فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 36 (بهار 1400)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 36 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سیده فاطمه امامی، علیرضا دربان آستانه*، محمدرضا رضوانی، مجتبی قدیری صفحات 1-27

    گردشگری جامعه محور ابزاری به منظور حفظ منابع طبیعی و فرهنگی، توسعه جامعه محلی از طریق توانمندسازی مردم است. در این پژوهش به بررسی نقش متغیرهای کلان توسعه برگردشگری روستایی اجتماع محور در استان گیلان می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر رویکرد توصیفی- تحلیلی است که با نمونه ای با حجم 770 نفر از میان افراد روستایی در استان گیلان انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل: مطالعات کتابخانه ای و پژوهش های میدانی از طریق مشاهده و پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق، روستاییان ساکن روستاهای استان گیلان می باشد. به منظور تعداد نمونه ها با استفاده از جدول مورگان، 384 نفر تعیین شد که به منظور افزایش سطح اطمینان و کاهش خطا در داده ها، تعداد نمونه ها افزایش یافته و 770 پرسشنامه تکمیل گردید. طبق برآورد صورت گرفته مقدار پایایی پرسشنامه 921/0 به دست آمده است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل شاخص ها از مدل تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق، چهار شاخص اقتصادی 380/0، زیست محیطی 348/0، اجتماعی 207/0 و مدیریتی 178/0 به ترتیب بیشترین تاثیر را بر شاخص توسعه گردشگری اجتماع محور می گذارند.

    کلیدواژگان: گردشگری اجتماع محور، اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی، مدیریتی
  • فریبا وحیدزادگان، علی زنگی آبادی* صفحات 28-47

    منظر شهری یکی از اصلی ترین و مهم ترین عواملی است که می تواند بر برند شهری تاثیر به سزایی داشته باشد. شهرهای مقصد گردشگری بیش از دیگر شهرها به کیفیت منظر شهری وابسته هستند، زیرا آنچه در ابتدا توجه افراد را به خود جلب می کند و اولین قضاوت ها را نسبت به شهر در ذهن گردشگران ایجاد می کند منظر شهر است. توجه به این مسئله در مورد شهر اصفهان به عنوان یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری ایران با پیشینه غنی تاریخی، فرهنگی، هنری، طبیعی و... بسیار ضروری است. این پژوهش با هدف تحلیل منظر شهر اصفهان به منظور تبیین برند گردشگری، به ارزیابی کارشناسانه 100 منظر مهم و گردشگر پذیر شهر اصفهان شامل منظر تاریخی، منظر طبیعی، فرهنگی و... از دو بعد عینی و ذهنی و بر اساس 25 شاخص می پردازد. از روش تحلیل خوشه ای با نرم افزار SPSS برای تحلیل مناظر و شاخص های عینی و ذهنی مناظر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد منظر تاریخی-طبیعی اصفهان دارای بالاترین امتیاز در میان خوشه ها بوده و رابطه معناداری بین بعد عینی منظر (جنبه فیزیکی و جنبه عملکردی) و بعد ذهنی (ادراکی-معنایی) منظر وجود دارد و مناظر با جنبه های کالبدی و عملکردی مطلوب بار ذهنی و معنایی بالاتری در ذهن مخاطب دارند.

