فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 104، فروردین 1400)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 104، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ابراهیم خیری، مریم مروتی*، اکرم نشاط، غلامرضا سیاحتی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    منطقه حفاظت شده می تواند زمینه های وسیع و گسترده ای را جهت توسعه صنعت گردش گری در اختیار دستگاه های برنامه ریزی، اجرایی و مردم محلی قرار دهد. در این پژوهش به شناسایی پتانسیل های گردش گری منطقه حفاظت شده اشترانکوه و ارایه راهکارهای مناسب جهت توسعه گردش گری پرداخته شده است.

    روش بررسی

    با استفاده از مدل SWOT، پس از بازدیدهای میدانی، مصاحبه با کارشناسان و جوامع محلی، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید شناسایی شدند و در قالب پرسش نامه بین کارشناسان، محیط بانان و گردش گران توزیع شدند سپس وزن دهی و اولویت بندی معیارها و زیر معیارها توسط ماتریس AHP به منظور ارایه راهبردها در جهت توسعه گردش گری انجام شد.

    یافته ها

    نقاط قوت با امتیاز وزنی 313/0، نقاط ضعف با امتیاز وزنی 376/0، فرصت ها با امتیاز وزنی 148/0، تهدیدها با امتیاز وزنی 163/0، ارزیابی گردید. برای تعیین استراتژی ها، راهبرد تدافعی با امتیاز وزنی 539/0 دارای بیش ترین امتیاز و راهبرد بازنگری، راهبرد تنوع و راهبرد تهاجمی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    بحث و نتیجه گیری

    وضعیت کنونی گردش گری منطقه حفاظت شده اشترانکوه با قابلیت ها و استعدادهای بالقوه ی آن تناسبی ندارد و برای حفاظت واقعی از این منطقه ضروری است گردش گری پایدار به صورت برنامه ریزی شده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پتانسیل، برنامه استراتژیک، گردشگری، SWOT، AHP
  • فرزاد ارجمندی راد*، ژیلا طلعت مهرآباد، رعنا خلیل نژاد صفحات 17-27
    زمینه و هدف

      در بین انواع مختلفی از آلودگی  ها، رنگ ها  موادی با ساختار پیچیده، معمولا سمی و مقاوم به تجزیه بیولوژیکی هستند که از طریق فاضلابهای صنعتی وارد محیط زیست می شوند. هدف این مطالعه تجزیه فوتوکاتالیستی رنگ قرمز 27 بوده است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق نانوذرات TiO2 دوپه شده با دو فلز مس و منیزیم  به روش سل ژل سنتز شده اندومشخصه های آنها به وسیله  تکنیک های پراش اشعه ,X TEM SEM, EDX,DRS ارزیابی شده است.

    یافته ها

    نتایج از بررسی طیف هایXRD   تایید کننده حضور فازهای آناتاز و روتیل در کاتالیستها بوده اما کودوپینگ مس و منیزیم تاثیری در الگوی کریستالی نداشته است. همچنین نتایج DRS نشان می دهد که باند گپ فوتوکاتالیستهای کودوپ شده نسبت به تک فلزی و دوپ نشده کوچکتر بوده و یک شیفت در باند جذبی مربوط به منطقه مریی وجود دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت کاتالیزوری، سل ژل، اسید قرمز27 ((AR27، نانو ذره، کودوپینگ
  • منیره آهنی، رضا ارجمندی*، حسن هویدی، جمال قدوسی، محمدرضا میری لواسانی صفحات 27-40
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر انواع مدل ها به منظور ارزیابی زیرسامانه های مدیریت پسماند شهر تهران و  انتخاب گزینه برتر مدیریت پسماند مورد بررسی و استفاده قرار گرفته اند. ولی همچنان معضل دفع نهایی پسماند شهر تهران از مسایل مهم مرتبط با مدیریت محیط زیستی این کلان شهر می باشد. هدف از تحقیق حاضر ارایه یک مدل به منظور تخصیص مقادیر بهینه سالانه پسماند تهران به زیر سامانه های مدیریت پسماند در جهت رسیدن به بیش ترین بهره وری، کاهش هزینه و افزایش درآمد سامانه خواهد بود.

    روش بررسی

    ابتدا با مراجعه به مجتمع آرادکوه تهران و مصاحبه حضوری با کارشناسان و با استفاده از اطلاعات ثبت شده در مجتمع آرادکوه داده های مورد نیاز  تحقیق جمع آوری گردید.  سپس  مدل  پیشنهادی تحقیق به منظور تخصیص مقادیر بهینه سالانه پسماند با در نظرگرفتن تمامی قیود به 5 زیرسامانه بازیافت، کمپوست هوازی،  هاضم بی هوازی،  زباله سوز،  دفن بهداشتی با استفاده از الگوریتم ژنتیک مبتنی بر منطق فازی با هدف کاهش هزینه کل سامانه مدیریت پسماند شهری در محیط متلب اجرا و نتایج آن تجزیه و تحلیل شد .

    بافته ها: 

    نتایج قابل توجه تحقیق حاضر نشان داد با افزایش میزان ظرفیت زیر سامانه های دارای هزینه کمتر و سودآوری بیش تر، سامانه الزاما به سمت بهینه تر شدن میل نخواهد کرد و مقادیر پسماند تخصیص داده شده به میزان 750000، 960000، 182000، 325000، 780000 تن در سال به زیر سامانه های بازیافت، کمپوست هوازی،  هاضم بی هوازی، زباله سوز و دفن بهداشتی به ترتیب به عنوان بهینه ترین حالت برآورد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مدل بهینه پیشنهادی تحقیق، لازم است جریان و روند تخصیص بهینه پسماند سالانه شهر تهران به زیر سامانه های بازیافت، کمپوست هوازی،  هاضم بی هوازی، زباله سوز و دفن بهداشتی با دقت بیش تری جهت افزایش بهره وری سالانه سامانه مدیریت پسماند شهر تهران دنبال شود .

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، مدل بهینه، مدیریت پسماند شهری، منطق فازی، هزینه
  • محبوبه پوراحمدی، محمدعلی خانمحمدی*، فرهنگ مظفر صفحات 41-53
    زمینه و هدف

    با وجود اهمیت خیرگی در معماری مدرن امروز، هنوز معیار محکمی در مورد خیرگی نور روز وجود ندارد. از آن جایی که هر مقدار اندازه گیری شده باید همبستگی شاخصی را با درک ساکنان فضا داشته باشد، توافق بر روی شاخصه های خیرگی و معیارهای آن ها دشوار می باشد. این مقاله، به دنبال بررسی عملکرد معیارهای ارزیابی خیرگی ناراحت کننده در ساختمان های اداری اقلیم گرم و خشک ایران بوده و پنج شاخصه متفاوت خیرگی را با هم مقایسه می کند.

    روش بررسی

    معیارهای آنالیز شده شامل شاخص خیرگی نور روز (DGI)، شاخص خیرگی CIE (CGI)، احتمال آسایش بصری (VCP)، نرخ خیرگی یکپارچه (UGR)  و احتمال خیرگی نور روز (DGP) می باشند و با استفاده از شبیه سازی و پرسشنامه، مشخص شد تحت شرایط مختلف کدام معیارها کاربردی ترند.

    یافته ها

    طبق یافته ها، DGP قابل اعتماد ترین نتایج را در سطوح متفاوت خیرگی بر اساس ارزیابی ذهنی افراد در بین 5 شاخصه دیگر می دهد. UGR در بین شاخصه های دیگر، بالاترین نرخ دقت را برای صحنه های خیرگی محسوس داراست، DGI در صحنه های خیرگی نامحسوس دقت بسیار بالایی دارد و بهترین عملکرد CGI در صحنه های خیرگی آزار دهنده می باشد. VCP درتمامی صحنه های خیرگی دارای کمترین میزان دقت می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با ارزیابی شاخصه های بصری با توجه به درک ذهنی افراد مشخص شد DGP مناسب ترین معیار در سطوح متفاوت خیرگی می باشد.

    کلیدواژگان: خیرگی ناراحت کننده، نور روز، شاخصه های خیرگی، آسایش بصری
  • کیوان شایسته*، پوریا عباسی، وحید وحید فرد، مهدی حسینی صفحات 53-63
    زمینه و هدف
    در پسماند حاصل از فرایند تصفیه سرد در کارخانه های تولیدی روی، حدود 40 تا 50% روی و سایر فلزات سنگین مضر مانند کادمیم و نیکل وجود دارد. کادمیم و نیکل از جمله فلزات سنگین بوده که در مقادیر بالای غلظت برای سلامتی انسان ها مضر است. حذف آلودگی های زیستی ناشی از این پسماندها، یکی از دغدغه های صنعت روی می باشد. هدف از این پژوهش حذف نیکل و کادمیوم به عنوان ناخالصی در فرایند تولید روی با روش سمنتاسیون می باشد.
    روش بررسی
    روش کار شامل سه مرحله لیچینگ کیک تصفیه سرد، تصفیه ناخالصی ها و الکترولیز می باشد. ابتدا کیک با اسید سولفوریک لیچ شده و محلول حاصل حاوی یون روی به همراه ناخالصی هاینیکل و کادمیوم می باشد. شرایط بهینه برای حذف ناخالصی ها با روش رویه سطح پاسخ (RSM) به دست آمد، سپس توسط روش سمنتاسیون فرایند تصفیه انجام و ناخالصی ها حذف شد و در پایان محلول جهت تولید روی الکترولیز گردید.با استفاده از نرم افزار طراحی آزمایش Design Expert (DOE)، پارامترهای موثر بر فرآیند تصفیه مانند دما، غلظت پودر روی، زمان ماند و غلظت افزودنی بررسی شد.
    یافته ها
    طبق نتایج بیشترین تاثیرگذاری به ترتیب متعلق به زمان ماند، دما، مقدار پودر روی و غلظت افزودنی می باشد. همچنین شرایط بهینه برای حذف نیکل و کادمیوم شامل دمای 85 درجه سانتی گراد، غلظت 63/6 گرم بر لیتر از پودر روی، زمان ماند 100 دقیقه و غلظت 29/10 میلی گرم بر لیتر از افزودنی حاصل شد. تحت این شرایط، ناخالصی ها به حد مجاز برای الکترولیز رسیده و روی موجود در کیک قابل استحصال/بازیابی می باشد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش سمنتاسیون با حذف ناخالصی ها و سپس با بازیابی روی، علاو بر حل بخشی از مشکلات زیست محیطی ناشی از کیک، بازیابی این فلزات از نظر اقتصادی دارای اهمیت زیادی می باشد.
    کلیدواژگان: تصفیه سرد، حذف نیکل-کادمیوم، فرآیند تولید روی، سمنتاسیون
  • اکبر قویدل، سمیه ناجی راد*، حسینعلی علیخانی صفحات 65-76
    زمینه و هدف

    پالایش زیستی روشی است که در آن از توانایی ریزجانداران جهت افزایش میزان و سرعت تجزیه آلاینده ها و درنتیجه کاهش آلودگی های محیط زیست استفاده می گردد. رطوبت و دما از عوامل محیطی اصلی تاثیرگذار بر رشد و فعالیت ریزجانداران و بالطبع بر کارآیی تجزیه زیستی آلاینده های آلی می باشند.

