فهرست مطالب

مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند - پیاپی 35 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند
پیاپی 35 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عظیم زارعی*، مهری شهریاری صفحات 5-34

    رضایت مشتری، مستلزم راضی نگه داشتن مشتریان هم در تعاملات روزانه و هم از دیدگاه بلندمدت و جهانی است. نظرات مردم در مورد محصولات یک شرکت در وب سایت ها و رسانه های اجتماعی، می تواند اطلاعات مفیدی را به شرکت ها برای ارزیابی رضایت مشتری ارایه دهد. در این پژوهش، با به کارگیری روش متن کاوی و خوشه بندی کی- میانگین، تمامی نظرات مشتریان در مورد سه برند اسنوا، پاکشوما و پارس خزر از لوازم خانگی داخلی و نظرات در مورد سه برند سامسونگ، ال جی و تفال از لوازم خانگی خارجی درج شده در سایت دیجی کالا مورد تحلیل قرار گرفت. عوامل نارضایتی، در شش صفت شامل خرابی محصول، تناسب قیمت با عملکرد، کارایی، طراحی، کیفیت ساخت و خدمات پس از فروش خوشه بندی شدند. در لوازم خانگی داخلی، بیشترین نارضایتی به ترتیب؛ خرابی محصول، تناسب قیمت با عملکرد، کیفیت ساخت، خدمات پس از فروش، کارایی و طراحی بوده و عوامل ایجادکننده نارضایتی در لوازم خانگی خارجی به ترتیب کیفیت ساخت، خرابی محصول، طراحی، خدمات پس از فروش، تناسب قیمت با عملکرد و کارایی بوده است.

    کلیدواژگان: خوشه بندی، متن کاوی، نارضایتی مشتریان، لوازم خانگی
  • معین عبدالمحمد سقا، مرتضی هندیجانی فرد، علیرضا کوشکی جهرمی* صفحات 35-76

    پژوهش حاضر، با هدف مطالعه تحلیل محتوای نمایه های متعلق به بانک ها در شبکه های اجتماعی انجام شده است. در این پژوهش 54 صفحه اجتماعی متعلق به 14 بانک خارجی و ایرانی در 4 شبکه اجتماعی مشهور به روش تحلیل محتوا، مورد مطالعه قرار گرفته اند. این بانک ها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که اغلب بانک ها در صفحه اجتماعی خویش برای نمایش اطلاعات بانک از ماموریت/ اهداف خود، برای ارایه اطلاعات محصول از محصول افزوده، برای نشان دادن هویت سازمانی از تصویر شرکت، برای معرفی رویدادهای بانک از همایش و کنفرانس، برای نمایش ویدیو بانک از سبک موسیقی، برای نمایش عکس های بانک از سبک شیوه زندگی، برای پشتیبانی مشتری از پشتیبانی اطلاعاتی، برای شعار تبلیغاتی از سبک صمیمی/ محاوره ای/ موزون/ شاعرانه، برای نمایش آلبوم های بانک از آلبوم مربوط به کمپین های آن ها، برای ارایه موضوعات مربوط به مسئولیت اجتماعی بانک از پست های مرتبط با ورزش و محیط زیست، برای ارسال پیام های بازاریابی بانک از خدمات، برای انتشار اطلاعات بانک از اطلاعیه های خبری، برای اجتماع سازی بانک از مسئولیت اجتماعی و اطلاعات و مشاوره عمومی و نیز برای درگیری تعاملی مشتری از مشارکت عمومی استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، رسانه اجتماعی، بازاریابی، تحلیل محتوا، بانک
  • لیلی قماشچی، محمدرضا معتدل*، عباس طلوعی اشلقی صفحات 77-98

