فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/19
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مسعود یزدان پناه، عباس میرزایی*، طاهره زبیدی، آمنه سواری ممبینی، سیده کبری همایون صفحات 1-17

    درک نقش عوامل گوناگون تاثیرگذار بر سازگاری کشاورزان با کم آبی برای اطمینان از توسعه اقدام های سیاسی مناسب و طراحی پروژه های موفق در زمینه مدیریت منابع آب ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی نقش عوامل موثر بر رفتارهای سازگاری کشاورزان در ابعاد سرمایه اجتماعی، اقتصادی و روان شناختی انجام شد. نمونه مورد مطالعه شامل کشاورزان شهرستان دشتستان بودند که با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی تعداد 330 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. رفتارهای سازگاری با کم آبی عبارتند از: روش های تعمیر کانال ها، خرید آب اضافی، کشت گونه های زودبازده، استفاده از آب های نامتعارف و تنوع شغلی. نتایج نشان دادند که عوامل تحصیلات، فاصله زمین تا مرکز خدمات کشاورزی، تعداد محصولات، خودکارآمدی، ریسک پذیری و پیوند از عوامل موثر بر تنوع شغلی و درآمدی به عنوان رفتار سازگاری با کم آبی می باشند. هم چنین، وضعیت تاهل، تحصیلات، عضویت در تعاونی، تمایل به حفاظت از آب، درک خطر اجتماعی، خودکارآمدی، ریسک پذیری، نگرش زیست محیطی، تعاملات اجتماعی و پیوند اثر معنی داری بر رفتار سازگاری خرید آب اضافی دارد. از طرف دیگر، متغیرهای وضعیت تاهل، ریسک زیست محیطی، برجستگی خطر، مسئولیت پذیری، اعتماد کاری و پیوند بر تعمیر کانال های آب و متغیرهای تعداد محصولات، تمایل به حفاظت از آب، ریسک پذیری، اعتماد کاری و تعاملات اجتماعی بر استفاده از منابع آب نامتعارف دارای اثر معنی داری است. در پایان، متغیرهای سن، عضویت در تعاونی، تمایل به /حفظ آب، درک ریسک محیطی، درک ریسک اقتصادی، درک ریسک زیست محیطی، خودکارآمدی، برجستگی خطر، انجمن غیر رسمی، اعتماد کاری و اعتمادی نهادی بر انتخاب رفتار سازگاری کشت گونه زودبازده موثر می باشند. از این رو نمی توان برای ترویج و گسترش تمام روش های سازگاری نسخه یکسانی را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: رفتار سازگاری کشاورزان، کم آبی، سرمایه اجتماعی، ویژگی های روان شناختی
  • رضا رنج پور*، حبیب آقاجانی، اکبر سلمانی صفحات 18-29
    مقدمه و هدف

    با توجه به اهمیت شیر هم در بخش تولید (به علت میزان اشتغال زایی و ایجاد درآمد برای فعالان این حوزه) و هم در بخش تقاضا و مصرف (به علت تاثیر آن بر سلامت عمومی و غیره) یکی از هدف های مهم سیاست گذاری دولت در بخش کشاورزی می تواند افزایش عرضه و تقاضای شیر باشد.

    مواد و روش ها

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر عوامل اقتصادی موثر بر عرضه شیر در ایران براساس داده های استان ها می باشد. براین اساس در راستای اهداف پژوهش از داده های 28 استان ایران در بازه زمانی 1394-1381استفاده شد. مدل پژوهش با استفاده از رهیافت داده های تابلویی و در قالب روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد شد.

    یافته ها

     با توجه به نتایج حاصل از تخمین مدل، عرضه شیر در ایران از تعداد دام تاثیر مثبت و از هزینه نهاده های دامی تاثیر منفی می پذیرد. هم چنین، با وقفه یکساله، قیمت شیر و سطح مرتع تاثیر مثبت و قیمت گوشت تاثیر منفی بر عرضه شیر دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    اصلاح نژاد دام های شیرده، حمایت قیمتی، استفاده از فناوری های نوین دامپروری و مدیریت چرای دام از راهکارهای پیشنهادی برای ارتقای عرضه شیر در کشور می باشد

    کلیدواژگان: عرضه شیر، دامپروری، قیمت شیر، الگوی پویا، روش گشتاور های تعمیم یافته
  • علی اکبر باغستانی*، حبیبه شرافتمند صفحات 30-41
    مقدمه و هدف

    چای یکی از رایج ترین نوشیدنی هاست که بیش تر مردمان کشورهای جهان آن را مصرف می کنند. مصرف سالانه سرانه چای جهان حدود 500 گرم است. در حالی که این رقم برای ایران، به بیش از پنج کیلوگرم در سال می رسد. افزون بر مصرف سالانه 110 هزار تن و تولید نزدیک به 25 هزار تن در داخل کشور، همه ساله، مقادیری چای از مبادی رسمی و غیر رسمی وارد کشور می شود. لذا واردات بی رویه، ضرورت بررسی و برآورد دقیق مصرف و تقاضا و راه کارهای افزایش تولید و عرضه را ایجاب می کند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به بررسی تابع عرضه چای در قالب الگوی تعدیل جزیی نرلاو و تاثیر تغییر قیمت و درآمد بر مصرف این محصول، در سطوح درآمدی گوناگون، پرداخته است. در این مطالعه از داده های سری زمانی، برای دوره    93-1357و روش رگرسیون آستانه ای دو رژیمه جهت برآورد کشش های تقاضای چای استفاده شد.

