فهرست مطالب

علوم دامی ایران - سال پنجاه و دوم شماره 1 (بهار 1400)

مجله علوم دامی ایران
سال پنجاه و دوم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام دارسی آرانی، مجتبی زاغری*، مسعود برزگر صفحات 1-10

    این پژوهش با هدف مطالعه تاثیر ویژگی های فیزیکی اکسید روی بر تغییرات سرمی اینترلوکین 6، عامل نکروزه کننده تومورآلفا و اوکلودنس 1 در مرغ مادر گوشتی انجام شد. برای انجام این پژوهش از 200 قطعه مرغ مادر سویه راس 308، در سن 54 هفتگی، در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار استفاده شد. در این پژوهش، دو سطح روی (70 و 100 میلی گرم در کیلوگرم جیره) و دو نوع منبع اکسید روی (اکسید روی معمولی و اکسید روی فعال شده) استفاده شد. عملکرد تولیدی پرنده ها و در پایان آزمایش غلظت اینترلوکین 6 (IL-6) ، عامل نکروزه کننده تومورآلفا (TNFα)  و اوکلودنس1 (ZO-1)  در سرم خون، مورد سنجش قرار گرفت. تامین 70 میلی گرم روی در کیلوگرم جیره در هر دو شکل ساده و فعال شده خود، غلظت TNFαو ZO-1 را افزایش داد (01/0<p). در مقابل افزودن 100 میلی گرم اکسید روی از هر دو منبع موجب کاهش فاکتورهای پیش التهابی و کاهش غلظت ZO-1 در خون شد (01/0<p). نتایج این پژوهش نشان داد غلظت فاکتورهای التهابی و غلظت پروتئین های اتصالات محکم سرم خون در مرغ های مادر که احتمالا به دلیل مصرف یک وعده خوراک در روز در معرض التهاب روده هستند با مصرف سطوح بالاتر روی کاهش می یابد و تغییر فاکتورهای التهابی و مقدار پروتئین های اتصالات محکم نیز در یک راستا بودند. مصرف 100 میلی گرم اکسید روی فعال نسبت به 70 میلی گرم موجب کاهشIL-6  شد (01/0<p). بنابر این چنین نتیجه گیری می شود که تغییر ویژگی های فیزیکی، عملکرد اکسید روی را بهبود بخشیده است.

    کلیدواژگان: اکسید روی، تغییرات سرمی، مرغ مادر، ویژگی های فیزیکی‏
  • رضا فرجی، اردشیر نجاتی جوارمی، مصطفی صادقی*، رضا میرایی آشتیانی، حمیدرضا مژگانی صفحات 11-21

    یکی از اصلی ترین چالش هایی که این روزها گله داران، صاحبان سگ ها و یا مراکز آموزش و پرورش سگ های کار را تهدید می کند مربوط به بیماری پاروویروس (CPV) سگ سانان است. این ویروس در طی سال ها از زمان شناسایی تا کنون به انواع و سویه های متعددی انشقاق یافته که در نتیجه تغییرات ژنتیکی و آمینو اسیدی، تابع آن بوده و موجب شده طیف وسیعی از خانواده گوشت خواران را در سراسر جهان تهدید کند. بهترین راه مبارزه با تبعات این بیماری واکسیناسیون می باشد. لذا با توجه به عدم وجود مطالعات کافی از نحوه پراکنش و شیوع سویه های مختلف این ویروس که ممکن است از علل برجسته خطای واکسن و درگیری بالای سگ های کشور با این ویروس باشد در این تحقیق با مطالعه مولکولی و مقایسه فیلوژنتیکی سویه های ایرانی نسبت به سایر سویه های شایع جهان دریافتیم که سویه غالب شایع در کشور از نوع CPV-2a بوده و با شیوع 24 درصدی و ضمن اختلاف ژنتیکی در چندین نقطه از ژن VP2 با دیگر سویه ها احتمالا شاهد انتشار سویه جدیدی از این ویروس در کشور هستیم. درضمن بر اساس درخت فیلوژنی رسم شده مشخص شد که ایزوله های ایرانی آن سویه اختلاف توپولوژیکی نسبتا زیادی نسبت به سویه های منشا واکسن های تجاری رایج دارند که فرض اولیه این تحقیق را حمایت می کند.

