فهرست مطالب

نوید نو - پیاپی 77 (بهار 1400)

فصلنامه نوید نو
پیاپی 77 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه غفاری سردشت* صفحات 1-10
    مقدمه

    بهداشت باروری تنها محدود به برنامه های تنظیم خانواده نمی باشد؛ بلکه شامل توجه گسترده تر به شرایط اجتماعی است که بر سلامت و عاملیت کلی زن در باروری و رابطه جنسی تاثیر می گذارد. در این میان، مادری ایمن به مجموعه ای از اقدامات و فعالیت ها اطلاق می گردد که هدف آن دستیابی به سطح مطلوبی از سلامت برای مادر و نوزاد می باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخص های مادری ایمن در زنان سنین باروری انجام شد. 

    مواد و روش ها

    درمطالعه توصیفی- مقطعی حاضر، شاخص های مادری ایمن 1019 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر مشهد در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری به روش آسان و در دسترس انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه پژوهشگرساخته مشتمل بر ویژگی های دموگرافیک و باروری بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آمار توصیفی تجریه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    یافته هانشان دادند که 96 درصد از زنان جهت دریافت مراقبت های بارداری و 5/33 درصد برای دریافت مراقبت های قبل از بارداری مراجعه کرده بودند. 8/67 درصد نیز از خدمات تنظیم خانواده استفاده نموده بودند. 5/58 درصد از بارداری ها به روش طبیعی و 1/33 درصد به روش سزارین انجام شده بود. 1/6 درصد از بارداری ها نیز منجر به سقط شده بود. 

    نتیجه گیری

    نتایح نشان دادند که اغلب زنان به منظور آمادگی قبل از بارداری جهت دریافت مراقبت های قبل از بارداری مراجعه نمی کنند؛ اما به محض وقوع بارداری برای دریافت مراقبت های پره ناتال مراجعه می نمایند. حدود یک سوم از زنان نیز برنامه باروری ندارند؛ از این رو همچنان در زمینه برنامه باروری سالم و مراقبت های قبل از بارداری تا رسیدن به سطح مطلوب، شکاف وجود دارد؛ از این رو اتخاذ استراتژی مناسب در این زمینه احساس می گردد.

    کلیدواژگان: زنان سنین باروری، شاخص، مادری ایمن، مشهد
  • سجاد سحاب نگاه، محمدحسین سرفراز خباز، جمیله غلامی، محمدامین خدادادگان، فاطمه فروزانفر* صفحات 11-19
    مقدمه

    نتایج مطالعات اخیر بیانگر اثرات حفاظتی لوتیولین در برابر التهاب و استرس اکسیداتیو هستند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثرات حفاظت لوتیولین بر نوروژنز (Neurogenesis) رفتار و حجم ضایعه در مدل سکته مغزی رت انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تجربی از چهار گروه هشت نفری رت نر نژاد ویستار شامل: گروه های کنترل، شم و گروه های دریافت کننده لوتیولین با دوزهای 15 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن متعاقب ایجاد ایسکمی مغزی فوکال استفاده شد. 24 ساعت بعد حجم ناحیه ایسکمی، نتایج آزمون رفتاری روگر نوروژنز در گروه های آزمایشی بررسی گردید.

    یافته ها

    تجویز لوتیولین با دوزهای 15 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم وزن به صورت وابسته به دوز سبب کاهش سایز و بهبود آزمون رفتاری سکته شد. در این مطالعه بیان ژن های مربوط به نورون زایی از قبیل sox2، nestin و Dcx بررسی گردید و نشان داده شد که لوتیولین باعث تغییرات معنادار فاکتورهای نوروژنز نسبت به گروه کنترل نشده است.  

    نتیجه گیری

    لوتیولین دارای پتانسیل قوی در حفاظت نورونی و پیشگیری از سکته مغزی است. نتایج این مطالعه می تواند در مطالعات بعدی در زمینه تشخیص اثرات حفاظت نورونی لوتیولین مفید باشد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، فلاونوئید، لوتئولین، نوروژنز
  • فاطمه یعقوبی نهاد، بهین امیدی*، فاطمه داوودی صفحات 20-40
    مقدمه

    لیپوزوم ها به عنوان نانوحامل، سیستم پیشرفته‎ای را در حمل مولکول‎های زیستی مثل ادجوانت واکسن‎ها و داروهای ضدسرطانی، مواد ضدقارچی و مواد ضددرد ایجاد کرده اند. در این تحقیق ونکومایسین لیپوزومال تهیه و اثر ضدمیکروبی آن بر استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی‏سیلین بررسی شد که یکی از عفونت‏های مهم بیمارستانی محسوب می‎شود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش لیپوزوم‎ها با استفاده از روش آب‎افزایی و آب‎گرفتگی تهیه شدند. مورفولوژی سطحی آن‏ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی SEM، سایز توسط DLS، پتانسیل زتا، پایداری لیپوزوم ها و میزان بارگیری دارو اندازه گیری شد. اثرات ضدمیکروبی به روش دیسک دیفیوژن و MIC به روش میکرودایلوشن انجام و نتایج با فرم اصلی دارو مقایسه شد.