    یافته ها

    برآورد ساختار غیرخطی در برآورد تقاضای چای، نشان داد که چای برای گروه های کم درآمد کالایی بی کشش و ضروری است که با افزایش درآمد، تمایل به پر کشش شدن دارد. کشش های درآمدی تقاضا برای هر دو گروه بالا و پایین درآمدی، مثبت و معنی دار است. نتایج نشان داد که امکان افزایش تولید از طریق افزایش سطح زیر کشت محدود است

    بحث و نتیجه گیری

    افزایش کیفیت و بهبود رقابت پذیری در کنار فرآوری مناسب می تواند از تقاضای غیررسمی (قاچاق) چای بکاهد. تبلیغات با هدف تعصب در خرید چای ایرانی، برای کمک به بقاء و رونق اقتصاد این نوشیدنی محبوب و پرمصرف در ایران، ضروری است.

    کلیدواژگان: تعدیل جزئی نرلاو، تقاضای چای، مدل رگرسیون آستانه
  • فاطمه علیجانی*، شیرین بهروز صفحات 42-56
    مقدمه و هدف

    : با توجه به اهمیت افزایش بهره وری آب کشاورزی در مناطق کم آبی مانند ایران تشویق و ترغیب کشاورزان برای ترویج آبیاری مدرن، امری اجتناب ناپذیر است زیرا با استفاده از از روش آبیاری مدرن آبیاری می توان به بهره وری بالا آب در واحد سطح دست یافت. هدف این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر پذیرش تجمیع سیست های آبیاری تحت فشار در شهرستان تاکستان است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی با روش پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش 1500 نفر از باغداران شهرستان تاکستان بوده که از این سیستم در باغات خود استفاده کرده اند، حدود 360 نفر باغداران از راه پرسش نامه و مصاحبه داده های لازم گردآوری شده است. پایایی متغیرها با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ2 برای گویه های نگرش بطور متوسط در پرسش نامه 87/0 به دست آمد. در این پژوهش، بمنظور دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده و پاسخ گویی به سوالات پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده ازنرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دادند با مشاهده کاهش سطح آب های زیرزمینی و وجود یارانه دولتی برای ایجاد طرح های آبیاری تحت فشار تجمیعی، استفاده از این روش نیز افزایش می یابد .با توجه به مقدار ویژه عوامل استخراج شده از روش تحلیل عاملی، عامل "مشکلات طرح" با مقدار ویژه 778/3 بیش ترین سهم را در تبیین متغیرها دارد. پس از آن عامل "آموزشی" با مقدار ویژه 653/1 ، عامل "اقتصادی- مدیریتی" با مقدار ویژه"153/1 در تبیین متغیرها سهم دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    تسهیلات بانکی و یارانه بیش تری به باغداران برای ایجاد سیستم آبیاری تحت فشار تجمیعی قرار دهد، مشکلات اداری باغداران تسهیل شود و هم چنین، جلوگیری از افرادی که غیر قانونی آب برداشت می کنند. جهاد کشاورزی آموزش روش های صحیح نگهداری و اصول سیستم آبیاری تحت فشار تجمیعی را به باغداران ارایه کنند.

    کلیدواژگان: چاه های عمومی، آبیاری تحت فشارتجمیعی، تاکستان
  • نادر بارانی، آیت الله کرمی* صفحات 58-73

    مقدمه و هدف 

    تغییرات اقلیمی یکی از بزرگ ترین چالش های پیش روی بشریت در این قرن خواهد بود. از این میان، کشورهای در حال توسعه بیش تر در معرض خطر هستند، چرا که آن ها به طور عمده وابسته به بخش کشاورزی بوده که حساس ترین بخش به آب و هواست. هدف اصلی این پژوهش، بررسی آثار تغییرات اقلیمی بر تولیدات زراعی و رفاه در ناحیه زراعی - اکولوژیکی ساحلی خزر ایران می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مقاله، ابتدا جهت بررسی دقیق تر آثار تغییرات اقلیمی، از پهنه بندی اقلیمی برای ناحیه مورد مطالعه استفاده شد که بر اساس آن، استان های مازندران، گیلان و گلستان در ناحیه زراعی - اکولوژیکی ساحلی خزر قرار گرفتند. سپس برای گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش، از داده های سری زمانی منتشرشده به وسیله سازمان های هواشناسی کشور، وزارت جهاد کشاورزی، گمرک و مرکز آمار ایران استفاده شد. برای برآورد آثار تغییر پارامترهای اقلیمی بر تولیدات کل زراعی و رفاه در ناحیه ساحلی خزر به ترتیب از رهیافت داده های پانل و مدل تعادل جزیی قیمت درون زا استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، متغیرها در قالب لگاریتمی به صورت مقدار بارش، دما، سرعت باد، کود، سم، بذر، ماشین آلات و سطح زیرکشت در سطح 5 درصد بر تولیدات کل زراعی اثرگذار است. دما و سرعت باد اثر منفی بر تولیدات زراعی دارند به گونه ای که با افزایش دما و سرعت باد به مقدار یک درصد، تولیدات زراعی به ترتیب به مقدار 23/0 و 27/0 درصد کاهش می یابد. متغیرهای بارش، کود، سم، بذر، ماشین آلات و سطح زیرکشت، اثر مثبت بر تولیدات زراعی دارند به گونه ای که با افزایش این متغیرها به مقدار یک درصد، تولیدات زراعی به ترتیب به مقدار 17/0، 32/0، 10/0، 15/0، 13/0 و 22/0 درصد افزایش پیدا می کند. هم چنین، نتایج نشان دادند در تمام 14 سناریوی مورد بررسی، عملکرد بخش زراعت در ناحیه ساحلی خزر کاهش می یابد. در هر 14 سناریو، مازاد مصرف کننده کاهش و مازاد تولیدکننده افزایش می یابد. مازاد رفاه کل در سناریوهای 10 (WRE650) و 11 (SRESA1) افزایش و در بقیه ی سناریوها کاهش می یابد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، بمنظور مقابله ی صحیح با تغییرات اقلیمی و افزایش عملکرد در واحد سطح محصولات زراعی، توصیه می شود از راه های مناسبی مانند استفاده بهینه از نهاده های تولیدی، کشت محصول در شرایط آب هوایی مناسب، توسعه فناوری های نوین و... استفاده شود.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، پانل دیتا، تعادل جزئی، مازاد تولیدکنندگان و مصرف کنندگان
  • سید محمدرضا حسینی پور*، مسعود جعفری مقذم، سیمین محسنی صفحات 74-84
    مقدمه و هدف

