فهرست مطالب

دانش شهرسازی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1400)

نشریه دانش شهرسازی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اکبر سالاری پور*، سید عبدالهادی دانشپور، مریم صفای کارپور صفحات 1-18

    بیان مساله: 

    مطالعات دلبستگی به مکان بر حسب رویکرد روش شناختی عمدتا در قالب دو پارادایم پدیدارشناسی (کیفی) و روانسنجی (کمی) انجام شده اند. تکثر مفاهیم مکانی و عدم وجود توافق بر سر تعاریف و نحوه ارتباط آنها باهم، منجر به افزایش انتقادات در مورد عدم وضوح مفهومی در مطالعات مکان شده است. این انتقادات پیشرفت نظری در حوزه دلبستگی به مکان را وابسته به توافق بر سر تعاریف کرده اند.

    هدف

    تحقیق حاضر به بررسی نحوه تعریف مفهوم دلبستگی به مکان در دو پارادایم پدیدارشناسی و روانسنجی و نحوه ارتباط آن با سایر مفاهیم مکانی می پردازد. هدف از این کار بررسی نحوه تعریف دلبستگی به مکان در دو زمینه پارادایمی فوق و همچنین اختلاف برداشت ها، و دلایل آنها میان دو پارادایم است.

    روش

    برای بررسی نحوه تعریف مکان در دو زمینه پارادایمی از روش تحلیل محتوا کیفی استفاده شده است. برای این منظور نحوه عملیاتی سازی و بکارگیری این ساخت مفهومی در تحقیقات تجربی واکاوی شده و تنها به تعاریف مستقیم ارایه شده از محققین اکتفا نشده است. نتایج این تحلیل ها در قالب نمودارها و مدل های مفهومی ارایه شده است.

    یافته ها

    علیرغم وجود برداشت ها و تعاریف مختلف از این مفهوم واحد، هریک از دو رویکرد پارادایمی فوق ابعاد مختلفی از این مفهوم را روشن می کنند. در این میان بررسی ویژگی های فردی یا مکانی بشتر در حوزه کار روانسنجان قرار می گیرد در حالی که بررسی و مطالعه فرایند دلبستگی به مکان نیازمند مطالعات کیفی پارادایم پدیدارشناسی است.

    نتیجه

    در عین وجود اختلافات عمیق فلسفی میان این دو پارادایم باید تعامل بازتابی آنها به منظور پیشرفت نظری در دستور کار باشد. تعامل بازتابی به معنای نگاهی بازتر به نقش مکمل دو پارادایم در تولید دانشی است که در عرصه عمل شهرسازان را قادر به ساخت مکانهایی دوست داشتنی تر سازد.

    کلیدواژگان: دلبستگی به مکان، پدیدارشناسی، روانسنجی، وضوح مفهومی، پیشرفت نظری
  • عصمت پای کن، محمدرضا پورجعفر*، احسان رنجبر صفحات 19-35
    بیان مسئله

     محیط می تواند سبب ایجاد هیجان های مثبت و منفی در شهروندان گردد. بخش مهمی از اهمیت هیجان به دلیل تاثیری است که بر رفتار افراد دارد. زیرا هیجان یکی از اجزاء اصلی رفتار اجتماعی است و استخراج پاسخ های هیجانی یکی از بهترین راه های فهم تجربه و ادراک است. مروری توصیفی بر مطالعات انجام شده نشان می دهد تاکنون به جایگاه و سازوکار فرایندهای هیجانی در تعامل انسان و محیط کمتر توجه شده است. تدقیق جایگاه هیجان در چارچوب تعامل انسان و محیط در لایه ای عمیق تر، مستلزم کشف سازوکار هیجان و ارتباط آن با تعامل انسان- محیط است که دغدغه این پژوهش است.

    هدف

    هدف پژوهش آن است که به کمک حوزه های مطالعاتی مکمل به جایگاه فرآیندهای عاطفی و هیجانی در چارچوب تعامل انسان و محیط دست یابد.

    روش

    روش تحقیق، تحلیل محتوای کیفی است. در مرحله اول، با تحلیل مقایسه ای پژوهش های صورت گرفته، مدل اولیه تعامل انسان و محیط ارایه و سپس از طریق تحلیل محتوای مطالعات حوزه روانشناسی هیجان، سازوکار فرآیندهای هیجانی استنتاج شده است. محصول نهایی تحقیق، تدقیق جایگاه فرآیند هیجانی در مدل جامع تعامل انسان و محیط است.

    یافته ها

     در چارچوب پیشنهادی ارایه شده مشخص شد علاوه بر دو فرآیند شناختی و تفسیری تاثیرگذار بر رفتار که تحت تاثیر شرایط ادراک کننده و شرایط محیط فیزیکی روی می دهد،  وقتی فرد در محیط با پتانسیل هیجانی قرارگیرد، فرآیندهای هیجانی روی می دهد که یا می تواند در سطح ادراک هیجانی باقی بماند و یا درصورت ایجاد انگیختگی توسط محرک هیجانی به تجربه هیجانی منجرگردد. در نهایت تجربه و یا ادراک هیجانی می تواند تحت تاثیر فرآیندهای مرحله بالاتر به ترتیب منجر به رفتار و احساس خاصی در محیط و یا ارزیابی عاطفی آن گردد.