    یافته ها

    ونکومایسین لیپوزومال در سنتزهای متعددی با نسبت DSPC:DCP;Cholestrol انجام شد که نسبت 7:2:1 بهترین نتیجه را نشان داد که سایز آن با دستگاه DLS 154 نانومتر و در SEM 100 نانومتر و با پراکندگی یکسان و یکنواخت گزارش شد. میزان بارگیری دارو 6/61 درصد و پایداری لیپوزوم ها 30 روز بوده است. میانگین قطر هاله‏ های عدم رشد در نمونه ها 44/19 میلی متر در فرم آزاد و 7/22 میلی متر در فرم لیپوزومال بوده است. میزان MIC برای فرم آزاد 1/2 میلی گرم بر میلی لیتر و برای فرم لیپوزومال 4/27 میلی گرم بر میلی لیتر بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد فرم لیپوزومال ونکومایسین تا 30 روز پایداری داشته و اثرات ضدمیکروبی آن نتایج مناسب تری را نسبت به فرم آزاد ونکومایسین در برابر MRSAهای جداسازی شده از بیمارستان نشان داده است.

    کلیدواژگان: MRSA، دارورسانی، لیپوزوم، ونکومایسین لیپوزومال
  • پریچهر حناچی*، رویا صحت، آمنه الیکایی، روشنک زرین قلمی صفحات 41-49
    مقدمه

    وقوع مقاومت دارویی در برابر داروهای ضد میکروبی باعث شده است تا از گیاهان دارویی در معالجه عفونت استفاده شود. در این راستا، پژوهش حاضر به مقایسه اثرات ضد میکروبی سه عصاره (اتانول/متانولی، آبی و استونی) دو گیاه بادرنجبویه و گل حنا بر چهار گونه باکتری پرداخته است.

    مواد و روش ها

    ابتدا باکتری های مورد نظر شامل:Escherichiacoli، Staphylococcusaureus، Bacillussubtilis و Enterococcus در محیط کشت نوترینت براث فعال گردیدند و از باکتری های فعال شده، سوسپانسیونی معادل با نیم مک فارلند تهیه شد. فعالیت های ضد میکروبی سه عصاره اتانول/متانولی، ابی و استونی دو گیاه بادرنجبویه و گل حنا با روش استخراج خیساندن با استفاده از روش انتشار دیسکی و تعیین مقادیر MIC (Minimum Inhibitory Concenteration) (حداقل غلظت مهاری) و MBC (Minimum Bactericidal Concentration) (حداقل غلظت ضد باکتری) روی چهار گونه باکتری ارزیابی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که عصاره استونی حنا دارای بیشترین اثرات ضد میکروبی بر هر چهار گونه باکتری می باشد. عصاره استون و اتانل/متانل برگ حنا دارای اثرات ضد میکروبی بیشتری در مقایسه با عصاره های آب و اتانل/متانل برگ بادرنجبویه بر گونه Ecoli است. در مورد باکتری S. aureusنیزعصاره های آب و اتانول/متانول هر دو گیاه تقریبا دارای اثرات MIC (حداقل غلظت مهاری) و MBC (حداقل غلظت ضد باکتری) یکسانی بودند. در نهایت هر سه عصاره بادرنجبویه، اثرات ضد میکروبی بارزی را در مقایسه با هر سه عصاره برگ حنا بر دو باکتری Enterococcus  و Bacillussubtilis نشان دادند.

    نتیجه گیری

    در میان عصاره های مورد آزمایش، عصاره استونی برگ حنا بیشترین اثر ضد میکروبی را داشت. با توجه به نتایج و افزایش مقاومت باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها پیشنهاد می شود با مطالعات بیشتر مانند خالص سازی ترکیبات پلی فنول از ترکیبات ضد باکتری این دو گیاه در درمان بیماری های عفونی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انتشار دیسکی، بادرنجبویه، حداقل غلظت مهاری، حداقل غلظت ضد باکتری، گل حنا
  • آیت محبی فر، هانیه یزدانی، سمیه نوریان، رضوانه ترابی گودرزی، یاسین سرواهرابی* صفحات 50-58
    مقدمه

    سرطان پستان یکی از بدخیمی های مهم می باشد که از هر هشت زن، یک نفر را مبتلا می کند. با وجود روش های درمانی جدید، مرگ ناشی از سرطان هر سال رو به افزایش می باشد. گیاهان دارویی از جمله منابع مهم ترکیبات ضد سرطان هستند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثرات سمیت سلولی عصاره هیدروالکلی گیاه پونه و مرزه تابستانی بر رده های سلولی MCF-7 و MCF-10 (سرطان پستان انسانی) در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در آزمایشگاه دانشگاه آزاد بروجرد در سال 1399 انجام شد. پس از تهیه عصاره هیدروالکلی هر دو گیاه، اثر غلظت های مختلف 125،60،30،15،7،3 و 500 میکروگرم بر میلی لیتر گیاه پونه و مرزه تابستانی بر رده های سلولی تهیه شده از بخش تومور بانک انستیتو پاستور ایران به مدت 24، 28 و 72 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. اثر سمیت سلولی با استفاده از روش MTT () ارزیابی شد. جذب نوری نیز توسط دستگاه الایزا در طول موج 570 نانومتر اندازه گیری گردید. در این مطالعه از روش های آماری آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. شناسایی ترکیبات توسط دستگاه GC/MS (Gas chromatography-mass spectrometry) صورت گرفت.

    یافته ها

    بالاترین درصد مهار رده سلول های سرطانی MCF-7 و MCF-10 در عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه تابستانی در غلظت 500 میکروگرم بر میلی لیتر به میزان 558/96 درصد و در گیاه پونه با همین غلظت معادل 547/88 درصد بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که عصاره هیدروالکلی برگ گیاه پونه و مرزه تابستانی، اثر سمیت سلولی قابل توجهی بر رده سلول های سرطانی داشته و منجر به مهار شدید رشد رده سلولی سرطانی شده است.