    روش بررسی

    به منظور بررسی تاثیر این دو فاکتور یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل؛ رطوبت در سه سطح (30%، 55% و 80% ظرفیت مزرعه)، دما در سه سطح (25، 30 و 35 درجه سانتی گراد) و تلقیح با باکتری در دو سطح (تلقیح شده با باکتری سودوموناس پوتیدا و بدون تلقیح با باکتری) بودند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بیش ترین میزان تجزیه زیستی نفت خام در تیمار دارای شرایط رطوبت 55% ظرفیت مزرعه، دمای 30 درجه سانتی گراد و تلقیح با سودوموناس پوتیدا مشاهده شد که معادل 8/92% و کم ترین تجزیه در تیمار رطوبت 30% ظرفیت مزرعه، دمای 30 درجه سانتی گراد و بدون تلقیح با باکتری معادل 3/42% بود.

    بحث و نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که بهینه سازی عوامل محیطی در زیست پالایی می تواند سبب افزایش کارآیی پالایش تا 5/50 % شود.

    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، زیست پالایی، شرایط محیطی، سودوموناس پوتیدا
  • سیامند معروفی، قادر بایزیدی* صفحات 77-93
    زمینه و هدف

    نوع فعالیت ها و رویدادهای اجتماعی و توان مکان در جذب افراد و گروه های مختلف، مهم ترین عامل در پویایی فضاهای شهری است. پارک خانواده جدیدالاحداث شهر مهاباد، علاوه بر هزینه بر بودن احداث آن و داشتن موقعیت و پتانسیل  مناسب، به صورت مطلوب نتوانسته است که موجبات جذب و حضور شهروندان را به فضا فراهم نماید. لذا هدف پژوهش حاضر این است که ضمن ارزیابی فضای موردمطالعه ازلحاظ جنبه های فعالیتی، به تبیین مهم ترین مولفه های اثرگذار بر ارتقاء وضعیت فعالیتی در فضای موردمطالعه بپردازد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر اسنادی و میدانی است. با استفاده از  توزیع پرسش نامه و تصویربرداری، ارزیابی فضا و شناسایی عوامل اثرگذار بر ارتقاء جنبه های فعالیتی فضا سنجش شده اند. همچنین از نرم افزار SPSS جهت انجام آزمون های آلفای کرونباخ، KMO ، بارتلت، T.test و رگرسیون خطی چندگانه بهره گرفته شده است.

    یافته ها: 

    مقدار آزمون های آلفای کرونباخ و KMO ، بالای 7/0 و همچنین سطح معنی داری آزمون بارتلت نیز کمتر از 05/0 به دست آمد که نشان از پایایی و روایی درونی و ساختاری پرسشنامه توزیع شده دارد. همچنین نتایج آزمون t.test شان داد که فضای شهری موردمطالعه ازنظر کاربران فضا در کلیه مولفه های فعالیتی در سطح ضعیف ارزیابی شده است. نتایج آزمون رگرسیون خطی چندگانه، مشخص ساخت که وجود فعالیت های متنوع برای گروه های مختلف با میزان اثر 274/0 و دسترس پذیر بودن کاربری ها و فعالیت های اوقات فراغت، با میزان اثر 248/0 مهم ترین و اثرگذارترین مولفه های مرتبط با ارتقاء وضعیت فعالیتی فضای موردمطالعه می باشند.

    نتیجه گیری: 

    ایجاد فضاهای شهری همچون پارک خانواده شهر مهاباد، بدون توجه به جنبه های فعالیتی، به ویژه مبتنی بر خواست گروه های مختلف کاربران فضا، صرفا در حد یک کاربری باقی مانده و جذابیت و کارآیی لازم برای حضور شهروندان را نداشته، لذا پویایی و عملکرد فعالیتی مطلوب تحقق نخواهد یافت. پژوهش حاضر به منظور ساماندهی فضا، نقاط ضعف و همچنین مهم ترین عوامل اثرگذار بر ارتقاء فعالیتی پارک های شهری را شناسایی نموده است.

    کلیدواژگان: فعالیت، فضاهای عمومی، مولفه های فعالیتی، پارک خانواده
  • سیده ملیحه حسینی*، سمیه نمرودی، امیر صیادشیرازی، انالیزا زاکارونی صفحات 93-102
    هدف

    امروزه ورود پساب های حاوی فلزات سنگین که بیشتر حاصل فعالیت های صنعتی می باشند، به بوم سازگان های آبی و به تبع آن تجمع این فلزات در بدن آبزیان یک نگرانی عمده است،که حیات آبزیان و تنوع زیستی اکوسیستم های آبی را تحت تاثیر قرار می دهد. دریای خزر یکی از مهم ترین اکوسیستم های آبی است که ورود آلاینده های گوناگون آسیب جدی بر این بوم سازگان وارد کرده است. فوک خزری که تنها پستاندار دریای خزر می باشد، در معرض خطر انقراض قرار گرفته است. این مطالعه با هدف اندازه گیری کادمیوم در برخی بافت های فوک خزری در سواحل جنوب شرقی دریای خزر انجام یافته است.

    روش بررسی

    در مطالعه حاضر ده عدد لاشه فوک خزری از سواحل دریای خزرجمع آوری و کالبدگشایی شدند. نمونه های بافت کبد، کلیه و چربی به منظور اندازه گیری میزان فلز کادمیوم هضم گردیدند. غلظت فلز کادمیوم توسط دستگاه طیف سنج جذب اتمی مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها: 

    غلظت فلز کادمیوم در بافت کلیه با میانگین73/0 ±59/13 میکروگرم برگرم بیشتر از کبد با میانگین16/0 ±6/1 میکروگرم برگرم و بیشتر از چربی با میانگین02/0 0/07± بود. میزان غلظت کادمیوم در بافت های فوک های نر و ماده مورد بررسی قرار گرفت و رابطه معنی داری بین غلظت فلز کادمیوم با جنسیت فوک ها وجود نداشت. وجود مقادیر قابل توجه فلز کادمیوم در 90 درصد نمونه ها، آلودگی بالای دریای خزر به فلزات سنگین از جمله فلز کادمیوم که حتی در مقدار بسیار کم سمی می باشد، را نشان می دهد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به کاهش چشم گیر جمعیت فوک خزری در سال های اخیر و پایداری فلزات سنگین، باید استفاده از این فلزات سمی در عرصه صنعت کاهش داده و همچنین منابع ورود این آلاینده ها را به دریای خزر شناسایی کرده تا مانع ورود این فلزات سمی به دریای خزر شده یا قبل از ورود عمل تصفیه صورت گیرد. از این طریق هم آلودگی دریای خزر را کاهش می دهیم و هم به سلامت آبزیان کمک خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، فوک خزری(Caspian Seals)، آلودگی، کادمیوم، فلز سنگین
  • اسماعیل عباسی*، هانا اعتمادی صفحات 103-114
    زمینه و هدف

    اجرای مدل های عددی جو با قدرت تفکیک بالا یکی از بهترین ابزارها جهت واکاوی جو در زمان رخداد پدیده های حدی می باشد. پژوهش حاضر به مدل سازی عددی پدیده جوی مسبب آبگرفتگی سواحل ایرانی خلیج فارس که در تاریخ 19 مارس سال 2017 به وقوع پیوست، پرداخته است.

    روش بررسی

    مدل عددی مورد استفاده، نسخه 1/8/3 مدل WRF[1] با هسته دینامیکی[2]ARW می باشد که به کمک این مدل اقدام به ریز مقیاس نمایی و در واقع مدل سازی در منطقه انتخابی با مشخصات مرکزی عرض 27 درجه و 30 دقیقه شمالی و طول جغرافیایی51 درجه و 30 دقیقه شرقی با قدرت تفکیک 10 کیلومتر شده است.

    یافته ها

     بعد از انجام مدل سازی عددی به کمک مدل WRF مشخص گردید که خروجی حاصل از مدل سازی پارامترهای جوی در منطقه مورد مطالعه با تعدادی از داده های واقعی اندازه گیری شده در ایستگاه سینوپتیک بخصوص دمای خشک و فشار تقریبا برابر بوده است. تحلیل نقشه و نمودارهای تولید شده به کمک مدل حکایت از وقوع توفان های تندری سوپر سلولی داردکه نتیجه آن خرد انفجارهای شدیدی است که بر روی سطح دریا در نزدیک سواحل بندر دیر رخ داده و نهایتا سبب ایجاد چهار موج و آبگرفتگی در این سواحل شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از خروجی های مدل، عامل اصلی رخداد این آبگرفتگی، وقوع یک توفان تندری سوپر سلول بر روی خلیج فارس و در فاصله نزدیک به سواحل بندر دیر تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: مدل WRF، توفان تندری، انفجار پایین سو، بندر دیر
  • شیرین شیرازیان، محمد شهپری* صفحات 115-127
    زمینه و هدف

    قوانین و مقررات، همواره به عنوان یکی از مهم ترین و موثرترین ابزارهای دولت ها برای حفظ ارزش های اساسی جامعه بوده است؛ از این رو، بعد از کنفرانس 1972 استکهلم، ارزش های زیست محیطی [1] به عنوان یکی از ارزش های اساسی جامعه بشری، تبیین شده است. تمامی کشورها ملزم به تدوین قوانین تضمینی در راستای حفاظت و حمایت از محیط زیست گردیده اند. یکی از مولفه های مهم محیط زیست، پوشش گیاهی می باشد که این شاخصه در شهرها به عنوان فضای سبز شهری [2] شناخته شده است. در ایران نیز قوانین زیست محیطی متعددی در سطوح مختلف اعم از حقوقی، کیفری، اداری و آیین نامه ای تدوین شده است. از این رو وضع و توسعه قوانین و مقررات به عنوان ابزار ساختار تصمیم گیری شهری به منظور صیانت و حفاظت از این فضاها در جهت تحقق اهداف پایداری شهری و عدالت زیست محیطی صورت می گیرد.

