فهرست مطالب

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 173 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدیه امیرآبادی فراهانی*، مهدی حمزه نژاد، علی محمد رنجبرکرمانی صفحات 3-18

    امروزه موضوع تامین سلامت از طریق تنظیم محیط، به یک نیاز ضروری و جاری تبدیل شده است. مسئله اصلی این پژوهش یافتن شاخص ها و الگوی مسکن تامین کننده سلامت از زاویه هوا، تهویه و تنفس براساس طب سنتی و همچنین مطالعه نمونه های موفق مسکن سنتی و معاصر کاشان از بعد سلامت هوا است و هدف کاربردی برای امکان سنجی استفاده معاصر دارد. پژوهش از نوع میان رشته ای و کیفی با روش استدلالی و تحلیلی و مصداق پژوهی است. تنظیم شاخصه ها به کمک مصاحبه با پژوهشگران طب و معماری بوده و برای راستی آزمایی نتایج از روش تست نرم افزار تحلیل انرژی ساختمان، دیزاین بیلدر، استفاده شده است. شیوه گردآوری داده ها جستجو در منابع کتابخانه ای، مقالات مربوط به نشریات معتبر طب و معماری و مصاحبه اکتشافی برای تعمیق فهم موضوع بوده است. براساس نتایج شاخصه های مسکن سلامت از بعد هوا در کاشان باید بتواند گرما و خشکی هوا را با رطوبت و خنکی به تعادل برساند و از هوای گرم وخشک بیرون در امان باشد. شاخص ها شامل مکان گزینی بهینه محل سکونت، طراحی اقلیمی و مبتنی بر کوچ فصلی یا روزانه، اولویت فضای باز و نیمه باز بر فضای بسته، پیوند فضاها، محصورسازی برای کنترل هوای آلوده، تعامل معماری و طبیعت، توازن بین کارکرد فضا و هوا و کاربرد الگوهای بومی معماری می باشد. در خانه های معاصر کاشان نبود جریان هوای طبیعی به سبب قرارگیری بازشوها در یک جداره، محرومیت از فضای باز و سرپوشیده با کارکرد معیشتی و اولویت آفتاب گیری بر بادگیری از مهم ترین عوامل ناکارآمدی خانه های معاصر کاشان در تامین سلامت هوا می باشد.

    کلیدواژگان: طب سنتی، سلامت، مسکن، معماری سنتی، کاشان
  • محمدابراهیم مظهری*، علی حسینی صفحات 19-32

    ارزیابی و مستندسازی بازسازی پس از جنگ (به عنوان یکی از پیچیده ترین انواع در فرایندهای بازسازی) به منظور درس آموزی در سوانح احتمالی آتی نقشی حیاتی دارد. با وقوع جنگ 8ساله تحمیلی، شهر رفیع پس از اشغال با تخریب 100% مواجه شد. فرایند بازسازی این شهر پس از آزادسازی با رویکردی متفاوت نسبت به سایر تجارب (تاکید دست اندرکاران بر ارتقای نقش بازماندگان و توجه به نیازها و خواسته های آنان) آغاز گردید. این پژوهش با هدف ارزیابی میزان موفقیت بازسازی شهر رفیع از دریچه میزان ایجاد حس تعلق در ساکنین، به عنوان یکی از مهم ترین فاکتورهای تعیین کننده رضایتمندی سکونتی با رویکرد تلفیقی کمی و کیفی، با هدف کاربرد تجارب در فعالیت های آتی و به روش توصیفی انجام شده است. سه فرضیه اصلی پژوهش بر تاثیر گرفتن میزان رضایتمندی و حس تعلق در بازسازی پس از جنگ از احیا سنت های اجتماعی و اقتصادی و همچنین درجاسازی و حفظ مالکیت اراضی، استوار است. نمونه مطالعاتی به روش تصادفی- خوشه ای انتخاب و داده های لازم جهت آزمون فرضیه های تحقیق از طریق پرسشنامه، مطالعات میدانی، مصاحبه با مطلعین و مسیولین گردآوری شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون t-test  گروه های وابسته استفاده شده است. میانگین به دست آمده برای فرایند بازسازی و ایجاد حس تعلق از طریق احیاء سنت های اجتماعی و اقتصادی مردم (فرضیه یک) 2.43 از 5؛ همچنین ایجاد حس تعلق به محل سکونت از طریق درجاسازی و حفظ مالکیت اراضی (فرضیه دوم) 3.45 از 5 و میزان مطلوبیت این فرایند برای مردم (فرضیه سه) 2.87 از 5 در مقیاس طیف لیکرت می باشد که نشان دهنده رد فرضیه نخست و سوم و قبول فرضیه دو می باشد. در پایان، با توجه به ویژگی های منحصربه فرد فرایند بازسازی رفیع، مجموعه ای از نکات و پیشنهادات جهت کاربست در تجارب آتی به تفکیک شاخص های اولویت دار پژوهش ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رفیع، رضایتمندی، حس تعلق، بازسازی پس از جنگ، جنگ تحمیلی
  • سعید محمدزاده بلالمی*، محسن قاسمی، ملیحه نوروزی، منصور نیکپور صفحات 33-48

