فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا شاکری بستان آباد*، محسن صالحی کمرودی صفحات 1-28

    در ایران، پس از جهش های نرخ ارز، مساله قیمت صادرات، بویژه تاثیر آن بر رشد اقتصادی اهمیت بیشتری یافته است. برخی از کارشناسان، استدلال می کنند که با افزایش نرخ ارز، با هر واحد پول خارجی، پول داخلی بیشتری خریداری می شود؛ پس کالاهای داخلی نسبت به کالاهای خارجی، ارزان تر شده و صادرات حقیقی افزایش می یابد. در مقابل، برخی معتقدند با توجه به ضعف زیرساخت های توسعه صادرات، افزایش نرخ ارز، تاثیر زیادی روی افزایش صادرات ندارد. از این رو، هدف این مطالعه، بررسی تاثیر قیمت صادرات بر رشد اقتصادی ایران با استفاده الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری و گراف های جهت دار غیرمدور در دوره زمانی 95-1357 است. نتایج مطالعه، حاکی از آن است که قیمت صادرات، اثر مثبت اندکی بر رشد اقتصادی دارد و رشد اقتصادی موجب کاهش قیمت صادرات می شود؛ اما به دلیل اینکه صادرات و همچنین رشد اقتصادی کشور، وابستگی زیادی به واردات، بویژه قیمت واردات دارد، نمی توان به افزایش تولید و صادرات از طریق افزایش نرخ ارز امیدوار بود؛ بویژه که تاثیر مثبت افزایش قیمت صادراتی بر رشد اقتصادی، نسبتا کم می باشد.

    کلیدواژگان: الگوی خودتوضیح برداری ساختاری، رشد اقتصادی، قیمت صادرات، گراف های جهت دار غیرمدور
  • لطفعلی عاقلی*، مهران سام دلیری، بهرام سحابی صفحات 29-58

    ساختار اقتصادی درکشورهای وابسته به رانت نفت، متفاوت از سایر کشورها است. شاخص توسعه انسانی، ممکن است به دلیل افزایش رانت نفت و در پی آن، افزایش درآمد سرانه، فزونی یابد اما بهبود قابل توجهی در سایر معیارها (نرخ باسوادی و امید به زندگی) دیده نشود. تزریق بی رویه رانت های نفتی به بودجه بدون سرمایه گذاری کارآمد و مولد، منجر به بیماری هلندی و نفرین منابع می شود. کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه که توسط اعضای کمیته همیاری توسعه(DAC)  سازمان همکاری و توسعه اقتصادیصورت می  گیرد، می تواند بدون اثرگذاری منفی بر جنبه های مختلف اقتصادی و اجتماعی، بر توسعه انسانی تاثیر مثبت بگذارد. این پژوهش، به مطالعه تاثیر کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه بر توسعه انسانی کشورهای منتخب (ایران، عراق، ترکیه، یمن، اردن، آذربایجان و گرجستان از جنوب غربی آسیا و اندونزی، فیلیپین، مالزی، تایلند، ویتنام و میانمار از جنوب شرقی آسیا) در دوره 2018-1999 با کمک مدل پانلی حداقل مربعات کاملا اصلاح شده می پردازد. نتایج، نشان می دهد که کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه و مخارج بهداشتی، تاثیر مثبت و معنادار بر شاخص توسعه انسانی داشته است. همچنین یافته ها، بیانگر تاثیر منفی و معنادار رانت نفتی، نرخ رشد جمعیت و نرخ بیکاری بر شاخص توسعه انسانی می باشد. تاثیر وجوه ارسالی فردی در دو نمونه متفاوت است، به طوری که این وجوه در کشورهای جنوب غرب آسیا، تاثیر منفی  و در کشورهای جنوب شرق آسیا، تاثیر مثبت بر شاخص توسعه انسانی داشته است.
     