    کلیدواژگان: منظر شهری، برند گردشکری، منظر عینی، منظر ذهنی
  • سید علیقلی روشن، باقر کرد، فرحناز آهنگ، مسعود آفرین فر، حسن غفاری* صفحات 48-72
    در ماه های اخیر، جامعه ی جهانی با بحران بزرگی با عنوان همه گیری ویروس کرونا روبرو شده که تمام سیستم های اقتصادی و اجتماعی از جمله، اکوتوریسم را تحت تاثیر منفی قرار داده است. اما، همه گیری ویروس کرونا درس آموخته هایی را برای آینده اکوتوریسم فراهم نموده است که با توجه به این تجربه ها می توان در جهت توسعه و بالندگی آن گام برداشت. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی الگوهای ذهنی خبرگان در مواجه با اکوتوریسم پساکرونا با استفاده از روش شناسی کیو می باشد. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل کانون انجمن های صنفی کارگری راهنمایان گردشگری سراسر کشور است. فضای گفتمان پژوهش حاضر شامل پایان نامه ها و مقالات معتبر داخلی و خارجی می باشد که برای پرهیز از سوءگیری پژوهش، از نمونه ی کیو بی ساختار استفاده شده است. برای ایجاد نمونه ی کیو بی ساختار تعداد 60 نفر از اعضای جامعه به عنوان خبرگان گردشگری و اکوتوریسم انتخاب گردید. برای بررسی روایی و پایایی روش پژوهش از آزمون آلفای کرونباخ، شاخص KMO و آزمون بارتلت استفاده شد. در زمینه شناسایی الگوهای ذهنی خبرگان، تحلیل عاملی اکتشافی و ماتریس همبستگی بکار رفته شده و از روش مولفه های اصلی برای استخراج نهایی عوامل استفاده شد. درنهایت، هشت عامل با مجموع واریانس کل تبیین شده به میزان 899/71 درصد به عنوان عوامل اصلی شناسایی شد.
    کلیدواژگان: گردشگری، اکوتوریسم، روش شناسی کیو، ویروس کرونا
  • حسین کریم زاده، ابوالفضل قنبری، سمیرا هاشمی امین* صفحات 73-97
    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری پژوهش، مصاحبه، بررسی اسناد و پرسشنامه می باشد. جهت سنجش مدل، از گردشگرانی که در طول 4 ماه اول سال 98-99 به روستاهای هدف گردشگری و روستاهای دارای پتانسیل گردشگری در منطقه کلیبر، مراجعه نموده اند به عنوان جامعه آماری انتخاب شده و با سنجش پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ، کل پایایی پرسشنامه و اعتبار پرسشنامه این تحقیق، مورد بررسی قرار گرفت. در پژوهش حاضر، برای تحلیل های چند متغیره از تکنیک های آماری مربوط به مدل معادلات ساختاری بهره گرفته شده است. در این پژوهش از نرم افزار SPSS و Amos Graphic به کار گرفته شده تا روابط ساختاری میان متغیرها در مدل مفهومی تحقیق مطالعه جاری مشخص شود. با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص شد که بعد فکری و روانی احساس لذت با ضریب 03/0، اثر مثبت و معنی داری بر قصد رفتاری گردشگران شهرستان کلیبر دارد. هم چنین، بعد کالبدی و زیست محیطی با ضریب 03/0، دارای اثر مثبت و معنی داری بر قصد رفتاری گردشگران شهرستان کلیبر است. هم چنین، بعد فردی و روانی احساس لذت با ضریب 01/1دارای اثر مثبت و معنی داری بر قصد رفتاری گردشگران شهرستان کلیبر بوده و بیشترین ضریب را در بین ابعاد حس لذت به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: حس لذت، قصد رفتاری، گردشگران، معادلات ساختاری، کلیبر
  • مسلم باقری*، علی اصغر مباشری، امین نیکبخت صفحات 103-127

    با توجه به اهمیت ارتقاء کسب وکارهای گردشگری به عنوان یکی از آسیب دیده ترین بخش های اقتصادی در اثر بحران پاندمی کرونا در سطح جهان، مطالعه حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی راهکارهای ارتقاء کسب وکارهای گردشگری و مهمان نوازی در پساکرونا طراحی و اجرا گردید. پژوهش حاضر از نظر هدف پژوهشی کاربردی است که در دسته پژوهش های آمیخته قرار می گیرد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با استفاده از روش بررسی نظام مند ادبیات در بخش کیفی نشان می دهد که راهکارهای ارتقاء کسب وکارهای گردشگری و مهمان نوازی در پساکرونا می توانند در 4 راهکار اصلی و 17 راهکار اصلی مورد توجه قرار گیرند. همچنین مراجعه به تحلیل ها در بخش کمی با استفاده از تحلیل آر- سوارا نشان می دهد مهمترین راهکارهای ارتقاء کسب وکارهای گردشگری از دیدگاه خبرگان و فعالین این صنعت عبارت اند از راهکارهای اجرایی، راهکارهای بازاریابی، راهکارهای حمایتی و راهکارهای منابع انسانی.

    کلیدواژگان: گردشگری و مهمان نوازی، پاندمی کرونا، پساکرونا، بررسی نظام مند ادبیات، روش تحلیل آر-سوارا
  • بهنام نظری زاده*، سید علی الحسینی المدرسی، مصطفی خبازی، سعیده مویدفر صفحات 128-147

