فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اقتصادی
پیاپی 3 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حاتمی نژاد*، احمد پوراحمد، زییا نیازی صفحات 1-17

    به دنبال تغییر در شرایط و عوامل موثر در گسترش و توسعه‏ ی شهری در دوران اخیر، محله ‏های مسکونی انسان ساخت جایگاه ویژه‏ای در شکل‏ گیری شهرها و توسعه ‏ی پایدار آن ها داشته ‏اند. توسعه ‏ی شهری پایدار که ازجمله نظریه ‏ها و سیاست‏های اخیر و جاری تلقی می شود، بخش عمده ای از ادبیات شهرسازی سال‏های اخیر را به خود اختصاص داده است. اما نظریه‏ی اخیر در مقیاس محلی هنوز به درستی تبیین نشده و می تواند به ‏عنوان موضوع پژوهش ‏ها مدنظر باشد، توسعه ی پایدار در مقیاس محله مسکونی است. زیست پذیری بهبود کیفیت فضاهای شهری در شهرهای مدرن همراه با انسانی کردن آن ها تا حد ممکن است. پژوهش حاضر سعی دارد تا وضعیت تنوع و توسعه در محلات مسکونی را به عنوان یکی از اساسی ترین ارکان توسعه‏ ی پایدار شهری بسنجد. در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. برای سنجش تنوع و توسعه‏ ی محلات و شاخص های زیست پذیری شهری، الگویی کیفی با 3 شاخص کلی (تنوع در ساخت، تنوع در استفاده و تنوع در کاربران) و 69 متغیر طراحی و استفاده شده است. سپس برای تحلیل اطلاعات و تصمیم گیری نهایی از روش تصمیم گیری چند شاخصه (MADM) غیر جبرانی ماکسی مین و ماکسی ماکس استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد به ترتیب محلات 12، 8، 6، 2، 9، 1، 3، 11، 10، 7، 5 و 4 دارای وضعیت مطلوب تنوع و توسعه بوده اند.

    کلیدواژگان: پایداری شهری، زیست پذیری شهری، ماکسی مان و ماکسی ماکس، شهر سراب
  • مهدی زنگنه*، مریم خداشاهی صفحات 18-32

    شهر گرایی به ‏عنوان مرحله‏ ی ‏نهایی و کیفی زندگی شهری یا نتیجه‏ ی شهرنشینی محسوب می‏شود. شهر گرایی به ‏عنوان سبک جدیدی از زندگی اجتماعی توانسته آثار عمیقی بر رفتار شهروندان ایجاد نماید و این موضوع به یکی از دغدغه های متخصصین شهری تبدیل شده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی عوامل موثر بر میزان شهر گرایی شهروندان سبزوار بر آن است تا دریابد که ساکنان بافت مرکزی، جدید و حاشیه شهر سبزوار تا چه میزان پذیرای فرهنگ شهر گرایی شده اند؟ و شهر گرایی چه تاثیری بر نگرش آن ها گذاشته است؟ این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که اطلاعات به دو روش کتابخانه‏ای و پیمایشی گردآوری شده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون Ttestتک نمونه، اسپیرمن، تحلیل واریانس و فریدمن و برای سنجش میزان شهر گرایی در سه بافت موردمطالعه از مدل VIKOR استفاده شده است. حجم نمونه برای سه بافت 382 نمونه انتخاب شده است. مقدار آلفا برای کل شاخص‏ها برابر با 78/. به دست آمده است. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که از 6 شاخص موردبررسی در محدوده‏ ی موردمطالعه، شاخص‏های هویت شهروندی، فردگرایی، بی تفاوتی، تعاملات و عقلانیت رابطه معناداری با میزان شهر گرایی شهروندان شهر سبزوار دارند اما شاخص ازخودبیگانگی رابطه معناداری با شهر گرایی ندارد و نتایج مدل ویکور نشان می‏دهد که میزان شهر گرایی در بافت جدید  بیش‏تر  است و در مراتب بعدی بافت مرکزی و بافت حاشیه قرار می‏گیرند. همچنین آزمون فریدمن نشان می‏دهد که شاخص‏های ازخودبیگانگی، بی ‏تفاوتی، فردگرایی و تعاملات به ترتیب بیش‏ترین تاثیر را در میزان شهر گرایی سه بافت موردمطالعه شهر سبزوار را دارا می‎باشند. بنابراین یافته‏ های تحقیق نشان می‏دهد که شهر سبزوار به لحاظ درجه شهر گرایی در وضعیت مطلوب و مناسبی قرار ندارد.