    با توجه به عدم ارتباط مستقیم یاددهنده و یادگیرنده در محیط یادگیری الکترونیکی، یادگیرندگان در این محیط نیازمند آموزش مبتنی بر پشتیبانی خوب و مبتنی بر بازخوردهای شخصی هستند. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی تاثیر فناوری های جدید در یادگیری الکترونیکی بر احساسات و حالات روحی فراگیران می باشد. جامعه آماری دانش آموزان رشته ریاضی پایه دهم دبیرستان فرزانگان7 به تعداد 75 نفر می باشند، جهت کشف و رصد 5 نوع مختلف از احساسات فراگیران، دانش آموزان در 5 گروه 15 نفری تقسیم شدند که هر گروه طبق شرایط ویژه در معرض موقعیت های مختلفی می بایست شادی، عصبانیت، ترس، ناامیدی و تنفر را تجربه کنند و از طریق وب کم اطلاعات چهره آن ها دریافت و ضبط شده است. ویدیوهای ضبط شده، احساسات فراگیران در حالات مختلف را طبق الگوریتم های یادگیری عمیق شبکه عصبی توسط سیستم نرم افزاری فیس ریدر، اندازه گیری و کشف می کند. روش تحقیق طراحی سیستم خبره فازی و سیستم استنتاج فازی بوده است. بررسی میانگین حاصل از تجزیه اطلاعات چهره به کمک وب کم و پرسشنامه هیجانات تحصیلی و داده کاوی به کمک نرم افزار کلمنتاین، نشان دهنده آن است که فناوری اینترنت اشیاء توانسته است احساس فراگیران را کشف و رصد کند. پس از پیاده سازی سناریوهای آموزشی  برای تغییر در وضعیت روحی فراگیران، داده های حاصل داده کاوی و سپس به کمک الگوریتم کامینز ابتدا خوشه بندی و سپس طبقه بندی انجام گرفت. نتایج مقایسه حاکی از آن است که پس از اجرای سناریوهای آموزشی تغییراتی در محدوده ها ایجاد شده است. این تغییرات حاکی از آن است که میانگین احساسات مثبت افزایش و میانگین احساسات منفی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، یادگیری الکترونیکی، احساسات فراگیران
  • ملیکا فرد، محمدرضا کاباران زاد قدیم*، جلال حقیقت منفرد صفحات 99-128

    تقویت نقش شرکت‌های کوچک و متوسط در عصر اقتصاد دیجیتال و توسعه کارآفرینی دیجیتال در آن‌ها با اهمیت است، چراکه این شرکت‌ها به‌ویژه اگر دانش‌بنیان باشند، منابع مهم درآمد، اشتغال و درنهایت نیروی محرکه تاثیرگذار بر توسعه اقتصادی شناخته می‌شوند. بر این اساس هدف پژوهش، ارایه مدلی برای توسعه کارآفرینی دیجیتال در شرکت‌های دانش‌بنیان کوچک و متوسط به منظور توانمند سازی آنها است. بنابراین در گام اول پژوهش، از مطالعه پیشینه تحقیق، مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته  و روش کیفی تحلیل مضمون برای شناسایی عوامل اثرگذاردر توسعه کارآفرینی دیجیتال و ایجاد چارچوب اولیه استفاده شده و سپس با استفاده از روش مدلسازی ساختاری تفسیری، به مدلسازی مضامین پرداخته شده. نتایج تحقیق هفت عامل اثربخش مدل کسب‌وکار،‌استراتژی‌نوآوری محصول،پیکربندی‌منابع،عوامل محیطی، اکوسیستم کارآفرینی دیجیتال،عوامل فردی وعوامل سازمانی را در توسعه کارآفرینی دیجیتال در سه بعد ساختاری، زمینه‌ای و محتوایی نشان می‌دهد، که عوامل محیطی و اکوسیستم کارآفرینی دیجیتال در بعد زمینه‌ای بیشترین  تاثیرگذاری را در توسعه کارآفرینی دیجیتال در شرکت‌های دانش‌بنیان کوچک و متوسط دارا هستند.

    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان، کسب و کارهای کوچک و متوسط، کارآفرینی دیجیتال
  • فاطمه ثقفی*، منصوره حورعلی، محمد اسلامی صفحات 129-154

