فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1398)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرش حبیبی، مریم احمدی فرد* صفحات 11-24

    هدف:

     اینترنت انرژی رویکرد جدیدی است که در پاسخ به بحران مصرف انرژی و کنترل منابع تجدیدناپذیر مطرح شده است. ازاین رو، این پژوهش با هدف الگوسازی پیاده سازی اینترنت انرژی در سازمان های دولتی کشور انجام شده است .

    روش شناسی:

     پژوهش از نظر هدف مطالعه ای بنیادین و از منظر فلسفی با رویکردی مبتنی بر پارادایم تفسیری انجام شده است. از منظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها نیز در دسته مطالعات پیمایش مقطعی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران تحقیقات استراتژیک دولت بوده که با روش نمونه گیری غیراحتمالی و به صورت هدفمند نه نفر در این مطالعه شرکت کرده اند. ابزار اصلی گردآوری داده ها در این پژوهش مصاحبه های نیم ساخت یافته با خبرگان حوزه مدیریت دولتی بوده است. برای شناسایی مقوله های اینترنت انرژی از روش سودا استفاده شده است. برای شناسایی الگوی روابط علی و ارایه الگوی نهایی از روش نگاشت علی استفاده شده است.

    یافته ها

    براساس تحلیل سودا، 17 عامل به عنوان شاخص های الگوی اینترنت انرژی شناسایی شدند. براساس الگوی شبکه ای اینترنت انرژی 17 مقوله و 159 رابطه شناسایی شده است. شاخص پیاده سازی صحیح اینترنت انرژی در سازمان های دولتی از بیشترین وابستگی و کمترین نفوذ برخوردار است. شاخص دسترسی به امکانات و تجهیزات سخت افزاری به روز با 19 رابطه در کانون روابط مدل خوشه ای قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    مجموعه منابع مالی لازم برای استفاده از اینترنت انرژی، عزم و اراده لازم برای به کارگیری اینترنت انرژی در سطح کلان، وجود زیرساخت های نرم افزاری مناسب و دسترسی به امکانات و تجهیزات سخت افزاری به روز به عنوان متغیرهای زیربنایی مدل می باشند که بایستی مورد توجه مسیولین و خط مشی گذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اینترنت انرژی، سازمان های دولتی، تحقیق در عملیات نرم، نگاشت علی
  • عبدالرسول خسروی، عاطفه اسفندیاری*، سیده زهرا میرتقی صفحات 25-40

    هدف:

     استفاده از شواهد علمی پرستاران را قادر می سازد تا مراقبت های بالینی را با کیفیت ارایه دهند. این پژوهش با هدف ارزیابی سطح سواد اطلاعاتی پرستاران جهت ارایه کارآمد مراقبت مبتنی بر شواهد در بیمارستان های آموزشی شهر بوشهر در سال 1397 انجام گرفت.

    روش شناسی: 

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی است که به توصیف سطح سواد اطلاعاتی پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر بوشهر پرداخته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه خود ایفا جهت سنجش مهارت های سواد اطلاعاتی با رویکرد مراقبت مبتنی بر شواهد است که توسط پرستاران تکمیل و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در محیطspss ویرایش 24 تحلیل گردید.  

    یافته ها

    بیش از 70 درصد جمعیت مورد پژوهش زن و بقیه مرد بودند. بیش از 85 درصد از پرستاران دارای مدرک لیسانس بودند و 8/58 درصد از کتابخانه بیمارستان استفاده نمی کردند. یافته های پژوهش نشان داد که سواد اطلاعاتی پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر بوشهر در سال 1397 با میانگین 38/94 پایین تر از سطح متوسط قرار دارد. در بین 5 استاندارد سواد اطلاعاتی مورد بررسی، بیشترین میانگین مربوط به مهارت تبادل و اشاعه اطلاعات و کمترین میانگین مربوط به مهارت سازمان دهی اطلاعات بود.  

