فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زینب ایزدخواستی*، محمدتقی دیاری بیدگلی، غلامحسین اعرابی صفحات 5-44

    اعتبار اخبار آحاد در اعتقادیات از بحث برانگیزترین مسایل در میان عالمان در حوزه معرفت دینی است. حجیت این قبیل اخبار در نگاه اصولی با دو مشکل اساسی روبروست: عدم کاشفیت ذاتی در روایات آحاد که این دسته روایات را در مقابل متواترات در طبقه ظنون قرار می دهد و فقدان اثر عملی در عقاید. پژوهش حاضر که با بهره مندی از روش توصیفی - تحلیلی انجام شده، در پی بررسی عوامل رویکرد اختلافی شیخ صدوق و شیخ مفید، پیرامون عمل برپایه خبرهای واحد ظنی (ثقه)، در حوزه اعتقادیات است که در ظاهریکی به حجیت این گونه خبرباور دارد و دیگری هیچگونه اعتباری برای آن قایل نیست. در این راستا برخی عوامل، زمینه ساز تفاوت رویکرد شیخین در رویارویی با حدیث آحاد و در پی آن حدیث ضعیف و اعتبار آنها محسوب می شود: 1. شیخ صدوق به مستنداتی در باب مفهوم و مصادیق خبر آحاد دست یافته که بر شیخ مفید، مجهول مانده است. 2. شیخ مفید نیز برای اخبار آحاد، اعتبار قایل بوده، مگر اخبارآحادی که از سوی عامه وضع شده بود. 3. شیخ صدوق نظیر متکلمان شیعی زمان خود خبر واحد را علم آور نمی دانسته و اعتقادی به خبر آحاد نداشته است. 4. یکی از مفاهیم خبر آحاد ثقه، خبر ضعیف است و این مفهوم در منظر شیخین به سبب قراین مورد توجه شیخین متفاوت بوده و بدیهی است، این رویکرد اختلافی در مفهوم حدیث ضعیف در پذیرش اعتبار و یا عدم اعتبار خبر آحاد از سوی ایشان تاثیر گذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: شیخ صدوق، شیخ مفید، رویکرد حدیث شناختی، اخبارواحد، اخبارضعیف، اعتقادیات، قرائن
  • جلیل پروین*، پریا نوری خسروشاهی، محمدعلی مهدوی راد، علی صفری صفحات 45-73

    شناخت نظام فکری رایج مردم جاهلی درباره ی مسایل زنان، زمینه ای برای درک و فهم بهتر قوانین و احکام مربوط به زنان در اسلام فراهم می کند. مسئله ی «طلاق» از جمله مباحثی است که بین فرهنگ جاهلی و اسلام تفاوت‌های باینی داشته و قرآن با رویکرد تحول گرا و اصلاحی در این خصوص، در جامعه بشریت نقش اساسی ایفا کرده است؛ اصلی ترین وجوه افتراق «طلاق» آسان و ساده انگاری آن در میان عرب جاهلی بود؛ این مسئله بر گرفته از بستر معرفتی فرهنگ جاهلیت نسبت به حقوق زن و تضعیف آن در امر «طلاق» است. در عصر جاهلیت «طلاق» بدون هیچ مقدمات و شرایط و لواحقی (جز رضایت مرد) به وقوع پیوسته و هدف از آن انتقام جویی یا تنبیه زن یا قبیله ی وی بود. در حالی که اسلام برخی از انواع «طلاق» از جمله: ایلاء، ظهار و عضل را لغو و بعضی دیگر از جمله: طلاق رجعی، خلع، مبارات و باین را تعدیل نمود. زن پس از «طلاق» به دلیل تعصب افراطی مرد، حق ازدواج با مرد دیگر (حتی بعد از عده) را نداشت؛ عدم محدودیت «طلاق» و نیز غیر کلامی بودن آن ابزاری در دست مرد به منزله ی آزار زن بود. عده ی «طلاق» در زمان جاهلیت، در منابع تفسیری و تاریخی از جمله مباحث مورد تناقض است؛ در حالی که با استنادات قرآنی و روایی در اسلام این امر مورد تاکید قرار گرفته و طبق دیدگاه مفسران مراد از «ثلاثه قروء» در آیه ی قرآن، دلالت بر سه بار پاک شدن از حیض، به منظور اتمام دوره ی عده است. لذا هدف اسلام در مسئله ی «طلاق» ارایه ی الگوی مطلوب انسانیت و تکریم مقام زن است. گردآوری اطلاعات در این مقاله کتابخانه ای (از طریق مراجعه به کتب تاریخی و شعری عرب جاهلی و کتب تفسیری) و پردازش آن ها به روش مقارنه ای و تحلیلی است.