    در عصر حاضر به عنوان عصر دانش و اقتصاد دانش بنیان، بکار گیری مدیریت دانش در سازمان ها و توسعه آن یک الزام است. بکار گیری مدیریت دانش به صورت موفق، نیازمند ارزیابی سطح بلوغ سازمانی است. این ارزیابی منجر به تشخیص موانع پیاده سازی مدیریت دانش و رفع آن خواهد شد. برای ارزیابی بلوغ مدیریت دانش سازمانی چارچوب های متفاوتی ارایه شده است. از طرف دیگر در این چارچوب ها ابعاد مختلفی برای بلوغ در نظر گرفته شده و همه این ابعاد وزنی یکسان دارند درحالی که با توجه به تفاوت های محیط سازمان ها این امر نیازمند بازنگری است. در این تحقیق ابتدا چارچوب پایه مناسب انتخاب شد. سپس با روش تحلیل شبکه ای فازی و مبتنی بر نظر خبرگان، عناصر چارچوب برای بانک انصار بومی سازی شد و وزن ابعاد و مولفه های آن تعیین شد. با این کار تشخیص وضعیت بلوغ با توجه به شرایط محیطی بانک دقت بیشتری خواهد داشت. در انتها چارچوب بومی سازی شده در قالب 5 سطح و 54 مولفه ارایه شده است و در هر سطح اولویت مولفه ها تعیین شده است. چارچوب ایجادشده انتقادات وارد بر چارچوب های قبلی ازجمله، انحراف به یک بعد خاص، عدم تعیین تکلیف اختلاف سطح در زمینه های مختلف فرآیندی و بی توجهی به تفاوت اهمیت ابعاد مختلف بلوغ مدیریت دانش را مرتفع کرده و امکان استفاده از این متدولوژی در بانک ها و سازمان های مالی ایرانی را فراهم نموده است.

    کلیدواژگان: چارچوب، بلوغ مدیریت دانش، بومی سازی، اقتصاد دانش بنیان
  • مهدی فرمانی*، محمد غفاری، مصطفی زندی نسب صفحات 130-154

    یکی از اهداف اصلی فروشگاه های اینترنتی، خلق تجربه عالی برای کاربر است که این امر عملا امکان خلق یک مزیت رقابتی پایدار را برای این فروشگاه ها فراهم می کند. همچنین، تجربه کاربر یکی از منابع اطلاعاتی ارزشمند و نوین جهت طراحی سیستم های پیشنهاددهنده است. حال با توجه به دنیای رقابتی تجارت و شباهت زیاد کالاها و خدمات و با در نظر گرفتن نقش حایز اهمیت تجربه کاربر و در واقع ایجاد برداشت مثبت در ذهن کاربر، این پژوهش با هدف تعیین پیش زمینه ها و پیامدهای تجربه کاربر از سیستم های پیشنهاددهنده در محیط های آنلاین انجام شده است. روش شناسی پژوهش حاضر ترکیبی است. در بخش کیفی، به منظور انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته 20 نفر از خبرگان به روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی انتخاب شدند. سپس بر اساس تحلیل محتوای داده های بخش کیفی، مدل اولیه پژوهش ارایه شد. در بخش کمی پژوهش، جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کاربران و مشتریان فروشگاه اینترنتی دیجی کالا بوده اند که در فروردین و اردیبهشت ماه 1398 از خدمات آن استفاده کرده اند. به این منظور، تعداد 384 نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کمی از نرم افزار لیزرل استفاده شده و فرضیه ها مورد تایید واقع شد. نتایج پژوهش حاکی از وجود پنج دسته عوامل اصلی پیش زمینه شامل تجربه تاثیر ادراک شده، تجربه سهولت ادراک شده، تجربه کیفیت ادراک شده، تجربه پشتیبانی ادراک شده و تجربه ظاهری ادراک شده است. نگرش ادراک شده، ارزش ادراک شده، اعتماد ادراک شده و رضایت ادراک شده نیز به عنوان پیامدهای تجربه کاربر از سیستم پیشنهاددهنده در محیط های آنلاین احصاء شد.

    کلیدواژگان: تجربه کاربر، سیستم پیشنهاددهنده، تحلیل محتوا، مدل سازی معادلات ساختاری
  • زهرا شیرانی، امیر جلالی بیدگلی* صفحات 187-216

