فهرست مطالب

نشریه راهبردهای توسعه روستایی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا مفاخری، افشین بهمنی*، حامد قادرمرزی صفحات 1-19

    توسعه گردشگری روستایی مستلزم شناخت اولویت های گردشگران و تلاش برای ارتقاء و انطباق جاذبه ها و توانمندی های روستا با نیازهای بازدیدکنندگان می باشد تا از این طریق، اقدام به بازدید مجدد، معرفی و توصیه به بازدید توسط سایر گردشگران صورت پذیرد. هدف تحقیق حاضر، بررسی میزان تناسب اولویت های گردشگران با ادراک عینی آن ها از مقصد گردشگری است. جامعه آماری تحقیق، گردشگران روستاهای هدف گردشگری شهرستان طارم بوده و با توجه به اینکه تعداد گردشگران وارد شده به روستاها مشخص نیست، تعداد 100 نفر از گردشگران به عنوان نمونه انتخاب شدند. شیوه گردآوری داده ها به دو روش اسنادی و میدانی بوده و تمرکز اصلی تحقیق بر یافته های میدانی است که از طریق مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده است. در پژوهش حاضر، اولویت های گردشگران در 4 بعد کلی زیرساخت ها، جاذبه ها، بازاریابی و آموزش، 15 زیر بخش و 59 مولفه تعیین و مورد بحث قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین و فراوانی) و برای تحلیل استنباطی از دو تکنیک اهمیت-کیفیت (سروکوال) و اهمیت- عملکرد استفاده شده که بر این مبنا، نتایج نشان می دهد محصولات و تولیدات عرضه شده، فرصت های گردشگری کشاورزی، امنیت روستا، فرصت های گردشگری طبیعی، خدمات و اقامتگاه، اولویت اصلی گردشگران بوده و علیرغم توان ها و قابلیت های توسعه گردشگری روستاهای هدف، به دلیل سطح انتظارات بالای گردشگران از توان های گردشگری روستایی، تفاوت میانگین اهمیت و کیفیت درک شده در چهار بعد یاد شده منفی بوده به طوری که بعد آموزش با میانگین شکاف 12/1- بیشترین و بازاریابی با میانگین شکاف 24/0- کمترین اختلاف را داشته اند. بر اساس ماتریس IPA، سه بعد زیرساخت ها، جاذبه ها و بازاریابی در موقعیت استراتژیک مطلوبیت و بعد آموزشی دارای وضعیت فاقد مطلوبیت می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، اولویت گردشگران، کیفیت ادراک شده، مدل سروکوال و آی پی ای
  • حجت وحدتی*، مهرداد ناصرپور صفحات 21-34
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی میزان تاثیرپذیری جهش تولید از قابلیت های نوین صنایع دستی مناطق روستایی با نقش واسطه توسعه بازارهای هدف در استان لرستان می باشد. تحقیق حاضر از روش های تحقیق توصیفی، تحلیلی استفاده خواهد کرد. همچنین این پژوهش از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر کلیه کارشناسان، متخصصان و پژوهشگران حوزه صنایع دستی در استان لرستان به تعداد 620 نفر می باشند که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 237 به شیوه تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش مشتمل بر پرسشنامه محقق ساخته قابلیت های نوین صنایع دستی مناطق روستایی، جهش تولید و توسعه بازارهای هدف با32 سوال می باشد. روایی پرسشنامه به شیوه صوری بوده که به تایید کارشناسان و اساتید رسیده و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 82/0 مورد تایید واقع شده است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS صورت پذیرفته است. نتایج بیانگر آن است که جهش تولید از قابلیت های نوین صنایع دستی مناطق روستایی با نقش واسطه توسعه بازارهای هدف در استان لرستان تاثیر پذیرفته است و این امر به گونه ای بوده است که قابلیت های نوین صنایع دستی مناطق روستایی بر جهش تولید با ضریب تاثیر 0.16، قابلیت های نوین صنایع دستی مناطق روستایی بر توسعه بازارهای هدف با ضریب تاثیر 0.13، توسعه بازارهای هدف بر جهش تولید با ضریب تاثیر 0.36، اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: جهش تولید، از قابلیت های نوین، صنایع دستی روستایی، توسعه بازار
  • مصطفی محمدی*، سید محمد میرتقیان رودسری، مریم نقوی صفحات 35-53

