فهرست مطالب

حقوق تطبیقی (نامه مفید) - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1400)

نشریه حقوق تطبیقی (نامه مفید)
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی حدادی*، محمد ستایش پور صفحات 1-24
    مجموعه مواد 2001 و 2011 کمیسیون حقوق بین الملل در زمینه مسیوولیت بین المللی دولت ها و سازمان های بین المللی، سخن از مسئولیت در ارتباط با عمل دیگری به میان آورده اند که از آن به مسئولیت اشتقاقی یاد می شود؛ لیکن، از آنجا که موارد حصری داخل در مسئولیت اشتقاقی روشن نشده، دامنه اعمال آن نیز مشخص نیست. مقاله حاضر بر آن است تا با موشکافی مواد مربوطه در هر دو سند یادشده، به مصادیق مسئولیت اشتقاقی بپردازد تا بشود به دامنه اعمال آن پی برد. لذا از رهگذر مطالعه تطبیقی مواد مربوط در این دو طرح، به این کار پرداخته می شود. مقاله حاضر بر آن است که مسئولیت اشتقاقی چه در خصوص دولت ها و چه در مورد سازمان های بین المللی، شامل هر چهار حالت «کمک یا مساعدت»، «هدایت و کنترل»، «اجبار» و «گریز از تعهد بین المللی» است. به رغم آنکه گریز از تعهد بین المللی در مجموعه مواد 2001 راجع به مسئولیت بین المللی دولت ها نیامده است، اما در مورد دولت ها هم قابل اعمال است. مسئولیت اشتقاقی، در کنار اساس بنیادین حقوق مسئولیت بین المللی یعنی مسئولیت مستقل، می تواند به عدالت در اعمال مسئولیت بینجامد.
    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، مسئولیت فرعی، مسئولیت ثانوی، مسئولیت غیرمستقیم
  • مازیار قاسمی گودرزی*، محمود کاظمی، ولی رستمی صفحات 25-58
    نظارت بر شرکت های دولتی، می تواند سلامت عملکرد این شرکت ها را به ارمغان آورد. در نظام های حقوقی، سازوکارهای نظارتی مختلفی برای نظارت بر این شرکت ها وجود دارد. نظام حقوقی فرانسه که در زمره نظام های حقوقی پیشرو در عرصه علم حقوق است، سازوکار های بی شماری برای نظارت بر شرکت های دولتی پیش بینی کرده است که مطالعه آن می تواند آثار مثبتی برای نظام حقوقی ما به همراه داشته باشد. در این نظام حقوقی، نظارت بر شرکت های دولتی از طریق مراجع مختلفی که وابسته به قوای سه گانه قضاییه، مقننه و مجریه قرار دارند، انجام می گردد که به نظر می رسد مهم ترین عاملی که ارتقای کیفیت نظارت بر شرکت های دولتی را در این نظام حقوقی به دنبال داشته، توجه به مفهوم شفافیت و گزارش مستمر نتایج نظارت بر این شرکت ها به عموم مردم است. در حقوق ایران نیز به نظر می رسد متاثر از حقوق فرانسه، مراجع مختلفی با نظارت قوای سه گانه قضاییه، مقننه و مجریه امر نظارت بر شرکت های دولتی را بر عهده دارند که در این پژوهش بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: شفافیت اطلاعات، حسابرسی، کنترل شرکت، مراجع نظارتی
  • ناصر الله وکیل جزی*، منوچهر توسلی نائینی، رسول مظاهری کوهانستانی صفحات 59-86
    دانش سنتی گونه ای از علم و تجربه و ثمره سال ها تجربه اندوزی جوامع بومی و محلی در مناطق جغرافیایی معین است. با گسترش روزافزون مبادلات تجاری در عرصه بین المللی، ضرورت حمایت از این دانش بیش ازپیش احساس می شود. تلاش های کمیته بین الدولی منابع ژنتیکی، دانش سنتی و فرهنگ مردم به عنوان یکی از کمیته های زیرمجموعه سازمان جهانی مالکیت فکری که از سال 2000 میلادی برای تدوین سند بین المللی حمایت از دانش سنتی شروع شده، همچنان ادامه دارد و کشورهای مختلف نیز به موازات آن در حقوق داخلی خود اقداماتی برای حمایت از دانش سنتی داشته اند. در ایران نیز شورای سیاست گذاری حقوق مالکیت فکری، درصدد تهیه پیش نویس لایحه حمایت از دانش سنتی است. این پژوهش به دنبال آن است که آیا ایران می تواند از تجربه هند در حمایت از دانش سنتی در قانون گذاری و اجرا استفاده کند؟ نتیجه به دست آمده بیان می دارد ازآنجاکه کشور هند سال ها پیش درزمینه حمایت از دانش سنتی اقدام نموده و پیشرفت هایی در عرصه داخلی و بین المللی داشته است، با توجه به قرابت های تاریخی و فرهنگی و حقوقی هند و ایران، تجربیات این کشور می تواند درزمینه قانون گذاری و بیش از آن درزمینه تمهید سازوکارهای اجرایی جمع آوری و تثبیت اطلاعات و حمایت از دانش سنتی ایران به عنوان یکی از منابع غنی دانش سنتی در قاره آسیا مفید واقع شود. این پژوهش با نگاهی به تجربیات هند در خصوص تدوین و پیاده سازی نظام دانش سنتی، پیشنهادهایی را برای تمهید سازوکارهای این موضوع در ایران، ازجمله روش جمع آوری و نگهداری بانک اطلاعات دانش سنتی ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: دانش سنتی، مالکیت فکری، دانش سنتی هند، وایپو
  • علیرضا باریکلو*، محمد ساردوئی نسب، مهدی میرجلیلی صفحات 87-110
    قاعده اعتبار تصمیم متعارف تجاری، مدیران شرکت ها را بابت تصمیماتی که در راستای مدیریت شرکت می گیرند، از مسئولیت شخصی مبرا می نماید. درباره شیوه قابلیت استناد به آن در حقوق آمریکا دو دیدگاه وجود دارد؛ برابر با دیدگاه نخست، دادگاه در صورتی مجاز است مدیران را مسیول تلقی نماید که تصمیمات اتخاذی آن ها با استانداردهای مدیریتی مطابقت نداشته باشد. برابر با دیدگاه دوم که از آن به عنوان دکترین عدم ارزیابی قضایی تعبیر می شود، محاکم اصولا و معمولا نمی توانند به ارزیابی قضایی تصمیمات و اعمال هییت مدیره مبادرت ورزند. بر پایه این دیدگاه، تنها در مواردی خاص، امکان تحقق مسئولیت شخصی مدیران در برابر شرکت وجود دارد. تمایز میان این دو دیدگاه بسیار بااهمیت است. در این نوشتار، دیدگاه های ناظر بر این قاعده و وجوه افتراق آن ها با مقررات تجاری ایران مورد بررسی تطبیقی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قاعده اعتبار تصمیم متعارف تجاری مدیران، استاندارد مدیریتی، هیئت مدیره، سهامداران، دکترین عدم ارزیابی قضایی
  • سید احمد حبیب نژاد*، زهرا عامری، محمدجواد حسینی صفحات 111-138

    ریشه های عرف اساسی به بسترهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی هر جامعه بستگی دارد. مختصات رژیم پارلمانی در انگلستان و روابط میان رییس کشور و رییس دولت و سیر تطور نقش پارلمان از کارکرد مشورتی به کارویژه محوری می تواند هم منشا برخی از عرف های اساسی و هم ناشی از این عرف ها باشد و با همین اهمیت در کمیت و کیفیت است که در عرف های اساسی برای تنظیم روابط میان دو رکن غیر مسیول (ملکه=پادشاه) و مسیول (نخست وزیر) و پر کردن خلاهای موجود در قانون اساسی نانوشته، ازجمله در تنظیم روابط میان کابینه و پارلمان به کار گرفته می شود. در ایران نیز عرف های اساسی در حیات سیاسی- حقوقی جامعه نقش پنهان و البته مهمی را بر عهده دارند و در همه نهادهای حاکمیتی و در روابط میان این نهادها می توان رگه هایی از این عرف ها را مشاهده نمود که افزون بر حوزه رفتارها، تاسیس برخی نهادها مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام یا ایجاد برخی پدیده ها مانند بازنگری قانون اساسی در سال 1368 نمونه هایی عملی از تاثیر این عرف هاست. مطالعه تطبیقی نشان می دهد بن مایه پیدایی عرف ها در انگلستان برخاسته از سنت هاست؛ بنابراین در انگلستان عرف ها ماناتر و پایدارتر هستند، اما در ایران عرف ها نوعا زاده اعمال قدرت نهادهای دارای قدرت است و به همین دلیل، در پوشاندن ردای قانون به عرف ها می کوشند.

