فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1399)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صدیقه نقره کوب مقدم، محمدعلی حیدری*، احمدرضا توکلی صفحات 1-22

    زمینه و هدف :

    جرایم با ماهیت اقتصادی و مالی، یکی از چالش های مهم در جهان کنونی است. اهمیت برخورد با آن در سیاست جنایی اسلام بسیار نمایان است و در فقه جزای اسلام نیز مطرح شده که اکتساب چنین درآمدهایی به صورت غیرشرعی، باطل بوده و حرام است؛ بنابراین پیشگیری امروزه یکی از ابزارهای مهم واساسی سیاست جنایی هر کشور است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده؛ روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    عوامل موثر در شکل‏گیری و گسترش جرایم اقتصادی در شکل های گوناگون بوده و بسیار پیچیده و گسترده هستند. ازاین رو نمونه هایی از راهبردهای پیشگیری در منابع و متون اسلامی وجود دارد. اهمیت و ضرورت این موضوع بدان جهت است که علاوه بر شناخت دیدگاه اسلام در رابطه با جرایم اقتصادی، ابتکارات موجود در آن منابع نیز مورد استفاده قرار گیرد؛ تا از طریق تدوین شیوه های عملی، به راهکارهای موثر و قابل اجرا در جامعه اسلامی با ویژگی ها و شرایط منحصر به فرد دست پیدا کنیم.

    نتیجه گیری

    به نظر می‏رسد که سیاست جنایی اسلام در مقوله انواع روش های پیشگیری از جرم، مسبوق به سابقه بوده و بهترین و ملایم‏ترین روش ها را برای پیشگیری از جرم ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، جرم، اقتصاد، سیاست جنایی، فقه جزا
  • کریم ترابی* صفحات 23-35

    زمینه و هدف:

     برخی حقوق و تکالیف مالی به موجب عقد ازدواج میان طرفین به وجود می آید که به نوعی تبیین کننده ساختار اقتصادی خانواده در نظام حقوقی ما می باشند. حقوق مالی زوجین درواقع تنظیم اقتدار دو طرف نکاح در خانواده را هدف گرفته و بازتاب دهنده جایگاه هر یک از زوجین در ساختار قدرت در خانواده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    واکاوی احکام فقهی ناظر به فقه خانواده، نیز حاکی از اهتمام شریعت اسلام به «حفظ خانواده و تحکیم بنیان آن» است. مهم ترین حقوق ناشی از زوجیت برای زن، حق مطالبه مهریه و نفقه، حق حبس و حق طلاق ناشی از شرط ضمن عقد نکاح است که در بعضی موارد اجرای این حقوق منجر به متضرر شدن زوج میشود.

    نتیجه گیری

    زنی که قبل از تشکیل زندگی مشترک مهریه و نفقه خود را مطالبه می کند هر چند که از حق خود استفاده میکند ولی با این اقدام در صورت عدم تمایل زوج به تادیه آن، موجب تزلزل ارکان زندگی مشترک میشود و بدیهی است که با توجه به مشکلات اجتماعی ناشی از این امر، مراجع قانونی نیز باید تمهیداتی در نظر گیرند لکن به نظر میرسد تیوری سوء استفاده از حق در چنین مواردی قابل استناد باشد. از این رو، منع از سوء استفاده که با توجه به شان نزول آن ریشه در قاعده فقهی لاضرر دارد نیز مورد توجه است.

    کلیدواژگان: حقوق، الزامات، روابط مالی زوجین، تکالیف، تقنین
  • آیدا تمجیدی* صفحات 36-46

    زمینه و هدف:

     در جهان امروز هر جامعه ای که بخواهد به پیشرفت روزافزون و رفاه بیشتری دست یابد ناگزیر از تبادل کالا و خدمت با دیگر جوامع است. لیکن مخاطرات تجارت در دنیای بین الملل باعث شده که این امر با سختی های فراوانی روبه رو باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی می‏باشد، و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    صادرکننده و وارد کننده اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی که در کشورهای مختلف زندگی می کنند، به علت عدم شناخت کافی از یکدیگر و وجود ریسکهای فراوان؛ نگران تحقق مفاد تعهد و نتیجتا انجام فرآیند پرداخت هستند.

