فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1400)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد زکی عقل*، سرور خرم دل، علیرضا کوچکی، جعفر نباتی، احمد نظامی، امین میر شمسی کاخکی، عبدالله ملافیلابی، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی صفحات 121-141

    تولید پایدار زعفران به عنوان یکی از اهداف کلان و راهبردی کشاورزی ایران نیازمند تدوین یک برنامه مشخص و سازماندهی شده است. در طی نیم قرن گذشته توسعه زراعت زعفران در ایران بیش از هر محصول دیگری انجام شده و سطح زیر کشت آن تا 8/37 برابر افزایش یافته است. با این وجود، میانگین عملکرد در واحد سطح از این توسعه تبعیت نکرده و با شیبی منفی در حال کاهش است به نحوی که میانگین تولید از 76/5 کیلوگرم در هکتار در سال 1352 به 62/3 کیلوگرم در هکتار در سال 1397 رسیده است. همچنین برآورده شده که خلاء عملکرد 90-64 درصدی در مزارع ایران وجود دارد. آفات و بیماری های زعفران مانند کنه زعفران (Rhizoglyphus robini)، پوسیدگی بنه زعفران، پوسیدگی خشک بنه زعفران (Burkholderia gladioli) و بیماری های ویروسی زعفران نیز از جمله عوامل موثر در کاهش کمی و کیفی محصول زعفران در مزارع هستند. از سوی دیگر اختلاط بنه های آلوده و سالم، بنه های با کیفیت پایین و انبارداری نامناسب بنه ها نیز از معضلات تولید این محصول می باشد. زعفران بوسیله بنه های دختری خود تکثیر می شود و افزایش عملکرد زعفران در ارتباط مستقیم با کیفیت بنه مادری است. دستیابی به بنه های بذری استاندارد و سالم به عنوان تنها ابزار تکثیر گیاه در طبیعت پیش نیاز هر گونه برنامه ریزی برای افزایش عملکرد زعفران است. این مقاله شاخص های مورد نیاز جهت دستیابی و گواهی هسته های اولیه، بنه های مادری و بنه های بذری زعفران را در برنامه استاندارد سازی بنه زعفران توصیف می کند. بدون شک استفاده از بنه های استاندارد عاری از بیماری در کنار توجه به سایر شاخص های بوم شناختی و فیزیولوژیکی گیاه و اجرای مدیریت مناسب موجب افزایش عملکرد و بهبود سنجه های تولید پایدار خواهد شد.

    کلیدواژگان: تولید زعفران، بنه مادری سالم، عملکرد
  • زهره ناتوان، روح الله مرادی*، مهدی نقی زاده، نسیبه پورقاسمیان صفحات 143-158

    به ‏منظور بررسی تاثیر انواع مختلف مالچ شیمیایی و آلی بر تراکم و زیست توده علف های هرز و برخی خصوصیات زراعی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه چهار ساله زعفران در شهرستان قاین در سال 1397 تا 1399 اجرا شد. تیمارها شامل استفاده از انواع مختلف مالچ برای کنترل علف هرز شامل عدم کنترل، وجین دستی، پلاستیک شفاف و پلاستیک سیاه (به ضخامت 15 تا 20 میکرومتر)، بقایای برگ انگور، کلش گندم، برگ انار، برگ پسته، کلش جو، تفاله موم زنبور عسل و پوشال بنه زعفران (به ضخامت 5 تا 10 سانتیمتر) بود. نتایج نشان داد که کلیه مالچ های مورد استفاده به استثنای پلاستیک شفاف باعث کاهش معنی دار تعداد گونه، تراکم، وزن خشک و تنوع شانون علف هرز نسبت به تیمار عدم وجین شدند. پایین ترین وزن خشک علف های هرز مربوط به مالچ پلاستیک سیاه (22/52 گرم علف هرز در متر مربع) و کلش گندم (123 گرم علف هرز در متر مربع) بود. رابطه منفی بین وزن (R=-0.79) و تراکم علف هرز (R=-0.68) با عملکرد زعفران وجود داشت. استفاده از کلیه مالچ‏ها‏ی مورد بررسی بجز پلاستیک شفاف باعث افزایش معنی دار عملکرد بنه، گل و کلاله زعفران نسبت به شرایط عدم وجین شدند. تفاله موم زنبور عسل و کلش گندم به ترتیب بالاترین تعداد گل (151 و 135 گل در متر مربع) و عملکرد کلاله (89/4 و 32/4 کیلوگرم در هکتار) را دارا بودند، که به ترتیب باعث افزایش 213 و 177 درصدی عملکرد کلاله نسبت به تیمار عدم وجین شدند. مالچ پلاستیک سیاه، برگ انار و برگ انگور اختلاف معنی داری با تیمار وجین دستی از نظر رشد و عملکرد زعفران نشان ندادند. بطور کلی، نتایج تایید نمود که استفاده از کلیه مالچ‏ها‏ی مورد استفاده به استثنای پلاستیک شفاف منجر به کنترل مناسب علف هرز و بهبود خصوصیات عملکردی زعفران نسبت به عدم وجین شدند و قابل توصیه برای کشاورزان می‏باشند.

