فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 39 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 39 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی حسینی نسب*، مهدی شامی زنجانی، آرین قلی پور صفحات 1-25
    زمینه و هدف

    پیدایش مفهوم تحول دیجیتال، به معنای ایجاد تغییرات اساسی در رویکردهای تولید و ارایه محصول یا خدمت، چند سالی است که زمینه ساز اقدام های نوینی در صنایع مختلف شده است. مدیر ارشد دیجیتال، به عنوان حکمران و پیش برنده اهداف تحول دیجیتال در سازمان، نقشی است که برای موفقیت برنامه های تحول دیجیتال در سازمان ایجاد شده است؛ اما چارچوب مدونی برای وظایف وی وجود ندارد. این پژوهش، به دنبال ارایه چارچوبی برای وظایف این مدیران در سازمان است.

    روش

    این مقاله با هدف ارایه چارچوبی برای وظایف مدیر ارشد دیجیتال، از استراتژی دو مرحله ای برای تبیین چارچوب وظایف بهره جسته است. در گام اول با استفاده از روش فراترکیب، 198 مقاله در این حوزه استخراج شد و پس از ایجاد چارچوب وظایف اولیه از 18 مقاله نهایی، با هدف اصلاح و تکمیل چارچوب، طی مصاحبه با 8 خبره حوزه تحول دیجیتال از صنایع مختلف، چارچوب نهایی تدوین شد.

    یافته ها

    پس از اتمام مراحل فراترکیب و مصاحبه با خبرگان، چارچوبی متشکل از 12 وظیفه کلان و 73 وظیفه خرد برای مدیر ارشد دیجیتال در سه حوزه کلان «طرح ریزی و هدایت تحول دیجیتال»، «هماهنگی و هم نواسازی اقدام های تحول دیجیتال» و «پایش محیطی و شبکه سازی اکوسیستم تحول دیجیتال» ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    تحقق اهداف تحولی در سازمان، مهم ترین وظیفه مدیر ارشد دیجیتال است. به کمک چارچوب وظایف ارایه شده در این مقاله، نقشه راهی در برابر مدیران ارشد دیجیتال قرار گرفته تا با بهره گیری از آن، سفر دیجیتال سازمان را مدیریت کنند.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، حکمرانی تحول دیجیتال، مدیر ارشد دیجیتال، چارچوب وظایف
  • حمیدرضا یزدانی*، حمید زارع، مرضیه حدپور سراج صفحات 26-53
    زمینه و هدف

    طی سال های گذشته، بسیاری از سازمان ها بنا به ملاحظات مدیریتی، به برون ‎سپاری فرایندهای منابع انسانی خود اقدام کرده اند، به این امید که از مزایای آن استفاده کنند. هدف این پژوهش، طراحی چارچوب جامع و منسجم برای مدیریت برون سپاری فرایندهای منابع انسانی است.

    روش

    روش پژوهش حاضر، از نظر پارادایم، تفسیری و از لحاظ نوع گردآوری داده ها کیفی است و به صورت فراترکیب اجرا شده است. داده ها و اطلاعات آن، به روش کتابخانه ای و مبتنی بر بررسی اسناد و مدارک، شامل مقاله ها، کتاب ها، کنفرانس ها و پایگاه های معتبر علمی در بازه زمانی 1937 تا 2020 جمع آوری و از طریق تحلیل محتوا، تحلیل شده است. 

    یافته ها

    این چارچوب، چهار بخش ارزیابی و سنجش، طراحی و توسعه، اجرا و اداره و اصلاح و بهبود را شامل می شود. سازمان ها با استفاده از نتایج این چارچوب، می توانند مدیریت فرایندها را به صورت جامع و کلان راهبردی کنند.

    نتیجه گیری

    استفاده از این چارچوب و رعایت ملاحظات حاکم در هر مرحله از آن، به سازمان ها کمک می کند تا فرایند برون سپاری خود را به صورت علمی و تخصصی مدیریت کنند و از مزایای آن بهره مند شوند. این موضوع نیز، بستری برای اجرای پژوهش های آتی در خصوص تخصصی سازی هر فعالیت، در هر مرحله و برای هر سازمان یا مجموعه های مختلف فراهم می کند.