    نتیجه گیری

    کیفیت عاطفی و هیجانی ادراک شده از محیط نیز هم تحت تاثیر ویژگی های محیطی احساس شده و هم ویژگی های فردی است و می تواند یکی از مهم ترین مولفه های سه گانه رفتاری باشد که ضرورت توجه و تنظیم محرک های هیجانی محیط را برای طراحان و برنامه ریزان محیطی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: هیجان، محیط، تعاملات انسان و محیط
  • علی حسینی*، احمد پوراحمد صفحات 37-62
    بیان مسئله

     گرایشات اولیه تمرکززدایی و تغییرات در تکنولوژی اطلاعات، حمل ونقل و ارتباطات منجر به تغییر ساختاری عمده ای در شهرها شد که ظهور مناطق شهری چندمرکزی را در پی داشته است. با این حال در سال های اخیر توسعه شهری چندمرکزی به بحثی مهم بین محققان شهری، جغرافیدانان، برنامه ریزان، اقتصاددانان و سیاست گذاری شهری تبدیل شده است و هر کدام از دیدگاه خود به آن پرداخته و تعاریفی ارایه کردند.

    هدف

    این پژوهش با این هدف به بررسی رویکردهای نظری مناطق شهری چندمرکزی و تبیین آن از منظر مفاهیم مرتبط و رویکردهای آن پرداخته تا یک مدل مفهومی برای درک ساختار فضایی تبیین کند.

    روش

    روش تحقیق به کار گرفته شده تحلیل محتوی کیفی بود؛ به طوری که با مفروض گرفتن تعریف های مشخص به مطالعه متون تعیین شده پرداخت شد. این مفاهیم و تعاریف عملیاتی بر اساس مباحث نظری استخراج شد که گام نخست یعنی برنامه ریزی را شامل می شد. منابع تحقیق براساس معتبرترین پایگاه علمی جهانی مورد بررسی قرار گرفت. در گام دوم بازیابی منابع بر اساس کلید واژگان، عنوان و چکیده انجام شد و نهایتا در مرحله سوم تحلیل و چارچوب مفهومی تدوین شد.

    یافته ها

    یافته های تحلیل نشان داد مفهوم چندمرکزی بر مبنای بعد مقیاس جغرافیایی درون و برون شهری و ماهیت تحلیل و تجویزی قابل تبیین است. همچنین بررسی ها نشان داد که منطقه شهری چندمرکزی عملکردی نسبت به چندمرکزی ریخت شناسی کمتر درک شده است. رویکرد ریخت شناسی بر پایه میزان جمعیت، فعالیت یا اشتغال است و رویکرد عملکردی بر شبکه های زیرساختی، جریان ها و تعاملات بین گره های شهری به عنوان روابط بین شهری، فاصله، رفت وآمدهای روزانه و شبکه فعالیت ها تاکید دارد. توزیع جریان ها در این رویکرد می تواند یک طرفه یا دوطرفه باشد. همچنین سیستم های شهری دارای یکپارچگی فضایی ساختار عملکردی ممکن است، نامتعادل باشد و از سویی دیگر سیستم های شهری متعادل به لحاظ عملکردی ممکن است دارای یکپارچگی فضایی ضعیف یا قوی باشند.

    نتیجه گیری

    در نهایت اینکه برای مناطق شهری چندمرکزی چهار بعد پژوهش های تحلیلی - توصیفی برای نشان دادن، اندازه گیری و مشخص کردن وضعیت موجود یک ساختار فضایی، بعد مفهومی است برای تشخیص پیکربندی فضایی چنین ساختاری، بعد حوزه فضایی برای تحقق بعد مفهومی تحلیلی یا تجویزی و بعد عملکردی و ریخت شناسی قابل تشخیص است.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی شهری، تک مرکزی، شهر چندمرکزی، منطقه شهری چندمرکزی، چندمرکزی ریخت شناسی و عملکردی
  • فاطمه کریمی، سمانه جلیلی صدرآباد* صفحات 63-78
    بیان مسئله

     درگذشته فضای باز و حیاط در خانه های ویلایی، امکان بازی، فعالیت و ارتباط کودکان با طبیعت را فراهم کرده بود؛ اما تغییر سبک زندگی و رواج آپارتمان نشینی، چالش هایی همانند انزوای اجتماعی، بی تحرکی و قطع ارتباط با طبیعت را پیش روی سلامت جسمی و روحی کودکان قرار داده است. دراین شرایط طراحی مناسب فضاهای باز در مجتمع های مسکونی می تواند جایگزین حیاط و فضای باز در گذشته باشد.

    هدف

    با توجه به اهمیت فضای باز مجتمع های مسکونی در رشد سالم جسمی و روان شناختی کودکان، این مقاله به دنبال بررسی میزان بهره مندی فضای باز مجتمع های مسکونی امین شهر یزد از رویکرد شهر دوستدار کودک و ارتقای آن با مشارکت کودکان می باشد.

    روش

    این پژوهش کاربردی و از روش تحلیل محتوای 30 مصاحبه با والدین و کودکان و 30 نقاشی ترسیم شده توسط کودکان در بازه سنی 7-12 سال استفاده شده است. مصاحبه های انجام شده بر مبنای مدل مفهومی منتج از مبانی نظری و پیشینه پژوهش صورت گرفته است.

