فهرست مطالب

سیاست خارجی - سال سی و چهارم شماره 4 (پیاپی 136، زمستان 1399)

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی و چهارم شماره 4 (پیاپی 136، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین رمضانی قوام آباد *، امید فاتح صفحات 5-26

    حقوق بین الملل، دانشی است که از سوی رویکردهای گوناگون نقد شده، و نقش آن در تثبیت نابرابری و سلسله مراتب حاکم بر جهان مورد تاکید و بررسی قرار گرفته است. «رویکرد جهان سوم به حقوق بین الملل» در موضع انتقادی خود به این نظام، بر مصایب تاریخی محرومان و فرودستان جهان متمرکز است، و انگشت اتهام را به خود حقوق بین الملل بعنوان یکی از عوامل مهم در تثبیت این فرودستی، نشانه گرفته و آن را نقطه عزیمت خود قرار داده است. این رویکرد انتقادی، نظام بین الملل حقوق بشر را نیز، برغم ظاهر فریبنده آن، از نقدهای خود مصون نگذاشته است و بر کارکرد آن در مشروع سازی فرایندی که منجر به تداوم و نیز استحکام این نابرابری می شود، تاکید می کند.  در این مقاله، با روش توصیفی، تحلیلی، پس از  واکاوی نقدهای اصلی این رویکرد به حقوق بین الملل، به بررسی ماهیت و اهداف آن، و نیز نقد این رویکرد به حقوق بشر پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: توویل، رویکرد جهان سوم به حقوق بین الملل، جهان سوم، استعمار، استعمارنو
  • وحید ذوالفقاری صفحات 27-45

    سیاست خارجی به عنوان هنر اجرایی، به هنر تکنولوژیکی در سده بیست و یکم بدل شد. با دگردیسی های نظام بین الملل، رسانه ها به عنوان ناظر محیطی، کنترل حکومت بر فرآیند شناختی سیاست را کاهش دادند. کنش گری این نیروی اجتماعی در عرصه سیاست باعث تغییر حاکمیت و تکوین جوامع سایبری شد. اما در حالی که افکار عمومی، رسانه ها را منبع شناختی می پندارد، حاکمیت آن را منبع قدرت تلقی می کند. با این وجود، اهمیت رسانه ها در سیاست خارجی نه یک تحول دفعی، بلکه یک فرآیند تدریجی بود. به بیان دیگر، رسانه ای شدن سیاست خارجی به عنوان یک موضوع فرآیندی و سرمایه بی بدیل تصمیم گیران، به الگوی دولت ورزی نوین بدل شد. بر این اساس، فهم پیوند بین رسانه های جمعی و سیاست خارجی به عنوان اهتمام اصلی نوشته جاری است. طبق فرضیه این پژوهش، رسانه ها و سیاست خارجی در ارتباط متقابلند. به این معنا که رسانه ها به عنوان منبع شناختی رخدادهای سیاسی هستند و سیاست گذاران هم برای فهم مطالبات عمومی به رسانه ها رجوع می کنند. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیلی و تطبیقی، به آزمون فرضیه مبادرت می ورزد.

    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، سیاست خارجی، وابستگی متقابل، جامعه سایبری، تصمیم گیری.
  • منصوره شریفی صدر صفحات 47-72

    سازمان ملل متحد هفتاد و پنج سال پیش، با مشارکت 51 کشور و با تجاربی آموخته از جنگ جهانی دوم، با هدف استقرار و پاسداری از صلح و امنیت بین المللی و احترام به کرامت بشری، پا به عرصهء وجود نهاد. امروز این سازمان با 193 عضو، شش رکن اصلی و تعداد کثیری ارکان فرعی و آژانس های تخصصی، به درخت تنومندی تبدیل شده که تقریبا در تمامی عرصه های مهم زندگی بشری اعم از حیات سیاسی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایفای نقش می کند. بررسی کیفیت کنش گری و میزان تاثیرگذاری سازمان ملل در نظام بین المللی پرتحول و نامطمین امروز، مستلزم مطالعات و بررسی های گسترده نقش سازمان ملل متحد در هریک از عرصه های یادشده و به کارگیری ابزارهای دقیق ارزیابی میزان پیشرفت ها می باشد. موضوع زنان به عنوان نیمی از جامعه بشری و اساسا رویکرد جنسیتی، امروزه به عنوان مقوله ای حساس و مورد توجه کلیه نهادهای بین المللی، منطقه ای و داخلی مطرح می باشد. عوامل متعددی در برجسته سازی رویکرد مزبور نقش داشته اند. سازمان ملل متحد از جمله نهادهایی است که طی 75 سال گذشته در روند تحول مزبور، سهم بسزایی داشته و نقش بی بدیلی ایفا کرده است. چگونگی و نحوه تاثیرگذاری سازمان ملل در تحقق این رویکرد، سوال اصلی این پژوهش می باشد. بررسی ها نشان می دهد که سازمان ملل متحد از طریق تصویب اسناد معتبر بین المللی، تاسیس نهادهای ویژهء زنان و برگزاری کنفرانس های جهانی با موضوع زنان، در تقویت رویکرد جنسیتی و هنجارسازی در مقوله زنان در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، نقشی پویا و فعال داشته و با جدیت موضوع زنان را پی گیری می کند.