    کلیدواژگان: آللوپاتی، بنه، پلی اتیلن، تفاله موم زنبور عسل، تنوع شانون
  • فاطمه تشکری، علی محمدی ترکاشوند*، عباس احمدی، مهرداد اسفندیاری صفحات 159-175
    زعفران (Crocus sativus L.)یکی از محصولات کشاورزی با ارزش می باشد که فقط در مناطق محدودی از دنیا کشت می شود. امروزه با توجه به ارزش اقتصادی زعفران، کشاورزان زیادی بدون توجه به توانایی و قابلیت اراضی برای کشت این گیاه، صرفا با توجه به مشابهت اقلیمی اقدام به کشت آن در برخی مناطق کشور نموده اند که گاهی اوقات نتایج رضایت بخشی در پی نداشته است. پیش بینی عملکرد زعفران با توجه به خصوصیات خاک می تواند به ارزیابی قابلیت اراضی برای کشت این گیاه ارزشمند کمک نماید. بدین منظور در یکی از مناطق جدید کشت زعفران در منطقه وامنان استان گلستان، تعداد 100 نمونه خاک برداشت و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی شامل درصد اجزای تشکیل دهنده بخش معدنی بافت خاک، عناصر غذایی فسفر و پتاسیم قابل دسترس، نیتروژن کل، شاخص واکنش خاک، هدایت الکتریکی، ماده آلی و کربنات کلسیم معادل پس از برداشت، وزن تر گل زعفران بر حسب کیلوگرم در هکتار به دست آمد. با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و ایجاد مدل های متفاوت با مجموعه داده های متفاوتی از خصوصیات خاک به عنوان ورودی و عملکرد زعفران به عنوان خروجی، توانایی این مدل در پیش بینی عملکرد زعفران با مدلهای رگرسیونی مقایسه شد. بر اساس نتایج ضریب همبستگی، موثرترین عوامل بر عملکرد زعفران، فسفر قابل دسترس و ماده آلی بودند. بررسی نتایج مدل های ایجاد شده در دوره آزمون نشان داد مقادیر ضریب تبیین (R2) از 45/0 تا 89/0 متغیر می باشد. با بررسی مدل های برتر می توان نتیجه گیری نمود که مدل بهینه در برآورد عملکرد زعفران وقتی به دست آمد که فسفر، ماده آلی، آهک و پتاسیم ورودی های مدل بودند و مقادیر R2 و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) آن نیز به ترتیب برابر 874/0 و 996/0 کیلوگرم بر هکتار به دست آمدند.
    کلیدواژگان: عملکرد زعفران، بافت خاک، پرسپترون چند لایه، فسفر، گلستان
  • سید محسن موسوی، مریم خوشکام*، جواد فیضی صفحات 177-191
    زعفران گیاهی از گونه کروکوس ساتیووس از ارزشمندترین گیاهان بومی ایران بوده و در جهان به عنوان گران قیمت ترین ادویه و طلای سرخ مشهور شده است. کلاله زعفران حاوی سه ترکیب اصلی کروسین (رنگدانه های کاروتنوییدی محلول در آب)، پیکروکروسین (گلیکوزید تلخ مزه) و سافرانال (جزء اصلی مواد فرار معطر زعفران) میباشد. این مطالعه به منظور تعیین و مقایسه ی متابولیت های موجود در انواع زعفران های متفاوت بر اساس خاستگاه جغرافیایی آن ها با استفاده از تکنیک کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی انجام شد و 12 متابولیت فرار مربوط به زعفران های هفت منطقه مختلف خراسان رضوی مورد مقایسه قرار گرفتند. این مناطق عبارت بودند از تایباد، نیشابور،تربت حیدریه، تربت جام، زاوه، رشتخوار و کاشمر. نتایج تجزیه و تحلیل های آماری (تست آنالیز واریانس ANOVA و به دنبال آن تست دانکن) نشان دادند که در سطح اطمینان 95% این نمونه ها در سطح پنج متابولیت فرار در این مناطق تفاوت معنی دار داشته و همین امر باعث تمایز زعفران مناطق مختلف از یکدیگر شده است. این متابولیت های فرار شامل سافرانال، مگاستیگما 4-6-8 ترین، آلفا گایین، ایکوزان و ویتامین E می باشند که مسیول عطر و خواص درمانی زعفران هستند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که علیرغم شباهت در محتویات متابولیکی زعفران ها تفاوت های معناداری بین سطح برخی ازمتابولیت ها وجود دارد اگرچه این مناطق نزدیک به هم هستند. این تفاوت ها نشان می دهد که این زعفران ها می توانند به اهداف مختلفی شامل صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی استفاده شوند. زعفران تربت جام مناسب برای استفاده در صنایع غذایی می باشد چون متابولیت مسیول عطر در آن غلظت بالایی دارد و زعفران منطقه تایباد مناسب برای مصرف در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی می باشد. کیفیت زعفران کاشمر از بقیه پایین تر است.
    کلیدواژگان: خاستگاه جغرافیایی، متابولیت های فرار زعفران، کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی
  • امیرحسین توحیدی، محمد قربانی*، علیرضا کرباسی، احمدرضا اصغرپور ماسوله، بهروز حسنی مهموئی صفحات 193-208

