فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهاره عباسی، رسول نظری*، مرجان صفاری صفحات 115-132
    زمینه و هدف

    ورزش شهروندی پدیده اجتماعی است که تضمین کننده سلامت روحی و روانی انسان ها و عاملی مهم برای بهبود کیفیت زندگی آنان به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر تعیین شاخص های تاثیرگذار ورزش شهروندی در کلان شهرهای ایران است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر دارای رویکرد ترکیبی (کیفی-کمی) می باشد. در مرحله کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته با مشارکت 20 خبره و تحلیل محتوای قراردادی و کدگذاری استفاده شد. در مرحله کمی از پرسشنامه محقق ساخته در طیف 5 عاملی لیکرت، با مشارکت 15 خبره و آمار استنباطی در روش دلفی استفاده گردید. روش نمونه گیری انتخاب خبرگان در پژوهش به صورت هدفمند و به روش گلوله برفی و با داشتن معیار سوابق اجرایی و عملیاتی یا داشتن سوابق علمی و پژوهشی و نظریه پردازی در حوزه ورزش شهروندی بوده است.

    یافته ها

    با کدگذاری و تحلیل محتوا در بخش کیفی تعداد 201 کد باز استخراج که در شاخص ها تجمیع و دسته بندی گردیدند، شاخص ها در قالب پرسشنامه، به روش دلفی به اشتراک گذاشته شد و اتفاق نظر خبرگان پس از سه دور بیانگر آن بود که 20 شاخص تاثیرگذار ورزش شهروندی در کلان شهرهای ایران تعیین گردید، که عبارتست از عوامل انگیزشی، نیازسنجی مشارکت عموم، شناسایی ظرفیت های دانشی، تمرکز زدایی و بخش بندی اقشار جامعه و توان مالی، ثبات مدیریتی، مدیریت واحد و متمرکز شهری، برنامه ریزی جامع و مدون، اطلاع رسانی، آگاهی بخشی و بهبود عوامل شناختی، شایسته گزینی و اهتمام به تخصص گرایی، هماهنگی و هم افزایی کلان در کشور، یکپارچه سازی و ایجاد ساختار کلان، پشتیبانی مالی، ایجاد درک و نگرش صحیح، وضع و تغییر قانون های حمایتی و توسعه ای، حمل ونقل فعال شهری، دسترسی آسان، ارزان و امن، فراهم بودن زیرساخت های لازم، افزایش مشارکت عموم، بیان جذابیت های ورزش و محیط پیرامونی، بیان فواید فرهنگی اجتماعی ورزش، بیان فواید سلامتی و تندرستی افراد جامعه، 20 شاخص عوامل تاثیرگذار بر ورزش شهروندی کلان شهرهای ایران محسوب می گردند.

    نتیجه گیری

    با برنامه ریزی و مدیریت شهری مطلوب و با لحاظ کردن 20 عامل شناسایی شده، احتمالا ورزش شهروندی در کلان شهرهای ایران به توسعه پایدار خواهد رسید و منجر به جامعه ای سالم و رشد شهروندان در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فناوری خواهد شد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، روش دلفی، فعالیت بدنی، ورزش برای همه، ورزش همگانی
  • مهدی شهرکی، سیمین قادری* صفحات 133-144
    زمینه و هدف

    با افزایش خانوارهای زن سرپرست و آسیب پذیری سلامت روانی و جسمانی این خانوارها و همچنین لزوم کنترل و مدیریت مخارج سلامت خانوار زن سرپرست، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل تعیین کننده مخارج سلامت خانوار زن سرپرست در مناطق شهری ایران صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر به صورت مقطعی با رویکرد اقتصاد خرد انجام شد. حجم نمونه شامل 2645 خانوار زن سرپرست بود که بر اساس روش نمونه گیری سه مرحله ای، انتخاب شهر، بلوک و خانوار به صورت تصادفی سامانمند انتخاب و اطلاعات با استفاده از پرسش نامه هزینه و درآمد خانوارهای شهری توسط مرکز آمار ایران جمع آوری شد. مدل ها در نرم افزار Stata 14 و با روش دو مرحله ای هکمن برآورد گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مخارج سلامت ماهانه خانوار زن سرپرست با افزایش درآمد، مخارج بیمه و سن سرپرست خانوار به ترتیب به میزان 0/099، 0/71 و 16046 ریال افزایش یافت همچنین این مخارج با داشتن کودک زیر هفت سال و سالمند بالای 60 سال به ترتیب به میزان 737587 و 691909 ریال افزایش یافت. افزایش سطح تحصیلات زنان سرپرست خانوار منجر به کاهش مخارج سلامت ماهانه خانوار به میزان 37839 ریال شد.