    امروزه در برخی شهرها که پتانسیل گردشگری دارند، رویکردهای ویژه ای به وسیله برندسازی، برای ایجاد تمایز و موقعیت خاص برای مقصد به منظور ترغیب گردشگر به هزینه بیشتر و بالابردن استاندارهای زندگی ساکنین ایجاد می شود. همچنین شهداد در جوار بیابان لوت (اولین جاذبه طبیعی ثبت جهانی) به علت وجود جاذبه های گردشگری متعدد، می تواند به یکی از مقاصد مهم برای این امر تبدیل گردد. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی روش، توصیفی - تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های بر اساس مطالعات میدانی و مصاحبه و تنظیم پرسش نامه از 142 نفر از گردشگران و مردم محلی کارشناسان در سطح منطقه جمع آوری شده است. یافته ها بر اساس نتایج به دست آمده از مولفه ها با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Smart-PLS نشان داد که، ضریب اثر مستقیم کیفیت درک شده بر آگاهی از برند 260/0، آگاهی از برند بر وفاداری 400/0، تصویر برند بر وفاداری 546/0 و تصویر برند بر آگاهی از برند 599/0 است. تصویر برند و کیفیت ادراک شده با ضریب اثر کل 260/0 و 986/0 به صورت مستقیم و غیرمستقیم، 95/0 و 92/0 و90/0درصد از کل واریانس مولفه آگاهی از برند و وفاداری و ارزش ویژه برند را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، شهر شهداد، برند گردشگری، Smart-PLS
  • سید سعید میرواحدی*، رئوف زندی، اسماعیل قادری صفحات 148-169

    این پژوهش در صدد بررسی منطق تصمیم گیری مدیران صنعت هتلداری ایران در زمان نوسانات اقتصادی بر اساس رویکردهای تصمیم-گیری در کارآفرینی است که از آن به امکان گرایی و هدف گرایی تعبیر می شود. این تحقیق به دلیل ماهیت آن کیفی است و از روش نگاشت علی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. مشارکت کنندگان تحقیق مدیران ارشد هتل های 4 و 5 ستاره تهران هستند. روش نمونه گیری به صورت گلوله برفی بوده است. یافته ها نشان می دهد که رویکرد امکان گرایی در شرایط نوسان و عدم قطعیت رویکرد حاکم در تصمیم گیری است و مدیران در 86% موقعیت های تصمیم گیری از مولفه های رویکرد امکان گرایی و 14% از مولفه های هدف گرایی استفاده می کنند. نتایج گویای این است که مدیران هتل ها در شرایط عدم قطعیت و نوسانات اقتصادی از رویکرد هدف گرایی به رویکرد امکان گرایی تغییر رویکرد می دهند.

    کلیدواژگان: نوسانات اقتصادی، هتلداری، تصمیم گیری کارآفرینانه، امکان گرایی، هدف گرایی
  • سید علی سیدیان، ریحانه یعقوبی، مهدی رمضان زاده لسبوئی صفحات 170-193

    فراهم آوردن شرایط ایجاد گردشگری سلامت به عنوان یکی از گونه های هدفمند و اقتصادی گردشگری، نیازمند توجه بیشتر برنامه ریزان و متخصصان حوزه گردشگری است. از این جهت، شناسایی پهنه های مستعد گردشگری سلامت و قابلیتهای توسعه آن امری ضروری می نماید. علاوه بر قابلیتهای درمانی، زمان و شرایط اقتصادی بهره-مندی از درمان، ویژگیهای محیطی گردشگری منطقه نیز از عوامل موثر در انتخاب مقصد گردشگری سلامت می باشد. در راستای این امر، پژوهش حاضر در نظر دارد از طریق مکانیابی به شناسایی مناطق مستعد توسعه گردشگری سلامت از نظر قابلیتهای محیطی منطقه، در استان مازندران بپردازد. روش بررسی پژوهش مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی بوده و از روش تصمیم گیری چندمعیاره و سامانه اطلاعات جغرافیایی، جهت مکانیابی استفاده شده است. بر این اساس ابتدا با دسته بندی معیارهای محیطی مکانیابی گردشگری سلامت در سه گروه معیارهای

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، مکانیابی، AHP، GIS، استان مازندران
  • سیدمحمدتقی میردامادنجف آبادی، علی اصغر شالبافیان *، لیلا وثوقی صفحات 194-218