    بانک ها اصلی ترین تامین کننده منابع مالی بخش های واقعی اقتصاد (کشاورزی، صنعت و خدمات) محسوب شده و درکنار کارکرد اصلی خود، انگیزه اصلی بانک ها در تجهیز و تخصیص بهینه منابع و ارایه خدمات متنوع به مشتریان، درآمدزایی و کسب سود همانند سایر موسسات اقتصادی می باشد. هدف این مطالعه ارایه مدلی ریاضی بر اساس مدل های برنامه ریزی ریاضی جهت یافتن بهترین ترکیب تسهیلات و سپرده‎های بانک کشاورزی می باشد که بیشترین سود را برای بانک به دنبال داشته باشند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، مدل با استفاده از دو روش برنامه ریزی خطی و برنامه ریزی فازی برآورد گردیده است و برای جمع آوری داده ها از اطلاعات موجود در مدیریت بانک کشاورزی استان کرمان استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، برنامه ریزی خطی نسبت به برنامه ریزی فازی و تخصیص فعلی بانک بیشترین سود را به دنبال خواهد داشت. بطوریکه سود حاصل از تسهیلات پرداختی با استفاده از برنامه ریزی خطی نسبت به برنامه ریزی فازی معادل دو درصد (45462 میلیون ریال) و نسبت به تخصیص فعلی بانک 11 درصد (288790 میلیون ریال) افزایش داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این است که استفاده از مدل برنامه ریزی خطی می تواند مدیران را در جهت تخصیص بهینه منابع به منظور بازدهی بالاتر یاری رساند.

    کلیدواژگان: بانک کشاورزی، برنامه ریزی خطی، برنامه ریزی فازی، تسهیلات، سپرده ها
  • خدیجه عبدی رکنی، سید علی حسینی یکانی*، سمانه عابدی، فاطمه کشیری کلائی صفحات 85-96
    مقدمه و هدف

    کشاورزی به عنوان یکی از محورهای اساسی رشد و توسعه، نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشورها دارد. بر همین اساس بهینه سازی الگوی کشت محصولات زراعی، یک راهکار مناسب جهت توسعه بخش کشاورزی است. به همین جهت در این مطالعه، الگوی کشت بهینه در منطقه گهرباران شهرستان ساری در قالب برنامه ریزی ریاضی چندهدفه پایدار شامل هدف بیش ترین بازدهی ناخالص و تولید محصولات، کم ترین ریسک و کم ترین مصرف کود، با استفاده از مدل برنامه ریزی غیرخطی معمولی و الگوریتم ژنتیک تعیین و با یکدیگر مقایسه شده است.

    مواد و روش ها

    داده های این مطالعه از راه تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 250 کشاورز منطقه گهرباران ساری در سال زراعی 1394-1393 گرد آوری شده است.

    یافته ها

    مقایسه نتایج این مطالعه نشان دادند که الگوی بهینه الگوریتم ژنتیک غیرخطی نسبت به مدل غیرخطی معمولی برتری دارد. چرا که سود الگوریتم ژنتیک نسبت به برنامه ریزی غیرخطی معمولی حدود 2/0 درصد افزایش داشته و ریسک حدود 6 درصد کم شده است. هم چنین، مقدار تولید در الگوریتم ژنتیک حدود 18 درصد افزایش و مصرف کود شیمیایی 7 درصد کاهش را نسبت به برنامه ریزی غیرخطی معمولی نشان می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این که استفاده از الگوی کشت پیشنهادی الگوریتم ژنتیک موجب دست یابی بهتری به اهداف بهره برداران نسبت به الگوی برنامه ریزی غیرخطی معمولی می شود، لذا تشویق و حمایت دولت از کشاورزان در زمینه بکارگیری نتایج چنین الگوهایی می تواند موجب ارتقاء بهره وری اراضی زراعی شود.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، برنامه ریزی غیرخطی، کشاورزی پایدار، الگوی کشت، گهرباران ساری
  • عفت قربانیان*، منصور زیبایی صفحات 97-116
    مقدمه و هدف

    با وجود این که صیادی فعالیت مهم اقتصادی بوده و معیشت گروه زیادی را مورد حمایت قرار می دهد، ولی صیادان و جوامع وابسته به آن نسبت به پدیده تغییر اقلیم آسیبپذیری بالقوه دارند؛ به گونه ایکه این فعالیت در قالب یک سیستم اجتماعی-زیستمحیطی، در مناطق ساحلی، نسبت به تغییر اقلیم حساس بوده و معیشت این جوامع تحت شعاع قرار میگیرد.