    رشد روزافزون مقاصد گردشگری روستایی و نیاز به رقابت و موفقیت، ضرورت ارزیابی مدیران از وفاداری گردشگران را دو چندان کرده است. پژوهش حاضر، با در نظر گرفتن این موارد، به بررسی شکل گیری رضایت و وفاداری گردشگران روستایی مبتنی بر ادراکات آنها (کیفیت، تصویر، ارزش و تجربه) در روستای جواهرده رامسر پرداخته است. جامعه آماری پژوهش، گردشگران داخلی روستای جواهرده رامسر بودند. حجم نمونه 420 نفر برآورد شد و روش نمونه گیری غیرتصادفی دردسترس بود. از پرسشنامه الکترونیکی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و مدلسازی معادلات ساختاری مبتنی بر کواریانس با استفاده از نرم افزارهای SPSS26 و LISREL 8.54 انجام پذیرفت. یافته ها نشان داد که متغیرهای رضایت کلی، تجربه ادراکی، کیفیت ادراکی، ارزش ادراکی و تصویر ادراکی، به ترتیب، بیشترین تاثیر تا کمترین تاثیر را بر وفاداری گردشگران به مقصد روستایی جواهرده رامسر داشته اند. همچنین آب وهوا و چشم انداز، از ویژگی های منحصربه فرد تجربه مثبت و نیز زباله پراکنی، تخریب و تنزل اصالت کالبد و معماری بناها و نبود یک سیستم ارایه ی خدمات یکپارچه از تجارب ادراکی منفی گردشگران از روستای جواهرده بود. مبتنی بر این یافته ها، مهمترین پیشنهاد این است که شبکه ی یکپارچه ای از خدمات گردشگری (حمل ونقل، اقامت، تغذیه، جاذبه ها، گشت ها، سوغات فروشی) و خدمات عمومی در جواهرده در قالب اپلیکیشن یا وبسایت تعاملی (Javaher) چندزبانه به منظور تسهیل در اطلاع رسانی گردشگران، رزرو و ارتباطات بازاریابی طراحی شود. به علاوه، در انتها، پیشنهادات کاربردی دیگری ارایه گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کیفیت ادراکی، تصویر ادراکی، ارزش ادراکی، تجربه ادراکی رضایت وفاداری
  • رستم فتحی*، امیر عزیزپناه صفحات 55-69
    با توجه به محدودیت های مختلف به منظور ارایه ی آموزش های حضوری به کشاورزان، استفاده از روش هایی که بتواند با حداقل زمان و هزینه، دستیابی به علوم جدید را ممکن سازد، بیش از پیش اهمیت دارد. یکی از این روش ها استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات است که به طور قابل توجهی در بخش کشاورزی نیز در حال گسترش می باشد. ازاین رو شناخت عوامل موثر بر استفاده از این فناوری ها ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر استفاده از این فناوری ها در بین کشاورزان شمال خوزستان در سال 1399 بود. نمونه ‏ای به حجم 150 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و رگرسیون لجستیک استفاده گردید. نتایج نشان داد که متغیر سن بر استفاده از آموزش های مبتنی بر فناوری های اطلاعات و ارتباطات دارای اثر معنی دار کاهشی است و به ازای هر سال کاهش سن، این آموزش ها 03/0 افزایش پیدا می کند. به ازای یک ساعت افزایش آموزش های ترویجی، 04/0 واحد و به ازای افرایش هر واحد درآمد کشاورز، استفاده از آموزش ها 14/0 افزایش پیدا می کند. اثر متغیرهای اندازه زمین و عضویت در تعاونی ها، بر استفاده از آموزش های مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات غیر معنی دار بود. میزان حساسیت پیش گویی مدل رگرسیون، 8/75/0 و میزان تشخیص پذیری آن نیز 8/81/0 برآورد شد و به طورکلی در 3/79/0 حالات، مدل برآورد شده به درستی دسته بندی ها را پیش گویی نمود. با توجه به اثرگذاری بیش تر درآمد کشاورز بر استفاده از آموزش های مبتنی بر ICT، پیشنهاد می شود هزینه ی اینترنت برای بسترهای ارایه ی آموزش های کشاورزی مبتنی بر وب، تا حد امکان تعدیل گردد.
    کلیدواژگان: ترویج، رگرسیون، اینترنت، توسعه پایدار
  • احمد حجاریان*، محمدرضا نیلفروش صفحات 71-85