    از آن جایی که مدیریت ابنیه ی تاریخی و فرهنگی کشور می‌تواند بسیار حساس و به نوبه ی خود درآمدزا باشد، صندوقی زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در جهت احیای این ابنیه ی فاخر تاسیس و این رسالت به ایشان محول گردید. صندوق احیا، در گام اول جداولی را جهت ارزیابی متقاضیان بهره برداری از ابنیه ی تاریخی - فرهنگی تدوین کرده و لیستی از اماکن دولتی قابل بهره برداری را در اختیار آن ها قرارداد. به سبب این که سیستم ارزیابی متقاضیان براساس جداول موجود، دچار نواقصی در بعد کیفی بوده و امکان به خطر افتادن بخشی از تاریخ و فرهنگ یک جامعه وجود داشت ، این پژوهش در صدد برآمد تا مهم ترین عامل چارچوبی اصلاحی، جهت ارزیابی صلاحیت های متقاضیان بهره برداری از تاسیسات گردشگری (ابنیه ی تاریخی - فرهنگی) را، که عبارت است از ویژگی های بهره برداران ذیصلاح، مورد بررسی قرار دهد. نتایج حاکی از آن است که : عوامل فنی، عوامل اقتصادی-مالی، عوامل حقوقی-قانونی، عوامل فردی-شخصیتی و عوامل حوزه پایداری، وجوه پنج گانه ی مسئله صلاحیت متقاضیان هستند، که می‌تواند در آینده، رهیافتی به شاکله ی کلی چارچوب ارزیابی، به دست دهد.

    کلیدواژگان: شاخص های صلاحیت، ارزیابی متقاضیان، بهره برداری، تاسیسات گردشگری
  • علی طیبی*، محمدمهدی پرهیزگار، محمدتقی امینی، یزدان شیرمحمدی صفحات 219-224

    امروزه صنعت گردشگری به عنوان یکی از بخشهای صنعتی و اقتصادی کشورها که بر محیطهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تاثیرات شگرفی داشته باشد.در کشور ما ایران در زمینه های جاذبه های باستانی، تاریخی و طبیعی، یکی از بارزترین پتانسیل های درونی جهت بهبود فضای کسب وکار، ایجاد اشتغال و...، توجه به صنعت گردشگری و کسب وکارهای مرتبط با آن است. از این رو پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی کسب و کارهای گردشگری با رویکرد توسعه پایدار و شیوه پژوهشی ترکیبی (کیفی-کمی) انجام شد. جامعه آماری این پژوهش در بخش دلفی) خبرگان دانشگاهی و مدیران و فعالان اقتصادی صنعت گردشگری و در بخش کمی شامل مدیران، کارشناسان سازمان میراث گردشگری استان خوزستان است. متغیرهای مهم اثرگذار بر موفقیت کسب و کارهای مرتبط با حوزه گردشگری با بهرهگیری از روش زمینهای استخراج و مبنای روش دلفی قرار گرفت.پرسشنامه دلفی در اختیار24 تن از خبرگان پانل دلفی قرار داده شد و بدین ترتیب در دور چهارم، 51 متغیرهای خرد در قالب 6 متغیر کلان شناسایی شدند. سپس با استفاده از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزار Amose اعتبارسنجی مدل شد. از مهمترین دستاوردهای این پژوهش شناسایی عوامل اثر گذار بر توسعه پایدار کسب و کارهای گردشگری در قالب یک مدل جامع است،

    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، صنعت گردشگری، توسعه پایدار
  • منصور رحمتی*، اصغر پاشازاده صفحات 249-272
    شهر سرعین از جمله شهرهای است که دارای پتانسیل های بالایی برای جلب گردشگران می باشد، ولی هنوز آنچنان که باید، نتوانسته منجر به رشد و توسعه صنعت گردشگری شود. بنابراین، این پژوهش قصد دارد عوامل کلیدی توسعه گردشگری شهر سرعین را شناسایی نماید. از همین رو، پژوهش پیش رو از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان آشنا به گردشگری شهر سرعین می باشند که به روش گلوله برفی تعداد 30 نفر به عنوان نمونه منتخب تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین در این تحقیق از مدل تحلیل تاثیرات متقابل در قالب نرم افزار MICMAC استفاده شده است. یافته های تحقیق بیانگر این امر است که با توجه به قدرت تعیین کنندگی، متغیرهای توزیع امکانات، رسانه ها، زیباسازی، بالاترین رتبه های اثرگذاری مستقیم و شرایط اقلیمی، توزیع امکانات، زیباسازی، هم بالاترین رتبه های اثرگذاری غیرمستقیم را کسب کرده اند. نهایتا می توان چنین نتیجه گیری نمود که عوامل متنوعی که نسبتا هم زیاد هستند در توسعه گردشگری هستند بگونه ای که بیش از یک سوم از عوامل اولیه این پژوهش به عنوان عوامل کلیدی انتخاب شدند (20 عامل کلیدی از 54 عامل اولیه)، که لازم است در هرگونه برنامه-ریزی برای توسعه گردشگری شهر سرعین به نقش کلیدی و اساسی این عوامل توجه نمود.
    کلیدواژگان: پیشران های کلیدی، مدل تحلیل اثرات متقابل، نرم افزار MICMAC، گردشگری شهری، شهر سرعین
  • پویا دولابی*، پرستو عشرتی، محمد مطلبی صفحات 269-287