    کلیدواژگان: جاهلیت در قرآن، فرهنگ جاهلی، طلاق، طلاق در جاهلیت، بسترهای معرفتی
  • سید جواد جلیلی شانی، عباس همامی*، محمدرضا عدلی صفحات 75-106

    نبی از ریشه نبا به معنی  خبرآورنده و نبوت به ضم نون جایگاهی همراه با علو شان و مرتبتی والاست. نبوت در قرآن کریم شامل مردانی است که واجد صفات بارز و واسطه فیض الهی می باشند. این مسئولیت در عهد عتیق برعهده زنان و مردانی است که از نظر روحانی برتر از سطح مردم عصر خود بودند. مقاله حاضر در سه بخش تدوین شده است. مفهوم نبوت و لوازم و توابع آن در دو کتاب قرآن کریم و عهد عتیق به تفکیک تشریح، و در بخش سوم مورد تحلیل و بررسی تطبیقی قرار گرفته است. در بررسی مفهوم نبوت در دو کتاب مقدس، مشخص گردید که وجوه اشتراک در شخصیت و سیره پیامبران بیش از وجوه افتراق است. موارد اختلافی متاثر از مراتب و شرایط عصر پیامبران و  نیز ناشی از برداشت پیروان آنان می باشد. ارایه تصویری متناقض در ساختار شخصیتی پیامبران که در برخی موارد در عهد عتیق مشاهده می شود، محل تامل و صرفا از سوی پیروان و معاندان، بر کتاب مقدس تحمیل شده است. طبعا تقویت وجوه مشترک در احکام، شریعت و مفهوم نبوت، بستری مناسب برای مطالعات تطبیقی و هم زیستی و تعامل بیشتر  پیروان دوکتاب مقدس است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، عهد عتیق، نبوت، اسلام، یهود
  • کمال صحرائی اردکانی*، حمیدرضا محبی، محمدرضا محمدی وشنوه صفحات 107-138

    تبدیل بینانشانه ای، جایگزینی نشانه های یک متن در یک نظام نشانه ای با نشانه های متناظر آن در نظام نشانه ای دیگر می باشد. چنین فرایندی در گذشته انجام می شده اما با یک دیدگاه بسیار ابتدایی؛ مانند تصویرسازی بر مبنای یک متن. ولی اکنون پیچیدگی های متعدد علمی، هنری، تحلیلی و آموزشی یافته است. ضمن استفاده از علوم ریشه داری چون ترجمه و زبان شناسی، از مزایای چندین علم جدید نیز بهره برده است. قرآن کریم که اقیانوسی پرگهر و بی ساحل است، با داشتن ظرفیت ها و زمینه های گسترده ی ادبی، بلاغی، هنری و غیر آن، امکانات بسیار مناسبی برای تبدیل بینا نشانه ای از خود برجای می گذارد. محصول این تبدیل غالبا در جرگه ی یکی از انواع هنرها قرار می گیرد در نتیجه ابزار و روش های پرشمار آن هنرها در این میدان قابل استفاده اند. روش های تبدیل بینا نشانه ای  شامل راه های رسیدن به چنین تبدیلاتی است؛ در مبدا این راه ها همان علوم معمول ترجمه، بلاغت، تفسیر و امثالهم لازم است؛ اما در مسیر و مقصد آن، علوم و فنون دیگری مانند فلسفه هنر، مبانی هنرهای تجسمی، نشانه شناسی، روان شناسی و... ضرورت دارد. این پژوهش با روش توصیفی- تبیینی و با گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای دریچه ای است به سوی کشف و مدل سازی روش تبدیل بینا نشانه ای قرآن. در این روش با بیان قدم به قدم فرایند تبدیل بیانشانه ای قرآن، طی ده مرحله،  سعی شده مسیر روشنی برای این کار ارایه شود.

    کلیدواژگان: قرآن، هنر قرآنی، تصویر قرآنی، تبدیل بینانشانه ای
  • صابر صفی لو، محمدحسین صائینی*، حیدر حسن لو صفحات 139-166

