فهرست مطالب
نشریه پژوهش های جرم شناختی پلیس
پیاپی 1 (زمستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1400/04/07
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-25زمینه و هدف
تروریسم سایبری امروزه تهدیدی واقعی نسبت به پیشرفت سریع تکنولوژی محسوب میگردد. افزایش سریع کاربران اینترنت و اتکاء به آن به طرز نگران کننده ای ریسک های امنیتی را افزایش داده است علیرغم اینکه تدابیر امنیتی مناسبی برای کمک به پیشگیری از ریسک های امنیتی وجود داشته ولی کافی نبوده است. این تهدیدات می تواند بطور بالقوه، امنیت ملی ایران و زیرساخت حیاتی آن را مورد آسیب قرار دهد. لذا در این پژوهش به بررسی این امر پرداخته می شود که تروریسم سایبری چه تاثیری بر تهدیدات امنیت ملی ایران می گذارد؟ همچنین راهکارهای پیشگیری اجتماعی و وضعی از تهدیدات امنیت ملی ایران در راستای تروریسم سایبری چیست؟
روش شناسی:
این مقاله به شیوه تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است.
یافته هاارتباط مستقیمی بین تروریسم سایبری و تهدید امنیت ملی ایران وجود دارد. لذا جمهوری اسلامی نیازمند استراتژی جامعی برای مقابله با این مساله در جهت تضمین امنیت و دستیابی به منافع حیاتی خود دارد.
نتیجه گیریترکیبی از راهکارهای پیشگیرانه اجتماعی و موقعیت مدار به صورت توامان می تواند مناسب باشد که شامل بهره گیری از خبرگان، جرم انگاری براساس پیشرفت های تکنولوژی، آگاه سازی و اطلاع رسانی همگانی، اقدامات آموزش محور در جهت بکارگیری صحیح از فضای سایبری، افزایش و ارتقای درجه رفاه همگانی، مهیا سازی زمینه و بستر عدالت اجتماعی است.
کلیدواژگان: امنیت ملی، تروریسم سایبری، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی، تهدیدات سایبری -
صفحات 27-49
تحقق اهداف عدالت ترمیمی مستلزم وجود کنشگرانی است که ضمن آشنایی با مبانی و اهداف عدالت ترمیمی، به اصول آن نیز اعتقاد داشته باشند. بی شک پلیس به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای مسیول پاسخ دهی به پدیده مجرمانه و به عنوان اولین نهاد مورد رجوع بزه دیدگان پس از وقوع جرم، نقش مهمی در اجرای برنامه های ترمیمی دارد. موفقیت پلیس در این راه مستلزم تغییراتی در ساختار و نیز تغییر نگرش پلیس است. تغییر راهبرد از سیاست های خشن به سیاست های جنایی مشارکت محور و نیز حرکت در مسیر حاکمیت الگوی پلیس اجتماع محور از جمله این الزامات است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی الگوی پلیس ترمیمی، بنیان های پشتیبان این الگو، رویه های ترمیمی آن، فواید اجرای الگوی پلیس ترمیمی و آثار و نتایجی که استفاده از این الگو در پیشگیری از تکرار جرم می تواند داشته باشد، پرداخته شده است.
یافته هاالگویی که مورد توجه نهادها و انجمن های بین المللی همچون سازمان ملل متحد، شورای اروپا، انجمن بین المللی حقوق کیفری، جامعه بین المللی جرم شناسی، جامعه بین المللی دفاع اجتماعی و سیاست جنایی انسان گرا، بنیاد بین المللی کیفری و زندان و... قرار گرفته و همایش های مختلفی برای بررسی جنبه های آن و نحوه استقبال قانون گذاران مختلف از اصول عدالت ترمیمی در مراحل سه گانه پیش از محاکمه، در جریان محاکمه و پس از محاکمه برگزار شده است. از این رو، با توجه به نیاز جامعه کنونی ما به استفاده از روش های نوین در دستگاه عدالت کیفری نیاز به الگوی پلیسی متفاوت با آنچه تاکنون مورد استفاده قرار گرفته است، احساس می شود.