    روش بررسی

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد که سعی شده است نسبت به جمع آوری قوانین، مقررات، مرتبط با حفظ و توسعه فضای سبز شهری و همچنین نسبت به شناسایی چالش ها، مفرها و کمبودهای اجرایی و قانونی حفظ و توسعه فضاهای سبز شهری و حریم آن، اقدام گردد. از مهم ترین قوانین در حوزه فضای سبز شهری، لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها (مصوب 1359) و قانون اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها (مصوب 1388) می باشد. این قوانین در راستای حفظ و توسعه فضاهای سبز شهری، به برخی ضمانت اجراهای حقوقی و بیش از آن کیفری متوسل گردیده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه این تحقیق حاکی از آن است که قوانین و ضوابط مرتبط با فضای سبز در ایران، قدیمی و دارای خلاءها و نقدهای بسیاری است. و به نظر می رسد در پاره ای از موارد نمی تواند پاسخگوی نیازهای حمایتی و همچنین توسعه و حفظ فضای سبز شهری باشد.

    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، فضای سبز شهری، ضمانت حقوقی و کیفری
  • مهران بیجاری، زهره علی محمدی، حبیب الله یونسی*، نادر بهرامی فر صفحات 129-143
    زمینه و هدف

    رنگ های راکتیو از جمله پرکاربردترین رنگ ها در صنایع نساجی هستند. در فرآیند رنگرزی حدود 60 تا 70% از رنگ مصرفی بر روی الیاف تثبیت می شود. در آخرین مرحله آب شویی الیاف حدود 15-10 % از رنگ های راکتیو مصرفی وارد پساب شده و باعث بروز مشکلات زیست محیطی می گردند. لذا هدف از این مطالعه حذف رنگ های راکتیو بلو19 و راکتیو رد 198 با استفاده از کربن فعال تهیه شده از پسماند حاصل از هرس درختچه انگور در سیستم ناپیوسته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کربن فعال با فعال ساز اسیدفسفریک در نسبت اشباع 1:2 و در دمای°C 400 سنتز شد. همچنین شرایط بهینه برای حداکثر جذب رنگ های راکتیو بلو19 و رد 198 در این مطالعه pH برابر 2، دوز جاذب g/l 05/0، غلظت اولیه رنگ mg/l300، دما C° 60، حجم محلول ml 200 و زمان تماس 120 دقیقه تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نمونه کربن فعال با سطح ویژه m2/g 1950 و حجم کلی حفرات cm3/g 588/1 و توزیع 51% حفرات در محدوده میکروحفره با حداکثر ظرفیت جذب mg/g 1154 برای رنگ بلو 19 و mg/g 431 برای رنگ راکتیو 198 در شرایط بهینه از پتانسیل بالایی در حذف رنگ برخوردار است. همچنین داده های تعادلی رنگ راکتیو بلو 19 تطابق بیشتری با مدل فرندلیخ و داده های رنگ راکتیو رد 198 تطابق بهتری با مدل لانگمیر داشت. جذب هر دو رنگ نیز از مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم پیروی نمود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد کربن فعال تهیه شده از چوب انگور از پتانسیل بالایی در تصفیه پساب صنایع نساجی برخوردار است.

    کلیدواژگان: رنگ راکتیو بلو 19، راکتیو رد 198، کربن فعال، چوب انگور، سیستم ناپیوسته
  • ملیحه عرفانی*، افشین دانه کار، عبدالرسول سلمان ماهینی، وحید اعتماد صفحات 145-158
    زمینه و هدف

    آگاهی از الگوهای توزیع و سازوکار های نگهدارنده تنوع زیستی در گرادیان محیطی و آشفتگی برای توسعه راهبرد های حفاظت از تنوع زیستی ضروری است. در این مطالعه تنوع زیستی بتا در جنگل های خیرود کنار نوشهر در قالب مدل سازی معادلات ساختاری بررسی شد.

    روش بررسی

    جهت مدل سازی تنوع بتا از سازه های آشفتگی با هفت نمایه، ناهمگنی محیطی با چهار نمایه، خاک با ده نمایه، پوشش زمین و درصد تاج پوشش با پنج نمایه استفاده گردید. تمامی گونه های گیاهی آوندی در 100 پلات و 6 پهنه همگن مکانی در قالب نمونه برداری خوشه ای در گرادیان آشفتگی آماربرداری شد. نمایه های تنوع بتا برای هر خوشه محاسبه گردید و به همراه نمایه های سایر سازه ها وارد مدل سازی معادلات ساختاری گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که نمایه های باقی مانده در مدل به خوبی قادر به تبیین تنوع بتا (R2=0.761) هستند. همچنین، قدرت پیش بینی مدل برای سازه تنوع بتا بسیار قوی (Q2= 0.422) بدست آمد.

    بحث و نتیجه گیری:

     مهم ترین نمایه های آشفتگی در این مدل به ترتیب میزان دسترسی، تعداد دوره های مدیریتی بهره برداری از جنگل، عکس فاصله از آخرین سال بهره برداری از جنگل، تعداد روزهای چرا و تراکم دام بود. نمایه های خاک اثرگذار بر تنوع بتا به ترتیب شامل درصد مواد آلی، میزان نیتروژن، درصد آهک، تراکم موثر خاک و میزان پتاسیم بود. اثر درصد ‏تاج پوشش و پوشش لاشبرگ بر تنوع بتا در پژوهش حاضر منفی بود و ناهمگنی محیطی نقش تعدیل گری معنی دار بر کاهش اثر سازه آشفتگی بر تنوع بتا داشت. با توجه به مقیاس سازه آشفتگی و ناهمگنی مکانی، بررسی تنوع بتا می تواند جهت مقایسه بین جوامع مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، تنوع بتا، آشفتگی، ناهمگنی محیطی، مدل سازی
  • زهرا قربانی، علی شهیدی، محسن احمدی*، عاطفه صیادی صفحات 159-172
    زمینه و هدف

    آب های زیرزمینی از مهم ترین منابع آبی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک هستند. متاسفانه به علت ماهیت این منبع آبی، تصمیم گیری در خصوص کیفیت آن ها در سطح دشت دشوار است. به همین دلیل تکنیک های نوین مانند پهنه بندی به همراه روش های تصمیم گیری چند معیاره و فازی بدین منظور مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این تحقیق نیز پهنه بندی کیفی آب زیرزمینی دشت بیرجند با استفاده از روش های ANP و FANP است.

    روش بررسی

    دشت بیرجند واقع در شرق ایران با عرض جغرافیایی   30 ‘32 تا ‘00 33 شمالی و طول جغرافیایی 45 ‘58 تا ‘41 59 قرار گرفته است. بدین منظور پارامترهای منیزیم، کلسیم، کلر، کل املاح محلول، پی اچ و سختی کل برای 18 چاه و 9 قنات در سطح دشت مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پارامترهای کلر، منیزیم و پی اچ بیشترین اثر را بر کیفیت آب زیرزمینی در دشت بیرجند داشتند به طوری که به ترتیب 2/17، 1/16 و 9/15 درصد کیفیت آب آبخوان تحت تاثیر مقادیر این پارامترها قرار داشت. نتایج نشان داد که جنوب شرقی از کیفیت مناسب تری نسبت به سایر مناطق برخوردار بود در حالی که غلظت پارامترها در جنوب غربی این دشت در بالاترین حد بودند. نتایج روش ANP نشان داد که مناطق با کیفیت خیلی خوب، خوب، نسبتا خوب، نسبتا بد، بد و خیلی بد به ترتیب 26/5، 56/10، 52/54، 89/15، 57/10 و 18/3 درصد از آبخوان را شامل شدند. این نتایج براساس روش FANP به ترتیب برابر 97/5، 01/22، 85/28، 16/30، 54/9 و 47/3 درصد بودند.

    نتیجه گیری

      در روش FANP تغییرات مکانی و عدم قطعیت در نظر گرفته شده و به همین دلیل مساحت مناطق با کیفیت نسبتا خوب و نسبتا بد به هم نزدیک شده است. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود تراکم چاه های شرقی بیشتر شود تا آب با کیفیت مطلوب تری برداشت گردد.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه ای فازی، کیفیت آب زیرزمینی، دشت بیرجند
  • فریبا نعمتی شمس آباد، حسین ترابی گل سفیدی*، امیرمحمد ناجی صفحات 171-186
    زمینه و هدف

    رس های آلی از قرار گرفتن نوعی سورفکتانت کاتیونی در سطح و یا بین لایه های رس طبیعی یا سنتز شده ایجاد و کاربردهای وسیعی دارند. این تحقیق با هدف بررسی مقایسه راندمان جذب و رهاسازی نیترات توسط زیولیت طبیعی ایرانی (سمنان) و نمونه سنتز شده ی خالص وارداتی (Fluka-96096) اصلاح شده صورت گرفته است.

    روش بررسی

    ذرات میکرو-زیولیت کلینوپتیلولیت ایرانی و خارجی با استفاده از روش سانتریفیوژ جدا و سپس با استفاده از سورفکتانت هگزادسیل تری متیل آمونیوم بروماید (HDTMA-Br) به میکرو-زیولیت آلی تبدیل شدند. مورفولوژی و ساختار کانی زیولیت مورد مطالعه با استفاده از روش های XRD ، EDX ، SEM و AFM مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت. راندمان جذب نیترات در دو سطح سورفکتانت 100و200 درصد گنجایش تبادل کاتیونی بیرونی (ECEC)در سطوح مختلف غلظت اولیه نیترات انجام گرفت. برای بررسی میزان ثبات نیترات جذب شده توسط زیولیت آلی، فرایند رهاسازی در سطح سورفکتانت 200 درصد ECEC در دو غلظت نیترات در زمان های مختلف  به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ی کاملا تصادفی انجام شد.