    کلیدواژگان: شهرگرایی، دیدگاه ترکیب گرایی، شهر سبزوار
  • حسین فراهانی*، جمشید عینالی، مهری جهانسوزی صفحات 33-48

    مسکن کوچک‏ترین  شکل تجسم کالبدی استکه مهم ترین معیار رضایت مندی از آن در استحکام بنا نمود می یابد. نیاز روستاها به مسکن مناسب سبب اجرای اقدامات از سوی ارگان های دولتی مرتبط از جمله بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در قالب اجرای طرح مقاوم سازی مسکن روستایی طی چند دهه بعد از انقلاب شده است. مقاوم سازی، اثرات گسترده ای در مساکن روستایی داشته است. پژوهش حاضر به دنبال تعیین پیامد این برنامه ها بر زندگی روستاییان و کیفیت کالبدی سکونتگاه های روستایی است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. در راستای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای (فیش برداری) و میدانی (پرسش‏نامه و مشاهده) بهره برده شده است. به‏ منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی  و استنباطی (t تک نمونه ای، ویلکاکسون و پیرسون) به کار گرفته شده است. دهستان مورد مطالعه مشتمل بر 44 روستا می باشد که از این تعداد 15 روستا به ‏عنوان نمونه انتخاب گردید. تعداد نمونه لازم جهت تکمیل پرسش‏نامه با استفاده از فرمول اصلاح شده کوکران 150 خانوار تعیین و پرسش‏نامه ها به صورت نمونه گیری سهمیه ای در سطح روستاهای دهستان توزیع شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین مقاوم سازی مساکن روستایی و پایداری کالبدی در منطقه ‏ی مورد مطالعه رابطه معناداری با سطح اطمینان 99 درصد به میزان 277/0 و کیفیت مسکن با 262/0 وجود دارد و علاوه بر این نتایج تحلیل گذشته نگر مبین تفاوت کاملا معنادار در دوره قبل و بعد از مقاوم سازی در بهبود کیفیت مسکن و پایداری کالبدی در منطقه‏ ی مورد مطالعه مشاهده شده است. مقاوم سازی مسکن روستایی ضمن افزایش مقاومت بنا و کاهش آسیب پذیری آن در برابر مخاطرات طبیعی؛ بهبود کیفیت کالبدی در سطح روستاهای محدوده‏ی مورد مطالعه را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، مساکن روستایی، کیفیت کالبدی، شهرستان قوچان
  • محمدعلی کوشش وطن، اکبر اصغری زمانی* صفحات 49-58

