فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 18 (زمستان 1399)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 18 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/09
  • تعداد عناوین: 5
|
  • جعفر حقیقت، علیرضا جلیلی مرند* صفحات 9-32

    یکی از روش هایی که در کنار بودجه می تواند به تامین مالی نیروهای مسلح کمک کند انتشار اوراق بهادار اسلامی (صکوک) است. با توجه به گستردگی و تنوع صکوک این مسئله مطرح می شود که کدامیک از صکوک برای انتشار و تامین مالی نیروهای مسلح و صنایع دفاعی مناسب است. از طرف دیگر بحث امکان سنجی و سازگاری انتشار اوراق با سازمان منتشرکننده یعنی نیروهای مسلح است. در این مطالعه اوراق بهادار اسلامی برای تامین مالی نیروهای مسلح رتبه بندی و الگوی مناسب انتخاب می شود. برای این منظور از یک ساختار سلسله مراتبی چهار سطحی که دارای دو معیار اصلی و نه زیرمعیار است برای رتبه بندی هفت نوع از صکوک متداول، با استفاده از روش ترکیبی AHP-SAW استفاده شده است. داده ها و ارزیابی ها براساس نظرات خبرگان و متخصصین صکوک از طریق پرسشنامه خبرگی و در یک فرآیند تعاملی جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که اوراق اجاره، اوراق قرض الحسنه و اوراق مرابحه به ترتیب مناسب ترین اوراق برای انتشار در نیروهای مسلح و اوراق مضاربه بدترین اوراق می باشد. اوراق اجاره در قالب عقد اجاره به شرط تملیک بهترین ابزار برای تجهیز منابع به منظور خرید تجهیزات نظامی سنگین مانند ناو شکن است.

    کلیدواژگان: تامین مالی، صکوک، ارزیابی ریسک، روش ترکیبی AHP-SAW
  • فرانک مکری، یاور دشت بانی، سید شمس الدین میرمحسنی میرمحسنی* صفحات 33-55
    سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا) جهت حفظ و توسعه منافع ذی نفعان، بخشی از سرمایه خود را در بازار سهام سرمایه گذاری می نماید. پیچیدگی در انتخاب سهام و ریسک حاصل از آن شرکت را ملزم به ارزیابی و مدیریت ریسک می نماید. ساتا، با هدف حفظ و ارتقا انضباط مالی، دارای سهام مدیریتی در چندین شرکت بورسی است. لذا، ارزیابی ریسک غیرسیستماتیک شرکت های بورسی وابسته به ساتا و ارایه راهبرد جهت کنترل آن ریسک ها جهت مطالعه انتخاب شده است. جهت ارزیابی ریسک غیرسیستماتیک، ابتدا به کمک مدل رگرسیونی فاما-فرنچ میزان همبستگی بازده شرکت های بورسی وابسته به ساتا به عوامل بازار محاسبه شده، و سپس میزان ریسک غیرسیستماتیک به کمک باقیمانده مدل تخمین زده شده است. در ادامه، ریسک های تجاری و مالی، که دارای ابعاد غیرسیستماتیک هستند، به کمک تغییرات فروش و تغییرات سود ارزیابی گردیده است. بر اساس نتایج حاصل از اجرای مدل، ریسک غیرسیستماتیک شرکت های مورد مطالعه، از زیاد به کم، عبارتند از فرآور، حفاری، فجر، توریل، وتوکا، کوثر، پارسان، وغدیر و مارون. نمادهای فجر، فرآور، حفاری و توریل دارای ریسک تجاری نامطلوب بوده اند. از لحاظ عملکرد مالی، نمادهای توریل، حفاری، فرآور، فجر و پارسان به ترتیب کمترین ثبات مالی را ثبت کرده اند. از نظر نوع صنایع، گروه بیمه دارای عملکرد مالی و تجاری مطلوب بوده، صنعت حمل ونقل و فلزات اساسی از هر دو نظر عملکرد نامطلوبی داشته، صنعت پتروشیمی دارای عملکرد تجاری مطلوب و ریسک مالی بالا بوده، و عملکرد شرکت های سرمایه گذار چند رشته ای نیز بدون ریسک ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: ریسک غیرسیستماتیک، مدل فاما-فرنچ، ریسک تجاری، ریسک مالی
  • رضا مشهدی، شهاب الدین خدابخش* صفحات 57-79
    هدف از این تحقیق، ارایه الگوی خروج در روش تامین مالی از طریق صندوق های سرمایه گذاری خطر پذیر در کسب وکارهای دانش بنیان دفاعی است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی، کتابخانه ای و پیمایشی بوده و به کمک ابزار پرسشنامه داده ها جمع آوری شده اند. قلمرو مکانی تحقیق، شرکت های دانش بنیان دفاعی در کشور ایران بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش فعالان بازارسرمایه و سرمایه گذاری خطرپذیر بوده و روش نمونه گیری، به صورت هدفمند بوده و تعداد 15 نفر از خبرگان که آشنا به سرمایه گذاری خطرپذیر در شرکت های دانش بنیان دفاعی بودند، از طریق شبکه های متخصصین نظیر لینکدین انتخاب شدند. نتایج حکایت از آن دارد که خروج از سرمایه گذاری مخاطره آمیز در کسب وکارهای دانش بنیان دفاعی در زمان بلوغ و در چندین مرحله باید انجام شود. در پروژه های دانش بنیان دفاعی بهتر است امین از کارگزاران نظارت حوزه دفاعی که علاوه بر داشتن تخصص، نظارت و مقبولیت از جانب آن ها نیز مورد اعتماد باشند، انتخاب گردند؛ همچنین بهتر است مدیریت صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر دانش بنیان دفاعی را یک صندوق سرمایه گذاری به عهده بگیرد و مدیریت به افراد یا نهادهای نظامی دارای تخصص و صلاحیت واگذار شود. در نهایت اگر مدیریت واگذار شد، مناسب تر است عرضه یا واگذاری سهام از طریق فروش به سرمایه گذاران در شرکت های هم صنعت صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: الگوی خروج، تامین مالی، صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر، کسب وکارهای دانش بنیان دفاعی
  • محمد بابک*، امیرمسعود سعادتمند، محمدرضا مرادی صفحات 81-103