    در سال های اخیر تعداد کاربران شبکه های اجتماعی رشد زیادی داشته اند. چالش بزرگ مخاطب این شبکه ها، نحوه برقراری ارتباط با افراد حاضر در این شبکه ها می باشد. سیستم های پیشنهاددهنده دوست با ارایه پیشنهاداتی سعی در رفع این چالش دارند. در این پژوهش از داده های شبکه علمی و اجتماعی کوثرنت استفاده شده است. در این تحقیق با استفاده از 10 نوع رابطه بین کاربران و بدون در نظر گرفتن روابط دوستی،گراف شبکه ایجاد و سپس با استفاده از 3 الگوریتم لووین [1]، کی میانگین [2] و سلسله مراتبی [3]، خوشه بندی گراف جهت تشخیص جوامع انجام گردید. خوشه های به دست آمده از الگوریتم خوشه بندی لووین دارای درصد مطابقت بالاتری با روابط دوستی بودند. سپس با استفاده از الگوریتم ژنتیک [4] برای هر یک از 10 رابطه وزن های مختلفی در نظر گرفته شد و با اجرای الگوریتم خوشه بندی لووین بر روی گراف شبکه، بیشترین درصد مطابقت به همراه وزن بهینه هر یک از 10 رابطه به دست آمد. در این حالت خوشه های حاصل، خوشه هایی بهینه حاوی کاربران با بیشترین شباهت هستند. بنابراین می توان سایر کاربرانی که در یک خوشه قرار گرفته اند به عنوان دوست به یکدیگر پیشنهاد داد. برای اولویت بندی پیشنهادات نیز از وزن یال های بین افراد در گراف استفاده شد. در پایان روش پیشنهاد دوست ارزیابی و درصد مطابقت دوستان پیشنهادی با دوستان واقعی فرد محاسبه گردید. 

    کلیدواژگان: سیستم های پیشنهاددهنده، خوشه بندی گراف، تشخیص جامعه، شبکه علمی اجتماعی کوثرنت
|
  • Azim Zarei *, Mehri Shahriari Pages 5-34

    Customer satisfaction requires the customer to be happy both in daily and long-term and global interactions. People's opinions about the products of a company on websites and social media can provide useful information for companies to evaluate customer satisfaction. In this research, using the methodology text mining and k- means clustering, customers' opinions about the three brands of Snowa, Pakshoma and Parskhazar from domestic appliances and comments on the three brands of Samsung, LG, and Tefal from external home appliances in the website of Digikala.com were analyzed. The results of this study show that dissatisfaction factors were clustered in six attributes, product failure, and price proportions with performance, efficiency, design, manufacturing quality and after-sales services. In domestic appliances, the most dissatisfaction factors were the product failure, price proportions with performance, manufacturing quality, after-sales service, efficiency, and design. And the factors causing dissatisfaction in external home appliances were manufacturing quality, product failure, design, after-sales service, price proportions with performance, and efficiency.

    Keywords: : clustering, Text Mining, Customers Dissatisfaction, Home Appliance
  • Moein Abdolmohamad Sagha, Morteza Hendijani Fard, Alireza Kooshki Jahromi * Pages 35-76

    This paper aims at comparing the banks’ activities in the social networks using the content analysis method. In this study, 54 profiles for 14 external and internal banks in 4 popular social networks are analyzed. The banks are chosen using the purposive sampling method. Results show that most banks use missions/goals on their social page to explain the bank information. They use the augmented product to present the product information. They use the company image to explain corporate identity. They use meetings and conferences to present bank events. They use music style for their videos. They use lifestyle pictures for their photos. They use information support for customer support. They use intimate/ interactive/ harmonious/ poetic style for their slogan and use their campaign albums for their albums. They also use sport and environmental issues to explain their corporate social responsibility. Moreover, they use services as the bank’s marketing messages. They use news announcements to release information. Furthermore, they use social responsibility and public consultation for socialization and finally, they use public partnerships for interactive customer engagement.

    Keywords: Social Network, Social Media, Marketing, content analysis, Bank
  • Leily Ghomashchi, MohammadReza Motadel *, Abbas Toloee Ashlaghi Pages 77-98

    Due to the lack of direct communication between teacher and learner in the e-learning environment, learners in this environment need education with good support and personal redemption. Using this research, you can have new technology in e-learning on the emotions and moods of learners. The statistical population of Farzanegan 7 high school math students is 75 people. In order to find 5 different types of learners' emotions, students are divided into 5 groups of 15, each of which is specifically exposed to different conditions. You have to experience happiness, anger, fear, frustration and hatred, and their face information is posted through the webcam. Your videos are recorded and the learners' emotions are measured and detected in different situations according to the neural network's deep learning algorithms by the Face Reader incremental software system. There has been a research method of designing a fuzzy expert system and a fuzzy inference system. And makes learners discover. And reject. Created within ranges. This change indicates that it increases the feeling and increases the negative feeling. Keywords: Internet of Things, e-learning, learners' emotions.