    مشاغل خانگی در مناطق روستایی در راستای ماندگاری آن ها و عدم مهاجرت بسیار با اهمیت می باشد و بررسی آن می تواند در راستای اشتغال پایدار و به تبع آن توسعه پایدار ، با ارزش می باشد. این امر در مناطقی که دارای تعداد زیاد روستا با جمعیت زیاد و اغلب بدون درآمد ثابت می باشند، از جمله مناطق روستایی استان اصفهان، از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.هدف از این مقاله تاثیر مشاغل خانگی بر ساختار اقتصادی از دیدگاه روستاییان با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی - علی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه روستاییان شاغل در مشاغل خانگی استان اصفهان می باشد که بر طبق اعلام مرکز آمار ایران در آبان سال 1395 برابر با 296581 نفر بوده اند که از فرمول کوکران برای محاسبه حجم نمونه آماری استفاده شد که بر این اساس حجم نمونه برابر با 384 خانوار برآورد شد. در ادامه با استفاده از روش نمونه گیری احتمالی ، پرسشنامه ها در بین 95 روستای استان اصفهان که به صورت تصادفی در سال 1398 انتخاب شده اند توزیع شد. نتایج نشان می دهد که اعتبار اندازه گیری شده هر پنج مدل اندازه گیری و نیز مدل پنج عاملی مرتبه دوم برای بررسی مشاغل خانگی قابل قبول می باشد. در نهایت رونق تولید (30/0)، افزایش سرمایه گذاری (18/0)، بهبود فضای کسب و کار (66/0) ، کاهش بدهی روستاییان (46/0) و کاهش مهاجرت (22/0) از بارهای عاملی را تبیین می نماید .

    کلیدواژگان: اشتغال، مشاغل خانگی، نواحی روستایی، ساختار اقتصادی، استان اصفهان
  • نسیبه حسینی*، صادق اصغری لفمجامی صفحات 87-104

    توانمندسازی خانوارهای روستایی، یکی از مهم ترین اهدافی است که در تمام برنامه های توسعه روستایی مدنظر قرار می گیرد. زیرا دستیابی به توسعه روستایی بدون توانمندسازی اقشار ضعیف جامعه امکان پذیر نیست. لذا در این تحقیق تلاش شده است تا موانع و محدودیت های مطرح در توانمندسازی اقتصادی خانوارهای روستایی بخش های مرکزی و زبرخان شهرستان نیشابور مورد کنکاش قرار گیرد. روش تحقیق حاضر، توصیفی تحلیلی و مبتنی بر بررسی منابع اسنادی و بررسی های میدانی بوده است. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه های روستا و خانوار و تکمیل فرم مشاهدات میدانی گردآوری شده است. خانوارهای روستایی ساکن در محدوده مورد مطالعه (33041 خانوار)، جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دهند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 373 نفر سرپرست خانوار تعیین گردیده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات، از طریق مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با کمک نرم افزار Expert Choice و تحلیل های آماری و فضایی تحقیق نیز با استفاده از نرم افزارهای SPSS و ArcGIS انجام شده است. یافته های تحقیق گویای آن است که در 3/49 درصد از خانوارهای مورد مطالعه، سطح موانع و محدودیت های مطرح در توانمندسازی اقتصادی، در حد زیاد یا خیلی زیاد می باشد. از طرف دیگر، نتایج حاصل از مقایسه میانگین سطح تاثیرگذاری عوامل مطرح در بروز یا تشدید موانع و محدودیت های توانمندسازی اقتصادی خانوارهای روستایی مورد مطالعه موید آن است که شاخص های مرتبط با کمبود فرصت های شغلی با ضریب 1733/0، پایین بودن درآمد و عدم اطمینان از ثبات آن با ضریب 1661/0 و ضعف منابع و نامناسب بودن روش های تولید با ضریب 0501/0، به ترتیب تاثیرگذارترین عوامل در بروز یا تشدید موانع و محدودیت ها به حساب می آیند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، موانع و محدودیت ها، خانوار روستایی. شهرستان نیشابور
  • محمدجواد صفایی، علی خدادادی، هادی نیازی* صفحات 105-121