    زعفران یکی از محصولات کشاورزی مهم و ارزشمند ایران به شمار می رود و برای رشد بازار آن لازم است که به ترجیحات مصرف کنندگان این محصول توجه شود. مصرف کنندگان دارای نیازها و خواسته های متفاوتی می باشند و با بخش بندی منفعتی بازار زعفران، شرکت ها می توانند از ترجیحات مصرف کنندگان در هر بخش از بازار درک صحیحی داشته باشند. لذا، در این مطالعه با بکارگیری الگوریتم های خوشه بندی قطعی و فازی، بازار زعفران به بخش های همگن تقسیم و سپس با استفاده از نتایج تحلیل متقارن؛ ترجیحات، نگرش و خصوصیات جمعیت شناختی مصرف کنندگان در هر یک از بخش های بازار مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، اطلاعات مربوط به 400 پاسخ دهنده با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای از 13 منطقه مشهد جمع آوری گردید. نتایج مطالعه نشان داد که بازار زعفران را می توان به شش بخش همگن تقسیم نمود و الگوریتم خوشه بندی فازی C-means در مقایسه با روش های قطعی K-means، K-medoids و روش های فازی گوستافسون-کسل و گت-گوا دارای عملکرد بهتری در شناسایی خوشه ها می باشد. مطابق با یافته های مطالعه، در اغلب بخش های بازار، وزن زعفران و نوع بسته بندی مهمترین ویژگی های اثرگذار بر تصمیمات خرید می باشند. بر اساس نتایج مطالعه، به شرکت های زعفرانی توصیه می گردد که در عرضه محصولات زعفرانی و تدوین استراتژی های بازاریابی به ترجیحات مصرف کنندگان در بخش های مختلف بازار توجه نمایند.