    در ایران با توجه به تسلط حرکت سواره بر فضاهای شهری، روزبه روز از میزان مقیاس انسانی و ارزش های اجتماعی فضاهای شهری کاسته شده است. متاسفانه در بسیاری از شهرهای ایران، تلاش هایی در راستای انسان محور بودن فضاهای شهری صورت نمی گیرد که میدان مرکزی شهر بم نیز یکی از این فضاها می باشد، در پژوهش حاضر با توجه به اهمیت حیات جمعی در فضاهای عمومی شهری به عنوان یکی از عناصر اصلی شهر و عرصه همگانی، به شناسایی عوامل موثر در ارتقای حیات جمعی در فضاهای عمومی شهری با تاکید بر عامل محصوریت و تحلیل نقش و اهمیت هر یک از عوامل شناسایی شده در انجام و شکوفایی فعالیت های اجتماعی پرداخته شد. تحقیق حاضر به لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است، با استفاده از روش گروه خبرگان و نمونه گیری در دسترس، 83 نفر موردبررسی قرار گرفتند و مرحله تکمیل پرسش ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و روش های آماری تحلیل عاملی و مدل سنجش جذابیت استفاده شد. نتایج حاصل از یافته های تحقیق نشان داد که از مجموع 35 معرف مستخرج از ادبیات تحقیق و مشورت با اساتید، 3 عامل اصلی کالبدی-فضایی، فعالیتی-عملکردی و ادراکی-معنایی با 29 معرف شناسایی شدند که با تاکید بر عامل محصوریت و اجتماع پذیری در ارتقای حیات جمعی فضاهای عمومی شهری نقش دارند. همچنین مشخص شد درصورتی که عوامل شناسایی شده در فضاهای عمومی شهری ایجاد یا احیا شوند، در ارتقای فعالیت های اجتماعی و اختیاری نقش مهمی دارند، ولی بر فعالیت های اجباری تاثیری ندارند. سخن آخر اینکه محصوریت فضا اصل بنیادین در طراحی معماری و فضای شهری به حساب می آید و فضا درواقع با محصوریت شروع می شود و رعایت عوامل شناسایی شده در مقاله ی حاضر می تواند فضاهای عمومی شهری را در پیوند با سایر اصول طراحی معماری برای افراد جامعه اجتماع پذیر نماید.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی شهری، محصوریت، اجتماع پذیری، تحلیل عاملی
  • سعید محمد صبوری، حسین حاجی علی بیگی*، مرتضی طالبیان، مرتضی فتاحی صفحات 49-60

    در این مقاله به بررسی زون برشی گسل شمال قزوین و تحلیل موقعیت مکانی سکونتگاه های روستایی محدوده مطالعاتی گسل شمال قزوین پرداخته شده است. در مقاطع انتخاب شده وجود دره های عرضی در امتداد گسل امکان بررسی های مربوط به شواهد پهنه های برشی به خوبی در آن میسر گردید که خردشدگی شدید در سنگ های آذرین از نوع آندزیتی و تراکی آندزیت، کاتاکلاسیت های خردشده وجود دارد که موردتحلیل قرار گرفت. همچنین آثاری از زون های گسل خورده و شکسته شده (Damage zone) شامل شکستگی ها و گسل های ریز و فرعی مشاهده گردید. همچنین توف های سبزرنگی که به صورت سالم و نسبتا دست نخورده در انتهای زون برشی گسل شمال قزوین مشاهده گردید که به عنوان دیواره سالم کناره زون برشی تلقی گردید. با توجه به بررسی ها و مشاهدات صحرایی زون برشی گسل شمال قزوین در این مقطع، پهنای زون برشی به میزان 320 متر بر روی فرادیواره گسل اندازه گیری گردید. در ادامه با نرم افزارهای مرسوم موقعیت مکانی روستاها با محدوده حریم گسیختگی گسل شمال قزوین مقایسه گردید که درنتیجه روستاهای باراجین، حسام آباد، خرمن سوخته، دستجردعلیا، اهوارک، خوران، طزرکش، کیخنان، نجم آباد، رزجرد، قطبی میان، سپرنو، انگه، مزرعه لات و مزرعه خرمنلوق بر روی حریم گسیختگی گسل شمال قزوین واقع شده اند. همچنین تعداد 45 روستا در فاصله کمتر از 2 کیلومتری گسل شمال قزوین واقع شده اند. لذا برای جلوگیری از مرگ ومیر ناشی از گسیختگی سطحی حین زلزله در روستاهای واقع بر روی گسل شمال قزوین، جابجایی روستا به نقطه دیگر و یا اصلاح سمت توسعه آتی روستا به خارج از حریم گسیختگی گسل شمال قزوین و برای روستاهای واقع در فاصله کمتر از 2 کیلومتری گسل شمال قزوین برای جلوگیری از آسیب های ناشی از زلزله، ساخت وساز مقاوم با توجه به شتاب زلزله حوزه نزدیک گسل و همچنین دوری از مناطق با احتمال رخداد زمین لغزش و سنگ افتان در روستاها در ساخت وساز آتی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: حریم گسیختگی، گسل شمال قزوین، روستا، آسیب پذیری، پهنه آسیب گسل
  • خسرو دانشجو، بتول السلیمان* صفحات 61-74

    با توجه به اینکه مصرف بالای انرژی در بناهای مسکونی از عمده ترین مشکلات کشور سوریه است، اعمال ضوابط برای طراحی معماری همساز با اقلیم از مهم ترین راهکارهای کاهش مصرف انرژی می باشد. لذا این تحقیق درصدد آن است تا به بررسی و مقایسه بناهای مسکونی تاریخی و معاصر شهر حمص و استخراج جوانب مثبت و منفی هر یک از آن ها، بپردازد. مسئله ی اصلی این تحقیق، شناخت مسکن سنتی و معاصر شهر حمص از نظر الگوی زیست محیطی و ارایه راهکارهای عملی جهت طراحی مسکن همساز با اقلیم بر مبنای این شناخت است. برای دستیابی به این هدف در این تحقیق، ابتدا به صورت نظری معیارهای آسایش و مزایا و محدودیت های شاخص های مختلف طراحی اقلیمی، مطالعه و بررسی شده؛ سپس الگوهای مسکن شهر حمص تحلیل شده است. روش این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، اسناد و نقشه ها، مدارک و مشاهدات میدانی به یافته ها رسیده است که بناهای ارزشمندی در بافت تاریخی شهر حمص در دوره های مملوکی و عثمانی و به تاثیر از فرهنگ آن ها ساخته شده اند که اکنون بخشی از شناسنامه معماری سنتی سوریه را تشکیل داده اند. استعمار فرانسه بر سرزمین سوریه باعث تغییر فرم و سازه و شکل بناهای مسکونی شده است. در دوران استعمار فرانسه بناهای شهر حمص به تاثیر از تکنولوژی عصر صنعتی ساخته شد و درحال حاضر این بناها با مصرف انرژی بالایی در حال بهره برداری هستند؛ بنابراین لازم می شود که بعضی از راهکارهای طراحی همساز با اقلیم (گرم و مرطوب) در بناهای جدید شهر حمص با در نظر گرفتن ویژگی های معماری سنتی پیشنهاد شود. درنتیجه ایده مطرح شده در این تحقیق، ایجاد یک بافت شهری است، که از واحدهای مسکونی هبیتات الهام گرفته، قادر به رشد و گسترش طبیعی و انعکاسی از خانه های سنتی باشد و براساس مزایا و ویژگی های مثبت مطرح شده در پایان تحقیق می توان بناهای مسکونی جدید همساز با اقلیم شهر را طراحی کرد.