کلیدواژگان: پلیس ترمیمی، عدالت ترمیمی، بزه دیده، میانجیگری، پیشگیری از تکرار جرم -
صفحات 51-74
مشارکت کنشی هدفمتد است که در فرایند تعاملی بین کنشگر و محیط اجتماعی او در جهت نیل به اهداف معین و از پیش تعریف شده نمود پبدا می کند. توجه به مولفه های تاثیرگذار بر مشارکت شهروندان که به افزایش عملکرد سازمان می انجامد، از جمله تقویت مهارت های ارتباطی کارکنان، یک ضرورت اساسی محسوب می گردد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی رابطه ی بین مهارت های ارتباطی کارکنان اجرایی پلیس با مشارکت شهروندان در پیشگیری از جرم می باشد. روش مطالعه ی حاضر از نظر داده ها کمی و از نظر اهداف کاربردی و از نظر ماهیت مطالعه ی همبستگی است . این تحقیق در سال 1399در حوزه ی کلانتری های غرب تهران انجام پذیرفته است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کلیه ی مراجعین بیشتر از بیست سال سن به معاونت های اجتماعی کلانتری های سرکلانتری دوم تهران تشکیل می دهند که بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای و سپس تصادفی ساده و فرمول تعیین حجم نمونه، تعداد 176 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش را به ترتیب پرسش نامه ی 28 سیوالی مهارت های ارتباطی کارکنان و 16 سیوالی مشارکت تشکیل داده است. روایی هر دو ابزار به وسیله ی روایی صوری تایید و اعتبار آنها به وسیله ی آلفای کرونباخ محاسبه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که از نظر جامعه ی نمونه، بین ابعاد مهارت های ارتباطی کارکنان اجرایی پلیس و مشارکت شهروندان رابطه ی معناداری وجود دارد و میزان همبستگی آن در آزمون فرضیه ی اصلی معادل 799/. نشان داده شده است. بنابراین می توان با تقویت مهارت های ارتباطی در کلانتری ها ، پاسگاه ها و واحدهای اجرایی پلیس، میزان مشارکت مردم در تصمیم سازی و حمایت از برنامه های اجرایی پلیس را افزایش داد.
کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، اعتمادعمومی، مشارکت شهروندان، پیشگیری از جرم -
صفحات 75-93
زمینه و هدف:
تروریسم بدون تردید یکی از دردهای مشترک بشریت در دوران معاصر است که می طلبد با مطالعات میان رشته ای و درعین حال کاملا علمی ابعاد مختلف این پدیده شوم که علیه صلح و امنیت بین المللی است، برای افکار علمی بازگو گردد و ریشه های آن نیز به نوعی نمایان شود، ا توجه به گسترش رویکردهای امنیتی و وسایل در اختیار چنین نهادهایی در نظام بین المللی باید این ادعا را مطرح کرد عملا ادعای اینکه گروه های تروریستی به صورت خودجوش مرتکب برخی اقدامات تروریستی می شوند کاملا نگاهی ساده به قضیه است.
روش شناسی:
با توجه به ماهیت پیچیده تروریسم ، پژوهش حاضر از نظرگردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین داخلی و کنوانسیون های بین المللی و همچنین منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافته ها و نتیجه گیریدر این مقاله درصدد هستیم ضمن حفظ رویکرد میان رشته ای بودن پژوهش پاسخ قانع کننده برای این سوال بیابیم که مهم ترین رویکردهای جرم شناختی و حقوق کیفری بین المللی که مبتنی بر منافع دولت ها موثر در مقوله تروریسم است چگونه قابل بازشناسایی و بازتعریف است؟ در پاسخ باید گفت: نتایج نشان می دهد که یکسری رویکردهای جرم شناختی و یکسری متغیرهای سیاسی نقش مهمی در استفاده ابزاری دولت ها از مقوله تروریسم و به طورکلی نقش غیر قابل انکاری در بهره برداری ازاقدامات تروریستی دارند.
کلیدواژگان: حقوق کیفری، اقدامات تروریستی، منافع ملی، کیفری بین المللی، جرم شناختی -
صفحات 95-118
از مشکلات اصلی نظام کیفری کشور عدم توجه صحیح و کاربردی به اصل برایت در دادرسی می باشدکه از جمله حقوق مسلم افراد برای مجازات نشدن ایشان است. قاعده عقلی قبح عقاب بلابیان در کنار اصل برایت ازجمله اصول عملی مهم در فقه می باشدکه کاربرد زیادی در رفع تکلیف از مکلف و محرمات داردو این مهم تضمین حقی بر مجازات نشدن افراد بیگناه است که درمظان اتهام قرارگرفته اند. این اصل مهم سابقه تاریخی و جایگاه دیرین در قوانین و حقوق کشورها ازجمله حقوق ایران دارد و بهره مندی از آن کمک شایانی به حفظ کرامت انسانی افراد جامعه می کند. در این مقاله به طور تحلیلی ضمن واکاوی جایگاه اصل برایت در علم اصول فقه به کاوش اصل برایت در قوانین کشورمان به عنوان حقی بر مجازات نشدن پرداخته شده است و با جستاری در قانون اساسی و نگرشی بر اصل 37 و سایر اصول قانون اساسی یافته ها نشان دادکه اصل برایت جایگاه مشخصی درنظام فرا تقنینی ایران و در سایر قوانین مخصوصا قوانین دادرسی و ماهوی جزایی دارد چراکه در دادرسی اصل بر برایت افراد است تا هیچ شخصی بی دلیل مجازات نشود و در سایه اصل برایت،کرامت انسانی که خداوند برای تمام افراد بشر آن را به طور یکسان به ودیعه نهاده است محفوظ بماند و درنتیجه مشخص شد اصل برایت که حقی برای مجازات نشدن می باشد و تاثیری مستقیم بر ثبات جامعه و حفظ حرمت اشخاص و کرامت انسانی افراد دارد به درستی در دادرسی رعایت نمی شود و جایگاه آن در نظام کیفری ایران مغفول مانده است.