    کلیدواژگان: ترجیحات مصرف کننده، مدیریت بازاریابی، تقسیم بندی بازار
  • رضا لطفی، صمد عالی*، مرتضی محمودزاده، محمد فاریابی صفحات 209-224
    ایران بزرگ ترین تولید کننده و صادرکننده زعفران در جهان است اما در طی سال های اخیر سهم ایران از بازار جهانی این محصول استراتژیک ملی در حال افول بوده است. در حال حاضر برندهای زعفران صادراتی ایران در مقایسه با برندهای سایر کشورها که عمدتا وارد کننده زعفران ایران هستند از جایگاه رقابتی مناسبی برخودار نیستند. به باور اکثر صاحب نظران یکی از دلایل اصلی این موضوع عدم توجه به برندسازی زعفران صادراتی ایران در دو عرصه نظری و کاربردی بوده است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی علل و پیامدهای حاکم بر پدیده محوری الگوی برندسازی زعفران صادراتی ایران انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته و جامعه آماری آن شامل اعضای اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی بوده است. در این تحقیق از روش نمونه گیری هدفمند در شروع و نمونه گیری نظری در طی فرآیند تحقیق استفاده شد و نمونه گیری تا زمان رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از رویکرد نظریه داده بنیاد و انجام سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد مقوله «ایتلاف برندهای زعفران صادراتی ایران» پدیده محوری این الگو بوده و علل ایتلاف دربرگیرنده چهار مقوله خودتحریمی، نظام تصمیم گیری کلان، بیماری صنعت زعفران ایران و خودزنی صادرکنندگان و پیامدهای آن شامل سه مقوله هم افزایی در برندسازی، پایدارسازی و ارزش آفرینی می باشند. دستاوردهای تحقیق حاضر به عنوان یک الگوی بومی در تصمیم گیری کلیه ذینفعان و سیاست گذاران صنعت زعفران کشور و با هدف حفظ و توسعه موقعیت رقابتی زعفران ایران و برندهای زعفران صادراتی آن قابل بکارگیری است.
    کلیدواژگان: اتحاد استراتژیک، برندسازی مشترک، تحقیق کیفی، نظریه داده بنیاد
|
  • Mohammad Zakiaghl *, Soroor Khorramdel, Alireza Koocheki, Jafar Nabati, Ahmad Nezami, Amin Mirshamsi Kachki, Abdollah Mollafilabi, Parviz Rezvani Moghaddam, Mehdi Nassiri Mahallati Pages 121-141

    Sustainable development of saffron production as one of the major and strategic goals of Iranian agriculture requires a well-defined and organized plan. Over the past half century saffron cultivation has increased 34-fold in Iran, more than any other crop. But the average yield did not follow this development and is reducing with slight negative slope; so, the average saffron production in Iran has reduced from 5.76 kg/ha in 1973 to 3.42 kg/ha in 2017. It is also estimated that there is a 90-70% yield gap in Iranian saffron farms. Saffron pests and diseases such as saffron mite (Rhizoglyphus robini), saffron corm rot, saffron dry rot (Burkholderia gladioli) and saffron viral diseases are also responsible for quantitative and qualitative reduction of saffron yields in farms. Saffron is propagated by its daughter corms, so increasing the yield of saffron is directly related to the quality of mother corm seed. This paper describes the criteria’s needs to generate and certify prebasic, mother corm and seed corm classes of saffron for standard saffron corm schedule. Production of standard pathogen-free seed corms as the only means of saffron propagation in nature is a prerequisite for any planning to increase saffron yield. Undoubtedly, application of standard free pathogen corms along with other ecological and physiological indices of saffron plant will increase yield and improve Sustainable development indicators.