    شرایط و مقتضیات سیاسی - اجتماعی هر عصری ایجاب می نماید تا اندیشمندان جامعه، در صدد پاسخگویی به مسایل و مشکلات زمانه خود برآیند. شرایط عصر حکومت علوی، اقتضا نمود تا امام (ع) اندیشه های مدیریتی را به حسب نیاز جامعه، تبیین نماید. آن حضرت در سخت ترین شرایط سیاسی عصر خود، به درمان یکی از مهم ترین بحران های حکومتی یعنی دنیازدگی مدیران، توجه خاصی نمود؛ چرا که در آموزه های دینی، دنیازدگی سرمنشا هر انحراف و کلید هر گناهی است. فهم اندیشه های علوی، چارچوبی نظری و کاربردی ارایه می دهد که به کمک آن می توان جامعه بحران زده را خواه در زمینه سیاست، اقتصاد، اجتماع، تربیت و اخلاق نجات داد.  روش مطالعه در این پژوهش، توصیفی - تحلیلی بر اساس رویکرد کتابخانه ای بوده است. در این پژوهش، تنها متغیر تاثیرگذار بر تمام حوزه های مختلف جامعه یعنی؛ دنیازدگی مدیران و شاخصه های اصلی آن در حوزه اقتصاد از جمله؛ تجمل گرایی، رشوه خواری و اختلاس از منظر نهج البلاغه و با استفاده از یک الگو و مدل اندیشه سیاسی، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس بررسی های انجام شده، می توان به این نتیجه رسید که دنیازدگی مدیران، از یک سو مولفه های رشد و توسعه اقتصادی و رفاه عمومی را در معرض خطر قرار می دهد و از سوی دیگر بستر لازم برای رشد معنوی و سعادت ابدی انسان را نیز، دچار مشکل می کند.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، دنیازدگی، اقتصاد، مدیریت، آسیب شناسی، مدیران
  • علیرضا طبیبی*، فاطمه دست رنج، منصوره عرب صفحات 167-183

    قرآن کریم به عنوان معجزه پیامبر خاتم(ص) از جهاتی چند دارای اعجاز است. نظریه اعجاز قرآن به عنوان ساختاری گفتمان مدار، مبتنی بر مبحث تحدی در قرآن است. اهمیت این مبحث به عنوان مرجع مهم نظریه اعجاز قرآن و نیز ارتباطی که این مبحث با دانش های زبانی دارد سبب شد مقوله اعجاز در آیات تحدی را بر اساس نظام های تحلیل گفتمان مورد بررسی قرار دهیم. نتایج پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفت حاکی از آن است که تحدی یک گفتمان دو سویه است که با گفتمان رخدادی از نوع مشیت الهی، آغاز شده و گفته یابان را باخبر می سازد که قادر نخواهند بود مثل قرآن بیاورند. سپس گفته یابان در مقابل یک نظام هوشمند از نوع کنشی و برنامه مدار قرار می گیرند، در این مسیر با اشاره به عدم امکان اثبات صدق ادعای منکران، توانش آنان در یک گفتمان احساسی از نوع تنشی-عاطفی تحریک شده و آنان در مسیر تحدی سوق داده می شوند. در این آیات، گفته یابان می توانند سایر همفکران خود را نیز با خود همراه کنند و این امر نشان از نظام گفتمان هوشمند از نوع القایی میان منکران دارد تا با استفاده از راهکارهایی، با دعوت سایرین توان خود را در این مبارزه تقویت نمایند. هرچند نتیجه این گفتمان، حاکی از عدم موفقیت گفته یابان در همانندآوری است.

    کلیدواژگان: إعجاز قرآن، تحلیل گفتمان، گفتمان رخدادی، گفتمان هوشمند، گفتمان احساسی
  • سید ضیاءالدین علیانسب، صمد بهروز* صفحات 185-205

    بخشی از احادیث معصومان(ع) در خصوص وقایع دوران پیش از قیام حضرت مهدی (عج) است. برخی از این روایات، در خصوص پرچم ها و شخصیت های دوره پیش از ظهور می باشد که خراسانی یکی از آنها است. هدف نوشتار حاضر، تحلیل محتوایی روایات اهل سنت در خصوص قیام خراسانی است. با جستجو در منابع حدیثی اهل سنت، مشخص شد در مجموع 22 روایت در خصوص خراسانی و پرچم های سیاه، در این منابع نقل گردیده که به بیان ویژگی های خراسانی پرداخته و نام، نسب، زمان، مکان، هدف و فرجام قیام خراسانی را تبیین کرده است. این پژوهش، با قطع نظر از اعتبار یا عدم اعتبار سندی این روایات، با تحلیل محتوای آنها بدین نتیجه رسیده که خراسانی از بنی هاشم و در یک روایت، از اولاد امام حسین(ع) معرفی شده و به لحظ سنی جوان، و از لحاظ ظاهری دارای خالی در کف دست راست و طبق برخی روایات، در کتف چپ است. فاصله زمانی بین خروج خراسانی و ظهور حضرت مهدی (عج)، 72 ماه، و در یک روایت، هشت ماه معرفی شده است. مطابق این روایات، مکان خروج خراسانی، مشرق و خراسان (ایران) است، فرمانده سپاه، شعیب بن صالح، طرف مقابل او سفیانی است و رنگ پرچمش سیاه و در یک حدیث سفید معرفی شده و در نهایت با حضرت مهدی (عج) در مکه یا بیت المقدس بیعت خواهد کرد.