    کلیدواژگان: زنان، رویکرد جنسیتی، سازمان ملل متحد، هفتادوپنجمین سالگرد تاسیس
  • سید محمدکاظم سجادپور، شقایق ضمیری جیرسرائی صفحات 73-102

    تغییر معادلات و ارتباطات امنیتی در شبه جزیره کره در دوران پسا جنگ سرد سبب اهمیت استراتژیک این منطقه در توازن قوای قدرت های بزرگ منطقه ای و جهانی و مناسبات امنیتی حاکم شده است. در این محیط، کره جنوبی یک بازیگر قدرتمند اقتصادی و تاثیرگذار محسوب می شود که با توجه به تهدید کره شمالی سعی دارد نقش فعال تری را در جهت افزایش امنیت خود ایفا کند. کره جنوبی در کنار اتحاد استراتژیک دفاعی با امریکا از گزینه های دیگری نیز برای افزایش امنیت دفاعی و اقتصادی خود استفاده می کند که یکی از آنها عضویت در رژیم های چندجانبه کنترل صادرات می باشد. با افزایش رشد اقتصادی کره جنوبی به وسیله صنعتی سازی کالاهای صادراتی و توانایی این کشور در صادرات اقلام دفاعی و همچنین علاقه مندی شرکت های کره جنوبی برای مراودات تجاری با جهان اتخاذ استراتژی هایی برای عضویت در رژیم های کنترل صادرات حایز اهمیت می باشد. حال سوال مقاله حاضر این است که چگونه رژیم های چندجانبه کنترل صادرات بر امنیت کره جنوبی تاثیر می گذارد؟ به عبارت دیگر عضویت در رژیم های کنترل صادرات چگونه بر امنیت دفاعی و اقتصادی کره جنوبی موثر است. یافته ها نشان می دهد، کره جنوبی با عضویت در اکثر رژیم های کنترل صادرات پیوستگی خود را با بلوک غرب حفظ می کند و امنیت انتقال تکنولوژی در صادرات منطقه شرق آسیارا برای کشور خود تامین می کند و همچنین بااستفاده از ترتیبات و قوانین رژیم های کنترل صادرات با تهدیدات امنیتی منطقه ازجمله کره شمالی مقابله می نماید.

    کلیدواژگان: رژیم چند جانبه کنترل صادرات، امنیت، کره جنوبی
  • سید محمد طباطبایی، حدیث آسمانی صفحات 103-130

    از سیاست خارجی به عنوان بیرونی ترین بخش دولت یاد می شود که ضمن معرفی سیاست های کلان کشور به سایر کنشگران، کلیه اهداف سیاسی و منافع ملی را در سطح بین الملل موردپیگیری قرار می دهد. به طورکلی، مجموعه گسترده ای از عوامل داخلی و محیطی به اصول و مبانی سیاست خارجی شکل می دهند. ویژگی های فیزیکی و ساختارهای درونی دولت و جامعه بخش مهمی از عوامل داخلی را در برمی گیرند و نظام بین الملل، ساختار و تحولات آن جزء عوامل محیطی هستند. در این مقاله به بررسی عوامل محیطی و نحوه تاثیرگذاری آنها بر سیاست خارجی پرداخته می شود. پرسش اصلی آن است که «تحولات درونی نظام بین الملل چه تاثیری بر رفتار سیاست خارجی دولت ها دارد؟». بررسی های به عمل آمده نشان می دهد که «دولت ها متناسب با تحولات درونی نظام بین الملل از آغاز پیدایش تا فروپاشی آن، سه رفتار مشخص را از خود بروز می دهند که عبارتند از خود-گسترشی، خود-حفاظتی و خود-خویشتن داری». بررسی این رفتارها بر اساس مراحل مختلف نظام بین الملل هدف اصلی این مقاله است.