    کلیدواژگان: خالص کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه، شاخص توسعه انسانی، آسیا، حداقل مربعات کاملا اصلاح شده
  • باقر درویشی، علی مریدیان*، معصومه مطلبی، فاطمه هواس بیگی صفحات 59-82

    جهانی سازی، عامل مهم برای انتشار دی اکسیدکربن است و باعث می شود، کشورها از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی با یکدیگر در تعامل باشند و تعامل بین کشورهای مختلف به ناچار انتشار CO2 را تحت تاثیر قرار خواهد داد. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثرات پویای جهانی شدن و مصرف انرژی بر تخریب محیط زیست ایران است. بنابراین، بررسی می شود که در بین متغیرهای جهانی سازی، مصرف انرژی و رشد اقتصادی، کدامیک در فرایند تخریب محیط زیست، تاثیرگذارتر است. جهت بررسی موضوع، از داده های سری زمانی طی دوره 1395 - 1357 و آزمون هم انباشتگی مکی و برای برآوردهای بلند مدت پویا، از مدل های FMOLS و CCR استفاده می شود. نتایج، نشان می دهد که جهانی شدن، بدون توجه به کاهش یا افزایش رشد اقتصادی، باعث افزایش تخریب محیط زیست می شود؛ و  اثر مقیاس، در ایران، غالب است.

    کلیدواژگان: فرضیه EKC، تخریب محیط زیست، مصرف انرژی، هم انباشتگی مکی
  • الهام حاجی هاشمی، نسرین منصوری، بهروز صادقی عمروآبادی*، مهدی فدائی صفحات 83-116

    نرخ ارز، یکی تاثیرگذارترین عوامل موثر بر متغیرهای کلان اقتصادی ایران است. نوسانات نرخ ارز در ایران، همواره یکی از چالش های عمده سیاست گذاران کشور بوده است. از طرف دیگر، امروزه بسیاری از بانک های مرکزی، شفافیت را جزء اولویت های اصلی به عنوان یک امر حیاتی و مهم بویژه برای تحقق چهارچوب و اثرگذاری سیاست پولی، برقراری ارتباط موثر با مردم و مسوولیت پذیری در نظر می گیرند. این شفافیت، می تواند بر انتظارات کلان اقتصادی و درنتیجه، نرخ ارز موثر باشد. لذا در این مطالعه، به بررسی اثر شفافیت بانک مرکزی بر نوسانات نرخ ارز با استفاده از روش اقتصادسنجی خود توضیحی با وقفه گسترده (ARDL) در سال های 97-1360 پرداخته ایم. روش تحقیق، تحلیلی، کاربردی و همبستگی با استفاده از مدل رگرسیونی اقتصادسنجی سالیانه می باشد. از شاخص دینسر و ایچنگرین برای اندازه گیری شفافیت بانک مرکزی به عنوان متغیر مستقل استفاده شده است و متغیر وابسته، نوسانات نرخ ارز با استفاده از روش گارچ می باشد. نتایج، نشان می دهد که شفافیت بانک مرکزی در کوتاه مدت و بلندمدت، باعث کاهش نوسانات نرخ ارز می شود و یک رابطه همجمعی بلندمدت بین متغیرهای پژوهش، وجود دارد.

    کلیدواژگان: شاخص دینسر و ایچنگرین، شفافیت، بانک مرکزی، نرخ ارز، نوسانات
  • ناصرعلی عظیمی، مژگان سمندر علی اشتهاردی*، الهام فخرموسوی صفحات 117-149

    امروزه توجه به نوآوری در رشد و توسعه اقتصادی کشورها، به عنوان یکی از موضوعات کلیدی پژوهش های اقتصادی و یکی از مسایل مهم مدیریتی، پیش روی سیاست گذاران، از اهمیت بسزایی برخوردار است. ازاین رو، توجه به نظام ملی نوآوری نیز در این راستا بسیار ضرورت می یابد. در این پژوهش، به منظور مقایسه کارآیی نظام ملی نوآوری ایران با کشورهای موضوع سند چشم انداز 1425 و دو کشور چین و کره جنوبی (به عنوان دو کشور موفق در سیاست های همپایی فناورانه)، از مدل تحلیل پوششی داده های دو مرحله ای متصل در بازه زمانی 2011-2016 استفاده شد. در ابتدا، کارآیی مرحله خلق ابداعات و اختراعات برای کشورهای منتخب، سنجیده شد و کارآیی کل نظام با لحاظ مرحله تجاری سازی ابداعات و اختراعات، محاسبه گردید. سپس، با استفاده از مدل توبیت، تاثیر عوامل محیطی بر کارآیی نظام ملی نوآوری کشورهای منتخب، مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش، حاکی از آن است  که در مقایسه با سایر کشورهای مورد مطالعه، هرچند کشور ایران در مرحله خلق ابداعات و اختراعات، روند رو بهبودی دارد و می توان انتظار داشت با ادامه روندهای موجود به کارآیی دست یابد، اما با لحاظ کردن مرحله تجاری سازی ابداعات و اختراعات، نظام بسیار ناکارا عمل کرده، و این ناکارآیی، روندی ثابت داشته است. به منظور افزایش کارآیی سیستم ملی نوآوری، بهبود مولفه حکمرانی و تقویت همکاری دانشگاه با صنعت، از مهمترین سیاست های پیشنهادی این پژوهش برای کشورها، و به صورت خاص برای کشور ایران، است.