    در فرایند شهری شدن، برنامه ریزی مطلوب استفاده از اراضی بسیار مهم است. چرا که نحوه ‏ی استفاده از اراضی تاثیرات قابل توجهی را در رژیم دمایی شهر دارد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر مطالعه‏ ی دمای سطح زمین دررابطه با کاربری اراضی بود. داده های پژوهش شامل شیپ فایل کاربری اراضی و تصویر روز ماهواره لندست 8 در مسیر 168 و ردیف 32 به تاریخ 07/04/1399 می باشد. جهت استخراج دمای سطح زمین از نرم افزار ArcMap استفاده شد. همچنین، برای بررسی تفاوت در میانگین دما بین کاربری های مختلف از آزمون کروسکال - والیس در نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که میانگین دمای شهر تبریز برابر با 41/28 درجه سانتی گراد و انحراف معیار 62/4 می باشد. همچنین، حداقل دمای آن برابر با 55/13 درجه سانتی گراد و بیش‏ترین دمای نیز آن برابر با 29/39 درجه سانتی گراد است. نتایج پژوهش به تفکیک کاربری های مختلف نشان داد که فرودگاه شهر تبریز با میانگین دمای 81/33 درجه سانتی گراد (انحراف معیار 81/1) دارای بیش‏ترین میانگین دمایی نسبت به سایر کاربری ها می باشد. در ادامه، به ترتیب کاربری های نظامی با میانگین دمای 22/32 درجه سانتی گراد (انحراف معیار 52/2)، اراضی بایر با میانگین دمای 57/30 درجه سانتی گراد (انحراف معیار 15/3)، کاربری صنعتی با میانگین دمای 51/30 درجه سانتی گراد (انحراف معیار 71/2)، رودخانه با میانگین دمای 07/30 درجه سانتی گراد (انحراف معیار 53/2)، فضای سبز با میانگین دمای 88/29 درجه سانتی گراد (انحراف معیار 94/2)، اراضی در حال ساخت با میانگین دمای 62/25 درجه سانتی گراد (انحراف معیار 22/3) و اراضی ساخته شده با میانگین دمای 61/23 درجه سانتی گراد (انحراف معیار 91/3) قرار دارند. همچنین، تفاوت دمای سطح زمین بین کاربری های مختلف در سطح 000/0 معنی دار گردید که نشان از وجود تفاوت بین دمای کلاسه های مختلف کاربری دارد. بر اساس مقایسه ها مشخص گردید که به جز میانگین دمای فضای سبز و رودخانه، بین میانگین دمای تمام کاربری ها به لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سنجش از دور حرارتی، تحلیل آماری، ماهواره لندست
  • داود شیخی*، معصومه پازکی صفحات 59-73

    قنات‏ها در ایران کارکردهای اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی و زیست‎ محیطی مختلفی در شهرها و روستاها دارند. یکی از عواملی که بر توانایی جامعه در مدیریت منابع آب مشترک تاثیر می‏گذارد سرمایه‏ ی اجتماعی است. از طرف‏ دیگر وجود قنات موجب ایجاد فضای مشارکتی در روستاها می‏شود و این فضای مشارکتی منشاء سرمایه‏ ی اجتماعی در روستاها است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است که با هدف بررسی نقش قنات در افزایش سرمایه‏ ی اجتماعی ساکنین نواحی روستایی در بخش مرکزی شهرستان همدان انجام شده است. میزان سرمایه‏ ی اجتماعی در روستاهای مورد مطالعه در چهار مولفه انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی و امنیت اجتماعی مورد سنجش قرار گرفت. پایایی پرسش‏نامه با مقدار آلفای کرونباخ 82/0 تایید شد. جهت روایی از نظرات کارشناسان و خبرگان دانشگاهی استفاده گردید. جامعه آماری شامل 15 روستا بود که به دو گروه، روستاهای دارای قنات و فاقد قنات تقسیم شدند. از تعداد 9257 خانوار در جامعه آماری، حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 369 خانوار تعیین گردید که سهم روستاهای دارای قنات 244 خانوار و روستاهای فاقد قنات 125 خانوار مشخص شد. داده های مورد نیاز بر اساس مطالعات میدانی و اسناد کتابخانه‏ای جمع آوری شد. داده ‏های جمع ‏آوری شده از طریق آزمون‏های آماری نظیر آزمون T مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی در روستاهای دارای قنات با میانگین 98/3 و روستاهای فاقد قنات با میانگین 37/3 در وضعیت مطلوب قرار دارند اما آزمون T در سطح 99 درصد، تفاوت معنی داری را در میزان سرمایه اجتماعی در دو گروه روستاهای مذکور نشان داد بدین معنی که میزان سرمایه‏ی اجتماعی در روستاهای دارای قنات بیش‏تر بود. تقویت سرمایه ‏ی اجتماعی می‏تواند به ‏عنوان ابزاری در جهت دست‏یابی به مدیریت پایدار منابع آب و توسعه‏ی پایدار روستایی عمل نماید که این سرمایه‏ ی اجتماعی باعث توانمندسازی روستاییان، اعتماد به ‏نفس و خود باوری در آن‏ها می شود.