    کلیدواژگان: رفتار سیاست خارجی، تحولات نظام بین الملل، عوامل محیطی
  • مجید نیلی، مصطفی مالکی صفحات 131-170

    آلمان با بازیابی ظرفیت های خود متعاقب برتری های اقتصادی، حضور فعال در موضوعات منطقه ای و بین المللی را تقویت و نهادینه کرده است. تحولات مرتبط با موضوع هسته ای جمهوری اسلامی ایران و روندهای منتهی به «برجام» ازجمله این موضوعات است. یافتن پاسخ به این پرسش که «آلمان چرا، چگونه و با چه پیامدهایی به نقش آفرینی در این موضوع پرداخته است، هدف اصلی مقاله را شکل می دهد. فرضیه این مقاله بر این پایه استوار است که آلمان با تکیه بر مناسبات سنتی با ج.ا.ایران و تاکید بر راهبرد نوین خود مبنی بر «مسئولیت بیشتر» با هدف «کمک به ارتقای امنیت بین المللی» و «نقش آفرینی در سطح جهانی» وارد مذاکرات هسته ای و برجام شد. مرور بر رفتار آلمان در این زمینه در پنج دوره فیشر، وستروله، اشتاین مایر، گابریل و ماس بعنوان وزرای خارجه آلمان و البته عمدتا تحت رهبری مرکل صدراعظم آلمان نشان می دهد که اولویت آلمان در موضوع هسته ای «قاعده مند کردن رفتار ایران»، «پرهیز از جنگ» و همزمان، «تضمین خواسته و رویای اسراییل مبتنی بر مهار ایران» بوده است. این حضور و نقش آفرینی روند تحولات مرتبط با برنامه هسته ای ایران را در سه سطح بین المللی، منطقه ای و دوجانبه یعنی روابط ج.ا.ایران و آلمان تحت تاثیر قرار داده است.

    کلیدواژگان: ایران، آلمان، مسئله هسته ای، برجام، مسئولیت بیشتر، نیروی سوم
|
  • MohammadHossein Ramezani*, Omid Fateh Pages 5-26

    International law is a field of knowledge that has been criticized by various approaches, and its role in establishing the inequality and hierarchy that govern the world has been studied and stressed. "Third World Approach to International Law" in its critical stance on this system focuses on the historical suffering of the deprived and the underprivileged people of the world, and points the finger of blame at international law itself as one of the important factors in establishing this inferiority. This critical approach has not ignored the international human rights system in its criticisms, despite its deceptive and justified appearance, and emphasizes its function in legitimizing the process that leads to the continuation and consolidation of this inequality. In this article, by descriptive-analytical method, after analyzing the main criticisms of this approach to international law, as well as the critique of this approach to human rights, its nature and purposes will be examined.

    Keywords: International Law, Third World, Human Rights.
  • Vahid Zolfaghari Pages 27-45

    As an administrative behavior, foreign policy turned to technological art in the 21st century. By developing of the international systems, media as an environmental supervisor has decreased the power of government in the epistemological process of politics. The activity of this social force in politics has changed the sovereignty and created cyber-societies. However, although public opinion considers mass media as an informative resource, the political system regards them as a base of power. Therefore, the evolution of media’s identity in foreign policy was not abrupt, but it was a gradual approach. In other words, mediatization of foreign policy as a process theme and peerless capital of decision-makers turned to a pattern of new governance. Thus, analyzing the relationship between mass media and foreign policy is the main question of this paper. According to the hypothesis, mass media and foreign policy are in mutual dependency. In other words, media are the informative source of political events, and policymakers will try to use mass media to understand the public demands. So, this paper will test the mentioned hypothesis by the analytic-comparative method.