    کلیدواژگان: پونه، سرطان سینه، عصاره هیدروالکلی، مرزه تابستانی
  • سامان سیاسی، محمد زارع نژاد، ناصر حاتمی، سارا معصومی، پویان کشاورز، نوید کلانی* صفحات 59-68
    مقدمه

    خواب یکی از نیازهای فیزیولوژیک اساسی برای ارتقای سلامتی و بقای بیماران بستری محسوب می شود. اختلال در الگوی خواب ممکن است باعث تغییرات فیزیولوژیک طی خواب شده و سبب تشدید علایم بیماری در فرد گردد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین اختلالات خواب در بیماران بستری در بیمارستان های شهرستان جهرم در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 130 نفر از بیماران بستری در بخش های داخلی- جراحی بیمارستان پیمانیه شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و نیز پرسشنامه اختلالات خواب محمدی بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در سطح معناداری (05/0p <) صورت گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر 6/56 درصد از شرکت کنندگان زن و سایرین مرد بودند. میانگین سنی بیماران شرکت کننده در مطالعه 79/17±16/45 سال بود. نتایج نشان دادند که کیفیت خواب تمام بیماران در محدوده نرمال قرار داشته و کیفیت خواب 25 درصد از آن ها نامطلوب می باشد. عواملی از قبیل سن، جنس و شغل در کیفیت خواب بیماران نقش داشتند و از این لحاظ، تفاوت آماری معناداری وجود داشت (05/0p <). از بین گویه های وضعیت خواب، گویه "با کمترین سر و صدا بیدار می شوم" در 1/73 درصد از بیماران بستری مثبت بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان دادند که کیفیت خواب بیماران در محدوده نرمال قرار دارد. با توجه به اهمیت داشتن خواب و استراحت کافی و نقش آن در بهبود سلامت بیماران، برقراری شرایط مناسب فیزیکی و به کارگیری روش های مناسب در جهت خواب و استراحت کافی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، بیمار، بستری، سن، جنسیت، شغل
  • محسن ابراهیمی، زهرا خدابخشیان، حمیدرضا ریحانی، سید رضا حبیب زاده، مجید خادم رضاییان، نوید کلانی*، مهدی فروغیان صفحات 69-83
    مقدمه

    پدیدآمدن ویروس کرونای جدید (کووید 19) اضطراب و نگرانی در جامعه را به طور جهانی در همه افراد به صورت متغیر به وجود آورد. ارایه آموزش بهداشتی و ایجاد آگاهی در چنین شرایطی برای پیشگیری موثر از شیوع بیماری بسیار مهم و حیاتی است. هدف از انجام این مطالعه تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد ساکنان مشهد نسبت به کرونا ویروس جدید (کووید 19) در سال 1399 است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی 614 نفر از ساکنان شهرستان مشهد شرکت کردند. نمونه گیری در این مطالعه به صورت در دسترس و الکترونیک بود. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه آگاهی، نگرش و عملکرد مردم نسبت به کرونا ویروس جدید بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفت. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بیشتر شرکت کنندگان در محدوده سنی 31 تا 40 سال (8/33 درصد) و متاهل (6/76 درصد) بودند. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد مردم شهرستان مشهد از ویروس کرونا بیشتر از حد متوسط و به ترتیب 22/9 ± 57/78، 78/9 ± 68/78، 19/10 ± 83/83 (از 100 درصد) بود. میزان اعتماد به رسانه ها (صداوسیما و رسانه های مجازی، مجلات و نشریات) نیز در حد متوسط (31/50 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد مردم شهرستان مشهد از ویروس کرونا بیشتر از حد متوسط است و ساکنان مشهد آگاهی نسبتا زیادی درباره ویژگی های ویروس کرونا دارند.

    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، کرونا ویروس، کووید 19، نگرش
  • مینا غفاری جم، هیمن محمودفخه*، علی مصطفایی صفحات 84-97
    مقدمه

    اعتیاد پیچیده ترین پدیده اجتماعی جوامع مختلف انسانی تلقی می شود که با وجود رشد علم و آگاهی افراد درباره آن، در حال افزایش است. هدف تحقیق حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شفقت به خود (خوددلسوزی) و احساس ارزشمندی در فرزندان معتادان وابسته مواد مخدر خودمعرف مرکز ترک اعتیاد شهر هشتگرد بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق، نیمه آزمایشی است. جامعه آماری پژوهش 50 نفر از فرزندان مراجعه کنندگان به مرکز ترک اعتیاد بودند که از این تعداد 20 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری تحقیق را پرسش نامه استاندارد خودارزشمندی CSWS کروکر و مقیاس خوددلسوزی نف تشکیل دادند. داده های استخراج شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش شفقت به خود فرزندان معتادان وابسته به مواد تاثیر داشته است. با درنظرگرفتن مجذور اتا، می توان گفت که 7/85 درصد از این تغییرات ناشی از تاثیر مداخله یا درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بوده است. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودمهربانی در فرزندان معتادان وابسته به مواد تاثیر دارد (001/0 ≥ P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شفقت به خود و احساس خودارزشمندی تاثیر داشته است؛ لذا با توجه به تاثیر اعتیاد بر خانواده و فرزندان افراد مبتلا به اعتیاد نیاز به درمان تخصصی احساس می شود که با توجه به ماهیت درمان پذیرش و تعهد می توان از این روش درمانی برای بهبود شرایط بهره جست.