    نتیجه گیری

    این تضاد منافع و عدم آشنایی و اطمینان خریدار و فروشنده به یکدیگر باعث ایجاد مکانیسم های مختلفی شده که یکی از پرکاربردترین و مقبول ترین آن ها اعتبارات اسنادی است که منافع خریدار و فروشنده را ملاحظه نموده و تا حدودی ریسک های طرفین قرارداد را پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی تجاری، اعتبار اسنادی تضمینی، یو سی پی، آی اس پی
  • سید عباس جزایری، نجمه مالکی بروجنی* صفحات 47-61
    زمینه و هدف

    یکی از ارزش ها و حقوق افراد جامعه برقراری نظم اجتماعی است. رفتارهای مخالف نظم اجتماعی بر اساس زمان، نیازها و هدف های آن در تغییراند این قانون گذار است که بنا به مصلحت یا ضرورت اجتماعی هر زمان که تشخیص دهد می تواند رفتارهای مخالف نظم اجتماعی را تحریم و ضد اجتماعی تلقی کند.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها:

     استدلال های فقها در خصوص خسارت تاخیر از قوت لازم برخوردار نیست. اگر مشروعیت دریافت این خسارت از زاویه عدالت و انصاف نگریسته شود استدلال فقها در این خصوص تقویت می شود.

    نتیجه گیری:

     نقض یک تکلیف اخلاقی یا شرعی می تواند به پدیده جنایی تبدیل شود. در نتیجه وجود خسارت تاخیر تادیه می تواند هم به نوعی بازدارندگی ایجاد کند و هم مانع ایجاد خسارت های آینده شود و هم خسارتی جبران نشده باقی نماند.

    کلیدواژگان: خسارت، خسارت تاخیر تادیه، فقه امامیه، حقوق کیفری
  • نسترن ارزانیان*، فاطمه اسدی، به‏آرا فرزین فر صفحات 62-77
    زمینه و هدف

    زنجیره بلوکی زیست بومی خود انتظام است که محل تولد مفهومی چون ارز دیجیتال می باشد. زنجیره بلوکی ابتکاری است که در سال 1991 میلادی توسط استوارت هابر و اسکات استورنتا از آن رونمایی شد. ارز دیجیتال مفهومی نوپا و نوظهور در سطح ادبیات فنی و حقوقی جهانی می باشد و مسلم است که هر مفهوم نوظهوری نیازمند تبیین و پس ازآن، قانون گذاری است. چراکه به دنبال ظهور آن، چالش های فقهی حقوقی فراوانی مطرح می شود.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها:

     مهم ترین مسئله ای که در رابطه با ارزهای دیجیتالی قابل توجه است طرح مبحث بی ثباتی آن است. اگرچه افراد با علم به بی ثباتی معامله می نمایند، لکن می توان آن را در زمره ی ریسکی غیر عقلایی برشمرد. ورود بی رویه پول های مجازی بدون در نظر گرفتن رصد و نظارت حاکمیت، محتمل است، سبب تضییع حقوق آحاد جامعه شود.

    نتیجه گیری: 

    با عنایت به مباحث ارایه شده، ارزهای دیجیتالی را می توان یک پول بدون پشتوانه مثلی قلمداد کرد و چنانچه به پول یا وسیله مبادله مشهور شود، به عنوان مال و دارایی برای اشخاص محسوب خواهند شد. همچنین در جامعه فعلی با توجه به قدیمی و ناکارآمد بودن قوانین اقتصادی، استفاده از این نوع دارایی را تجویز نمود.

