فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1399)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رقیه حبیبی، مهدی حاج امینی*، کاظم یاوری صفحات 3-26
    درآمد دهک‏های پایین عموما به نیروی کار (و نه سرمایه) مربوط می‏شود و به همین دلیل همراه با هدف رشد اقتصادی بالا، می‏توان از سیاست‏های طرفدار کار نیز برای بهبود توزیع درآمد و کاهش فقر استفاده کرد. برای ارزیابی اثربخشی این سیاست‏‏ها، بایستی رژیم تقاضا (دستمزدمحور یا سودمحور) مشخص باشد. پژوهش حاضر این مسئله را با استفاده از داده‏های سری زمانی 1343-1396 و مدل SVARX بررسی می کند. یافته‏ها نشان داد که مخارج مصرفی در بلندمدت دستمزدمحور و تقاضای کل در کوتاه‏مدت سودمحور است. این یافته‏ها با درجه پایین آزادی تجاری و صادرات متکی به منابع طبیعی ایران مطابقت دارند. با ساختار کنونی اقتصاد، سیاست‏گذاری در کوتاه‏مدت با دوگانگی مواجه است. سیاست‏های طرفدار کار با رژیم تقاضای سودمحور ایران در تعارض هستند و موجب رکود اقتصادی می‏شوند. در مقابل، سیاست‏های طرفدار سرمایه احتمالا موجب رشد بخش واقعی خواهند شد، اما نابرابری درآمدی را تشدید می‏کنند.
    کلیدواژگان: تقاضای کل، دستمزدمحوری، سودمحوری، سیاست‏های طرفدار کار طبقه ‏بندی JEL: D31، D33، E25، O47
  • هدایت حسین زاده* صفحات 29-50
    هدف اصلی این مطالعه، شناسایی حباب های چندگانه در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور از داده های ماهانه نسبت قیمت به سود در بازه 1380:1 تا 1399:3 و از رویکرد پیشنهادی هال و همکاران (1999) استفاده شده است. روش هال و همکاران (1999)، مبتنی بر یک آزمون ریشه واحد غیرخطی راست دنباله است که از فرآیند مارکوف سویچینگ پیروی می کند. در واقع، یکی از رژیم ها به دوره هایی از بازار اختصاص داده می شود که بازار روند عادی خود را طی می کند (نسبت قیمت به سود دارای ریشه کوچکتر یا برابر با یک است) و  رژیم دیگر، شامل دوره هایی می شود که بازار دارای رفتار حبابی (نسبت قیمت به سود دارای ریشه بزرگتر از یک است) است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نسبت قیمت به سود، در چندین بازه زمانی از سال 1380 تا کنون دارای رفتار انفجاری بوده یا به عبارت دیگر، شرایط حبابی را تجربه کرده است. بررسی احتمالات هموار شده برای دوره های حبابی و همچنین سایر معیارها مانند مقدار شاخص کل اسمی و حقیقی، نسبت قیمت به سود و نسبت ارزش بازار به تولید ناخالص داخلی نشان می دهد که دوره مربوط به  فروردین ماه 1399 تا خردادماه سال 1399 بزرگترین حباب تاریخ بورس اوراق بهادار تهران بوده است.