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه سواد اطلاعاتی پرستاران در تمامی مهارت های مرتبط با مراقبت مبتنی بر شواهد پایین تر از سطح متوسط برآورده شده است. بنابراین، پیشنهاد می شود راهکارهایی ازجمله آموزش برای ارتقای بهینه تمامی مهارت های سواد اطلاعاتی به منظور تصمیم گیری مبتنی بر شواهد در مراقبت بیماران اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: بوشهر، بیمارستان های آموزشی، پرستاران، سواد اطلاعاتی، مراقبت مبتنی بر شواهد
  • آزیتا مالمیر*، مریم سلامی صفحات 41-56

    هدف:

     اشتراک دانش به عنوان یکی از عوامل کلیدی در پیاده سازی موفق مدیریت دانش شمرده شده است. مدیران همواره با این سوال روبرو هستند که برای رفتار اشتراک دانش کارکنان چه اقدامی باید انجام دهند. هدف از پژوهش سنجش روش های موثر بر تسهیم دانش کارکنان آرشیو ملی ایران است.

     روش شناسی: 

    این پژوهش به روش پیمایش توصیفی و با استفاده از پرسشنامه انجام شده که به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. جامعه آماری آن 248 نفر از کارکنان آرشیو ملی است که با استفاده از فرمول کوکران 151 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است.  

    یافته ها

    یافته های به دست آمده حاکی از آن است که روش های اشتراک دانش تاثیر مثبت بر تمایل به اشتراک دانش و رفتار اشتراک دانش دارد. همچنین "کمک همتایان" و "کنفرانس و گردهمایی" و "کارتیمی" روش های موردعلاقه و "سمینار" و "اجتماعات کاری" روش هایی که کمتر موردعلاقه کارکنان آرشیو ملی ایران برای اشتراک دانش می باشند.  

    بحث و نتیجه گیری

    روش های اشتراک دانش موردعلاقه کارکنان به عنوان یکی از عوامل کلیدی و مهم در بروز رفتار اشتراک دانش، نقش ایفا می نماید به نحوی که تامین این عامل می توان به بروز رفتار اشتراک دانش یاری رساند بنابه این پژوهش تنها برخی از روش های اشتراک دانش، موردعلاقه کارکنان می باشند. بنابراین، با به کارگیری روش های موردعلاقه کارکنان در اشتراک دانش، بهتر می توان به بروز رفتار اشتراک دانش منجر شود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اشتراک دانش، روش های اشتراک دانش، رفتار اشتراک دانش
  • سعید ملک محمدی*، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 57-68

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی وضعیت آمادگی یادگیری الکترونیکی دانشجویان تحصیلات تکمیلی موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان شکل گرفته است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و از روش پژوهش پیمایشی تحلیلی برای انجام آن استفاده است. نمونه گیری از جامعه پژوهش با استفاده از فرمول کوکبان برای تعداد 153 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی موسسه آموزش عالی خوزستان که در نیمسال اول 1398- 1397 مشغول به تحصیل بودند، انجام گرفت. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط متخصصان تایید شده و ضریب پایایی آن 854/. آلفای کرونباخ بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تی و تحلیل واریانس یک طرفه) استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل نتایج حاصل از بررسی میزان آمادگی دانشجویان تحصیلات تکمیلی موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان برای شرکت در یادگیری الکترونیکی حاکی از آن است که میانگین آمادگی دانشجویان از منظر 6 بعد مورد بررسی 81/3 از 5 است که نشان دهنده آمادگی در حد متوسط دانشجویان برای شرکت در یادگیری الکترونیکی است.

    بحث و نتیجه گیری

    با فراهم آوری زیرساخت های موردنیاز و برگزاری دوره های آموزشی و تاکید بر اهمیت یادگیری الکترونیکی در عصر حاضر می توانیم در جهت ارتقای آمادگی گام برداریم.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آمادگی الکترونیکی، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان، دانشجویان
  • سلیمان احمدزاده*، محمد عثمانی، شهناز اسماعیل زاده صفحات 69-80

    هدف:

     هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش سرمایه اجتماعی در توسعه یادگیری دوسوتوانی و تاثیر آن بر انتقال دانش در بین اعضای هییت علمی دانشگاه است.