    یافته ها

    در نمونه مطالعاتی به مقوله های ایمنی و فضا و کاربری بیشترین توجه و فعالیت و مشارکت کودک کمترین توجه شده است. همچنین مفاهیم ارتباط با طبیعت، فضای سبز و فضای بازی جهت بازی های گروهی دارای بیشترین توجه و علاقه در بین کودکان می باشد.

    نتیجه گیری

    بنابر تحلیل یافته ها و مشارکت کودکان، توسعه فضاهای بازی سبز و یاد دهنده در فضای باز مجتمع ها به عنوان فضای بالقوه و منعطف، طراحی مسیرهای عبور و مرور کودکان، توسعه فعالیت های مشارکت محور بین بزرگسالان و کودکان و تامین خدمات پایه و مورد نیاز کودکان در مجتمع های مسکونی می تواند فضاهای باز دوستدار کودک را توسعه و بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: شهر دوستدار کودک، فضای باز، فضای باز مجتمع مسکونی، مجتمع مسکونی امین شهر یزد
  • علی بیروتی، کرامت الله زیاری*، حسین سلطان زاده صفحات 79-94
    وجود مسایل و مشکلات ناشی از رشد سریع شهرنشینی در کشور و عدم امکان مدیریت جامعه شهری با ابزارها و شیوه های سنتی موجود، ضرورت تغییر در شیوه مدیریت و اداره شهرها را دوچندان کرده است. این تغییر با استفاده از رویکرد حکمروایی خوب شهری قابل تحقق است. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی و تحلیل وضعیت شاخص های حکمروایی خوب شهری در شهر گناوه می باشد. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و به منظور گردآوری اطلاعات، از روش های اسنادی و میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق را شهروندان شهر گناوه شامل 73472 نفر تشکیل می دهند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 384 نفر و پرسشنامه ها به روش نمونه برداری تصادفی ساده تکمیل شده است. با توجه به مبانی نظری تحقیق و مطالعات پیشین، شاخص های تحقیق شامل؛ مشارکت، کارآیی و اثربخشی، ثبات سیاسی، دسترسی و اطلاعات، عدالت اجتماعی، مسئولیت پذیری، اجتماع محوری و قانون مندی می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و آزمون های آماری تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس و رگرسیون چندمتغیره انجام گردید. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان می دهد از میان شاخص های مورد بررسی، بدترین وضعیت را شاخص دسترسی و اطلاعات با میانگین (34/2) و شاخص مشارکت با میانگین (78/2) بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند. شاخص کارآیی و اثربخشی با میانگین (72/2)، شاخص ثبات سیاسی (38/2)، شاخص عدالت اجتماعی (64/2)، شاخص قانونمندی (73/2) و شاخص اجتماع محوری با میانگین (37/2) هم پایین تر از حد متوسط (3) می باشند.به منظور، تاثیرشاخص های حکمروایی خوب شهری در تبیین رضایت مندی شهروندان از تحلیل واریانس بهره گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده، 55 درصد از تغییرات حکمروایی خوب شهری، توسط ترکیب خطی متغیرهای مستقل (ابعاد هشت گانه حکمروایی) تبیین پذیر است. همچنین، نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد بین میزان رضایت از ابعاد هشت گانه شاخص حکمروایی و رضایت مندی نهایی از حکمروایی خوب شهری در سطح اطمینان بالای 99 درصد رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: حکمروایی، شاخص های حکمروایی، شهر گناوه
  • میرنجف موسوی، حسن حکمت نیا، جواد جهانگیرزاده، محمد رسولی*، شراره سعید پور صفحات 95-111
    بیان مسئله

     سیاست زمین شهری یکی از عرصه های مهم سیاست گذاری عمومی است و در برخی کشورها همچون ایران، سیاست های زمین شهری و جایگاه مدیریت زمین کم وبیش مورد غفلت واقع شده است و این امر تغییر نگرش نسبت به زمین شهری و سیاست های زمین شهری در ایران را ضروری ساخته است.

    هدف

    پژوهش حاضر  با هدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر در سیاست های زمین شهری ایران تدوین شد.

    روش

    نوع تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش انجام تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده است. لازم به ذکر است که سنجش رابطه بین شاخص ها و بازیگران توسط کارشناسان متخصص در امور شهری به صورت نمونه گیری گلوله برفی انجام شد  و از نرم افزار منتال و مکتور برای تجزیه وتحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت ، برای تحلیل و ارزیابی سیاست های زمین شهری در ایران 15 عامل استفاده شد که با استفاده از نرم افزار منتال ، رابطه بین متغیرها ارزیابی و عوامل کلیدی استخراج شدند و درنهایت با استفاده از نرم افزار مکتور بازیگران کلیدی تاثیرگذار بر سیاست های زمین شهری ایران و همچنین قدرت نسبی بازیگران و نیز توافق آن ها با اهداف و اولویت هر یک از اهداف ازنظر آن ها شناسایی شدند.