    کلیدواژگان: قنات، سرمایه ‏ی اجتماعی، شبکه‏ ی اجتماعی، مشارکت اجتماعی، روستا، استان همدان
  • منصوره یاراحمدی، عامر نیک پور* صفحات 74-89

    رشد شتابان شهرنشینی، در کشورهای درحال توسعه شهری شدن فقر را موجب می شود. فقر پدیده ای چندبعدی ست که درنتیجه نابرابری اجتماعی و اقتصادی، ساختار فضایی نواحی مختلف شهر را دارای تضادهای بارز و آشکاری می کند. هدف تحلیل پراکنش فضایی شاخص های فقر در شهر نورآباد ممسنی و مقایسه میزان آن در سه دوره آماری 1385، 1390 و 1395 می باشد.پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی-تحلیلی می باشد. داده های خام پژوهش از بلوک های آماری شهر نورآباد استخراج شده است. برای بی ‏مقیاس‏ سازی شاخص ها از روش فازی و همچنین به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی، لکه های داغ و همچنین خودهم‏بستگی فضایی موران در محیط نرم افزار GIS استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد فقر در نورآباد ممسنی الگوی توزیع خوشه ای و خودهم‏بستگی فضایی دارد. در سال 1385 پهنه فقر 73/26 درصد از مساحت و 25/39 درصد از جمعیت شهر را در برگرفته بود که این پهنه در سال 1395 به 18/46درصد از مساحت و 85/46درصد از جمعیت افزایش یافت. این پهنه نواحی غربی و مرکزی شهر را در برمی گیرد. از سوی دیگر پهنه‏ ی مرفه که در سال 1385 حدود 44/16 درصد از مساحت و 47/9 درصد از جمعیت شهر را در برمی گرفت در سال 1395 به 67/30 درصد از مساحت و 87/33 درصد از جمعیت افزایش یافت. این پهنه بیش‏تر در نواحی شمال غرب و جنوب شرق دیده می شود. بررسی روند تغییرات  نشان می دهد، هم پهنه مرفه و هم پهنه فقیر روند افزایشی داشته و در بین سال های 1385 تا 1395به تدریج 28/338 و 37/46 درصد افزایش در جمعیت و  71/187 و 31/166 درصد افزایش در مساحت داشته است، از سوی دیگر روند کاهشی طبقه متوسط با 91/53 درصد کاهش در جمعیت و 04/42 درصد کاهش در مساحت نشان دهنده‏ ی نابرابری فضایی و ایجاد شکاف طبقاتی عمیقی است که در ساختار فضایی شهر نورآباد ممسنی دیده می شود.

    کلیدواژگان: فقر شهری، تحلیل عاملی، لکه های داغ، آماره موران، نورآباد ممسنی
|
  • Hossein Hataminejad *, Ahmad Pourahmad, Ziba Niazi Pages 1-17

    Following the change in conditions and factors affecting urban development in recent times, man-made residential neighborhoods have a special place in the formation of cities and their sustainable development. Sustainable urban development, including recent theories and policies and is considered current, has occupied a major part of the urban planning literature of recent years. But the recent theory at the local scale has not yet been properly explained and can be considered as the subject of research, sustainable development at the residential scale. Viability Improves the quality of urban spaces in modern cities while humanizing them as much as possible. The present study tries to assess the situation of diversity and development in residential neighborhoods as one of the most basic pillars of sustainable urban development. In this article, descriptive-analytical method has been used. To measure the diversity and development of neighborhoods and urban livability indicators, a qualitative model with 3 general indicators (diversity in construction, diversity in use and diversity in users) and 69 variables has been designed and used. Then, for data analysis and final decision making, non-compensatory multi-criteria decision making (MADM) method of Maximin and Maximax was used. The results show that neighborhoods 12, 8, 6, 2, 9, 1, 3, 11, 10, 7, 5, and 4 have the desired status of diversity and development, respectively.

