممکن است نتایج مطلوبی حاصل نشود، بلکه می‌تواند دانشگاه را از مسیر کیفیت و هدف اصلی خود منحرف سازد و جامعه علمی را با حجم عظیمی از شبه‌پژوهش‌ها مواجه کند. پیش‌تر در یادداشت‌های هفته پژوهش سال‌های 1393 و 1394 در خبرگزاری ایران آنلاین و همچنین در سخن سردبیر شماره 6 پژوهشنامه علم‌سنجی در خصوص شبه‌پژوهش‌ها و عوامل موثر بر رشد آن تاکید شده بود که پدیده شبه‌پژوهش‌ها عمدتا بر مبنای نیازهای زودگذر و ضرورت‌های شغلی یا تحصیلی که گاهی آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های موجود در نظام آموزش عالی به آن دامن می‌زنند، بروز پیدا می‌کند. بنابراین، قوانین و مقرراتی که در این راه وضع می‌شود، باید شرایط لازم برای انجام یک پژوهش باکیفیت را در نظر داشته و با واقعیت‌های موجود در این خصوص هم‌راستا باشد.
    اگرچه کسب رتبه‌های برجسته در نظام‌های رتبه‌بندی، مستلزم کسب امتیازهای برتر در طیف وسیعی از شاخص‌های آموزشی، پژوهشی و نظایر آن است، اما این نباید به قیمت نادیده گرفته شدن اثربخشی فعالیت‌ها در دانشگاه تمام شود و دانشگاه را به سوی وضع قوانینی سوق دهد که صرفا افزایش کمی بروندادهای علمی را ولو بصورت بی‌هدف، در حوزه‌های موضوعی پراکنده و بدون برخورداری از کیفیت لازم دنبال می‌کند. بنابراین، ضروری است دانشگاه‌ها ضمن حفظ اثربخشی فعالیت‌ها، در مسیر کسب رتبه‌های برتر نیز با اقتدار حرکت کند. به این منظور، هر دانشگاه باید همواره ماموریت‌ها و محورهای موضوعی خاص خود را با توجه به نیازهای کشور و تحولات روز بین‌المللی ترسیم کند و اعضای هییت علمی و دانشجویان را به‌ حرکت در آن مسیر سوق دهد. در این صورت، ضمن جلوگیری از پراکنده‌کاری، اثربخشی و کیفیت فعالیت‌ها حفظ می‌شود و امکان کسب رتبه‌های برتر نیز برای دانشگاه فراهم می‌آید.
    نکته قابل ملاحظه دیگر، توجه به پیوند ناگسستنی میان آموزش و پژوهش است؛ بطوری که نمی‌توان با کم‌اهمیت انگاشتن کیفیت آموزش، انتظار داشت کیفیت پژوهش تقویت شود. آموزش و پژوهش همواره لازم و ملزوم یکدیگرند و عوامل بسیاری وجود دارند که بطور مستقیم بر هر دوی آنها تاثیر می‌گذارند. جذب دانشجو و اعضای هییت علمی باکیفیت و کارآمد، پشتیبانی مناسب از فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی هدفمند، جلوگیری از افزایش بی‌رویه تعداد مراکز آموزش عالی ضعیف و ناکارآمد، ایجاد دسترسی الکترونیکی مناسب به منابع علمی معتبر، آموزش سواد اطلاعاتی و موارد بسیاری از این قبیل، همگی از جمله عواملی محسوب می‌شوند که می‌توانند بر آموزش و پژوهش اثر بگذارند و متعاقب آن، بطور مستقیم رتبه دانشگاه را تحت تاثیر قرار دهند. روشن است که چنانچه شناسایی و تامین این نوع عوامل مورد توجه قرار گیرند، ارتباط میان رتبه کسب شده و توان علمی دانشگاه‌ها به‌ طرز معنی‌داری به یکدیگر نزدیک خواهد شد. در این صورت می‌توان انتظار داشت که دانشگاه‌های توانمندتر، برای کسب رتبه‌های برتر بین‌المللی از شانس بیشتری برخوردار شوند؛ چرا که این عوامل دانشگاه‌ها را بسوی باکیفیت‌تر ساختن آموزش و پژوهش رهنمون خواهند ساخت.

  • منصوره صراطی شیرازی* صفحات 1-22

    هدف :

    هدف اصلی این پژوهش مطالعه ارتباط میان فناوری و علم بر اساس استناد به پروانه های ثبت اختراع در هم انتشاری های دانشگاه و صنعت در نمایه استنادی گسترش یافته علوم پایگاه وب آو ساینس در سال 2018 می باشد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع کاربردی است که با رویکرد علم سنجی و اسنادی و روش مطالعه استنادی معکوس انجام گرفته است. جامعه پژوهش، هم انتشاری های صنعت و دانشگاه در جهان است و ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پایگاه استنادی وب آو ساینس، پایگاه آی.اس.آی و دو پایگاه ثبت اختراع و علایم تجاری آمریکا و پایگاه ثبت اختراع اروپا می باشد.

    یافته ها

    داده های به دست آمده در این پژوهش نشان داد که تنها در حدود 2.32 درصد از هم انتشاری ها به پروانه های ثبت اختراع استناد کرده اند که در این مقالات نیز در حدود 4.27 درصد از استنادها به پروانه های ثبت اختراع بوده است.

    نتیجه گیری

    ارتباطی که باید میان فناوری و علم بر اساس استناد به پروانه های ثبت اختراع در مدارک علمی برقرار باشد، ارتباط قوی نبوده است. ازآنجاکه پراکندگی جغرافیایی بیش از نیمی از استنادها متعلق به کشورهای عضو G8 بوده است، می توان اذعان داشت که توسعه یافتگی صنعتی بر اثرگذاری صنعتی کشورها در برون دادهای علمی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: هم انتشاری صنعت و دانشگاه، تحلیل استنادی معکوس، پروانه های ثبت اختراع، رابطه علم و فناوری
  • حسین بتولی، زهرا بتولی* صفحات 23-50

    هدف :

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر تولیدات علمی پژوهشگران «موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور» در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس با استفاده از شاخص های آلتمتریکس ابزار پلام ایکس است.

    روش شناسی: 

    مطالعه حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نوع، توصیفی علم سنجی که با استفاده از روش کتابخانه ای و رویکرد آلتمتریکس انجام شده است. جامعه پژوهش، تولیدات علمی پژوهشگران «موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور» نمایه شده در اسکوپوس تا اسفند 1398 است. اطلاعات کتابشناختی، شاخص استناد و شاخص های آلتمتریکس مقالات استخراج و در فایل اکسل ذخیره شد. نتایج با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی در قالب جداول و نمودار ارایه شد.