    کلیدواژگان: عرف اساسی، نظام حقوقی انگلستان، قانون اساسی، حقوق ایران، منابع حقوق اساسی
  • محمد مجد کابری، اعظم انصاری* صفحات 139-164

    رعایت اصل احترام به حاکمیت اراده اشخاص، آثار متعددی را در روابط خصوصی میان آنان چه در عرصه داخلی و چه بین المللی به وجود آورده است. یکی از آثار مهم این اصل، معتبر دانستن توافق نامه های انتخاب دادگاه در عرصه حقوق بین الملل خصوصی است. این امر هم در قوانین ملی برخی کشورها و هم برخی اسناد بین المللی به صراحت بیان شده است. بااین وجود ، به رسمیت شناختن چنین توافقی آثاری را هم برای طرفین توافق نامه و هم دادگاه های کشورها به دنبال دارد. این پژوهش درصدد تعیین آثار چنین توافق نامه ای است که با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و تطبیقی و با بررسی برخی مقررات ملی کشورها، به ویژه ایران و اسناد بین المللی مرتبط نشان می دهد پذیرش توافقات انحصاری انتخاب دادگاه هم دارای آثار منفی و هم مثبت برای طرفین توافق و دادگاه هاست. اثر منفی توافق یادشده سلب صلاحیت از دادگاه یک کشور و اثر مثبت آن اعطای صلاحیت به دادگاه کشوری دیگر است.

    کلیدواژگان: حاکمیت اراده، صلاحیت انحصاری، کنوانسیون 2005 لاهه، دادگاه صالح، توافق نامه انتخاب دادگاه
  • فاطمه افشاری* صفحات 165-196
    اشتباه حکمی مقام اداری به معنای جهل به قانون است؛ یعنی اینکه مقام اداری درک نادرستی از قانون دارد یا تفسیری مغایر هدف قانون گذار ارایه می دهد، اما مسئله مهم نحوه نظارت قضایی بر وقوع آن است. در حقوق انگلستان، در رویکرد سنتی تنها اشتباهات حکمی خارج از صلاحیت و اشتباه حکمی نمایان از ظاهر سابقه از میان انواع اشتباه درون صلاحیت قابل نظارت قضایی بودند؛ ولی در رویکرد نوین، اشتباه حکمی در مفهوم موسع خروج از اختیار به عنوان یکی از موجبات نظارت قضایی قرار گرفته، تفکیک میان اشتباهات صلاحیتی و غیر صلاحیتی نسخ شد و تمام اشتباهات حکمی نظارت پذیرند. در حقوق فرانسه نیز تمام اشتباهات حکمی مقام اداری نظارت پذیرند. در حقوق اداری ایران، امکان نظارت قضایی به موجب اشتباه حکمی، به صراحت پیش بینی نشده است، اما به نظر می رسد می توان از دو مبنای «قانونی بودن» و «خروج از حدود اختیارات» پیش بینی شده در قانون، برای نظارت بر آن بهره برد؛ گرچه در خصوص صلاحیت هییت عمومی و شعب، حکم واحدی نمی توان صادر نمود. در این پژوهش، با بهره برداری از حقوق انگلستان و فرانسه در نظارت قضایی بر اشتباه مقام اداری، قوانین و رویه قضایی ایران بررسی شده است و برای تحقق شناسایی این مفهوم و نظارت قضایی بر آن، راهکار برآمده از نظام های حقوقی دیگر ارایه می گردد تا امکان نظارت قضایی بر اشتباه حکمی مقام اداری در حقوق اداری ایران به طور کامل فراهم گردد.