    کلیدواژگان: حبابهای عقلایی، ریشه واحد، مارکوف سویچینگ، راست دنباله، بازار سهام
  • ستایش سبحانی، روح الله بابکی*، عبدالله خوشنودی صفحات 53-84
    توسعه کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در بازارهای پولی و بانکی کشورهای پیشرفته، صنعت بانکداری سایر کشورها را به سمت به کارگیری ظرفیت های بانکداری الکترونیکی و نوآوری به منظور بهبود کارایی سوق داده است.  لذا نظر به اهمیت بحث فناوری اطلاعات و ارتباطات و اثرات آن بر صنعت بانکداری، هدف محوری پژوهش حاضر بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر سودآوری بانک های ایران است. در این راستا اطلاعات مالی 13 بانک کشور طی دوره زمانی 1384 تا 1396 گردآوری شده است. در این پژوهش، به دلیل وجود ناهمسانی واریانس در مدل مورد مطالعه، از روش اقتصاد سنجی Panel FGLS بهره گرفته شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که می توان فرضیه پژوهش را مبنی بر اثر مثبت و معنی داری شاخص فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بازدهی دارایی ها بانک های ایران پذیرفت. علاوه بر این، نتایج در رابطه با سایر متغیرهای کنترلی نشان داده است اندازه بانک، کیفیت دارایی و نسبت هزینه باعث افت سودآوری و درآمد غیر بهره ای باعث افزایش سودآوری شده است. از شاخص های کلان اقتصادی نیز تولید ناخالص سرانه و تورم به ترتیب اثر منفی و مثبت معنی داری بر سودآوری بانک ها داشته اند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، سودآوری، بانک، ایران، تحلیل مولفه های اصلی (PCA) طبقه بندی JEL : G21، O33، L25، G32، O53
  • ابوالفضل شاه آبادی*، علی مرادی، احمد احسانی صفحات 87-106
    بیمه عمر با انتقال ریسک اشخاص به شرکت های بیمه، خسارت ناشی از این ریسک ها را قابل تحمل تر و کنترل پذیرتر می نماید. بنابراین، انتظار می رود کشورهای با ریسک بالاتر از ضریب نفوذ بیمه عمر بیشتری برخوردار باشند. اما، شواهد تجربی عکس این را نشان می دهد و کشورهای با ریسک بالا و متوسط دارای ضریب نفوذ بیمه عمر پایین هستند. حال آن که ضریب نفوذ بیمه عمر در کشورهای با ریسک بسیار پایین قابل توجه است. بنابراین، تحقیق حاضر سعی کرده تا اثر ریسک کشوری (سیاسی، اقتصادی و مالی) بر ضریب نفوذ بیمه عمر در دو گروه از کشورهای منتخب با ریسک بالا و متوسط و کشورهای با ریسک بسیار پایین طی دوره 2015-2002 بررسی نماید. به همین منظور، مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد گردید. نتایج نشان داد اثر ریسک های سیاسی، اقتصادی و مالی بر ضریب نفوذ بیمه عمر در هر دو گروه از کشورهای منتخب منفی و معنادار است. متغیرهای کنترل شامل درآمد سرانه، سطح تحصیلات و امید به زندگی در هر دو گروه از کشورهای منتخب بر ضریب نفوذ بیمه عمر تاثیر مثبت و معنادار داشته اند و شاخص فلاکت در هر دو گروه از کشورهای منتخب بر ضریب نفوذ بیمه عمر تاثیر منفی و معنادار داشته است. اما، بار تکفل بر ضریب نفوذ بیمه عمر کشورهای منتخب با ریسک بسیار پایین تاثیر مثبت و معنادار و بر ضریب نفوذ بیمه عمر کشورهای منتخب با ریسک بالا و متوسط تاثیر منفی و معنادار داشته است..