    یافته ها

    6.81 درصد تولیدات مورد بررسی استناد دریافت کرده اند. بیش از 90 درصد این تولیدات در یکی از 13 عملکرد مربوط به پنج شاخص آلتمتریکس مورد توجه قرار گرفته اند. شاخص استفاده با 61481 مرتبه بیشترین آمار و شاخص های رسانه اجتماعی و اشاره، از کمترین میزان برخوردار بودند. از بین عملکردهای مختلف این شاخص ها، بیشترین تعداد به عملکردهای مشاهده چکیده، خوانده شدن و مشاهده متن کامل اختصاص داشت. نتایج حاکی از همبستگی مثبت معنادار بین شاخص های آلتمتریکس و شاخص سنتی استناد دارد.

    نتیجه گیری

    فعالیت پژوهشگران در رسانه های اجتماعی می تواند افزایش مشاهده پذیری آثار علمی را به همراه داشته باشد. پژوهشگران می توانند از این بستر به عنوان ابزار خود-آرشیوی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، تولیدات علمی، آلتمتریکس، اثرگذاری اجتماعی
  • فاطمه کفشدوز محمدی، غلامحسین حسینی نیا*، محمدرضا میگون پوری، حسین وظیفه دوست صفحات 51-76
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش ارایه مسیر پژوهش های آتی حوزه اکوسیستم کسب و کارهای استارت آپی بر اساس اطلاعات پایگاه داده اسکوپوس طی سال های 2019-1988 می باشد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی علم سنجی است که به صورت آمیخته (کمی-کیفی) و با روش های تحلیل هم رخدادی، تحلیل هم واژگانی و تحلیل محتوا انجام شده است. به منظور ترسیم نقشه های علمی از نرم افزار تحلیل شبکه بایب اکسل و ووس ویور استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 454 مدرک (شامل مقاله، کتاب و غیره) نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس، در حوزه اکوسیستم کسب و کارهای استارت آپی می باشد.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن است که مسیر های پژوهشی متعددی درصدد ارایه فهم و بینش درخصوص توسعه اکوسیستم کسب و کارهای استارت آپی است. رشد نمایی روند تولید مدارک در این حوزه از سال 2015 بیش از 58 درصد را به خود اختصاص داده اند. وضعیت تراکم (چگالی) و پراکندگی واژگان شبکه هم واژگانی در حوزه «اکوسیستم استارت آپی» نشان می دهد استارت آپ دارای بیشترین توجه در این حوزه است.

    نتیجه گیری:

     این تحقیق پنج مسیر جهت پژوهش های آتی: مولفه های کلیدی اکوسیستم کسب و کارهای استارت آپی، عوامل کلان، سرمایه گذاری، عوامل زمینه ای و محیطی، عوامل سازمانی و مدیریتی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کسب و کار، اکوسیستم، اکوسیستم کسب و کارهای استارت آپی، علم سنجی
  • فاطمه محمدزاده، سپیده فهیمی فر*، محمد حسن زاده صفحات 77-98
    هدف

    هدف این پژوهش توصیف مقاله های پراستناد ایرانی، ترسیم و تحلیل شبکه های اجتماعی و کشف الگوهای آنها در مقالات پراستناد ایرانی است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی با رویکرد علم سنجی است. جامعه پژوهش، 1475 عنوان مقاله از پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس که برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای هیست سایت، نودایکسل، وی.او.اس.ویوور و برای مقایسه کیفیت مجلات منتشرکننده مقالات از پایگاه گزارش استنادی مجلات و سپس نرم افزار اکسل استفاده شده است.

    یافته ها: 

    روند تولیدات علمی مقالات پراستناد روندی صعودی داشته است و حوزه های مهندسی، شیمی، مکانیک و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه تهران بیشترین سهم را در تولید مقاله های پراستناد داشته اند. دانشگاه کره جنوبی و ویرجینیا، بوستون و جآن هاپکینز بیشترین همکاری و دانشگاه های واندربیلت، واشنگتن، والنسیا، تریست، تنسی و دانشگاه تهران دارای بیشترین همکاری موثر بر اساس مرکزیت بردار ویژه بوده‏ اند.

    نتیجه گیری:

     پژوهشگران ایرانی بهتر است با همکارانی از قاره اروپا همکاری بیشتری به منظور افزایش استناد داشته باشند. بعلاوه همکاری با پژوهشگران خارج از کشور در افزایش استناد تاثیرگذار است لذا پیشنهاد می شود حداقل یک همکار بین المللی در پژوهش ها به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مصورسازی، مقاله های پراستناد ایرانی، علم سنجی، همکاری علمی، وب ‏آو‏ ساینس
  • سعید غفاری*، وحید قره بقلو، مریم رضاقلی زاده شیروان صفحات 99-114
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش ارزیابی برون دادهای علمی پژوهشگران ایرانی در حوزه مهندسی کامپیوتر است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی علم سنجی است که با روش کتابخانه ای انجام شده است. جامعه پژوهش شامل تعداد 32108 رکورد از برون دادهای علمی ایران در حوزه مهندسی کامپیوتر از سال 1985 تا سال 2020 است که در پایگاه استنادی وب آو ساینس نمایه شده است.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد دانشگاه های آزاد اسلامی و دانشگاه امیرکبیر با بیشترین رکورد برترین سازمان ها از نظر تولید علم در حوزه مورد نظر می باشند. مطالعه مربوط به کشورهای مشارکت کننده در تولیدات علمی ایران در حوزه مهندسی کامپیوتر نشان داد که ایالات متحده آمریکا با 1548 رکورد بیشترین مشارکت را در تولیدات علمی ایران حوزه مذکور دارا می باشد. مجله LECTURE NOTES IN COMPUTER SCIENCE به عنوان مجله پرتولید ایران در حوزه مهندسی کامپیوتر شناخته شد. همچنین بیشترین تولیدات علمی ایران در حوزه مهندسی کامپیوتر در مباحث مهندسی، ارتباطات راه دور و ریاضیات انجام شده است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مربوط نشان داد که برون دادهای علمی ایران در حوزه مهندسی کامپیوتر رو به افزایش است. همچنین نتایج مربوط به همکاری علمی پژوهشگران نشان داد که در تولید علم مربوط به این حوزه کشور ایران با پژوهشگران 100 کشور مشارکت علمی داشته است که بیشترین میزان مشارکت با کشورهای آمریکا، کانادا و استرالیاست. همچنین پژوهشگران حوزه مهندسی کامپیوتر کشور تولیدات علمی خود را در 4835 مجله مختلف نمایه شده در پایگاه های وب آو ساینس منتشر کرده اند. همچنین با توجه به یافته مشخص شد که ایران رتبه 19 در جهان را در این حوزه دارد که جایگاه مناسبی است.