    رمزپول ها به عنوان یکی از محصولات فناوری بلاک چین دارای چالش های راهبردی زیادی همچون نگهداری و ذخیره سازی هستند که به دغدغه ای برای فعالان این عرصه تبدیل شده که می تواند دارایی کاربران و امنیت سرمایه گذاران را تهدید کند. ذخیره سازی این رمزپول ها غالبا از طریق ابزارهایی با نام کیف پول دیجیتال صورت می گیرد که انواع و اقسام مختلفی دارد؛ لذا هدف این تحقیق شناخت ویژگی های انواع کیف پول دیجیتال با توجه به نوع نیاز کاربران جهت مدیریت بهتر رمزپول ها است. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و داده های پژوهش با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده و پاسخ ها طبقه بندی شده در طیف لیکرت از یک تا پنج می باشد. جامعه آماری، خبرگانی هستند که در زمینه بلاک چین و رمزپول ها در دانشگاه ها، بانک ها و پژوهشکده ها فعالیت داشته اند این افراد با توجه به تازگی موضوع رمزپول ها به خصوص بخش کیف پول دیجیتال، بسیار محدود بوده و محقق موفق به شناسایی 20 نفر شد؛ بدین ترتیب حجم نمونه همان 20 نفر در نظر گرفته شد. جهت روایی پرسشنامه از تایید نخبگان امر استفاده شده و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS.26 محاسبه گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن است که از بین 5 نوع کیف پول (سخت افزاری، تحت وب، موبایلی، دسکتاپ و کاغذی) جهت انتخاب یک کیف پول دیجیتال، داشتن امنیت کیف پول، دسترس پذیر بودن، آفلاین یا آنلاین بودن، پشتیبانی از انواع رمزپول ها، قیمت کیف پول و هزینه تراکنش ها، رابط کاربری و پشتیبان گیری از کلیدهای خصوصی از اولویت های بالاتری برخوردارند و در پایان نیز روند نمایی برای انتخاب کیف پول مناسب هر فرد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رمزپول، کیف پول دیجیتال، ذخیره سازی
  • علیرضا عالی پور*، ترانه عنایتی صفحات 135-158