    کلیدواژگان: بیمه عمر، ریسک سیاسی، ریسک اقتصادی، ریسک مالی. طبقه بندی JEL: G22، G32، C23
  • سامان قادری*، خالد احمدزاده، سارا صیادی صفحات 109-134
    تجارت درون‏صنعت افقی و عمودی مزیت‏های رقابتی و نسبی واقعی کشورها را با در نظر گرفتن شیوه و تکنولوژی تولید مشخص می‏سازد ایران نیز در مسیر پیشرفت و توسعه روابط تجاری خود، نیازمند الگوی مناسب برای شناسایی و تقویت مزیت‏های رقابتی و نسبی در بخش‏های کارآ است. یکی از این بخش‏ها، بخش صنعت است که توسعه و رشد آن نیازمند توسعه فن‏آوری است. توسعه فن‏آوری نیز به نوبه خود از سرمایه‏گذاری در تحقیق و توسعه داخلی و خرید فن‏آوری خارجی (کالاهای سرمایه‏ای و واسطه‏ای) متاثر می‏شود. بر این اساس در این پژوهش به بررسی اثرات سرریز تحقیق و توسعه بر تجارت درون‏صنعت افقی و عمودی در صنایع کارخانه‏ای پرداخته شده است. برای این منظور بر اساس آخرین اطلاعات در دسترس داده‏های تجارت خارجی و ویژگی‏های خاص صنایع برای کارگاه صنعتی بالای 10 نفر کشور طی دوره زمانی 1383-1395 در سطح تجمیع 4 رقم طبقه‏بندی ISIC با استفاده از روش داده‏های ترکیبی پالایش و پردازش شده است. نتایج برآورد به روش اثرات ثابت نشان می‏دهد که انباشت تحقیق و توسعه داخلی وخارجی اثر مثبت و معناداری بر تجارت درون‏صنعت افقی و عمودی نداشته است. همچنین نتایج حاکی از آن است که هر چند سرریز تحقیق و توسعه خارجی از طریق واردات تاثیر منفی و معنادار داشته، اما سرریز انباشت تحقیق و توسعه خارجی از طریق سرمایه انسانی اثر مثبت و معناداری بر تجارت درون‏صنعت افقی و عمودی دارد. بنابراین، پیشنهاد می‏گردد، سرمایه‏گذاری در سرمایه انسانی و فعالیت‏های تحقیق و توسعه به منظور تسهیل در جذب و انتشار فن‏آوری وارداتی نهفته در کالاهای واسطه‏ای و سرمایه‏ای شرکای تجاری افزایش یابد تا زمینه افزایش تولید و تنوع و بهبود کیفیت کالاها را فراهم ‏آورده و سهم تجارت درون صنعت کشور در سطح بین‏الملل افزایش یابد.
    کلیدواژگان: انباشت تحقیق و توسعه داخلی، سرریز تحقیق و توسعه خارجی، تجارت درون‏صنعت افقی و عمودی، صنایع کارخانه‏ای ایران، داده‏های ترکیبی طبقه بندی JEL، F14، F12
  • راضیه سادات میراسکندری* صفحات 137-167
    یکی از مباحث مورد مجادله میان اقتصاددانان، انتخاب سیاست های‏ زیست‏محیطی بهینه جهت کنترل و تثبیت سطح انتشار گازهای گلخانه‏ای است. در این پژوهش با در نظر گرفتن یک اقتصاد بسته دو بخشی برای اقتصاد ایران، اثرگذاری تکانه‏های بهره‏وری بر متغیرهای کلیدی کلان اقتصادی تحت سه سیاست هدف‏گذاری بر شدت انتشار، مالیات بر انتشار و تعیین سقف انتشار کربن، در قالب یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی بررسی می گردد. نتایج حاصل از شبیه‏سازی و تحلیل توابع عکس‏العمل آنی مدل نشان می‏دهد که تحت همه سناریوهای سیاستی، تکانه موقت بهره‏وری موجب واکنش متغیرها در جهت تکانه می‏شود و آنچه که میان سناریو‏های سیاستی تفاوت ایجاد می‏کند، شدت اثرگذاری تکانه بهره‏وری بر متغیرهای مدل می‏باشد. در سیاست مالیات بر انتشار، حساسیت متغیرهای مدل تحت تکانه بهره‏وری نسبت به سناریو پایه که هیچ سیاستی اعمال نشده‏است، افزایش می‏یابد و با وقوع تکانه بهره‏وری انحراف متغیرهای مدل از سطوح تعادلی افزایش می‏یابد. در نقطه مقابل، در سیاست سقف انتشار میزان انحراف متغیرهای مدل از سطوح تعادلی کاهش می‏یابد. در مورد سیاست شدت انتشار می‏توان نتیجه گرفت که حساسیت متغیرهای مدل نسبت به سناریو پایه به طور محسوسی تغییر نمی‏کند. بنابراین از منظر میزان حساسیت اقتصاد به تکانه بهره‏وری، سیاست مطلوب، سیاست مالیات بر انتشار می‏باشد.