    کلیدواژگان: آخرالزمان، نشانه های ظهور، امام مهدی(عج)، خراسانی، پرچم های سیاه
  • قاسم محسنی مری*، سلیمان عباسی صفحات 207-227

    تقیه در معنای توان سازگاری و تاب آوری زیست های ناهمگون (دیگرباشی، دیگراندیشی و دیگرزیستی) است که به جهت دلبستگی آدمی به دین خاص، شیوه زیستی ناهمسویی را با آن در پیش می نهد. این مولفه از فنون راهبردی انسان در شرایط دشوار است که از عقلانیت و اخلاق فایده انگاری بهره دارد که در برابر جبرهای ناهمسان و گوناگون باوری، سیاسی و اجتماعی روش رواداری را پی می گیرد. این شیوه راهبردی برپایه الگوی گفتمانی معصومان(ع) در ساحت های گفتاری و رفتاری در حوزه فراگیر فردی و اجتماعی، سبک زیست ویژه برای باورمندان دینی ایجاد می کند که بتوانند در بزنگاه هایی که ناباوران دینی با بهره جستن از نظام قدرت و به کارگیری خشونت آنان را در تنگناهای ناهمسان قرار دادند دگرزیستی را دنبال کنند. این جستار انگاره تقیه را در متون دینی با خوانش رواداری با سبک زیست میان مایگان همبسته دانسته است و تلاش کرد با روش تحلیلی با بهره مندی از عقلانیت، اخلاق فایده انگاری و زیست میان مایگی انگاره تقیه را در گفتمان معصومان(ع) تبیین نماید.

    کلیدواژگان: تقیه، عقلانیت، روایت قرآن کریم، روایت معصومان(ع)، میان مایگی
  • زهرا میرشفیعی*، مهدی مطیع صفحات 229-248

    قرآن کریم به عنوان غنی ترین منبع علوم و معارف الهی، به بهترین وجه پرده از سنت های حاکم بر هستی و سرنوشت انسان ها برداشته و به زیبایی رفتار خداوند با انسان ها را به تصویر کشیده است. یکی از این سنت ها، سنت عطاء عمومی است که موضوع اختتام آیه 20 سوره مبارکه اسراء می باشد. نظر به اینکه سخن قرآن کریم در این باره به اجمال و مختصر بیان شده و ابعاد و ویژگی های آن در هاله ای از ابهام قرار گرفته است، نوشتار حاضر با استفاده از روش معناشناسی کاربردی موضوع سنت عطای عمومی را مورد کنکاش قرار می دهد تا قراین زبانی و غیرزبانی معیاری شوند برای دریافت نکات ضمنی و غیرمستقیم قرآن در موضوع مورد پژوهش و سامان دهی جدید و تازه ای از آن. بررسی ها نشان می دهد سنت عطاء الهی از لحاظ گستره و شمول در زمره سنت های عام و از شیون ربوبیت پروردگار است. این سنت در ارتباط با سنت امداد، خلق، هدایت عام و پاداش و کیفر بوده و شامل همه انسان هاست. عطاء الهی بنا بر اصل جریان، کنشی و از جنبه کیفیت و چگونگی اجرا واکنشی به حساب می آید. با توجه به عناصر بافتی، فضای صدور، ویژگی های دو طرف مخاطبه و محدودیت های حاکم بر کنش های غیربیانی می توان کارگفت های اظهاری، تعهدی، ترغیبی، عاطفی و اعلامی را در آیه مشاهده نمود.

    کلیدواژگان: معناشناسی کاربردی، سنت، عطاء، امداد، کارگفت، آیه 20 اسراء
  • عبدالحمید نوردی، ابوالقاسم عاصی مذنب*، احمد صادقیان صفحات 249-271

    خداوند، نکاح دایم را نسبت به نکاح متعه در اولویت قرار داده است. هرچند، مشروعیت نکاح متعه، راهکاری برای جلوگیری از برخی ناهنجارهای روانی و اجتماعی می باشد؛ که با هدف نقش مثبت و منفی آن در بهزیستی روانشناختی و با احصاء آن مولفه ها، از تحقیقات ریف و سلیگمن و براساس ویژگیهای بومی جامعه ایرانی مورد بررسی قرار گرفت؛ و با استفاده از روش های توصیفی تحلیلی و بر پایه مطالعات کتابخانه ای و با تکیه بر تفسیر آیه 24 سوره نساء و روایات معصومان (علیهم السلام) و اتصاف آن در احکام خمسه، نکاح متعه در مولفه های معنویت، رضایت، شادی، رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران و پذیرش خود، نقش مثبتی در بهزیستی روانشناختی دارا است. ولی نکاح متعه ای که مشکلات روانی و تهدید نظام خانواده را بدنبال دارد؛ نقش منفی آن در بهزیستی روانشناختی مطرح می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، روایت، نکاح دائم، نکاح متعه، بهزیستی روانشناختی
  • محمدعلی وطن دوست، حامد سجادی گوگدره*، علی حسینی سی سخت صفحات 273-295