    کلیدواژگان: برون دادهای علمی، مهندسی کامپیوتر، استناد، علم سنجی، پایگاه استنادی وب
  • مهناز محمودخانی* صفحات 115-136
    هدف

    کتاب سنجی یکی از حوزه های اساسی در علم سنجی است. کتاب سنجی برای سازمان دهی اطلاعات موجود در یک رشته علمی خاص بسیار مفید است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت تولیدات علمی و شناسایی حوزه های کلیدی مالیات با استفاده از هم رخدادی واژگان کلیدی است.

    روش شناسی:

     در این پژوهش از پایگاه وب آو ساینس برای گردآوری داده های پژوهش استفاده شد. از نرم افزار وس ویوور برای ترسیم نقشه هم رخدادی واژگان کلیدی گردید. مقاله ها، کشورها و مجلات برتر در حوزه مالیات شناسایی شدند. موضوعات کلیدی حوزه مالیات با استفاده از تحلیل هم واژگانی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان دادند که مجله مالیات بیشترین مقالات حوزه مالیات را انتشار داده است و مجله اقتصاد عمومی دارای بیشترین استناد بوده است. آمریکا دارای بیشترین مقالات این حوزه بوده است. محورهای موضوعی مالیات بندی، فرار مالیاتی، رقابت مالیاتی، اجتناب مالیاتی، مالیات بهینه و اصلاحات مالیاتی از بیشترین اهمیت برخوردار بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که روند کلی انتشار مقالات صعودی است و بیشترین تعداد مقالات در سال 2019 منتشر شده است. همچنین نتایج بیانگر این بود که روند وضعیت انتشار مقالات محققان ایرانی در سطح بین الملل در حوزه مورد مطالعه کم بوده است، از همین رو لازم است که توجه بیشتری نسبت به بهبود وضعیت جایگاه ایران صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کتاب سنجی، مالیات، وب آو ساینس، هم واژگانی
  • مژگان جواهری، حسین وکیلی مفرد، محمدرضا امیری*، علی اکبر خاصه صفحات 137-156
    هدف

    این پژوهش سعی دارد با استفاده از فنون تحلیل هم رخدادی واژگان، نقشه دانش در پژوهش های حوزه زنان و زایمان را با استفاده از رویکردهای تحلیل شبکه و دیداری سازی علم مورد مطالعه قرار دهد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش کاربردی با استفاده از تحلیل هم رخدادی واژگان انجام شده است. جامعه پژوهش را تعداد 57769 رکورد تشکیل می دهد که در حوزه زنان و زایمان در بازه زمانی 2014 تا 2018 در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس نمایه شده اند.

    یافته ها: 

    از نظر فراوانی، کلیدواژه «بارداری» و از نظر هم رخدادی دو کلیدواژه «بارداری-پره اکلامپسی» بیشترین فراوانی را داشته اند. یافته های مربوط به خوشه بندی سلسله مراتبی نیز منجر به شکل گیری هفت خوشه گردید. خوشه های «سزارین»، «پره اکلامپسی» و «سرطان های زنان» جزء خوشه های بالغ به حساب می آیند. خوشه «ناباروری» محوری نبوده، و جزء خوشه های در حال توسعه می باشد. خوشه های «غربالگری قبل از تولد»، «یایسگی» و «عوارض بارداری» از خوشه های نابالغ و توسعه نیافته می باشند.

    نتیجه گیری:

     بررسی ساختار دانش حوزه زنان و زایمان وضعیت پژوهش های این حوزه را مشخص نمود که می تواند نقشه راهی برای پژوهش های آتی پژوهشگران باشد. در حوزه زنان و زایمان، موضوعات پیرامون ناباروری و مشکلات روانی آن نیاز به توجه بیشتر پژوهشگران دارد.

    کلیدواژگان: زنان و زایمان، علم سنجی، نقشه دانش، خوشه بندی، تحلیل شبکه
  • مریم مشتاق، هاجر ستوده*، مریم یقطین، طاهره جوکار صفحات 157-172
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه همبستگی میان نمرات دانشگاه ها در نمایه نیچر و لایدن به عنوان دو سامانه رتبه بندی ساده مبتنی بر کتاب سنجی با دو سامانه پیچیده تایمز و کیو-اس است.

    روش شناسی:

     این پژوهش با روش مطالعه اسنادی انجام شده است. نمونه ای در دسترس از دانشگاه های برتر که به طور مشترک در سامانه های رتبه بندی نمایه نیچر، لایدن، تایمز و کیو-اس در سال های 2017-2012 رتبه بندی شده بودند انتخاب و از روش همبستگی اسپیرمن برای شناسایی رابطه آماری بین نتایج سامانه های مزبور استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که رابطه آماری معنادار و مثبتی بین نمره دانشگاه ها در رتبه بندی نمایه نیچر و لایدن با تایمز و کیو-اس وجود دارد. اما همبستگی بین رتبه بندی نمایه نیچر و لایدن با تایمز به مراتب قوی تر از همبستگی بین نمرات آن دو رتبه بندی با کیو-اس است.

    نتیجه گیری: 

    به طور کلی، نوعی همسویی متاثر از تشابه در ابعاد و شاخص ها به ویژه ابعاد مرتبط با بهره وری پژوهشی در بین سامانه های رتبه بندی ساده و پیچیده وجود دارد. بااین حال این هم پوشانی ها به انداز ه ای چشمگیر نیست که بتوان گفت نتایج حاصل از سامانه های رتبه بندی کاملا مشابه است.

    کلیدواژگان: رتبه بندی دانشگاه ها، لایدن، نمایه نیچر، تایمز، کیو-اس
  • زینب رضاقلی لالانی، عبدالرضا نوروزی چاکلی*، زهرا اباذری، فرشته سپهر صفحات 173-196
    هدف

    هدف از این پژوهش، تبیین ساختار، رویکردها، جهت گیری ها و نقاط تمرکز شاخص های ارزیابی علم و فناوری حوزه مهندسی در ایالات متحده آمریکا به عنوان کشوری توسعه یافته، ترکیه به عنوان کشوری درحال توسعه و مسلمان در منطقه و کره جنوبی به عنوان یک کشور آسیایی توسعه یافته خاور دور، به منظور ارایه چارچوبی برای تدوین این نوع شاخص ها در ایران است.