    کلیدواژگان: بلاک چین، ارز دیجیتال، پول، استفتاء
  • مهدی اشجعی خامنه*، فاطمه احدی، رضا فانی، سید رضا احسان پور صفحات 78-93
    زمینه و هدف

    اعمال منافی عفت و اخلاق عمومی از جمله جرایمی هستند که قانون گذار در سال های قبل و بعد از انقلاب اقدام به جرم انگاری آن ها نموده است. اما تعریف و قلمرو دقیقی از این جرایم، نه در قانون و نه در فقه، ارایه نشده و فقط مصادیقی از این جرایم ذکر گردیده که همگی محدود به جرایم جنسی می باشد؛ در حالیکه رفتارهای متعددی در جامعه شکل می گیرد که اغلب آن ها باعث جریحه دار شدن عفت عمومی گردیده و هیچ کدام در قلمرو این جرایم جرم انگاری نشده است.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها:

     اقتصاد و جرایمی که در حوزه آن به وقوع می پیوندد یکی از رفتارهایی است که در جامعه امروزی، با توجه به نیازهای مالی و فقر ناشی از آن که از عواملی مانند بیکاری، اعتیاد، عدم شایسته سالاری و... به وجود می آیند، بیش از سایر رفتارها عفت عمومی را متاثر کرده و به نوعی در جامعه امروزی رفتارهایی در حوزه اقتصاد خرد و کلان و در سطح دولتی و غیردولتی شکل می گیرد که تاثیرات مخربی در افکار عمومی برجا می گذارد.

    نتیجه گیری:

     برخی از جرایم اقتصادی به قدری گسترده است که نه تنها وضعیت اقتصادی افراد در جامعه را مدت ها دگرگون می سازد، بلکه در اغلب موارد بر عفتی که به لحاظ قانونی و اخلاقی لازمه فعالان اقتصادی هست را تحت الشعاع قرار داده، و برای جلوگیری و درمان این وضعیت، به دلیل این که مولفه های عفت بیشتر اخلاقی و درونی هستند، مثل حرص و طمع و گران فروشی و اختلاس و... هیچ راهکار و ضمانت اجرایی وجود ندارد. به عبارت دیگر عدم عفت اقتصادی در بخش کلان حکومتی، هم در عفت اقتصادی بخش خصوصی و هم در جریحه دار شدن عفت عمومی در جامعه اثرگذار است.

    کلیدواژگان: قواعد فقهی، جرائم علیه اموال، جرائم اقتصادی، جرائم علیه عفت اقتصادی
|
  • Sedighe Noghrekoob Moghadam, MohammadAli Heydari *, AhmadReza Tavakoli Pages 1-22
    Background and Aim

    Crimes with economic and financial nature are among the major challenges in today's world. In the criminal policy of Islam, dealing with such crimes is very significant and in the penal system of Islam, the acquisition of such income is illegal and forbidden, so prevention is a basic tool in any country.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Factors leading to the spread of economic crimes come in various forms. There are examples of prevention strategies in Islamic sources and texts. The importance of this issue is that besides understanding the Islamic view on economic crimes, the initiatives in those sources should also be used to develop practical methods for effective and workable solutions in Islamic society.

    Conclusion

    it seems that the criminal policy of Islam offers the best and simplest methods for crime prevention.

    Keywords: Prevention, crime, Economics, Criminal policy, criminal jurisprudence
  • Karim Torabi * Pages 23-35
    Background and Aim

    Some financial rights and obligations arise from marriage between the parties, which in some way explain the economic structure of the family in our legal system. The financial rights of the couple are in fact aimed at regulating the authority of both parties to the marriage in the family and reflect the position of each couple in the power structure in the family.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    An analysis of the jurisprudential rulings on family jurisprudence also indicates the importance of Islamic law in "preserving the family and strengthening its foundation." The most important rights arising from marriage for a woman are the right to demand dowry and alimony, the right to imprisonment and the right to divorce arising from the condition of marriage, which in some cases the exercise of these rights leads to the loss of the husband.

    Conclusion

    A woman who demands her dowry and alimony before starting a cohabitation, although she uses her right, but with this action, if the husband does not want to pay it, the foundations of the cohabitation will be shaken and it is obvious that due to the social problems caused by this, legal authorities should also take measures, but it seems that the theory of abuse of rights in such cases can be cited. Therefore, the prohibition of abuse, which is rooted in the harmless rule of jurisprudence due to its dignity, is also considered.