    کلیدواژگان: برون سپاری منابع انسانی، ارزیابی و سنجش، طراحی و توسعه، اجرا و اداره، اصلاح و بهبود
  • علی فرهادی*، حبیب الله سیاری صفحات 54-72
    زمینه و هدف

    بهره وری سرمایه های انسانی، یکی از پیشران های مهم برای ارتقای بهره وری پایدار در سازمان به‎شمار می رود و ضروری است که متناسب با الزامات راهبردها و جهت گیری های کلان سازمان توسعه یابد. از این رو، در پژوهش حاضر، به شناسایی و طبقه بندی الزامات ارتقای بهره وری سرمایه های انسانی در سازمان های دفاعی، از دیدگاه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) پرداخته شده است.

    روش

    این پژوهش کاربردی است و با رویکرد تفسیری استقرایی اجرا شده است. منابع اطلاعاتی پژوهش، گزیده‎هایی از فرمایش‎های مقام معظم رهبری، در خصوص بهسازی منابع و سرمایه های انسانی، در دیدار با مسیولان سازمان های دفاعی و دولتی است که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و نگاشت شناختی و به‎کمک نرم افزار مکس کیودا تجزیه وتحلیل شده اند.

    یافته ها

    از تحلیل متن سخنرانی‎ها، 201 کد اولیه در خصوص عوامل موثر بر بهره وری سرمایه های انسانی دفاعی شناسایی شد که پس از تلفیق، در چهار طبقه اصلی، بدین ترتیب دسته بندی شدند: 1. آمادگی روحی؛ 2. آمادگی معنوی؛ 3. آمادگی علمی و فنی؛ 4. الزامات مدیریتی.

    نتیجه گیری

    طرح های توسعه سرمایه های انسانی در سازمان های دفاعی، باید متناسب با ماهیت ماموریت این سازمان ها، انتظارها و درایت‎های مرتبط و با رویکردی همه جانبه تدوین و اجرا شوند تا آمادگی سرمایه های انسانی برای پیشبرد راهبردهای سازمانی و انجام موثر وظایف و نقش های مدنظر و آرمانی تقویت شود.

    کلیدواژگان: سرمایه های انسانی، سازمان های دفاعی، بهره وری سرمایه های انسانی، بیانیه‎های مقام معظم رهبری (مدظله العالی)
  • رضا ابراهیم زاده دستجردی*، عباس قائدامینی هارونی، مهرداد صادقی ده چشمه، سید رحیم موسویان صفحات 73-101
    زمینه و هدف

    ایفای هم زمان نقش های کاری و خانوادگی، افراد را با فشارهای سنگینی مواجه می کند که هم بر سلامت جسم و روان و هم بر عملکرد آنان در سازمان تاثیر منفی می گذارد. این پژوهش، به مطالعه تجربه زیسته استادان یکی از دانشگاه های شهر کرد، در خصوص پیشایندها و پیامدهای تعارض کار و خانواده پرداخته است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، کیفی است و با رویکرد استقرایی و تفسیری اجرا شده است. مشارکت کنندگان در پژوهش، استادان دانشگاه شهرکرد بودند که پس از انتخاب 20 نفر از آنها به روش نمونه گیری هدفمند، مصاحبه های عمیقی با آنها انجام شد. روش پژوهش، روش پدیدارشناسی بود. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات، از روش اصلاح شده استوتیک، کولایزی و ‎کن استفاد شد. شایان ذکر است که روایی نتایج، از جنبه های بیرونی، توصیفی و تفسیری، ارزیابی شد و به تایید رسید.

    یافته ها

    تجربه زیسته مشارکت کنندگان، در خصوص پیشایندهای تعارض کار و خانواده، در سه مقوله اصلی پیشایندهای شخصی، خانوادگی و شغلی و همچنین، پیامدهای تعارض کار و خانواده در سه طبقه پیامدهای شخصی، خانوادگی و شغلی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    پیامدهای زیان بار نشیت گرفته از تعارض کار و خانواده میان استادان مشارکت کننده، ایجاب می کند که با ارتقای دانش و مهارت توازن سازی میان نقش های کاری و خانوادگی، موقعیتی ایجاد شود تا آنها بتوانند بهتر و بیشتر از عهده انجام هم زمان این وظیفه ها و انتظارهای دوگانه برآیند. بدین منظور، توجه به عوامل موثر بر تشدید تعارض کار و خانواده و ارایه راهکارهای مناسب برای کاهش آنها ضروری است.