    مساله «حدود حجاب» از جمله موضوعات مهمی است که  طی چند سال اخیر پیرامون آن مباحث زیادی مطرح شده است که از جمله آن می توان به گستره شمولیت نصوص در این باره اشاره کرد. آقای محسن کدیور از جمله نواندیشانی است که در سلسله درس ها و جلسات حجاب به این مساله پرداخته و در قالب یاداشتی با عنوان «تاملی در مساله حجاب» دیدگاه های خود را منتشر نموده است. ایشان بر این باور است که هر چند نصوص روایات، حدود پوشش را بیان می کند، اما نمی توان از ظهور آیات حجاب، حدود پوشش زنان را به دست آورد و این آیات تنها جنبه تاکیدی بر حفظ عفت و پوشش زنان دارد؛ در این جستار با روش تحلیلی- انتقادی، دیدگاه ایشان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. در پایان این نتیجه به دست آمده که آیات قرآن بر پوشش حداکثری زنان دلالت داشته و ادعای تاکیدی بودن آیات درباره حدود حجاب زنان نادرست می باشد.

    کلیدواژگان: حدود حجاب، آیات حجاب، محسن کدیور
  • حمیدرضا یونسی* صفحات 297-318

    تطبیق نظریه تفسیری پل ریکور و وضع الفاظ برای ارواح معانی ملاصدرا گویای آن است که دو اندیشمند علی رغم اشتراک های لفظی فی مابین دیدگاه ها از نظر معنایی چندان همسو نبوده و تمرکز پل ریکور بر مادی گرایی و ملاصدرا بر ماوراءالطبیعه سبب شده تا پل ریکور جهان را همین جهان ماده فرض کند در حالی که ملاصدرا مراتب لایتناهی را برای جهان متصور است و این امر سبب شده تا ریکور در حوزه روش به پدیدارشناسی هرمنوتیک توجه کند و ملاصدرا در چارچوب متافیزیک سنتی پیش رود در نتیجه ریکور در پی کشف مراد مولف نبوده اما ملاصدرا به دنبال کشف مراد مولف است تا فهم خود را به بالاترین مرتبه نظام لایتناهی هستی نزدیک کند و این خود پل ریکور را در زمره قایلان به نسبی گرایی در فهم متن و ملاصدرا را موافقان عدم نسبی گرایی در فهم متن سوق می دهد.

    کلیدواژگان: نظریه تفسیر، پل ریکور، ملاصدرا، وضع لفظ برای ارواح معانی، زبان قرآن
|
  • Zeinab Izadkhasti*, Mohammad Taqi Diari Bidgoli, Gholam-Hossein A’Rabi Pages 5-44

    The reliability of akhbar-e ahad in the field of beliefs is one of the most controversial issues among the scholars in the field of religious knowledge. The authenticity of such hadiths has two main problems from the perspective of Usul al-Fiqh: the lack of inherent illuminativeness in such hadiths, which distinguishes them from the frequently-narrated hadiths and makes them doubtful and devoid of practical effect on beliefs. The present study, which was conducted using the descriptive-analytical method, seeks to examine Sheikh Saduq and Sheikh Mofid’s different approaches to relying on doubtful akhbar-e ahad in the field of beliefs. Apparently, one of them believes in the authority of such hadiths, but another does not give any credit to them. In this regard, some factors underlie their different approaches in dealing with akhbar-e ahad and hence weak hadiths and their reliability: 1) Sheikh Saduq had obtained some documents about the meaning and examples of akhbar-e ahad, which had not been known to Sheikh Mofid. 2) Sheikh Mofid, too, considered akhbar-e ahad to be reliable, except for those which had been made-up by Sunnis. 3) Sheikh Saduq, like the Shiite theologians of his time, did not consider akhbar-e ahad to be illuminative and did not believe in them. 4) One of the concepts of akhbar-e ahad-e thaqeh is weak hadith, and the two sheikhs had different views about this concept due to the evidence considered by them, and obviously this differential approach to the concept of weak hadith has influenced their acceptance or rejection of the reliability or unreliability akhbar-e ahad.