    کلیدواژگان: پاروویروس، سگ سانان، فیلوژنتیک، ‏CPV-2‎، ژن ‏VP2‎
  • مهدی جوان نیکخواه، حسین مرادی شهربابک*، محمدحسین مرادی، علی صادقی سفیدمزگی صفحات 23-35

    بیماری ویروس لکوز گاوی (BLV) یکی از بیماری های کشنده ویروسی است که هر ساله با ضررهای اقتصادی زیادی در صنعت گاو شیری، همانند کاهش توان تولیدی و عملکرد تولیدمثلی حیوانات مبتلا و درنهایت حذف آن ها همراه است. هدف از اجرای این پژوهش شناسایی نشانه های انتخاب مرتبط با مقاومت به BLV در گاوهای هلشتاین ایران بود. به این منظور مجموع 152 حیوان برای 30105 جایگاه نشانگریSNP با استفاده از تراشه های GGP Bovine LD v4 تعیین ژنوتیپ شدند. پس از کنترل کیفیت داده های اولیه در نهایت 23513 نشانگر SNP در 140 راس دام وارد آنالیزهای بعدی شدند. حیوانات مورد استفاده در دو دسته مقاوم به بیماری یا سالم (68 راس) و بیمار (77 راس) گروه بندی شدند و بخش هایی از ژنوم که در این حیوانات به صورت واگرا هدف انتخاب قرار گرفته بودند با استفاده از آماره نااریب تتا مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که چهار منطقه ژنومی روی کروموزوم های شماره 1، 13، 20 و 22 در این حیوانات هدف انتخاب قرار گرفته اند. بررسی ژن های گزارش شده در این مناطق نشان داد که در داخل یا مجاورت این مناطق ژنومی، ژن هایی همانند ژن STGA1 در کروموزوم 1، ژن های STK35، EBF4 و PDYN در کروموزوم 13 و ژن هایی SLC38A3، RASSF1 و RBM6 در کروموزوم 22 شناسایی شده است. بررسی عملکرد این ژن ها نشان داد که این ژن ها در سیستم ایمنی و تنظیم چرخه میتوز و میوز و سرکوب سرطان نقش دارند. در مجموع نتایج این تحقیق می تواند منبع اطلاعاتی ارزشمندی در جهت شناسایی مناطق ژنومی کاندیدا و یا ژن های سببی مرتبط با این بیماری فراهم آورد.

    کلیدواژگان: آماره تتا، بیماری لکوز گاوی، سیستم ایمنی، نشانه های انتخاب
  • بهزاد پورمحمود، حامد خلیلوندی*، رسول پیرمحمدی صفحات 37-49