    بیکاری به عنوان یک چالش در کشور مطرح می باشد و استان مازندران با  وجود پتانسیل های بالای اقتصادی دارای نرخ بیکاری دو رقمی بوده و در سال های اخیر افزایش یافته است.  با ارایه ایده اقتصاد مقاومتی و مدیریت جهادی انتظار می رود کشور بتواند در راستای افق 1404 به سمت اشتغال کامل حرکت نماید. پژوهش حاضر  یک تحقیق آمیخته بوده که با هدف ارایه مدل مطلوب بازار کار در افق 1404 در استان مازندران انجام شده است که نتایج می تواند در استان های دیگر قابلیت کاربرد داشته باشد. جامعه آماری در بخش کیفی 8 نفر از خبرگان در حوزه بازار کار، مدیریت جهادی و اقتصاد مقاومتی بوده و در بخش کمی شامل کارشناسان ادارات دولتی در حوزه بازار کار، دانشجویان و اساتید دانشگاه های استان مازندران به تعداد 400 نفر بودند. نمونه آماری در بخش کمی با استفاده از جدول کرجسی - مورگان 200  نفر و به صورت تصادفی ساده مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته در رابطه با وضعیت بازار کار استان مازندران تا افق 1404 با رویکرد مدیریت جهادی و اقتصاد مقاومتی بودند که بعد از تایید روایی صوری و محتوایی آنان، پایایی پرسشنامه 75/0= α ؛ محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد؛ که "ایجاد شهرک های صنعتی کوچک و کارگاهای تولیدی بومی در استان" با ضریب استاندارد (93/0) و " جلوگیری از هجوم واردات به استان و توسعه فرهنگ مصرف گرایی در استان"؛ با ضریب استاندارد (70/0) و "نیازسنجی در نظام آموزشی استان مازندران" ، با ضریب استاندارد (49/0) به ترتیب بیشترین اثرگذاری را در بازار کار مازندران  در راستای افق 1404 داشته است. نتیجه اینکه استان مازندران ظرفیت های لازم برای کارو تولید وجود دارد؛ به عبارتی بازار کار مازندران در افق 1404 می تواند اشتغال کامل باشد؛ اگر دو مسئله اصلی مورد توجه مسیولین و مردم مازندران قرار گیرد؛ که عبارتند از روحیه و تفکر جهادی و اقتصاد مقاومتی.

    کلیدواژگان: بازار کار، مدیریت جهادی، اقتصاد مقاومتی، اشتغال کامل
|
  • Jafar Haghighat, Alireza Jalili Marand * Pages 9-32

    Issuance of Islamic securities (Sukuk) is one of the means for financing the armed forces،. Given its varieties, the question arises as to which type of sukuk is suitable for issuing and financing the armed forces. Inevitably, an answer to this question is contingent on the consideration of the special feasibility and securities compatibility involved in funding the Armed Forces. The objective of this paper is to assess and rank of Islamic securities for financing the armed forces, and thereby, propose an appropriate one based on needs. For this purpose, a four-level hierarchical structure with two main criteria and nine sub-criteria was used to rank the seven different types of common sukuk، using the AHP-SAW method. Data and evaluations were collected by engaging the opinions of experts through a questionnaire. The results indicate that Sukuk Al-ijarah and Sukuk Qardh Al-hasan are respectively the most suitable instruments for the issuance of finance for the Armed Forces. On the other hand, the least suitable type of Sukuk for this purpose is identified as Sukuk Al-Mudarab. The reason for the suitability of Sukuk Al-ijarah is based on its lease agreement which is conditional of ownership. This condition renders Al-ijarah the best instrument for obtaining heavy military equipment، such as destroyers.