    Keywords: Sheikh Saduq, Sheikh Mofid, cognitive hadith approach, akhbar-e ahad, weak hadith, field of beliefs, evidence
  • Jalil Parvin*, Priya Nouri Khosroshahi, Mohammad-Ali Mahdavirad, Ali Safari Pages 45-73

    The understanding of the prevailing thought system of Jahiliyyah people about womenchr('39')s issues provides a basis for a better cognizance of the laws and rules related to women in Islam. “Divorce” is one of the issues with significant differences in Jahiliyyah culture and Islam, and the Quran, with its transformational and corrective approach in this regard, has played a key role in human society. The main difference is that Jahiliyyah Arabs had an easy and simple approach to “divorce”. This issue is rooted in the epistemological context of the Jahiliyyah culture about womenchr('39')s rights and undermining them in the area of “divorce”. In the age of Jahiliyyah, “divorce” took place without any preconditions and conditions (except the consent of the man), and its purpose was to seek revenge or punish the woman or her tribe. However, Islam abolished some types of “divorce” such as ila’, zihar and azl and modified some others like rej’ei, khul’, mubarat and ba’en. After the “divorce”, the woman did not have the right to marry another man (even after the waiting period after the divorce ended) due to the manchr('39')s extreme prejudice. The lack of restriction on “divorce” and its non-verbal nature was a tool in the hands of men to harass women. According to interpretive and historical sources, “the waiting period after the divorce” was among the controversial issues at the time of Jahiliyyah while it has been emphasized by Quranic and narrational citations in Islam, and according to the interpreters, “ثلاثه قروء” in verse 228 of Surah al-Baqarah refers to three times of purification from menstruation in order for “the waiting period after the divorce” to be completed. Therefore, in regard to “divorce”, the purpose of Islam is to provide a desirable model of humanity and respect for women. The information of this article has been collected using the library method (by referring to historical and poetic books of pre-Islamic period and interpretation sources) and processed using the comparative and analytical methods.

    Keywords: “jahiliyyah” in the Quran, Jahiliyyah culture, divorce, divorce in Jahiliyyah, epistemological contexts
  • Sayyid Javad Jalili Shani, Abbas Hemami*, Mohammad-Reza Adli Pages 75-106

    The term nabi from the root of naba’ means informer, and nubuwwat  refers to a position with high dignity and high rank. In the holy Quran, nubuwwat encompasses men who have prominent attributes and are the mediator of divine grace. In the Old Testament, this responsibility rests with men and women who are spiritually superior to the people of their time. The present article is organized in three parts. In the first two parts, the concept of nubuwwat and its requisites and functions in the holy Quran and the Old Testament are explained separately, and it is comparatively analyzed and examined in the third part. Examining the concept of nubuwwat in these two holy books, it was revealed that the commonalities in the personality and conduct of the prophets are more than the differences. The disparities have resulted from the ranks of the prophets and the conditions of their time, as well as the perceptions of their followers. The paradoxical picture of the personality structure of the prophets, which is sometimes seen in the Old Testament, needs to be scrutinized and has been inserted into it by the followers and adversaries. Naturally, strengthening the commonalities in the rulings, the Sharichr('39')ah and the concept of nubuwwat is a good platform for comparative studies, coexistence and greater interaction between the followers of the two holy books.

    Keywords: the holy Quran, the Old Testament, nubuwwat, Islam, Judaism
  • Kamal Sahraei Ardakani*, Hamid-Reza Mohebbi, Mohammad-Reza Mohammadi Vashnooh Pages 107-138

    Inter-semiotic translation is the replacement of the signs of a text in one sign system with their corresponding signs in another sign system. Such a process was pursued in the past, but it was carried out with a very rudimentary perspective, like illustration based on a text. However, it has found various scientific, artistic, analytical and educational complexities now. While making use of established sciences such as translation and linguistics, it has also benefited from several new sciences. The holy Quran, which is a vast and shoreless ocean with its massive literary, rhetorical, artistic, etc. capacities, has very suitable potentials for inter-semiotic translation. The output of this translation can be classified as one of the categories of art; hence numerous tools and methods of arts can be used in this accomplishment. Inter-semiotic translation relies on different disciplines. To begin with, it needs such usual sciences as translation, rhetoric, interpretation, and the like, but in its path and destination, other sciences and technologies such as philosophy of art, basics of visual arts, semiotics, psychology, etc. are necessary. This descriptive-explanatory research, conducted by collecting information from library sources, is an attempt to discover and model the method of the inter-semiotic translation of the Quran. To this end, the step-by-step process of the inter-semiotic translation of the Quran, including ten steps, is introduced, and a clear procedure is provided.