    کلیدواژگان: خودارزشمندی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شفقت به خود
  • فاطمه نصرتی، فاطمه زهرا کریمی*، ملیحه عافیت، زهرا امامی مقدم صفحات 98-107
    مقدمه

    سقط جنین یکی از موضوعات چالش برانگیز در بسیاری از جوامع است. امروزه از سقط جنین به عنوان معضل سلامت زنان،  موضوع اصلی سلامت عمومی و کیفیت مراقبت های بهداشتی و یکی از مهم ترین مسایل مطرح شده در حوزه حقوق باروری و جنسی زنان نام برده می شود. در رابطه با این مسئله که جنین انسان حق حیات دارد یا خیر،  اختلاف نظرهای فراوانی وجود دارد که به نوبه خود به اختلاف آرا در خصوص جواز یا عدم جواز سقط جنین منجر شده است. لذا این مطالعه با هدف مروری بر ابعاد مختلف سقط جنین در اسناد بین المللی حقوق بشر انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری،  مرور مستندات بدون محدودیت زمانی و با جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Magiran، SID، Google Scholar و وب سایت سازمان های بین المللی WHO، Center for Reproductive Right، United Nations IPPF، CRR و UNFPA با استفاده از کلیدواژه های سقط جنین،  حقوق بشر،  حقوق زنان و حقوق کودکان انجام و اعلامیه ها و کنوانسیون های مرتبط با سقط جنین بررسی شد.

    یافته ها

    در بسیاری از اسناد بین المللی ازجمله اعلامیه جهانی حقوق بشر،  میثاق حقوق مدنی و سیاسی،  کنوانسیون حقوق کودک،  کنوانسیون اروپایی حقوق بشر،  کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر،  کنوانسیون های چهارگانه ژنو،  اعلامیه حقوق بشر در اسلام و اعلامیه قاهره درباره حقوق بشر به نحو بارزی به حمایت از حقوق بشر و حق حیات پرداخته شده و سقط غیرقانونی جنین تجاوز به حق حیات یک جنین بیان شده است.

    نتیجه گیری

    هرچند در اغلب اسناد بین المللی مربوط به حقوق بشر به طور صریح به مسئله سقط جنین پرداخته نشده است،  با استناد به حق حیات که در بسیاری از اسناد بین المللی به آن اشاره شده است،  موضوع حق جنین برای زندگی قابل استنباط است.

    کلیدواژگان: اسناد بین المللی، سقط جنین، حقوق بشر، حق حیات
  • بهار مانی* صفحات 108-120
    مقدمه

    کروناویروس ها دارای چهار جنس آلفا، بتا، گاما و دلتا می باشند. کروناویروس جدید (2019) از جنس بتا کروناویروس است. این ویروس نخستین ویروسی نیست که جهان را درگیر نموده است؛ بلکه ویروس ها در طول تاریخ باعث ایجاد اپیدمی ها و پاندمی های جدی شده اند. در این راستا، در مقاله مروری حاضر به بررسی ساختار ویروس کووید-19، گیرنده های میزبان، عملکرد سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون در بدن انسان، پاسخ سیستم ایمنی علیه ویروس و روش های درمان پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری- روایتی می باشد که در آن از مقالات نمایه شده در پایگاه های بین المللیGoogle Scholar ، PubMed،  Science Directو Plos One و پایگاه های داخلی SID و Magiran تا سال 2020 استفاده شده است. پس از بررسی چکیده 160 مقاله، موارد مشابه و غیر مرتبط کنار گذاشته شدند و در نهایت 52 مقاله مرور گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که تمایل بالای ویروس کووید-19 برای اتصال به ACE2 (Angiotensin-converting enzyme 2)، احتمال ابتلا به بیماری و قدرت سرایت آن را افزایش داده است. کاهش آنزیم ACE2 باعث کمتر شدن احتمال آلودگی ویروسی می شود؛ اما از سوی دیگر وجود آن با ایجاد آنژیوتانسین I-VII، سلول های ریوی را از آسیب ناشی از این ویروس محافظت می کند.

    نتیجه گیری

    تشکیل وزیکول های دولایه توسط کروناویروس ها از بیان گیرنده های شناسایی کننده RNA (Ribonucleic acid) در میزبان ممانعت می کند. از آنجایی که بدن انسان پس از شناسایی RNA ویروسی علیه آن به مبارزه می پردازد و با توجه به اینکه ویروس کووید-19 از ویروس های پاکت دار است؛ بنابراین ممکن است از بین بردن پاکت ویروسی، راه حلی برای نابودی آن باشد. در هر حال، برای درمان بیماری ناشی از ویروس کووید-19 باید شناخت کاملی از ساختار و عملکرد این ویروس داشت تا بتوان راهی موثر برای درمان آن یافت.

    کلیدواژگان: بیماری زایی، میزبان، ویروس کووید-19
  • رضا محبتی، جواد باقری، علیرضا محمدزاده، عباسعلی عباس نژاد* صفحات 121-142
    مقدمه

    در قرآن خداوند از برخی از میوه ها همچون انگور، انار، خرما، انجیر و زیتون به عنوان میوه های بهشتی نام برده است. از آنجایی که میوه ها سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و املاح هستند و مصرف آن ها تاثیر به سزایی بر سلامت انسان، پیشگیری و درمان مکمل بیماری ها دارد و همچنین با توجه به اینکه در قرآن و احادیث، اشارات فراوانی به این میوه ها شده است، در مقاله حاضر به تعیین اثر هریک از میوه های مذکور پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از طریق جستجوی کلمات کلیدی فارسی "انگور، خرما، زیتون، انار، انجیر، قرآن، احادیث و پزشکی" و کلمات انگلیسی "Grape، Date، Pomegranet، Olive، Fig، Quran، Medicine و Traditional medicine" در پایگاه های استنادی Google scholar، Scopus، ISI و Pubmed، از مقالات چاپ شده در این پایگاه ها (بدون محدودیت زمانی) و همچنین از آیات قرآن و احادیث استفاده گردید.