    روش شناسی:

     با مطالعه کتابخانه ای متون مرتبط، مبنای تدوین این شاخص ها در هر یک از کشورها شناسایی شد. سپس از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و بر اساس اشباع نظری، دیدگاه 9 نفر از صاحب نظران، که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، در خصوص جهت گیری های هر یک از شاخص ها و تناسب آن با نیازهای ایران بدست آمد و با رویکرد تحلیل مضامین تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    پس از شناسایی شاخص های مرتبط به هر بعد و مولفه و حذف شاخص های مشابه، حدود 845 شاخص شناسایی شد که اطلاعات مربوط به هر شاخص، اعم از عنوان، هدف و منبع استخراج شاخص ارایه شد. سپس دیدگاه صاحب نظران در خصوص جهت گیری شاخص ها و اهمیت هر یک از آنها برای ارزیابی علم و فناوری مهندسی در ایران بدست آمد. در نهایت، چارچوب اصلی برای جهت گیری در تدوین شاخص های ارزیابی علم و فناوری حوزه مهندسی در ایران پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری: 

    هر یک از کشورهای منتخب علاوه بر بهره مندی از شاخص های رایج، از شاخص ها و جهت گیری های ویژه ای که قادر به انعکاس موثرتر فعالیت های علم و فناوری این حوزه باشد بهره می برند که از آن جمله می توان به شاخص هایی از گروه «ثبت اختراعات»، «هزینه کردهای تحقیق و توسعه»، «صنعت فناوری»، «تجارت بین المللی در فناوری سطح بالا» و «نقش آفرینی در توسعه فناوری های رشد سبز» اشاره کرد. از آنجایی که همواره شاخص های ارزیابی به عنوان مهم ترین مشخصه جهت گیری سیاست های علم و فناوری کشورها محسوب می شوند، بهره گیری از گروه شاخص های یاد شده در گزارش های ملی این کشورها می تواند حاکی از متمایل شدن جهت گیری سیاست علمی این کشورها به سوی زمینه های خاص توسعه مهندسی تلقی شود.

    کلیدواژگان: شاخص های ارزیابی علم و فناوری، مهندسی، جهت گیری شاخص ها، ایران، آمریکا، کره جنوبی، ترکیه
  • لیلا خلیلی*، فائقه محمدی صفحات 197-220
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تحلیل علم سنجی دو مجله ایرانی حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی (مجله علوم اطلاع رسانی و مدیریت اطلاعات از سال 2008 تا 2020 و مجله وبولوژی از سال 2006 تا 2020) منتشرشده به زبان انگلیسی است که بر اساس شاخص های هم تالیفی و رخداد واژگانی انجام شده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش کاربردی و کمی علم سنجی با استفاده از روش های تحلیل شبکه اجتماعی، تحلیل هم رخدادی واژگانی و تحلیل هم تالیفی انجام شد. نرم افزارهای ووس ویور و یوسی آی نت  برای مصورسازی و مرکزیت شبکه استفاده شد.

    یافته ها: 

    مجله علوم اطلاع رسانی و مدیریت اطلاعات تعداد 242 مقاله را با مشارکت 435 پژوهشگر، 365 موسسه و 29 کشور منتشر کرده بود. کلیدواژه های ایران، تحلیل استنادی و تجارت الکترونیک، سه اصطلاح پرتکرار در مقالات این مجله بودند. مجله وبولوژی تعداد 187 مقاله را با مشارکت 290 نویسنده، 267 موسسه و 37 کشور منتشر کرده بود. کلیدواژه های تحلیل استنادی، دسترسی آزاد و اینترنت/ایران سه مفهوم پربسامد در مقالات این مجله بودند.

    نتیجه گیری:

     اگرچه بیشتر مقالات دو مجله توسط پژوهشگران ایرانی نوشته شده بودند، اما تعداد استناد دریافتی مقالات پژوهشگران خارجی بیشتر بود. الگوی نویسندگی مقالات به ترتیب دو، یک و سه نویسنده بود.

    کلیدواژگان: اسکوپوس، مجله وبولوژی، مجله بین المللی علوم اطلاع رسانی و مدیریت اطلاعات، هم تالیفی، تحلیل شبکه اجتماعی
  • حمیدرضا پروازی شندی، حمیدرضا ایرانی*، اسدالله کردنائیج، داتیس خواجه ئیان صفحات 221-244
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل کتاب سنجی پژوهش های منتشرشده در پایگاه اسکوپوس با موضوع صنایع خلاق و معرفی نقشه علمی دنیا طی 20 سال گذشته در این موضوع به منظور توسعه و ایجاد نقش بیشتر آنها در اقتصاد کشورها، در بازه سال های 2000 تا 2019 انجام شد.

    روش شناسی: 

    در این تحقیق، تعداد 1026 منبع علمی در موضوع صنایع خلاق از پایگاه اسکوپوس به صورت جستجوی موضوعی، مورد تحلیل کتاب سنجی قرار گرفته است. تحلیل داده ها توسط امکانات این پایگاه و همچنین نرم افزار VOS viewer که یک نرم افزار مصورسازی است صورت گرفت.

    یافته ها:

     نتایج این پژوهش نشان دهنده روند صعودی انتشار مقالات حوزه صنایع خلاق در 12 سال اخیر بود. 5 کشور برتر فعال در زمینه تولید علمی در موضوع مورد بررسی، شامل کشورهای انگلستان، چین، استرالیا، اندونزی و آمریکا بودند. سیر تحول و توسعه مفاهیم کلمات کلیدی نیز از "معرفی و جایابی صنایع خلاق" به "نقش صنایع خلاق در اقتصاد و ایجاد شغل های نوین" و در ادامه به "آموزش و معرفی به عنوان ابزار توسعه" و درنهایت به "طبقه بندی صنایع خلاق و سیاست گذاری توسعه ای" تغییر یافته اند.

    نتیجه گیری: 

    بررسی این سیر تحول، نشان از این است که باید به مبحث طبقه بندی صنایع خلاق و سیاست گذاری توسعه ای در آنها نگاه ویژه ای داشت؛ چراکه در حال حاضر مهم ترین موضوع در حوزه صنایع خلاق در مجلات معتبر جهان بوده و مطالعات کافی در آن انجام نشده است.

    کلیدواژگان: صنایع خلاق، اقتصاد خلاق، کتاب سنجی، مصورسازی علم
  • لیلا صالحی نیا، جواد عباس پور*، زهرا قاسم نژاد صفحات 245-272
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین میزان همخوانی معیارهای اعتبارسنجی احادیث در مکتب حدیثی قم با شاخص های اعتبارسنجی منابع در علم سنجی از دیدگاه متخصصان علم سنجی و علم الحدیث بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی و به لحاظ روش، پیمایشی-توصیفی است. همچنین از روش تحلیل محتوای کیفی بهره برده است. جامعه پژوهش شامل منابع مکتب حدیثی قم در زمینه اعتبار احادیث؛و همچنین، متخصصان علم سنجی و علم الحدیث بود. نمونه پژوهش 60 نفر از متخصصان علم سنجی و علم الحدیث (هر گروه 30 نفر) بودند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار درایه النور، آثار حدیثی شیخ صدوق و سیاهه وارسی محقق ساخته مطابق روش پیشنهادی لاوشی گردآوری و تحلیل شد.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد که مهم ترین معیارهای اعتبارسنجی احادیث در مکتب حدیثی قم عبارتند از: اعتبارسنجی به وسیله قیاس حدیث با سایر اعتبارات و مستندات، صحت سند، استناد به آرای نقادان برجسته، وجود روایت در کتاب های مشهور و معتبر، اعتماد به نگاشته های مشهور اصحاب، ارجحیت برخی از روش های اخذ حدیث، اعتبارسنجی مصادر حدیثی، برخورد احتیاط آمیز با منفردات برخی راویان به سبب توثیق نشدن صریح آنها، باورهای کلامی، کثرت حدیث، توجه به استناد راوی و تحلیل محتوای حدیث.

