فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و نهم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و نهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساسان زارع، مهدی قضاوی زاده* صفحات 9-36
    امروزه دانشگاه ها به وظیفه اصلی خود که همان فلسفه وجودی دانشگاه است به طور بایسته و شایسته عمل نمی کنند. در بعد آموزش، محتوای آموزشی با نیازهای فراگیران و جامعه متناسب نیست، در بعد پژوهشی نیز، خروجیها به مشکلات و تنگناهای فعلی مردم و جامعه ناظر نیست. از این رو مسئله محوری نه در آموزش و نه در پژوهش وجود ندارد؛ به همین دلیل، دانشگاه مسئولیت اجتماعی خود را ادا نمی کند. دین اسلام که به فراگیری دانش تاکید زیادی دارد و علم آموزی را ارزش می داند، بسیار سفارش کرده است دانشی که فرا گرفته می شود اولا علم نافع باشد؛ ثانیا به دانسته ها عمل شود. در این صورت طبق نظر برخی اندیشمندان می توان به چنین دانشی عنوان علم دینی اطلاق کرد و دانشگاهی که اینگونه باشد را می توان دانشگاه اسلامی دانست. این پژوهش درصدد است باتوجه به تعریف مسئله محوری، مولفه های دانشگاه مسئله محور را استخراج کند و با استفاده از روش تحلیل مضمون به الگوی دانشگاه مسئله محور دست یابد. مضمونهای فراگیر به دست آمده درواقع متغیرهای اصلی الگوی دانشگاه مسئله محور است که عبارت است از: نظام آموزشی نیازمحور، تعامل با خدمت گیرندگان، تجاری سازی، نظام پژوهشی مسئله محور، مدیریت منابع مالی، امکانات و پشتیبانی، یادگیری سازمانی و مدیریت دانش، فرهنگ دانشگاهی، مدیریت منابع انسانی و نظام مدیریتی دانشگاه.
    کلیدواژگان: دانشگاه مسئله محور، علم نافع، علم دینی، رویکرد غایتگرایانه نسبت به علم دینی
  • حمیدرضا ابراهیمی*، حجت وحدتی، رضا سپهوند، محمودرضا اسماعیلی صفحات 37-61

    نیاز به حیات اجتماعی، بخش مهمی از زندگی انسان است که توجه به آن در سازمان به عنوان یکی از اجزای محیط اجتماعی، ضروری است. علت این مسئله این است که یکی از مهمترین عوامل ارتقای بهره وری در سازمان، توانایی ایجاد انگیزش موثر در کارکنان بر اساس شناخت نیازهای انسان است. ازسوی دیگر تفاوتهای فرهنگی، آسیبهای ناشی از استفاده از الگوهای انگیزشی غربی، ضرورت افزایش بهره وری و ضعف ابزارهای انگیزشی در سازمانهای ایرانی ایجاب می کند تا الگوهای بومی برای شناخت نیاز و انگیزش انسانی برپایه فرهنگ اسلامی ارایه شود؛ بنابراین در راستای این هدف، در این پژوهش، از صحیفه سجادیه به عنوان منبع داده ها به منظور تدوین الگو استفاده شد. تحلیل داده ها، با روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام شد. دراین تحقیق پس از کنکاش در مجموعه داده ها، الگویی جدید از نیازها بر اساس فرهنگ اسلامی، تحت عنوان نیاز به حیات اجتماعی ارایه شد که مولفه های ده گانه آن تعریفی متمایز از نیازهای منابع انسانی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: نیاز، انگیزش، نیازهای اجتماعی، صحیفه سجادیه، حیات اجتماعی
  • روح الله کریمی خویگانی* صفحات 63-87
    هدف این مطالعه، تحلیل محتوای کیفی تجربه و خاطرات فرماندهان انتظامی به منظور تبیین نقشهای تربیتی آنان است. برای تحلیل اطلاعات این مطالعه کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه، فرماندهان عالی انتظامی بودند که حداقل از جایگاه سازمانی 19 برخوردار بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد و اطلاعات مورد نیاز با شیوه مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته صورت گرفت که درنهایت 12 مصاحبه انجام شد. متن هر مصاحبه به عنوان واحد تحلیل ملحوظ گردید. در مرحله بعد شناسه گذاری انجام، و واحدهای معنایی به آن تبدیل، و شناسه ها تلخیص، و بر حسب اشتراکات معنایی دسته بندی شد و طبقات را تشکیل داد. در انتها طبقات با توجه به شباهتها و تمایزات معنایی، درونمایه ها را به وجود آورد. برای اعتباربخشی، درگیری مداوم محقق با موضوع و داده های تحقیق پابرجا بود و در راستای داشتن امکان تایید، همه فعالیتها وکارها اعم از فرایند و شیوه یافته ها با دقت ثبت شد. در فرایند تحلیل داده ها، شش درونمایه اصلی، 12 طبقه و 44 زیر طبقه استنباط شد. نتیجه اینکه مدیران عالی نظامی و انتظامی تجربه های ارزنده ای دارند که شاید در هیچ منبع علمی ثبت نشده باشد. تحلیل این تجربه ها، که در صحنه عمل به بوته آزمایش نهاده شده است، می تواند در تقویت دانش ضمنی و بومی برای نسل آیندگان سودمند باشد. یافته ها نشان می دهد که نقش های تربیتی فرماندهان شامل شش درونمایه اصلی: نقش معلمی، نقش مشاوره ای، نقش پدری، نقش مربی گری، نقش رهبری و نقش مدیری است.
    کلیدواژگان: نقش تربیتی فرماندهان، ثبت تجربه فرماندهان، مدیریت ماندگار و تاثیرگذار، مدیریت با رویکرد عملی، مدیریت اسلامی
  • الهه ابراهیمی، امیر غفوریان شاگردی*، سعید آیباغی اصفهانی صفحات 89-120

