فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 62 (زمستان 1399)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 62 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا باباپور، علی اصغر عباسی اسفجیر*، علی رحمانی فیروزجاه، داود دعاگویان صفحات 9-38
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت سرمایه فرهنگی پلیس، در محیط کارکردی سازمان پلیس و به دلیل پیونددادن سایر سرمایه های این سازمان در ماموریت هایش برای رسیدن به هدف، در این نوشتار به این موضوع پرداخته شده است. هدف این پژوهش، مطالعه جامعه شناختی الگوی سرمایه فرهنگی پلیس می باشد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر، در چارچوب رویکرد کیفی انجام شده و ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده است. جامعه پژوهشی، خبرگان درون و برون سازمانی حوزه فرهنگی بودند که برای انتخاب آنها از نمونه گیری هدفمند استفاده شد. برای تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها، از تحلیل محتوای مصاحبه ها و سه فرایند پیاده سازی، کدگذاری باز و کدگذاری انتخابی استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده از مصاحبه ها، که در چهار سوال محوری مطرح شده بود، به ترتیب به شرح زیر می باشند: 1- تعریف مفهوم سرمایه فرهنگی پلیس (دارای 1 مقوله اصلی، 14 مقوله فرعی و 60 مورد کدهای باز). 2- ابعاد سرمایه فرهنگی پلیس (دارای 3 مقوله اصلی، 13 مقوله فرعی و 84 مورد کدهای باز). 3- مولفه های سرمایه فرهنگی پلیس (دارای 8 مقوله اصلی، 44 مقوله فرعی و 93 مورد کدهای باز). 4- شاخص های سرمایه فرهنگی پلیس (دارای 8 مقوله اصلی، 39 مقوله فرعی و 273 مورد کدهای باز). مبتنی است در فرایند عملیات کدگذاری این پژوهش، مجموع مقوله های اصلی (20 مقوله)، مقوله های فرعی (110 مقوله) و کدهای باز (512 کد) محاسبه گردید. 

    کلیدواژگان: شناسایی ابعاد و مولفه ها، سرمایه، سرمایه فرهنگی، الگوی سرمایه فرهنگی پلیس
  • حسین بجانی*، داریوش رحمتی صفحات 39-64

    هدف اصلی این مقاله آسیب شناسی عوامل موثر بر آماده سازی کارکنان در شرف بازنشستگی ناجا می باشد. لذا عوامل موثر، در بعد دو فردی و سازمانی بررسی شده است. پژوهش حاضر از نظر رویکرد پژوهشی کمی است. هدف آن کاربردی و روش آن توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری آن را کلیه کارکنان با سابقه خدمت 25 سال به بالا تشکیل می دهد . با توجه به حجم جامعه آماری از طریق آزمون کوکران تعداد 400 نفر به عنوان نمونه آماری و بر اساس روش نموگیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن با استفاده از شاخص کفایت نمونه گیری 925/0 و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 87/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Spss و با استفاده از آزمون های آماری تی زوجی و تک نمونه ای انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد بعد فردی شامل مولفه های نگرانی (25/0) و امید (18/0) و بعد سازمانی شامل مولفه انتظارات (31/0) و نیازها (26/0) در آماده سازی کارکنان در شرف بازنشستگی نقش دارند. همچنین یافته ها نشان داد بین وضع موجود و مطلوب فاصله وجود دارد. نتایج نشان داد باید راهبردهای لازم برای کاهش نگرانی ها و تحقق امیدها ، انتظارات و نیازهای کارکنان در شرف بازنشستگی پیش بینی گردد که لازمه آن بکارگیری ابزارهای قانونی، آموزشی ، ساختاری و فرهنگی می باشد تا از این طریق بتوان فاصله بین وضع موجود و مطلوب را از بین برد و کارکنان را برای بازنشستگی آماده کرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، کارکنان در شرف بازنشستگی، کارکنان بازنشسته، کارکنان ناجا
  • صالح عبدی نژاد*، عباس شریعتی، سودابه عزیزی صفحات 65-90
    قانون استخدام ناجا مصوب 1382به عنوان قانونی که کلیه امور مربوط به مدیریت منابع انسانی ناجا براساس و بر مبنای آن انجام می پذیرد از اهمیت وی‍ژه ای برخوردار بوده و در طول اجرای 14 ساله آن بسیاری از نقاط ضعف و قوت قانون مشخص شده است. تحقیق حاضر با روش کیفی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه اکتشافی و همچنین با تکیه بر اقداماتی که در سال های اجرای قانون استخدام ناجا در جهت حل و فصل مشکلات ناشی از اجرای آن انجام پذیرفته سعی در شناسایی چالش های اجرای قانون فوق دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد که اجرای قانون استخدام ناجا، اثرات مثبت و منفی خردو کلان متعددی در حوزه مدیریت منابع انسانی ناجا داشته که برخی از آنها به نحوه انشای ماده بدون در نظر گرفتن تاثیرات اجرای آن در سازمان ناجا بر می گردد و برخی دیگر به دلیل اتخاذ رویه های متعدد و مختلف اجرایی باعث گردیده قانون استخدام ناجا، در عمل از یک فرصت در حوزه مدیریت منابع انسانی به یک تهدید در این حوزه تبدیل گردد. نتیجه این تحقیق، تحلیلی جامع از چالش های اجرای قانون استخدام ناجا مصوب 1382 ارایه نموده و راهنمایی برای اصلاحات قانون در آینده و همچنین آشنایی محافل علمی ناجا با این چالش ها در راستای رفع آنها و پیشنهاد راهکارهای علمی در این خصوص باشد.
    کلیدواژگان: قانون استخدام نیروی انتظامی، چالش های اجرایی، بازنگری و اصلاح، مدیریت منابع انسانی، چالش های قانونی
  • جواد منظمی تبار*، محمدرضا رفیعی صفحات 91-108
    زمینه و هدف