    نقاط شهری بعنوان مکان های سرویس دهنده پیرامون خود، توسعه این فضاها را تحت تاثیر قرار داده اند. لذا باید عملکردی مناسب و موثری در جهت توسعه سکونتگاه های پیرامون خود داشته باشند. بر مبنای این پیش فرض، مقاله حاضر ضمن تعیین عملکرد شهر نورآباد؛ به تحلیل تاثیر آن بر توسعه اقتصادی نواحی پیرامونی پرداخته است. این پژوهش از منظر هدف؛ کاربردی، و به لحاظ ماهیت روش توصیفی تحلیلی محسوب می شود. بنابراین ابتدا به کمک روش ضریب مکانی (LQ) اقتصاد پایه منطقه سنجیده شد، سپس با استفاده از تکنیک تحلیلی MABAK تاثیر اقتصاد پایه بر میزان توسعه اقتصادی روستاها پیراشهری مورد سنجش قرار گرفت. نهایتا به روش تکسونومی عددی با برنامه spss به شیوه طراحی پرسشنامه کارشناسان، سطح توسعه اقتصادی روستاهای مجاور شهر نورآباد دلفان رتبه بندی گردید. نتایج حاکی از آن است که بخش کشاورزی به عنوان بخش غالب اقتصاد ناحیه ارزیابی گردید. در بررسی شاخص های اقتصادی موثر بر توسعه روستاها به طریق MABAK مشخص شد که شاخص هایی چون؛ دستیابی به شغل دوم با ضریب وزنی 399/3 و تغییر شغل با ضریب وزنی 193/3 در اولویت این روش قرار گرفته اند. این فرایند ناشی از آن است که میزان توسعه اقتصادی مناطق در سطح پایینی قرار دارد. سرانجام در رتبه بندی انجام شده در تکنیک تکسونومی عددی، مشخص گردید که روستاهای خلیفه آباد (باوزن0.107)، زالی آباد (باوزن0.152)، چشمه خانی (با وزن0.212)، به ترتیب در رتبه های 1 تا 3 و مابقی روستاها در رده های بعدی قرار دارند. لذا با توجه به اولویت های به دست آمده، قرار گرفتن در مسیرهای اصلی ترد بین شهر نورآباد با شهرها و روستاهای دور و نزدیک باعث توسعه نسبی بعضی از مناطق شده، و اقتصاد پایه این شهر نقش چندانی در توسعه اقتصادی روستاهای پیراشهری نداشته است.

    کلیدواژگان: روستاهای پیراشهری، LQ، MABAK، تاکسونومی عددی، توسعه روستایی
  • امیر سالاری، مریم حیدرزاده*، نسیم قشقایی زاده صفحات 123-140

    پایش مداوم کمیت و کیفیت منابع آب زیرزمینی با توجه به وابستگی مفرط اشتغال، درآمد، تولید و توسعه پایدار روستاها به این منابع مخصوصا در مناطق خشک و نیمه خشک ایران امری ضروری می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی در محدوده روستاهای بخش مرکزی شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان انجام گردید. پس از برآورد کمی بیلان آب زیرزمینی با احتساب کلیه مولفه های ورودی و خروجی آبخوان، نقشه های هیدروژیولوژیکی هم عمق، هم تراز و تغییرات سطح آب زیرزمینی بر اساس میانگین داده های ماه حداقل در نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ورژن 3/10 محاسبه گردید. با پایش کمی منابع آب زیرزمینی منطقه مورد مطالعه در طول دوره ی آماری 1396- 1381 و کیفی این منابع با استفاده از آمار کیفیت آب 35 حلقه چاه در طول دوره ی آماری 1396- 1372 که توسط شرکت آب منطقه ای ثبت شده بودند، منحنی های هم عمق، هم تراز و کیفی آب زیرزمینی تهیه و ترسیم گردید. نتایج نشان داد بیلان آب زیرزمینی آبخوان های پدل لمزان، دژگان غربی و دژگان شرقی به ترتیب 94/5، 64/0 و 24/3 میلیون متر مکعب در سال و مقدار برداشت مجاز از آبخوان های مذکور نیز به ترتیب 60/5، 64/0 و 64/0 میلیون متر مکعب در سال می باشد. افت سالانه 03/0-، 08/0- و 07/0- متری سطح آب آبخوان های پدل لمزان و دژگان شرقی و غربی نشان دهنده شرایط مطلوب بیلان آبی آبخوان می باشد. نتایج کیفی حوزه نشان داد متوسط هدایت الکتریکی آبخوان پدل لمزان از 6935 میکروزیمنس بر سانتی متر در سال 1375 تا 5654 میکروزیمنس بر سانتی متر در سال 1381 کاهش یافته است. در آبخوان دشت دژگان نیز مشخص گردید متوسط هدایت الکتریکی آبخوان از 7410 میکروزیمنس بر سانتی متر در سال 1377 تا 10424 میکروزیمنس بر سانتی متر در سال 1386 افزایش یافته است. کاهش مقدار هدایت الکتریکی در آبخوان پدل لمزان و افزایش آن در حوزه دژگان ارتباط مستقیم و زیادی با نوسانات بارندگی های حوزه مربوطه در این دوره دارد. نتیجه کلی این تحقیق این است که مدیریت یکپارچه منابع آب و اقدامات و برنامه ریزی های منطقه ای صورت گرفته باعث حفظ تعادل نسبی بیلان آبی منطقه گردیده اما جهت جلوگیری از کاهش کیفیت منابع آبی با شوری بالای حوزه بایستی ممنوعیت بهره برداری بیشتر از منابع آبی حوزه همچنان برقرار باشد.