    نتیجه گیری: 

    به طور کلی متخصصان علم سنجی و علم الحدیث درباره همخوانی شاخص های اعتبارسنجی منابع در علم سنجی با معیارهای اعتبارسنجی احادیث توافق داشتند که حاکی از رابطه نزدیک این دو حوزه با یکدیگر دارد؛ بنابراین، می توان ریشه استناد را در علم الحدیث جستجو نمود.

    کلیدواژگان: شاخص های اعتبارسنجی منابع، اعتبارسنجی احادیث، علم سنجی، علم الحدیث، مکتب حدیثی قم
  • سمیه جعفری نایینی، محمدرضا قانع*، رضا بوستانی صفحات 273-296
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط میان رشته ای مهندسی پزشکی با دیگر حوزه های علمی در وب علم طی بازه زمانی 1997 تا 2017 است.

    روش شناسی:

     روش پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی- تحلیلی با رویکرد کمی و از نوع علم سنجی است. جامعه پژوهش شامل 9100 مقاله مربوط به مهندسی پزشکی نمایه شده در پایگاه وب علم در بازه زمانی 21 ساله است که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 955 مقاله برگزیده شد.

    یافته ها: 

    تولیدات علمی در حوزه مهندسی پزشکی از سال 1997 تا 2017 روند رو به رشدی داشته است. گرایش به هم نویسندگی با میانگین ضریب مشارکت 77/0 در این رشته زیاد است. مصورسازی داده ها نشان داد "مهندسی پزشکی"، "علم مواد چندرشته ای"، "علم پلیمر"، "مهندسی برق و الکترونیک" و "مهندسی بافت و سلولی" پربسامدترین و تاثیرگذارترین حوزه هستند.

    نتیجه گیری:

     روند پژوهش ها و مباحث علمی و داغ این حوزه و حوزه های مشترک و تاثیرگذاری آنها موجب ظهور حوزه های جدید مطالعاتی در این حرفه شده است. ازآنجاکه ضریب همکاری گروهی محققان این حوزه در سطح بالایی قرار دارد پژوهشگران می توانند از طریق ارتباطات گسترده تر با یکدیگر به پیشبرد و توسعه مهندسی پزشکی کمک کنند.

    کلیدواژگان: تعامل میان رشته ای، مهندسی پزشکی، وب علم
  • ساجده عبدی، لاله صمدی* صفحات 297-316
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل انتقادهای واردشده به نظریه «اثر متیو» با قوانین موجود در علم فیزیک و رویکرد آنها نسبت به یکدیگر است تا به صورت شفاف و با عینیت، تعمیم مباحث منتقدان این نظریه در جامعه شناسی علم نیز مورد تحلیل واقع شود.

    روش شناسی: 

    رویکرد پژوهش حاضر، کیفی اکتشافی است و برای پاسخ گویی به سوال های پژوهش روش های کتابخانه ای، مبتنی بر شواهد، تحلیل محتوا و تطبیقی به کار گرفته شد.

    یافته ها: 

    عوامل و هنجارهایی در موجودیت ها از جمله ابعاد مدل جونز در جوامع علمی (دانشمند، دانشگاه و نشریات) و همچنین دما و فشار در چگالی اجسام وجود دارد که آنها را تحت تاثیر تغییرات و دگرگونی ها قرار می دهند. پس جوامع علمی و چگالی اجسام، ناخودآگاه در اشکال و درجات متفاوت نیستند. به طور مثال چگالی مس در دمای صد درجه سانتی گراد از چگالی مس در دمای صفر درجه سانتی گراد کمتر است و به همین ترتیب پیشرفت جامعه علمی کشورهای جهان سوم به دلیل عدم برخورداری از شاخص های کمی و کیفی نسبت به کشورهای توسعه یافته کمتر است.

    نتیجه گیری: 

    همانطورکه چگالی یک جسم با تغییر حرکت مولکول های خود توسط افزایش و کاهش دما یا با افزایش و کاهش فشار تغییر می کند، جوامع گوناگون نیز به خودی خود در مراتب پایین و بالای علمی نیستند بلکه از هر یک از جوامع علمی با توجه به مجموعه عوامل و استعدادهای خود و منطبق با بهره های علمی دریافت شده، کسب جایگاه شایسته انتظار می رود و به فراخور ظرفیت هر جامعه علمی، رویت پذیری حاصل می شود.

    کلیدواژگان: اثر متیو، چگالی، رابطه قانون توان، جامعه شناسی علم، رویت پذیری
|
  • Abdolreza Noroozi Chakoli Page 0