    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، تحلیل پوششی داده های دو مرحله ای، خلق ابداعات و اختراعات، تجاری سازی ابداعات و اختراعات، مدل توبیت
  • ادریس کریمی*، زهرا فتوره جی، محمد حسن زاده محمودآباد صفحات 151-180

    این مقاله، به بررسی اثر زمانی و شدت تحریم های سازمان ملل و ایالات متحده بر شاخص فلاکت، در 41 کشور تحریم شده طی سال های 2018-1991 با استفاده از داده های ترکیبی نامتوازن جدید و روش حداقل مربعات تعمیم یافته می پردازد. نتایج برآورد مدل های مربوط به بررسی اثر زمانی تحریم های سازمان ملل و ایالات متحده، نشان می دهد که در ارتباط با تاثیر تحریم ها بر شاخص فلاکت، اثر زمانی وجود ندارد؛ به طوری که گذشت زمان، در افزایش یا کاهش تاثیر تحریم ها بر شاخص فلاکت تاثیرگذار نیست. همچنین، نتایج تخمین مدل های مرتبط با بررسی اثر شدت تحریم های سازمان ملل و ایالات متحده بر شاخص فلاکت، نشان می دهد اعمال تحریم های خفیف و متوسط سازمان ملل، اگرچه می توانند اثر مثبت بر شاخص فلاکت داشته باشند ولی این اثر بر شاخص فلاکت، معنی دار نیست؛ اما تحریم های شدید سازمان ملل، تاثیری مثبت و معنی دار در جهت افزایش شاخص فلاکت داشته است. علاوه بر این، اعمال تحریم های متوسط ایالات متحده، تاثیر معناداری بر شاخص فلاکت نداشته، ولی تحریم های خفیف و شدید ایالات متحده، به ترتیب، با متوسط ضرایب 20/3 و 14/12، تاثیری مثبت و معنی دار در جهت افزایش شاخص فلاکت داشته، و به طور کلی، تاثیر تحریم های چندجانبه سازمان ملل بر شاخص فلاکت، بیشتر از تحریم های یک جانبه ایالات متحده بوده است.

    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، سازمان ملل، ایالات متحده، شاخص فلاکت
  • سعید سلیمانی* صفحات 181-211

    ایران با دارا بودن منابع غنی انرژی، یکی از کشورهای پر مصرف انرژی در سطح جهان است. بهبود تکنولوژی و استفاده از نوآوری های جدید در مصرف انرژی و فرایند تولید کالاها، تاثیر بالایی بر کاهش شدت انرژی در کشور دارد. این مطالعه، به منظور بررسی اثرات نوآوری در فناوری بر مصرف انرژی، از چارچوب تقاضای مارشالی و روش آزمون مرزهای خود رگرسیون با قفه های توزیعی (ARDL) و همچنین روش های رگرسیون پویا (Dynamic OLS) و شبیه سازی برای دوره زمانی 1396-1359 استفاده می کند. نتایج این مطالعه نشان داد که نوآوری در فناوری، به عنوان عنصری برونزا در تابع تقاضای انرژی، باعث افزایش کارآیی انرژی می شود و به همین ترتیب، مصرف انرژی را در سطح معینی از تولید اقتصادی کاهش می دهد. همچنین نتایج این مطالعه، پیش بینی های نظری مبنی بر کمتر بودن کشش های کوتاه مدت تولید ناخالص داخلی تقاضای انرژی نسبت به بلندمدت را تایید می کند. با این وجود، با کنترل اثر نوآوری در فناوری، در این مطالعه نشان داده شد که افزایش تولید ناخالص داخلی و باز بودن تجارت، اثر برگشتی نوآوری در فناوری بر مصرف انرژی را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: تابع تقاضای مارشال، ARDL (خودرگرسیون با وقفه های توزیعی)، مصرف انرژی، باز بودن تجارت، نوآوری در فناوری
|
  • Reza Shakeri Bostanabad*, Mohsen Salehi Komroudi Pages 1-28