    یافته ها

    مطالعه مروری حاضر در ارتباط با میوه هایی همچون انگور، انار، خرما، انجیر و زیتون صورت گرفت. نتایج نشان دادند میوه های ذکر شده در قرآن مجید حاوی ماده بسیار اثربخش فلاونویید هستند و آثار مفید و حفاظتی برای سلامتی انسان داشته و می توانند به عنوان درمان مکمل در بیماری های متعددی مورد استفاده قرار گیرند. در ارتباط با مهم ترین اثرت این میوه ها می توان به اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد میکروبی اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    همان طور که در قرآن و روایات نیز آمده است، میوه های مذکور دارای خواص درمانی بوده و پزشکی کلاسیک، موید این مهم می باشد.

    کلیدواژگان: احادیث، پزشکی، قرآن، میوه های بهشتی
  • عباس حیدری، سارا شیردل زاده* صفحات 143-154
    مقدمه

    اندوه جزء جدایی ناپذیر بیماری های مزمن است. شکاف ایجاد شده بین تصورات و واقعیت موجب بروز اندوه مزمن در فرد و خانواده وی می شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعریف مفهوم اندوه مزمن و تشریح ویژگی ها، پیشایندها و پیامدهای آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر با استفاده از تحلیل مفهوم تکاملی راجرز (Rogers)، منابع منتشر شده به زبان انگلیسی و فارسی طی سال های 1975 تا 2019 مورد جستجو قرار گرفت. پس از انتخاب منابع داده ها، جمع آوری و تحلیل داده ها انجام شد و اطلاعات مربوط به ویژگی ها، پیشایندها و پیامدهای مفهوم، خلاصه و کدبندی گردید.

    یافته ها

    تحلیل مفهوم اندوه مزمن نشان داد که این مفهوم، یک پاسخ طبیعی به یک واقعه غیر طبیعی است که در آن فرد دوره هایی از اندوه را طی می کند. این اندوه بی پایان است؛ اگرچه در بین دوره های اندوه، فرد دوره هایی از لذت و شادی را نیز تجربه می کند. پیشایندهای مختلفی از جمله عوامل مربوط به بیماری، مقایسه فرد با هنجارهای فردی، اجتماعی، تکاملی، تضاد و تفاوت با آنچه فرد تصور و خیال پردازی می کرده است با آنچه که در واقعیت رخ داده، در بروز آن موثر هستند و در صورت عدم رسیدگی منجر به اختلالات روانی از جمله افسردگی خواهند شد.

    نتیجه گیری

    مفهوم اندوه مزمن پیچیده بوده و طیفی از ویژگی ها را شامل می شود. پژوهش حاضر علاوه بر شناسایی ویژگی های مفهوم اندوه مزمن، آغازی برای تحقیق و توسعه بیشتر این مفهوم به ویژه در حوزه پیامدهای ناشی از آن خواهد بود.

    کلیدواژگان: اندوه، تحلیل، مزمن، مفهوم، Rogers
|
  • Fatemeh Ghaffari * Pages 1-10
    Introduction

    Reproductive health is not merely limited to family planning programs, rather it involves devoting broader attention to social conditions that affect a woman's overall health and role in fertility and sexuality. Regarding this, safe motherhood refers to a set of actions and activities that aims to reach a desired level of health for the mother and neonate. Therefore, this study was performed to determine safe motherhood indicators among women of reproductive age.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted to investigate the safe motherhood indicators of 1,019 pregnant women referring to teaching hospitals in Mashhad, Iran, in 2020. The samples was chosen with convenient Sampling method. The necessary data were collected using a researcher-made questionnaire containing demographic and fertility characteristics. The gathered data were analyzed in SPSS software (version 16) using descriptive statistics.

    Results

    Based on the results, 96% and 33.5% of the subjects referred for prenatal care and preconception care, respectively. It was revealed that 67.8% of the cases used family planning services. The first prenatal visit of 87.7% of women was in the first trimester of pregnancy. It was also found that 58.5% and 33.1% of the subjects underwent natural childbirth and cesarean section, respectively, and 6.1% of pregnancies resulted in abortion.

    Conclusion

    The results showed that most women did not refer to receive preconception care to be prepared for this period; rather, they refer for prenatal care as soon as the pregnancy occurs. About a third of women do not have a fertility plan; therefore, there is still a gap in the field of healthy reproduction program and preconception care until reaching the desired level. In this respect, it is required to adopt a suitable strategy in this field.

    Keywords: Indicators, Mashhad, Safe motherhood, Women of reproductive age
  • Sajad Sahab Negah, Mohammad Hossien Sarfaraz Sarfaraz, Jamileh Gholami, Mohammad Amin Khodadadegan, Fatemeh Forouzanfar * Pages 11-19
    Introduction

    Recent studies have pointed to the protective effects of luteolin against inflammation and oxidative stress. The present study aimed to investigate the protective effect of luteolin on neurogenesis, behavioral deficits, and infarct volume in a rat model of ischemiastroke.

    Materials and Methods

    The present experimental study was conducted on eight rats in four groups of  sham, control, and two treatments. The treatment groups received luteolin (15 or 30 mg/kg body weight) following focal cerebral ischemia. To assess the efficacy of luteolin, some stroke pathological changes, such as infarct volume, roger behavioral test, and neurogenesis were evaluated after 24 h.