    کلیدواژگان: مسکن، معماری همساز با اقلیم، خانه های سنتی، ساختمان های جدید، شهر حمص
  • سعید رشیدی*، سید محمدحسین کمانی، علیرضا موغلی صفحات 75-88

    با توجه به غیرمنتظره بودن حوادث و بلایای طبیعی درصورتی که به خوبی مدیریت نشوند ممکن است به بحران های بزرگ تری تبدیل شوند. از طرفی برای مدیریت بهتر و کنترل سریع تر حوادث و بحران ها، به همکاری گسترده سازمان های دولتی، غیردولتی و مشارکت نیروهای مردمی، در قالب حکمرانی شبکه ای نیاز دارند. هدف از این تحقیق، بررسی نظر 140 نفر از جامعه آماری منتخب تحقیق، به روش طبقه ای تصادفی نسبی شامل: مدیران و رابطین بحران دستگاه های عضو کارگروه های 14گانه عضو ستاد مدیریت بحران، استان کهگیلویه و بویراحمد در خصوص تاثیر مولفه های حکمرانی شبکه ای بر عناصر مدیریت بحران (پیش بینی، آماده سازی، مقابله و احیاء و بازسازی)، می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی و از نوع همبستگی است. با توجه به پیشینه تحقیق، پس از ترسیم مدل مفهومی تحقیق، نسبت به طراحی پرسشنامه محققین ساخته اقدام شد و پس از به دست آمدن پایایی و روایی لازم، نسبت به جمع آوری داده ها اقدام شد. سپس با توجه به روش معادلات ساختاری و تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار آماری smart pls، آزمون فرضیه های تحقیق، انجام شد. پس از انجام آزمون های آماری لازم، ضمن تایید فرضیه های تحقیق، مشخص گردید که: حکمرانی شبکه ای بر عناصر مدیریت بحران رابطه مثبت دارد، بیشترین تاثیرگذاری حکمرانی شبکه ای به ترتیب بر عناصر مدیریت بحران شامل: پیش بینی بحران (0.78)، مقابله با بحران (0.75)، آمادگی در برابر بحران (0.74) و احیاء و بازسازی پس از بحران (0.62) بوده است، لذا ضرورت دارد که حکمرانی شبکه ای به عنوان شیوه تعاملی در حوادث و بحران ها، در مدیریت بحران های طبیعی استان کهگیلویه وبویراحمد، به ترتیب در مراحل پیش بینی بحران ها، مقابله با بحران ها، مرحله آمادگی در برابر بحران و درنهایت مرحله احیاء و بازسازی به کار گرفته شود. لذا پیشنهاد می گردد برای تحقق حکمرانی شبکه ای و بیشترین تاثیرگذاری در مدیریت بحران های طبیعی در استان کهگیلویه وبویراحمد، شبکه ای از سازمان های هماهنگ، کارا و اثربخش که از شفافیت و دموکراسی در تصمیم گیری و عمل برخوردار باشند، تشکیل گردد.

    کلیدواژگان: بحران، حکمرانی، همکاری، هماهنگی
  • رضا اکبری*، مصطفی آخوند زردینی صفحات 89-102

    طی دهه های گذشته رشد و گسترش افقی شهرها، انضمام محدوده های روستایی-باغی به محدوده شهر مادر را در پی داشته است، به ویژه در اقلیم گرم وخشک ایران به واسطه شبکه آبی مشترک محدود (قنات) و نزدیکی سکونتگاه های پیرامون این شبکه به همدیگر، پدیده مذکور شدت بیشتری داشته و موجب تخریب باغ های این بافت های شهری روستابنیان شده است. این پژوهش در پی سنجش تاب آوری باغ های شهری در اقلیم گرم وخشک ایران با مدلی علمی، جامع و مکان مند بوده و الگوی مفهومی مدل ساخته شده، حاصل از ادبیات نظری مبتنی بر مفاهیم «تاب آوری»، «باغ» و «توسعه» است. همچنین از چارچوب های نظری، روش ها و تکنیک های مبحث تاب آوری شاخص های متناسب با تاب آوری باغ ها احصا شده و تحت عنوان چارچوب مطالعاتی تاب آوری باغ ها تدوین می شود. این چارچوب دارای ابعاد پنج گانه ی، اکولوژیکی، اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و نهادی است که ضمن گونه شناسی باغات موجود براساس چهارچوب مفهومی مذکور؛ برای تعیین ضریب اهمیت لایه ها از نرم افزار super decision استفاده کرده و حاصل نمره دهی اولیه گروه دلفی بر مبنای مقایسه دودویی توماس ال ساعتی؛ داده های ورودی نرم افزار برای تعیین وزن لایه ها است. در ادامه با تحلیل های مکانی در نرم افزار ArcGIS و انجام آزمون F بر روی نتایج در نرم افزار SPSS به تحلیل داده های حاصل به منظور سنجش میزان تاب آوری باغات پرداخته و میزان تاب آوری پلاک های باغی مشخص می شود. کل این فرآیند از شناخت تا تحلیل داده ها و درنهایت مشخص نمودن میزان تاب آوری و نحوه اولویت بندی باغات تحت قالب یک مدل برای سنجش تاب آوری باغات صورت بندی می گردد. مدل تدوین شده دارای سه قابلیت عمده است، در وهله اول توانایی سنجش میزان تاب آوری باغات از تمامی جنبه های اثرگذار بر باغات را دارد و سپس بر مبنای این سنجش می توان به اولویت بندی باغات براساس تاب آوری پرداخت و تمامی این اطلاعات را به صورت مکان مند ارایه کرد. این مدل بر روی باغات شهر یزد به عنوان مورد پژوهی پیاده و میزان تاب آوری باغات هر یک از محلات و مناطق دربرگیرنده باغ های شهر یزد تعیین و بر مبنای آن اولویت بندی می شود.