    In Iran, after exchange rate jumps, the issue of export prices, and especially its impact on economic growth, has become more important. Some experts argue that as the exchange rate rises, more domestic currency is bought with regard to each foreign currency; thus, domestic goods become cheaper than foreign goods and real exports increase. On the opposite side, some believe that the increase in the exchange rate has no meaningful effect on the increase in exports due to the weakness of the export development infrastructure. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of export price on Iranchr('39')s economic growth using Structural Vector Auto-regression (SVAR) and Directed Acyclic Graphs (DAGs) during 1979-2017. The results of the study indicate that export price has a positive effect on the economic growth. Economic growth also reduces export prices. But due to the fact that exports and economic growth of the country are highly dependent on imports, especially on import prices; it is not possible to increase production and exports by increasing the exchange rate, especially as the positive effect of rising export prices on economic growth is relatively low.

    Keywords: Structural Vector Auto Regression (SVAR), Economic Growth, Export Price, Directed Acyclic Graphs (DAGs)
  • Lotfali Agheli*, Mehran Samdaliri, Bahram Sahabi Pages 29-58

    The economic structure in oil-dependent countries is different from other countries. The human development index (HDI) may increase due to rising oil rents and subsequent increases in per capita income, but there may be no significant improvement in other indicators (literacy rate and life expectancy). The improper injection of oil rents into the countrychr('39')s budget without investing in manufacturing, agriculture and services, whether domestically or abroad, leads to the Dutch disease and “resource curse”. Bilateral official development assistance (BODA) from the members of the Development Assistance Committee (DAC) of the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) can have a positive impact on human development without having a negative impact on various economic and social aspects. In this regard, this study examines the impact of BODA on human development using a Panel-Fully Modified Ordinary Least Squares (Panal-FMOLS) model in selected countries (Iran, Iraq, Turkey, Yemen, Jordan, Azerbaijan and Georgia from Southwest Asia, and Indonesia, Philippines, Malaysia, Thailand, Vietnam and Myanmar from Southeast Asia) during 1999-2018. The results indicate that BODA and health expenditure have positive and significant effects on HDI. The findings also indicate a significant negative impact of oil rent, population growth rate and unemployment rate on HDI. The effect of personal remittances is different in the two samples, so that these funds have negative impact on HDI in the Southwest Asia and a positive effect on HDI in the Southeast Asia.

    Keywords: Bilateral Official Development Assistance (BODA), Human Development Index, Asia, Fully Modified Least Suares
  • Bagher Darvishi, Ali Moridian*, Masoumeh Motalebi, Fatemeh Havasbeigi Pages 59-82

    Globalization is a driving force in emitting carbon dioxide (CO2), which causes countries to interact with each other economically, socially and politically. The interaction between countries will inevitably affect CO2 emissions. The aim of this study is to investigate the dynamic effects of globalization and energy consumption on environmental degradation in Iran. Therefore, it examines which variable (globalization, energy consumption or economic growth) is more effective in the process of environmental degradation. The Fully Modified Least Squares (FMOLS) and Charnes, Cooper and Rhodes (CCR) models are applied to investigate the subject over the period 1978-2016. In addition, Maki co-integration test is used to check the long-term dynamic relationships. The results show that globalization increases environmental degradation regardless of the decrease or increase in economic growth. This indicates that the scale effect of is dominant in Iran.