    Results

    Administration of luteolin at doses of 15 and 30 mg/kg body weight reduced the infarct volume and improved the behavioral test after stroke in a dose-dependent manner. In the present study, the mRNA expression of neurogenesis markers, such as sox2, Nestin, and Dcx was investigated. The results showed that luteolin did not exert any significant effects on neurogenesis markers.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, luteolin has a strong potential in the prevention/neuroprotection of ischemiastroke. Further studies are needed to clearly define the neuroprotective effects of luteolin.

    Keywords: Flavonoid, Ischemia stroke, Luteolin, Neurogenesis
  • Fatemeh Yaghobi Nahad, Behin Omidi *, Fatemeh Davodi Pages 20-40
    Introduction

    Liposomes, as nanocarriers, have developed advanced systems for transporting biological molecules, such as vaccine adjuvants, anti-cancer drugs, antifungals, and painkillers. In this study, liposomal vancomycin was prepared and its antimicrobial effect on methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), as one of the most important nosocomial infections, was investigated.

    Materials and Methods

    Liposomes were prepared using hydration and dehydration methods. Their surface morphology was measured using a scanning electron microscope (SEM), medium size of DLS (Dynamic Light Scattering), zeta potential, liposome stability, and drug loading rate. Antimicrobial effects and minimum inhibitory concentration (MIC) were performed using disc diffusion and microdilution methods, respectively, and the results were compared with the original form of the drug.

    Results

    Liposomal vancomycin was performed in several syntheses with DSPC:DCP: Cholesterol ratio, which showed the best result with a ratio of 7:2:1. Its size was reported with 154 nm in DLS and 100 nm in SEM. The drug loading rate was 61.6% and liposome stability was 30 days. The mean diameter of non-growth halos in the samples was 19.44 mm in free form and 22.7 mm in liposomal form. The MIC of free form was 1.2 mg/ml and liposomal form was 4.27 mg/ml.

    Conclusion

    The results indicated that the liposomal vancomycin form was stable for up to 30 days and its antimicrobial effects showed better results than the free vancomycin form against the MRSAs isolated from the hospital.

    Keywords: Drug Delivery, Liposomal vancomycin, Liposome, MRSA
  • Parichehr Hanachi *, Roya Sehat, Ameneh Elikaei, Roshanak Zarringhalami Pages 41-49
    Introduction

    Emergence of resistance to antimicrobial medications has led to the use of medicinal herbs for the treatment of infections. In this regard, this study aimed to investigate the antimicrobial effects of three extracts (i.e., ethanol/methanol, water, and acetone) of Melissa officinalis and Impatiens walleriana on four species of bacteria.

    Materials and Methods

    The selected bacteria, including Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, and Enterococcus were first activated in the culture medium of broth neutrinos. Subsequently, a suspension equivalent to half McFarland was prepared from the activated bacteria. Antimicrobial activities of the extracts were evaluated by microdilution broth and disc diffusion methods to determine the minimum inhibitory and bactericidal concentration values.

    Results

    Based on the results, the Impatiens walleriana acetone extract had the most antimicrobial effects on all four species of bacteria. Moreover, acetone and ethanol/methanol extracts of Impatiens walleriana had more antimicrobial effects on E. coli than ethanol/methanol and water extracts of Melissa officinalis. In case of S. aureus, the water and ethanol/methanol extracts of both plants had almost the same minimum bactericidal and inhibitory concentration values. Finally, it can be said that all three Melissa officinalis extracts had better antimicrobial effects on Enterococcus and B. subtilis than the three Impatiens walleriana extracts.

    Conclusion

    Among all extracts, acetone extract of Impatiens walleriana showed the highest antibacterial property. Given the results and the increasing resistance of bacteria to antibiotics, it is suggested to use antibacterial compounds of plants for the treatment of infectious diseases; nevertheless, further studies should be carried out in this regard.

    Keywords: Disc diffusion, Impatiens walleriana, Melissa officinalis, Minimum inhibitory concentration, Minimum bactericidal concentration
  • Ayat Mohebi Far, Hanieh Yazdani, Somayeh Nourian, Rezvaneh Torabi Godarzi, Yasin Sarveahrabi * Pages 50-58
    Introduction

    Breast cancer is one of the most important neoplasms affecting one out of eight women. Despite new therapeutic methods, the breast cancer mortality rate is increasing annually. Medicinal plants are considered important sources of anti-cancer compounds. The present study was conducted to evaluate the cytotoxic effects of hydroalcoholic extract of Mentha Pulegitim L. and Satureja hortensis L. on MCF-7 and MCF-10 breast cancer cell lines in vitro.

    Materials and Methods

    This study was performed in the laboratory of Boroujerd Azad University, Boroujerd, Iran, in 2020. After the preparation of hydroalcoholic extracts of Mentha Pulegitim L. and Satureja hortensis L., the effect of different concentrations of 3, 7, 15, 30, 60, 125, and 500 g/ml of both plants were examined on cell lines prepared at the tumor section of the Department of Cell Bank of Pasteur Institute of Iran, Tehran, Iran, for 24, 28, and 72 h. The effect of cytotoxicity was evaluated using an MTT assay. The light absorption was determined at 570 nm wavelengths using an enzyme-linked immunosorbent assay reader. In this study, a one-way analysis of variance was utilized. The identification of the compounds was performed using the Gas Chromatography-Mass Spectrometry method.