    کلیدواژگان: نظارت قضایی، اشتباه حکمی، مقام اداری، حقوق اداری ایران، حقوق انگلستان، حقوق فرانسه
  • عاطفه ذبیحی*، احمد رفیعی صفحات 197-222
    تعیین مفهوم کارگر به عنوان موضوع حقوق کار، ازجمله مسایل محل بحث در نظام حقوقی کشورهای جهان بوده است و تبیین دقیق مولفه های این مفهوم به تعیین قلمرو حقوق کار منجر می شود. این پژوهش در راستای دستیابی به مولفه های این مفهوم، به مطالعه تطبیقی حقوق کار نظام های مختلف حقوقی اعم از رومی-ژرمنی و کامن لاو در کشورهایی همچون فرانسه، آفریقای جنوبی، آمریکا، مصر، اردن، ژاپن و... پرداخته و با مقایسه معیارهای ارایه شده در تعریف عنوان کارگر در قانون، رویه عملی دادگاه ها و دکترین کشورهای مورد مطالعه و دسته بندی این معیارها تحت عناوین کلی، چهار مولفه عمده برای مفهوم کارگر شناسایی نموده است. این عناصر مفهومی شامل «شخص حقیقی بودن کارگر»، «قایم به شخص بودن کار او»، «دریافت حق السعی از کارفرما» و «تبعیت حقوقی و اقتصادی از کارفرما» هستند که در رسیدگی به اختلافات و دعاوی این حوزه می تواند در مراجع قضایی و شبه قضایی کشور مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارگر، قانون کار، تبعیت حقوقی و اقتصادی، رویه قضایی، حقوق تطبیقی
  • زهرا سهراب بیگ، سعید خردمندی* صفحات 223-252
    سی اف دی یا قرارداد مابه التفاوت، معامله بر روی نوسان ارزش دارایی بدون انتقال دارایی پایه است. بدیهی است چنین تجارت جدیدی که تاکنون مورد بررسی حقوقی و فقهی قرار نگرفته است با شبهاتی از منظر حقوقی و شرعی روبه رو خواهد بود. اگر آنچه به عنوان عوض داده می شود افزایش ارزش موضوع معامله باشد، بیم ربوی بودن معامله می رود و اینکه قیمت و ارزش موضوع در هنگام انجام آن مشخص نیست، شبهه قماری بودن و وجود جهل و غرر را به ذهن می آورد. این پژوهش همه شبهات احتمالی را پاسخ داده است و نشان می دهد که از طرفی، در معاملات سی اف دی مبلغ اضافه به ازای همان موضوع پرداخت نمی شود، بلکه در پایان یک سی اف دی آن موضوع به راستی دارای ارزش و قیمتی بیش از آغاز آن شده است و از طرف دیگر، تغییر ارزش موضوع معامله تابع بخت و احتمال محض نبوده، بلکه کاملا بر اساس تحلیل و استدلال منطقی و ریاضی و حرکت واقعی بازار است. پس نه تنها قماری نبوده، بلکه حتا اگر موجب جهل باشد این میزان جهل بر اساس نظر بسیاری از فقهای امامیه مستلزم غرر نیست؛ بنابراین با توجه به فواید بسیار این تجارت نوین، احساس می گردد شناخت ماهیت و وضع قوانین جدید مرتبط با آن ضروری است.
    کلیدواژگان: قرارداد مابه التفاوت، سی اف دی، قرارداد آتی، ابزار مشتقه، اهرم
  • سید علی اکبر موسوی، غلامحسین مسعود*، مسعود راعی صفحات 253-282
    انقلاب شگرف سده بیست و یکم در فناوری های نوین موجب شد تا گروه های تروریستی همگام با این تحولات از سلاح و شیوه های کم هزینه و آسان تری برای نیل به اهداف خود استفاده کنند.نمونه بارز این سلاحها و شیوه ها ، کاربست سلاح بیولوژیکی و توسل به تهدیدهای زیستی است: از یک سو ، آسان ، سهولت ارتکاب ، حمل و نقل و حمل و نقل در مقالاتی مانند و تا زمانی که مقدم است به شما می آید و از دیگر آن ها نیز است ، می تواند به شما کمک کند. هراس افکنی و کثرت شلوغی خود به واسطه سریع همگانی ، ماهیت خود را به شما معرفی می کنند و می توانند با استفاده از خدمات و کارآزمایی خود را با استفاده از خدمات ویژه این امکان را دارید و می توانید با استفاده از آن بتوانید از بین برود. نمونه بارز آن ها، به کارگیری سلاح بیولوژیکی و توسل به تهدیدهای زیستی است. اهمیت تهدیدهای بیوتروریستی و آثار گسترده آن باعث افزایش توجه بین المللی در مقابله با این پدیده شده است. در حقوق داخلی نیز در برخی اسناد مانند برنامه پنج ساله پنجم، ششم و قانون امنیت زیستی به این موضوع توجه شده است. مقاله حاضر با هدف «بررسی بیوتروریسم در اسناد بین المللی و قوانین داخلی» با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای - اسنادی انجام گرفته است. نتایج نشان داده که در حقوق داخلی هر چند قدم های مثبتی برداشته شده است، ولی به دلیل جدی نگرفتن تهدیدات زیستی، سرعت عمل کند قانونگذار و نبود نگاه افتراقی به بیوتروریسم، سازوکارهای مبارزه با تروریسم زیستی، کارآمد نیست و قانونگذار ایرانی، بیوتروریسم را به عنوان جرمی مستقل کیفرگذاری نکرده است.