    کلیدواژگان: تعارض کار و خانواده، پیشایندهای تعارض کار و خانواده، پیامدهای تعارض کار و خانواده، عوامل شخصی، عوامل شغلی، عواملی خانوادگی
  • فاطمه جوادی فرد، علیرضا امیرکبیری*، محمود دهگان صفحات 102-126
    زمینه و هدف

    بهره وری پایدار و تعالی سازمان های پیشرو امروزین، در گرو برخورداری از مدیرانی شایسته است. تلاش سازمان برای ارتقای شایستگی های مدیران خود، به الگویی بومی و متناسب با ماموریت و راهبردهای آن نیاز دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل شایستگی مدیران شهرداری تهران اجرا شده است.

    روش

    اینپژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع داده ها، آمیخته متوالی (کیفی و کمی) است. مشارکت کنندگان بخش کیفی آن را 15 نفر از خبرگان علمی و صاحب نظران حوزه مدیریت منابع انسانی و خبرگان اجرایی شاغل در شهرداری تهران تشکیل داده اند که با روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی و هدفمند انتخاب شده اند. داده های این مرحله، با کمک مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و به روش تحلیل مضمون تجزیه وتحلیل شده است. جامعه آماری بخش کمی نیز، مدیران شهرداری شهر تهران بوده اند که از میان آنها 384 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده های این مرحله با کمک ابزار پرسش نامه گردآوری و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل شده اند.

    یافته ها

    82 زیرمقوله استخراج شده از مصاحبه ها، در قالب 12 مقوله و 4 مقوله اصلی دسته بندی شدند که عبارت اند از: 1. شایستگی های فکری (مهارت حل مسیله، تصمیم گیری، تفکر انتقادی و خلق و مفهوم سازی)؛ 2. شایستگی های هوش اجتماعی و ارتباطی (تعامل برون سازمانی و تعامل درون سازمانی)؛ 3. شایستگی های فردی (دانش و آگاهی، ویژگی های شخصیتی و ارزش ها)؛ 4. شایستگی های اجرایی (نتیجه گرایی و توان اجرایی، مدیریت عملکرد کارکنان و هدایت و رهبری). یافته های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی دو مرتبه ای نیز، معنادار بودن ارتباط میان شاخص ها، مولفه ها و ابعاد تشکیل دهنده مدل را تایید کرده است.

    نتیجه گیری

    یکی از اقدام های راهبردی مدیریت منابع انسانی، پرورش شایستگی های بایسته مدیران، برای ایفای موثر نقش ها و وظیفه های‎ آنهاست که می تواند هم زمان زمینه ساز توسعه سرمایه های انسانی و ارتقای عملکرد شغلی و سازمانی شود. اهمیت این شایستگی ها و در اولویت قراردادن آنها، به ارتقای اثربخشی این برنامه های توسعه ای یاری می رساند.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی مدیران، شایستگی‎های فکری، شایستگی‎های هوش اجتماعی و ارتباطی، شایستگی‎های فردی و شایستگی‎های اجرایی
  • فاطمه سادات وهاب زاده مقدم، احمدعلی خائف الهی*، جلیل دلخواه صفحات 127-150
    زمینه و هدف

    امروزه، اهمال کاری یکی از جلوه های بسیار مهم رفتار کاری انحرافی تلقی می شود که در کاهش سطح خروجی سازمان نقش چشمگیری دارد. یکی از عوامل تاثیرگذار بر اهمال کاری کارکنان، نوع مزاج آنان است. هدف پژوهش حاضر، کشف تاثیر نوع مزاج کارکنان بانک ملت بر اهمال کاری است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش، کارکنان بانک ملت در سراسر کشور و نمونه آماری، کارکنان و مدیران شعب بانک ملت در شهر تهران است. برای گردآوری داده ها، بر اساس آموزه های طب سنتی و مشورت با متخصصان، شاخص های سنجش مزاج استخراج و به کمک آن، پرسش نامه سنجش مزاج طراحی شد. برای سنجش ابعاد اهمال کاری، از پرسش نامه استاندارد استیل (2002) استفاده شد. همچنین با استفاده از روش های رگرسیون، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی، تاثیر مزاج بر اهمال کاری بررسی شد.