    کلیدواژگان: تخریب باغات، سنجش تاب آوری، مدل ها و چارچوب های تاب آوری، اولویت بندی حفاظت، شهر یزد
  • بهاره نصر زنجانی، زهره ترابی*، هومن ثبوتی صفحات 103-118

    در میان مسایل مرتبط با توسعه کشور، آموزش از اصول بنیادی و درخت توسعه است و نظام آموزشی جامعه به عنوان یکی از ارکان اصلی محقق شدن این هدف و رسیدن جوامع به عدالت اجتماعی محسوب می شود و سکونتگاه های روستایی در سطح کشور با جمعیت 20 میلیونی از ارکان اصلی تولید و نیروی انسانی به حساب می آیند و آموزش صحیح این قشر از اهمیت زیادی برخوردار است. سطح پایین دسترسی به خدمات آموزشی در روستاهای کشور به خصوص در استان های جنوبی، جنوب شرقی و مرزی کشور و وجود مشکلات متفاوت لزوم نگرش و مدیریت ویژه در زمینه افزایش سطح و کیفیت آموزش برای تمامی روستاهای کشور را ایجاب می کند. نیاز به آموزش های محلی و توسعه آن در مناطق روستایی باید از چالش های اصلی پیش روی نظام آموزش کشور به حساب آید. هدف اصلی این مقاله، بررسی سطح سواد و آموزش ساکنین روستایی استان های کشور و بررسی و تحلیل مولفه ها و شاخص های اثرگذار بر ارتقای کیفیت آموزش در سطح روستاهای کشور است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و به منظور بررسی و دسته بندی معیارها و شاخص های اثرگذار بر کیفیت آموزش در روستاهای کشور از روش وزن دهی AHP و نرم افزار MicMac استفاده شده است. در این مطالعات تعداد 29 شاخص در معیارهای آموزش که از طریق مطالعات کتابخانه ای استخراج شده است و شامل معیارهای برنامه های آموزشی (Ep)، محیط آموزش و یادگیری (Le)، تحقیق (Re)، خدمات اجتماعی (Ss) و معلم ها (Te) و معیارهای محیطی شامل محیط اجتماعی و نهادی (Se)، محیط اقتصادی (Ec) و محیط طبیعی و کالبدی (NE) است. میزان ناسازگاری مدل برابر با 08/0 و میزان پایداری سیستم در نرم افزار MicMac برابر با 96 درصد است که نشان دهنده مناسب بودن و قابل اعتماد بودن مشارکت انجام شده است. نتایج نشان از اثرگذاری بیشتر مولفه محیطی نسبت به معیارهای عمومی و عام آموزش بر میزان کیفیت آموزش است. درحال حاضر شرایط اقتصادی، اشتغال و کیفیت زندگی ساکنین روستاهای استان های مرکزی، جنوبی و مرزی کشور در شرایط نامناسبی قرار دارد که از اصول موثر بر کیفیت آموزش ساکنین روستایی و ارتقای سطح سواد به حساب می آید.

    کلیدواژگان: آموزش، روستا، مولفه های محیطی و مکانی، سطح سواد
  • فهیمه میرزایی، فاطمه مهدیزاده سراج*، ریما فیاض، مجید مفیدی شمیرانی صفحات 119-134

    معماری بومی برگرفته از طبیعت، اقلیم و محیط پیرامونی است و به دلیل محدودیت در دسترسی به منابع انرژی فسیلی امروزی سعی نموده است که حداقل میزان وابستگی به این نوع منابع انرژی را داشته باشد. الگوبرداری از معماری بومی منطقه، اولین و پایدارترین اقدام در طراحی معماری همساز با اقلیم در یک منطقه اقلیمی مشخص است. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان متولی اصلی ساخت وساز در روستاهای ایران مطالعات گسترده ای در حوزه شناسایی و ارزیابی ویژگی های معماری بومی مسکن های روستایی انجام داده است و اقدام به ارایه طرح بهسازی مسکن روستایی در برخی مناطق اقلیمی نموده است. هدف مقاله حاضر ارزیابی طرح های بهسازی مسکن روستایی مناطق کوهستانی استان تهران از نظر مصرف انرژی و در صورت لزوم ارایه راهکارهای اصلاحی به منظور بهبود عملکرد حرارتی آن ها می باشد. بدین منظور لازم است ابتدا مصرف انرژی طرح های بهسازی مسکن روستایی که توسط بنیاد مسکن تهیه گردیده اند، ارزیابی گردند و با مقدار استاندارد مصرف انرژی مسکن در ایران مقایسه شوند. در صورت زیاد بودن مصرف انرژی طرح ها نسبت به حالت استاندارد، لازم است از راهکارهای اصلاحی استفاده شود. راهکارهای اصلاحی برگرفته از ویژگی های کالبدی الگوی بهینه است. ویژگی های کالبدی الگوی بهینه نمایانگر بهینه ترین حالت ویژگی های کالبدی یک ساختمان ازجمله نسبت طول به عرض ساختمان، جهت گیری ساختمان، تعداد طبقات و تراکم بنا، نسبت سطح به حجم ساختمان، نسبت سطح بازشو به دیوار، نوع ارتباط الگوی بهینه با ساختمان های مجاور، تعداد و جهت جداره های خارجی مرتبط با هوای بیرون، وجود فضاهای نیمه باز (ایوان)، پیش آمدگی لبه بام، سایبان بازشوها و رنگ جداره های خارجی در اقلیمی مشخص است که به کمک ضوابط، استانداردها و همچنین شبیه سازی انرژی قابل حصول می باشند. دستاورد نهایی این مقاله ارزیابی و اصلاح ویژگی های کالبدی طرح های بهسازی مسکن روستایی مناطق کوهستانی استان تهران، به کمک انطباق آن ها با حالت بهینه ی ویژگی های کالبدی ساختمان در این اقلیم است. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی است که با استفاده از ابزارهای شبیه سازی و نرم افزار Energy Plus 9.3 انجام شده است. نتایج بیانگر این موضوع است که اعمال راهکارهای اصلاحی به طور میانگین باعث صرفه جویی انرژی به میزان 29% در طرح های بهسازی مسکن روستایی مناطق کوهستانی استان تهران می شوند.