    نتیجه گیری

    خانوارهای زن سرپرست که کودک یا سالمند داشتند، مخارج سلامت بیشتری نسبت به سایر خانوار زن سرپرست داشتند؛ بنابراین افزایش پوشش های بیمه ای برای خدمات و مراقبت های سلامت جهت کاهش مخارج سلامت و عدم مواجهه با هزینه های کمرشکن سلامت پیشنهاد می شود؛ همچنین این خانوار سهم بیشتری از افزایش درآمد را به مخارج سلامت اختصاص دادند از این رو سیاست هایی برای افزایش درآمد خانوارهای زن سرپرست از طریق اشتغال، افزایش کمک های بلاعوض و یارانه های سلامت ضروری است.

    کلیدواژگان: مخارج سلامت، عوامل اقتصادی اجتماعی، تورش انتخاب نمونه
  • زینب اقدسی، هادی طهرانی، حبیب الله اسماعیلی، محدثه قوامی، محمد واحدیان شاهرودی* صفحات 145-158
    زمینه و هدف

    اختلال رشد یکی از مشکلات شایع و  مهم کودکان در سنین 6 تا 12 ماهگی می باشد. از مهمترین عوامل اختلال رشد کودکان، عوامل رفتاری مادر است. یکی از تیوری های اثرگذار بر رفتارهای تغذیه ای، تیوری شناختی اجتماعی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر مبنای تیوری شناختی اجتماعی بر رفتار مادران بر تغییر وزن کودکان مبتلا به اختلال رشد انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی نیمه تجربی با مشارکت 100 نفر از مادران دارای کودک 6 تا 12 ماهه مبتلا به اختلال رشد مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت تربت حیدریه انجام شد که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب،  و در دو گروه 50 نفری  آزمون و کنترل قرار گرفتند. مداخله ی آموزشی طی 6 جلسه 60 دقیقه ای انجام شد. داده ها، با استفاده از پرسشنامه های محقق ساخته توسط مادران در سه مرحله تکمیل و به کمک نرم افزار SPSS24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    . قبل از مداخله آموزشی تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر نمره متغیرهای مورد مطالعه وجود نداشت. اما در گروه آزمون، بعد از مداخله ی آموزشی در نمره رفتار مادر، وزن کودک و سازه های تیوری شناختی اجتماعی تفاوت آماری معناداری مشاهده شد(0/5>P). تغییر نمرات سازه های تیوری شناختی اجتماعی قبل و بعد از مداخله (آگاهی ، انتظار پیامد ، ارزش پیامد ، خودکارآمدی وظیفه ، خودکارآمدی غلبه بر موانع ، خود تنظیمی ، در صورت وضعیت ، سازگاری عاطفی ، الگوسازی)  در گروه مداخله تفاوت معنی دار داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج بعد از مداخله ی آموزشی نشان دهنده ی تاثیر مثبت  آموزش بر مبنای تیوری شناختی اجتماعی در رفتار مادران و وزن کودکان 6 تا 12 ماهه بود.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، رفتار مادر، تئوری شناختی اجتماعی، اختلال رشد، کودکان
  • فاطمه سواری ممبنی، اکبر بابائی حیدرآبادی*، ناصر حاتم زاده، اسعد شرهانی صفحات 159-171
    زمینه و هدف