    یافته ها

    نوع مزاج بر اهمال کاری کارکنان بانک موثر است. میانگین مزاج های چهارگانه در زمینه های ابعاد اهمال کاری با یکدیگر تفاوت دارد. طبق آزمون تعقیبی، میانگین اهمال کاری در «مزاج سودا» بیشتر از مزاج های «دم» و «صفرا» است. «مزاج دم» میانگین اهمال کاری بیشتری نسبت به «مزاج صفرا» و «مزاج بلغم»، میانگین اهمال کاری بیشتری نسبت به «مزاج صفرا» دارد.

    نتیجه گیری

    اهمال کارترین مزاج، «سودا» است و «مزاج صفرا» کمترین اهمال کاری را دارد. کم انرژی ترین مزاج، «دم» و حواس پرت ترین مزاج «سودا» است. «مزاج صفرا» بیشترین پشتکار عاطفی و «مزاج بلغم» کمترین پشتکار عاطفی را دارد. مدیران حوزه بانکداری، برای مناصبی که جنبه مدیریتی دارد، بهتر است افرادی با مزاج «صفرا» را برگزینند. به کارگماردن افرادی با مزاج «سودا» در مناطق گرم و مرطوب (مانند نواحی جنوبی کشور)؛ افرادی با مزاج «صفرا» در مناطق سرد و مرطوب و افرادی با مزاج «دم» در مناطق خنک، به کاهش اهمال کاری آنان منجر می شود.

    کلیدواژگان: مزاج، اهمال کاری، فقدان انرژی، حواس پرتی، عدم پشتکار عاطفی
|
  • Seyed Mahdi Hosseininasab *, Mehdi Shamizanjani, Arian Gholipor Pages 1-25
    Background & Purpose

    Digital technologies have introduced the organization to both opportunities and threats. Digital transformation is comprised of various activities that lead organizations to implement fundamentally changed approaches to working and disrupting their business models. Governing and management of these initiatives require a new position in the organization chart. Many companies dubbed this role as a Chief Digital Officer (CDO). CDOs have become the executive force for organizational transformation and using technologies to reimagine business core. Although this role is necessary for this change, there is not an all-around description of this role.

    Methodology

    In this paper, a two-step method is used for gathering data needed and consequently generating a framework. Firstly, a meta-synthesis method was used to create a framework for the roles of CDOs. through expert interviews, the framework was adjusted and completed. After analyzing over 190 articles about this matter and interviewing 8 digital transformation experts in 5 different industries, the framework was introduced.

    Findings

    The proposed framework for CDO duties has 3 layers, 12 main duties, and 73 detailed duties in 3 main categories of “planning and directing”, “orchestrating” and “networking and external monitoring”. Each category has 2 more levels of detailed objectives and responsibilities.

    Conclusion

    The framework proposed in this paper is a 3-layer framework and it can guide Chief digital officers to not only know their responsibilities but with the help of this framework, they can get a clear idea of what their organization’s digital transformation strategy and implementation should look like.

    Methodology

    In this paper, a two-step method is used for gathering data needed and consequently generating a framework. Firstly, a meta-synthesis method was used to create a framework for the roles of CDOs. through expert interviews, the framework was adjusted and completed. After analyzing over 190 articles about this matter and interviewing 8 digital transformation experts in 5 different industries, the framework was introduced.

    Findings

    The proposed framework for CDO duties has 3 layers, 12 main duties, and 73 detailed duties in 3 main categories of “planning and directing”, “orchestrating” and “networking and external monitoring”. Each category has 2 more levels of detailed objectives and responsibilities.

    Conclusion

    the framework proposed in this paper is a 3-layer framework and it can guide Chief digital officers to not only know their responsibilities but with the help of this framework, they can get a clear idea of what their organization’s digital transformation strategy and implementation should look like.

    Keywords: Digital Transformation, Digital Transformation governance, Chief Digital Officer, duty framework, Digital HR
  • Hamid Reza Yazdani *, Hamid Zare, Marzieh Hadpour Seraj Pages 26-53
    Background & Purpose

    Many organizations have outsourced their human resources processes due to their management considerations over the years, hoping to take advantage of this approach. The purpose of this study is to design a comprehensive and coherent framework for managing the outsourcing of human resource processes.