    کلیدواژگان: چرخه های تجاری، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، سیاست‏ های زیست‏ محیطی، تکانه‏ های بهره‏ وری طبقه بندی JEL : E32، Q5، C5
|
  • Roghaye Habibi, Mehdi Hajamini * Pages 3-26
    Income of population’s lower deciles are generally associated with labor force (and not capital). Therefore, pro-labor economic policies along with economic growth objective can be used to improve income inequality and alleviate poverty. In this regard, this paper investigates the demand regime using a SVARX model for the period 1964-2017. Empirical results indicate that consumption expenditures are wage-led in the long run and aggregate demand is profit-led in the short run. Given Iran’s low degree of trade openness and its dependency on natural resources, this finding is consistent with theoretical expectations. Therefore, with the current structure of the Iranian economy, policy-making faces a dual problem. Pursuing pro-labor policies is not in line with profit-led growth of aggregate demand. Pro-capital policies will probably lead to growth of the real sector, but they worsen income distribution.
    Keywords: aggregate demand, wage-led, profit-led, pro-labor policies JEL classification: D31, D33, E25, O47
  • Hedayat Hosseinzadeh * Pages 29-50
    The main purpose of this study is to identify multiple bubbles in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, monthly data of price to earning ratio (P/E) in the period 2001:3 to 2020:6 and the approach proposed by Hall et al. (1999) have been used. Hall et al. method is based on a nonlinear unit root test that follows a Markov Switching process. In fact, in this approach, one regime belongs to periods of the market in which the market is going through a normal course (the price-to-earnings ratio’ root is less than or equal to one), and the other regime includes periods in which the market is bubbly (price-to-earnings ratio has a root greater than one). The results of this study show that the price-to-earning ratio has had explosive behavior in several time periods since 2001, or in other words, has experienced bubble conditions. The smoothed probabilities for bubble periods as well as other criteria such as the value of the nominal and real TEPIX, price to earning ratio and the ratio of market value to GDP shows that the period from April 2020 to June 2020 is the biggest bubble in the history of Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Bubble, Unit Root, Markov switching, Right Tailed, stock market
  • Setayesh Sobhani, Roohollah Babaki *, Abdollah Khoshnoodi Pages 53-84
    The development of information and communication technology (ICT) applications in the monetary and banking markets of developed countries has led the banking industry of other countries to use the capabilities of e-banking and innovation to improve efficiency. Therefore, considering the importance of information and communication technology and its potential impacts on the banking industry, the main goal of the study is to investigate the effects of ICT on the profitability of Iranian banks. In this regard, the financial information of 13 banks of the country during the period 2005 to 2017 has been collected. In this paper, due to the existence of self-correlation and variance disparity of the studied model, the FGLS Panel econometric method has been used. The results of this study show that with 99% confidence, research hypotheses can be accepted that the Information and Communication Technology Index has a positive and significant effect on the return on assets (ROA) of Iranian banks. In addition, the results in relation to other control variables have shown that the size of the bank, asset quality and cost ratio have reduced profitability but non-interest income are significantly positively associated with profitabilitis. Among the macroeconomic indicators, GDP per capita and inflation have a significant negative and positive effect on banks' profitability, respectively.