    تلفن همراه یکی از مهم ترین وسیله های ارتباطی و اجتماعی عصر حاضر محسوب می شود که نگرانی هایی در مورد اثرات آسیب زای آن به سبب رشد روزافزون استفاده از آن در بین نوجوانان وجود دارد. در این راستا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در خصوص عوارض میکروبی و اشعه تلفن همراه در دانش-آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر باغملک انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهی (گروه آزمون و گروه کنترل) بود که روی 100 نفر از دانش آموزان در سال 1398 انجام شد. جامعه هدف شامل دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای وارد مطاله شدند. مداخله آموزشی با استفاده از روش سخنرانی کوتاه، بحث گروهی، پرسش و پاسخ به تناسب سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده برگزار شد. جلسات آموزشی به صورت آموزش گروهی در قالب 3 جلسه به مدت 90 دقیقه طی یک ماه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS24 و از طریق آزمون های تی مستقل و تی زوجی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که قبل از مداخله، میانگین و انحراف معیار نمرات نگرش (4/87±24/08)، هنجار ذهنی (7/67±32/52)، کنترل رفتاری درک شده (5/05±32/28)، قصد رفتاری (4/44±13/14) و رفتار (4/40±24/30)، بین دو گروه آزمون و کنترل تفاوت معنی داری نداشتند (p>0/05). اما یک ماه پس از مداخله آموزشی میانگین میانگین و انحراف معیار نمرات نگرش (5/95±25/94)، هنجار ذهنی (7/31±37/22)، کنترل رفتاری درک شده (5/42±34/80)، و رفتار (5/95±26/86) به جز قصد رفتاری (3/11±14/02) در گروه آزمون به طور معنی داری افزایش پیدا کرد (p<0/001).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، آموزش مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده مثمر ثمر بوده و می توان با افزایش نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده باعث ارتقاء رفتار پیشگیرانه از عوارض میکروبی و اشعه تلفن همراه در دانش آموزان گردید.

    کلیدواژگان: رفتار بهداشتی، تلفن همراه، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، دانش آموزان
  • سیما بابازاده نمینی، سید احمد الهی*، محمدرضا صیرفی، مهرداد ثابت، پیام آزاده صفحات 172-186
    زمینه و هدف

    مواجهه با بیماری های تهدیدکننده زندگی مانند سرطان می تواند همزمان با پیامدهای منفی، نتایج مثبتی به همراه داشته باشد. هدف از این پژوهش، پیش‏بینی رشد پس از آسیب براساس حمایت اجتماعی ادراک شده با میانجی‏گری تاب‏آوری در زنان مبتلا به سرطان پستان با رویکرد معادلات ساختاری بود.

    مواد و روش ها

    طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، داده ها با استفاده از مقیاس چند وجهی حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران، 1988)، مقیاس تاب‏آوری (کانر و دیویدسون، 2003) و پرسش نامه رشد پس از آسیب (تدسچی و کالهون، 1996)، از 200 نفر زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه‏کننده در فاصله زمانی فروردین تا شهریور 1398 به بیمارستان امام حسین تهران (62 نفر) و مجتمع امام علی دانشگاه علوم پزشکی البرز (138 نفر) که 6 ماه از جراحی آنها گذشته بود به روش نمونه‏ گیری در دسترس، انتخاب شده و مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    حمایت اجتماعی بر تاب آوری دارای مقدار معناداری شده است (0/05>p). هم چنین تاب آوری بر رشد پس از آسیب دارای مقدار معناداری شده است (05/0p<). نتایج به دست آمده نشان می دهد، اثر غیرمستقیم حمایت اجتماعی بر رشد پس از آسیب به واسطه تاب آوری معنادار شده است (0/05>p). ضریب تعیین نشان می دهد متغیر حمایت اجتماعی به تنهایی 2/15 درصد از تغییرات تاب آوری را توضیح داده است. ضریب تعیین برای رشد پس از آسیب برابر 56/3 درصد شده است. در نتیجه هر دو متغیر تاب آوری و حمایت اجتماعی روی هم رفته 56/3 درصد از تغییرات رشد پس از آسیب را توضیح داده اند که سهم تاب آوری بیش از حمایت اجتماعی بوده است (مقدار بتای بزرگتری داشته است).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش، در بیماران مبتلا به سرطان پستان، حمایت اجتماعی ادراک شده با توجه به میانجیگری تاب آوری بر رشد پس از آسیب تاثیر دارد. در نتیجه تقویت حمایت اجتماعی و تاب آوری می تواند نقش موثری در رشد پس از آسیب داشته باشند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، رشد پس از آسیب، سرطان پستان
  • فاطمه استبصاری، زهرا رحیمی خلیفه کندی*، ملیحه نصیری، مرجان مرادی فتح، فرانک کریمی یگانه، داود مصطفایی صفحات 187-200
    زمینه و هدف