    کلیدواژگان: آبخوان، افت، بیلان، شوری
|
  • Lyla Mafakheri, Afshin Bahmani *, Hamed Ghadermarzi Pages 1-19

    The development of rural tourism requires recognizing the priorities of tourists and trying to upgrade and adapt the attractions and capabilities of the village to the needs of visitors, so that re-visits, introduction and recommendation to be visited by other tourists. The purpose of this study is to investigate the appropriateness of tourists' priorities with their objective perception of the tourist destination. The statistical population of the study was the tourists of the target villages of Tarom city and considering that the number of tourists entering the villages is not known, 100 tourists were selected as the sample. The data collection method is both documentary and field methods and the main focus of the research is on field findings that have been collected through interviews and questionnaires. In the present study, tourists' priorities have been determined and discussed in 4 general dimensions of infrastructure, attractions, marketing and education, 15 sub-sections and 59 components. For data analysis, descriptive statistics methods (mean and frequency) and for inferential analysis, two techniques of importance-quality (SERVQUAL) and importance-performance have been used. Based on this, the results show the products and products offered. Agricultural tourism opportunities, rural security, natural tourism opportunities, services and accommodation are the main priorities of tourists and despite the capabilities and capabilities of tourism development in target villages, due to the high expectations of tourists from rural tourism capabilities, the difference between the average importance and quality Perceived in the mentioned four dimensions was negative, so that the education dimension with an average gap of -1.12 had the most and marketing with an average gap of -0.24 had the least difference. According to the IPA matrix, the three dimensions of infrastructure, attractions and marketing are in the strategic position of desirability and the educational dimension is in the position of desirability.

    Keywords: Tourism, Rural tourism, tourist priority, Perceived Quality, SERVQUAL model, IPA
  • Hojat Vahdati *, Mehrdad Naserpoor Pages 21-34
    The purpose of the present study was to evaluate the impact of new handicrafts manufacturing capability on the impact of the development of target markets in Lorestan province. The present study will use descriptive, analytical research methods. This research is also applied-developmental in terms of purpose. The statistical population of the study consisted of 620 experts, experts and researchers in handicrafts in Lorestan province. The sample size was selected by random sampling based on Cochran formula. The research instrument consisted of a researcher-made questionnaire on modern craftsmanship capabilities, production leap and target market development, with 32 questions. The validity of the questionnaire was formal, which was confirmed by experts and professors, and its reliability based on Cronbach's alpha was 0.82. Data analysis is based on structural equation analysis in AMOS software. The results indicate that the new handicraft production capability has been influenced by the mediating role of target markets in Lorestan province, and that the new handicraft capability has affected the production capability with a coefficient of impact. 0.16, new handicraft capabilities, affecting the development of target markets, with an impact factor of 0.13, the development of target markets, affecting the output jump with an impact factor of 0.36.
    Keywords: Production Leap, New Capabilities, crafts, Market development
  • Mostafa Mohammadi *, Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari, Maryam Naghavi Pages 35-53