    مواد و روش ها:

     در این راستا در این مطالعه سنجش آسیب پذیری جوامع مبتنی بر صیادی در محدوده خلیج فارس و در سه استان هرمزگان، بوشهر و خوزستان هدف قرار گرفت. رویکرد مورد استفاده در این ارزیابی، شاخص محور بوده و با استناد به مولفه های سه گانه آسیب پذیری شامل درمعرض بودن، حساسیت و ظرفیت انطباق پذیری هدف مطالعه پیگیری شد. مقدار در معرض بودن با استفاده از تغییر در فاکتورهای اقلیمی دما، بارش، وقوع طوفان و تغییر در سطح دریا مورد سنجش قرار گرفت. محاسبه مولفه حساسیت بر اساس مقدار وابستگی به صیادی از نظر درآمد، تغذیه و اشتغال صورت گرفت و مقدار ظرفیت انطباق پذیری با رویکرد معیشت پایدار و سرمایه پنج گانه بدست آمد، داده های لازم نیز با تکمیل پرسش نامه از صیادان فعال در جنوب ایران و در سال 1397گرد آوری شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان دادند که وضعیت نسبی مناطق گوناگون از نظر ظرفیت انطباق پذیری تقریبا مشابه است، اما از نظر مولفه در معرض بودن وضعیت استان بوشهر نامناسب تر بوده و صیادی این منطقه از این جهت به طور بالقوه آسیب پذیری بالایی را تجربه می کند. هم چنین، حساسیت مناطق به دلیل وابستگی ساحل نشینان جنوب ایران بویژه هرمزگان به صیادی از نظر اشتغال و درآمد بالا بوده است.

    بحث و نتیجه گیری:

     بر این اساس پیشنهاد می شود جهت مدیریت آسیب پذیری صیادی نسبت به تغییر اقلیم ماهیت آن از راه مولفه های سه گانه شناسایی شود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تغییر اقلیم، صیادی، خلیج فارس
  • سید احمد محدث حسینی*، شجاعت زارع صفحات 117-133
    مقدمه و هدف

    با توجه به خشکسالی های پی در پی و کاهش آب های زیرزمینی در جنوب استان خراسان رضوی، ادامه تولید خربزه با چالش مواجه شده است. بنابراین، لزوم افزایش بهره‏وری این محصول با منابع آب محدود بیش از پیش احساس می‏شود. هدف از این مطالعه بررسی و ارزیابی اقتصادی کشت محصول خربزه در شهرستان تایباد استان خراسان رضوی است.

    مواد و روش ها

    برای این منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و تکمیل پرسش نامه در سال زراعی 1394- 1393 و با استفاده از روش‏های گوناگونی چون، محاسبه شاخص های اقتصادی و هم چنین، استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها، کارایی اقتصادی واحدهای مورد بررسی ارزیابی شد. شاخص های اقتصادی مورد استفاده شامل، سودآوری، عملکرد در هکتار، ارزش تولید در هکتار و نسبت هزینه به فایده بود.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان دادند که کشت خربزه در شهرستان تایباد اقتصادی بوده و کارایی 30 درصد از واحدها بیش از50 درصد است.

    بحث و نتیجه گیری

    هرچند امکان افزایش تولید و کاهش هزینه ها برای افزایش بهره‏وری در واحدهای مورد مطالعه وجود دارد. برای کاهش هزینه، استفاده از روش های نوین و اجرای روش‏های به زراعی و تخصیص بهینه نهاده‏ها، می‏تواند مصرف نهاده‏ها را کاهش داده و عملکرد در واحد سطح نیز با استفاده از روش‏های مدرن کشت و استفاده از بذور اصلاح شده، اصلاح تغذیه و استفاده از مکمل‏ها، افزایش یابد. هم چنین، استفاده از نهاده‏های تولید در زمان مناسب ضمن کاهش هزینه‏ها، منجر به افزایش عملکرد می‏شود. در این رابطه تاریخ کاشت و زمان استفاده از نهاده هایی مهم مانند آب، کود و سموم، تاثیر بیش تری دارد. افزون بر عملکرد، قیمت محصول نیز نقش مهمی در افزایش راندمان اقتصادی واحدها دارد. در این رابطه توجه به تاریخ کاشت که منجر به برداشت محصول در زمان کمبود محصول در بازار شود و هم چنین، بازاریابی مناسب و فروش محصول در بازار شهرهای بزرگ مانند تهران می‏تواند به اندازه افزایش عملکرد، در بهبود کارایی اقتصادی واحدها نقش‏آفرینی کند.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده‏ای، راندمان اقتصادی، سود خالص، بازگشت به مقیاس، بازده ثابت، بازده متغیر
  • شکوفه ناقلی*، مجید مداح، اسمعیل ابونوری صفحات 134-149
    مقدمه و هدف

    ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان پسته در بازارهای جهانی محسوب می شود. با توجه به آن که صادرات این کالا یکی از منابع مهم درآمدهای ارزی است و نقش مهمی در کاهش وابستگی بودجه عمومی دولت به درآمدهای نفتی دارد، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر صادرات پسته به بازارهای جهانی ضروری است و می تواند به ارتقاء جایگاه کشور در بازار جهانی پسته منجر شود. شرایط نهادی یکی از عوامل موثر بر صادرات کالاها از جمله پسته از ایران به بازارهای جهانی است.

    مواد و روش ها

    این مقاله به بررسی تجربی اثر نهادها بر صادرات پسته ایران به بلوک های آسیایی با استفاده از روش اقتصادسنجی فضایی و مدل مختلط رگرسیون- خود رگرسیونی فضایی می پردازد. الگوی پژوهش یک مدل رگرسیونی با داده های پانل طی دوره زمانی 2000-2015 از تجارت ایران با بلوک های آسیایی است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهد متغیر شاخص راهنمای ریسک بین المللی کشورها به عنوان شاخص نمایانگر نهادها دارای اثر مثبت و معنی دار بر صادرات پسته ایران به بلوک های آسیایی است.

    بحث و نتیجه گیری

    شاخص راهنمای ریسک بین المللی کشورها سه نوع ریسک سیاسی، مالی و اقتصادی کشورها در بر می گیرد که طبق یافته های مقاله به عنوان یکی از مهم ترین موانع گسترش سرمایه گذاری و تجارت پسته در ایران به شمار می آید. کاهش این ریسک، ثبات سیاسی، مالی و اقتصادی را در پی دارد و موجب رشد صادرات پسته ایران می شود.