کلیدواژگان: اصل برائت، حق بر مجازات نشدن، اصول عملیه فقهی، قوانین جزایی، تکلیف -
صفحات 119-140
در بیانیه سند تعهد تونس که در سال 2005 به دنبال برگزاری اجلاسی بین المللی در زمینه سواد اطلاعاتی و یادگیری مادام العمر برگزار شد از سواد اطلاعاتی به عنوان یکی از حقوق اولیه انسانی در عصر دیجیتال و « فانوس جامعه اطلاعاتی» یاد شده، زیرا سواد اطلاعاتی به افراد این امکان را میدهد تا در تمام مراحل زندگی برای اهداف شخصی، اجتماعی، حرفه ای و آموزشی اطلاعات موردنیاز خویش را جستجو کرده، ارزیابی و مورد بهره برداری قرار دهند. نقش سواد اطلاعاتی در پیشرفت اجتماعی و اقتصادی، کاملا پذیرفته شده و بیانیه اسکندریه نیز به خوبی این امر را نشان میدهد که سواد اطلاعاتی تنها با آموزش مرتبط نیست بلکه ارتباط مستقیمی با مشارکت اجتماعی، بهبود کیفیت زندگی و اشتغال دارد. این سند از دیدگاه سیاست جنایی بیشتر از نظر سیاست جنایی مشارکتی بیشتر اهذاف خود را بیان نموده است، یعنی شرکت تمام ملت هایی که در این تعهد مشارکت نموده اند به گونه ای باشد که مشکلات مردم از جمله اقتصادی،سیاسی،فرهنگی،اجتماعی را بر طرف نموده و به گونه ای مردم آموزش های لازم را ببینند که تا حد امکان بتوانند به نحو بهتر و مطلوب تر و سالم تری در این عرصه ی جهانی زندگی کنند.هدف ما در این مقاله بررسی این سند تعهد از دیدگاه کلی سیاست جنایی است.
کلیدواژگان: سند، تعهد، تونس، سیاست جنایی
-
Pages 1-25Context and Objective
Cyber terrorism is a real threat to the rapid advancement of technology today. The rapid rise of Internet users and reliance on them has alarmingly increased security risks, although adequate security measures have been in place to help prevent security risks. These threats could potentially damage Iran's national security and critical infrastructure. Therefore, this study examines the impact of cyber terrorism on threats to Iran's national security? Also, what are the social prevention strategies and the situation of Iran's national security threats in the direction of cyber terrorism?
Research MethodThis article is written in an analytical-descriptive manner.
Findings and ConclusionThere is a direct link between cyber terrorism and the threat to Iran's national security. Therefore, the Islamic Republic needs a comprehensive strategy to deal with this issue in order to ensure security and achieve its vital interests.A combination of social and situational prevention strategies can be appropriate, including the use of experts, criminalization based on technological advances, public awareness and information, education-oriented measures for the proper use of cyberspace, Increasing and improving the level of public welfare is preparing the ground for social justice.
Keywords: National Security, cyber terrorism, social prevention, Situational Prevention, cyber threats -
Pages 27-49
Achieving the goals of restorative justice requires the existence of actors who, while familiar with the principles and goals of restorative justice, also believe in its principles. Undoubtedly, the police, as one of the most important institutions responsible for responding to the criminal phenomenon and as the first institution to refer victims after the crime, has an important role in the implementation of rehabilitation programs. The success of the police in this way requires changes in the structure as well as a change in the attitude of the police. Changing strategy from harsh policies to participatory-oriented criminal policies, as well as moving in the direction of a community-based police model, are among these requirements. This research examines the restorative police model, the supporting foundations of this model, Findings A model considered by international institutions and associations such as the United Nations, the Council of Europe, the International Criminal Law Association, the International Society of Criminology, the International Community of Social Defense and human criminal policy. Oriental, the International Criminal and Prisoners' Foundation, etc., and various conferences to examine its aspects and how different legislators welcome the principles of restorative justice in the three stages before the trial, during the trial and Held after the trial. Therefore, due to the need of our current society to use new methods in the criminal justice system, there is a need for a different police model from what has been used so far.