    این مقاله با هدف تبیین نقش حضرت ابراهیم (ع) در مدیریت بحرانهایی که ایشان با آنها روبه رو بود درصدد است تا الگوی مدیریت بحران آن حضرت را با بهره گیری از ابعاد چرخه سامانه مدیریت بحران جامع ارایه کند. مطالعه موردی سیره حضرت ابراهیم (ع) به این دلیل حایز اهمیت است که ایجاد الگوی مدیریت بحران آن حضرت می تواند الگوی مناسبی برای مدیریت بحران در سازمانهای امروزی به طور عام باشد. روش پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و چگونگی گردآوری اطلاعات نیز توصیفی تحلیلی است. ابزار گردآوری اطلاعات، بررسی و مطالعه متون و اسناد است. این پژوهش با رویکرد کیفی پدیدارشناسانه و با استفاده از روش تحلیل هرمونتیک در مطالعه متون در مشخص کردن ابعاد و مولفه های مدیریت بحران حضرت ابراهیم (ع) با بهره گیری از ابعاد چرخه سامانه مدیریت بحران جامع با توجه به مولفه های پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی سعی کرده است. نتایج تحلیل نشان داد مدیران با داشتن ذهنی کل نگر می توانند در سازمان خود مشکل اصلی را شناسایی، و با ایجاد بحرانی عمدی، بحرانهایی را مهار کنند که پنهان و راهبردی است و در رفع آن بحران اقدام کنند.

    کلیدواژگان: حضرت ابراهیم(ع)، مدیریت بحران، چرخه سامانه مدیریت بحران جامع، مدیریت اسلامی
  • مسعود حقیقت شهرستانی، علی اصغر پورعزت*، غلامرضا معمارزاده طهران، ناصر حمیدی صفحات 121-148

    اخلاق سازمانی، حاوی معیارهای اخلاقی است که سازمانهای امروزی برای انجام هرچه بهتر کارهای خود، به آن نیازمندند. از سوی دیگر باتوجه به اینکه نهج البلاغه از آموزه های اخلاقی سرشار است و می توان به تبیین مضمونهای تعالی اخلاق سازمانی با استفاده از این منبع مهم پرداخت. روش پژوهش، آمیخته است. در بخش کیفی با کمک تحلیل مضمون، مضمونهای تعالی اخلاق سازمانی از نهج البلاغه استخراج شد. با استفاده از تحلیل مضمون،231 مضمون پایه، 67 مضمون فرعی، 8 مضمون اصلی و 4 مضمون کلی استخراج گردید. برای محاسبه اعتمادپذیری از ارزش اعتماد لینکلن و گویا استفاده شد. محاسبه پایایی با کمک ضریب توافق بین دو شناسه گذار انجام شد. برای روایی از ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) استفاده شد. در قسمت کمی پژوهش با استفاده از روش Dematel ، رابطه یک طرفه و دوطرفه، مضمونهای کلی تعالی اخلاق سازمانی  بررسی گردید. در میان چهار مضمون کلی استخراج شده، توجه به ارتباط اخلاقی و دقت در انتخاب و گزینش افراد، عناصر علی است. هم چنین توجه به ارتباط اخلاقی و توجه به ایجاد شرایط و محیط اخلاقی، بیشترین تعامل را با دیگر مضمونها دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، تعالی اخلاق در نهج البلاغه، تحلیل مضمون نهج البلاغه، اخلاق سازمانی در نهج البلاغه، مدیریت اسلامی
  • ابراهیم بهمنی، هادی تیموری*، محمدحسین مشرف جوادی، علی ربانی خوراسگانی صفحات 149-176