    کلیدواژگان: نهادها، صادرات پسته، اقتصادسنجی فضایی، اقتصاد ایران
  • داداله بهمند* صفحات 150-166
    مقدمه و هدف

    نخستین گام در فرایند برنامه ریزی و توسعه کشاورزی، شناخت و بررسی امکانات و توانایی ها و در پی آن تعیین سطوح توسعه یافتگی کشاورزی است. هدف پژوهش حاضر ضمن تعیین وضعیت توسعه یافتگی کشاورزی شهرستان های استان سمنان با بهره گیری از سه روش تاپسیس، ویکور و SAW؛ تلفیق نتایج مربوط به این تکنیک ها و ارایه یک مدل تلفیقی برای سنجش وضعیت توسعه یافتگی این شهرستان ها است.

    مواد و روش ها

    رویکرد پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است.  جامعه آماری 8 شهرستان استان سمنان بر اساس سرشماری 1395 بوده است. داده های مورد نیاز از سالنامه آماری (1395)، سازمان جهاد کشاورزی استان و نتایج سرشماری عمومی کشاورزی سال 1393 گرد آوری شده است. شاخص مورد بررسی در این پژوهش کشاورزی بوده که مشتمل بر 34 متغیر می باشد. همچنین تکنیک های مورد استفاده در این پزوهش تاپسیس، ویکور و SAW می باشد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از روش کپ لند بیانگر آن است که هیچ شهرستانی با وضعیت توسعه یافتگی کشاورزی بسیار بالا وجود ندارد. هم چنین، شهرستان شاهرود با مقدار شاخص تلفیقی 723/0 در رتبه نخست (وضعیت نسبتا توسعه یافته) و شهرستان سرخه با مقدار شاخص تلفیقی 122/0 در رتبه هشتم (وضعیت کاملا محروم از توسعه) قرار دارد

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد یکی از راهبرهای  اساسی جهت برطرف نمودن تفاوت ها و اختلافات توسعه یافتگی کشاورزی در سطح شهرستان ها؛ تمرکززدایی، برنامه ریزی ناحیه ای و محلی، تخصیص متوازن منابع، سرمایه گذاری ها و اعتبارات می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، کشاورزی، مدل تلفیقی، روش کپ لند، استان سمنان
  • فاطمه نیکویی، عباس علوی راد*، سید نعمت الله موسوی صفحات 167-177
    مقدمه و هدف

    فناوری اطلاعات و ارتباطات علاوه بر تسریع در روند تبادل اطلاعات و تسهیل مدیریت و افزایش کارایی در بخش های مختلف اقتصادی، بر میزان مصرف انرژی نیز تاثیرگذار می باشد. تجهیزات ICT از جمله تجهیزات مصرف کننده انرژی هستند که با افزایش کاربرد آنها میزان مصرف انرژی افزایش می یابد. از طرفی کاربرد این گونه تجهیزات با افزایش کارایی بخش های مختلف اقتصادی زمینه کاهش مصرف انرژی را فراهم میکند. از این رو هدف این مطالعه، بررسی اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر مصرف انرژی های تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر در کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از پانل دیتا شامل داده های کشورهای OECD در 2015-2000 استفاده شد.

    یافته ها

    از اهم نتایج این مطالعه می توان تاثیر منفی افزایش تعداد کاربران اینترنت و مشترکین تلفن همراه بر مصرف انرژی تجدیدپذیر و تاثیر منفی افزایش تعداد کاربران اینترنت بر مصرف انرژی تجدیدناپذیر در بلندمدت اشاره کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش کشورهای OECD می توانند با به کارگیری فناوریهای نوین نظیر ICT  و سیاست های صحیح در راستای مدیریت مصرف انرژی برای دستیابی به امنیت انرژی و مصون ماندن از تبعات ناشی از تغییر قیمت انرژی، زمینه کاهش شدت مصرف انرژی را در کشورهایشان فراهم کنند.

    کلیدواژگان: انرژی، پانل هم انباشتگی، کشورهای OECD
  • حدیث کاوند، سامان ضیائی، مصطفی مردانی نجف آبادی* صفحات 178-194
    مقدمه و هدف

    منابع آب در حوضه ی آبریز رودخانه زاینده رود به دلیل خشکسالی و اثرات تغییر اقلیم در دهه های اخیر به شدت کاهش یافته و معیشت کشاورزان در سطح حوضه را با چالش همراه ساخته است. از این رو ارایه یک الگوی کشت هدفمند در جهت افزایش رفاه کشاورزان با توجه به پارامترهای هیدرولوژیکی سطح حوضه می تواند نقش موثری در بهبود اوضاع هیدرولوژیکی و اقتصادی سطح حوضه ایفا نماید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مدل شبیه سازی هیدرولوژیکی (مدل WEAP) با مدل بهینه یابی اقتصادی با هدف بیشینه سازی بازده برنامه ای کشاورزان با یکدیگر تلفیق شده است. همچنین، جهت برآورد نیاز آبی و عملکرد محصولات تحت بررسی، از ماژول MABIA استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در با بکارگیری الگوی کشت بهینه اقتصادی نسبت به شرایط کنونی، بازده برنامه ای برای مناطق نجف آباد، مهیار شمالی، لنجانات، کوهپایه-سگزی، اصفهان-برخوار و بن-سامان به ترتیب 14، 5، 15، 18، 15 و 20 میلیون ریال در هکتار افزایش خواهد یافت. هم چنین، با افزایش سهم بکارگیری فناوری های نوین آبیاری در الگوی بهینه نسبت به الگوی کنونی، پارامترهای هیدرولوژیکی سطح حوضه از جمله مقدار تقاضای تامین نشده آب حدود 14 درصد کاهش و درصد قابلیت اطمینان تامین تقاضای آب حدود 2 درصد بهبود خواهد یافت.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان می دهد که می توان با بکارگیری یک الگوی کشت بهینه، تضاد دو هدف اقتصادی و هیدرولوژیکی را مرتفع و بهبود شرایط اقتصادی و هیدرولوژیکی سطح حوضه را ممکن ساخت.