    Earlier, in the Editorial note of the 13th issue of the journal, regarding the ranking of universities, these issues were raised that "Is the university that ranks first in the existing rankings and macro-rankings really the best in all disciplines and fields of science and technology?" and in that case, "Is it possible to be sure that such a university has the necessary capabilities and competencies to participate in all fields and specialized fields of science and technology?" After discussing this, it was finally emphasized that the processes and indicators of the existing ranking systems can be more efficient and effective if they put the ranking of universities on both their micro and macro levels simultaneously; So that in the micro-approach based on a subject-oriented perspective, the ranking of educational / research groups of universities should be on the agenda and the rank of each university specialty should be determined in relation to the rank of similar specialized groups in other universities. Then, based on the macro approach, the overall ranking of each university is determined based on the average rank of the total number of specialized departments of each university.
    Nevertheless, the major question now is that even if micro and macro approaches are adopted by ranking systems and accept the undeniable importance of top rankings in ranking systems, "Is it right to enact laws to direct the focus and orientation of the activities of faculty and students towards the promotion of the university's international reputation?" If true, "What are the characteristics of these laws and regulations?" And if not, "then how can we expect universities to excel in these international ranking systems and take advantage of their undeniable advantages?" Although it takes more time to answer these questions, here are a few points:The micro-approach to ranking allows for more accurate assessments and avoids errors which merely provide the overall ranking of universities in the macro-approach. Sometimes some higher education systems are quick to focus on legislation that requires students and faculty members to publish articles in international journals as much as possible before thinking about the real purpose and philosophy of ranking systems. In some cases, such haste causes the basic features of these ranking systems to be ignored, and as a result, the higher education system ceases to identify capable academic groups and goes astray. Therefore, taking a micro-approach to rank can itself be an effective tool in better and more accurately explaining existing facts.
    The fact is that despite the importance of rank for the university, if rules and regulations are enacted that affect the educational and research activities of students and researchers in a one-dimensional, one-sided and inconsistent with the university program and path, not only the results may be not desirable, but it can divert the university from its original quality and purpose and confront the scientific community with a huge volume of pseudo-research. As mentioned before in notes of the Research Week in 1393 and 1394 at Online News Agency in Iran, and also in the Editorial Note No. 6 of the Scientometrics Research Journal regarding pseudo-research and the factors affecting its growth, it was emphasized that the phenomenon of pseudo-research occurs mainly based on ephemeral needs and job or educational demands that are sometimes stimulated by the regulations and guidelines in the higher education system. Therefore, the rules and regulations that are set in this way should consider the essential conditions for conducting quality research and be consistent with the existing facts in this regard.
    Although achieving outstanding rankings in ranking systems requires top scores in a wide range of educational, research, and other indicators, but this should not lead to ignoring the effectiveness of activities at the university and lead the university to enact laws that merely pursue a quantitative increase in academic output, albeit aimlessly, in scattered subject areas without the necessary quality. Hence, it is essential that universities, while maintaining the effectiveness of their activities, also move with authority in the path of gaining top rankings. To this end, each university should always draw its own missions and thematic fields according to the needs of the country and the international developments, and lead the faculty members and students to move in that direction. In this case, while preventing the dispersal of work, the effectiveness and quality of activities are maintained and the possibility of obtaining top rankings for the university is provided.
    Another noteworthy point is the inextricable link between education and research; So that the quality of research cannot be expected to be strengthened by underestimating the quality of education. Education and research are always necessary for each other and many factors directly affect both of them. Attracting quality and efficient students and faculty members, appropriate support for targeted research and educational activities, preventing an unreasonable increase in the number of weak and inefficient higher education centers, providing appropriate electronic access to credible scientific resources, information literacy training, and many more are among the factors that can affect education and research and, consequently, directly affect the university ranking. It is clear that if the identification and provision of such factors are considered, the relationship between the rank obtained and the academic capacity of universities will be significantly closer to each other. In this case, it can be expected that more capable universities will have a better chance of gaining top international rankings; because these factors will lead universities to better education and research.

  • Mansoureh Serati Shirazi * Pages 1-22
    Purpose

     The main purpose of this study is to study the relationship between science and technology based on the citations of patents in university and industry co-publications based Citation Database Science Expanded in 2018.

    Methodology

     This research is applied one that has been done with a scientometrics and documentary approach and a reverse citation analysis method. The research population is the industry and university co-publications, and the data collection tools include WoS, ESI, USPTO, and EPO databases.

    Findings

     The data obtained in this study showed that only about 2.32% of the publications cited patents in which about 4.27% of total citations were patents.

    Conclustion: 

    The link between technology and science based on the patent citations in scientific documents, in the other words, co-publications, has not been strong. Since the geographical distribution of more than half of the citations belonged to the G8 countries, it can be acknowledged that industrial development affects the industrial impact of countries on scientific outputs.

    Keywords: Industry, university co-publication, Reverse Citation Analysis, patent, Science, Technology Relationship
  • Hossein Batooli, Zahra Batooli * Pages 23-50
    Purpose

    This paper aims to evaluate the impact of the scientific output of researchers of the Research Institute of Forests and Rangelands in the Scopus using PlumX.

    Methodology

    The study is applied research in terms of the purpose and scientometrics descriptive in terms of type, which has been done using the library method and the altmetrics approach. The research population is the scientific output of the researchers of the Research Institute of Forests and Rangelands, indexed in Scopus until March 2020. Bibliographic information, citation counts, and altmetrics indicators for each article were extracted. Descriptive and analytic analysis were performed and presented in tables and figures.

    Findings

    81.6% of the reviewed articles have been received citations. Also, more than 90% of these publications were considered in one of the 13 functions related to the five altmetrics indicators. The Usage indicator was the highest with 61481 times and the Social Media and Mention indicator were the least. The results show a significant positive correlation between the citation and altmetrics indicators.

    Conclustion:

     Researchers' activity in social media can increase the visibility of scientific outputs. So researchers can use this context as a "self-archiving" tool.

    Keywords: Research Institute of Forests, Rangelands, Scientific Productivity, Altmetric, Social effectiveness
  • Fatemeh Kafshdooz Mohammadi, GholamHossein Hosseininia *, Mohammadreza Meiguonpoory, Hossein Vazifehdust Pages 51-76
    Purpose

    The purpose of the study is to present the future research path of the “startup ecosystems" based on the extracted data from the Scopus database during 1988-2019.

    Methodology

    This research is a type of applied scientometric research that has been done in a mixed (quantitative-qualitative) way and with the methods of co-occurrence analysis, co-lexical analysis and content analysis. Bibexcel and VOS viewer software were used to draw up required maps. The research population consists of 454 degrees (including articles, books, etc.) in the field of "Startup Business Ecosystem".

    Findings

    The findings from the survey show that numerous research pathways are aimed at providing insight into the development of startup business ecosystems practices the exponential growth of the certification process in the field has increased more than 58 % since 2015. Density and vocabulary dispersion and word co-occurrence analysis of the network can also be expressed in the area of "startup ecosystem ", which has the greatest attention in this area.

    Conclustion:

     This research shows five pathways for future research: key components of the startup business ecosystem, macro factors, investment, background and environmental factors, organizational and managerial factors.

    Keywords: business, Ecosystem, Startup ecosystems, Scientometric
  • Fatemeh Mohammadzadeh, Sepideh Fahimifar *, Mohammad Hasanzadeh Pages 77-98
    Purpose

    This paper aims to investigate Iranian highly cited articles along with drawing and analyzing and discovering social networks and patterns as well.

    Methodology

    This research was done by the scientometrics approach. The population was included a total of 1475 articles by Web of Science database. In order to analyze data, some software included Histcite, Nodexel, and VOSviewer were used. So as to compare the journals’ quality, a list of journals in Journal Citation Reports was used and then analyzed by Excel software.

    Findings

    The findings showed that the number of scientific publications has increased in ascending growth. Moreover, the fields of engineering, chemistry, and mechanics were the dominant subject. Islamic Azad University, University of Tehran and, Tehran University of Medical Sciences have obtained the most prominent. The greatest collaborations were related to the University of South Korea and Virginia, Boston, and John Hopkins. Furthermore, Vanderbilt University, Washington, Valencia, Trieste, and Tennessee has achieved the highest and effective collaborations.

    Conclustion:

     In order to increase the citation, Iranian researchers would be better to collaborate with the European authors. Collaboration with overseas researchers is effective in increasing citation, so it is recommended that at least one international researcher collaborates in each article.