از این رو ، برای تصمیم گیری در مورد تنظیم مجدد به مهد و شکل دادن به آنها ، با دیدن عناوین عمومی ، مجرمانه تطبیق داد. ازاین رو، برای تعیین پاسخ به آن رفتار، باید آن را با سایر عناوین عمومی مجرمانه تطبیق داد. در حوزه بین المللی نیز کاستی ها و ابهامات در برخی اسناد بین المللی و مشکل راستی آزمایی در حوزه عملکرد دولت ها، نقطه ضعف موازین بین المللی در زمینه سلاح های بیولوژیک است.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، پروتکل ژنو، تروریسم، کنوانسیون خلع سلاح بیولوژیک
  • یونس فتحی*، نصرت الله نبیل رحیمی صفحات 283-308

    مشارکت متوازن زن ها با مردان (در سیاست) یکی از اهداف بنیادین دموکراسی و حقوق بشر مدرن است. ازاین رو، در اسناد متعدد بین المللی پیرامون رفع تبعیض در برابر زنان بحث شده و دولت ها را مکلف نموده تا در زمینه توانمندسازی سیاسی زنان تلاش نمایند. یکی از اقدمات موثر در زمینه توانمندسازی سیاسی زنان، تقویت مشارکت پارلمانی آنان است. درحالی که میزان مشارکت پارلمانی زنان با سیستم حاکم بر انتخابات مجالس پیوند مستقیم دارد، وضعیت مشارکت پارلمانی زنان در کشورهای استفاده کننده از سیستم تناسبی در مقایسه با کشورهای پیرو سیستم اکثریتی، بهتر و بیشتر است. در این مقاله با استفاده از روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و جمع آوری منابع به صورت کتابخانه ای تلاش شده تا تاثیر نظام های انتخاباتی در سطح مشارکت پارلمانی زنان در جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی افغانستان ارزیابی شود. ازاین رو، سوال اساسی در این مقاله این است که، چه رابطه ای بین نوع نظام انتخاباتی و مشارکت پارلمانی زنان در پارلمان ایران و افغانستان وجود دارد؟ براساس نتایج حاصله از این پژوهش می توان گفت، میان نوع نظام انتخاباتی و وضعیت مشارکت پارلمانی زنان رابطه مستقیم وجود دارد؛ که مهم ترین مصداق این ادعا وضعیت مشارکت پارلمان زنان در جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی افغانستان است. میزان مشارکت پارلمانی زنان در جمهوری اسلامی ایران به دلیل استفاده از سیستم اکثریتی دو مرحله ای کم رنگ یا ضعیف است؛ به علاوه، در افغانستان نیز استفاده از سیستم تک رای غیرقابل انتقال (سیستمی دارای هم پوشانی با خانواده اکثریتی) باعث شده تا وابستگی به سهمیه اختصاصی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: نظام های انتخاباتی، مشارکت پارلمانی، سهمیه اختصاصی، جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی ایران
  • حسین جعفری*، امین خدری امیریان صفحات 309-337
    شمول یا عدم شمول اصل 167 قانون اساسی نسبت به دعاوی کیفری از دیرباز مورد اختلاف حقوق دانان بوده است. اکثر حقوق دانان برای جلوگیری از نقض اصل قانونی بودن جرم و مجازات در قانون اساسی، معتقدند که اصل 167 توسط اصل 36 تخصیص خورده است و شامل دعاوی کیفری نمی شود، ولی برخی حقوق دانان تلاش کرده اند با استناد به قاعده حکومت در اصول فقه، مفهوم واژه قانون را به قانون مدون و غیرمدون (فقه) گسترش دهند و در نتیجه دعاوی کیفری را نیز در دایره شمول اصل 167 قرار دهند. در نوشته پیش رو، ضمن تبیین دقیقی از قاعده حکومت، به اثبات رسیده که شرایط اجرای قاعده حکومت میان اصل 167 و اصل 36 از منظر اصول فقه وجود ندارد. در ادامه با چشم پوشی از این اشکال مبنایی، رجوع به فقه در مجازات های چهارگانه از منظر قانون مجازات اسلامی 1392 بررسی شده است و با تمسک به سیر تقنین در تعزیرات غیرمنصوص و نیز با تمسک به دیدگاه های امام خمینی (ره) و رویه عملی ایشان در قانون تعزیرات، اثبات شده که نمی-توان در این دسته از مجازات ها به فقه مراجعه کرد.