    یافته ها

    با توجه به یافته های حاصل از نرم افزار منتال 5 عامل کلیدی تاثیرگذار در سیاست های زمین شهری شناسایی شدند و نتایج مستخرج از نرم افزار مکتور نشان داد که بازیگران غالب سیستم که بیشترین اثرگذاری را در سیاست های زمین شهری ایران داشتند؛ شامل نهادهای قانون گذاری، وزارت کشور، بنیاد مسکن و راه و شهرسازی بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بیشترین توافق بازیگران در رابطه با اهداف سیاست های زمین شهری در وهله اول با در نظر گرفتن یکپارچگی نهادهای متولی، بر لزوم کاهش موازی کاری، در وهله دوم بهبود قدرت اجرایی نهادها، به نحوی که عملکرد نهادها با نهادهای بخش های دیگر هماهنگ و سازگار و در وهله آخر دسترسی به اطلاعات از سوی نهادها با ایجاد یک بانک اطلاعاتی زمین موردتوافق متولیان بوده است.

    کلیدواژگان: زمین شهری، سیاست زمین شهری، مدیریت زمین، ایران
  • محسن اکبری*، رضا اسماعیل پور، حامد رضوی، محمد حاتمی نژاد صفحات 113-132
    بیان مسئله

     وفاداری گردشگران برای شهرهای توریستی ازجمله ماسوله می تواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد. مثلا مصرف کالاها و خدمات تولید شده به وسیله ساکنین شهرهای توریستی، اشتغال زایی در صنایع خدماتی مرتبط با گردشگری مانند رستوران، حمل ونقل، هتل ها و... می تواند نمونه ای از این مزایا به شمار آید.

    هدف

    هدف این تحقیق ارزیابی ایجاد وفاداری در گردشگری فرهنگی با استفاده از تجربه ماندگار، ارتباط فرهنگی و مشارکت گردشگر بود.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق از گردشگران شهر ماسوله و بومیان استان گیلان تشکیل گردیده است. با توجه به ماهیت جامعه از نرم افزار Spss Sample Power جهت تعیین حجم نمونه بهینه استفاده شد که 431 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. داده های لازم با استفاده از پرسشنامه و دارای طیف 5 گزینه ای (کاملا مخالفم تا کاملا موافقم) جمع آوری گردیده و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و Smart PLS 3 و فن مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی برای بررسی الگو مفهومی پژوهش بهره گرفته شده است. مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. مدل پژوهش حاضر در دو سطح؛ مدل اندازه گیری (پایایی، بار عاملی، روایی همگرا و روایی واگرا) و مدل ساختاری (ضریب تعیین، ضریب قدرت پیش بینی، آماره t) مورد برازش قرارگرفته و سپس فرضیه های پژوهش آزمون می شوند.

    یافته ها

    طبق نتایج تجزیه وتحلیل داده ها شش فرضیه تایید و یک فرضیه رد شدند؛ یعنی آزمون فرضیه ها نشان داد که مشارکت گردشگر بر متغیرهای ارتباط فرهنگی و تجربه ماندگار گردشگر تاثیرگذار است. متغیر ارتباط فرهنگی بر تجربه ماندگار گردشگر تاثیرگذار است. همچنین متغیر ارتباط فرهنگی نقش میانجی را در بین رابطه مشارکت گردشگر و تجربه ماندگار گردشگر بر عهده دارد. تجربه ماندگار گردشگر نیز بر متغیرهای قصد سفر مجدد و قصد توصیه به دیگران تاثیرگذار است؛ اما تاثیر بومی بودن و یا غیربومی بودن تفاوتی را بر نتایج تحقیق ایجاد نکرد. بعد از انجام تحلیل مدل به صورت کمی، محققان طی دو جلسه متوالی در قالب گروه کانون با حضور هشت نفر از گردشگران ماسوله، به تحلیل نتایج مدل پرداختند. گردشگران زمانی که در کارهای فرهنگی مشارکت داشته اند، این مشارکت باعث شده است که آن ها بتوانند ارتباطی نزدیک با مکان گردشگری و مجریان آن ها برقرار کنند.

    نتیجه گیری

    «مشارکت گردشگر» 83 درصد از تغییرات «ارتباط فرهنگی» را تبیین نموده و تاثیرگذاری این اثر در سطح معناداری 9/99 درصد مورد تایید قرار گرفت. «مشارکت گردشگر» 64 درصد از تغییرات «تجربه ماندگار گردشگر» را تبیین نموده و تاثیر آن در سطح معناداری 9/99 درصدی مورد تایید قرار گرفت. «ارتباط فرهنگی» 20 درصد از تغییرات «تجربه ماندگار گردشگر» را تبیین می نماید، ضمن آنکه این تاثیرگذاری نیز در سطح اطمینان 9/99 درصد مورد تایید قرارگرفته است. «تجربه ماندگار گردشگر» 76 درصد از تغییرات «قصد سفر مجدد» و 73 درصد از تغییرات «قصد توصیه به دیگران» را تبیین نموده و این اثر نیز در سطح اطمینان 99 درصد مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مشارکت گردشگر، ارتباط فرهنگی، تجربه ماندگار گردشگر، قصد سفر مجدد، قصد توصیه به دیگران، شهر ماسوله، استان گیلان
  • ناصر نجاتی، مظفر صرافی*، رضا نجف زاده صفحات 133-151
    بیان مسئله

     با وجود چند دهه سابقه‎ی تهیه طرح های توسعه شهری در کشورهای در حال توسعه و بهره مندی عمده از عقلانیت ابزاری در تهیه این طرح ها، مشاهده می شود که مسایل و مشکلات این شهرها از جمله سکونتگاه های غیررسمی، بافت فرسوده و اقتصاد شهرها نه تنها حل نشده است؛ بلکه روز به روز بر وسعت و شدت مشکلات آن ها افزوده می شود. بنابراین، به جای ردیابی ریشه این مسایل در نحوه‎ی تهیه و اجرای طرح ها، باید از دریچه ای دیگر به آن نگریست و به جنبه‎ پنهان و کمتر توجه شده نظریه برنامه ریزی، یعنی قلمروی قدرت و اعمال آن بر فرآیند برنامه ریزی فضایی پرداخت که عمدتا توسط برنامه ریزان شهری نادیده گرفته شده است.