    یافته ها

    راندمان جذب و پالایش نیترات در سطح سورفکتانت 200 درصد ECEC برای زیولیت های آلی Fluka در غلظت های اولیه 3، 6، 14، 20 و 30 میلی مولار نیترات به ترتیب، 77، 63، 48، 37 و 30 درصد می باشد. در حالی که این راندمان برای میکرو-زیولیت آلی ایرانی به ترتیب، 75، 67، 54، 50 و 33 درصد و اختلاف آن با زیولیت فلوکا در سطح احتمال یک درصد معنی دار نمی باشد. میانگین درصد رهاسازی میکرو-زیولیت آلی ایرانی 21 تا 31 درصد و در میکرو-زیولیت فلوکا 17تا 34 درصد است.

    بحث و نتیجه گیری

    جذب نیترات تحت تاثیر غلظت های اولیه نیترات و سطوح متفاوت سورفکتانت قرار دارد. بهترین سطح سورفکتانت     با بالاترین میزان جذب، سطح سورفکتانت 200 درصد ECEC می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که میکرو-زیولیت فلوکا نه تنها برتری قابل توجهی نسبت به زیولیت طبیعی ایران ندارد، بلکه در برخی موارد نوع ایرانی آن، برتری های اندکی در جذب و رهاسازی نیترات دارد.

    کلیدواژگان: زئولیت آلی، گنجایش تبادل کاتیونی بیرونی زئولیت، رس
  • امیر صناعی*، فرح حبیب، ایرج اعتصام صفحات 187-200
    زمینه و هدف

    دانشگاه ها از جهات مختلفی در توسعه پایدار به خصوص توسعه پایدار اجتماعی محلی نقش پررنگی دارند. از این جهت، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دانشگاه همجوار بر پایداری اجتماعی محله با بهره گیری از شاخص های مشارکت است.

    روش بررسی

    این پژوهش به روش پیمایشی با ابزار پرسشنامه محقق ساخته ای با 29 گویه که مخاطبین پرسش نامه، ساکنان 18 تا 75 سال محله حصارک است، صورت پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش، ساکنان محله، حدود 7090 نفر برآورد شده بود که از 400 نفر به عنوان نمونه آماری، اطلاعات مورد نیاز در سال 1397جمع آوری گردید. روایی سوالات با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها از آزمون t یک طرفه و در نهایت به منظور وزن کردن شاخص های پژوهش از آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده گردید.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل شاخص های پایداری اجتماعی نشان می دهد که بر خلاف انتظار، بزرگترین مشکل این محله مربوط به ناپایداری اجتماعی به واسطه ضعف در سطح مشارکت حاصل گردیده است. بنابراین از قوی ترین ابزارهای ایجاد زمینه مشارکت در ساکنان محله، افزایش مشارکتهای گروهی محلی و فرهنگی و تفریحی و نظارت انعطاف پذیربر فعالیت های جمعی و گروهی با ایجاد حس اعتماد بین دانشگاه و ساکنان محله است.

    بحث و نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل تاثیرات اجتماعی دانشگاه آزاد بر محله پیرامونی، نشان از آن دارد که دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات در مجموع تاثیرات مثبتی هم بر محله همجوار(محله حصارک) داشته است. براساس مطالعات این تحقیق، تاثیر بر مشارکت اجتماعی در سطح بالا و تاثیر بر پیوستگی اجتماعی در رده بعدی و در نهایت، معماری اجتماعی و پشتیبانی کمترین سطح را داراست که آن را می توان در عدم وجود یک نگرش جامع و همه جانبه از سوی مسیولان دانشگاه نسبت به رابطه دانشگاه و ساختار فضایی، اجتماعی و فرهنگی محله پیرامونی دانست.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، مشارکت، واحد علوم و تحقیقات، محله حصارک تهران
  • هاشم معزز، محمدرضا فتحی*، داوود رمضانی کرمانی صفحات 201-212
    زمینه و هدف

    مدیریت مناسب یک زنجیره تامین، ‎ارزیابی و انتخاب تامین‎کنندگان از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. که می تواند سودآوری سازمان را در بلند مدت تحت تاثیر قرار دهد. این تحقیق با هدف ارایه چارچوبی جهت ارزیابی تامین کنندگان تاب آور انجام گرفته است.

    روش بررسی

    محقق از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با کارشناسان و خبرگان شرکت و تهیه پرسش نامه به شناسایی عوامل موثر در انتخاب تامین کننده تاب آور پرداخته است.در این تحقیق از دو تکنیک فرآیند تحلیل شبکه ای جهت تعیین وزن معیارها و سیستم نسبی فازی جهت رتبه بندی گزینه ها استفاده شده است.

    یافته ها

    معیارها و عوامل تاثیر گذار در انتخاب تامین کننده تاب آور، شامل فاکتورهای اصلی عملکرد، حداقل سازی ریسک، پاسخ گویی، پشتوانه فنی و قدرت می باشد. در این تحقیق با انجام مقایسات زوجی بین عوامل و با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای، وزن این معیارها تعیین گردید. به علاوه تکنیک سیستم نسبی فازی به عنوان یک روش نوین تصمیم گیری چند شاخصه، به منظور رتبه بندی گزینه ها استفاده شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده از روش سیستم نسبی فازی، شرکت الکترونیک خودرو شرق به عنوان بهترین گزینه انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: تامین کننده، تاب آوری، سیستم نسبی فازی، تصمیم گیری چند شاخصه، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • مراد حاجی پور، فرشاد کیوان بهجو*، رامین نقدی، زینب پورقلی، صدیقه غنایی صفحات 213-223
    زمینه و هدف

    احداث جاده در اکوسیستم جنگل موجب تغییر میکروکلیما، رژیم نوری و در نتیجه کاهش رقابت نوری در حریم جاده می شود و  امکان دسترسی به تشعشعات خورشیدی را برای انواع گیاهان فراهم می نماید. بدین ترتیب میزان تراکم و موجودی حجمی گیاهان پیرامون جاده با استقرار گونه های سریع الرشد و نورپسند افزایش یافته و تنوع گونه های گیاهی در اکوسیستم جنگلی تغییر می یابد. هدف این مقاله بررسی شدت تاثیرگذاری بوم شناختی جاده های جنگلی بر تنوع زیستی گونه های چوبی درختی و درختچه ای در منطقه ذیلکی رودبار است.

    روش بررسی

    برای انجام این تحقیق، قسمتی از جاده جنگلی سری 4 زیلکی رود با سن 18 سال که به لحاظ ارتفاع، جهت دامنه، تغییرات شیب و ترکیب گونه ای دارای وضعیت یکنواختی بود، با طول کافی (500 متر) انتخاب و در جاده 6 ترانسکت، به طور یک درمیان به سمت بالا و پایین دامنه و به طول 50 متر و عمود بر آن با استفاده از طناب و قطب نما پیاده گردید. در هر ترانسکت در فواصل 1، 5، 10، 30 و 50 متر، پلات های موازی با جاده و  به ابعاد 2 متر در 10 متر پیاده شد و در داخل هر قطعه نمونه، نوع و تعداد گونه های چوبی درختی و درختچه ای برداشت شد. شاخص تنوع سیمپسون، غنای منهینیک و شاخص یکنواختی پیلو با استفاده از نرم افزار Ecological methodology محاسبه شدند. برای مقایسه پارامترهای مربوط به تنوع زیستی گونه های چوبی درختی و درختچه ای، بعد از بررسی نرمال بودن داده ها، از آزمون t جفتی استفاده شد و برای تعیین معنی دار بودن و یا مقایسه اختلاف میانگین ها در قطعات نمونه در فاصله های مختلف از جاده، از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مقایسه میانگین دانکن استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که تفاوت آماری معناداری از نظر شاخص تنوع سیمپسون، غنای منهینیک و شاخص یکنواختی پیلو بین جنگل حاشیه پایین دست جاده و بالا دست آن (تا عمق 50 متر جنگل) وجود ندارد. اما اختلاف معنی داری از نظر غنای گونه های چوبی بین فواصل مختلف پایین دست و همچنین بالا دست جاده در سطح احتمال 95 درصد وجود دارد. همچنین، بیش ترین غنای گونه ای در پایین و بالا دست جاده، به ترتیب مربوط به فاصله 5 و 1 متری از لبه جاده بود.

    بحث و نتیجه گیری:

     از آنجا که جاده ها، مسیرهای دست یابی به اکوسیستم های جنگلی برای انسان و برای گونه های گیاهی و جانوری مهاجم محسوب می شود، مطالعات بوم شناسی جاده برای پایش و کنترل تاثیر جاده های جنگلی بر تنوع زیستی بسیار مهم و ارزشمند است، بنابراین آگاهی از شرایط فلوری و ادافیکی منطقه تحت مدیریت و بررسی مسیرهای جاده جنگلی به منظور به حداقل رساندن خسارات وارده به پوشش گیاهی و خاک ضروری میباشد.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، اکوسیستم جنگلی، غنای گونه های چوبی، بالادست و پایین دست جاده، جنگل ذیلکی رودبار
  • حامد امینی، رئوف مصطفی زاده*، محمد احمدی صفحات 225-240
    زمینه و هدف

    بارش یکی از عناصر اصلی وضعیت آب و هوایی هر منطقه به شمار می رود. یکی از ویژگی های مناطق خشک و نیمه خشک، کمی بارش همراه با نوسانات زیاد است. از این رو، تغییر در الگوهای بارش، ازجمله تغییرات مکانی و زمانی بارش، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. الگوهای توزیع زمانی بارش، چگونگی بارندگی را طی زمان تعیین می کنند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تغییرات مکانی و زمانی شاخص های تغییرپذیری بارش در ایستگاه های باران سنجی استان اردبیل می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه برای تعیین تغییرپذیری بارش از بارش ماهانه ایستگاه های باران سنجی با دوره آماری 24 ساله از سال آبی 1368 تا 1392 (بر اساس آمار موجود) واقع در آبخیزهای استان اردبیل استفاده شده است. جهت محاسبه کمی تغییر پذیری بارش در ایستگاه های مورد مطالعه استان از شاخص های شانون، سیمپسون، تغییرپذیری (Index of Variability)، تغییرپذیری بارش یا RVI، شاخص مکین تاش، برگر-پارکر، ناهنجاری بارش یاRAI  استفاده شد که بعد از محاسبه شاخص های مذکور، تغییرات مکانی شاخص های محاسباتی در ایستگاه های مورد مطالعه با استفاده از روش های درون یابی و روش وزن دهی عکس فاصله در نرم افزار  ArcMapانجام شد و هم چنین برای تعیین تغییرات زمانی مقادیر شاخص های تغییرپذیری بارش، از روش ناپارامتری من-کندال استفاده شده است.