    کلیدواژگان: اصل 167 قانون اساسی، اصل 36 قانون اساسی، قاعده حکومت، قاعده تخصیص، رجوع به فقه
|
  • Mahdi Haddady *, Mohamad Setayeshpur Pages 1-24
    Draft articles of International Law Commission (hereinafter ILC) on International Responsibility of States (2001) (ARSIWA) and International Organizations (2011) (ARIO) have considered responsibility for act of another party, called Derived Responsibility. Its scope is not clear enough, although being exclusive. In order to clarify the the scope of its application, the present article seeks to investigate the articles in the two said documents in connection with derived responsibility. Therefore, this will be dealt by comparative study of relevant articles in these two drafts. The comparative study of the two said drafts shows that, ‘Aid or Assistance’, ‘Direction and Control’, ‘Coercion’ and ‘Circumvention’ hav been regarded as the for scenario in respect of international organizations and states, the both. In spite of the fact that the cirumvention the international obligation has not been mentioned in arsiwa (2001), is also applicable to states. Derived responsibility in addition to the fundamental foundation of the law of international responsibility (ie derived responsibility), may lead to justice in the exercise of responsibility.
    Keywords: International Responsibility, Derived Responsibility, Secondary Responsibility, Indirect Responsibility
  • Maziar Ghasemi Goudarzi *, Mahmoud Kazemi, Vali Rostami Pages 25-58
    Supervision on State-owned companies, to some extent, brings about health in the function of them. Different Supervising referrals are based in different judicial systems for supervising these companies. France is a country in which many structures for giving State-owned companies a proper supervision has been foreseen. Conducting an analogical study in Iranian & French Law can result in profound effects on our law system. The main question of this study is how the structure of supervision bodies works. To answer to the question, There are in total two chief structures to supervise State-owned companies; internal supervision, and external one on which each of them given to special aspects of the companies’ affairs.  In this article, by applying a Descriptive-analogical method, an assessment of supervision bodies of State-owned companies in Iranian & French Law carried out, and eventually concluded that in French law the most important factor that helped to The quality of supervision on State-owned companies mainly regards the concept of transparency and constant Reporting of supervision results of the companies to the public.
    Keywords: Auditing, Company’s Control, Data Transparency, Supervision Bodies
  • Nasser Alahvakil Jazi *, Manucheher Tavassoli Naini, Rasoul Mazaheri Kouhanestani Pages 59-86
    Traditional knowledge is a kind of science and experience that has been gained after many years of experience in indigenous and local communities in certain geographic regions. With the increasing expansion of trade exchanges in the international arena, the need to support this knowledge is felt more than ever. The efforts of the Intergovernmental Committee on Intellectual Property and Genetic Resources, Traditional Knowledge and Folklore, which began in 2000 with the aim of drafting an international document for the protection of traditional knowledge, has continued, and various countries have, in parallel, taken actions in their domestic law to support traditional knowledge. In Iran, the Intellectual Property Policy Council is also preparing a draft law to support traditional knowledge. This research seeks to see if Iran can use India's experience in supporting traditional knowledge in legislative and implementation. The result of this research is stated Since India has taken actions in supporting traditional knowledge from many years ago and has achieved some success both domestically and internationally given the historical, cultural, and legal affinities of India and Iran, its experiences can be useful in the field of legislation and more than that, the establishment of mechanisms for the collection and consolidation of information and protection of Iranian traditional knowledge as one of the richest sources in Asia. Looking at India's experiences in developing and implementing the traditional knowledge system, this research offers suggestions for developing and implementing the mechanisms of this issue in Iran, including the method for collection and maintaining traditional knowledge databases.
    Keywords: Traditional Knowledge, intellectual property, traditional knowledge of India, WIPO
  • Alireza Bariklou *, Mohammad Sardoueinasab, Mahdi Mirjalili Pages 87-110
    The business judgment rule as a central and a judicially created doctrine in commercial companies’ law immunes corporate directors from personal liability for decisions they make on behalf of a corporation in order to manage it. There are two approaches about its reliability in American law. According to the first approach, the court can hold directors liable only if their decisions do not correspond with management standards. According to the second approach which is considered as “The Abstention Doctrine”, the courts can’t basically and usually review the board’s decisions and actions. Based on this approach, directors are personally liable against corporation only in special cases. The distinction between these conceptions matters a great deal and essentially comes down to who has the burden of establishing the existence of the factors that would grant or deny business judgment rule protection. In this article, we deal with these two approaches and its differences with Iranians commercial regulations comparatively.