    Keywords: Financing, Sukuk, risk assessment, AHP-SAW Method
  • Faranak Mokri, Yavar Dashtbani, Seyed Shamsedin Mirmohseni * Pages 33-55
    The Corporation of Military Forces Social Security Organization (SATA) invests part of its capital in the Stock Market to enhance the interests of its stakeholders. As such, SATA is required to assess and manage the associated risks. SATA manages shares in several listed companies with the aim of maintaining and promoting financial discipline. The objective of this this study is to assess the risk of companies related to SATA, and thus provide strategies to control those risks. First, by employing the Fama-French regression model, the relationship between the returns of SATA-affiliated listed companies to systematic factors, and the amount of unsystematic risk is estimated using the remainder of the model. Thereafter, unsystematic commercial and financial risks were assessed to obtain better results. The obtained model of unsystematic risk indicates the following order in terms of risk (from higher to low risk); Faravar, Hafari, Fajr, Toril, Vetoka, Kowsar, Parsan, Vaghdir and Maroon symbols. The Fajr, Faravar, Hafari and Toril symbols have an undesirable commercial risk. In terms of financial performance Toril, Hafari, Faravar, Fajr and Parsan symbols have recorded the lowest financial stability respectively. In terms of industry, the insurance group has a good financial and commercial performance, while the transportation and base metals industry have poor performance in both in terms of commercial and financial risks. Moreover, the petrochemical industry has good business performance and high financial risk, while the performance of multidisciplinary investment companies show approximately zero risk.
    Keywords: Unsystematic risk, Fama-French three factor model, commercial risk, financial risk
  • Reza Mashhadi, Shahab Odin Khodabakhsh * Pages 57-79
    The purpose of this study is to provide an exit route for exiting the financing provided by venture capital funds involved in knowledge-based defense businesses. This paper can be classed as practical research, its method can be described as a descriptive library survey and the data was gathered through a questionnaire. The subject under study is the knowledge-based defense companies in Iran. The sample population used for this study included the participants in capital market and venture capital. The sample was chosen as 15 experts who were familiar with venture capital in defense-based knowledge companies identified through professional networks such as LinkedIn. The results suggest that exiting from risky venture capital investments should take place within the maturity phase and in several stages. Knowledge-based defense projects are better served by choosing trustees out of professional, trustable and recognized defense broking agents. Furthermore, venture capital investment funds involved in knowledge-based defense will be better managed over by professional who are knowledgeable, and have experienced in the defense industries. Finally, if management is to be assigned to a third party, it would be appropriate to sell or transfer shares to investors who are involved in the same industry.
    Keywords: Exit pattern, Financing, Venture Capital Funds, Defense-based knowledge businesses
  • Mohammad Babak *, AmirMasoud Saadatmand, MohammadReza Moradi Pages 81-103

    Strategic challenges facing blockchain technology in general _and therefore, products that utilize this technology such as cryptocurrencies_ include issues relating to maintenance and storage which poses some concerns for activists in the field in terms of the security of assets and investors identity. Cryptocurrencies are often done stored through tools called digital wallets. The purpose of the present paper is to identify the various types of digital wallets and specify their characteristics according to user needs, so that they can better manage their cryptocurrencies. This paper can be categorized as a descriptive-survey. The data were collected through obtaining answers to a questionnaire, and thereafter, the answers were classified in the Likert range from one to five. The statistical population include experts working in universities, banks, and research institutes who actively use the blockchain and cryptocurrencies technologies. Considering the novelty of cryptocurrencies, and especially digital wallets, the researcher was only able to base his study on a sample volume of 20. The validity of the questionnaire was confirmed by experts in the field, and its reliability was confirmed through obtaining the Cronbach's alpha coefficient using the spss26 software. The findings show in choosing a digital wallet out of the 5 available types (hardware, web, mobile, desktop and paper, the security of the wallet, its availability, offline or online features, support for a variety of cryptocurrencies, the price of the wallet and the cost of transactions, user interface and the backing of private keys are highly prioritized by the users. The paper ends with a flowchart in order to help the user choose the appropriate wallet for based on their needs.

    Keywords: cryptocurrency, digital wallets, storage
  • Alireza Alipour *, Taraneh Enayati Pages 135-158

    Despite its vast economic potentials, unemployment rate in Mazandaran Province is on the rise. This paper aims to provide a labor market model for this region in line with jihadi management and resistance economics principles. To achieve this, the present study utilizes a combination of qualitative and quantitative methods. The statistical population in the qualitative section were 8 experts on labor markets, jihadi management and resistance economics, and for the quantitative section, 400 experts in governmental departments, labor market, students and professors of Mazandaran Provinces. The statistical sample in the quantitative section was 200 people using the Krejsi-Morgan table and the participants were picked using a simple random sampling. The for the paper was gathered through interviews and a questionnaire. After confirming the formal and content validity of the questionnaire, its reliability was found to be α‌=‌75/‌. In order to analyze the data, descriptive statistics and exploratory and confirmatory factor analysis were used in the inferential section of this paper. The results of the study show that "the establishment of small industrial towns and indigenous workshops in the Province with a standard coefficient (0.93), avoiding the influx of imports into the province and the development of consumerism culture in the province with the standard coefficient (0.70) and thereafter, a restructuring of the educational system of Mazandaran province with a standard coefficient ( 0.49), respectively, would have the most impact on Mazandaran labor market in line with the 1404.

    Keywords: Labor Market, Jihadist management, Resistance Economics, Full Employment