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش تبیین نقش قدرت-دانش در برنامه ریزی فضایی با تاکید بر واکاوی دو مفهوم قدرت انضباطی و زیست-قدرت است.

    روش

    این پژوهش با اتکا به معرفت شناسی برساخت گرایی اجتماعی و روش پژوهش تحلیل گفتمان فوکویی با پیش فرض پذیرش گذار نظام سرمایه داری از امپریالیسم به امپراتوری، به واکاوی دو مقوله قدرت-دانش یعنی قدرت انضباطی و زیست-قدرت پرداخته است و سپس با واکاوی نقش برنامه ریزی فضایی، سعی در تبیین نقش قدرت-دانش در برنامه ریزی فضایی دارد.

    یافته ها

    از دیدگاه قدرت-دانش فوکویی تولید فضا صرفا برآمده از قوانین و مقررات و نظام رسمی برنامه ریزی فضایی نمی باشد و عوامل متعددی از جمله دانش و گفتمان انضباطی، نهادهای انضباطی، وضعیت استثنایی دایمی و زیست-قدرت در برنامه ریزی فضایی موثر هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که برنامه ریزان فضایی در کنار رهیافت های برنامه ریزی که به‎طور مرسوم در محیط آکادمیک آموخته اند، باید به مباحث قدرت-دانش نیز بپردازند، تا در کنار نظام رسمی برنامه ریزی فضایی در نظام غیررسمی نیز قابلیت کنش و اثربخشی بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: قدرت-دانش، قدرت انضباطی، زیست-قدرت، نظریه شهری انتقادی، تحلیل گفتمان فوکویی
  • اصغر عابدینی*، میثم ساکت حسنلوئی صفحات 153-170
    بیان مسئله

     امروزه مکان های سوم شهری همواره محلی برای جاری شدن حیات غیررسمی در مقابل حیات رسمی بوده است. کافه های شهری به عنوان یکی از پدیده های خرد اجتماعی، فضایی مدرن و روشن فکر و بخشی از مکان های سوم شهری، فضاهای شهری فراتر از مکان زیست و کار به حساب می آیند که با تاکید بر پویایی، سرزندگی و کارایی مطلوب فضا، بستر تعاملات اجتماعی پایدار، حضورپذیری فعال شهروندان و شکل گیری حیات اجتماعی را فراهم می آورند.

    هدف

    تحقیق حاضر با هدفی کاربردی و ماهیتی توصیفی- تحلیلی در تلاش است تا با بهره گیری از اندیشه اولدنبرگ در اسناد کتابخانه ای، به بررسی تطبیقی کافه های شهری مناطق 1 و 4 شهر اورمیه از منظر صحنه ی سازگار و مناسب پاتوق های تفریحی و اجتماعی جامعه بپردازد.

    روش

    شیوه های مورد استفاده در تجزیه و تحلیل داده های تحقیق، بهره گیری از روش های سندگزینی، شناسایی میدانی و نمونه گیری طبقه ای و استفاده از تکنیک های آنتروپی شانون و ماباک جهت وزن دهی مولفه ها و رتبه بندی مناطق پیشنهادی می باشد.

    یافته ها

     براساس تحلیل داده های تحقیق و طبق یافته ها، شاخص «شخصیت بخشی» در منطقه 1 شهر ارومیه، بیشترین میزان مطلوبیت و سازگاری را به خود اختصاص داده است. همچنین شاخص «آسایش و آرام بودن» وضعیت مناسبی را در منطقه 1 شهر داشته است. به علاوه شاخص های «مکان تفریح و گذران اوقات فراغت» و «پویایی تعامل بومی و محلی» در منطقه 4 شهر اورمیه، به ترتیب نامناسب ترین وضعیت موجود را در میان سایر شاخص ها به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل حاکی از آن است که منطقه 1 شهر اورمیه با برخورداری از توسعه روزافزون و چشمگیر در ابعاد فیزیکی، اجتماعی، کیفیتی فضا و فرهنگی، شرایط مطلوب تری در امر بهبود و خلق مکان های سوم شهری (کافه) و بازتولید پاتوق های تفریحی و اجتماعی جامعه شهری داشته است.