    Keywords: The Business Judgment Rule, Managerial Standard, board of directors, Shareholders, The Abstention Doctrine
  • Seyed Ahmad Habibnezhad *, Zahra Ameri, Mohammad Javad Hosseini Pages 111-138

    The roots of Constitutional Conventions depend on the political, cultural and social contexts of any society. The characteristics of the parliamentary regime in the United Kingdom and the relationship between the head of state and the head of government and the evolution of the role of parliament from advisory to special function can be the source of some Constitutional Conventions and arise from these customs and is equally important in quantity and quality. Which is used in Constitutional Conventions to regulate the relations between the two irresponsible elements (queen = king) and the responsible (prime minister) and to fill the gaps in the unwritten constitution, including in regulating the relations between the cabinet and the parliament. In Iran, the Constitutional Conventions have a hidden and of course important role in the political-legal life of society, and in all government institutions and in the relations between these institutions, traces of these customs can be seen that in addition to the field of behaviors, establishment Some institutions, such as the Expediency Council or the creation of some phenomena, such as the revision of the Constitution in 1989, are practical examples of the impact of these customs. A comparative study shows that the origins of customs in England are rooted in tradition; Thus, in England, customs are more stable, but in Iran, customs are typically born of the exercise of power by institutions of power, and for this reason, they try to cover up the custom of law.

    Keywords: Constitutional Conventions, British Legal System, Constitution, Iranian Law, Sources of Constitutional Law
  • Mohammed Mjed Kabry, Azam Ansari * Pages 139-164

    Respect for the party autonomy principle has many various effects on private relationships at internal and international levels. The enforceability of choice of court agreements in the private international context is one of the most important effects of this principle. This effect has clearly been expressed in the law of some countries and the related international instruments. Recognizing such an agreement has effects on both the parties to the jurisdiction agreement and national courts. The article seeks to illustrate the effects of such an agreement. This article with the descriptive-analytical method and comparative approach with a focus on some national laws especially Iranian law and some related international instruments shows that recognizing the exclusive choice of court agreements has negative and positive effects on the parties and the courts. The negative effect is excluding the jurisdiction of the courts of one country and the positive effect is conferring the jurisdiction to the courts of another country.

    Keywords: party autonomy, Exclusive Jurisdiction, Hague Convention 2005, Competent Court, Choice of Court Agreement
  • Fatemeh Afshari * Pages 165-196
    Error of law of an administrative official means ignorance of the law in the sense that the administrative official has a misunderstanding of the law or gives an interpretation contrary to the purpose of the legislator. But the important issue is how the judicial review occurre. In English law, in the traditional approach, only jurisdictional errors and error of law on the face of the record were reviewable from all types of Intra vires errors, but in the new approach, error of law in the broad sense of ultra vires is one of the causes of judicial review and was abrogated the distinction between jurisdictional and non-jurisdictional; so all the errors of law are reviewable. In French law, all types of administrative official’s error of law are reviewable, too. In Iranian administrative law, judicial review on error of law has not been explicitly provided, but it seems that it is possible to use the two bases that provided in the law for judicial review: "legality" and "departure from the limits of authority", although this is not same in the competence of the General Assembly and the branches. In the present research, by studying England and France legal systems in judicial review on error of law, rules and judicial procedure of Iran have been studied and to Identify this concept and judicial review on it, a solution from other legal systems is presented to provide the possibility of judicial review of the administrative official’s error of law in the administrative law of Iran in full.
    Keywords: Judicial Review, error of law, Administrative official, Administrative Law of Iran, English law, French Law
  • Atefeh Zabihi *, Ahmad Rafiei Pages 197-222
    One of the issues that are discussed in the legal system of the countries is defining the concept of labor )as a subject of labor law( because precise explanation of its components leads to the determination of the territory of labor law. In order to achieve these components, the present study compares the labor law of various legal systems, (including Roman law and common Law) in countries such as France, South Africa, America, Egypt, Jordan, Japan, etc. Therefore  authors  are compared  the criteria presented in countries under study by Investigating the definition of worker in provisions,  judicial procedure and the doctrine then they classified these criteria in four major components. These conceptual elements include" provision of services by an individual", "performing the work personally", and "entitled to wages for work performed for employer", and "legal and economic employee’s subordination and dependency ", which can be taken into consideration in the country's judicial and quasi-judicial centers.