    Keywords: Internet of Things, E-learning, learners' emotions
  • Melika Fard, MohammadReza Kabaranzad Ghadim *, Jalal Haghighat Monfared Pages 99-128

    In recent years, information and communication technology has come to the aid of entrepreneurship and a new debate called digital entrepreneurship has emerged. The purpose of this study is to present a conceptual model of digital entrepreneurship development in small and medium knowledge based companies.  After reviewing literature and interviewing with 17 experts in universities and organizations digital entrepreneurship developmental factors were presented that were 147 codes. Using content analysis and focus group methods, these codes were grouped into 29 based content and 7 organizer contents. In the next step, using interpretative structural modeling method, the modeling of the basic themes and the organizing content created and the final model of digital entrepreneurship development in SME knowledge-based companies has been made in three level of contextual, structural and content factors. The results showed that the contextual factors with the most impact and structural factors with the most impressionability, have an important role in the development of digital entrepreneurship in SME knowledge-based companies.

    Keywords: knowledge-based companies, small, medium businesses, Digital Entrepreneurship
  • Fatemeh Saghafi *, Mansoureh Hourali, Mohammad Eslami Pages 129-154

    The Present Age is known as the age of knowledge while knowledge-based economy is emerging. So using and developing knowledge management in these circumstances is necessary. Being success in applying knowledge management requaires knowledge management maturity evaluation. This evaluation helps identifying and passing the barriers within knowledge management. There are several models suitable in evaluating knowledge management maturity and we must choose among them. In these models various dimensions have been considered for maturity while all dimensions have an equal weight meanwhile differences among organizations are almost neglected. In this research after finding the basic framework, FANP method has been used and by polling expert opinion the ellements of framework were localized for Ansar Bank while different weights allocated through its dimensions. Finally localized framework has been presented in 5 levels and 54 dimensions in order to set priorities within each layer. This could lead to greater accuracy in determining the banks maturity due to environmental conditions. This method can be used for localizing the evaluation of knowledge management maturity in other organizations.

    Keywords: framework, Knowledge Management Maturity, localization, Knowledge-Based Economy
  • Mahdi Farmani *, Mohammad Ghaffari, Mostafa Zandi Nasab Pages 130-154

    Creating a great user experience is one of the main goals of online stores, which actually enables them to create a lasting competitive advantage. The user experience is also one of the valuable and innovative sources of information for designing recommender systems. Given the competitive world of commerce and the high similarity of goods and services, and considering the important role of the user experience and actually creating a positive impression in the user's mind, this study aims to determine the backgrounds and consequences of user experience from recommender systems in Online environments are done. The methodology of the present study is synthetic. In the qualitative section, 20 experts were selected through semi-structured interviews through purposeful judgment sampling. Then based on qualitative data content analysis, the initial research model was presented. In the quantitative part of the study, the statistical population of the study included all users and customers of the Digikala store that used its services in March and April 2019. For this purpose, 384 samples were selected by available sampling method. LISREL software was used to analyze the data in a small section and the hypotheses were confirmed. The results indicate that there are five main categories of background factors including perceived impact experience, perceived ease of experience, perceived quality experience, perceived support experience, and perceived external experience. Perceived attitudes, perceived value, perceived trust, and perceived satisfaction were also presented as consequences of the user experience of the recommender system in online environments.

    Keywords: User Experience, recommender system, content analysis, structural equation modeling
  • Zahra Shirani, Amir Jalaly Bidgoly * Pages 187-216

    In recent years, the number of users of social networks has grown significantly. The big challenge for these networks’ audience is How to communicate with the people present on these networks. Friend recommender systems try to fix this challenge by offering suggestions. In this study, data from the social and scientific network of Kousarent were used. In this research, using 10 types of relationships between users without considering the friendship relationships, network graph created, and then by using 3 algorithms Louvain, Kmeans and Hierarchical graph clustering was performed to identify communities. Clusters obtained from Louvain's clustering algorithm had higher percentages of matching with friendships. Then, weights were calculated by genetic algorithm for each of 10 relationships and by applying Louvain clustering algorithm on the network graph, the highest percentage of matching with the optimal weight of each of the 10 relationships was obtained. In this case, the resulting clusters are optimal clusters containing the most similar users. So other users in the same cluster can be suggested as friends. The weight of the edges between the individuals in the graph was also used to prioritize the bids. At the end, the friend proposed method was evaluated and the percentage of suggested friends matched with the individual's true friends was calculated.

    Keywords: Recommendation Systems, Graph clustering, Community detection, Kousarnet Social Science Network