    Keywords: Urban Sustainability, Urban Livability, Diversity index, Maximin, Maxi Max, Sarab City
  • Mahdi Zanganeh *, Maryam Khodashahi Pages 18-32

    Urbanism is an important stage in the process of life in the cities, because the urban culture of people appears in how they live and their urbanism. A country may have a high percentage of urbanization, but a low level of urbanism. Unlike urbanization, urbanism is not a quantitative growth process, but it is the final and qualitative stage of urban life and is the result of urbanization. In other words, urbanism is a general concept and includes aspects of social psychology of urban life, patterns of urban personality and behavioral adaptation in the city. Paying attention to the quality dimension and adherence of urbanites to urban laws and giving importance to these laws and the extent to which these rules are applicable among the people is an inescapable point. Urbanism is an important stage in the process of living in cities because the urban culture of people appears in how they live, that is, their urbanism.The main purpose of this study is to investigate the degree of urbanism in the central, new and suburbs of Sabzevar.This research is a developmental-applied and descriptive-analytical research method. Data were collected by library and survey methods and to analyze the data, one-sample t-test, Spearman, analysis of variance and Friedman were used, and to measure the degree of urbanism in the three studied contexts, the VIKOR model was used. The sample size for the three contexts was 382 questionnaires. The alpha value for all indices is equal to /78. Is obtained. The results show that of the 6 indicators studied in the study area, only the index of self-alienation has no significant relationship with urbanism and the other indicators including citizenship identity, individualism, indifference, interactions and rationality have a significant relationship with the amount. The citizens of Sabzevar have urbanism. The results of Vickor model show that the degree of urbanism is higher in the new context and in the next ranks are the central context and the marginal context. Also, Friedman test shows that the indicators of self-alienation, indifference, individualism and interactions had the greatest impact on the rate of urbanism in the three studied contexts of Sabzevar, respectively.

    Keywords: Urbanism, composition perspective, Sabzevar City
  • Hossein Farahani *, Jamshid Einali, Mehri Jahansoozi Pages 33-48

    One of the most important needs of rural development is rural housing. The construction of rural resistant housing and providing appropriate houses for villager has often been important elements of various development programs. Retrofitting means increasing the resistance of a structure (building) against the forces and improving the condition of the texture and internal elements of the housing and includes a set of measures that increase the life and strength of the building with small changes in the structure. Objectives This study attempts to investigate the effects of retrofitting the houses on physical quality of rural ancient Ghochan Atigh County. This study seeks to answer this question, what is the relationship between retrofitting the rural houses, and physical stability and the quality of housing area of the study? This study is functional and descriptive-analytical methods are used. Information and required data were collected by means of library and field methods. To analyze the data, quantitative methods were used in the form of descriptive and inferential statistics (One samples T test, Wilcoxon and Pearson). The area under study consists of 46 villages, which 15 villages were selected as sample. The Number of required samples to complete the questionnaire were determined 150 household by using a modified Cochran formula and questionnaires were distributed in the form of quota sampling in the villages of rural area. The results of the study indicate that there is a significant relationship between Retrofitting rural housing and physical stability in the area of the study with a confidence level of 99% at a rate 0.277 and the quality of housing at a rate 0.262, and a significant difference has been observed in the periods before and after retrofitting to improve the quality of housing and physical stability in the study in the area of study.Retrofitting rural housing while increasing the strength and reducing its vulnerability to natural hazards; Improvement of the physical quality in rural areas has been followed in the study area

    Keywords: Vulnerability, rural housing, Physical quality, Quchan city
  • MohammadAli Koushesh Vatan, Akbar Asghari Zamani * Pages 49-58