    کلیدواژگان: شبیه سازی هیدرولوژیکی، بازده برنامه ای، الگوی کشت، فناوری های نوین
|
  • Masoud Yazdanpanah, Abbas Mirzaei *, Tahereh Zobeydi, Ameneh Savari Mombeyni, Seyedeh Kobra Homayon Pages 1-17

    The results of binary logistic regression showed that the factors of education, distance to the center of agricultural services, number of products, self-efficacy, risk-taking and Family social capital were factors affecting job and income diversification. Also, marital status, education, membership in a cooperative, the intention to water conservation, social risk perception, self-efficacy, risk-taking, environmental attitudes, Community engagement, and the Family linkage have been affected on extra water purchase. marital status, environmental risk perception, risk salient, responsibility, work trust, and the family linkage were factors affecting water channels repair and variables of the number of products, intention to water conservation, risk-taking, trust, and Community Engagement have been affected on the use of unconventional water resources are abnormal. age, cooperative membership, intention to water conservation, environmental risk perception, economic risk perception, environmental risk perception, self-efficacy, risk salient, informal association (with friends and family), work trust and institutional trust have been effective on the cultivation of early-stage crops.

    Keywords: Farmers' adaptation behavior, Water scarcity, Social Capital, Psychological characteristics
  • Reza Ranjpour *, Habib Aghajani, Akbar Salmani Pages 18-29
    Introduction

    Given the importance of milk both in the production sector (due to job creation and income generation for activists in this field) and in demand and consumption (due to its impact on public health, etc.) one of the important goals of government policy in the agricultural sector can be to increase the supply and demand of milk.

    Materials and Methods

    The purpose of this study is to investigate the effect of economic factors affecting milk supply in Iran based on the data collected from the provinces. The research model was estimated using the panel data approach in the form of generalized method of moments.

    Findings

    According to the results of model estimation, milk supply in Iran is positively affected by the number of livestock and negatively affected by the cost of livestock inputs. Also, with a one-year break, milk prices and pasture area have a positive effect and meat prices have a negative effect on milk supply.

    Conclusion

    Breeding of lactating cattle, price support, use of new animal husbandry technologies and management of livestock grazing are some of the proposed solutions to improve the milk supply in the country.

    Keywords: milk supply, animal husbandry, milk price, dynamic pattern, generalized method of moment
  • AliAkbar Baghestany *, Habibeh Sherafatmand Pages 30-41
    Introduction

    Tea is one of strategic products in north of Iran with a history of 120 years. However, Per capita consumption of tea in Iran from 1977 to 2016 reached from 2.1 kg to 5.1 kg. Increasing consumption lead to accurate estimation of tea demand and supply and would help to adopt effective policies.

    Materials and Methods

    annual prices and demand data is used for estimation Threshold regression model. The supply elasticities are calculated by original Nerlovian partial adjustment framework.

    Findings

    The Hansen test showed that per capita income had two regimes (one threshold) in this study. The level of income threshold is about 20 million rials. This study, with the estimation of nonlinear structure in tea demand, showed that, income elasticity for both high and low income level is positive and significant

    Conclusion

    For low-income groups, tea is an inelastic and essential commodity that tends to become more elastic as income increases. Income elasticity of demand is positive and significant for both high and low income groups. The results showed that the possibility of increasing production by increasing the cultivation area is limited.

    Keywords: threshold regression model, two regime, tea demand, Nerlove model, Elasticity
  • Fatemeh Alijani *, Shiren Behroz Pages 42-56
    Introduction

    Considering the importance of increasing agricultural water productivity in dehydrated areas such as Iran, The present study investigates the factors affecting the acceptance of combined pressure irrigation systems in Takestan.. This research is descriptive-correlation with survey method.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study was 1500 gardeners in Takestan city who used this system in their gardens. About 205 gardeners were gathered through questionnaires and interviews. The reliability of the variables was calculated by calculating the Cronbach's alpha coefficient for the attitudes in the questionnaire 0.87. In this research, descriptive and inferential statistics were used to achieve the goals set and to answer the research questions. The statistical methods used included descriptive statistics such as frequency, using SPSS19 software.

    Findings

    The findings of the research showed that between variables of gardener's attitude in using combined pressure irrigation systems with utilization efficiency, groundwater drainage, reducing power consumption and reducing the costs of equipment used to apply irrigation under pressure to a specific level 1% is a positive and significant relationship.

    Conclusion

    If the level of groundwater subsidence is more pronounced and government subsidies are increased for joint irrigation projects, the use of this method will also increase, with increasing income and economic boom. can be used.

    Keywords: under pressure irrigation system Underground water, Aggregation plan, Takestan
  • Nader Barani Nader, Ayatollah Karami * Pages 58-73
    Introduction

    Climate change is one of the greatest challenges facing humanity in the current century. Among them, developing countries are more at risk, as they are mainly dependent on the agricultural sector, which is the most sensitive to water and weather. The present study aimed to explore the impact of climatic changes on agronomical productionand welfare in the Caspian coastal plain agro-ecological zone of Iran.

    Materials and Methods

    In this research, the climatically regionalization for the study zone was first used to carefully study the effects of climate changes. Then Mazandaran, Guilan and Golestan provinces were studied as Caspian coastal plain agro-ecological zone. Then, time series data published by the Iranian Meteorological Organization, Ministry of Agriculture Jihad, Customs and Statistics Center of Iran were used to collect the required data. Panel data approach and endogenous partial price equilibrium model were used to estimate the effects of climatic changes on total crop production and welfare in the Caspian coastal plain agro-ecological zone of Iran.