    Keywords: Worker, Labor Law, legal, economic subordination, Judicial procedure, comparative law
  • Zahra Sohrabbeig, Saeid Kheradmandy * Pages 223-252
    Contract-for-difference (CFD) between the transaction and the asset value without the transfer of the underlying asset. It is true that such a new business, which has not yet been subject to any legal and juridical review, will face doubts in terms of legitimacy. If what is given as a change is the increase in the value of the subject of the transaction, it is a matter of the intangible nature of the transaction, and that the price and value of the subject are not known at the time of execution, it is a doubtfulness of the gambling and the existence of ignorance and ignorance. The present study answers all possible controversies and suggests that, on the one hand, CFDs do not pay an additional amount for the same subject, but at the end of a CFD, that issue really has a value and a price more than its beginning. However, the change in the value of the subject of the transaction is not a function of pure-chance and probability, but is entirely based on logical and mathematical reasoning and real-market motion. Therefore, it is not only gamble, but even ignorant, this ignorance is required by most Imamie-jurisprudents Therefore, given the great benefits of this business, the recognition of the nature, and the establishment of new laws relating to It is essential.
    Keywords: CFD, Contract for difference, Future Contract, Derivative contract, Leverage
  • Seyyed Aliakbar Mousavi, Gholam Hossein Masoud *, Masoud Raei Pages 253-282
    The great revolution of the twenty-first century in new technologies has led terrorist groups to use less expensive and easier weapons and methods to achieve their goals in line with these developments. A clear example of them, is the use of biological weapons and the application of biological threats. The importance of bioterrorism threats and their extensive works led to increased international attention to this phenomenon. In domestic law, some documents, such as the Fifth and Sixth Five-Year Programs and the Biosafety Law, have addressed this issue. The present paper aims to "study bioterrorism in international documents and domestic law" using descriptive-analytical method and data collection in a library-documentary method. The results showed in domestic law although positive steps have been taken, due to the lack of serious biological threats, the low speed of the legislature and the lack of a differentiated view, the mechanisms of combating biological terrorism not efficient and the Iranian legislature has not been convicted the Bioterrorism as an independent crime. Therefore, in order to determine the response to that behavior, it must adapted to other general criminal titles. In the international arena, the shortcomings and ambiguities in some international documents and the problem of verifying the performance of government’s, are the weaknesses of international standards in the field of biological weapons.
    Keywords: Bioterrorism, Geneva protocol, Terrorism, Convention of biological disarmament
  • Yones Fathi *, Nusratullah Nabeel Rahimi Pages 283-308

    The equal political participation of men and women is one of the fundamental goals of democracy and human rights principles. According to new researches one of the most significant and effective steps for political empowerment of women is to strengthen their parliamentary participation. However, the level of women's parliamentary participation is strongly linked to the electoral systems. The level of parliamentary participation of women in states which are using the proportional system is much better or higher than the states which are following the majoration system. So the main question in this article is what is the relationship between the electoral system and the parliamentary participation of women in Iran and Afghanistan? Based on the results of this study, it can be said that there is direct correlation between the electoral systems and the status of women's parliamentary participation. Due to the use of the two-round Plurality and Majoration system, the level of participation of women in the Iranian parliament is weak. In addition, the use of a Single Member non-transferable voting system (a system which has more overlap with the majoration family) in Afghanistan has also increased dependence on gender quotas. This article is applied research and data analyzed by using the Descriptive and deductive method.

    Keywords: Electoral Systems, Parliamentary Participation, Gender Quota, Islamic Republic of Afghanistan, the Islamic Republic of Iran
  • Hossein Jafari *, Amin Khedri Amirian Pages 309-337
    Inclusion or lack of inclusion of article 167 in the constitution towards penal lawsuits, has been disputable by lawyers from long time ago. In order to avoid breaching the principle of legality of crime and punishment in the constitution, most lawyers believe that article 167 is allocated by article 36 and it is not included penal lawsuits; but some lawyers by virtue of principle of overruling in Islamic jurisprudence, are going to generalize the concept of the word law to codified and uncodified law (Fiqh) and also place the penal lawsuits in the scope of inclusion of article 167. In this writing, while detailed explanation of the principle of overruling, it is proved that there are not the terms for implementing this principle in articles 167 and 36 from the viewpoints of Islamic jurisprudence. In the following, ignoring this fundamental problem, referring to Fiqh in quadruple punishment has been examined based on Islamic penal code acted 1392; and resorting to the process of legislation in unspecified penalties and also the viewpoints of Imam Khomeini (Peace be upon him) and his practical procedure in law of penalties, it is proved that in this kind of punishments, we can not refer to Fiqh.
    Keywords: Article 167 of Constitution, Article 36 of Constitution, Principle of Overruling, Principle of Exclusion, Referring to Fiqh