    شهر دوستدار سالمند به منظور تحقق سالمندی فعال از طرف سازمان جهانی بهداشت مطرح شده است. مطالعه حاضر باهدف بررسی زیرساخت های حمل ونقل و فضای شهری تهران بر اساس شاخص های شهر دوستدار سالمند سازمان جهانی بهداشت انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر دیدگاه 418 سالمند ساکن شهر تهران را درزمینه شاخص های شهر دوستدار سالمند سازمان بهداشت جهانی ازنظر فضاهای باز و ساختمان ها، مسکن، حمل ونقل و خدمات سلامتی در سال 1398 بررسی کرده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه سازمان جهانی بهداشت جمع آوری گردید.

     یافته ها

    یافته ها نشان داد که در شاخص فضای باز و ساختمان ها (میانگین 39/70) گویه دسترسی به مساجد و اماکن مذهبی بالاترین میانگین (3/84)، در شاخص مسکن(17/80) ،گویه تناسب خانه سالمند با نیازهایش دارای بالاترین میانگین (3/15)،  در شاخص حمل ونقل (34/80) ،گویه وجود مسیر اتوبوس به مقصدهای کلیدی شهر و مراکز عمومی دارای بالاترین میانگین (42/3) و  در شاخص خدمات سلامتی (22/80)، گویه دسترسی به خدمات بیمه ی سلامت سالمندان در سطح شهر دارای بالاترین میانگین (2/70) بود.

     نتیجه گیری

    با توجه وضعیت شاخص خدمات سلامتی نسبت به سایر شاخص ها، می توان گفت که شهر تهران در این شاخص، از شرایط مطلوبی برخوردار نبوده است؛ بنابراین پیشنهاد می گردد با توجه به روند صعودی جمعیت سالمندی کشور، سیاست گذاران سلامتی و برنامه ریزان شهری، بهبود و ارتقای کیفیت شاخص های خدمات سلامتی ویژه سالمندان شهر تهران را به عنوان یک اولویت لحاظ کنند.

    کلیدواژگان: شهر دوستدار سالمند، سالمندان، شاخص، تهران، فضاهای باز و ساختمان ها، حمل ونقل، مسکن، خدمات سلامتی
  • علیرضا عباس پور، زهرا جلیلی*، داود شجاعی زاده صفحات 201-211
    زمینه و هدف

    یکی از ناقلین ویروس اچ آی وی/ ایدز معتادین می باشند که باید برای پیشگیری از این انتقال، آموزش ببینند. با توجه به اهمیت آموزش در پیشگیری از اچ آی وی/ ایدز، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در پیشگیری از بیماری ایدز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 99-1398 روی 100 معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر ساری (DIC) که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام گرفت. داده ها در دو مرحله (قبل و دو ماه پس از مداخله) با استفاده از پرسشنامه طراحی شده نظریه رفتار برنامه ریزی شده  برای هر دو گروه جمع آوری شد. مداخله با توجه به نتایج پیش آزمون در چهار جلسه آموزشی (یک ساعته) طراحی و برای گروه آزمون انجام شد. داده ها با استفاده از SPSS-23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.‏

    یافته ها

    قبل از مداخله تفاوت معناداری در سازه‎های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بین دو گروه وجود نداشت (0/05<p)

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در رفتارهای پیشگیرانه ایدز در معتادان موثر است. با توجه به تاثیر معنادار مداخله بر سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده، آموزش مبتنی بر این نظریه می تواند به عنوان چارچوبی جهت طراحی و اجرای مداخلات آموزشی جهت پیشگیری از ایدز در بین معتادان استفاده شود.