    Findings

    According to the results of the study, variables in log form such as Precipitation, temperature, wind speed, fertilizer, poison, seed, machinery and Area under cultivation at the 5% level affect the total agronomical production. Temperature and wind speed have a negative effect on agronomical production so that by increasing temperature and wind speed by one percent, agronomical production decreases by 0.23 and 0.27 percent, respectively. Precipitation, fertilizer, poison, seed, machinery and Area under cultivation variables had a positive effect on agronomical production so that by increasing these variables by one percent, agronomical production decreases by 0.17, 0.32, 0.10, 0.15, 0.13 and 0.22 percent, respectively. The results also showed that in all 14 scenarios studied, the performance of the agricultural sector in the Caspian coastal plain agro-ecological zone decreased. In all 14 scenarios, the consumer surplus decreases and the producer surplus increases. The total welfare surplus increased in scenarios 10 (WRE650) and 11 (SRESA1) and decreased in the rest of the scenarios.

    Conclusion

    According to the results of the study, in order to cope properly with climate change and increase yield per unit area of ​​crops, it is recommended to use appropriate methods such as optimal use of productive inputs, crop cultivation in suitable weather conditions, development of new technologies, etc.

    Keywords: Climate Change, Data Panel, partial equilibrium, Consumer, producer surplus
  • Seyyed MohammadReza Hosseinipour *, Masoud Jafari Moghadam, Simin Mohseni Pages 74-84

    Introduction:

     Banks are the main suppliers of financial resources to the real sectors of the economy (agriculture, industry and services) and in addition to their main function, the main motivation of banks is to equip and allocate resources and provide diverse services to customers, generating income and profit as other economic institutions. The purpose of this study is to present a mathematical model based on mathematical planning models to find the best combination of facilities and deposits of Keshavarzi Bank that will bring the most profit for the bank.

    Materials and Methods

    In this paper, the model is estimated by using of 2 programming

    methods

    linear and fuzzy linear. To collect data, we used the available information in Agricultural (keshavarzi) bank of Kerman province.

    Findings

    Due to the results, linear programming is more appropriate. So that the profit from payment of facilities using linear planning has increased by two percent (45462 million Rials) compared to fuzzy planning and by 11 percent (288790 million Rials) compared to the current allocation of the bank.

    Conclusion

    The results suggest that using linear programming could help the managers for allocating resources so that higher yields would be achieved. Linear programming methods are top priority compared to other method.

    Keywords: Agricultural (Keshavarzi) bank, Linear programming, Fuzzy Programming, Facilities, Deposits
  • Khadijeh Abdi Rokni, Seyed Ali Hosseini Yekani *, Samaneh Abedi, Fatemeh Kashiri Kolaei Pages 85-96
    Introduction

    Agriculture as one of the basic pillars of development, has an important role in economic development.  Accordingly,  using cropping pattern optimization is a proper way for agricultural development. Therefore, in the present study, optimal cropping pattern in Goharbaran region of Sari city has been evaluated in terms of multi-objective planning has been done using non-linear programming and genetic algorithm and finally compared each other.

    Materials and Methods

    Required data for this study has been collected with interview 250 of farmers during the 2014-2015.

    Findings

    Comparison The results of this study showed that the optimal pattern of non-linear genetic algorithm is superior compared to ordinary non-linear programming model. Because increasing the profit of the genetic algorithm is about 0.2% higher than normal nonlinear planning, while reduced risk the by about 6 percent. Also, the amount of production increases by about 18 percent in the genetic algorithm and the consumption of chemical fertilizer is 7 percent lower than normal nonlinear programming. Based on the results, all four sustainable farming objectives in the framework of multi-objective model in the model obtained from the genetic model have a superiority to the typical nonlinear planning model.

    Conclusion

    Since the proposed cropping pattern of genetic algorithm causes to increase farmers' gross margin compared to the ordinary nonlinear programming, therefore, the government's encouragement and support is mandatory of the farmers in applying the results of such models.

    Keywords: Genetic Algorithm, Non-Linear Programming, Sustainable Agriculture, Cropping Pattern, Sari Goharbaran
  • Effat Ghorbanian *, Mansour Zibaei Pages 97-116
    Introduction

    In this study, vulnerability assessment of fishery based communities was targeted in the Persian Gulf region and in three provinces of Hormozgan, Bushehr and Khuzestan.

    Materials and Methods

    The approach used in this evaluation is index-based, and the three components of vulnerability, including exposure, sensitivity and adaptive capacity, were used. Exposure was measured by changing climate factors such as temperature, precipitation, storm occurrence and sea level change. The sensitivity component is calculated based on the level of fishing dependence in terms of income, nutrition and employment. Adaptive capacity was obtained with a sustainable livelihood approach. Information was collected by completing the questionnaire of active fishermen in the southern of Iran in 2018.

    Findings

    The results showed that the relative situation of different regions in terms of adaptability capacity is almost the same. But in terms of exposure the situation in Bushehr province is not suitable. Because of this, the fishery in this area is potentially highly vulnerable. Also, the sensitivity of the regions due to the dependence of the fishermen in southern Iran, especially Hormozgan, was high in terms of employment and income.

    Conclusion

    Accordingly, it is suggested to identify the nature of the fishery vulnerability to climate change through the three components.

    Keywords: Vulnerability, Climate Change, Fishing, Persian Gulf
  • Seyed Ahmad Mohaddes Hosseini *, Shojaat Zare Pages 117-133
    Introduction

    Melon has high productive and commercial potential in Iran. Melons is the souvenirs of Taybad, Actually Taybad has the best kind of melon and watermelon in Iran because of having suitable climate for cultivating this fruit. Taybad is a city and capital of Taybad County, in Razavi Khorasan Province, Iran.