    یافته ها:

     با توجه به نتایج درون یابی شاخص های مذکور، تغییرات مکانی مقادیر شاخص های سیمپسون، Index of Variability، مک اینتاش و شاخص برگر-پارکر به گونه ای است که شباهت بالایی را نسبت به هم نشان می دهند که مطابق آ ن ها مقادیر بالای تغییرات، در بخش های شرقی شامل ایستگاه های آلادیزگه، نمین، نیارق، آبی بیگلو و خوش آباد و بخش شمالی استان مشاهده می شود و برای بررسی معنی داری شاخص ها از آزمون من-کندال با استفاده از نرم افزار Maksense استفاده شد.

    نتیجه گیری:

     در مجموع می توان گفت بخش هایی از استان در مجاورت با استان های گیلان و آذربایجان شرقی به دلیل تاثیرپذیری از توده های هوا و بارش های جبهه خزری و مدیترانه ای، دارای تغییرپذیری بیش تری در مقادیر بارش هستند. هم چنین نتایج آزمون روند، بیان گر افزایش معنی داری شاخص های تغییرپذیری بارش است که می تواند به تغییر الگوی توزیع فصلی مقادیر بارش در ماه های مختلف منجر گردد و نتایج مذکور در خصوص اکثر شاخص های مورد مطالعه رفتار مشابهی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آزمون من-کندال، تغییرات مکانی و زمانی بارش، درون یابی، شاخص شانون، شاخص های تغییرپذیری بارش
  • پریسا فرهادی*، علیرضا ایلدرمی، میرمهرداد میرسنجری صفحات 240-251
    زمینه و هدف

    اطلاع ازشرایط اکولوژی حاکم بر منطقه جهت دستیابی به توسعه پایدار و کاهش روند تخریب روزافزون منابع طبیعی و محیط زیست ضروری است. شاخص ردپای بوم شناختی، به عنوان روشی برای اندازه گیری سطوح پایداری مورد توجه بسیاری است. در این مطالعه با استفاده از شاخص ردپای بوم شناختی اکوسیستم شهری همدان در سال 1393 مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این پژوهش ردپای بوم شناختی مصرفی در دو بخش مصرف و تولید شهر مورد ارزیابی قرار گرفت. ردپای بوم شناختی بخش مصرف در هر کدام از چهار منطقه شهری برآورد و با استفاده از نرم افزار SPSS اختلاف معنی دار بین مناطق مشخص شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سرانه ی ردپای بوم شناختی در بخش مصرف شامل بخش های مسکن، حمل و نقل، خدمات، کالا و غذا، 13/0 هکتار جهانی است. بیشترین ردپای بوم شناختی در این بخش، ردپای حمل و نقل با 39/49980 هکتار جهانی و کمترین ردپا در این بخش ردپای غذا با 41/386 هکتار جهانی، ظرفیت زیستی شهر59/0 هکتار جهانی بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان دهنده این است که ردپای بوم شناختی بخش مصرف سبب ناپایداری اکوسیستم شهری نمی شود و با ایجاد مازاد اکولوژیکی در این بخش شهر همدان به عنوان طلبکار اکولوژی معرفی می شود. که نشاندهنده ی تقاضای کمتر از عرضه در این بخش است همچنین بین ردپای بوم شناختی مصرفی بخش مصرف در چهار منطقه شهری تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین در بخش تولید کمبود اکولوژی حاصل شد که نشاندهنده مصرف بیش از ظرفیت زیستی اکوسیستم است و سبب برهم زدن پایداری اکولوژیکی اکوسیستم شد.

    کلیدواژگان: کمبود اکولوژیکی، پایداری بوم شناختی، عرضه و تقاضا، هکتار جهانی، شهر همدان
  • بهناز مشایخی، کامبیز هژبر کیانی*، فرزانه خلیلی، فرید عسگری صفحات 253-266
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین ارکان توسعه پایدار، حفاظت موثر از محیط زیست و مصرف بهینه منابع طبیعی است. بهره وری سبز یک استراتژی برای افزایش بهره وری و عملکرد زیست محیطی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی است. انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات  باعث شده است تمامی کشورها از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، امنیت، اشتغال، بهداشت، محیط زیست و بسیاری از متغیرهای کلان دیگر تحت تاثیر شدید این فناوری قرار گیرند، به طوری که امروزه این فناوری به نیروی محرکه اصلی اقتصاد جهان و توسعه پایدار تبدیل شده است. لیکن با توجه به اهمیت و تاثیرگذاری سرمایه گذاری مستیقم خارجی و فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهره وری سبز در این مقاله با استفاده از آزمون همجمعی جوهانسون- جوسیلیوس رابطه علی سرمایه گذاری مستقیم خارجی و فناوری اطلاعات و ارتباطات و شاخص    بهره وری سبز در ایران  مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر بهره وری سبز در ایران با استفاده از آزمون همجمعی جوهانسون- جوسیلوس  در بازه زمانی 1392-1359 مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته ها نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار شاخص فناوری اطلاعات و ارتباطات و تاثیر منفی و معنی دار سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر شاخص بهره وری سبز در ایران است. همچنین الگوی تصحیح خطای برداری نشان دهنده آهسته بودن روند تعدیل به سمت تعادل است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش و با توجه به تاثیر منفی و معنی دار سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر بهره وری سبز که این تاثیر می تواند در اثر افزایش آلودگی باشد، پیشنهاد می شود با اتخاذ سیاست های لازم برای کاهش اثرات مخرب سرمایه گذاری مستقیم خارجی از جمله جایگزین کردن انرژی های سبز، زمینه افزایش بهره وری سبز را فراهم ساخت.همچنین پیشنهاد می شود با وضع قوانین و استانداردهای زیست محیطی ورود سرمایه گذاری های مستقیم خارجی با آلودگی زیست محیطی کمتر صورت پذیرد. تاثیر شاخص فناوری اطلاعات و ارتباطات بر شاخص بهره وری سبز در کشور ایران مثبت و معنادار بوده، لذا به یقین می توان گفت جهت اجرای فرآیند بهبود مستمر و موثر بهره وری سبز، استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان راهکاری جهت نهادینه کردن بهره وری سبز ضروری می باشد. همچنین پیشنهاد می شود جهت ساخت و اجرایی کردن مفهوم بهره وری سبز معیارهایی مشخص شوند که الگوهای کیفی رشد و توسعه اقتصادی را به طور کامل در برگیرند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهره وری سبز، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، توسعه پایدار، الگوی تصحیح خطای برداری
|
  • Ebrahim Kheyri, Maryam Morovati *, Akram Neshat, Gholamreza Siahati Pages 1-16
    Background and Purpose

    The protected area can provide broad areas for tourism industry development which be available to planners, executive and local people. In this research, the tourism potential of Oshtrankouh protected area and the appropriate strategies for tourism development have been addressed.

    Methods and Materials:

     Strengths, weaknesses, opportunities and threats were identified using the SWOT model, after field visits, interviews with experts and local communities, and distributed between experts, environmentalists and tourists in the form of a questionnaire. Then, weighing and prioritizing criteria and sub criteria were carried out by the AHP matrix to provide strategies for tourism development.

    Results

    Strengths with a weight score of 0.313, weaknesses with a score of 0.376, opportunities with a weight of 0.148 and threats with a weight score of 0.163 were identified. To determine the strategies, the defensive strategy with a score of 0.539 with the highest score and review strategy, diversity strategy and aggressive strategy were ranked in the order, respectively.

    Discussion and Conclusion

      The current status of the tourism in Oshtaranku Protected area is not proportional to its potential and capabilities and planning sustainable tourism is essential for real protection of the region.

    Keywords: Potential, Strategic Plan, Tourism, AHP, SWOT
  • Farzad Arjomandi Rad *, Jila Talat Mehrabad, Rana Khalilnezhad Pages 17-27
    Background and Objectives

    Among the various types of contaminations, dyes have complicated structure and they are usually toxic and resistant to the biological treatment which enter into environment by industrial waste streams. The aim of this study was the removal of C.I. Acid Red 27dye by photocatalytic processes.

    Materials and Methods

    In the present study, Cu, Mg/TiO2 nanoparticle was synthesized using sol gel technique. The physicochemical properties were characterized by X-ray diffraction (XRD), transmission electron microscopy (TEM), diffuse reflectance spectroscopy (DRS), scanning electron microscopy (SEM), and energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX) techniques.

    Findings

    The XRD data showed anatase and rutile crystalline phase in catalysts, indicating that Cu and Mg co-doping did not influence the crystal patterns of TiO2. Also, the DRS results indicated that the band gap of co-doped photo catalyst was smaller than that of the monometallic and un-doped TiO2 and there was a shift in the absorption band towards the visible light region.

    Discussion and Conclusion

    The photocatalytic efficiency of the synthesized catalysts was evaluated by degradation of C.I. Acid Red 27under visible light irradiation. The results showed that co-doping of the Cu and Mg can significantly improve the photocatalytic activity of the prepared photo catalysts. The results showed that Cu (0.1 wt.%), Mg (0.06 wt.%) co-doped TiO2 with optimum calcination temperature 450 °C had the highest photo activity among all samples under visible light. Additionally, the effect of influential parameters, such as doping content, photo catalyst dosage, initial dye concentration, initial pH and calcination temperature were studied.