    کلیدواژگان: ایدز، عفونت اچ آی وی، اعتیاد به مواد مخدر، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، مداخله
  • بهروز گلی، ابراهیم جعفری پویان، علی مرادی*، رضا صفی آریان، مازیار مرادی، فاطمه دارابی صفحات 212-225
    زمینه و هدف

    بیماری عروق کرونر قلب  یکی از علل اصلی مرگ و میر در کشورهای مختلف می باشد و جراحی پیوند دورزننده عروق کرونر قلب  متداول ترین مداخله درمانی برای این بیماری بشمار می رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان شیوع اضطراب، افسردگی و استرس مرتبط با طول دوره بستری بیمارستانی در بیماران قلبی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه در مجموع 210 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از اطلاعات زمینه ای و پرسشنامه 21 سوالی DASS-21 بومی شده استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS-22 ، Stata و آزمون های آماری کای دو، دقیق فیشر و شاخص OR و حدود اطمینان آن و رگرسیون لجستیک دوحالتی انجام گردید.

    نتایج

    بر اساس نتایج میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان در مطالعه به ترتیب 62/99 و 8/89 سال بود. به ترتیب 81 (38/6%)، 81 (38/6%) و 86 (41%) نفر از بیماران مورد مطالعه دارای علایم اضطراب، افسردگی و استرس بوده اند. مدل های نهایی رگرسیون لجستیک نشان دادند، ارتباط متغیرهای جنس، سابقه پرفشاری خون و کلسترول بالا با اضطراب و ارتباط وضعیت تاهل با افسردگی معنی دار بوده است (0/05>p). ارتباط هیچ کدام از متغیرهای زمینه ای با استرس در بیماران مورد مطالعه معنی دار نبود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع نسبتا زیاد اضطراب، استرس و افسردگی در بیماران کاندید CABG، توجه کافی به وضعیت روانی این بیماران قبل از انجام این عمل جراحی و پیش بینی مداخلات مناسب ضرروری است.0/05<p).

    کلیدواژگان: اضطراب، استرس، افسردگی، بیماران کاندیدای CABG
|
  • Bahare Abbasi, Rasool Nazari*, Marjan Saffari Pages 115-132
    Background and Objective

    Citizenship sport is a social phenomenon that guarantees the mental health of human beings and is an important factor in improving their quality of life. The aim of this study is to determine the effective indicators of citizenship sports in metropolitan areas of Iran.

    Materials and Methods

    The present study has a hybrid (qualitative-quantitative) approach. In the qualitative stage, semi-structured interviews with the participation of 20 experts and analysis of contractual content and coding were used. In a quantitative stage, a researcher-made questionnaire was used in a 5-point Likert scale with the participation of 15 experts and inferential statistics in the Delphi method. The method of sampling was the selection of experts in the research in a targeted manner and by the method of snowball and with the criterion of executive and operational records or having scientific and research records and theorizing in the field of citizen sports.

    Results

    By coding and analyzing the content in the qualitative section, 201 open-source codes were extracted and categorized into indicators. The indicators were shared in the form of a questionnaire by Delphi method and the consensus of experts after three rounds indicated that 20 effective indicators of citizenship sports It was determined in the metropolises of Iran. These include motivational factors, needs assessment of public participation, identification of knowledge capacities, decentralization and segmentation of social strata and financial power, managerial stability, unified and centralized urban management, comprehensive and codified planning, information, awareness and improvement of cognitive factors, qualification and Efforts to specialize, coordinate and synergize in the country, integration and macro structure, financial support, creating the right understanding and attitude, setting and changing protection and development laws, active urban transportation, easy access, cheap and safe, availability Necessary infrastructures, increasing public participation, expressing the attractions of sports and the surrounding environment, expressing the socio-cultural benefits of sports, expressing the health and well-being benefits of the community, are 20 indicators of the factors influencing the sports of Iranian metropolitan cities.