    Keywords: Visualization, Iranian highly cited papers, Scientometrics, Scientific collaboration, Web of Science database
  • Saeed Ghaffari *, Vahid Gharebaghloo, Maryam Rezagholiza Deh Shirvan Pages 99-114
    Purpose

    The purpose of this study was to evaluate the scientific outputs of Iranian researchers in the field of computer engineering.

    Methodology

    The present study is an applied scientometric research and has been done by documentary research method. The research population includes 32108 all scientific outputs of Iranian computer engineering researchers from 1985 to 2020 indexed in the Web of Science citation database.

    Findings

    the findings showed that Islamic Azad universities and Amir Kabir University have the highest records in terms of science production in this field. A study of countries participating in Iranian scientific production in the field of computer engineering showed that the United States with 1548 records had the highest impact on Iranian production in this field. LECTURE NOTES IN COMPUTER SCIENCE was recognized as the most popular Iranian journal in the field of computer engineering. Also, most of Iran's scientific productions in the field of computer engineering have been done in the fields of engineering, telecommunications and mathematics.

    Conclustion:

     The results showed that the scientific output of Iran was increasing in the field of computer engineering. The results of the scientific cooperation of researchers showed that in the production of science related to this area, Iran has had a scientific cooperation with researchers from 100 countries, which is the highest participation level of cooperation with the United States, Canada and Australia. Researchers in the field of computer engineering have published their scientific products in 4835 different journals indexed in Web of Science databases. Also, according to the findings, it was found that Iran ranks 19th in the world in this area, which is a suitable position.

    Keywords: Evaluation, Computer Engineering, Citation, Scientometrics, Web of Science
  • Mahnaz Mahmoudkhani * Pages 115-136
    Purpose

    Bibliometrics is one of the key areas of scientometric. Bibliometrics is very useful for organizing information in a particular discipline. The main purpose of this study is to investigate the status of scientific productions and identify key areas of tax using the co-occurrence of keywords.

    Methodology

    In this study, the Web of Science database was used to collect research data. The VOS Viewer Software was also used to draw a map of the co-occurrence of keywords. Papers, countries, and the top journals on the subject of tax were identified. Key tax issues were identified using Co-word analysis.

    Findings

    The results showed that the Journal of taxation has published the most tax articles. The Journal of Public Economics has the most citations. The United States has the most articles in this field. The most important topics were taxation, tax evasion, tax competition, tax avoidance, and tax reforms.

    Conclustion: 

    The results showed that the general trend of publication of articles is upward and the highest number of articles is published in 2019. The results also show that the trend of publication of articles by Iranian researchers at the international level is low, so more attention should be paid to improve the status of Iran at the international level.

    Keywords: Bibliometrics, tax, Web of Science, Co-words
  • Mozhgan Javaheri, Hossein Vakilimofrad, Mohammadreza Amiri *, AliAkbar Khasseh Pages 137-156
    Purpose

    This study aimed to investigate the knowledge map in obstetrics and gynecology research using network analysis and visualization approaches through co-word analysis.

    Methodology

    This applied research has been conducted with a scientometrics approach using the co-word analysis. The study population consisted of 57769 records on obstetrics and gynecology indexed in the Web of Science Database during 2014-2018.

    Findings

    The keywords "Pregnancy" and "Pregnancy-Preeclampsia" have been shown to have the highest rate of frequency and co-occurrence frequency in obstetrics and gynecology research, respectively. Hierarchical clustering leads to the formation of seven clusters, Clusters of "Caesarean", "Preeclampsia" and "Women's Cancer" are considered as adult clusters and "infertility" cluster is not a central cluster, but it is developed. It was also found that the clusters of "pre-natal screening", "menopause" and "pregnancy complications" are among the emerging or declining clusters.

    Conclustion: 

    The knowledge structure of obstetrics and gynecology revealed the status of research in this field which could be a guide for future researches. In the field of obstetrics and gynecology, issues related to infertility and its psychological problems need more attention from researchers.

    Keywords: Obstetrics, Gynecology, Scientometrics, Knowledge map, Clustering, Network analysis
  • Maryam Moshtagh, Hajar Sotudeh *, Maryam Yaghtin, Tahere Jowkar Pages 157-172
    Purpose

    The present study aimed to investigate the correlation between universities scores in Leiden and Nature index as two simple ranking systems based on bibliometrics with two complex systems, Times and QS.

    Methodology

     Using a documentary research method, the present study investigates an available sample consisted of the top universities commonly ranked in Leiden, Nature index, Times and QS university ranking systems during 2012-2017. Spearman's correlation analysis was used to identify the statistical relationship between the results of these systems.

    Findings

     The findings showed significant and positive statistical correlations between university scores in Leiden and Nature index on the one hand and those of Times and QS ranking systems on the other hand. However, the results of the Nature Index and Leiden ranking system showed to be more strongly correlated with Times’ than with QS’.

    Conclustion: 

    There exist degrees of alignment between the results of the simple and complex university ranking systems, brought about by their similarities in dimensions and indicators, especially in those related to research productivity. However, the associations are not so strong to lead to identical ranking results.

    Keywords: University ranking, Leiden, Nature Index, Times, QS
  • Zeynab Rezagholi Lalani, Abdolreza Noroozi Chakoli *, Zahra Abazari, Fereshteh Sepehr Pages 173-196
    Purpose

     The study aims to identify and explain the structure, approaches, and orientations of engineering science and technology (S&T) evaluation indicators in the USA as a developed country, Turkey as a developing and Muslim country, and South Korea as an Asian developed country to provide a framework for developing such indicators in Iran.

    Methodology

    Printed and electronic documents and literature related to the field were studied using the library method and an attempt was made to identify and extract the basis for compiling these indicators in each of these countries. Then, the semi-structured interviews were conducted with 9 experts from the government-industry-academia sections who were selected using the purposive sampling to be obtained their views on the orientation of each of these indicators, and also its relevance to the needs of Iran. Then, the findings were analyzed with a thematic analysis approach.

    Findings

     After identifying and explaining the indicators related to each dimension and component and removing similar indicators, about 845 indicators were identified and information about each indicator, including the title, purpose, and source of index extraction was provided, and the experts’ views on the indicators orientation and the importance of them to evaluate engineering S&T in Iran were obtained. Finally, the main framework of the necessary orientations for the proposed indicators of evaluation of engineering S&T in Iran was presented.

    Conclustion: 

    The results show each of the selected countries in addition to benefiting from the S&T evaluation common indicators, also has thematic orientations that can more effectively reflect the activities of S&T in fields such as engineering. The most important of these indicators are "patents", "research and development expenditures", "technology industry", "international trade in high-level technology" and "role-playing in the development of green growth technologies". Since evaluation indicators are always considered as the most important characteristic of the orientation of S&T policies of countries, using the group of indicators mentioned in the national reports of these countries can indicate that the scientific policies of these countries orientation to focus on specific areas of engineering development.