    Keywords: Saffron production, Pathogen-free mother corm, Yield
  • Zohre Natavan, Rooholla Moradi *, Mahdi Naghizadeh, Nasibeh Pourghasemian Pages 143-158

    In order to study the effect of different chemical and organic mulch types on density and biomass of weed and some agronomical characteristics of saffron (Crocus sativus L.), an experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at Qaen region in during 2018-2019. The experimental treatments were application of various mulch types for weed control (no weed control, hand weeding, transparent polyethylene, black polyethylene, beeswax waste, residues of grape leaf, wheat straw, pomegranate leaf, pistachio leaf, barley straw and saffron corm dunnage). The results showed that all the treatments except transparent polyethylene significantly reduced the number of species, density, dry weight and shannon diversity of weed compared to no weeding treatment. The lowest dry weight of weed was related to black polyethylene (52.22 g m-2) and wheat straw (123 g m-2) mulches. Application of all the mulches except transparent polyethylene caused a significant increase in corm, flowers and stigmas yield of saffron compared to non-weeding conditions. Beeswax waste and wheat straw had the highest number of flowers (151 and 135 flowers m-2) and stigma yield (4.89 and 4.32 kg ha-1), respectively. Black polyethylene, pomegranate leaf and grape leaf did not show a significant difference with hand weeding in terms of growth and yield of saffron. In general, the results confirmed that the application of all the studied mulches with the exception of transparent polyethylene led to appropriate weed control and improving saffron yield characteristics compared to no weed control treatment and are recommended to farmers.

    Keywords: Allelopathy, Beeswax waste, Corm, polyethylene, Shannon variety
  • Fatemeh Tashakkori, Ali Mohammadi Torkashvand *, Abbas Ahmadi, Mehrdad Esfandiari Pages 159-175
    Saffron (Crocus sativus L.) is one of the most expensive crop which is grown in restricted areas of the world. Due to its economic values, some farmers, based on similarities of climatic conditions have cultivated it in some regions of country regardless of land capability and suitability, which sometimes the result was not satisfactory. Saffron yield prediction based on soil properties enables us to assess the land suitably for cultivation of this valuable plant. For this purpose, 100 soil samples were collected from Vamenan Saffron fields in Golestan province and the soil chemical and physical properties including the percentage of constituents of the mineral part of soil texture (Sand, Silt, Clay), Phosphorus, potassium, Nitrogen, pH, Electrical Conductivity (EC), Organic matter and Calcium Carbonate Equivalent were measured. In addition, the weight of Saffron wet flower (kg.Ha-1) was measured. In the present study, various combinations of soil properties as input were applied and nine models were developed using artificial neural networks and multiple linear regression models for predicting the saffron yield. Performance of the models was validated using Root Mean Square Error (RMSE), Correlation Coefficient (R) and Geometric Mean of Error Ratio (GMER) methods. The results of the correlation analyses showed phosphorus and organic matter are most effective factors in the production of Saffron. Results showed that performance of the models is much different where R2 value varies from 0.45 to 0.89. Comparing the performance of Saffron yield estimation models indicated the optimal model was obtained from the combination of phosphorous, organic matter, potassium and calcium carbonate equivalent as input and values of R2 and RMSE equal to 0.874 and 0.996 kg.ha-1, respectively.Evaluation of model results indicated that the coefficient varied was obtained from 0.45 to 0.89. The best model in saffron yield estimation was obtained when phosphorous, organic matter, potassium and electrical conductivity were as the input, so that values of R2 and root mean square error (RMSE) were obtained 0.891 and 0.89 kg.ha-1, respectively.
    Keywords: Saffron Yield, Soil texture, Multilayer Perceptron, Phosphorus, Golestan
  • Seyed Mohsen Mousavi, Maryam Khoshkam *, Javad Feizi Pages 177-191
    Saffron is a plant from Crocus Sativus species which is one of the most valuable indigenous herbs in Iran and is known as the most expensive spice and red gold. Saffron stigma consists of three major constituents including crocin (water soluble caretenoid pigments), picocrocin (bitter glycoside tasting) and safranal (the major volatile constituents in saffron aroma). The aim of this study was determination and comparison of existed metabolites in different types of saffron based on their geographical origins using gas chromatography-mass spectroscopy techniques (GC-MS) and 13 volatile metabolites were determined and compared in different saffron samples from seven different regions of Khorasan Razavi province. These regions were Taybad, Neyshabour, torbate heydarieh, torbate jam, Zaveh and Kashmar.The results from statistical analysis (analysis of variance ANOVA followed by Duncan test) show that the level of metabolites were different in different regions and this can be the main reason of their discrimination against each other. These volatile metabolites were safranal, Megastigma-4,6(Z),8(Z)-triene, α-Guaiene, icosane and vitamine E. The results of this study show that in spite of similarities of constituents of these saffron samples, there are significant differences between the levels of metabolites in these regions although these region are close to each other. These differences show that these saffron can be applied in different purposes including pharmaceutical, food, cosmetic and health industries depending on their origin. Saffron of Torbat-e-jam is proper for food industries since it is rich in aroma and Taibad is proper for pharmaceutical, cosmetic and health industries. The quality of Kashmar saffron is worse than other regions.
    Keywords: Gas chromatography-Mass spectroscopy, Geographical origin, saffron volatile metabolites
  • Amirhossein Tohidi, Mohammad Ghorbani *, Alireza Karbasi, Ahmadreza Asgharpourmasouleh, Behrooz Hassani Mahmooei Pages 193-208