    Keywords: Photo Catalyst Activity, sol gel, C.I. Acid Red 27, Nano-particles, co-doping
  • Monireh Ahani, Reza Arjmandi *, Hasan Hoveidi, Jamal Ghoddousi, MohammadReza Miri Lavasani Pages 27-40
    Background and Purpose

    In recent years, a variety of models have been used to evaluate the waste management systems in Tehran in order to select the best waste management options. But the problem of the final disposal of waste in Tehran is still one of the issues related to the environmental management of the metropolis. The purpose of this study is to provide one model for allocating optimal annual quantities of waste to waste management subsystems of Tehran in order to achieve the highest efficiency, reduce costs and increase system revenue.

    Materials and Methods

    In this research, first by referring to the Arad Kooh complex in Tehran and interviewing with experts and using the information recorded in this complex, the required data was collected. Then, an optimal model proposed for allocating optimal annual amount of municipal waste with considering all of limitations to 5 sub-systems of recycling, aerobic compost, anaerobic digestion, incinerator , landfill using genetic algorithm improved by fuzzy logic with the aim of reducing the total cost of the municipal waste management system in the MATLAB environment and its results were analyzed.

    Findings

    The significant results showed with increasing capacity the subsystems with lower cost and more profitability, the system will not necessarily seek to be optimized and optimal amount of waste allocated to each of the subsystems such as recycling, aerobic compost, anaerobic digestion, incinerator and landfill were estimated about 750,000, 960000, 182000, 325000, 780000 tons in each year, respectively.

    Discussion and Conclusion

    According to the results of the optimal model proposed in this study, it is necessary to carefully follow the flow and optimal allocation of waste from the annual production of Tehran to each of the following subsystems: recycling, aerobic compost, anaerobic digestion, incinerator and landfill in order to achieve the high annual efficiency for municipal solid waste management system in Tehran city.

    Keywords: Genetic algorithm, Optimal Model, Municipal Solid Waste Management, Fuzzy Logic, Cost
  • Mahbubeh Pourahmadi, Mohammadali Khanmohamadi *, Farhang Mozafar Pages 41-53
    Background and Objective

    Discomfort glare is a common issue in modern building. Glare not only has negative effect on the comfort of occupant but also increases energy consumption in the building. However, still there isn't a robust glare metric, especially about daylighting. Many existing glare indices including DGP (Daylight Glare Probability), DGI (Daylight Glare Index), UGR (Unified Glare Rating), VCP (Visual Comfort Probability), and CGI (CIE Glare Index) focus on evaluating perceived degree of glare intensity.

    Method

    This paper provides recommendations to determine discomfort glare in daylight space based on simulation and questionnaire in Iran and compares five different glare indices. The metrics analyzed are Daylight Glare Index, CIE Glare Index, Visual Comfort Probability, Unified Glare Rating, and Daylight Glare Probability. For assessing these indices, a questionnaire was developed and by reviewing the simulation results and the questionnaire, it was determined which criteria is more applicable under different circumstances.

    Findings

    It is found that DGP yields the most plausible results. UGR has the highest rate for assessing perceptible glare, DGI has acceptable accuracy for assessing imperceptible glare and the best performance of CGI is in intolerable glare scenes. VCP has the least degree of accuracy in each stage. VCP is not suitable for use in calculations of daylight glare.

    Discussion and Conclusion

    Evaluating visual criteria with considering at subject evaluation shows that DGP is the best Index in different level of glare.

    Keywords: Discomfort Glare, Daylighting, Glare Indices, visual comfort
  • Keivan Shayesteh *, Pourya Abbasi, Vahid Vahid Fard, Mehdi Hosseini Pages 53-63
    Background and Objective
    In the waste from the cold treatment process in zinc production plants, there is about 40 to 50% of zinc and other harmful heavy metals such as cadmium and nickel. Cadmium and nickel are among the heavy metals that are harmful to human health in high concentrations. Removal of bio-pollutants from these wastes is one of the concerns of the zinc industry. The purpose of this study is to remove nickel and cadmium as impurities in the zinc production process by cementation method.
    Methodology
    The procedure consists of three steps: cold purification cake leaching, impurity purification and electrolysis. The cake is first liquefied with sulfuric acid and the resulting solution contains zinc ions along with nickel and cadmium impurities. Optimal conditions for the removal of impurities were obtained by the surface response method (RSM), then the filtration process was performed by the cementation method and the impurities were removed and finally the solution was electrolyzed to produce zinc. Using Design Expert (DOE) test design software, the parameters affecting the filtration process such as temperature, zinc powder concentration, retention time and additive concentration were investigated.
    Findings
    It was found that most influences related to contact time, temperature, zinc powder amount and additive concentration, respectively. So, optimum conditions for removal of nickel and cadmium containing temperature of 85 centigrade, concentration of 6.63 mg L-1 of zinc powder, contact time of 100 min and concentration of 10.29 mg L-1 for additive were obtained. At these conditions, impurities amounts were reached to the allowed limit for electrolysis and zinc in the cake was recovery.
    Conclusions
    Using cementation method by removing impurities and then recovering zinc, in addition to solving some of the environmental problems caused by the cake, the recovery of these metals is of great economic importance.
    Keywords: Cold-purification, Removal of Nickel- Cadmium, Zinc production process, Cementation
  • Akbar Ghavidel, Sumayyah Naji Rad *, HosseinAli Alikhani Pages 65-76
    Background and Objective

    Bioremediation is an approach that exploits the ability of microorganisms to increase the rate and extent of degradation of pollutants and thereby removing pollutants from the environment. The moisture content and temperature are of the main environmental factors affecting growth and activity of microorganisms and accordingly affecting the efficiency of organic pollutant biodegradation.

    Method

    To study the effect of these two factors a factorial experiment was carried out as completely randomized design with three replications. The factors were moisture in three levels (30%, 55% and 80% of Field Capacity), temperature in three levels (25, 30 and 35 degrees of Celsius) and inoculation with bacteria in two levels (with and without inoculation by Pseudomonas putida) which were triplicated.

    Findings

    The results showed that highest biodegradation rate was observed in the treatment with the moisture content of 55% F.C, temperature of 30 degrees of Celsius and inoculation with Pseudomonas putida which was 92.8% and the lowest biodegradation rate was observed in the treatment with the moisture of 30% F.C, temperature of 30 degrees of Celsius and without inoculation which was 42.3%.

    Discussion and Conclusion

    These results shows that the optimization of the environmental conditions in bioremediation process may lead to 50.5% increase in the efficiency of removal.

    Keywords: Crude Oil Contamination, Bioremediation, Environmental Conditions, Pseudomonas Putida
  • Siamand Maroofi, Qader Bayzidi * Pages 77-93
    Background and Purpose

    The type of activities and social events and the potency of places in attracting individuals and groups is the most important factor in the mobility of urban spaces. The new park family in Mahabad called (family park), in addition to  bing expensive construction and having a suitable location and potential, has not been able to adequately provide the attraction and presence of citizens to space. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the study space in terms of activity and explains the most important components of Godard's effect on improving the status of the activities in the studied space.

    Methods

    The present research is descriptive-analytic. The method of data collection in this research is documentary and field study. Using the distribution of questionnaires and imaging, space assessment and identification of factors influencing the upgrading of the space activities, have been measured. Also SPSS software has been used for Cronbach's Alpha, KMO, Bartlett, T test and multiple linear regressions analysis.

    Results

    The amount of Cronbach's Alpha and KMO tests are higher than 0.7, as well as the significance level of Bartlett's test, was less than 0.05, indicating the reliability and internal and structural validity of the distributed questionnaire. Also, the results of T test exam showed that the urban space studied in terms of space users in all of the activity components has been evaluated at a level below the average (weak). The results of multiple linear regression tests revealed that existence of various and different activities for different groups with an effect level of 0.274 and availability of leisure activities and activities with the effect of 0.248 and the most important and most relevant component for enhancing the activity status are the studied space.

    Conclusion

    Establishing urban spaces such as family Park in Mahabad city, without any attention to the activity aspects, especially based on the wishes of different groups of users of space only as a debris usage and lacking in charm and efficiency for the citizens. Therefore, the present study has been able to identify the weaknesses in order to organize space, as well as the most important factors affecting the activity enhancement of space.

    Keywords: Activities, PUBLIC SPACES, Activities components, Family Park
  • Seyedeh Malihe Hoseini *, Somayeh Namrodi, AMIR Sayadshirazi, Annalisa Zaccaroni Pages 93-102
    Backgrounds & Objectives

    Nowadays, the entry of effluents containing heavy metals, which are mostly the result of industrial activities, into the ecosystem of aquatic organisms and, consequently, the accumulation of these metals in the body of aquatic animals is a major concern which is aquatic life and biodiversity of aquatic ecosystems affects. The Caspian Sea is one of the most important aquatic ecosystems that the entry of various pollutants has caused serious damage to these ecosystems. The Caspian seal, the only mammal in the Caspian Sea, is endangered. The aim of this study was to measure cadmium in some Caspian seal tissues on the southeastern shores of the Caspian Sea.

    Method

    In the present study, ten corpses of Caspian seals were collected and inseminated from the coast of the Caspian Sea. Liver, kidney and fat samples were digested to measure cadmium content. The concentration of cadmium was measured by a mass spectrometer machine.

    Findings

    The highest concentration of cadmium in kidney tissues was 13.59±0.73 μg / kg which higher than the liver with mean of 1.6±0.16 μg / kg and greater than mean of 0.07±0.02 fat. The concentration of cadmium in male and female tissues was investigated and there was no significant relationship between cadmium metal concentration and sex of seals. The presence of significant amounts of cadmium in 90% of the samples shows the high pollution of the Caspian Sea with heavy metals, including cadmium metal, which is even toxic at very low levels.

    Discussion and Conclusion

    Considering the significant decrease in the population of the Caspian seals in recent years and the persistence of heavy metals, the use of these toxic metals in the industry has to be reduced, as well as the sources of the input of these pollutants to the Caspian Sea to prevent the entry of these toxic metals into the Caspian Sea or before filtration proceed. This will reduce the pollution of the Caspian Sea and helps the health of the aquatic environment.