    این پژوهش به صورت ترکیبی و با هدف طراحی الگوی رهبری فرماندهان دوران دفاع مقدس انجام شده است. در بخش کیفی پژوهش از روش نظریه داده بنیاد استفاده شده و جامعه مورد مطالعه، فرماندهان دوران دفاع مقدس یکی از یگانهای نیروی زمینی ارتش است که 18 نفر از آنها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و داده ها به روش مصاحبه عمیق، گردآوری و با استفاده از نرم افزار  NVivo 10 شناسه گذاری و تحلیل شد. جامعه آماری بخش کمی پژوهش، فرماندهان و کارکنان آن یگان هستند که اعضای نمونه آماری به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده اند. داده ها با توزیع و بازگشت 351 پرسشنامه محقق ساخته، گردآوری شد.  نتایج تحلیل داده ها حاکی است که مقوله جهان بینی ایثار، پدیده محوری الگوی رهبری فرماندهان دوران دفاع مقدس است که بعد از تاثیرپذیری از شرایط علی، مداخله گر و زمینه ای، باعث اتخاذ راهبردهای رفتاری مانند خدمت و توجه به پیروان، تعهد اخلاقی، صداقت، ارتباطات عاطفی و معنوی، شجاعت و خطرپذیری از سوی فرماندهان شده و در ادامه تحقق پیامدهایی مانند پیروزی در میدان نبرد، انسجام جامعه و افزایش قدرت بازدارندگی نظامی را به همراه داشته است. یافته های معادلات ساختاری در بخش کمی، تاییدکننده روابط مولفه های الگوی رهبری طراحی شده است.

    کلیدواژگان: الگوی رهبری و فرماندهی، جهان بینی ایثار، دفاع مقدس، رهبری، مدیریت اسلامی
|
  • Sasan Zar’E, Mahdi Ghazavizadeh * Pages 9-36
    These days, universities do not carry out their own task, containing the main philosophy of universities, properly. In the educational dimension, the contents are not devoted to the real requirements of learners and the societies, and in the research aspect, the outputs do not address the current problems and blockages for the people and societies. Hence, problem-orientation neither flows in education, nor does it in research. As a result, universities are not able to carry out their social responsibilities. The religion of Islam, placing great emphasis on the acquisition of knowledge and acquiring science, highly recommends that the acquired knowledge must be first of all beneficial, and second, be put into practice. According to some thinkers, if this is the case, such knowledge can be referred to as religious science, and the university providing such knowledge is likely to be considered an Islamic university. Based on the definition of problem-orientation, this research is intended to identify the components and the model of problem-oriented university using content analysis method. The comprehensive themes obtained indeed contain the main components of the problem-oriented university model, including need-based education system, interaction with the service receivers, commercialization, problem-oriented research system, financial resource management, facilities and support, organizational learning and knowledge management, university culture, human resource management and university management system.
    Keywords: Problem-oriented universities, beneficial science, religious science, teleological approach to the science of religion
  • Hamidreza Ebrahimi *, Hojjat Vahdati, Reza Sepahvand, MahmoudReza Ismaili Pages 37-61

    The need for social life contains an important part of human life, which must be considered in the organization as a component of the social environment. The reason for this underlies the fact that one of the most important factors for improving productivity in the organization encloses the ability to create effective motivation in employees on the basis of the recognition of human needs. On the other hand, cultural differences, damages caused by resorting to Western motivational models, the need to increase productivity and the deficiencies of motivational tools in Iranian organizations suggest that the local models be provided to recognize human needs and motivation based on Islamic culture. Hence, in line with this objective, Sahifah Sajjadiyah is used as a data resource of this research in order to compile the model. Max Kyoda software was used for data analysis of this thematic analysis research. Having explored the data set, a new model of needs based on Islamic culture was designed under the title of the needs for social life, the ten components of which provided a distinguished definition of human resource needs.