    در این مقاله با رویکرد آینده‌پژوهی و به هدف شناسایی مولفه‌های موثر در توسعه گردشگری در ایران و نحوه تاثیرگذاری آن‌ها از رویکرد آمیخته کمی-کیفی بهره برده شده است. بدین منظور چهار مرحله به انجام رسیده است: یک) استخراج مولفه‌ها از منابع مکتوب، دو) برگزاری پنل خبرگان برای تدقیق مولفه‌ها، سه) شناسایی اثرات متقابل مولفه‌ها از سوی خبرگان، و چهار) تحلیل‌های نرم‌افزاری برای تعیین اثرات متقابل مولفه‌ها. پس از استخراج مولفه‌های اولیه، پنل خبرگان با حضور متخصصینی که آشنا به موضوع گردشگری و یا دارای رویکردی کل‌نگر در برنامه‌ریزی بودند، تشکیل گردید. به این ترتیب 10 مولفه به عنوان مولفه‌های موثر در توسعه گردشگری در ایران شناسایی شد. سپس ماتریس دلفی با نظر خبرگان تهیه و با میانگین‌گیری از نظرات آنان ماتریس نهایی تهیه و به وسیله نرم افزار "میک‌مک" تحلیل گردید. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که "آمار و اطلاعات" و "زون‌بندی" مولفه‌های تاثیرگذار در توسعه گردشگری هستند و مولفه "سازماندهی" و "مدیریت" نقشی تنظیمی در توسعه گردشگری دارند. این پژوهش همچنین برای دستیابی به توسعه‌ای متوازن در حوزه گردشگری لازم است آمار و اطلاعات این حوزه روزآمد و کارآمد گردد و زون‌بندی و تعیین قابلیت هر یک از مناطق کشور در حوزه گردشگری در مقیاس‌های مختلف انجام گردد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، آینده پژوهی، میک مک، ایران
  • مریم صداقت صفحات 288-316

    با به‌کارگیری نظریه داده بنیاد در قالب مدلی بومی از عوامل علی، زمینه‌ای، مداخله‌گر، راهبردها و پیامدهای توسعه پایدار گردشگری تصویری جامع از توسعه پایدار گردشگری ارایه شده است. جامعه آماری تحقیق اسناد مرتبط با گردشگری، بیانات رهبری ایران و مصاحبه‌های خبرگان صنعت گردشگری است. در این مدل عوامل علی توسعه پایدار گردشگری (نگرانی‏های زیست‌محیطی ایران، اهمیت اثرات گردشگری و بعد ژیوپولتیک ایران)، عوامل محوری (پایداری منابع گردشگری، آینده‌نگری در حفظ منابع گردشگری و عدالت و برابری در استفاده از منابع گردشگری)، عوامل زمینه‌ای (مشارکت و انسجام ذی‌نفعان گردشگری، فرهنگ‌سازی نسبت به گردشگری و آموزش و پژوهش گردشگری)، عوامل مداخله‌گر (حس مکان گردشگری، مدیریت مالی گردشگری، ایمنی و امنیت در گردشگری، علم و فناوری‏های نوین گردشگری و حکمروایی خوب در گردشگری)، عوامل راهبردی (خط‌مشی‌گذاری و برنامه‌ریزی گردشگری، بازاریابی گردشگری، مدیریت زیست‌محیطی منابع کشور، مدیریت حمل‌ونقل گردشگری، مدیریت منابع گردشگری، مدیریت کیفیت جامع گردشگری و ارزیابی و نظارت پایداری گردشگری) و عوامل پیامدی (غنای فرهنگی ایران اسلامی، حفاظت از منابع گردشگری، رضایت گردشگران و رفاه و کیفیت زندگی) در یک مدل جامع هم پیوند شده اند. در تجزیه و تحلیل پایانی برای تکوین نظریه با استفاده از کدگذاری انتخابی، در قالب پنج قضیه روابط بین مقوله ها بیان شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری، رویکرد داده بنیاد، ایران
|
  • Seyyedeh Fatemeh Emami, Alireza Darban Astaneh *, MohamadReza Rezvani, Mojtaba Ghadiri Pages 1-27

    Community-based tourism is a tool for preserving natural and cultural resources, developing local community through empowering people. In this study, the role of macro variables in the development of community-based rural tourism in Guilan province is investigated. This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical approach, which has been done with a sample of 770 rural people in Gilan province. Data collection tools in this research include: library studies and field research through observation and questionnaire. The statistical population of the study is the villagers living in the villages of Gilan province. In order to increase the number of samples using Morgan table, 384 people were selected and in order to increase the level of reliability and reduce errors in the data, the number of samples was increased and 770 questionnaires were completed. According to the estimation, the reliability of the questionnaire was 0.921. Also, in order to analyze the indicators, the path analysis model in SPSS software has been used. According to the research results, four economic indicators 0.380, environmental 0.348, social 0.207 and managerial 0.178 have the greatest impact on the community-based tourism development index, respectively.