     روش شناسی:

     این پژوهش کاربردی و به روش پیمایشی - توصیفی و با استفاده از پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش اعضای هییت علمی دانشگاه های آزاد اسلامی و پیام نور ارومیه و مهاباد به تعداد 421 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران، 201 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. تجزیه و تحلیل داده ها براساس از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) با کمک نرم افزار Smart-PLS صورت گرفته است.  

    یافته ها

    یافته های به دست آمده نشان داد که سرمایه اجتماعی بر توسعه یادگیری دوسوتوانی تاثیر مثبت و معنی دار دارد و تاثیر یادگیری دوسوتوانی بر انتقال دانش مثبت و معنی دار است و همچنین سرمایه اجتماعی به صورت مستقیم بر انتقال دانش تاثیر معنی داری ندارد ولی به صورت غیرمستقیم از طریق یادگیری دوسوتوانی بر انتقال دانش تاثیر مثبت و معنی داری دارد.  

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مشخص می کند که وجود سرمایه اجتماعی در دانشگاه باعث توسعه یادگیری دوسوتوانی در ابعاد اکتشاف و انتفاع می شود که از آن طریق زمینه انتقال دانش بین اعضای هییت علمی دانشگاه فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: یادگیری دوسوتوانی، اکتشاف، انتفاع، سرمایه اجتماعی، انتقال دانش
  • ثنا صفری* صفحات 81-90

    هدف:

     بررسی سبک های تفکر کارکنان نهادهای کتابخانه های عمومی ایران در ارتباط با ویژگی های کارآفرینی بوده است.

     روش شناسی:

     از نظر هدف کاربردی و از منظر روش های گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بوده است و حجم نمونه آماری 200 نفر که به روش سرشماری کامل انتخاب شده اند. ابزار گرداوری داده ها دو پرسشنامه شیوه های تفکر استرنبرگ - واگنر و ویژگی های کارآفرینی بوده است. جهت بررسی روایی ابزار با توجه به تعداد مولفه ها و حجم نمونه، علاوه بر تحلیل محتوا، از تحلیل عاملی تاییدی و با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شد که بررسی شاخص های برازش نشان داد که ابزار پژوهش از روایی سازه برخوردار بوده است.  

    یافته ها

    داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شده اند. یافته های پژوهش نشان داد که شیوه تفکر غالب در میان کارکنان، تفکر برون نگر است. هم چنین تمام سبک های تفکر جز سبک درون گرا ارتباط مثبتی با ویژگی های کارآفرینی کارکنان داشته اند.  

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان سبک های تفکر، 6/31 درصد تغییرات مولفه خلاقیت توسط سبک های تفکر آزاداندیش، قضایی و قانونی تبیین می شود. هم چنین 6/24 درصد تغییرات مولفه کنترل درونی توسط سبک های تفکر قضایی و برون گرا، 38% تغییرات مولفه توفیق طلبی توسط سبک تفکر آزاداندیش و قضایی، 6/18% تغییرات مولفه استقلال طلبی به سبک تفکر درون گرا پیش بینی می شود و 2/21% از تغییرات مولفه تحمل ابهام در سطح 99 صدم معنی دار بوده و ضریب محاسبه بتا 460% بوده است.

    کلیدواژگان: شیوه های تفکر، کارآفرینی، ویژگی های شخصیتی، نهادهای کتابخانه های عمومی ایران
|
  • Arash Habibi, Maryam Ahmadifard * Pages 11-24
    Purpose

    Energy Internet is a new approach that has been proposed in response to the crisis of energy consumption and control of non-renewable resources. Therefore, this study was conducted with the aim of modeling the implementation of energy Internet in government organizations.