    Keywords: Need, Motivation, social needs, Sahifah Sajjadiyah, social life
  • Roohollah Karimi Khoigani * Pages 63-87
    This study is intended to conduct a qualitative content analysis of the experience and briefings of law enforcement commanders in order to explain their training roles. Qualitative content analysis method is used to analyze the information of this qualitative study. The statistical population consisted of senior police commanders with at least organizational rank of 19. Sampling was done purposively, and the required information was collected through a semi-structured individual interviews, which included 12 interviews as a whole. The context of each interview was considered as a unit of analysis. In the next step, the concepts were coded and semantic units were converted to codes, and the indicators were summarized and classified according to their semantic classes. In the end, the categories created themes according to semantic similarities and differences. During validation, the researcher was constantly involved in the research topic and data, and in order to confirm validity, all activities and tasks, including the process and method of findings, were carefully recorded. In order to analyze and evaluate the possibility of transfer, the findings were provided to the supervisor of the research, and was approved by him. In the data analysis process, six main themes, 12 categories and 44 subcategories were identified. The result indicated that the senior military and law enforcement commanders possess valuable experience which are not recorded in any scientific resources. Analyzing these experiences, which have been practiced in real situations, can be useful in reinforcing tacit and indigenous knowledge for future generations.
    Keywords: The training roles of commanders, recording commanders’ experience, sustainable, effective management, management through practical approach
  • Elaheh Ebrahimi, Amir Ghafourian Shagerdi *, Saeed Aibaghi Esfahani Pages 89-120

    This study is intended at identifying the method of Prophet Ibrahim (AS) in managing the crises he faced, in order to design the model of his crisis management by referring to the dimensions of the comprehensive crisis management system cycle. A case study of the life story of Prophet Ibrahim (AS) can be important in that the creation of a crisis management model of this Prophet can present a good model for crisis management in today's organizations in general. This applied research follows a descriptive-analytical method for data collection. Review the related texts and documents contains the tool for data collection. Througha qualitative-phenomenological approach using hermeneutic analysis method, this research reviews the texts for identifying the dimensions and components of crisis management of Prophet Ibrahim (AS) using the dimensions of the comprehensive crisis management system according to the components of prevention, preparedness, response and reconstruction. The results of the analysis revealed that through a clear mind, managers can identify the main challenges in their organizations, and take action to resolve the crises by creating a deliberate crisis, control strategic hidden crises.

    Keywords: Prophet Ibrahim (AS), crisis management, comprehensive crisis management system cycle
  • Masood Haghighat Shahrestani, AliAsghar Poorezzat *, Gholamreza M’Emarzadeh Tehran, Naser Hamidi Pages 121-148

    Organizational ethics contains moral standards that organizations of these days need to carry out their business well. On the other hand, considering the fact that Nahj al-Balaghah is full of moral instructions, it is possible to explain the themes of organizational ethics excellence through this important source. This is a mixed research. In the qualitative part, the themes of organizational ethics excellence were extracted from Nahj al-Balaghah through theme analysis. Using theme analysis, 231 basic themes, 67 sub-themes, 8 main themes and 4 general themes were extracted. Lincoln and Juba's trust value was used to measure the reliability. Reliability was confirmed by agreement coefficient between the two identifiers. The relative content validity coefficient (CVR) and content validity index (CVI) were used for confirming the validity. Using Dematel method in a quantitative part of the research, the one-way and two-way relationships and the general themes of organizational ethics excellence were examined. Attention to ethical relation and precise selection of individuals composed the causal elements among the four general themes extracted. Furthermore, paying attention to moral communication and consideration of creating moral conditions and environment presented the most interaction with other themes.

    Keywords: Organizational ethics, the transcendence of morality in Nahj al-Balaghah, thematic analysis of Nahj al-Balaghah, DEMATEL method, organizational ethics in Nahj al-Balaghah
  • Ebrahim Bahmani, Hadi Teimoori *, MohammadHussein Musharraf Javadi, Ali Rabbani Khorasgani Pages 149-176

    This mixed research is carried out with the aim of designing the leadership model of the commanders of the Holy Defense. Grounded theory method was used in the qualitative part of the research. Statistical population of the research included the commanders of the holy defense era in one of the army units, 18 of whom were selected by purposive sampling method as the sample. The data were collected through in-depth interviews and were analyzed using NVivo-10 software. The statistical population of the quantitative part of the research included the commanders and employees of the same unit whose statistical sample was selected by stratified random sampling method. The data were collected by distribution of 351 copies of a researcher-made questionnaires. The results indicated that the self-sacrifice worldview was a central component of the leadership model of the commanders of the Holy Defense era, which was influenced by causal, intervening and contextual conditions, and caused behavioral strategies such as giving service and providing care to the followers, moral commitment, honesty, emotional and spiritual communication, courage and risk-taking by commanders leading to the realization of consequences such as victory on the battlefield, social cohesion and increased military deterrence. The findings of the structural equations in the quantitative section confirmed the relationships between the components of the designed leadership model.

    Keywords: Leadership, command model, scarification worldview, the Holy defense