    Keywords: Mass Media, foreign policy, interdependency, Cyber Society, decision-making
  • Mansoureh Sharifi Sadr Pages 47-72

    Seventy-five years ago, the United Nations was founded to establish and maintain international peace and security and respect for preserving human dignity, with the participation of 51 countries and the lessons learned from World War II. Today, with 193 members, six main pillars and a large number of sub-pillars and specialized agencies, the Organization has become a big tree that plays a significant role in almost all areas of human life, including political, security, economic, social and cultural. Assessing the quality of the UN’s impact on the transformed and uncertain international system, requires extensive studies on the role of the UN in each of these areas and the use of accurate tools to assess progress.The issue of women who comprise half of human society and basically the gender approach is raised today as a sensitive issue which is considered by international, regional and domestic institutions. Several factors have played role in highlighting this approach. The United Nations is one of the institutions that has played a significant and irreplaceable role in this process over the past 75 years.The question that this research seeks to answer is: How does the United Nations influence gender approach? The United Nations has played a dynamic and active role in strengthening the gender approach and standardization in the subject of women, in various political, economic and social fields through the ratification of credible international instruments, the establishment of special institutions for women, and holding global events. In this way, the United Nations takes the issue of women seriously.

    Keywords: Women, Gender Approach, the United Nations
  • Seyed MohammadKazem Sajjadpour, Shaghayegh Zamiri Jirsaraei Pages 73-102

    Changing security equations and communications in the Korean peninsula during the post-cold war era made this region a strategic feature in balance of power among the regional and international players and also an important part of the regional security dynamics. In this atmosphere, South Korea is an influential economic power which due to the North Korean threat, tries to play a more active role in enhancing its security. Besides its strategic defensive alliance with the United states, South Korea also uses some other options to enhance its economic and defensive security, one of which being membership in Multilateral Exports Control Regimes. With South Korea’s exports rising by use of industrialization of export goods, and its capability in exporting defense items and its interest in trade transactions with the world,  adopting necessary strategies for membership in Multilateral Exports Control Regimes is of great significance. Now, the question of this research is how the multilateral export control regimes affect the security of South Korea? In other words, how does joining the multilateral export control regimes affect South Korean economic and defensive security? Findings show that by joining the majority of export control regimes, South Korea keeps its affinity with the western bloc and provides itself with the security of technology transportation in the East Asian region. By use of regulations of export control regimes, It also fights against the regional threats, including North Korea.

    Keywords: Multilateral Export Control Regimes, Republic of Korea, Post-Cold War
  • Seyed Mohammad Tabatabaei, Hadith Asemani Pages 103-130

    Foreign policy is considered as the outermost part of the state, which, in addition to introducing macro policies to other actors, pursues all national goals and interests at the international level.In general, an extensive set of internal and external factors shapes the principles of foreign policy. The physical and internal structure of the state and society form an important part of the internal factors, and the international system, its structure and its evolution are among the environmental factors. This paper examines environmental factors and how they affect foreign policy. The main question is: "What effect do the international system developments have on foreign policy patterns of states?" Studies show that states display three distinct behaviors in proportion with internal developments of the international system, from the beginning to decline which include: Self-extension, Self-preservation and Self-abnegation." The main purpose of this paper is to study these behaviors according to the various stages of the international system.

    Keywords: Foreign Policy Behavior, International System Development, Bipolar System, Environmental factors
  • Majid Nili, Mostafa Maleki Pages 131-170

    In the wake of its economic superiority, Germany has strengthened and institutionalized its active presence in the regional and international affairs by restoring its capabilities. These include developments related to the nuclear issue of the Islamic Republic of Iran and the developments leading up to the JCPOA. The paper sets to address “Why, how and with what consequences has Germany played its role in this issue?” Germany entered the nuclear negotiations and signed the JCPOA by relying on its traditional relations with the Islamic Republic of Iran and stress on its new strategy “More Responsibility” aimed at “playing a global role”. A review of Germany’s practice in this area under foreign ministers Fischer, Westerwelle, Steinmeier, Gabriel and Maas, within German Chancellor Angela Merkel leadership, shows that Berlin priority regarding the nuclear issue has been “promoting international security” and “avoiding war” while “realizing Israel’s concerns on Iran”. The German contribution has affected the developments related to Iran's nuclear program at three levels: international, regional and bilateral relations between the Islamic Republic of Iran and Germany.

    Keywords: Iran, Germany, Nuclear Issue, JCPOA, responsibility, Third Force