    Keywords: community-based tourism, economic, environmental, social, managerial
  • Fariba Vahidzadegan, Ali Zangiabadi * Pages 28-47

    Paying attention to urban landscape is one of the main and most significant factors that can have a great effect on urban brand. Compared to other cities, tourist cities depend more on the quality of the urban landscape. Since what initially attracts individual's attention is the urban landscape; moreover, it makes the first judgments about the city in the minds of tourists. The city of Isfahan with a rich historical, cultural, artistic, natural background, etc. is one of the most significant tourist destinations in Iran. With the purpose of explaining the urban landscape tourism brand, this research investigates 100 landscapes of Isfahan by an expert evaluation including historical landscape, natural landscape, cultural landscape and so on from two objective and subjective dimensions and based on 25 indices. Cluster analysis method has been used for clustering landscapes; furthermore, clustering analysis has been applied by using SPSS software in order to analyze the objective and subjective characteristics of landscapes. The results indicate that the historical-natural landscape of Isfahan has the highest score among the clusters; in addition, there is a significant relationship between the objective dimension of the landscape (physical and functional aspects) and the semantic (subjective) dimension of it.

    Keywords: Urban landscape, Tourism Brand, Objective Landscape, Subjective Landscape
  • Seyyed Aligholi Rowshan, Baqer Kord, Farahnaz Ahang, Masoud Arianfar, Hassan Ghaffari * Pages 48-72
    In recent months, the world community has faced a major crisis called the Corona virus epidemic, which has negatively affected all economic and social systems, including ecotourism. However, the coronavirus epidemic has provided lessons for the future of ecotourism that, given these experiences, can be a step towards the development of ecotourism. Therefore, the aim of this study is to investigate the mental patterns of experts in the face of post-corona ecotourism using Q methodology. The statistical population of the present study includes the center of trade unions of tourist guides throughout the country. The discourse space of this research includes credible internal and external dissertations and articles that an unstructured Q sample has been used to avoid bias in the research. 60 members of the community were selected as tourism and ecotourism experts to create an unstructured Q sample. Cronbach's alpha test, KMO index and Bartlett test were used to evaluate the validity and reliability of the research method. In identifying the mental patterns of experts, heuristic factor analysis and correlation matrix were used and the principal components method was used for the final extraction of factors. Finally, eight factors with a total explained variance of 71.899% were identified.
    Keywords: Tourism, Ecotourism, Q Methodology, Corona Virus
  • Hossein Karimzadeh, Abolfazl Ghanbari, Samira Hashemi Amin * Pages 73-97
    To evaluate the model, tourists who have referred to the destination villages of tourism and villages with tourism potential in the Kaleybar region during the first 4 months of 1998-99 have been selected as the statistical population. By measuring the reliability of the questionnaire with Cronbach's alpha, the total reliability of the questionnaire and the validity of the questionnaire in this study were examined. In the present study, for multivariate analyzes, have been used statistical techniques related to structural equation modeling. In this research, SPSS software and Amos Graphic version 22 have been used to determine the structural relationships between variables of the current study. According to the results, it was found that the intellectual and psychological dimension of pleasure with a coefficient of 0.03, has a positive and significant effect on the behavioral intention of tourists in the Kaleybar city. Also, the physical and environmental dimension with a coefficient of 0.03, has a positive and significant effect on the behavioral intention of tourists in the Kaleybar city. Also, the individual and psychological dimension of pleasure with a coefficient of 1.01 has a positive and significant effect on the behavioral intention of tourists.
    Keywords: sense of pleasure, Behavioral Intention, Tourists, Structural Equations, Kaleybar
  • Moslem Bagheri *, AliAsghar Mobasheri, Amin Nikbakht Pages 103-127

    Given the importance of promoting tourism businesses as one of the most affected economic sectors due to the Coronavirus pandemic crisis worldwide, The present study was designed and conducted to identify and prioritize strategies to promote tourism and hospitality businesses in Post- COVID-19. The results of data analysis in this mixed study show that the strategies for promoting tourism and hospitality businesses in Post- COVID-19can be considered in 4 main strategies and 17 sub- strategies. The results also show that these strategies are important in terms of executive strategies, marketing strategies, support strategies and human resources strategies, respectively. The results can provide practical guidance for managers, activists and planners of the tourism industry in the public and private sectors. In this regard, managers and policy makers of the tourism industry in the public and private sectors are recommended to Considering strategies priorities provided in this research when planning to upgrade and rehabilitate activities and processes in the tourism and hospitality industry.