    Keywords: the Quran, Quranic art, Quranic image, inter-semiotic translation
  • Saber Safilou, Mohammad-Hussein Sa’Eini*, Heidar Hassanlou Pages 139-166

    The socio-political conditions and requirements of every age require the thinkers of the society to seek answers to the problems and complications of their time. The conditions of the time of Imam Ali’s (a.s.) administration required him to explain managerial ideas according to the needs of society. In the most difficult political conditions of his time, he paid special attention to the treatment of one of the most important government crises, namely the avariciousness of administrators, because religious teachings consider avariciousness as the source of every kind of deviation and the initiator of every sin. Understanding the ideas of Imam Ali (a.s.) provides a theoretical and practical framework by means of which a crisis-ridden society, whether politically, economically, socially, educationally, or ethically, can be saved. The study method in this research is descriptive-analytical based on the library approach. In this study, the only variable affecting all different areas of society, i.e. the avariciousness of administrators and its main features in the field of economics, including luxuriousness, bribery and embezzlement, has been examined and analyzed from the perspective of Nahj al-Balaghah using a political thought model. Based on the results, it can be concluded that the avariciousness of administrators, on the one hand, endangers the components of economic growth and development and public welfare, and on the other hand, the necessary basis for spiritual growth and eternal human bliss is impaired.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, avariciousness, economics, administration, pathology, administrators
  • Ali-Reza Tabibi*, Fatemeh Dastranj, Mansoureh Arab Pages 167-183

    The holy Quran, as a miracle of the seal of the prophets (p.b.u.h.), is miraculous in several respects. The theory of the inimitability of the Quran, as a discourse-based structure, is based on tahaddi (challenge) in the Quran. The importance of this issue, as the essential source of the theory of the inimitability of the Quran, as well as its connection with language sciences, led us to examine miraculousness in tahaddi verses based on discourse analysis systems. The results of the present study, which was conducted using the descriptive-analytical method, indicate that tahaddi is a two-way discourse that begins with an eventual discourse of the type of divine providence and informs the addressees that they will not be able to produce a book like the Quran. The addressees are then faced with an intelligent system which has been planned and is of action type. In this way, pointing to the impossibility of proving the truth of the denierschr('39') claims, the Quran stimulates their ability in an emotional discourse of tense-emotive type, and they are led into the tahaddi course. In these verses, the addressees are given the chance to collaborate with other like-minded people, and this shows the system of intelligent discourse of induction type among the deniers, so that they may strengthen their power in this struggle by inviting others and making use of some strategies. However, the result of this discourse indicates the failure of the addressees in producing a book like the Quran.

    Keywords: the inimitability of the Quran, discourse analysis, eventual discourse, intelligent discourse, emotional discourse
  • Sayid Zia-Ud-Din Olianasab, Samad Behrooz* Pages 185-205

    Part of the hadiths from the Infallibles (a.s.) is about the events of the period prior to the uprising of Hazrat Mahdi (aj.). Some of these narrations are about the flags and figures of the pre-appearance period, and one of these figures is Khorasani. The present article aims to analyze the content of Sunni narrations about the Khorasani uprising. Searching in Sunni hadith sources, it was revealed that a total of 22 narrations about Khorasani and black flags have been quoted in these sources, which deal with the characteristics of Khorasani, his name and lineage, and the time, place, purpose and end of the his uprising. Regardless of the document validity or invalidity of these narrations, analyzing their content, this study has concluded that Khorasani is from Bani Hashem and, according to a narration, from the descendants of Imam Husein (a.s.), he is at a young age, and in appearance he has a mole in the palm of the right hand and, according to some narrations, on the left shoulder. The time interval between the Khorasani uprising and the appearance of Hazrat Mahdi (aj.) is 72 months and, according to one narration, eight months. According to these narrations, the place of the Khorasani uprising is the East and Khorasan (Iran). The commander of his army is Shoaib bin Saleh, his opponent is Sufyani, the color of his flag is black and, according to one hadith, white, and he will ultimately swear allegiance to Hazrat Mahdi (aj.) in Mecca or Jerusalem.

    Keywords: Apocalypse, signs of (Imam Mahdi’s) appearance, Imam Mahdi (aj.), Khorasani, black flags
  • Qasim Mohseni Mari*, Suleiman Abbasi Pages 207-227

    Taqiyyah refers to the ability to adapt to and abide by heterogeneous life conditions (otherness, dissidence and living differently), which, due to onechr('39')s attachment to a particular religion, directs him / her to lead a way of life that is inconsistent with it. This policy is one of the strategic techniques of human beings in difficult situations, which benefits from rationality and utilitarian ethics and follows the method of forbearance against political and social impositions and diverse beliefs. According to the discourse model of the Infallibles (a.s.), this strategic policy creates a special lifestyle for religious believers in the domains of speech and behavior in pervasive individual and social spheres, so that they can follow a different lifestyle when disbelievers put them in dilemmas using their system of power and violence. This article has linked the idea of ​​taqiyyah in religious texts to the forbearance lifestyle of mediocre people and has attempted to explicate the idea of ​​taqiyyah in the discourse of the Infallibles (a.s.) using the analytical method and benefitting from rationality, utilitarian ethics and mediocrity.