    هدف این پژوهش بررسی اثر پرتو تابی مایکروویو و جاذب‏های مختلف سموم بر میزان دیازینون باقی‏‏مانده در تفاله انگور سفید و تاثیرگذاری این فرآوری‏ها بر برخی فراسنجه‏ های شکمبه و تولید گاز در شرایط برون تنی بود. تیمارهای آزمایشی شامل 1- تفاله انگور سفید بدون فرآوری یا گروه شاهد، 2- تفاله انگور فرآوری شده با پرتو تابی مایکروویو، 3-‏ تفاله انگور فرآوری شده با جاذب سموم مایکوفیکس پلاس (Mycofix-plus)، 4- تفاله انگور فرآوری شده با جاذب سموم بیوتوکس (Bio-Tox) و 5- تفاله انگور فرآوری شده با اسیدیفایر بیواسید (Bio-Acid) بود. نتایج این آزمایش نشان دهنده افزایش معنی‏دار (05/0<p) مقدار ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در تیمار حاوی فرآوری با پرتو تابی مایکروویو بود. فرآوری‏های مختلف سبب کاهش (05/0 <p) مقادیر سم دیازینون در تفاله انگور سفید شد، به طوری که بیشترین سم دیازینون در تیمار شاهد (mg/kg 86/3) و کمترین مقدار سم در تیمار فرآوری شده با مکمل Bio-Tox برابر با (mg/kg 57/0) مشاهده شد. مقادیر گاز تولیدی در ساعات مختلف انکوباسیون، غلظت کل اسیدهای چرب فرار و پروپیونات شکمبه، قابلیت هضم ماده خشک و میزان متان تولیدی درنتیجه فرآوری‏های مختلف افزایش یافت (05/0 <p). فرآوری‏های مختلف میزان استات را کاهش و درعین حال تاثیر معنی‏داری (05/0>p) بر جمعیت تک یاخته ای شکمبه‏ نداشت. افزودن جاذب‏های مختلف سبب افزایش (05/0p<) میزان بوتیرات و ایزوبوتیرات شد. به طورکلی، پرتو تابی مایکروویو و جاذب‏های مختلف مقادیر سم دیازینون در تفاله انگور سفید را کاهش داد و سبب بهبود برخی فراسنجه‏های شکمبه در شرایط برون تنی شد.

    کلیدواژگان: پرتوتابی مایکروویو، تفاله انگور، تولید گاز، جاذب سموم، دیازینون‏
  • آرزو شهسواری، محمد رزم کبیر*، امیر رشیدی صفحات 51-62
    هدف از پژوهش کنونی ارزیابی ژنتیکی سخت زایی گاوهای هلشتاین با مدل های خطی، خطی تصحیح شده و آستانه ای بود. اطلاعات شامل رکوردهای ویرایش شده 133876 راس گاو مربوط به هشت گله از گله های گاو هلشتاین اصفهان بود که طی سال های 1384 تا 1397 توسط تعاونی وحدت جمع آوری شده بودند. اثر عوامل ثابت موجود در مدل شامل گله، سال-فصل زایش، جنسیت گوساله و سن اولین زایش و آثار تصادفی شامل پدر گاو و پدر گوساله و محیط دایم مادر بود. ویرایش رکوردها و کنترل کیفیت داده ها با نرم افزار SAS و ارزیابی ژنتیکی حیوانات با مدل های مورد مطالعه به کمک نرم افزار DMU انجام شد. نتایج نشان داد که گله و سال-فصل زایش، جنسیت گوساله و سن اولین زایش بر نرخ وقوع سخت زایی تاثیر داشتند. وراثت پذیری مستقیم سخت زایی در تلیسه ها و گاوها با مدل خطی به ترتیب 10/0 و 07/0 و با مدل آستانه ای به ترتیب 13/0 و 10/0 برآورد شد. وراثت پذیری برآورد شده با مدل خطی پس از تصحیح و تبدیل به مقیاس زمینه ای در تلیسه ها به 19/0 و در گاوها به 14/0 افزایش یافت. همبستگی ژنتیکی بین اثر مستقیم و مادری در مدل های آستانه ای و خطی برای تلیسه ها و گاوها 56/0- تا 74/0- برآورد شد. به دلیل همبستگی های رتبه ای متفاوت، رتبه بندی حیوانات براساس ارزش اصلاحی پیش بینی شده با مدل های خطی و آستانه ای متفاوت بود. معیار آکایک محاسبه شده برای مدل آستانه ای از مدل خطی کمتر بود و بنابراین در پیش بینی ارزش اصلاحی حیوانات مدل آستانه ای نسبت به مدل خطی برتری دارد و این مدل برای ارزیابی ژنتیکی سخت زایی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پارامتر ژنتیکی، سخت زایی، مدل آستانه ای، مدل خطی، همبستگی رتبه ای‏
  • علیرضا خامسی، ایمان حاج خدادادی*، حسینعلی قاسمی، مهدی خدایی مطلق صفحات 63-77