    کلیدواژگان: طرح مسکن روستایی، طراحی معماری، انرژی ساختمان، ویژگی های کالبدی، نرم افزار انرژی پلاس
  • اصغر مولائی* صفحات 135-148

    استفاده از فضاهای زیرزمینی یکی از مهم ترین روش های زندگی و سکونت در طول تاریخ بوده است. تجلی این مهم در دوره های گذشته، یکی از گونه های مهم فضایی در مقیاس بنا و سکونتگاه در مناطق مختلفی از جهان محسوب می شود. مطالعه چیستی، چرایی، ضرورت ها و چگونگی استفاده از این نوع فضاها و ویژگی های آن در نقاط مختلف جهان مسئله اصلی این تحقیق است. هدف این نوشتار، مطالعه علل، ضرورت ها، چگونگی استفاده از فضاها و سکونتگاه های زیرزمینی و انواع آن در ایران و جهان است. مقاله حاضر که با روش تحقیق تحلیلی و قیاسی و مطالعه نمونه های موردی انجام شده است، نشان می دهد که این نوع فضاها از دوره های گذشته تاکنون با علل و ضرورت های گوناگون اقلیمی، دفاعی و امنیتی، اعتقادی، ویژگی های محیطی و توپوگرافی، اقتصادی در قالب فرم های متنوع مورداستفاده قرار گرفته اند. فضاهای زیرزمینی از مزایای ایمنی و امنیت، ثبات دمایی و تغییرات دمایی اندک برخوردار است و محیطی مساعد برای زیست انسان و نیازهای حیاتی وی از قبیل ذخیره و نگهداری احشام و مواد غذایی فراهم می نماید. اغلب سکونتگاه های زیرزمینی در دو گونه اصلی سکونتگاه های زیرزمینی در مناطق مسطح و بدون شیب و سکونتگاه های کوه پایه ای و صخره ای در زمین های شیب دار قرار می گیرند. این نوع سکونتگاه ها در چین و مناطق شمال آفریقا، به ویژه تونس با ضرورت های اقلیمی، امنیتی و محدودیت های محیطی ایجاد شده اند. در ایران سکونتگاه های گونه اول در مناطق کویری مانند نوش آباد و سکونتگاه های گونه دوم در مناطق کوهستانی شمال غرب ایران مانند روستای کندوان، از نمونه های بارز به شمار می روند. به طورکلی ضرورت های امنیتی، اقلیمی و طبیعی از علل اصلی پیدایش و کارکرد این فضاها بوده است. حفاری زمین، تپه ها و کوه ها و پناه بردن به زیرزمین، علاوه بر حفاظت انسان و دارایی هایش، فضاهایی ماندگار در طول تاریخ به وجود آورده است. این فضاها به دلیل منظر درونی و بیرونی منحصربه فرد، از جذابیت و خاطره انگیزی بالایی به ویژه برای گردشگران و غیرساکنان برخوردارند. توجه به ویژگی های مثبت این فضاها به ویژه در روستاها می تواند در حفظ هویت بومی آن ها نقش موثری ایفا نماید.

    کلیدواژگان: فضای زیرزمینی، سکونتگاه زیرزمینی، محدودیت اقلیمی، ایمنی و امنیت، توپوگرافی
  • فائزه توسلی آرا، غلامرضا طلیسچی*، سید جلیل موسوی، ناصر رضایی صفحات 149-161

    این مطالعه، با هدف تبیین نقش بازنمایی مکان در شکل گیری تصویر ذهنی گردشگران از اقامتگاه های سنتی انجام شد. بازنمایی معماری اقامتگاه های سنتی در فضای مجازی به عنوان یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی موثر در شکل گیری تصویر مقصد گردشگران از اهمیت بسزایی برخوردار است. امروزه اقامتگاه‎های سنتی به‎عنوان یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری شهرهای تاریخی، مورد توجه گردشگران است. این گردشگران به طور وسیعی از اطلاعات بصری و کلامی مندرج در رسانه های برخط برای شناسایی و انتخاب مقاصد خود بهره می برند. با بهره گیری از رویکردی کیفی، داده های تحقیق از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 32 نفر از گردشگران داخلی و خارجی، راهنمایان مجرب گردشگری و کارشناسان تولید محتوا و مدیران اقامتگاه های سنتی و نیز مشاهدات میدانی، گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و ارایه نظریه نهایی از روش نظریه داده بنیاد ابداعی کوربین و استراوس استفاده شد. بر مبنای این شیوه، از طریق کدگذاری باز، محوری و گزینشی، یافته های تحقیق، ترسیم و در قالب یک مدل پارادایمی متشکل از سه بعد شرایط، راهبردها و پیامدها، ارایه گردید. یافته های به‎دست آمده شامل 9 مقوله فرعی، متشکل از فضای مجازی، بازنمایی مکان محور، گردشگری فرهنگی، بستر جغرافیایی مقصد، عوامل مدیریتی،گردشگر، ارزیابی باواسطه مکان، تعامل و تبادل برخط و ارتقا تصویرذهنی‎ است. مقوله اصلی این تحقیق، تجربه باواسطه مکان است که مقولات فرعی را در بر می‎گیرد. ارایه مدل مفهومی برای توضیح روابط میان مقولات نشان می دهد که مقوله بازنمایی مکان محور، به عنوان مهمترین علت ایجاد تجربه باواسطه مکان، امکان توسعه ادراکات از محیط را فراهم می آورد که در سه دسته بازنمایی معمارانه، بازنمایی وجوه معنایی و بازنمایی فعالیت ها و رویدادها طبقه بندی می شود. نقش بازنمایی معماری با تبیین چگونگی شکل‎گیری تصویر ذهنی گردشگران از اقامتگاه‎های سنتی در فضای مجازی، انجام شد. نتایج این مطالعه می تواند به معماران در فهم ادراکات و شناخت گردشگران از اقامتگاه‎های سنتی در فضای مجازی و همچنین چگونگی بازنمایی بناهای تاریخی در رسانه کمک کند.