    Materials and Methods

    The obtained data has been various methods such as analyzed using cost-benefit analysis, profitability analysis, efficiency analysis and data envelopment analysis (DEA) has been performed and interpreted

    Findings

    The results of this study indicated that the average total cost of production, average income and net profit of melon were 56, 98 and 43 million IRR per hectare, respectively. The cost-benefit ratios for most farms were greater than one, indicating that the cultivation of melon has economic justification. To analyze the efficiency of the units using the data envelopment analysis method, the results indicate that 30% of the units have a performance efficiency of over 50% in terms of efficiency

    Conclusion

    we must pay attention to export markets. Also, paying attention to increasing performance due to low product performance in this region will increase the value of products

    Keywords: Data Envelopment Analysis, economic efficiency, Net Benefits, Non Parametric, Return to Scale
  • Shekoofe Nagheli *, Majid Maddah, Esmaiel Abounoori Pages 134-149
    Introduction

    Iran is as one of the largest producers and exporters of pistachio in world markets. Considering that the export of this commodity is one of the main sources of foreign exchange earnings and has an important role in reducing the government's general budget dependence on oil revenues, identifying the factors affecting on pistachio exports to world markets is essential and it can lead to the improvement of the country's position in the global pistachio market. Institutional conditions are the factors affecting on the export of goods, including pistachio from Iran to world markets.

    Materials and Methods

    This paper examines the effect of institutions on Iranian pistachio exports to Asian blocs using the spatial econometric method and Mixed Regressive-Spatial Autoregressive Model. The research pattern is a regression model with panel data during the time period 2000-2015 from Iranian trade with Asian blocs.

    Findings

    The results of model estimation are shown International Country Risk Guide (ICRG) variable as an indicator of institutions has a positive and significant effect on Iranian pistachio exports to Asian blocs.

    Conclusion

    The International Country Risk Guide index has three types of political, financial and economic risk of the country, according to the findings of the article as one of the most important obstacles to the expansion of investment and pistachio trade in Iran. Reducing this risk brings political, financial and economic stability will increase Iranian pistachio exports.

    Keywords: Institutions, Pistachio Exports, Spatial econometric, Economy of Iran
  • Dadelah Behmand * Pages 150-166
    Introduction

    Understanding capabilities and abilities and in consequence, determining the levels of agricultural development are the first step in the process of agricultural planning and development.

    Materials and Methods

    This study is followed up, which determines the agricultural development status of the counties of Semnan province using the three techniques of Topsis, Vikor and Saw, given the different results of these three techniques, the Copeland method can be used to conclude the final analysis of the agricultural development situation in the provincial cities and to present an integrated Model. The Statistical Society of the county is Semnan province based on the census of 2016. The data required from the Statistical Yearbook (2016), the Jihadi Province Agricultural Organization, were collected from agricultural census results. The indicator is agricultural research that consists of 34 variables

    Findings

    The results of the Copeland technique indicate that there is no county with a very high agricultural development status. Shahrud County, is ranked first (relatively developed) with the index value of 0/723, and Sorkheh County with the combined index of 0/122 is in the eighth place (the situation is completely deprived of development.

    Conclusion

    Finally, with the differences in the levels of development of these counties, there are suggestions for planners to eliminate existing inequalities.

    Keywords: development, Agricultural indicator, Integrated Model, Copeland method, Semnan Province
  • Fatemeh Nikooee, Abbas Alavi Rad *, Seyed Nematallah Mosavi Pages 167-177
    Introduction & Objective

    In addition to accelerating the process of information exchange and facilitating management and increasing efficiency in various economic sectors, information and communication technology also affects energy consumption. ICT equipment is one of the energy consuming equipment that increases energy consumption with increasing their use. On the other hand, the use of such equipment increases energy efficiency by increasing the efficiency of various economic sectors. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of information and communication technology on the consumption of renewable and non-renewable energy in the Organization for Economic Cooperation and Development.

    Materials and Methods

    In this study, a data panel containing data from OECD countries in 2000-2015 was used.

    Findings

    The most important results of this study are the negative impact of increasing the number of Internet users and mobile subscribers on renewable energy consumption and the negative impact of increasing the number of Internet users on non-renewable energy consumption in the long run.

    Discussion and Conclusion

    Based on the findings of this study, OECD countries can reduce the intensity by using new technologies such as ICT and correct policies to manage energy consumption to achieve energy security and be safe from the consequences of energy price changes. Provide energy consumption in their countries.

    Keywords: energy, Co-integration Panel, OECD Countries
  • Hadis Kavand, Saman Ziaee, Mostafa Mardani Najafabadi * Pages 178-194
    Introduction

    Water resources in the Zayandehrood River basin have decreased sharply in recent decades due to drought and the effects of climate change and have challenged the livelihood of farmers in the basin. Therefore, providing a purposeful cropping pattern to increase the welfare of farmers according to the hydrological parameters of the basin can play an effective role in improving the hydrological and economic situation of the basin.

    Materials and Methods

    In this study, the hydrological simulation model (WEAP model) is combined with the economic optimization model with the aim of maximizing the farmers' gross margins. Also, MABIA module was used to estimate the net water requarment and yield of the crops under study.

    Findings

    The results showed that by applying the optimal economic cultivation model compared to the current situation, the gross margin for Najafabad, Mahyar Shomali, Lenjanat, Kuhpayeh-Segzi, Isfahan-Borkhar and Ben-Saman regions are 14, 5, 15, 18, , 15 and 20 million rials per hectare will increase, respectively. Also, using the new irrigation technologies in the optimal model compared to the current model, the hydrological parameters of the basin, including the amount of unmet water demand will be reduced about 14% and the reliability of water demand will be improved about 2%.

    Conclusion

    The results of this study show that by using an optimal cultivation model, the conflict between the two economic and hydrological objectives can be resolved and it is possible to improve the economic and hydrological conditions of the basin.

    Keywords: Hydrological simulation, gross margin, Cropping Pattern, new technologies