    کلیدواژگان: کافه، پاتوق اجتماعی و تفریحی، مکان سوم، منطقه، اورمیه
|
  • Aliakbar Salaripour *, Seyed Abdolhadi Daneshpour, Maryam Safaye Karpour Pages 1-18
    Background

    place studies can be divided into two parts based on their methodological approach. These two parts are based on two different paradigms in place research: phenomenology and psychometrics. Proliferation of specific concepts which is perceived by many critics to have vague and fuzzy definitions and reflects inadequate specification of distinctions and linkages among concepts. Therefore, numerous authors have expressed concerns about lack of conceptual clarity and theory development in research on place.

    objectives

    This research is an investigation on different kinds of definition and operationalization of the concept of place attachment and its linkage to other place concepts in two different paradigms: phenomenology and psychometrics.

    Method

    content analysis is applied in this research interpret the relation of place attachment to other place concepts. Analysis of the quality of application and operationalization of this concept in empirical studies is better way to increase knowledge about it and this is because of that methodology reflects underlying normative philosophical commitments of the researcher and how these commitments shape different understandings from one concept.

    Results

    content analysis shows each of these paradigms has shed light on different dimensions of the concept. interpreting place attachment based on paradigmatic context is best way to clarify its position among place constructs, because methodology of researches reflects differences in world view and mechanism of concept generation for experimental studies.

    Conclusion

    it can be concluded that attempts to integrate across divergent assumptions may contribute to miscommunication by obscuring significant conceptual distinctions. While there are profound philosophical differences between the two paradigms, their reflective interaction must be considered for theoretical development. Reflective interaction means taking a more open-minded approach toward the complementary role of the two paradigms in the improvement of knowledge that enables urban planners to build more attractive places in practice.

    Keywords: place attachment, Phenomenology, psychometrics, conceptual clarity, theoretical development
  • Esmat Paikan, Mohammadreza Pourjafar *, Ehsan Ranjbar Pages 19-35
    Background

    The environment can cause positive and negative emotions in the citizens. An important part of the importance of emotions is due to the impact on people's behaviors. Because the extraction of emotional responses is one of the best ways to understand different fields of experience and perception. A descriptive review of studies has shown that the mechanism of emotional processes in human-environment interaction have not been considered so much in studies. Scrutinizing the place of emotions in the framework of human-environment interaction in deeper layers, requires the discovery of the emotional mechanism and its relationship with the human-environment interaction, which is the main concern of this research.

    Objectives

    This research seeks to provide a comprehensive framework for human interaction with the environment by exploring the position and mechanism of emotional processes with the help of complementary fields of study.

    Methodology

    The research method is qualitative content analysis. In the first step, by comparative analysis of the researches, the initial research model is presented. Then, by analyzing the content of studies in the field of emotion psychology, the mechanism of emotional processes has been inferred. The conclusion of the research is to Scrutinize the place of the emotional process in the model of human-environmental interaction.

    Results

    In the proposed framework, it was found that in addition to two cognitive and interpretive processes affecting behavior that occur under the influence of perceptual conditions and environmental and physical conditions, emotional processes occur when a person is in an environment with emotional potential. Which can either remain at the level of emotional perception or lead to emotional experience if motivated by emotional stimuli. Finally, experience or emotional perception can, under the influence of higher-level processes, lead to certain behaviors and feelings in the environment or its emotional evaluation.

    Conclusion

    The perceived emotional quality of the environment is also affected by both the perceived environmental characteristics and the individual characteristics and can be one of the most important triple behavioral components. This shows the importance of attention to the emotional stimuli of the environment in environmental design and planning.

    Keywords: Emotion, Environment, human-environment interaction
  • Ali Hosseini *, Ahmad Pourahmad Pages 37-62
    Background

    Early decentralization and changes in information technology, transportation, and communications led to major structural changes in cities that led to the emergence of polycentric urban region (PUR). In recent years, however, polycentric urban development has become an important topic of discussion among urban researchers, geographers, planners, economists, and urban policymakers, and each has addressed and defined it from its own perspective.

    Objectives

    The purpose of this study is to examine the theoretical approaches of polycentricism and explain it from the perspective of related concepts and approaches to explain a conceptual framework for understanding the spatial structure.

    Method

    These operational concepts and definitions were derived from theoretical discussions, which included the first step, planning. Research sources were examined based on the world's most authoritative scientific database. In the second step, resource retrieval was performed based on keywords, title and abstract, and finally, in the third step, analysis and conceptual model were developed.

    Result

    The findings of the analysis showed that the concept of polycentric can be explained based on the dimension of intra-urban and inter-urban geographical scale and the nature of analysis and prescriptive. Studies have also shown that the functional polycentric urban area is less well understood than the morphological. The morphological approach is based on population, activity, or employment, and the functional approach emphasizes infrastructure networks, flows, and interactions between urban nodes as inter-city relationships, distance, daily traffic, and network activity. The distribution of currents in this approach can be one-way or two-way. Also, urban systems with spatial integration may have a functional structure, be unbalanced, and on the other hand, functionally balanced urban systems may have weak or strong spatial integrity.

    Conclusion

    For polycentric urban region, the four dimensions of analytical-descriptive research to show, measure, and determine the status quo of a spatial structure are a conceptual dimension for the spatial configuration of such a structure, the spatial dimension for the realization of an analytical conceptual dimension. Prescription and functional dimension and morphology are recognizable.

    Keywords: Urban Spatial Structure, Monocentricity, Polycentric city, Polycentric Urban Regions, Morphological, Functional Polycentric
  • Fatemeh Karimi, Samaneh Jalilisadrabad * Pages 63-78
    Background

    In the past, the open space and yards in houses provided possibility for children to play, do activities and connect with nature; But lifestyle changes and the prevalence of apartment living have posed challenges to children's physical and mental health, such as social isolation, inactivity, and disconnection from nature. In this situation, proper design of open spaces in residential complexes can replace the yard and open space in the past.