    Methodology

    The method of the present research is paradigmatic in terms of interpretation and qualitative and meta synthesis in terms of data collection. The data collection tool is a library method based on document review, including articles, books, conferences, and authoritative scientific databases from 1937-2020. The data analysis was performed through content analysis.

    Findings

    This framework includes the sections of evaluation and measurement, design and development, implementation and management, improvement and improvement, and organizations can use the results of this framework to manage processes in a comprehensive and macro-strategic way.

    Conclusion

    Using this framework and the prevailing considerations in each stage of it, organizations can manage their outsourcing process scientifically and professionally and benefit from its benefits. This issue will also provide a platform for future research on the specialization of each activity, at each stage and for each organization and different groups.

    Keywords: Outsourcing of Human Resources, Evaluation, measurement, Design, development, Execution, administration, Correction, improvement
  • Ali Farhadi *, Habibollah Sayari Pages 54-72
    Background & Purpose

    Human capital productivity is one of the most important drivers of sustainable productivity in the organization and productivity must be developed in accordance with the requirements of strategies and macro-orientations of the organization. Therefore, this study has identified and classified the requirements for improving the productivity of human capital of defense organizations according to Imam Khamenei.

    Methodology

    This research is an applied research in terms of purpose and has been done with an interpretive-inductive approach.The sources of information for the study are Ayatollah Khamenei's speeches on improving human resources and capital in meetings with officials of defense and government organizations. Findings of the research have been analyzed using qualitative content analysis and cognitive mapping with the help of MaxQDA software.

    Findings

    From the analysis of lectures, 201 open codes were identified regarding the factors affecting the productivity of defense human capital, which were classified into four main categories, which are: mental, spiritual, scientific and technical readiness as well as managerial requirements.

    Conclusion

    The development and implementation of human capital development plans in defense organizations should be done in accordance with the nature of the mission of these organizations, expectations and measures and with a comprehensive approach to strengthen human capital readiness to advance organizational strategies and effectively perform expected tasks and plans.

    Keywords: Human Capital, Defensive Organizations, Human Capital Productivity, Statements of Supreme Leader
  • Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Abbas Ghaedamini Harouni, Mehrdad Sadeghi Dehcheshmeh, Seyed Rahim Morsvian Pages 73-101
    Background & Purpose

     The need to play work and family roles at the same time puts pressure on the individual that can have a negative impact on physical and mental health and performance of individuals in the organization. This study examines the lived experience of university professors regarding the antecedents and consequences of work-family conflict.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, in terms of how to collect qualitative information and has been done with inductive and interpretive approach.. The participants in the study were professors of Shahrekord University, 20 of whom were selected by purposive sampling method and in-depth interviews were conducted with them. The research method used in this research is phenomenology. For data analysis, the modified Colaizzi - Kan -Stevic method was used. The validity of the results has been evaluated and confirmed in terms of external validity, descriptive validity, interpretive validity.

    Findings

    Participants' lived experience of work-family conflict antecedents are categorized into three main categories: personal, family, and occupational antecedents. The identified consequences of work-family conflict are also classified into 3 categories: personal, family and occupational consequences.

    Conclusion

    Harmful Consequences of Work-Family Conflict Among the teachers under study, it is necessary to improve the knowledge and skills of balancing work and family plans so that they can better and more efficiently perform these tasks and double expectations at the same time. For this purpose, it is necessary to pay attention to the factors affecting the aggravation of work-family conflict and provide appropriate solutions to reduce them

    Keywords: Work-family Conflict, antecedents work-family conflict, Consequences work-family conflict, Personal Factors, occupational factors, family factors
  • Fatemeh Javadifard, Alireza Amirkabiri *, Mahmood Dehgan Pages 102-126
    Background & Purpose

    Sustainable productivity and excellence of today's pioneer organizations depend on having competent managers. The organization's efforts to improve the competencies of its managers need a local model that fits its mission and strategies. Accordingly, the present study was conducted with the aim of presenting a competency model for Tehran municipal managers.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and consecutive combined (qualitative and quantitative) in terms of data type. The statistical population in this study in the qualitative part includes 15 scientific experts and experts in the field of human resource management of executive experts working in Tehran Municipality who were selected by non-probabilistic judgmental and purposeful sampling method.  The data of this stage were collected with the help of semi-structured interview and analyzed by content analysis method. The statistical population of the quantitative section also included the managers of Tehran Municipality, from which 384 people were selected by simple random sampling. The data of this stage were collected using a questionnaire tool and analyzed using structural equation modeling.