    Conclusion

    With proper urban planning and management and taking into account the 20 identified factors, citizenship sports in the metropolises of Iran will achieve sustainable development and lead to healthy communities and the growth of citizens in cultural, social, economic, political and technological dimensions.

    Keywords: Leisure, Delphi method, Physical activity, Sport for all, Public sport
  • Mahdi Shahraki, Simin Ghaderi* Pages 133-144
    Background and Objective

    With the increase of female-headed households and the vulnerability of the mental and physical health of these households, as well as the need to control and manage the health expenditures of female-headed households, this study aimed to investigate the determinants of health expenditures of female-headed households in urban areas of Iran.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical and applied study was conducted cross-sectional with the microeconomics approach. The sample size included 2645 female-headed households, which were randomly selected based on three-stage sampling method, city, block and household selection, and data were collected by the Statistics Center of Iran using the cost and income questionnaire of urban households. The models were estimated in Stata 14 software using the two-step Hackman method.

    Results

    The results showed that the monthly health expenditures of the female-headed households were increased by an increase in income, insurance expenses and head household’s age by 0.099, 0.71 and 16046 Rials, respectively. Also, these expenditures with having a child under seven years old and an elderly person over 60 years old were increased by 737587 and 691909 Rials, respectively. Increasing in the female-headed households’ education level led to a decrease in monthly household health expenditures by 37,839 Rials.

    Conclusion

    Female-headed households with children or the elderly had higher health expenditures than other female-headed households, so it is recommended to increase insurance coverage for healthcare and services to reduce health expenditures and not face to catastrophic health expenditures. These households also allocated a large share of the increased income on health expenditures, so policies to increase the income of female-headed households through employment, increase in grants, and health subsidies are proposed.

    Keywords: Health Expenditures, Socioeconomic Factors, Selection Bias
  • Zainab Aghdasi, Hadi Tehrani, Habibollah Esmaiely, Mohaddese Ghavami, Mohammad Vahedian-Shahroodi* Pages 145-158
    Background and Objective

    failure to thrive (FTT) is one of the most common and important problems in the age of 6 to 12 months. Maternal behavioral factors are the most important cause of FTT in children. One of the most important theories to improve the nutritional behaviors is social cognitive theory. This study was conducted aiming to identify the determinants of maternal nutritional behavior for children 6 to 12 months with FTT based on social cognitive theory.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed with the participation of 100 mothers with children aged 6 to 12 months with FTT referred to health service centers in Torbat-Heydariye. Mothers were selected by cluster sampling and were divided into two groups of experimental and control. The educational intervention was performed in 6 sessions of 60 minutes. Data were completed using researcher-made questionnaires by mothers in three stages and analyzed by using SPSS24 software.

    Results

    Results showed that there was no significant difference between the two experimental and control groups before the educational intervention on score of the demographic variables. However, after educational intervention, there was a significant difference in maternal behavior and weight of child (P<0.05). There was a significant difference in the scores of social cognitive theory structures before and after the intervention (awareness, outcome expectation, outcome value, task self-efficacy, self-efficacy of overcoming obstacles, self-regulation, in case of situation, emotional adaptation, modeling) in the experimental group(P<0.05).

    Conclusion

    The results after the educational intervention showed the positive effect of education based on social cognitive theory on the behavior of mothers and the weight of children 6 to 12 months with Failure to thrive (FTT)

    Keywords: Health education, Maternal behavior, Social cognitive theory, FTT
  • Fateme Savari Mombeni, Akbar Babaei Heydarabadi*, Naser Hatamzadeh, Asad Sharhani Pages 159-171
    Background and Objective

    Mobile phone is one of the most important means of communication and social in the present age, and there are concerns about its harmful effects due to the growing use of it among adolescents. In this regard, the present study was conducted to determine the effect of educational intervention based on the Theory of Planned Behavior regarding microbial and radiation complications of mobile phone in female students of secondary school in Baghmalek city.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental two-group study (test and control) that was conducted on 100 students in 2019. The target population consisted of female high school students who entered the study using stratified sampling method. The educational intervention was conducted using the method of short lecture, group discussion, question and answer based on the constructs of the theory of planned behavior. The training sessions were conducted in the form of group training in the form of 3 sessions for 90 minutes during a month. Data analysis was performed using SPSS 24 software and independent t-test and paired t-test.