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی از مقصد، بازنمایی معماری، فضای مجازی، بناهای تاریخی
|
  • Mahdiyeh Amirabadi Farahani*, Mehdi Hamzehnejad, Alimohammad Ranjbarkermani Pages 3-18

    Today, the issue of providing health through environmental regulation has become an urgent need. The main issue of this research is to find the indicators and pattern of the type of housing that provides health through air, ventilation and respiration based on traditional medicine. The research is further aimed at studying successful examples of traditional and contemporary housing in Kashan to discover the quality of indoor air. The practical purpose of the research is helpful in exploring the feasibility of traditional housing. The type of research is interdisciplinary and qualitative with reasoning, analytical and case study methods. Indicators of the study were determined by interviewing medical and architectural researchers, and the results were verified by using Design Builder, a software for energy analysis. The required data was collected by searching library resources and articles published in reputable medical and architectural journals, and in order to deepen the understanding of the subject some exploratory interviews were also conducted. According to the results, the health of housing in Kashan depends on the indicators that have the ability to balance the heat and dry air with humidity and coolness and save the indoor from hot and dry air outside. These indicators include optimal location, climate design based on seasonal or daily migration, priority of open and semi-open spaces over closed spaces, linkage of spaces, enclosure for pollution control, architectural and natural interaction, balance between space and air function and application of indigenous patterns. In contemporary houses of Kashan, the lack of natural air flow due to the location of openings in a single wall, deprivation of open and covered spaces with livelihood function and the priority of sunbathing over wind flow is one of the most important factors of inefficiency.

    Keywords: Traditional medicine, health, housing, traditional architecture, Kashan
  • Mohammad Ebrahim Mazhari*, Ali Hosseini Pages 19-32

    Evaluating and documenting post-war reconstruction (one of the most complex types of reconstruction processes) is a good way to learn from possible future accidents. The 8-year war between Iran and Iraq ruined the city of Rafi completely. The process of reconstruction began after the liberation with a different approach to other experiences (emphasis on the promotion of the role of survivors and attention to their needs and wants). The aim of this study was to evaluate the success rate of Rafi reconstruction from the perspective of creating a sense of belonging in residents, as one of the most important determinants of residential satisfaction. The research approach is quantitative and qualitative. The three main hypotheses of the research are based on the effect of satisfaction and sense of belonging in post-war reconstruction on the revival of social and economic traditions, as well as rebuilding in-situ and land ownership preservation. Samples of the study have been collected in a random-cluster method, and the necessary data for testing the research hypotheses was collected through questionnaires, field studies, and interviews. The research hypothesis was then tested using a dependent t-test. The average obtained for the process of reconstruction and creating a sense of belonging through the revival of social and economic traditions of the people (Hypothesis 1) 2.43 out of 5; creating a sense of belonging to the place of residence by in-situ building and maintaining land ownership (Hypothesis 2) 3.45 out of 5; and the degree of desirability of this process for people (Hypothesis 3) is 2.87 out of 5 on the Likert scale. As a result, the first and third hypotheses are rejected and the second one is accepted. At the end, according to the unique features of the high reconstruction process, a set of tips and suggestions for application in future experiences is presented by prioritizing research indicators.

    Keywords: Rafi, Satisfaction, Sense of Belonging, Post-War Reconstruction, Iran-Iraq War
  • Saeed Mohammadzade*, Mohsen Ghasemi, Malihe Norozi, Mansor Nikpor Pages 33-48

    The dominance of vehicles in the urban spaces of Iran has continuously decreased the human scale and degraded social values. Unfortunately, the issue of human-centered designs has been rejected in many cities of Iran. The central square of Bam city is one of these spaces. In this study, with regard to the importance of social life in public urban spaces as one of the main elements of the city and public sphere, the effective factors of improving social life in urban spaces are identified. The focus of this identification is on the element of enclosure and the role and significance of each factor in flourishing social activities. The nature of this study is descriptive-analytical, and it has a practical purpose. The study investigates the views of 83 participants in SPSS software with factor analysis and attractiveness measurement model. The results indicate that from a total of 35 identifiers extracted from the literature and the views of experts, 3 main factors (physical-spatial, activity-performance and preceptive-conceptual) are determined with 29 identifiers, which play a significant role in improving social life in urban spaces with focus on enclosure and sociability. Moreover, it was found out that the revitalization of these factors is important in improving social and optional activities without a ffecting compulsory activities. At the end, the results showed that enclosure is the fundamental principle of urban spaces and architectural design, and that the space is in fact begins with enclosures. The observance of the factors identified in this study may turn urban spaces to spaces that are sociable for people in connection with other principles of architectural design.

    Keywords: Urban public spaces, Enclosure, Sociability, Factor Analysis
  • Saeed Mohammad Sabouri, Hossein Haji Ali Beigi*, Morteza Talebian, Morteza Fatahi Pages 49-60

    This paper studies the shear zone of North Qazvin fault and investigates the location of rural settlements in this area. In selected sections, the presence of transverse valleys along the fault made it possible to investigate the evidence of shear zones in which we can see severe crushing in igneous rocks of andesitic and trachyandesitic type, and cataclastic. Moreover, traces of faulted and fractured zones (Damage zone) including fractures and small and minor faults were observed. The study also found Intact green tuffs at the end of the shear zone of the North Qazvin fault, which was considered as the healthy wall next to the shear zone. According to the field studies and observations of the shear zone of the North Qazvin fault in this section, the width of the shear zone was measured at 320 m on the hanging wall of the fault. After that, we used common software to compare the location of villages with the rupture zone of ​​the North Qazvin fault. The results showed that the villages of Barajin, Hesamabad, Kherman-Sokhteh, Dastjerd-e Olia, Ahvarak, Khoran, Tazarkesh, Kikhanan, Najmabad, Razjerd, Qutbi Miyan, Sperno, Ange, Mazraeh Lat and Mazraeh Kharmanlough are located on the rupture zone of the North Qazvin fault. Moreover, 45 villages are located less than 2 km away from the North Qazvin fault. Therefore, it is necessary to relocate the villages that are on the rapture zone or change the direction of future developments of these villages outward, away from the rupture zone. For those villages that are located less than 2 km away from the North Qazvin fault, with regard to the acceleration of earthquakes around the fault and the phenomenon of rock fall in villages, the study proposes retrofitting in future construction.