    در این تحقیق تاثیر دو نوع منبع (آلی-متیونینه و معدنی-سولفاته) و سه سطح منگنز (25، 90 و 135 میلی گرم در کیلوگرم) در جیره بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه های خونی در مرغ تخم گذار نژاد های- لاین W36 در شرایط تنش گرمایی مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل افزایش؛ 25 میلی گرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار 1)، 90 میلی گرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار2)، 135 میلی گرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار3)، 25 میلی گرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار4)، 90 میلی گرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار5) و 135 میلی گرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار6)، به جیره پایه بودند. در این آزمایش از 360 قطعه مرغ تخم گذار در سن 22 هفتگی و به صورت فاکتوریل 3×2 در قالب طرح کاملا تصادفی شامل 6 تیمار و 4 تکرار (15 پرنده در هر تکرار) استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در مورد صفات تولیدی، منبع منگنز تاثیری بر درصد تولید نداشت، ولی افزایش سطح منگنز منجر به بهبود درصد تولید، ضریب تبدیل غذایی و توده تخم مرغ تولیدی گردید. استفاده از مکمل آلی و یا افزایش سطح منگنز، مصرف خوراک را به طور معنی داری کاهش داد. منبع و سطح منگنز تاثیر معنی داری بر وزن سفیده و زرده تخم مرغ نداشتند، ولی سطح منگنز بر وزن پوسته، ارتفاع سفیده، منگنز و فسفر خون تاثیر معنی داری داشت. اگرچه منبع منگنز بر متابولیت های خون تاثیر نداشت، اما فعالیت سوپراکسید دسموتاز سرم در گروه هایی که منگنز آلی مصرف کردند، به طور معنی داری افزایش یافت. به عنوان نتیجه گیری کلی، مکمل جیره با منگنز با سطح 135 میلی گرم درکیلوگرم به خصوص از منبع کیلاته متیونین منجر به بهبود صفات عملکردی و به ویژه کیفیت پوسته تخم مرغ در فاز اول تولیدی مرغ های تخم گذار تحت شرایط تنش گرمایی گردید.

    کلیدواژگان: تنش حرارتی، درصد تولید، منگنز آلی، منگنز معدنی، مرغ تخم گذار‏
|
  • Elham Darsi Arani, Mojtaba Zaghari *, Masoud Barzegar Pages 1-10

    The aim of this study was to investigate the effect of physical properties of zinc oxide on serum changes of interleukin 6 (IL-6), tumor necrosis factor alpha (TNFα) and occludance 1 (ZO-1) in broiler breeders. A total of 200 hens (Ross 308), at the age of 54 weeks, was used in a completely randomized design with 4 treatments, 5 replications, and 10 birds per replication. In this study, two levels of zinc (70 and 100 mg/kg diet), and two ZnO sources (regular zinc oxide and activated zinc oxide) were used. The production performance of the birds and the concentration of interleukin 6, tumor necrosis factor and occludin in serum were measured at the end of the experiment. The supply of 70 mg/kg diet in both its regular and activated ZnO forms increased blood concentration of TNFα and ZO-1 (P<0.01). In contrast, addition of 100 mg of ZnO from both sources reduced pro-inflammatory factors and concentration of ZO-1 in the blood (P<0.01). Results of present study showed that the concentration of blood inflammatory factors and tight junction proteins in hens that are prone to intestinal inflammation which probably occur due to a meal in a day decreases with the consumption of higher levels of zinc. Changes in inflammatory factors and the concentration of tight junction proteins were in the same direction. Consumption of 100 mg of activated ZnO decreased IL-6 compared to 70 mg (P<0.01). Therefore, it is concluded that the change in physical properties, has improved the functionality of ZnO.