    Objectives

    Due to the importance of open space of residential complexes in the healthy physical and psychological growth of children, this research seeks to investigate the compliance of open space of Amin residential complexes with the approach of "child-friendly city" and its promotion through children's participation.

    Methodology

    This research is applied. The content analysis method used 30 interviews with parents and children and 30 drawings drawn by children in the age range of 7-12 years. The interviews were conducted based on the conceptual model derived from literature and background.

    Results

    In the case study, safety, space, and land use categories are the most considered and repeated, but the child's activity and participation have the least repetition. Also, the concepts of communication with nature, green space and play space for group games have the most attention and interest among children.

    Conclusion

    Based on analysis of findings and Children's participation, development of green play, and teaching spaces in the open space of residential complexes, designing children's transit routes, development of participatory activities between adults, and children, and provision of essential and required services for children in residential complexes can develop, and improve the child's friendly open space.

    Keywords: Child Friendly City, Open space, Open space of residential complex, Amin residential complex
  • Ali Beiruti, Keramatollah Ziari *, Hossein Soltan Zadeh Pages 79-94
    Background
    The existence of issues and problems due to the rapid growth of urbanization in the country and the impossibility of managing urban society with existing traditional tools and methods, has doubled the need to change the way of managing and administering cities. This change can be achieved using a good urban governance approach.
    Objectives
    The purpose of this study is to evaluate and analyze the status of good urban governance indicators in Genaveh.
    Methodology
    The research method is descriptive-analytical and in order to collect information, documentary and field methods and questionnaire tools have been used. The statistical population of the study consists of citizens of Genaveh city including 73472 people. The sample size was distributed through Cochran's formula of 384-people by simple random sampling method. According to the theoretical foundations of research and previous studies, research indicators include: participation, efficiency and effectiveness, political stability, access to information, social justice, responsibility, community-centeredness and legality. Data analysis was performed using SPSS software and T-Test sampling, analysis of variance and multivariate regression.
    Results
    The results of T-Test-sampling show that among the indicators examined, the worst situation is the access and information index with an average (2.34) and the participation index with an average (2.78) has the highest score. Efficiency and effectiveness index with average (2.72), political stability index (2.38), social justice index (2.64), legality index (2.73) and community-oriented index with average (2.37) are also lower than the moderate (3). In order to explain the effect of good urban governance indicators in explaining citizen satisfaction, variance analysis was used.
    Conclusion
    Based on the results, 55% of the changes in good urban governance can be explained by the linear combination of independent variables (eight dimensions of governance). Also, the results of regression showed that there is a significant relationship between the level of satisfaction with the eight dimensions of the governance index and the final satisfaction with good urban governance at a level of 99% confidence. The overall average of good governance indicators in Genaveh is not lower than the average and also is not in good condition.
    Keywords: Governance, governance indicators, Genaveh City
  • Mirnajaf Mousavi, Hassan Hekmatnia, Javad Jahangirzadeh, Mohammad Rasoli *, Sharareh Saidpour Pages 95-111
    Background

    Urban land policy is one of the important areas of public policy and in some countries, such as Iran, urban land policies and the position of land management have neglected. And this has made it necessary to change attitudes towards urban land and urban land policies in Iran.

    Objectives

    The purpose of this research is to Identify and analyze the effective factors in Iran's urban land policies.

    Methodology

    The type of research was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. It should be noted that the relationship between indicators and actors was assessed by experts in urban affairs has been done by sampling snowballs. Mental and Maker software was used to analyze the data. 15 factors have been used to analyze and evaluate urban land policies in Iran. Using Mantal software, the relationship between variables is evaluated and key factors were extracted. Finally, the key factors influencing Iran's urban land policies as well as the relative power of the actors and their agreement with the goals and priority of each goal were identified from their point of view.

    Results

    According to the findings of Mental software, 5 key factors influencing urban land policies were identified and the results extracted from Maktor software showed that the dominant actors of the system who had the most impact on Iran's urban land policies; these include the legislature, the Ministry of the Interior, the Housing and Urban Development Foundation.

    Conclusion

    The results of the research showed that most of the actors agree on the objectives of urban land policies in the first place, given the integrity of the responsible institutions, has been the need to reduce parallel work. In the second place, the improvement of the executive power of the institutions, in such a way that the performance of the institutions is in harmony with the institutions of other sectors finally, the access of information by the institutions has been agreed upon by the creation of a land database.

    Keywords: Urban Land, Urban Land Policy, Land Management, Iran
  • Mohsen Akbari *, Reza Esmaeilpour, Hamed Razavi Chomachaie, Mohammad Hataminejad Pages 113-132
    Background

    Tourist loyalty to tourist cities such as Masouleh can have many benefits. For example, the consumption of goods and services produced by residents of tourist cities, job creation in tourism-related service industries such as restaurants, transportation, hotels, etc. can be examples of these benefits.