    Keywords: Caspian Sea, Caspian Seals, Pollution, Cadmium, Heavy metal
  • Esmaeil Abbasi *, Hana Etemadi Pages 103-114
    Background and Objectives

    Implementation of numerical models of atmosphere with high resolution is one of the best tools to investigate the atmosphere at the time of occurrence of extreme phenomena. The present study has conducted to survey a numerical modeling of the atmospheric phenomenon which generated a water logging in Persian Gulf coastal area that occurred on March 19, 2017.

    Method

    The WRF numerical model (version of 3.8.1) with the ARW dynamic core was used in this research. The WRF model are used to provide a dynamical downscaling and modeling in a selected domain with a central latitude of the 27° and 30 N and longitude 51° and 30׳ E in a 10 Km resolution.

    Results

    The results showed that atmospheric variables modeling outputs in the study site were nearly equal to observed station data especially in dry temperature and pressure climatic variables. Also, the maps and diagram which is produced by model, indicated that a supercell thunderstorm has occurred which is caused the severe explosions occurring on the sea surface near the coast of Bandar Dayyer and eventually causing four waves and water logging on these coasts.

    Discussion and Conclusion

    Based on the results of the model outputs, the main cause of this flood event was the occurrence of a supercell thunderstorms on the Persian Gulf near the coast of Bandar Dayyer.

    Keywords: the WRF Model, Thunder Storm, Down bursts, Bandar Dayyer
  • Shirin Shirazian, Mohammad Shahpari * Pages 115-127

    The context and purpose of laws and regulations has always been one of the most important and effective tools of governments to preserve the fundamental values ​​of society; Thus, since the 1972 Stockholm Conference, environmental values ​​have been defined as one of the fundamental values ​​of human society. All countries are required to develop safeguards to protect the environment. One of the important components of the environment is vegetation, which is known in cities as urban green space. In Iran, several environmental laws have been developed at various levels, including legal, criminal, administrative and regulations. Therefore, laws and regulations are set and developed as tools of urban decision-making structure in order to protect and preserve these spaces in order to achieve the goals of urban sustainability and environmental justice. The research method in this article is descriptive-analytical which has been tried to collect laws, regulations related to the preservation and development of urban green space and also to identify challenges, gaps and shortcomings in the implementation and legal maintenance and development of urban green spaces and its privacy, take action. One of the most important laws in the field of urban green space is the bill on protection and expansion of green space in cities (approved in 1980) and the law amending the law on protection and expansion of green space in cities (approved in 2009). In order to preserve and develop urban green spaces, these laws have resorted to some legal and more criminal enforcement guarantees. The results of this study indicate that the laws and regulations related to green space in Iran are old and have many gaps and criticisms and in some cases it seems that it cannot meet the support needs as well as the development and maintenance of urban green space.

    Keywords: Environmental rights, urban green space, Legal, Criminal Guarantees
  • Mehran Bijari, Zohrah Alimohammadi, Habibilah Younesi *, Nader Bahramifar Pages 129-143
    Background and Purpose

    Reactive dyes are the most commonly used dyes in textile industry. During the dyeing process about 60 to 70 percent of consumer dye is fixed on the fibers. So about 10-15 % of consumed reactive dyes enters into the wastewater and causes environmental problems. The aim of this study was to remove Reactive Blue 19 and Reactive Red 198 dyes using activated carbon made from waste of tree pruning grapes in a batch system.

    Materials and Methods

    In this study, activated carbon were synthesized with phosphoric acid in a ratio of 1: 2 at 400 C °. Also the optimum conditions for maximum adsorption of reactive Blue 19 and Red 198 dyes was determined (pH=2, adsorption dose= 0.05 g/l, dye concentration = 300 mg/l, temperature = 60°C, solution volume = 200 mL and contact time= 120 min).

    Finding

    Batch adsorption results showed that activated carbon sample with a surface area 1950 m2/g and total pore volume 1.588 cm3/g and 51 percent pore size distribution in the range of micro-hole with the maximum adsorption capacity 1154 mg/g for Reactive Blue19 and 431 mg/g for Reactive Red 198 (In optimum condition) has great potential for the removal of dyes. Experimental data for Reactive Blue 19 are more compliance with Freundlich model and experimental data for Reactive Red 198 are more compliance with Langmuir model. Adsorption of dyes also be followed pseudo-second-order kinetic model.

    Discussion and Conclusion

    The study showed activated carbon produced from annual pruning vineyards waste has high potential in the treatment of textile wastewater

    Keywords: Reactive blue 19 dye, Reactive Red 198 dye, Activated Carbon, Grape wood, Batch Syste
  • Malihe Erfani *, Afshin Danehkar, Abdolrassoul Salmanmahiny, Vahid Etemad Pages 145-158
    Introduction

    Knowledge of distribution patterns and maintenance mechanisms of biodiversity along environmental and disturbance gradients is essential to develop biodiversity conservation strategies. In this study, modeling of beta diversity construct was performed at Kheyrud forests of Noshahr.

    Material and Methods

    Modeling of beta diversity was conducted using 7 indicators for disturbance construct, 4 indicators for environmental heterogeneity, 10 indicators for soil, and 5 indicators for land cover and crown percent construct. All species of vascular plants at 100 plots and 6 homogeneous zones were recorded along disturbance gradients in cluster sampling. Beta diversity indices were calculated for each cluster and with other indicators of constructs were entered in structural equation modeling.

    Results

    Results showed that the remaining indicators in the model were able to explain the variation in beta diversity (R2= 0.761). The predictive relevance of the model for the beta diversity construct was very large (Q2= 0.422).

    Discussion and Conclusions

    The most important disturbance indicators were area accessibility, number of management plans for harvest, reverse of the years since last harvest, number of grazing days per year and livestock density per hectare, respectively. Effective soil indicators for beta diversity were soil organic matter content, nitrogen and percentage of calcium carbonate of the soil, effective bulk density and soil potassium levels, respectively. Canopy cover and litter cover had negative influence on beta diversity. Environmental heterogeneity had a significant moderator role in reduction of disturbance influence on beta diversity. Because of the scale of disturbance and environmental heterogeneity, beta diversity is useful for comparing communities.

    Keywords: Species diversity, beta diversity, Disturbance, environmental heterogeneity, Modeling
  • Zahra Ghorbani, Ali Shahidi, Mohsen Ahmadee *, Atefeh Sayadi Pages 159-172
    Background

    Groundwater is the most important water sources in arid and semi-arid regions. Due to its nature, it is difficult to decide about groundwater quality at each part of a basin. Regarding to this, new techniques like multi criteria decision making and fuzzy methods has been used. This research was conducted to zone Birjand groundwater quality by using ANP and FANP methods. 

    Material and Methods

    Birjand plain located at the east of Iran with latitude between 32˚ 30’-33˚ 00’ and longitude between 58˚ 45’-59˚ 41’. In this study, the parameters: Mg2+, Ca2+, SO42-, Cl1-, total dissolved solids (TDS), pH and total hardness (TH) for 18 wells and 9 aqueducts were collected.

    Results

      The results indicated that Cl1-, Mg2+ and pH had the most effective on groundwater quality so that these parameters showed the effectiveness as 17.2, 16.1 and 15.9%, respectively. Results of zoning and fuzzy showed that southeast had more quality rather than other regions. Concentrations of mentioned parameters were high in southwest. ANP result revealed that very good, good, moderate, semi inappropriate, inappropriate and bad quality regions were as 5.25, 10.56, 54.52, 15.89, 10.57 and 3.18%, respectively. These parts according to FANP result were 5.97, 22.01, 28.85, 30.16, 9.54 and 3.47%, respectively.

    Conclusion

    Since FANP assumed uncertainty and spatiality, the area of moderate and semi inappropriate regions were closer in this method compare to ANP. Regarding to the results, it is recommended to dig more wells in east of Birjand basin for achieving better groundwater quality.

    Keywords: Fuzzy Analytical Network Process, groundwater quality, Birjand Plain
  • Fariba Nemati, Hossein Torabi Golsefidi *, AmirMohammad Naji Pages 171-186
    Background and objective

    Organocalys are modified by cationic surfactant on surface and between layers of natural or synthesis clays and widely are used. The objective of this study were comparison of absorption efficiency and release of nitrate in aqueous solutions by modified Iranian natural zeolite-clinoptilolite (Semnan) and synthesis zeolite of Fluka-96096.

    Material and Methods

    The Iranian and Fluka-96096 micro-zeolite (clinoptilolite) was separated by centrifuge method. The micro-zeolites were first modified by hexa-decyltrimethyl-ammonium (HDTMA), a cationic surfactant. Structure and morphology of zeolites were determined XRD, SEM, EDX and AFM. In this study, adsorption efficiency in initial concentrations of nitrate by modified zeolite with surfactant loading of 100 and 200% external cation exchange capacity (ECEC) was investigated in a completely randomized factorial design. The nitrate release as affected by time at 4 and 14 mM of nitrate in surfactant loading 200% ECEC were also evaluated.

    Results

    The results showed that absorption efficiency of nitrate by Fluka micro-organozeolite with surfactant loading of 200% ECEC in 3, 6, 20 and 30 mM nitrate were 77, 63, 48, 37 and 30% respectively, whereas, by Iranian micro-organ zeolite were 75, 67, 54, 50 and 33% respectively and no significant together (p≤0.01). The mean of nitrate release were 31 to 21%, in Iranian micro-organ zeolite, whereas for Fluka micro-organ zeolite were 17 to 34%.

    Discussion and Conclusion

    The adsorption efficiency of nitrate was significant by initial nitrate concentration and surfactant’s level. The best adsorption efficiency of nitrate occurred at 200% of ECEC. The results of this research showed that the micro-organ zeolite of Fluka-96096 not only is not better than Iranian micro-zeolite, but also, Iranian micro-organ zeolite have been better for nitrate absorption and release in some cases.

    Keywords: Organ Zeolite, External Cation exchange Capacity of Zeolite, Clay
  • Amir Sanaee *, Farah Habib, Iraj Etesam Pages 187-200
    Background and Aims

     Universities play a significant role in sustainable development in various aspects, especially sustainable local social development. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effects of a neighboring university on the social sustainability of the neighborhood using participation indicators.