    Results

    The results showed that before the intervention, the mean and standard deviation scores of attitudes (24.08 ±4.78), Subjective norm (32.52 ±7.67), perceived behavioral control (32.28 ±5.05), behavioral intention (13.14 ±4.44) and behavior (24.30 ±4.40) between the two groups of control and test were not significantly different (P <0.05). However, one month after the educational intervention, the mean scores and standard deviation of attitude (25.94 ±5.95), subjective norm (37.22 ±7.31), perceived behavioral control (34.80 ±5.42), and behavior (26.86 ±5.95), except for the behavioral intention (14.02 ±3.11) in the test group, increased significantly (p <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, education based on planned behavior theory is fruitful and can improve studentschr('39') microbial and mobile phone Preventive behaviors by increasing attitudes, subjective norm, and perceived behavioral control.

    Keywords: Health Behavior, Cell Phone, Theory of Planned Behavior, Female, Students
  • Sima Babazadeh Namini, Seyed Ahmad Elahi*, Mohammad Reza Seirafi, Merdad Sabet, Payam Azadeh Pages 172-186
    Background and Objective

    Experience of life-threatening illnesses such as cancer leads to the comprehension of its positive outcomes along with its negative consequences. This study aimed to predict the post-traumatic growth inventory based on perceived social support mediated by resilience in women with breast cancer using a structural equation approach.

    Materials and Methods

    This correlational study with a descriptive-analytic design was conducted using the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), the Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC), and the Post-traumatic Growth Inventory. Two hundred women with breast cancer were enrolled using convenience sampling. The participants had visited Imam Hossein Hospital in Tehran (n=62) and Imam Ali Complex of the Alborz University of Medical Sciences (n=138) 6 months after their surgery from April to September 2019.

    Results

    Social support had a significant effect on resilience (P<0.05). In addition, resilience had a significant effect on post-traumatic growth (P<0.05). Results showed the significant indirect effect of social support on post-traumatic growth through resilience (P<0.05). The coefficient of determination indicated that social support alone explained 15.2% of the variance observed in resilience. The coefficient of determination was 56.3 for post-traumatic growth. Therefore, resilience and social support together explained 56.3% of the variance in post-traumatic growth where resilience had a greater contribution compared to social support (a larger beta coefficient).

    Conclusion

    Based on the results of the study, perceived social support affects post-traumatic growth with the mediating role of resilience in patients with breast cancer. Therefore, strengthening social support and resilience can play an effective role in post-traumatic growth.

    Keywords: Breast Cancer, Perceived Social Support, Post-Traumatic Growth Inventory, Resilience
  • Fatemeh Estebsari, Zahra Rahimi Khalifeh Kandi*, Maliheh Nasiri, Marjan Moradi Fath, Farank Karimi Yeganeh, Davoud Mostafaei Pages 187-200
    Background and Objective

    The Age Friendly City has been proposed by the World Health Organization to achieve Active Aging. The aim of this study was to evaluation of transportation infrastructure and urban space of Tehran city based on the indicators of Age Friendly City.

    Materials and Methods

    The present cross-sectional study examined the views of 418 elderly residents of Tehran on the indicators of the World Health Organizationchr('39')s Age-Friendly City in terms of Outdoor Spaces and Buildings, Housing, Transportation and Community Support and Health Services in 1398. Data were collected using Age-Friendly City questionnaire of the WHO.

    Results

    Findings showed that the outdoor spaces and buildings indicator mean= 39.70 (the item of access to mosques and religious places has the highest mean (3.84), the housing indicator) mean= 7.80 (the item of proportion of the elderly house with its needs has the highest mean (3.15), the transportation indicator (mean =34.80) the item of existence of bus route to key destinations in the city and public centers with the highest mean (3.42) and the health services indicator (mean= 22.80) the item of access to elderly health insurance services has the highest mean (2.70).