    Findings

    The 82 sub-categories extracted from the interviews are classified into 12 categories and 4 main categories, which are: 1. Intellectual competencies (problem-solving skills, decision-making, critical thinking, and creation and conceptualization); 2. Social and communication intelligence competencies (extra-organizational interaction and intra-organizational interaction); 3. Individual competencies (knowledge and awareness, personality traits and values); 4. Executive competencies (consequentialism and executive power, staff performance management and leadership). Findings from two-factor confirmatory factor analysis also confirmed the significance of the relationship between indicators, components and dimensions of the model.

    Conclusion

    Developing the competencies required by managers to effectively perform their roles and tasks is a strategic step by the organization's human resource management that can simultaneously pave the way for the development of human capital and improve professional and organizational performance. Paying attention to the importance of these competencies can also help improve the effectiveness of these development programs.

    Keywords: Managerial Competency Model, Intellectual competencies, Social, communication intelligence competencies, Individual competencies, executive competencies
  • Fatemeh Sadat Vahabzadeh Moghadam, Ahmad Ali Khaefelahi *, Jalil Delkhah Pages 127-150
    Background & Purpose

    Today, procrastination is one of the most important manifestations of deviant work behavior that has a significant role in reducing the output of the organization. One of the factors influencing employees' procrastination is their temperament. The aim of this study is to discover the effect of Bank Mellat employees' temperament on procrastination.

    Methodology

    The present study is "applied" in terms of purpose and "descriptive survey" in terms of how to obtain data. To select the research samples, the researchers first used stratified random sampling method and in the second step, they adopted the available sampling method. To collect data, first, temperament indicators were extracted based on the teachings of traditional medicine and in consultation with experts, and then a temperament questionnaire was designed. To measure the dimensions of procrastination, the standard steel questionnaire (2002) was used. The effect of temperament on procrastination was studied by regression, analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Findings

    The type of temperament affects the procrastination of bank employees. The average of the four temperaments differs in the dimensions of procrastination. Post hoc test showed that "black bile temperament" has a higher average procrastination than "blood" and "yellow bile" temperaments. Also, "blood temperament" has a higher average of procrastination than "yellow bile temperament". "Phlegm temperament" has a more average sluggishness than "yellow bile temperament".

    Conclusion

    The most procrastinator temperament is "black bile" and "yellow bile" temperament has the least procrastination. The least energetic temperament is "blood" and the most distracting temperament is "black bile". "Yellow bile temperament" also has the highest emotional perseverance and the lowest emotional perseverance belongs to "phlegm temperament". Managers in the field of banking can use people with a "yellow bile" temperament for positions that are more managerial. Also, employing people with "black bile" temperament in hot and humid regions (such as the southern regions of the country), people with "yellow bile" temperament in cold and humid regions and people with "blood" temperament in cold regions can reduce their procrastination.

    Keywords: Temperament, procrastination, Lack of Energy, Attentional Distractibility, Emotional Perseverance Inhibition
  • Roohallah Noori *, Zahra Meshkat Zakeri Pages 151-169
    Background & Purpose

     The job security has a direct impact on the employee’s motivation and effectiveness. Therefore, the main purpose of this study is investigating the effect of digital skills and competencies on job security in the banking sector.

    Methodology

     This survey is based on data from Maskan Bank in Iran, designing on a representative sample of 361 employees. The structural equation model using PLS software used to analyze research hypotheses designed from literature review.

    Findings

     Our findings show that digital skills and competencies positively correlated with job security. However, the digital skills have a stronger effect than digital competencies. Among all skills, computer skills and communication competencies had the strongest relation with job security. However, our findings also show that there is not significant correlation between content creation and data security competencies with job security, which needs further investigation.

    Conclusion

     Even though the impact of digital skills and competencies on employability has been studied previously, the relationship between these factors and job security not been considered. Thus, this research could be useful to develop body of knowledge in human computer interaction issues and mangers better understanding of information technology effects on employee’s perceived job security in workplace.

    Keywords: Digital Skills, Digital Competencies, job security, Banking sector