    Methodology

    The research is based on the purpose of fundamental studies and from a philosophical perspective with an approach based on interpretive paradigm. In terms of method and time period of data collection is also in the category of cross-sectional survey studies. The statistical population of the study included the directors of strategic government research who participated in this study by non-probabilistic sampling method and purposeful nine people. The main data collection tool in this study was semi-structured interviews with experts in the field of public administration. The soda method has been used to identify categories of energy internet. Causal mapping method has been used to identify the pattern of causal relationships and present the final pattern.

    Findings

    Based on soda analysis, 17 factors were identified as indicators of the energy Internet pattern. Based on the pattern of energy internet networks, 17 categories and 159 relationships have been identified. The index of correct implementation of energy internet in government organizations has the highest dependence and the least influence. The index of access to up-to-date hardware facilities and equipment with 19 relationships was at the center of the cluster model relationships.

    Conclusion

    The set of financial resources required to use the energy Internet, the determination to use the energy Internet at the macro level, the existence of appropriate software infrastructure and access to up-to-date hardware facilities and equipment are the model variables that should be considered by officials and policy makers.

    Keywords: Energy Internet, government organizations, soft operations research, causal mapping
  • Abdolrasoul Khosravi, Atefeh Esfandiari *, Seideh Zahra Mirtaghi Pages 25-40
    Purpose

    The use of evidence enables nurses to provide quality of clinical care. The aim of this study was to evaluate the level of information literacy of nurses to provide efficient evidence-based care in Educational Hospitals in Bushehr in 2018.  

    Methodology

    This study is a cross-sectional descriptive-analytical study that describes the level of information literacy of nurses in. Data were gathered by a self-sufficient questionnaire to measure information literacy skills to provide evidence-based care, which was completed by nurses and analyzed using descriptive and analytical statistics through SPSS version 24.  

    Findings

    The research findings showed that more than 70 percent of the population surveyed were women and the rest were men. More than 85% of nurses had a bachelor's degree and 58.8% did not use a hospital library. The information literacy of nurses Educational Hospitals in Bushehr in2018 was with an average of 94.38 that is lower than the average level. Among the 5 standards of information literacy, the highest average was related to information exchange and dissemination skills and the lowest average was related to information organization skills.

    Conclusion

    According to the results of this study, nurses' information literacy in all skills to provide evidence-based care were below average. Therefore, it is suggested that some solutions such as theoretical and practical learning be taken to improve all information literacy skills in order to make evidence based decisions in nursing care.

    Keywords: Bushehr, Educational Hospitals, Nurses, Information Literacy, Evidence-Based Care
  • Azita Malmir *, Maryam Salami Pages 41-56

    Purpose:

     knowledge sharing is considered as one of the key factors in the successful implementation of KM. Managers are always faced with the question of what to do about the behavior of employee knowledge sharing The purpose of this research is to evaluate effective methods for knowledge sharing of the staff of the National Archives of Iran.

    Methodology

    This This research is a descriptive survey and carried out using a questionnaire. To measure the reliability was used Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of this study is 248 staff of the National Archive of Iran. Using Cochran's formula, 151 of them were selected as samples.

    Findings

    The results indicate that knowledge sharing methods have a positive effect on the tendency to share knowledge and knowledge sharing behavior. Research findings also show that" PeerAssistant", "conference and gathering," and "Team Work" methods of interest, and "seminars" and "Community Of Practice" are less desirable ways for Iranian National Archives staff to share knowledge.

    Conclusion

    The methods of sharing the knowledge of employees as one of the key and important factors in the occurrence of knowledge sharing behavior play a role in providing this factor which can contribute to the behavior of knowledge sharing and only some of the methods of knowledge sharing are of interest to employees. Therefore, the use of knowledge sharing methods that is more in the interest of individuals will better lead to the behavior of knowledge sharing.

    Keywords: knowledge management, Knowledge Sharing, Knowledge sharing methods, knowledge sharing behavior
  • Saeed Malekmohammadi *, Mohsen Haji Zeinolabedini Pages 57-68
    Purpose

    This research is aimed to identify E-learning readiness Rate of postgraduate students of Institute for Higher Education ACECR, Khuzestan.