    Keywords: Broiler Breeder, Physical properties, serum changes, Zinc oxide
  • Reza Faraji, Ardeshir Nejati Javaremi, Mostafa Sadeghi *, Reza Miraei Ashtiani, HamidReza Mozhgani Pages 11-21

    Nowadays one of the major challenges facing herders, dog owners, or working dog training centers is canine parvovirus (CPV-2). The virus has split into several types over the years since it discovered and resulted to genetic and amino acid changes that threaten a wide range of carnivorous around the world. The best way to avoiding the consequences of this disease is vaccination. This study were designed, due to the lack of sufficient studies on the distribution and prevalence of different types of this virus, which may be a prominent cause of vaccine errors, also because of high involvement of Iranian dogs with CPV. Molecular study and phylogenetic comparison of Iranian types compared to other types through the world showed that the dominant type of CPV-2 existed in Iran is CPV-2a with a prevalence of 24% and genetic differences in several points of VP2 gene with other types. We are probably facing to a new version of this virus in our country. In addition, based on the drawn phylogenetic tree, it was found that Iranian isolates on the other side have a relatively high topological difference compared to the origin types and conventional vaccines strain, which supports the initial hypothesis of this study.

    Keywords: canine, CPV-2, Parvovirus, phylogenetic, VP2 gene‎
  • Mahdi Javannikkhah, Hossein Moradi Shahrbabak *, MohammadHossein Moradi, Ali Sadeghi Sefidmazgi Pages 23-35

    Bovine viral leukemia (BLV) is one of the deadliest viral diseases that is associated with many economic losses in the dairy industry, such as reduced production capacity and reproductive performance of infected animals and their eventual culling. The aim of this study was to identify the selection signatures associated with resistance to BLV in Iranian Holstein cows. For this purpose, a total of 152 animals were genotyped for 30,105 SNP markers using GGP Bovine LD v4 chips. After quality control of the initial data, 23,513 SNP markers in 140 animals of cattle were finally entered for further analysis. The animals used were classified into two groups consisting resistant to disease or healthy (68 animals) and sick (77 animals) animals, and then the regions of the genome that were divergently selected in these animals were evaluated using the unbiased Theta method. The results of this study showed that four genomic regions on chromosomes 1, 13, 20 and 22 were divergently selected in these groups. Study of the genes reported in these regions revealed that some genes such as the STGA1 on chromosome 1, the STK35, EBF4, and PDYN on chromosome 13 and the SLC38A3, RASSF1, and RBM6 on chromosome 22 were previously reported within or adjacent to these genomic regions. Study the function of these genes showed that the genes are involved in the immune system, the regulation of mitotic and meiotic cycles and cancer suppression. Overall, the results of this study can provide a valuable source of information to identify candidate genomic regions or causal genes associated with this disease.

    Keywords: Bovine leukosis, Immune system, selection signatures, Theta statistics‎
  • Behzad Pourmahmoud, Hamed Khalilvandi Behroozyar *, Rasoul Pirmohammadi Pages 37-49

    The aim of this research was to determine effects of microwave irradiation and different toxin adsorbents on the amount of Diazinon residues in white grape pomace and effectiveness of these processes on some rumen parameters and gas production in vitro condition. This study, were investigated in a completely randomized design with 5 treatments and 5 replications. Experimental treatments included: 1- White grape pomace without processed or control group 2- Grape pomace processed with microwave irradiation 3- Grape pomace processed with Mycofix-Plus toxin adsorbent 4- Grape pomace processed with Bio-Tox toxin adsorbent 5- Grape pomace processed with Bio-Acid toxin adsorbent. The results of this study showed a significant increase in the amount of dry matter, neutral detergent fiber and acid detergent fiber in the microwave treatment (P˂0.05). Different processes reduced the amount of Diazinon in the white grape pomace (P˂0.05), so the highest amount of Diazinon in control treatment (3.86 mg/kg) and the lowest amount of toxin was observed in treatment group treated with Bio-Tox supplement (0.57 mg/kg). Different processes increased in vitro gas production, total VFA, propionic acid concentration, dry matter digestibility and Methane (P˂0.05). Different processes reduced acetate concentration and did not have a significant effect on the Rumen protozoa population (P>0.05). Adding different adsorbents increased butyrate and isobutyrate concentration (p<0.05). As a conclusion, microwave irradiation and different toxin adsorbents reduced the amount of Diazinon in the white grape pomace and improved some ruminal parameters in vitro condition.