    Keywords: Rupture zone, North Qazvin Fault, Village, Vulnerability, Fault Damage Zone
  • Khosrow Daneshjoo, Batool Al-Sulaiman* Pages 61-74

    Given that high energy consumption in residential buildings is one of the main problems in Syria, applying criteria for a climate-responsive building design is one of the most important ways to reduce energy consumption. This article seeks to study and compare the historical and contemporary residential buildings of the city of Homs and extract the positive and negative aspects of each. The main issue of this research is to identify the traditional and contemporary housing in the city of Homs in terms of environmental model and accordingly provide practical solutions for climate-responsive building design. To achieve this goal, we first studied the criteria of comfort and identified the advantages and limitations of various indicators in a number of climate-responsive designs, and then, we analyzed the housing patterns of the city of Homs. The present research was conducted based on desk studies, including documents, maps, and field observations, with a descriptive-analytical method. The study found that in the historical context of Homs in the Mamluk and Ottoman periods, residents built valuable buildings affected by the dominant culture. In fact, these valuable buildings are now in Syria an essential part of the traditional architecture’s identity. French colonization of Syria has changed the form, structure and shape of residential buildings. During the French colonization, in Homs, buildings were influenced by the technology of the industrial age. These buildings are still operating today with high energy consumption. Therefore, it is necessary to propose some climate-responsive solutions for the new buildings constructed in the hot and humid climate of Homs, with a tinge of traditional architecture. The idea put forward in this paper is to create an urban texture. This texture is largely inspired by the Habitat housing units. It is designed in such a way that is flexible to natural growth and expansion and reflects traditional houses. Eventually, relying on the positive points and merits discussed at the end of the paper, construction of climate-responsive houses is a possibility.

    Keywords: Housing, Climate-responsive architecture, Traditional houses, New buildings, Homs
  • Saeed Rashidi*, Seyed Mohammad Hossein Kamani, Alireza Moghali Pages 75-88

    Due to the unexpected nature of natural disasters, any mismanagement in dealing with them may lead to more serious crises. However, providing an effective management of disasters and having an immediate control over the situation need the extensive cooperation of public and private organizations and the participation of people in the form of network governance. This study investigates the views of 140 participants, selected from the statistical population of the research using stratified random sampling. The statistical population includes the managers and the representatives of member organizations of 14 workgroups in the Crisis Management Headquarters of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. The participants were asked about the impact of network governance on the elements of crisis management (prevention, preparedness, response, and recovery). The study has an applied purpose, and the required data were collected through correlational and survey research. With regard to the research background, after drawing the conceptual framework of the research, a questionnaire was designed for the researchers and after obtaining the necessary reliability and validity, data were collected. Then, according to the method of structural equations and factor-analysis using smart pls statistical software, the research hypotheses were tested. After performing the necessary statistical tests, while confirming the research hypotheses, it was found that network governance has a positive relationship with the elements of crisis management. The most effective components of network governance on the elements of crisis management are: prevention (0.78), response (0.75), preparedness (0.74) and recovery (0.62). Therefore, it is necessary to apply the components of network governance as an interactive method of disasters and crises, in the natural disasters of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. The stages of application are respectively as follows: prevention, response, preparedness and recovery. Moreover, it is suggested to establish a network of coordinated, efficient and effective organizations that have transparency and democracy in decision-making and action. This way, we can achieve network governance, and the crisis management of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province may have the most efficiency.

    Keywords: Crisis, governance, cooperation, coordination
  • Reza Akbari*, Mostafa Akhondzardini Pages 89-102

    Over the past decades, the horizontal growth of cities has led to the integration of rural-garden areas within the parent city. This phenomenon is more serious in the arid areas of Iran because of the limited networks of water supply (Qanat) and the proximity of settlements around this network and has caused the destruction of the gardens of these urban textures that are rural-based. This research seeks to measure the resilience of urban gardens in the arid climate of Iran with a scientific, comprehensive and spatial model and has developed a conceptual model based on the literature of the concepts of resilience, garden and development. Moreover, from the theoretical frameworks, methods and techniques of resilience topics, indicators appropriate to the resilience of gardens are listed and compiled under the Framework of Studies on the Resilience of Gardens. This framework, which has five dimensions, including ecological, social and cultural, economic, physical and institutional, has been used to understand the typology of gardens. Moreover, to calculate the coefficient of the importance of different layers, Super Decision software was used. The results of the primary scoring of Delphi method based on Thomas L. Saaty binary comparison are the input data of the software to determine the weight of layers. The results were analyzed to measure the resilience of gardens using ArcGIS software, for spatial analysis, and SPSS software, to conduct F test on the results. The entire process of identifying the data and finally identifying the resilience and prioritization method of the gardens is presented in a model for measuring the resilience of gardens. The developed model has three important capabilities. In the first place, it has the power to measure the resilience of gardens from all aspects affecting a garden. Secondly, based on this measurement, gardens may be prioritized according to resilience and information may be provided in a spatial manner. This model is implemented on the gardens of Yazd city as a case study, and the resilience of the gardens of Yazd city is determined and prioritized based on it.

    Keywords: Demolition of gardens, resilience assessment, resilience models, frameworks, prioritization of protection, Yazd city
  • Bahareh Nasr Zanjani, Zohreh Torabi*, Hooman Sobouti Pages 103-118

    Among the issues related to the development of the country, education is one of the basic principles and the tree of development. The educational system of the society is considered as one of the main pillars in realizing this goal and achieving social justice. Rural areas, with a population of 20 million, are considered as one of the main spots of production and human resources in the country. It is important to provide this large group with proper training. Poor accessibility to educational services in the countrychr('39')s villages, especially in the southern, southeastern and border provinces, and the existence of different problems call for special measures and proper management. This can increase the level and quality of education for all villages. The need for local education and its development in rural areas should be considered as one of the main challenges for the advancement of the countrychr('39')s education system. The main purpose of this article is to study the level of literacy and education of rural residents in the provinces of the country and to study and analyze the indicators and indicators affecting the quality of education in rural areas. The research method is descriptive-analytical and in order to study and classify the criteria and indicators affecting the quality of education in rural areas of the country, AHP weighting method and MicMac software have been used. In these studies, there are 29 indicators in the education criteria that are extracted through desk studies. These criteria include educational programs (Ep), teaching and learning environment (Le), research (Re), social services (Ss), teachers (Te). Environmental criteria include social and institutional environment (Se), economic environment (Ec) and natural and physical environment (NE). The model incompatibility is equal to 0.08 and the system stability in MicMac software is equal to 96%, which indicates the appropriateness and reliability of the partnership. The results showed that the environmental causes are more effective than the general criteria of education on the quality of education. Currently, the economic conditions, employment and quality of life of rural residents in the central, southern and border provinces of the country are in poor condition, which is one of the principles affecting the quality of education and literacy of rural residents.