    Keywords: Tourism, Hospitality industry, Coronavirus pandemic, Post- COVID-19, Systematic review, R-SWARA method
  • Behnam Nazarizadeh *, Seyed Ali Alhoseiny Almodaresi, Mostafa Khabazi, Saeedeh Moayedfar Pages 128-147

    today , in some cities which have the potential of tourism , special approaches by branding are created to create a specific differentiation and position for destination to encourage tourists to more cost and to improve living standards .the shahdad near the lut desert ( the first natural attraction of world records ) due to various tourist attractions can become one of the important destinations for this matter . the research method in terms of purpose is applied descriptive and analytical that a major part of the data has been collected on the basis of field studies and interview and setting the questionnaire among tourists and local people of experts at the area.findings based on the results obtained from the components using structural equation modeling with partial least squares approach in smart -pls software showed that .the direct effect of perceived quality on brand awareness of the brand , brand awareness on brand loyalty , brand image , brand image and brand image have a positive effect on brand awareness . the brand image and perceived quality have a direct and indirect effect on the brand awareness , brand awareness and brand equity and brand equity and brand equity respectively.

    Keywords: brand equity, Shahdad city, Tourism Brand, Smart-PLS
  • Saeed Mirvahedi *, Rauf Zandi, Esmaeil Ghaderi Pages 148-169

    The purpose of this study is to find out the decision-making logic of Iranian hotel managers in economic fluctuations based on effectuation and causation approaches. Both effectuation and causation approaches are applied in entrepreneurial decision-making process, but effectuation is used more to describe entrepreneurs' behavior in uncertainty or other situations such as economic fluctuation. This research is qualitative and causal mapping is used to analyze data. Participants of the study are 4 and 5 stars hotel managers/founders. Data is gathered through in-depth semi-structured interviews. The findings show that the effectuation approach is dominant under uncertainty and economic fluctuations. Managers in 86% of decision making situations apply effectuation logic while 14% other apply causation. Further findings demonstrate that there is a shift from causation to effectuation when situation moves to more uncertainty.

    Keywords: Economic fluctuations, Hotel Industry, Entrepreneurial decision-making, Effectuation, Causation
  • Seyed Ali Seyedian*, Reyhaneh Yaghoobi, Mehdi Ramzanade Pages 170-193

    Providing the conditions for health tourism as one of the Purposeful and economical types of tourism, needs more attention of planners and specialists in the field of tourism. Therefore, identification of the areas that are prone to health tourism and its development capabilities is essential. In addition to therapeutic capabilities, time and economic conditions for the benefits of treatment, environmental features of region`s tourism is also one of the effective factors in choosing the destination of health tourism. In this regard, the present study intends to identify the regions which are prone to developing health tourism in terms of environmental capabilities of the region by the method of locating through Mazandaran province. The method of the research is based on descriptive-analytical approach and the method of multi-criteria decision- making and geographical information system (GIS) is used for locating. Based on this, at the first by categorizing the environmental criteria of health tourism`s locating in three groups of 1)service criteria, 2)resources & infrastructures, 3) competitiveness capability and identification of their sub criteria and their items, referred to experts and prioritizing the criteria was determined. After formation of paired matrices and weighing on the criteria,

    Keywords: Health tourism, Locating, AHP, GIS, Mazandaran province
  • MirdamadnajafAbadi seyed Mohammadtaqi, Shalbafian Ali Asghar *, Vossoughi, Leila Pages 194-218

    Since the management of historical and cultural buildings of the country can be very sensitive and in turn generate income, a fund under the supervision of the Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization was established to revive these magnificent buildings and this mission was entrusted to them. In the first step, the Rehabilitation Fund compiled tables to evaluate the applicants for the use of historical and cultural buildings and provided them with a list of public places that can be used. Due to the fact that the evaluation system of applicants based on the existing tables had deficiencies in quality and there was a possibility of endangering a part of the history and culture of a society, this study sought to be the most important corrective framework for evaluating the qualifications of applicants. Examine the removal of tourism facilities (cultural and historical buildings), which are the characteristics of competent operators. The results indicate that: technical factors, financial economic factors, legal factors, individual personality factors and stability factors are the five aspects of the applicants' eligibility issue, which can, in the future, provide an approach to the overall structure of the evaluation framework.