    دستیابی به یک الگوی مفهومی تلفیقی و منطبق با ماموریت ها و رسالت های بلند مدت نهاد پلیس دانش بنیان و جامعه محور است که می تواند پژوهش ساختارمند و فضای باز تحقیق و محیط اصیل دانش بنیان را در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مستحکم و همبسته نماید.پژوهش حاضر با هدف شناسایی و مطالعه ارزش گذاری در سیستمی متفاوت به نام مدیریت فرهنگی پلیس دانش بنیان انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش توصیفی و از نظر نوع مطالعه در زمره پژوهش های کیفی و به روش تحلیل منطقی فرارونده یا تحلیل استعلایی از منابع و متون مستدل به بررسی موضوع پرداخته است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی از آن بود شناسایی دقیق منابع دانشی و ارزشی منطبق با مفاهیم اخلاقی اسلام، دارایی های فکری و تجربی، اشتراک گذاری دانش، تعالیم اسلام و قرآن و فرهنگ جامعه و مبین یک الگوی مفهومی تلفیقی و منطبق با ماموریت ها و رسالت های بلند مدت و ایجاد پلیس دانش است که این الگو می تواند پژوهش ساختارمند و فضای باز تحقیق و محیط اصیل دانش بنیان را در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مستحکم و همبسته نماید.

    نتایج

    نتایج به دست آمده از این تحقیق می تواند باعث جلو گیری از افت دانش،بهبود تصمیم گیری، ‏انعطاف پذیری و انطباق‏پذیری،مزیت‏رقابتی، توسعه دارایی افزایش محصول و مدیریت مشتری شود.