    Keywords: diazinon, Gas production, grape pomace, microwave irradiation, toxins adsorbent‎
  • Arezoo Shahsavari, Mohammad Razmkabir *, Amir Rashidi Pages 51-62
    The objective of the present study was to perform genetic evaluation of dystocia, using linear (observed and adjusted) and threshold models in Holstein cattle. Data and pedigree information of 8 dairy herds were obtained from Vahdat Industrial Agriculturists & Dairymen Cooperative, Isfahan, Iran. Final data included 133876 calving records during 2005 to 2018. The fixed effects of the model were included, herd, year-season of calving, calf gender and age at first calving.  The random effects of the model were included sire, maternal grandsire, permanent environment of dam and residual effects. Furthermore, 305-day milk yield was considered as a covariate in the final equation. Quality control and data validation were conducted in SAS and Microsoft Excel. Genetic evaluations and prediction of breeding values for dystocia was computed, using different statistical models by DMU program. Direct heritability for dystocia for heifers and other cows based on linear model were 0.10 and 0.07 and based on threshold model were 0.13 and 0.10, respectively. Estimated heritability was higher in threshold model compare to the linear model. The results of this study showed that beyond the environmental improvement, genetic selection might be an option for decreasing dystocia. Estimated heritability for heifers and other cows by the linear model were adjusted on the underlying scale to 0.19 and 0.14, respectively. Estimated correlations between direct and maternal genetic effects were negative and ranged from -0.56 to -0.74, indicating the genetic antagonism between direct and maternal effects. The Spearman rank correlations for breeding values predicted from the linear and threshold models were significant and different from 1, indicating that ranking of animals are not unique in linear and threshold models. Based on the Akaike Information Criterion (AIC), threshold model was better and more accurate than linear model for genetic analysis of dystocia in Holstein cows.
    Keywords: genetic parameters, calving difficulty, Linear model, rank correlation, Threshold model‎
  • Alireza Khamesi, Iman Hajkhodadadi *, HosseinAli Ghasemi, Mahdi Khodaei Motlagh Pages 63-77

    In this study, the effect of two sources (met-Mn and MnSO4) and three-level of manganese (25, 90, 135 mg/Kg) was evaluated on performance, egg quality and blood parameters in Hy-line w36 laying hens under heat stress condition. The experimental treatments contained basal diet with; 25 mg/Kg MnSO4 (treatment 1), 90 mg/Kg MnSO4 (treatment 2), 135 mg/Kg MnSO4 (treatment 3), 25 mg/Kg met-Mn (treatment 4), 90 mg/Kg met-Mn (treatment 5), or 135 mg/Kg met-Mn (treatment 6). A total of 360 hens, 22 weeks of age, were used in a 2×3 factorial arrangement in a completely randomized design with 6 treatments and 4 replicates (15 hens per replicate). Our results showed that Mn source had no significant effect on production traits but higher Mn level significantly improved egg production, feed conversion and egg mass (P<0.05). The use of organic source or increasing dietary Mn level significantly decreased feed intake (P<0.05). The sources and levels of dietary had no significant effect on the weights of egg white and yolk, but the level of Mn had significant effect on shell weight, albumin height, and serum Mn and phosphorus. Although Mn source did not affect the blood metabolites, but the serum superoxide dismutase activity significantly increased in groups that consumed organic Mn (P<0.05). In conclusion, supplementary Mn at 135 mg/kg from any source especially chelated form, may increase production performance and egg quality traits in the early pre-peak production phase of laying hen, under heat stress condition.

    Keywords: heat stress, Laying Hen, Organic Manganese, production performance