    Methodology

    The current research is an applied study which used an analytical-survey method. Sampling from the research population was done using the Cochran formula on 153 post graduate students of Khuzestan Institute for Higher Education registered in the first semester of 2018-2019 academic year. was performed Sampling was stratified random sampling .Data gathering instruments was a researcher-made questionnaire; Its validity has been confirmed by experts and reliability of the questionnaire were observed using the Cronbach Alph method, ite reliability was measures (%854 For data analysis, descriptive statistics and referrrential statistics (T-test and one way ANOVA, variance analysis) were used.

    Findings

    The analysis of the obtained results from surveying the rate post graduate students of Institute for Higher Education ACECR, Khuzestan readiness for participating in electronic learning shows that the average of students’ readiness in the six is 3/81 of 5. This figure shows the electronic learning of the students is moderate.

    Conclusion

    With providing the required infrastructure and training courses and emphasizing the importance of electronic learning at the present time. Students must be encouraged to participate in E-learning courses and obliged to increase their knowledge and skills in this respect

    Keywords: E-Learning, e-readiness, Institute for Higher Education ACECR, Khuzestan, students
  • Soleiman Ahmadzadeh *, Mohammad Osmani, Shahnaz Esmaeizadeh Pages 69-80

    Purpose:

     The main purpose of this study is to investigate the role of social capital in the development of ambidexterity learning and knowledge transfer among university faculty members.

     Methodology:

    This applied research has been done by survey-descriptive method using a questionnaire. The statistical population of the study is 421 faculty members of Islamic Azad University and Payam Noor University of Urmia and Mahabad. Using Cochran's formula, 201 people have been selected as a statistical sample. Data analysis was performed based on structural equation modeling (SEM) using Smart-PLS software.

    Findings

    The results showed that all coefficients related to the paths between the variables of this research (except social capital path on knowledge transfer) were significant. Knowledge is also meaningful. And social capital has a positive and significant effect on knowledge transfer indirectly through to ambidexterity learning.

    Conclusion

    The results indicate that the existence of social capital in the university promotes the learning of ambiguity in the dimensions of exploration and profit, which will provide the basis for knowledge transfer between faculty members.

    Keywords: Ambidexterity Learning, Exploration, Exploitation, Social Capital, Transfer of Knowledge
  • Sana Safari * Pages 81-90
    Purpose

    This study aimed to investigate thinking styles of staff's in Public Libraries Foundation and its relation with entrepreneurship traits.

    Methodology

    The research method was applied in terms of purpose and in terms of data collection methods was correlation. The population of the research is the staff of the Public Libraries and information. Data collection tools were Sternberg-Wagner thinking styles (1999) and Entrepreneurship traits questionnaire. In order to study the validity of the tool in terms of the number of components and semple size, in addition to content analysis, a confirmatory factor analysis was used with Lisrel software that evaluation of fitting indices confirmed that the research instruments have been constructive.The collected data were analyzed by SPSSv.22 in both descriptive and inferential statistics(Pearson correlation coefficient and stepwise regression).

    Findings

    The findings showed that the dominant thinking style among the staff is extraverted thinking. All styles of thinking, with the exception of introverted thinking, had a positive relationship with the entrepreneurship traits of staff.

    Conclusion

    Stepwise regression analysis showed that among the components of TS, (31.6) percent of the change in creativity is explained by liberal and judicial thinking. Also, (43.5) percent of the risk taking are explained by liberal, judiciary and legislator thinking. The findings of the research also showed that (24.6) percent of the changes in the internal control are explained by the judicial and extraverted thinking, (38.0%) of the changes in willingness are explained by liberal and judicial thinking, (18.6%) of the changes in independence component are explained by introverted thinking, (21.2%) of the variation of ambiguity tolerance in the level of 99 is significant and the calculated beta value is 0.460.

    Keywords: Thinking Style, Entrepreneurship, Personality Characteristics, Public Libraries Foundation