    Results

    The highest percentages of inhibition of MCF-7 and MCF-10 breast cancer cell lines were found in the 500 μg/ml concentrations of the hydroalcoholic extracts of Satureja hortensis L. and Mentha Pulegitim L.at 96.558% and 88.547%, respectively.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the hydroalcoholic extracts of Satureja hortensis L. and Mentha Pulegitim L. leaves had significant cytotoxicity effects on the breast cancer cell line and prohibited their growth extensively.

    Keywords: Satureja hortensis L, Mentha Pulegitim L, Breast Cancer, Hydroalcoholic extract
  • Saman Siasi, Mohammad Zarenezhad, Naser Hatami, Sara Masomi, Poyan Keshavarz, Navid Kalani * Pages 59-68
    Introduction

    Sleep is one of the basic physiological needs and improves the health and survival of hospitalized patients. Disturbance in sleep patterns may cause physiological changes during sleep and aggravate the symptoms of the disease. This study aimed to investigate sleep disorders in patients admitted to hospitals in Jahrom, Iran, in 2020.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive study included 130 patients admitted to internal and surgical wards of Peymaniyeh Hospital, Jahrom, Iran. Data were collected and analyzed using demographic characteristics form, Mohammadi Sleep Disorders Questionnaire, and descriptive and inferential statistical tests. A p-value less than 0.05 (p < 0.05) was considered statistically significant.

    Results

    The majority of participants in this study were female (56.6%) and the rest were male. The mean±SD age of the patients was estimated at 45.16±17.79 years. Based on the results, the sleep quality of all patients was in the normal range; however, the sleep quality in 25% of the patients was unsatisfactory. The quality of sleep in patients was influenced by such factors as age, gender, and occupation. Moreover, there was a statistically significant difference in terms of these factors (p < 0.05). The response to the item “I wake up with the least noise” in the Sleep Disorders Questionnaire was positive in 73.1% of the admitted patients.

    Conclusion

    Based on obtained results in this study, the sleep quality of patients was in the normal range. The maintenance of appropriate physical conditions and the adoption of appropriate methods for having adequate sleep and rest seems to be necessary given the importance of adequate sleep and its impact on the improvement of patients’ health.

    Keywords: AGE, Gender, Hospitalization, Occupation, patient, Sleep Disorders
  • Mohsen Ebrahimi, Zahra Khodabakhshian, Hamid Reza Reihani, Seyed Reza Habibzadeh, Majid Khadem Rezaeian, Navid Kalani *, Mahdi Foroughian Pages 69-83
    Introduction

    The emergence of the new coronavirus disease 2019 (COVID-19) has caused global anxiety and concern among societies and individuals. The provision of health education and awareness in such situations is very important and vital for the effective prevention of the spread of the disease. Therefore, this study aimed to investigate the awareness, attitude, and practice of residents in Mashhad towards the new COVID-19 in 2020.

    Materials and Methods

    In total, 614 residents in Mashhad participated in this cross-sectional descriptive study. The samples were selected using the convenience sampling method electronically. The data were collected through demographic characteristics form and a questionnaire on people's awareness, attitudes, and performance towards the new coronavirus. The obtained data were analyzed in SPSS software (version 23) through descriptive and inferential statistical tests. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The majority of the participants were in the age range of 31-40 years (33. 8%) and married (76. 6%). The mean scores of the awareness, attitude, and practice of the residents in Mashhad towards COVID-19 were higher than those on average and were estimated at 78.57±9.22, 78.68±9.78, and 83.83±10.19, respectively. Moreover, the average level of trust in the media (radio and virtual media, magazines, and publications) was determined at 50. 31%.

    Conclusion

    The results of our study showed that the mean scores of awareness, attitude, and practice of residents in Mashhad towards COVID-19 were higher than those on average. Furthermore, the residents had a relatively high awareness of the coronavirus characteristics.

    Keywords: Attitude, Awareness, COVID-19, Coronavirus, Practice
  • Mina Ghafari-Jam, Himan Mahmoodfakheh *, Ali Mostafaee Pages 84-97
    Introduction

    Addiction as one of the most complex social phenomena in different human societies is on the rise despite the increase of knowledge and awareness about it. Therefore, this study aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on self-compassion and self-worth in the children of self-reported drug addicts in the Hashtgerd addiction treatment center, Hashtgerd, Iran.

    Materials and Methods

    The statistical population of this semi-experimental study included 50 children of patients who were referred to the addiction treatment center. In total, 20 out of these 50 individuals were selected through the convenience sampling method and divided into two experimental (n=10) and control (n=10) groups. The research tools consisted of Crocker’s self-worth scale (CSWS) as well as the Neff Self-Compassion Scale. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and analysis of covariance.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment-based therapy had a positive effect on increasing self-compassion in the children of drug addicts. Considering the Eta square, it can be said that 85.7% of these changes were due to the effect of acceptance and commitment-based therapy (intervention) on the self-esteem of children of drug addicts (P≤0.001).

    Conclusion

    Based on the obtained results, acceptance and commitment-based therapy had a positive effect on the individual’s self-compassion and self-esteem. Due to the effect of addiction on the family and children of people with addiction, there is a need for specialized treatment. Therefore, according to the nature of acceptance and commitment-based therapy, this treatment method can be used to improve the condition of children of drug addicts.