    Material and Methods

     This research was conducted by survey method with the help of a researcher-made questionnaire with 29 items that the respondents of the questionnaire are residents of 18-75 years of Hesarak neighborhood. The statistical population of this study, the residents of the neighborhood, was estimated at about 7090 people, of which 400 people were collected as a statistical sample with required information in year 2018. The validity of the questions was assessed by calculating Cronbach''s alpha coefficient and one-way t-test was used to analyze the questionnaires and finally Friedman ranking test was used to weigh the research indicators.

    Findings

     The analysis of social sustainability indicators shows that, contrary to expectations, the biggest problem of this neighborhood is related to social instability due to weakness in the level of participation. Therefore, one of the strongest tools to create participation in the neighborhood is to increase local, cultural and recreational group participation and flexible monitoring of group and group activities by creating a sense of trust between the university and neighborhood residents.

    Discussion and Conclusion

     The analysis of the social effects of Azad University on the surrounding neighborhood indicates that the Azad University of Science and Research has had positive effects on the neighborhood (Hesarak neighborhood). According to the studies of this research, the effect on social participation at a high level and the effect on social cohesion in the next category and finally, ‌ social architecture and support has the lowest level, which can be in the absence of a comprehensive approach. University officials considered the relationship between the university and the spatial, social and cultural structure of the surrounding neighborhood.

    Keywords: Social sustainability, participation, Islamic Azad University of Science, Research, Hesarak Neighborhood, Tehran
  • Hashem Moazzez, MohammadReza Fathi *, Davood Ramezani Kermani Pages 201-212
    Background and Objective

    Proper management of a supply chain, assessment and selection of suppliers is an important task which can affect the profitability of organization in the long time. The purpose of this research is to provide a framework for assessing Resilient Suppliers.

    Material and Methods

    Researcher through literature review and interviews with experts of Company and preparing a questionnaire to identify the factors affect to Resilient Suppliers. In this study, two ANP techniques to determine the weighting of criteria and Fuzzy Ratio System method for ranking alternatives are used.

    Results

    The criteria and factors that influence the selection of resilient suppliers include the main factors of performance, minimization of risk, responsiveness, Technical support and power. In this study paired comparisons carried out by ANP. In addition, Fuzzy Ratio System as a new method of fuzzy multi-criteria decision-making, in order to rank the options is used.

    Conclusion

    According to the results of Fuzzy Ratio System, S2 has been chosen as the best option.

    Keywords: Supplier, Resilient, Fuzzy Ratio System, MADM, ANP
  • Morad Hajipour, Farshad Keivan Behjou *, Ramin Naghdi, Zeinab Pourgholi, Sedighe Ghanaei Pages 213-223
    Background and Objective

    Road construction in forest ecosystems cause the microclimate, light regime to be changed and thus reduce light competition adjacent to the roads that provide the access to solar radiation for a variety of the plants. So the density and stock of plants around the road is increased by fast-growing and shade intolerant species which changes the diversity of plant species in the forest ecosystem. The aim of this study is to evaluate the ecological effect of forest roads on wooden tree and shrub species in Zilakyrood region of Roodbar.

    Material and Methods

    In this study, a part of forest roads in Series 4 of Zilakirood at the age of 18 was selected in terms of homogeneity of height, aspect and slope changes and species composition status with sufficient length (500 m). In this road, 6 transects were designed and  parallel plots were implemented at intervals of 1, 5, 10, 30 and 50 meters, with dimensions of 2 in 10 meters. The number and type of wooden tree and shrub species were sampled. Diversity index of Simpson, richness index of Menhinic and evenness index of Pilow were calculated using Ecological methodology software. To compare the parameters of species biodiversity, after normalization of data, paired t-test was used and to determine whether the differences in sample plots are significant or not, ANOVA and Duncan test was used.

    Findings

    The results of this study showed that a there is no significant difference between downstream and upstream edge of the forest roads in terms of Simpson diversity index, Menhinic richness and evenness Pilow indices (to a depth of 50 m in Forest). But there is a significant difference in terms of wood species richness in plots between various distances of downstream and upstream of roads in the study area at 95% probability. Also, the highest species richness was at the downstream and upstream of roads, respectively at the distance of 5 and 1 meter from the edge of the road.

    Discussion and Conclusions

    Since the roads as the access routes to forest ecosystems are important both for humans and invasive plant species, road ecology studies is very important and valuable to monitor and control the impact of forest roads on biodiversity. So, the knowledge about the flora and edaphic conditions is essential to minimize the damage to vegetation and soil in the region influenced by forest roads.

    Keywords: Biodiversity, Forest Roads, richness, upstream, downstream, Zilky Forest
  • Hamed Amini, Raoof Mostafazadeh *, Mohammad Ahmadi Pages 225-240
    Background and Objective

    The rainfall is one of the main elements of the climate in each region. One of the characteristics of arid and semi-arid regions is a low rainfall with high fluctuations. Hence, changes in rainfall patterns, including spatial and temporal changes in rainfall, are of particular importance. The patterns of rainfall distribution, determine the rainfall during the time. The purpose of the present study was to investigate spatial and temporal changes of rainfall variability indices in the gauge stations of Ardabil province.

    Material and Methods

    In this study to determine the rainfall variability from the monthly rainfall with a 24-year period from the year of 1989 to 2013 (based on current statistics) in the watersheds of Ardabil province has been used. In order to calculate the quantitative variability of rainfall in the studied stations, Shannon, Simpson, Index of variability, rainfall variability index (RVI), MCIntosh, Berger-Parker, Rainfall anomaly Index (RAI) were used. After calculating these indices, the spatial variations of the indices at the studied stations were performed using the interpolation methods and the Inverse Distance Weighting method in the Arc Map software, and also the non-parametric Mann-Kendall method was used to determine the temporal variation of the values ​​of rainfall variability indices.

    Findings

    According to the results of the interpolation of these indices, the spatial variations of the Simpson, Index of Variability, McIntosh and the Berger-Parker indices are similar to the one in which the high variation values ​​in the eastern regions include stations of Aladizgeh, Namin, Niaraq, Abi Beiglu and Khosh Abad and the northern part of the province are observed.

    Discussion and Conclusion

    In general, it can be said that regions of the province, in the proximity of the provinces of Gilan and East Azerbaijan, have more variability in rainfall values due to the impact of the air masses and rainfall of the Caspian and Mediterranean fronts. Also, the results of the trend test indicated a significant increase in rainfall variability indices that could lead to a change in the seasonal distribution pattern of rainfall values ​​in different months and the results show similar behavior in most of the indices.

    Keywords: Man-Kendal test, Spatial, temporal variations of rainfall, Interpolation, Shannon Index, Rainfall Variability Indices
  • Parisa Farhadi *, Alireza Eldermi, Mirmihardad Migranir Pages 240-251
    Background and Purpose

    Knowledge of the ecological conditions prevailing in the region is essential to achieve sustainable development and reduce the increasing degradation of natural resources and the environment. The ecological footprint index is of great interest as a way to measure levels of sustainability. In this study, using the ecological footprint index of Hamedan urban ecosystem in 2014, it was studied.

    Material and Methods

    In this study, ecological traces of consumption in two parts of consumption and production of the city were evaluated. The ecological footprint of the consumption sector was estimated in each of the four urban areas and using SPSS software, a significant difference between the areas, was determined.

    Results

    The results showed that per capita ecological footprints in the consumption sector, including housing, transportation services, goods and food, were 0.13 globalhectares. The most significant ecological footprints in this section was of transportation with 3980.499 (gh) and the least important Foot print in this regard was food with 3864.6 global hectare; therefore, the urban living capacity was determined 0.59 globl hectare.

    Conclusion

    The results indicate that the ecological footprint of the consumption sector does not create the unsustainability of the urban ecosystem and, by creating an ecological surplus in this part, the city of Hamedan is introduced as a creditor of ecology. Which indicates in this sector that the demand is lower than the supply. Besides, there is no significant difference between the ecological effects of consumption in four urban areas. It was also concluded that there was an ecological deficiency in production sector which indicates of ecosystem bioaccumulation consumption and it could disturb the ecological stability of the ecosystem.

    Keywords: Ecological Defect, Ecological sustainability, Supply, Demand, global hectare, Hamedan
  • Behnaz Mashayekhi, Kambiz Hojhabr Kiani *, Farzaneh Khalili, Farid Asgari Pages 253-266
    Background and Purpose

    Effective protection of the environment and optimal use of natural resources is one of the most important pillars of sustainable development. Green productivity is a strategy to increase environmental productivity and performance in order to social and economic development. The Information and Communication Technology (ICT) revolution has severely affected all countries in terms of economic, social, political, cultural aspects as well as security, employment, health, the environment, and many other macro variables; so that, the technology has become the main driving force of the world's economy and sustainable development in today's world. According to the importance and the impact of Foreign Direct Investment and Information and Communication Technology on green productivity, this paper uses the Johansen-Joselius coherent test of the relationship between Foreign Direct Investment and Information and Communication Technology and the Green Productivity Index in Iran.

    Materials and Methods

    The effect of Information and Communication Technology and Foreign Direct Investment on green productivity has been investigated in Iran using the Johansen-Joselius coherent test during the period of 1980-2013.

    Findings

    According to the research findings, the Information and Communication Technology and Foreign Direct Investment have a positive and significant and a negative and significant effect of on the Green Productivity Index in Iran, respectively. Also, the vector error correction model shows that the adjustment process is slowing towards the equilibrium.

    Discussion and Conclusion

    According to the obtained results, and considering the negative and significant effect of Foreign Direct Investment on green productivity, which could be as a result of increased pollution, it is suggested that is possible to provide a ground to improve green productivity by adopting policies to reduce the destructive effects of Foreign Direct Investment, including the replacement of green energy.It is also recommended that environmental regulations and standards be imposed upon the entry of Foreign Direct Investment which could be done with less environmental pollution. The effect of Information and Communication Technology index on Green Productivity Index is positive and significant in Iran. Therefore, it can be surely said that the use of Information and Communication Technology, as a solution for green productivity institutionalization is essential for implementing the continuous and effective process of green productivity improvement. It is also suggested to determine criteria, for the development and implementation of the green productivity concept, that fully cover the qualitative patterns of economic growth and development.

    Keywords: Information, Communication Technology, Green Productivity, foreign direct investment, Sustainable development, Vector Error-Correction Model