    کلیدواژگان: پلیس دانش بنیان، ارزش گذاری، مدیریت فرهنگی، تحلیل استعلایی، فرهنگ جامعه
  • محسن اناری، آمنه مالمیر* صفحات 109-136
    این تحقیق باهدف بررسی نقش مدیریت زمان و چابکی سازمانی در بهبود منابع انسانی در بخش دولتی شهر کمیجان انجام گرفته است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی بوده است. جامعه آماری را مدیران و کارکنان شاغل در دستگاه های دولتی شهر کمیجان در سال 1397 تشکیل داده است. این جمعیت 210 نفر بوده و به استناد جدول نمونه گیری مورگان تعداد 132 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردید که به صورت تصادفی طبقه ای برگزیده شدند. که به صورت تصادفی طبقه ای برگزیده شدند. ابزارهای گردآوری داده ها را پرسشنامه ی بهبود منابع انسانی با ضریب پایایی 89/0 ، پرسشنامه مدیریت زمان با ضریب پایایی 77/0، پرسشنامه چابکی سازمانی با ضریب پایایی 83/0 تشکیل داده است. روش تجزیه وتحلیل داده ها بهره برداری از شاخص های آمارتوصیفی، معادلات ساختاری و آزمون تحلیل مسیر و آزمون تی بوده است. در این رابطه از نرم افزارهای spss23 و PLS بهره برداری شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مدیریت زمان بر هر یک از متغیرهای انگیزش کارکنان ، رضایت شغلی ، خلاقیت و نوآوری، گرایش به آموزش و ماندگاری کارکنان تاثیر مثبت و معنی دار داشته است. همچنین چابکی سازمانی بر هر یک از متغیرهای انگیزش کارکنان، رضایت شغلی ، خلاقیت ، گرایش به آموزش و ماندگاری کارکنان تاثیر مثبت و معنی دار داشته است. در پیشنهادهای کاربردی تحقیق به مدیران دستگاه های دولتی اجرای برنامه های مدیریت زمان و چابکی سازمانی توصیه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، چابکی سازمانی، بهبود منابع انسانی، دستگاه های دولتی
  • تینا گل محمدی*، علیرضا کوشکی جهرمی صفحات 137-162
    نیروی انسانی یکی از ورودی های سیستم سازمانی می باشد. هرچه سازمان بتواند نیروی شایسته تری پرورش داده و از آن نگهداری و استفاده موثرتری نماید در رسیدن به اهدافش موفق تر و نسبت به رقبایش پیش تر است. یکی از دلایلی که باعث موفقیت سازمان های بزرگ می شود این است که در همان ابتدای ورود کارکنان را با ارزش های کاری، اخلاق کاری و نگرش های سازمان آشنا می سازد. فرهنگ سازمانی، بایدها و نبایدهای سازمان را به کارکنان آموزش داده و فرایند جامعه پذیری را برای آنان انجام می دهد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر هم ردیفی نظام های منابع انسانی و تاکتیک های جامعه پذیری کارکنان تازه وارد بر عملکرد آنان انجام و روش تحقیق آن توصیفی و جامعه آماری را تعداد 250 نفر از کارکنان جدید الاستخدام شرکت صنایع غذایی ماسترفوده تشکیل می دهند. حدود 234 پرسشنامه جمع آوری گردید. این پژوهش دارای 1 فرضیه اصلی و 4 فرضیه فرعی می باشد که توسط آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس (آنووا) مورد آزمون قرار گرفته است. که در نتیجه فرضیات تحقیق هم سویی میان نظام های منابع انسانی و تاکتیک های جامعه پذیری مورد تایید قرار گرفت و نتایج نشان می دهد که هم سویی تاکتیک های جامعه پذیری و سیستم های منابع انسانی موجب بهبود عملکرد پرسنل می شود.
    کلیدواژگان: سیستم های منابع انسانی، تاکتیک های جامعه پذیری، عملکرد شغلی
|
  • Mohammadreza Babapuor, AliAsghar Abbasi Sponge *, Ali Rahmani Firoozjah, Davod Doagooyan Pages 9-38
    Background and Aim

    Considering the importance of police cultural capital, in the functional environment of the police organization and because of linking other assets of this organization in its missions to achieve the goal, this article has been discussed in this article. The aim of this study was to study the sociological model of police cultural capital.

    Methodology

    The present study was conducted in the framework of qualitative approach and the data collection tool was semi-structured interviews. The research population was experts inside and out of the cultural field that purposive sampling was used to select them. To analyze the data obtained from interviews, content analysis of interviews and three processes of implementation, open coding and selective coding were used.

    Results & Conclusions

    The results of the interviews, which were discussed in four central questions, are as follows: 1- Defining the concept of police cultural capital (1 main category, 14 sub-categories and 60 open codes). 2- Dimensions of police cultural capital (3 main categories, 13 sub-categories and 84 open codes). 3- Components of police cultural capital (8 main categories, 44 sub-categories and 93 open codes). 4- Indicators of police cultural capital (8 main categories, 39 sub-categories and 273 open codes). In the process of coding operations of this study, the sum of main categories (20 categories), sub-categories (110 categories) and open codes (512 codes) were calculated. 

    Keywords: Identifying dimensions, components, Capital, Cultural Capital, police cultural capital model
  • Hossein Bejani *, Darush Rahmati Pages 39-64

    The main purpose of this article is to diagnose the factors affecting the preparation of employees on the eve of NAJA retirement. Therefore, effective factors have been studied in both individual and organizational dimensions. The present study is quantitative in terms of research approach. Its purpose is applied and its method is descriptive-survey. The statistical population consists of all employees with 25 years or more of service. According to the statistical population, 400 people were selected as a statistical sample through Cochran's test based on multi-stage cluster sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was obtained using the sampling adequacy index of 0.925 and the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha was 0.87. Data analysis was performed using Spss software using paired and one-sample t-tests. Findings showed that the individual dimension including the components of concern (0.25) and hope (0.18) and the organizational dimension including the component of expectations (0.31) and needs (0.26) are involved in preparing employees on the verge of retirement. . The findings also showed that there is a gap between the current situation and the desired one. The results showed that the necessary strategies should be provided to reduce the worries and fulfill the hopes, expectations and needs of employees on the verge of retirement, which requires the use of legal, educational, structural and cultural tools to bridge the gap between the status quo and the desired. Destroyed and prepared employees for retirement.