    Keywords: Rights, Requirements, financial relations of couples, duties, legislation
  • Aida Tamjidi * Pages 36-46
    Background and Aim

    In today's world, any society that wants to achieve increasing progress and greater prosperity has to exchange goods and services with other societies. But the dangers of trade in the international world have made it very difficult.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Exporter and importer, both natural and legal persons living in different countries, due to insufficient knowledge of each other and the existence of many risks; They are concerned about the fulfillment of the provisions of the commitment and, consequently, the payment process.

    Conclusion

    Conflict of interest, unfamiliarity and unsafely caused some mechanisms exist. One of them is letter of credit that is most usable and popular. It provides the interests of buyers and sellers and decreases the risks.

    Keywords: Letter of Credit, Standby letter of credit, UCP, ISP
  • Seyed Abbas Jazayeri, Najmeh Maleki Borujeni * Pages 47-61
    Background and Aim

    One of the values and rights of individuals in society is to establish social order. Behaviors contrary to social order change according to time, needs and goals. It is the legislator who, according to the social interest or necessity, can consider anti-social order behaviors as sanctions and anti-social at any time.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The jurists' arguments about the damages of delay are not strong enough. If the legitimacy of receiving this compensation is viewed from the perspective of justice and fairness, the argument of the jurists in this regard will be strengthened.

    Conclusion

    Violation of a moral or religious duty can become a criminal phenomenon. As a result, the existence of late payment damages can both provide a kind of deterrent, prevent future damages, and leave no irreparable damages.

    Keywords: damages, damages for late payment, Imameyeh jurisprudence, Criminal law
  • Nastaran Arzanian *, Fatemeh Asadi, Behara Farzinfar Pages 62-77
    Background and Aim

    The ecosystem blockchain is self-regulatory, the birthplace of a concept such as digital currency. Blockchain is an initiative that was unveiled in 1991 by Stuart Haber and Scott Storrenta. Digital currency is a nascent and emerging concept in the world of technical and legal literature, and it is certain that any emerging concept needs to be explained and then legislated. Because following its emergence, many legal jurisprudential challenges arise.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The most important issue with digital currencies is its volatility. Although people knowingly deal with instability, it can be considered an irrational risk. The uncontrolled inflow of virtual money without considering the monitoring and supervision of the government is likely to cause the violation of the rights of individuals in society.

    Conclusion

    Given the issues presented, digital currencies can be considered as money without backing and if they are known as money or means of exchange, they will be considered as property and assets for individuals. He also prescribed the use of this type of asset in the current society due to the old and inefficient economic laws.

    Keywords: Blockchain, Digital currency, Money, referendum
  • Mehdi Ashjaei Khameneh *, Fatemeh Ahadi, Reza Fani, Seyed Reza Ehsanpour Pages 78-93
    Background and Aim

    Unlawful acts of public chastity and morality are among the crimes that the legislature criminalized in the years before and after the revolution. However, the exact definition and scope of these crimes are not provided in either the law or jurisprudence, and only examples of these crimes are mentioned, all of which are limited to sexual crimes; While many behaviors are formed in the society, most of which have injured public decency and none of them has been criminalized in the realm of these crimes.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The economy and the crimes that take place in its field is one of the behaviors in today's society, due to the financial needs and poverty caused by factors such as unemployment, addiction, lack of meritocracy and... They occur, affect public decency more than other behaviors, and in a way, in today's society, behaviors are formed in the field of micro and macroeconomics, at the governmental and non-governmental level, which have destructive effects on public opinion.

    Conclusion

    Some of the crimes against economic chastity is so widespread that it not only transforms the economic situation of individuals in society for a long time, but in many cases overshadows the chastity that is legally and morally necessary for economic actors, and to prevent and treat this situation, Because the components of chastity are more moral and internal, such as greed, overselling, embezzlement, and so on... There is no solution and no executive guarantee. In other words, lack of economic chastity in the macro-government sector affects both the economic chastity of the private sector and the wounding of public chastity in society.

    Keywords: Jurisprudential rules, Crimes against Property, ECONOMIC CRIMES, Crimes against Economic Chastity