    Objectives

    The purpose of this study was to evaluate the creation of loyalty in cultural tourism using sustainable experience, cultural communication and tourist participation.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population of this study consists of tourists in Masouleh and natives of Guilan province. Due to the nature of the community, SPSS Sample Power software was used to determine the optimal sample size, of which 431 people were considered as a sample. Necessary data were collected using a questionnaire with a range of 5 options (strongly disagree to strongly agree) and to analyze the data from SPSS and Smart PLS 3 software and structural equation modeling (SEM) with partial least squares method to examine the conceptual pattern of the research. The present research model is divided into two levels; the measurement model (reliability, factor loading, convergent validity and divergent validity) and the structural model (coefficient of determination, coefficient of predictive power, t-statistic) are fitted and then the research hypotheses are tested.

    Results

    According to the results of data analysis, six hypotheses were confirmed and one hypothesis was rejected; Testing the hypotheses showed that tourist participation affects the variables of cultural communication and the tourist's lasting experience. The variable of cultural connection affects the lasting experience of the tourist. Also, the cultural relationship variable plays a mediating role between the relationship between tourist participation and the tourist's lasting experience. The lasting experience of the tourist also affects the variables of intention to travel again and intention to recommend to others; But the effect of being indigenous or non-indigenous did not make a difference on the research results. After quantitative analysis of the model, the researchers analyzed the model results in two consecutive sessions in the form of a focus group with the presence of eight tourists from Masouleh. When tourists have participated in cultural activities, this participation has enabled them to establish a close relationship with the tourist destination and their hosts.

    Conclusion

    "Tourist participation" explained 83% of the changes in "cultural communication" and the effectiveness of this effect was confirmed at a significance level of 99.9%. "Tourist participation" explained 64% of the changes in "sustainable tourist experience" and its effect was confirmed at a significance level of 99.9%. "Cultural relevance" explains 20% of the changes in the "sustainable tourist experience", in addition this impact has also been confirmed at the 99.9% confidence level. "Sustainable tourist experience" explained 76% of the changes of "intention to travel again" and 73% of changes of "intention to advise others" and this effect was confirmed at 99% confidence level.

    Keywords: Tourist participation, Cultural communication, tourist lasting experience, Intention to travel again, Intention to recommend to others, Masouleh City, Guilan Province
  • NASER NEJATI, Mozaffar Sarrafi *, Reza Najafzadeh Pages 133-151
    Background

    In spite of existing several urban development plans in developing countries and the major use of instrumental rationality in the preparation of these plans, it can be seen that the problems of these cities, including informal settlements, dilapidated fabric and urban economy, have not been solved and got worse and worse. Therefore, instead of analyzing the process and implementation of urban development plans, the hidden aspect of urban theory, power, and the effect of that in the process of urban planning must be considered that usually is neglected by urban planners.

    Objectives

    The main purpose of this study is to explain the role of power-knowledge in the process of spatial planning by emphasis on disciplinary power and bio-power.

    Methodology

    The approach of this study is social constructionism and the research method is Foucault discourse analysis by accepting this hypothesis that capitalism is shifting from imperialism to empire. In addition, two aspect of Power-knowledge such as disciplinary power and bio-power are analyzed and then the role of power in the process of spatial planning from the point of view of critical urban theory is defined.

    Results

    From a power-knowledge perspective, Foucault's production of space is not merely derived from the laws and regulations and formal process of spatial planning, and several factors, including disciplinary knowledge and discourse, disciplinary institutions, permanent exceptions, and bio-power, are effective in spatial planning.

    Conclusion

    It is necessary thaturban planners in addition to traditional urban planning approaches that they have learned in university, consider power-knowledge issue in the process of urban planning to be more efficient in the informal process of urban planning.

    Keywords: Power-knowledge, Disciplinary power, Bio-power, Critical urban theory, Foucault discourse analysis
  • Asghar Abedini *, Meysam Saket Hasanlouei Pages 153-170
    Background

    Nowadays, the third urban places is a place to emanate informal life versus official life. Urban cafes include as one of micro-social phenomena, modern and intellectual space and part of third urban places, urban spaces are considered beyond the place of living and working, which emphasizes dynamism, vitality and they provide the desired efficiency of space, a platform for sustainable social interactions, the active presence of citizens and the formation of social life.

    Objectives

    The present study, with applied purpose and descriptive- analysis nature tries to use Oldenburg's idea in library documents to make comparative study of cafes in regions 1 and 4 of Urmia city from the perspective of a compatible and suitable scene for recreational and social hangouts.

    Methodology

    Methods used in analyzing research data, using document selection methods, field identification and stratified random sampling and the use of Shannon and Mabac entropy techniques to weigh the components and ranking the proposed regions.

    Results

    Based on the analysis of research data and according to the findings, the "personality" indicator in region 1 of the Urmia has the highest level of desirability and compatibility. Also, the indicator of "comfort and tranquility" has a good situation in region 1 of the city. In addition, the indicators of "place of recreation and leisure" and "dynamics of local and indigenous interaction" in the 4th region of Urmia, respectively, have the most unfavorable situation among other indicators.

    Conclusion

    The results of the analysis indicate that the of regions 1 of Urmia city with increasing and significant development in physical, social, quality of space and cultural dimensions, had more favorable conditions in improving and creating third urban places (cafe) and reproduction of recreational and social hangouts of urban society.

    Keywords: Cafe, Social, Recreational Hangout, Third Place, Region, Urmia