    In the process of urbanization, proper land-use planning is critically important. Because the way man uses the land causes significant effects on the temperature of the city. In this regard, this research aimed to study the land surface temperature (LST) concerning land use. The research data includes the land-use shapefile and Landsat 8 image for day time (path = 168, row = 32; July 2020). Retrieval of LST done by ArcMap software. In addition, to investigate the difference in average temperature between different land-uses Kruskal-Wallis test in SPSS was used.The results showed that the average temperature of Tabriz City was 28.41 ° C ± 4.62 ° C. Furthermore, its minimum and maximum temperatures are 13.55 ° C and 39.29 ° C, respectively. Also, based on the different land-uses, Tabriz Airport has the highest average temperature with an average temperature of 33.81 ° C ± 1.81 ° C compared to other land-uses. Then, military lands, barren lands, industrial lands, river, green space, under construction lands, and constructed lands with an average temperature of 32.22 ° C ± 2.52 ° C, 30.57 ° C ± 3.51 ° C, 30.51 ° C ± 2.71 ° C, 30.07 ° C ± 2.53 ° C, 29.88 ° C ± 2.94 ° C, 25.62 ° C ± 3.22 ° C and 23.61 ° C ± 3.91 ° C, have the highest average temperature, respectively. Further, between the land-uses LST was significantly different (sig = 0.000). In the following, based on pairwise comparisons, it was observed that except for the green space and river average temperatures, there is a statistically significant difference between the average temperatures of all land uses. In the following, based on pairwise comparisons, it was observed that except for the green space and river average temperatures, there is a statistically significant difference between the average temperatures of all land uses.

    Keywords: Thermal remote sensing, statistical analysis, Landsat 8 satellite
  • Davood Sheikhi *, Masome Pazoki Pages 59-73

    Ganats in Iran have different economic, socio-cultural and environmental functions in cities and villages. One of the factors that affects the ability of society to manage shared water resources is social capital. On the other hand, the existence of Ganat creates a participatory space in the villages, and this participatory space is the source of social capital in the villages. The present research method is descriptive-analytical with the aim of investigating the role of Ganats in increasing the social capital of rural residents in the central District of Hamadan Township.level of social capital in the studied villages was measured in four components of social cohesion, social participation, social trust and social security. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha value of 0.82. The opinions of academic experts were used for validity. The statistical population consisted of 15 villages that were divided into two groups, villages with and without Ganats. Out of 9257 households in the statistical population, the sample size was determined based on Cochran's formula of 369 households, the share of villages with Ganats was 244 households and villages without Ganats were 125 households. Required data were collected based on field studies and library documents. The collected data were analyzed by statistical tests such as t-test. The results showed that social capital in villages with Ganats with an average of 3.98 and villages without Ganats with an average of 3.37 are in good condition, but the T-test at 99% showed a significant difference in the amount of social capital in the two groups of villages, meaning that the amount of social capital in villages with Ganats was higher. Strengthening social capital can act as a tool to achieve sustainable management of water resources and sustainable rural development, which social empowerment of villagers, self-confidence and self-confidence in them.

    Keywords: Aqueduct, Social Capital, Social Network, Social Participation, Village, Hamadan Province
  • Mansoureh Yarahmadi, Amer Nikpour* Pages 74-89

    The rapid growth of urbanization, In developing countries, urbanization causes poverty. Poverty is a multidimensional phenomenon, Social and economic inequalities cause the spatial structure of different parts of the city to have obvious contradictions. Analysis of Spatial Distribution of Poverty Indicators in Noorabad Mamasani and Statistical comparison of the three periods 1385, 1390, and 1395 respectively.Research Method The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The raw data of the research have been extracted from the statistical blocks of Noorabad city. The fuzzy method has been used for unscaling the indices and For spatial analysis of urban poverty, hot spots and Moran spatial autocorrelation have been used in GIS software. The results of the present study show Poverty in Noorabad Mamasani has a pattern of cluster distribution and spatial autocorrelation. In 1385, the poverty zone covered 26.73% of the area and 39.25% of the city's population. In 1390, this zone increased to 46.18% of the area and 46.85% of the population. This zone covers the western and central areas of the city. The affluent zone in 1385. The area around 44/16 percent and 47.9 percent of the population in 1395 to encompass the 67/30 percent and 87/33 percent of the population of the area increased. This zone is seen more in North West and South East. Examining the trend shows changes, Both the poor and the affluent have an increasing trend and have gradually taken over a larger population and area of the city, meanwhile the extent of poverty has been greater. On the other hand, the declining trend of the middle class indicates spatial inequality and the creation of a deep class gap that can be seen in the spatial structure of Noorabad Mamasani.

    Keywords: urban poverty, Factor analysis, Hotspot analysis, Moran statistic, Nurabad Mamasani