Keywords: Restorative police, Restorative justice, victim, mediation, Crime Prevention -
Pages 51-74Background and Aim
Participation is a purposeful action that takes place in the interactive process between the actor and his social environment in order to achieve specific and predefined goals. Paying attention to the components affecting citizen participation that lead to increasing the performance of the organization, including strengthening the communication skills of employees, is a basic necessity. The purpose of this study is to identify the relationship between communication skills of police executives and citizen participation in crime prevention.
MethodologyThe present study method is quantitative in terms of data, applied in terms of objectives and correlational in terms of the nature of the study. This research was conducted in 1399 in the field of police stations in the west of Tehran. The statistical population of the present study consists of all clients over 20 years of age to the social deputies of the second police stations of Tehran, which are based on stratified sampling and then simple random sampling method and formula for determining the sample size. , 176 people were selected as the sample.
Findings and ConclusionFrom the point of view of the sample population, there is a significant relationship between the dimensions of communication skills of police executive staff and citizen participation. Therefore, by strengthening communication skills in police stations, checkpoints and police executive units, the level of public participation in decision-making and support for police executive programs can be increased.
Keywords: Communication skills, public trust, Citizen Participation, Crime Prevention, Police Executive Staff -
Pages 75-93Background and Aim
Terrorism is undoubtedly one of the common pains of humanity in modern times, which requires interdisciplinary and at the same time purely scientific studies to explain the various dimensions of this ominous phenomenon, which is against international peace and security, for scientific thought and its roots to be revealed. Given the proliferation of security approaches and the means at the disposal of such institutions in the international system, this claim must be made. In practice, the claim that terrorist groups spontaneously commit certain terrorist acts is quite a simple look at the issue.
MethodologyDue to the complex nature of terrorism, the present study was conducted in terms of collecting information by documentary method and by studying domestic laws and international conventions as well as valid sources and the obtained information was analyzed descriptively-analytically. Is.
Findings and ConclusionIn this article, while maintaining the interdisciplinary approach to research, we seek to find a convincing answer to the question of how the most important approaches to international criminology and international criminal law based on the interests of governments affecting terrorism can be identified and redefined? In response, it should be said that the results show that a number of criminological approaches and a number of political variables have an important role in the instrumental use of terrorism by governments and in general an undeniable role in the exploitation of terrorist acts..
Keywords: Criminal law, Terrorist Acts, National Interests, international criminal, criminological -
Pages 95-118
One ofthemain problems of the country's penal system is thelack of properand practical attentionto the principle ofinnocence in the trial, which is one ofthe inalienable rights of individuals not to be punished. The rational rule of ugliness ofthe eagle of Balabian,along with the principle of innocence,is one of the important practical principles in jurisprudence,which is widely used in relievingtheobligationoftheobligatedandtheforbidden.This important principle has a long history and alongplace in the laws and rights of countries,including the rights of Iran,and benefiting from it helps to preserve the human dignity of society.In this article, while analyzing the position of the principle of innocence in the science of the principles of jurisprudence,the principle of innocence in the laws of our country has been explored as a right to impunity,and by lookingat the constitution and looking at Article 37 and otheconstitutional principles,the findings show The principle ofinnocence has a special place in the supra-legislative system of Iran and inother laws, especially theprocedural and substantive penal laws, because in the trial the principle is the innocence of individuals so that no one is punished for no reason and in the shadow of the principle of innocence, human dignity In the same way, it has been pledged to be safe, and as a result, it was found that the principle of innocence, which is the right not to be punished and has a direct effect onthe stability of society and the preservation of human dignity and human dignity, is not properly observed in the trial.
Keywords: the principle of innocence, the right not to be punished, the practical principles of jurisprudence, Criminal law, duty -
Pages 119-140Field and Aims
The statement of the Tunisian Commitment Document, which was held in 2005 following the International Conference on Information Literacy and Lifelong Learning, mentions information literacy as one of the basic human rights in the digital age and the "beacon of the information society" , Because information literacy allows people to search, evaluate and exploit the information they need for personal, social, professional and educational purposes at all stages of life. The role of information literacy in social and economic development is fully accepted and clearly shows that information literacy is not only related to education but also directly related to social participation, improving the quality of life and employment.
Methodology:
The research method was descriptive-analytical and the method of data collection was library by taking notes. indings: From the perspective of criminal policy, this document has expressed more of its shortcomings in terms of participatory criminal policy, the participation of all nations that have participated in this commitment in such a way that the problems of the people, including economic, political, cultural, social and people should receive the necessary training in such a way that they can live in a better, more desirable and healthier way in this global arena. Our purpose in this article is to examine this commitment document from a general criminal policy perspective.
Conclusion:
Educating people, especially children and adolescents, from the very beginning can shape a good future for them and prevent them from committing crime and deviance. Various applied.
Keywords: document, Commitment, Tunisia, Criminal Policy