    Conclusion

    Considering the situation of the health services indicator compared to other indicators it can be said that the city of Tehran has not had favorable conditions in this indicator. Therefore, it is suggested that due to the upward trend of the countrychr('39')s elderly population, health policy makers and urban planners should consider improving the quality of health services indicators for the elderly in Tehran as a priority.

    Keywords: Age Friendly City, Outdoor Spaces, Buildings, Transportation, Housing, Community Support, Health Services
  • Alireza Abbaspour, Zahra Jalili*, Davoud Shojaeizadeh Pages 201-211
    Background and Objective

    Addicts are one of the carriers of HIV/AIDS who should be trained to prevent this transmission. Due to the importance of education in the prevention of HIV / AIDS, the present study was conducted to investigate the effect of education based on the theory of planned behavior in the prevention of AIDS.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed in 2019-2020 on 100 addicts referred to addiction treatment centers (DIC) in Sari who were selected by convenience sampling method. Data were gathered in two phases (before and two months after implementing the intervention) using a designed questionnaire to measure the Theory of Planned Behavior (TPB) constructs fill for both groups. The educational intervention was designed in four educational sessions (one-hour) according to the results obtained in the pre-test and was performed for the intervention group. Data were analyzed using the statistical tests in the SPSS-23.

    Results

    Before the intervention, there was no significant difference in the structures of the theory of planned behavior between the two groups (p>0.05), but after the intervention, attitude scores from 18.12±4.96 to 21.92 ±6.62, abstract norms from 19.38 ±3.62 to 22.66 ±5.38, perceived behavioral control from 17.85 ±4.92 to 20.61 ±6.13, behavioral intention from 12.42 ± 4.62 to 15.44 ±6.65 and behavior from 12.40 ±4.34 to 16.38 ±6.47 in the experimental group (p< 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the educational intervention based on the theory of planned behavior is effective in preventive behaviors of AIDS in addicts. Due to the significant effect of the intervention on the structures of the theory of planned behavior, education based on this theory can be used as a framework for designing and implementing educational interventions to prevent HIV/AIDS among addicts.

    Keywords: AIDS, HIV Infections, Drug Addiction, Theory of Planned Behavior, Intervention
  • Behrooz Goli, Ebrahim Jaafari-Pooyan, Ali Moradi*, Reza Safi-Arian, Maziar Moradi, Fatemeh Darabi Pages 212-225
    Introduction

    Among the heart diseases, coronary heart disease (CAD) is the leading cause of mortality in human societies and coronary artery bypass graft (CABG) is the most common therapeutic intervention. Post-surgical hospitalization is an estimate of the success rate of surgery that cannot be fully explained by medical and demographic factors. Rather, psychological factors are important. The purpose of this study was to investigate the prevalence of anxiety, depression and stress which are one of the most important psychological factors related to the length of hospital stay after this surgery.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the target population was all CABG patients referred to Farshchian heart Hospital, Hamadan, in 2019. The DASS-21 Questionnaire was used to determine the status of studied patients in terms of anxiety, depression and stress. Data were analyzed using SPSS-22 and Stata software. Chi-square, Fisherchr('39')s exact test and OR index and binary logistic regression were used for determine relationship between variables.  

    Results

    A total of 210 patients participated in this study. 152 (74.2%) of them were male and 58 (27.6%) were female. The mean and standard deviation of age were 62.99 and 8.89 years, respectively. According to the results of principal components analysis, 81 (38.6%), 81 (38.6%) and 86 (41.0%) patients had symptoms of anxiety, depression and stress, respectively. The final logistic regression models showed. Relationship between sex, history of hypertension and high cholesterol with anxiety, relationship between maternal statuses with depression was significant. There was no significant relationship between any of the underlying variables with stress in the studied patients.

    Conclusion

    This study showed that the prevalence of anxiety, stress and depression in CABG patients is relatively high. Therefore, it is necessary to check the mental status of these patients before performing this surgery.

    Keywords: Anxiety, Stress, Depression, CABG