    Keywords: Education, Village, Environmental, Location Indicators, Literacy Level
  • Fahimeh Mirzaee, Fatemeh Mehdizadeh Saraj*, Rima Fayyaz, Majid Mofidi Shemirani Pages 119-134

    Indigenous architecture is derived from nature, climate and the environment, and due to limited access to modern fossil energy sources, has tried to have the least degree of dependence on them. Imitating the indigenous architecture of a region is the first and most sustainable step in designing climate-friendly architecture. The Housing Foundation of the Islamic Revolution, as the main organization of housing in rural areas of Iran, has conducted extensive studies to identify and evaluate the features of indigenous architecture in rural housing and has presented a plan to improve rural housing in some climatic regions. The purpose of this article is to evaluate the projects of improving rural houses in mountainous areas of Tehran regarding energy consumption and, if necessary, provide corrective solutions to improve their thermal performance. For this purpose, it is necessary to first evaluate the energy consumption of rural housing in projects prepared by the Housing Foundation and compare them with the standards of energy consumption in Iran. If the level of energy consumption is higher than the standard, it is necessary to use corrective solutions. Corrective solutions are derived from the physical characteristics of the optimal model. Physical characteristics of the optimal pattern represents the optimal state of physical characteristics of a building such as length-width ratio, building orientation, number of floors and building density, surface-volume ratio, opening-wall ratio, the relationship of optimal pattern with adjacent buildings, number and direction of exterior walls in terms of fresh air, the presence of semi-open spaces (porches), the protrusion of the roof, the canopies and the color of the exterior walls in a specific climate that can be achieved with the help of rules, standards and energy simulations. The final goal of this article is to evaluate and modify the physical features of the projects for improvement of rural housing in the mountainous areas of Tehran province. This is achieved by adapting them to the optimal state of the physical features of the building in this climate. The method of this research is descriptive which has been done using simulation tools and Energy Plus 9.3 software. The results indicate that the implementation of remedial strategies will save energy by 29% in these projects.

    Keywords: Rural Housing Plan, Architectural Design, Building Energy, Physical Properties, Energy Plus Software
  • Asghar Molaei* Pages 135-148

    Utilization of underground spaces is one of the most important methods for human life in all ages. These spaces are seen as architectural units and settlements in harsh climates and unsafe and topographic environments. This paper studied the reasons, necessities and different dimensions of underground spaces and settlements. The method of the research is analytical and descriptive, and it is aimed at studying the necessities, typologies, and qualities of underground spaces and settlements in Iran and the world. The study showed that these spaces were used in a variety of forms with different reasons and necessities including climatic issues, defense and safety, religion, environmental, typographic and economic specifications. Underground spaces have basic potentials such as health and safety, heat preservation and stable climatic conditions. They provide a good environment for the living of humans and answer their needs including livestock spaces and storing food materials. Underground settlements are mostly of two types –those that are built in flat areas and those that are built in sloping areas. In China and the North Africa, especially in Tunisia, these settlements have been built with climatic and safety necessities and environmental limitations. In Iran, settlements of the first type can be found in desert areas such as Noshabad and settlements of the second types can be found in mountainous areas of northwestern Iran such as the village of Kandovan. In general, security, climatic and natural necessities have been the main reasons for the emergence and functioning of these spaces. The excavation of land, hills and mountains and the sheltering of the underground, in addition to the protection of man and his possessions, have created lasting spaces throughout history. These spaces are very attractive and memorable, especially for tourists and non-residents, due to their unique interior and exterior views. Paying attention to the positive features of these spaces, especially in rural areas, can play an effective role in preserving their native identity.

    Keywords: Underground Space, Underground Settlement, Climatic Restriction, Safety, security, Topography.raphy
  • Faezeh Tavasoli Ara, Gholamreza Talischi*, Seyed Jalil Mousavi, Naser Rezai Pages 149-161

    The aim of this study was to explain the role of place representation in shaping the mental image of tourists from traditional residences. Representing the architecture of traditional residences in cyberspace as one of the most important sources of effective information in shaping the image of tourist destinations is of great importance. Today, traditional resorts as one of the most important tourist attractions of historic cities, are of interest to tourists. These tourists make extensive use of the visual and verbal information contained in the online media to identify and select their destinations. Using a qualitative approach, in addition to field observations, research data were collected through semi-structured interviews with 32 domestic and foreign tourists, experienced tour guides, content production experts, and managers of traditional accommodations. To analyze the data and present the final theory, the data theory method of Corbin and Strauss Innovative Foundation was used. Based on this method, through open, central and selective coding, research findings were drawn and presented in the form of a paradigm model consisting of three dimensions of conditions, strategies and consequences. The findings include 9 sub-categories, consisting of cyberspace, location-based representation, cultural tourism, geographical context of the destination, managerial factors, tourism, location-based evaluation, online interaction and exchange, and mental image enhancement. The main category of this research is location-based experience, which includes the sub-categories. Providing a conceptual model to explain the relationships between categories shows that the category of location-based representation, as the most important reason for creating experience through space, allows the development of perceptions of the environment, which is classified into three categories: architectural representation, representation of semantic aspects and representation of activities and events. The role of architectural representation was done by explaining how the mental image of tourists is formed from traditional accommodations in cyberspace. The results of this study can help architects to understand the perceptions and knowledge of tourists of traditional accommodations in cyberspace, as well as how historical monuments are represented in the media.

    Keywords: Mental image of the destination, architectural representation, cyberspace, historical monuments