    The Impressive growth of rural tourism destinations and the need for competition and success have doubled the need for managers to assess tourist loyalty. The present study, considering these cases, has investigated the formation of satisfaction and loyalty of rural tourists based on their perceptions (quality, image, value and experience) in the Javaherdeh village. The statistical population of the study was domestic tourists of Javaherdeh village of Ramsar. The sample size was estimated to be 420 people and non-random sampling method was available. An electronic questionnaire was used to collect data. Data analysis was performed at two levels of descriptive and covariance based structural equations modeling using SPSS26 and LISREL8.54 software. Findings showed that the variables of overall satisfaction, perceived experience, perceived quality, perceived value and perceived image, respectively, had the most to the least effect on the loyalty of tourists to the rural destination of Javaherdeh Ramsar. Also, from the tourists' point of view, climate and landscape as unique features, lead to a positive perceived experience as well as littering, destruction and degradation of the originality of the body and architecture of the building and the lack of an integrated service system leading to perceived experience of tourists. Based on these findings, the most important suggestion is to integrated network of tourism services (transportation, accommodation, catering, attractions, tours, souvenir shops) and public services in the form of a multilingual application or interactive website to facilitate design in tourist information, reservations and marketing communications. Based on other findings, finally, practical suggestions were presented.

    Keywords: Rural tourism, Perceived Quality, Perceived Image, perceived value, Perceived Experience Satisfaction Loyalty
  • Rostam Fathi *, Amir Azizpanah Pages 55-69
    Due to various limitations in order to provide face-to-face training to farmers, it is more important to use methods that can make access to new sciences possible with minimal time and cost. One of these methods is the use of information and communication technology, which is significantly expanding in the agricultural sector. Therefore, it is necessary to know the factors affecting the use of these technologies. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the use of these technologies among farmers in northern Khuzestan in 1399. A sample of 150 people was selected using cluster sampling method and SPSS software and logistic regression were used to analyze the data. The results showed that the age variable has a significant decreasing effect on the use of training based on information and communication technologies and for each year of decreasing age, these trainings increase by 0/03 units. For one hour of increase in extension training, 0/04 units and for each increase of farmer income, use of training increased by 0/14 units. The effect of land size and membership in cooperatives on the use of ICT-based training was insignificant. The predictive sensitivity of the regression model was 0.75.8 and its detectability was 0.81.8 respectively. In general in 0.79.3 cases, the estimated model correctly predicted the categories. Due to the greater impact of farmer income on the use of ICT-based training, it is suggested that the cost of the Internet for web-based agricultural training platforms be reduced as much as possible.
    Keywords: Promotion, Regression, Internet, sustainable development
  • Ahmad Taghdisi *, Mohamad Nilforosh Pages 71-85

    Home-based businesses in rural areas are very important for their survival and non-migration, and its study can be valuable for sustainable employment and, consequently, sustainable development. This is very important in areas with a large number of villages with a large population and often without a fixed income, including rural areas of Isfahan province.The purpose of this article is the effect of home-based businesses on economic structure from the perspective of villagers with a structural equation modeling approach. The present research is applied research in terms of purpose and descriptive-causal research in nature. The statistical population of the study includes all villagers working in home-based businesses in Isfahan province, which according to the Statistics Center of Iran in November 2016 was 296581 people. Cochran's formula was used to calculate the statistical sample size, based on which the sample size is equal to 384 households were estimated. Then, using probabilistic sampling method, questionnaires were distributed among 95 villages in Isfahan province that were randomly selected in 1398. The results show that the measured validity of all five measurement models as well as the second-order five-factor model is acceptable for surveying home-based businesses. Finally, production boom (0.30), increase in investment (0.18), improvement of business environment (0.66), reduction of villagers' debt (0.46) and reduction of migration (0.22) are among the factor burdens. Explains.

    Keywords: employment, home-based jobs, Rural Areas, economic structure, Isfahan Province
  • Nasibe Hosseini *, Sadegh Asghari Pages 87-104

    Empowerment of rural households is one of the most important goals in all rural development plans as it is impossible to achieve without empowering the less affluent segments of society. Therefore, this research attempted to investigate the barriers and limitations to economic empowerment of rural households in the Central and Zeberkhan Districts of Nishapur County. The research method was a descriptive-analytic documentary field research. The required data were collected by completing village and household questionnaires and completing the field observation form. Rural households living in the study area (33041 households) constitute the statistical population of this study and the sample size has been determined using the Cochran's formula, 373 heads of households. Data analysis was performed using the Analytic Hierarchy Process (AHP) technique by Expert Choice software. Statistical and spatial analyses were carried out by SPSS and ArcGIS. The findings showed that there were sever or extremely sever barriers and limitations to the economic empowerment of 49.3% of the studied households. On the other hand, the results of comparing the average level of influence of the factors in the occurrence or intensification of barriers and limitations of economic empowerment of rural households confirm that indicators related to the lack of job opportunities with a coefficient of 0.1733, low income and uncertainty of its stability with a coefficient of 0.1661 and the weakness of resources and the inadequacy of production methods with a coefficient of 0.0501, are the most influential factors in the occurrence or intensification of obstacles and restrictions, respectively.