    Keywords: information, communication technology, Profitability, bank, Iran, Principal Component Analysis (PCA). JEL Classification: G21, O33, L25, G32, O53
  • A Sh *, Ali Moradi, Ahmad Ehsani Pages 87-106
    Risk aversion, the main reason is the demand for life insurance. Because, life insurance transferring the risk of people to insurance companies, damage caused by its risk more tolerable and more manageable. So, is expected in countries with higher risks higher, life insurance penetration is higher. But, empirical evidence shows that interest on life insurance in countries with high and medium risk is minimal. While in countries with very low risk, embracing the life insurance is very impressive. Therefore, the present study tried the effect of country risk (political, economic and financial) on life insurance penetration in two groups of selected countries with high and medium risk and selected countries very low risk during the period 2002-2015 analyzed. The research model using panel data and the generalized method of moments estimated. The results showed that the effect of political risk, economic risk and financial risk on the life insurance penetration in both groups from the selected countries is negative and meaningful. The effect of Control variables including per capita income, education of level and life expectancy on life insurance penetration in both groups of selected countries has a positive and meaningful. The effect of misery index on life insurance penetration in both groups of selected countries has a negative and meaningful. But, the effect of dependency ratio on life insurance penetration in selected countries with very low risk has a positive and meaningful and on life insurance penetration of selected countries with high and medium risk has a negative and meaningful.
    Keywords: life insurance, Political Risk, Economic Risk, Financial Risk. JEL Classification: G22, G32, C23
  • Saman Ghaderi *, Khaled Ahmadzadeh, Sara Sayadi Pages 109-134
    Horizontal and Vertical Intra-industry trade (HIIT and VIIT) determine the real competitive and relative advantages of countries considering the method and technology of production. In the course of development and expansion of its commercial relations, Iran requires a suitable pattern to identify and strengthen the competitive and relative advantages in efficiency sectors, as well. One of these sectors is the industry sector that development and growth of which need technological development. This, in turn, the development of technology affected from investment in domestic research and development (R&D) and purchase of foreign technology (capital and intermediate commodities).  Accordingly, in this research, the spillover effects of R&D on horizontal and vertical intra-industry trade in Iran’s manufacturing industries have been investigated. To this end, based on the latest available data of Iran’s manufacturing industries at the 4-digit aggregation level of ISIC classification during 2004- 2016, panel data estimation method has been used. The results of fixed effects estimation show that the accumulation of domestic and foreign R&D don’t have a positive effect on HIIT and VIIT. Also, results indicate that the spillover of accumulation of foreign R&D by import have a negative and significant effect on HIIT and VIIT but, the spillover of accumulation of foreign R&D by human capital has a positive and significant effect on HIIT and VIIT. Thus, it’s proposed to invest in human capital and R&D, in order to facilitate the absorption and dissemination of hidden imported technology in the intermediary and capital commodities of business partners, that this produce the qualifier commodities and help for increasing the intra-industry trade share in international level.
    Keywords: accumulation of domestic R&D, spillover of foreign R&D, horizontal, vertical intra-industry trade, Iran’s Manufacturing, panel data JEL Classifications: F12, F14, O31
  • Razieh Mireskandari * Pages 137-167
    One of the controversial issues among economists is the selection of optimal environmental strategies to control and stabilize the level of greenhouse gas emissions. In this study, considering a two-part closed economy considering the Iranian economy, the effect of productivity shocks on key macroeconomic variables under three policies targeting emission intensity, emission tax and carbon emission ceiling, in the form of a The stochastic dynamic general equilibrium model is investigated. The results of simulation and analysis of the instantaneous reaction functions of the model demonstrate that under all policy scenarios, the transient momentum of productivity causes the variables to react in the direction of the momentum and what makes the difference between the policy scenarios. Slow is the intensity of the effect of productivity momentum on model variables. In emission tax policy, the sensitivity of model variables under the productivity impulse to the baseline scenario in which no policy has been applied Augments, and with the occurrence of the productivity impulse, the deviation of the model variables from equilibrium levels increases. In contrast, in the diffusion ceiling policy, the deviation of the model variables from equilibrium levels is reduced. Regarding the diffusion intensity policy, it can be concluded that the sensitivity of the model variables to the baseline scenario does not change significantly. Therefore, from the perspective of the sensitivity of the economy to the productivity shock, the preferred policy is the emission tax policy.
    Keywords: Business Cycles, Stochastic Dynamic General Equilibrium Model, Environmental Policies, Productivity Shocks