    Keywords: Pathology, retiring staff, retired staff, NAJA Staff
  • Saleh Abdinezhad *, Abbas Shariati, Sudabeh Azizi Pages 65-90
    NAJA employment Law approved in 2003 as a law on which all matters related to the management of human resources of NAJA are based and based on is of special importance and during its 14-year implementation, many weaknesses and strengths of the law have been identified. The present study tries to identify the challenges of implementing the above law by qualitative method and by using library studies and exploratory interviews and also by relying on the measures taken in the years of implementation of the NAJA employment law in order to resolve the problems arising from its implementation. . Findings show that the implementation of NAJA employment law has several positive and negative micro-macro effects in the field of human resources management of NAJA, some of which refer to the way the article is written without considering the effects of its implementation in NAJA and others Due to the adoption of numerous and different executive procedures, the NAJA Recruitment Law has become, in practice, an opportunity in the field of human resource management and a threat in this field. The result of this research is a comprehensive analysis of the challenges of implementing the NAJA Recruitment Law approved in 2003 and is a guide for future law amendments as well as familiarization of NAJA scientific circles with these challenges in order to solve them and propose scientific solutions in this regard.
    Keywords: Naja Employment law. Law Enforcement, Executive Challenges, Review, Reform, Human Resource Management, Legal Challenges
  • Javad Monazami Tabar *, MohammadReza Rafiei Pages 91-108
    Background and Aim

    Achieving an integrated conceptual model that is consistent with the missions and long-term missions of the knowledge-based and community-based police institution that can strengthen structured research and open-air research and the original knowledge-based environment in the police force of the Islamic Republic of Iran The present study was conducted with the aim of identifying and studying valuation in a different system called knowledge-based police cultural management.

    Method

    The present study has been applied in terms of purpose, applied, in terms of descriptive method and in terms of type of study in the category of qualitative research and by the method of transcendental logical analysis or transcendental analysis of sources and reasoned texts.

    Findings

    The findings of the study indicated the accurate identification of sources of knowledge and values ​​in accordance with the moral concepts of Islam, intellectual and experimental assets, knowledge sharing, teachings of Islam and the Qur'an and the culture of society and a combined conceptual model in accordance with missions. And it is the long-term missions and creation of the knowledge police that this model can strengthen and link the structured research and open research and the original knowledge-based environment in the law enforcement force of the Islamic Republic of Iran.

    Results

    The results of this study can prevent knowledge loss, improve decision making, flexibility and adaptability, competitive advantage, product development, increase productivity and customer management.

    Keywords: Police knowledge base, valuation, Cultural Management, transcendental analysis, community culture
  • Mohsen Anari, Ameneh Malmir * Pages 109-136
    The purpose of this research is investigating the role of time management and organizational agility in improving human resources in the public sector of the Komijan city. This research is classified as an applied and descriptive survey. Statistical Society involved managers and employees working in government organizations of Komijan city in 2018. This population was 210. According to Morgan's sampling table, the size of sample is 132 which are selected randomly. Data collection tools consisted of Human resource improvement questionnaire with reliability coefficient of 0.89, time management questionnaire with reliability coefficient of 0.77, organizational agility questionnaire with coefficient of reliability of 0.83. The data were analyzed using descriptive statistics, structural equations, path analysis and t-test. In this regard, the software spss23 and PLS were used. The results show that time management has a positive and significant effect on any of the variables of employees' motivation, job satisfaction, creativity and innovation, tendency to training and staff survival. Also, organizational agility has a positive and significant effect on any of the variables of employees' motivation, job satisfaction, creativity and innovation, tendency to training and staff survival. Applied research proposals are recommended to managers of public sector in order to implement time management and organizational agility programs.
    Keywords: Time Management, Organizational Agility, Human Resources Improvement, Governmental Organizations
  • Tina Golmohammadi *, Alireza Kooshki Jahromi Pages 137-162
    Human resource is one of the entrances to the organizational system. The more the organization is able to nurture and maintain a more effective workforce, the more successful it is in achieving its goals and ahead of its competitors. One of the reasons that makes large organizations successful is that at the very beginning, they introduce employees to the values, work ethics and attitudes of the organization. Organizational culture educates employees about the needs and needs of the organization and carries out the process of socialization for them. This study aimed to investigate the Impact of Fitness Human Resources Systems and Socialization Tactics of Newcomers on Their Performance. and their descriptive research method and the statistical population consisted of 250 new recruited employees of Mastrefoodeh Industries Co. About 234 questionnaires were collected. This research has 1 main hypothesis and 4 subhypotheses that were tested by Pearson correlation and ANOVA tests. As a result of the research hypotheses supported by the fitness between HR systems and socialization tactics, the results show that the fitness of socialization tactics and HR systems improves personnel performance.
    Keywords: Human Resource Systems, Socialization Tactics, Job Performance