    Saffron is one of the most valuable and important agricultural products in Iran, and, it is necessary to consider the preferences of consumers to develop its market. Consumers have different needs and wants, and by benefit segmenting the saffron market, companies can understand customers' preferences in each segment of the market correctly. Therefore, in this study, using the crisp and fuzzy clustering algorithms, the saffron market was divided into homogenous segments, and then, using the results of the conjoint analysis; consumer preferences, attitudes, and demographic characteristics were examined in each saffron market segment. The necessary data were collected from 400 respondents using a stratified sampling method from 13 districts of Mashhad, Iran. The results of this study showed that the saffron market could be divided into six homogeneous segments, and the fuzzy C-means clustering algorithm performs better at finding clusters than k-means, k-medoids, fuzzy Gustafson-Kessel and fuzzy Gath-Geva methods. According to the study findings, in most market segments, the weight of saffron and the packaging type are the most important attributes influencing purchase decisions. Based on the study results, it is suggested that saffron companies consider consumer preferences in different market segments when supplying saffron products and formulating marketing strategies.

    Keywords: Consumer Preferences, Marketing Management, Market Segmentation
  • Reza Lotfi, Samad Aali *, Mortaza Mahmoodzadeh, Mohammad Faryabi Basmenj Pages 209-224
    Iran is the largest producer and exporter of saffron in the world, but in recent years, Iran's share of the global market for this national strategic product has been declining. Currently, Iranian saffron export brands do not have a good competitive position compared to brands in other countries, which are mainly importers of Iranian saffron. According to most experts, one of the main reasons for this is the lack of attention to the branding of Iranian export saffron in both theoretical and practical areas. The present study aimed to identify the causes and consequences of the core phenomenon of the Iranian saffron export branding model. In the present study, data collection tool was in-depth semi-structured interviews and its statistical population included members of the Khorasan Razavi Saffron Exporters Union. Purposive sampling method was used at the beginning and theoretical sampling was used during the research process and sampling continued until the theoretical saturation was reached. The Grounded Theory approach and three steps of open, axial and selective coding were performed for data analyzing. The results showed that the category of "Iranian Saffron Export Brands Coalition" is the Core phenomenon of this model. The results showed that the category of "Iranian Saffron Export Brands Coalition" is the core phenomenon of this model, the causes of the coalition include four categories: self-sanction, macro decision-making system, Iranian saffron industry disease and self-harm of exporters and its consequences including three categories of synergy in branding, stabilization and value creation. The achievements of the present study can be used as an indigenous model in decision-making of all stakeholders and policy makers of the Iranian saffron industry in terms of maintaining and developing the competitive position of Iranian saffron and saffron export brands.
    Keywords: Strategic Alliance, Co-branding, qualitative research, Grounded theory