    Keywords: Eligibility Indicators, Applicant Evaluation, Operation, Tourism Facilities
  • Ali tayebi*, mohammadmehdi parhizghar, mohammadtaghi amini, yazdan shermohammadi Pages 219-224

    Today, the tourism industry as one of the most important industrial and economic sectors of countries that can have a significant impact on economic, social and cultural environments, in close competition with other businesses considered by many policymakers and owners. Comments are placed. In our country, Iran as one of the top ten countries in the world in the field of ancient, historical and natural attractions, one of the most obvious internal potentials to improve the business environment, create employment, etc., pay attention to the tourism industry and businesses Related to it. Therefore, the present study was conducted with the aim of designing a tourism business model with a sustainable development approach and a combined (qualitative-quantitative) research method. The statistical population of this study in the qualitative part (Delphi method) includes academic experts and managers and economic activists of the tourism industry and in the quantitative part (structural equation method), including managers, experts of the Tourism Heritage Organization and economic activists of tourism businesses in the province. Khuzestan, whose sample size was determined using the Cochran's formula, 236 people.

    Keywords: business model, tourism industry, sustainable development
  • Mansour Rahmati *, Asghar Pashazadeh Pages 249-272
    Sarein city is one of main cities which it has high potentials to tourist’s attraction, but it did not cause to tourism industry development and growth. In current study, we want to recognize Sarein city tourism development hey factors or propellers. Therefore current study is applied according to aim and it is descriptive-analytical according to nature. Statistical society includes elite experts in Sarein city tourism and they were selected by snowball model with 30 persons as samples. In this study, interaction analysis model was used in framework of MICMAC Software. Study results showed that, based on determination power; facilities distribution, Medias, aesthetic, treatment services and versatility have the most highest direct effectiveness and climate conditions, facilities distribution, aesthetic, versatility and medias have indirect effectiveness high ranks. At last we conclude that, many different factors were affected on tourism development and one-third of primitive factors were selected as key factors or propellers. (20 key factors from 54 primitive factors) It is necessary to pay attention these factors basic and key role according to Sarein city tourism development in every planning.
    Keywords: Key Propellers, Interaction Effects Analysis Model, MICMAC Software, urban tourism, Sarein City
  • Pouya Doulabi *, Parastoo Eshrati, Mohammad Motalebi Pages 269-287

    In this paper, a quantitative-qualitative methodology has been used through the Futures Study approach in order to identify the factors affecting tourism development in Iran. Four main steps have been taken to this end. These steps are: (1) extracting factors from written sources, (2) holding expert panels to analyze factors, (3) identifying interactions between factors by experts, and (4) software analysis to determine factor interactions. The findings of this study show that "statistics and information" and "zoning" are factors affecting tourism development and "organization" and "management" have a regulatory role in tourism development. In order to achieve a balanced development in the field of tourism and carry out zoning and determining the capability of each area of the country in the field of tourism at different national and international scales, statistics and information should be updated and efficient. Accordingly, serious attention to management structures and, if necessary, their modification and improvement can help Iran develop its tourism industry.

    Keywords: Tourism Development, Mic Mac, Futures Study, Iran
  • maryam sedaghat Pages 288-316

    By applying the grounded theory in the form of a model of causative factors, predisposing factors, intermediary factors, strategies and development implications, sustainable tourism has provided a general picture of sustainable development of tourism in Iran. The population were tourism plans, speeches of Supreme Leader of Iran and interview with experts. In this model, the Causative factors (environmental concerns, the importance of tourism development and geopolitics of Iran), Core factors (sustainability of tourism resources, research studies for the conservation of resources, and justice and fairness in using the resources), Context factors (cooperation and coherence of stakeholders, culture-making, training and research), intervening factors (sense of place, financial management, safety and security in tourism, modern science and technology and good governance in tourism), strategic factors (tourism policy and planning, marketing, environmental management, transportation management, tourism resources management, total quality management and evaluation and control) and consecutive factors (rich Islamic Iranian culture, preserving the resources, tourists satisfaction and quality and welfare of life) have been correlated in a comprehensive model. In the final analysis, to comprehend the theory, selective coding in the framework of five propositions has been proposed.

    Keywords: sustainable development, tourism, grounded theory Approach, Iran