    Keywords: Acceptance, Commitment-Based Therapy, self-worth, self-compassion
  • Fatemeh Nosrati, Fatemeh Karimi *, Maliheh Afiat, Zahra Emami Moghadam Pages 98-107
    Introduction

    Abortion is one of the most challenging issues in many societies. Today, abortion is considered a problem of women’s health, the main issues in the realm of public health and quality of health care, and one of the most important issues in the field of reproductive and sexual rights of females. In addition, there is much disagreement on whether the human fetus has the right to life, which in turn has led to differences of opinion on whether or not abortion is permissible. Therefore, this study aimed to review the concept and different dimensions of abortion in international human rights Documents.

    Materials and Methods

    The present review study aimed to examine the universal documents by searching the databases of PubMed, Scopus, Magiran, SID, Google Scholar, as well as the international organizations' websites, such as WHO, Center for Reproductive Rights, United Nations IPPF, CRR, and UNFPA. Moreover, related keywords, such as abortion, human rights, women’s rights, and children’s rights were used and abortion-related declarations and conventions were reviewed in this study.

    Results

    Many international instruments have discussed human rights and the right to life, and illegal abortion has been considered the violation of a fetus’ right to life. These instruments include the Universal Declaration of Human Rights, the Covenant on Civil and Political Rights, the Convention on the Rights of the Child, the European Convention on Human Rights, the American Convention on Human Rights, the four treaties of Geneva Conventions, the Declaration of Human Rights in Islam, and the Cairo Declaration of Human Rights.

    Conclusion

    Although most international human rights instruments do not explicitly address the matter of abortion, the fetus’s right to life is mentioned in many international instruments and can be deduced from them.

    Keywords: Abortion, International instruments, Human rights, Right to life
  • Bahar Mani * Pages 108-120
    Introduction

    Coronaviruses have four genera, including alpha, beta, gamma, and delta. The novel coronavirus, coronavirus disease 2019 (COVID-19), is a beta coronavirus type. This is not the first virus that involved the world and viruses have caused serious epidemics and pandemics throughout history. This review study investigated the structure of the COVID-19 virus, host receptors, function of the renin-angiotensin-aldosterone system in the human body, immune system response against the virus, and treatment methods.

    Materials and Methods

    The present narrative review study used the articles indexed in the international databases, namely Google Scholar, PubMed, ScienceDirect, and PLOS One, and domestic databases, including SID and Magiran, up to 2020. After reviewing the abstracts of 160 articles, similar and unrelated items were discarded. Finally, 52 papers were reviewed in this study.

    Results

    The obtained results showed that the high tendency of the COVID-19 virus for binding to angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) increased the risk of disease and its transmission. In addition, decreased ACE2 reduced the risk of viral infection; nevertheless, its presence also protected lung cells from damage caused by the virus through the production of angiotensin I-VII.

    Conclusion

    The formation of bilayer vesicles by coronaviruses prevents the expression of ribonucleic acid (RNA)-recognizing receptors in the host. Because the human body fights viral RNA after its detection and the COVID-19 virus is a packet-type virus, the destruction of the virus pack may be a solution for its eradication. However, for the treatment of the disease caused by the COVID-19 virus, it is necessary to have a thorough perception of the structure and function of the virus in order to find an effective method.

    Keywords: Covid-19 virus, Pathogenesis, Host
  • Reza Mohebbati, Javad Bagheri, Alireza Mohammadzadeh, Abbas Ali Abbasnezhad * Pages 121-142
    Introduction

    In the Qurʼan, God has mentioned some fruits, such as grapes, pomegranates, dates, figs, and olives, as heavenly fruits. Fruits are rich in vitamins and minerals and their consumption has a great impact on human health and prevention and treatment of diseases. In addition, in the Qurʼan and hadiths, there are many references to the aforementioned fruits. Therefore, the present study determines the effects of each of these fruits.

    Materials and Methods

    In the present study, several keywords were searched in Google Scholar, Scopus, Institute for Scientific Information, and PubMed databases without time limitation and Quranic verses and hadiths.

    Results

    In this study, a review was carried out on fruits, such as grapes, pomegranates, dates, figs, and olives. The obtained results showed that the aforementioned fruits in the Holy Quran contain a very effective substance called flavonoids which have beneficial and protective effects on human health and can be used for the complementary treatment of many diseases. The most important effects of these fruits are anti-oxidant, anti-inflammatory, and anti-microbial properties.

    Conclusion

    The consumption of these fruits, as mentioned in the Qurʼan and hadiths, has healing properties that are confirmed by classical medicine.

    Keywords: Fruits of paradise, Hadith, medicine, Quran
  • Abbas Heidary, Sara Shirdelzade * Pages 143-154
    Introduction

    Sorrow is an inseparable part of chronic diseases. The gap between imagination and reality is the cause of chronic sorrow in patients and their families. In this regard, the present study aimed to define the concept of chronic sorrow, and describe its attributes, antecedents, and outcomes.

    Materials and Methods

    The present study used concept analysis with Rogers’ approach. All English and Persian published resources were searched without time limitation. After the resources were selected, the required data were extracted and analyzed. Finally, the attributes, antecedents, and outcomes of the concepts were summarized and coded.

    Results

    Based on the concept analysis, chronic sorrow is a normal response to an abnormal event in which a person experiences cycles of sorrow. This sorrow is endless even though it can be interrupted by short periods of joy and happiness. Several factors can lead to sorrow, including disease, comparison of the patient with personal, social, and developmental norms, and the difference between imagination and reality. If the sorrow is ignored, it can cause psychological problems, like depression.

    Conclusion

    Chronic sorrow is a complicated concept and has a range of characteristics. In addition to defining the concept, the present study aimed to encourage more research about this concept, its development, and especially its outcomes.

    Keywords: Analysis, Chronic, Concept, Rogers, Sorrow