    Keywords: EKC hypothesis, environmental degradation, Energy consumption, Maki co-integration
  • Elham Hagehashemi, Nasrin Mansouri, Behrouz Sadeghi Amrobadi*, Mehdi Fadae Pages 83-116

    Exchange rate is one of the most influential factors affecting Iranchr('39')s macroeconomic variables. Exchange rate fluctuations in Iran have always been one of the major challenges for policymakers. On the other hand, many central banks today consider transparency as one of the main and vital priorities in achieving the effectiveness of monetary policy and communicating effectively with the people and being accountable. This transparency can affect macroeconomic expectations and the exchange rate. In this study, the effect of central bank transparency on exchange rate fluctuations is investigated using the ARDL method over the period 1981-2018. This study is based on analytical, applied and correlational research methods, which uses time-series econometric regression model. The transparency of the central bank, as independent variable, is measured by Dincer & Eichengreen index, and exchange rate fluctuations, as dependent variable, are constructed by GARCH method. The results show that the transparency of the central bank reduces exchange rate fluctuations in both short run and long run, and there is a long-term synergistic relationship between research variables.

    Keywords: Dincer & Eichengreen index, Transparency, Central bank, Exchange rate, Fluctuations
  • Naser Ali Azimi, Mojgan Samandar Ali Eshtehardi*, Elham Fakhremoosavi Pages 117-149

    Today, paying attention to innovation in achieving economic growth and development of countries both as key topic of economic research and important management issue for policymakers is of great importance. Due to such importance, this study investigates the efficiency of the national innovation system of Iran in comparison with countries subject to the 2046 Vision, and China and South Korea (as two successful countries in technology matching policies) using a two-stage Data Envelopment Analysis (DEA) over the period 2011-2016. Moreover, a Tobit model is employed to study the impact of environmental factors on the efficiency of the national innovation system. Findings indicate that Iranchr('39')s national innovation system is inefficient. Although the efficiency trend in the stage of creating inventions and originalities shows a positive slope, when it enters the commercialization stage, the system operates very slowly. To increase the efficiency of the national innovation system, improving the governance indicators, and strengthening university-industry collaboration are among the most effective policies proposed in this research.

    Keywords: National Innovation System, Two-stage data envelopment analysis, Creation of innovations, originalities, Commercialization of inventions, Tobit model
  • Edris Karimi*, Zahra Fotourehchi, Mohammad Hassanzadeh Mahmoudabad Pages 151-180

    This paper examines the time effect and severity of UN and US sanctions on the misery index in 41 countries under sanctions during 1991-2018 using new unbalanced composite data and the Generalized Least Squares (GLS) method. The estimation results of time effects of UN and US sanctions show that there is no time effect in relation to the effect of sanctions on the misery index, so that the passage of time has no increasing or decreasing effect of sanctions on the misery index. Moreover, the estimation results of the severity effects of UN and US sanctions on the misery index indicate that the imposition of the mild and moderate UN sanctions, while influencing positively the misery index, has no significant effect on the misery index; however, severe UN sanctions has significant positive effect on the misery index. In addition, the imposition of moderate sanctions by the United States has no significant effect on the misery index, but mild and severe US sanctions, have positive and significant effects on increasing the misery index by average coefficients of 3.20 and 12.14, respectively. Generally, the impact of UN multilateral sanctions on the misery index has been greater than of US unilateral sanctions.

    Keywords: Economic sanctions, United Nations, United States, Misery Index
  • Saeed Solaymani* Pages 181-211

    Despite its rich energy resources, Iran is one of the top energy-intensive countries in the world. Improving technology and using new innovations in energy consumption and the production process of goods can reduce energy intensity in the country. In order to investigate the effects of technological innovation on energy consumption, this study uses the Marshallian Demand Framework and bounds testing within the Autoregressive-Distributed Lags (ARDL) method during 1980-2017. The results of this study showed that technological innovation, as an exogenous element in the energy demand function, increases energy efficiency and thus reduces energy consumption at a certain level of economic production. The results of this study confirm the theoretical predictions that the short-run GDP elasticities of energy demand are less than the long-term ones. However, controlling the effect of technological innovation, the study finds that increasing GDP and trade openness create rebound effects of technology innovation on energy consumption.

    Keywords: Marshallian demand function, ARDL (autoregressive distributed lags), Energy consumption, Trade openness, Technological innovation