    Keywords: taqiyyah, rationality, narration of the holy Quran, narrations from the Infallibles, mediocrity
  • Zahra Mirshafiei*, Mehdi Moti’ Pages 229-248

    The holy Quran, as the richest source of divine sciences and knowledge, has best revealed the traditions governing the existence and destiny of human beings and beautifully depicted Godchr('39')s treatment of human beings. One of these traditions is the tradition of general bounty, which is the subject that concludes verse 20 of Surah al-Israchr('39'). Given that the holy Quran talks about this issue briefly and its dimensions and features are in a haze of ambiguity, the present article explores the concept of “general bounty” using the applied semantics method so that the linguistic and non-linguistic evidence can be employed as a criterion for receiving the implicit and indirect points of the Quran on the subject of this research and a novel account of it can be provided. Studies show that the tradition of divine general bounty is one of the general traditions in terms of scope and inclusion and is one of the manifestations of Godchr('39')s Lordship. This tradition is related to the traditions of assistance, creation, general guidance, reward and punishment and covers all human beings. The divine bounty is considered an action in essence, and it is a reaction in terms of quality and how it is performed. Considering the contextual elements, the setting of occurrence, the characteristics of the two sides of the interaction and the limitations governing non-verbal actions, it can be said that expressive, commissive, persuasive, emotional and declarative speech acts can be observed in the verse in question.

    Keywords: applied semantics, tradition, bounty, assistance, speech act, verse 20 of Surah al-Isra'
  • Abdul-Hamid Navardi, Abol-Qasim Asi Mozneb*, Ahmad Sadeqian Pages 249-271

    God has made permanent marriage a priority over temporary marriage. However, the legitimacy of temporary marriage is due to its role in preventing some psychological and social disorders. This issue was investigated with the aim of evaluating its positive and negative roles in psychological well-being by finding out its components from Riff and Seligmanchr('39')s research and considering the indigenous characteristics of Iranian society. Using the descriptive-analytical method and library studies, relying on the interpretation of verse 24 of Surah al-Nisachr('39') and the narrations from the Infallibles (a.s.) and tracing temporary marriage in the Five Rulings, it was revealed that temporary marriage plays a positive role in psychological well-being by promoting spirituality, satisfaction, happiness, personal growth, positive relationship with others and self-acceptance. However, temporary marriage plays a negative role in psychological well-being by creating psychological problems and threats to the family system.

    Keywords: the Quran, narration, permanent marriage, temporary marriage, psychological well-being
  • Mohammad-Ali Vatandoost, Hamed Sajjadi Gogdareh*, Ali Hosseini Sisakht Pages 273-295

    “Limits of hijab” is among the important issues that has been widely discussed in recent years, and the extent of hijab in the Islamic texts is one of the topics related to it. Mr. Mohsen Kadivar is one of the modernists who has addressed this issue in a series of lessons and sessions on hijab and has published his views in a piece of writing entitled “Reflection on the Issue of Hijab”. He believes that although the texts of narrations point out the limits of covering, it is not possible to obtain the limits of women’s covering from the appearance of the Quranic verses on hijab, and these verses only emphasize the preservation of chastity and women’s covering. In this article, his point of view has been studied and evaluated using the analytical-critical method. Finally, it has been concluded that the verses of the Quran imply the maximum covering of women, and the claim that they emphasize the limits of womenchr('39')s hijab is incorrect.

    Keywords: limits of hijab, verses of hijab, Mohsen Kadivar
  • Hamid-Reza Yunesi* Pages 297-318

    A Comparison of Paul Ricoeurchr('39')s theory of interpretation and Mulla Sadrachr('39')s coining words for the spirits of meanings reveals that, despite some similarities in their language, these two thinkers are not semantically aligned. Ricoeur’s focus on materialism and Mulla Sadra’s concentration on metaphysics have led Ricoeur to believe that the universe is limited to what we are experiencing now while Mulla Sadra envisions infinite levels and modes for the universe, and this, in turn, has led Ricoeur to be focused on hermeneutic phenomenology in the field of method and Mulla Sadra to advance within the framework of traditional metaphysics. As a result, Ricoeur does not aim to discover the intent of the author, but Mulla Sadra intends to find out the intention of the author to make his understanding closer to the highest level of the infinite system of existence. Due to this very idea, Paul Ricoeur is said to be among those who believe in relativism in understanding the text, and Mulla Sadra is believed to be in favor of non-relativism in understanding the text.

    Keywords: interpretation theory, Paul Ricoeur, Mulla Sadra, coining words for the spirits of meanings, the language of the Quran