    Keywords: Science, Technology Evaluation Indicators, engineering, Iran, South Korea, USA, turkey, orientation of Indicatiors
  • Leila Khalili *, Faegheh Mohammadi Pages 197-220
    Purpose

    This study aims to analyze scientometrics of two Iranian journals published in the English language in the field of Knowledge and information science (International Journal of Information Science and Management (IJISM), since 2008- 2020 and Webology since 2006- 2020) based on co-authorship and co-word indicators.

    Methodology

    This applied and quantitative scientometric research is conducted using the methods of social network analysis, lexical coherence analysis, and co-authorship analysis. VOSviewer and UCINET software are used for visualization and centrality measures.

    Findings

    The IJISM had published a total number of 242 articles with the participation of 435 researchers, 365 institutions, and 29 countries. Iran, citation analysis, and e-commerce were the three most frequently used terms in the articles of this journal. The Webology journal had published a total number of 187 articles with the participation of 290 authors, 267 institutions, and 37 countries. Citation analysis, open access, and Internet / Iran were the most three frequent keywords of articles in this journal.

    Conclustion:

     Although most of the articles for both journals had been written by Iranian researchers, the number of received citations by the foreign researchers was further. The authorship pattern of the articles was two, one, and three authors, respectively.

    Keywords: Scopus, Webology, International Journal of Information Science, Management, Co-authorship, Social Network Analysis
  • Hamidreza Parvazi Shandi, Hamidreza Irani *, Asadollah Kordnaeij, Datis Khajeheian Pages 221-244
    Purpose

    The aim of this paper was the bibliometric analysis of the research published in the Scopus database on the subject of creative industries and to introduce the world's scientific map over the past 20 years in order to develop and create more of their role in the economy, between 2000 and 2019.

    Methodology

    In this study, 1026 scientific sources on the subject of creative industries have been analyzed in the form of thematic research from the Scopus database. Data analysis was performed by the facilities of this database as well as VOS viewer software, which is visualization software.

    Findings

    The results of this study showed an upward trend in the publication of articles in the field of creative industries in the last 12 years. The top 5 countries in the field of scientific production were the United Kingdom, China, Australia, Indonesia and the United States. The evolution of keyword concepts has also developed from "Introduction and Deployment of Creative Industries" to "The Role of Creative Industries in the Economy and Creating New Jobs" and then to "Education and Introduction as Development Tools" and finally to "Classification of Creative Industries and Development Policy Making".

    Conclustion:

     Examining this evolution shows that special attention should be paid to the issue of classification of creative industries and development policy making in them because currently the most important issue in the field of creative industries is in prestigious journals around the world and not enough studies have been done.

    Keywords: Creative Industries, Creative Economy, bibliometric, Science Visualization
  • Leila Salehinia, Javad Abbaspour *, Zahra Ghasemnejad Pages 245-272
    Purpose

    The objective of the present study was to compare the validation criteria of the Qom Hadith Schools with indicators of resources validation in Scientometrics from the viewpoints of Hadith and Scientometrics’ experts.

    Methodology

    The research is basic in terms of purpose and survey-descriptive in terms of method. It has also used the method of qualitative content analysis. The population consisted of  all resources written in Qom Hadith school; and 60 experts in Scientometrics and. The data were collected using Derayat Al Noor software, Hadith works by Sheikh Saduq, and a researcher-made checklist based on the Lawshe technique.

    Findings

    The findings showed that the most important validation criteria for Hadith in Qom Hadith school included validation through comparing Hadith with other credits and documents, the authenticity of the document, citation to the prominent critics’ views on evaluating the narrators and their narrations, narrations in the famous books, trust in the famous writings of companions, the preference of some methods of collecting Hadith, the validation of Hadith implications, careful treatment of some narrators’ works due to their lack of explicit approval, verbal beliefs, the multiplicity of Hadith, attention to the narrator's citation and the content analysis of Hadith.

    Conclustion: 

    An agreement between Scientometrics and Hadith’ experts in terms of the conformity of the indicators of resource validation in Scientometrics and validation criteria for Hadith shows a close relationship between these two areas, Therefore, the root of the citation can be found in the Hadith sciences.

    Keywords: resource validation indicators, Hadith validation, Scientometrics, Hadith, Qom Hadith Schools
  • Somayeh Jafari Naeini, MohammadReza Ghane *, Reza Boostani Pages 273-296
    Purpose

    This study aims to investigate the interdisciplinary relationships of biomedical engineering with other scientific domains in WoS during the period 1997 to 2017.

    Methodology

    The method of the present study is descriptive survey-analytical with a quantitative and scientometric approach. The study population consisted of 9100 articles related to biomedical engineering indexed in the WOS for 21 years. 955 articles were selected through stratified random sampling.

    Findings

    Scientific production in the field of biomedical engineering from 1997 to 2017 has a growing trend. The tendency to co-authorship with a collaboration coefficient of 0.77 in this field is high. Data visualization showed that "biomedical engineering", "materials science - multidisciplinary", "polymer science", "electrical and electronic engineering" and "tissue and cellular engineering" are the most frequent and effective fields.

    Conclustion: 

    The process of research and scientific and hot topics in this field and common fields and their impact has led to the emergence of new fields of study in this profession. Since the group collaboration rate of researchers in this field is at a high level, researchers can contribute to the advancement and development of biomedical engineering through wider communication with each other.

    Keywords: Interdisciplinary Interaction, Biomedical Engineering, Web of Science, WoS
  • Sajedeh Abdi, Laleh Samadi * Pages 297-316
    Purpose

    The purpose of this study is to examine and analyze the critiques of the theory of the “Matthew effect" with the existing laws in physics and their approach to each other to clearly and objectively generalize the debates of critics of this theory in the sociology of science.

    Methodology

    The approach of the present research is qualitative and the library and document methods, evidence-based, and content and comparative analysis (bibliometrics) were used to answer the research questions.

    Findings

    There are factors and norms in beings, including the dimensions of the Jones model in scientific communities (scientists, universities, and journals), as well as temperature and pressure in the density of objects, which affect them through changes and transformations. So, scientific communities and the density of objects are not subconsciously different in forms and degrees. For example, the density of copper at a temperature of 100 degrees Celsius is lower than the density of copper at a temperature of zero degrees Celsius, and similarly, the progress of the scientific community of third world countries is less than developed countries due to lack of quantitative and qualitative indicators.

    Conclustion:

     Just as the density of an object changes as the motion of its molecules with increasing and decreasing temperature or pressure, different communities are not spontaneously at lower and upper scientific levels. Rather, each of the scientific communities, under the received scientific benefits, is expected to gain a worthy position according to their set of factors and talents; and visibility is achieved according to the capacity of each scientific community.

    Keywords: Matthew effect, density, power law, sociology of science, Visibility