    Keywords: Empowerment, Barriers, restrictions, rural family, Neyshabur county
  • MohammadJavad Safaee, Ali Khodadadi, Hadi Niazi * Pages 105-121

    Urban areas, as places of service, have influenced the development of these spaces. Therefore, they must have a proper and effective performance in order to develop the settlements around them. Based on this premise, the present article while determining the performance of Noorabad city; It analyzes its impact on the economic development of the surrounding areas. This research from the perspective of the goal; Applied, and in terms of the nature of the descriptive method, it is considered analytical. Therefore, first, the basic economy of the region was measured by the spatial coefficient (LQ) method, then using MABAK analytical technique, the effect of the basic economy on the economic development of the villages of Pirahshahri was measured. Finally, by numerical taxonomy method, the level of economic development of the villages adjacent to Noorabad Delfan city was ranked according to the design method of the experts' questionnaire. The results indicate that the agricultural sector was considered as the dominant sector of the region's economy. In the study of economic indicators affecting the development of villages through MABAK, it was found that indicators such as; Achieving the second job with a weighted coefficient of 3.399 and changing jobs with a weighted coefficient of 3.193 are among the priorities of this method. This process is due to the fact that the economic development of the regions is at a low level. Finally, in the ranking made in the numerical taxonomic technique, it was determined that the villages of Khalifa-Abad (weight 0.107), Zaliabad (weight 0.152), Cheshmekhani (weight 0.212), respectively, in the rankings 1 to 3 and the rest of the villages are in the next ranks. Therefore, according to the obtained priorities, being on the main bumpy routes between Noorabad city and far and near towns and villages has caused the relative development of some areas, and the basic economy of this city has not played much role in the economic development of Piranshahr villages.

    Keywords: Pirashahri villages, LQ, MABAK, digital taxonomy, Rural development
  • Amir Salari, Maryam Heydarzadeh *, Nasim Ghashghaeizade Pages 123-140

    Continuous monitoring of the quantity and quality of groundwater resources is essential due to the excessive dependence of employment on these resources. The present study was conducted with the aim of quantitative and qualitative study of groundwater resources in the villages of centeral part of Bandar Lengeh city. After quantitatively estimating the groundwater balance, taking into account all components of the aquifer inlet and outlet, level hydrogeological maps and groundwater level changes based on the average of the lunar data were at least in GIS software (10.3 version). By quantitative and qualitative monitoring of groundwater resources in the study area, using water quality statistics of 35 wells that were registered by the Regional Water Company during the statistical period of 2003-2018, groundwater curves were drawn and plotted. The results showed that the groundwater balance of Pedlmezan, west Dezhgan and east Dezhgan aquifers were 5.94, 0.64 and 3.24 million cubic meters per year, respectively, and the amount of allowable withdrawal from the mentioned aquifers were 5.60, 0.64 and 0.64 million cubic meters per year, respectively. Annual drop of -0.03, -0.08 and -0.07 meters of water level of Pedlmezan, west Dezhgan and east Dezhgan indicates the favorable conditions of the aquifer water balance. The qualitative results of the basin showed that the average electrical conductivity of Pedlmezan aquifer has decreased from 6935 μs⁄cm in 2007 to 5654 μs⁄cm in 2003. In Dezhgan plain aquifer, it was found that the average electrical conductivity of the aquifer has increased from 7410 μs⁄cm in 1998 to 10424 μs⁄cm in 2007. Decreasing the amount of electrical conductivity in Pedlmezan aquifer and increasing it in Dezhgan basin is directly related to fluctuations in rainfall in the relevant basin in this period. The general result of this research is that the integrated management of water resources and the measures and planning of the regions have maintained the relative balance of water balance in the region, but in order to prevent the reduction of the quality of water resources with high salinity of the basin, the ban on further exploitation of the water resources of the basin should continue.

    Keywords: aquifer, Drop, Balance, Salinity