فهرست مطالب

قرآن و طب - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

نشریه قرآن و طب
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • هدیه مسعودی صدر* صفحات 1-9
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی آموزه های اسلامی در تاثیرحسن ظن بر استحکام زندگی و چگونگی پرورش آن  در زوجین است.

    مواد و روش ها

    اسلام برای خانواده به عنوان محبوبترین بناء، حسن ظن را از استوانه های آن دانسته است. هدف مقاله تبیین آموزه های اسلامی در تاثیر حسن ظن بر استحکام زندگی و چگونگی پرورش آن  در زوجین است که به روش کتابخانه ای گردآوری و سپس به توصیف و تحلیل داده ها پرداخته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش عبارتند از اینکه: در آیات و روایات در راستای اهمیت حسن ظن، از یکسو تاثیرات تربیتی و روانی حسن ظن بر خانواده تبیین شده است و از سوی دیگر پیامدهای نامطلوب سوءظن مورد توجه بوده است.

    نتیجه گیری

    برای پرورش حسن ظن در زوجین بر راهکارهایی مانند حسن ایمان به خدا، اعتماد به گفتار و عملکرد همسر داشتن، توجه به نتایج حسن ظن و عوارض سوءظن، زدودن عوامل منفی نگری، بسترسازی های مثبت نگر، کنترل تفکر منفی، جایگزین کردن افکار مثبت، افزایش توانمندی مدیریت بحران و حل مساله و... تاکید شده است.

    کلیدواژگان: حسن ظن، مثبت اندیشی، زوجین، آموزه های اسلامی
  • کریم جباری* صفحات 10-19
    هدف

    زمینه ها و ظرفیت های مختلف بهره مندی نسل امروز از معارف قرآن کریم نیازمند بررسی پشتوانه ها و پیش زمینه های معرفتی ، تاریخی ، متن شناسانه آن است که این مقاله به بررسی آن می پردازد.

    مواد و روش ها

    بر اساس این پیش فرض که قرآن کریم کتابی زنده و فرازمانی و برای نسل های امروز قابل بهره برداری است ، محتوای قرآن کریم و نصوص آن و کیفیت انتقال معانی به مخاطبان و چگونگی تحول و تکامل متون فهم و تدبر و تفسیر قرآن مورد کندوکاو قرار گرفته است .

    یافته ها

    فهم و تفسیر قرآن فرایندی روشمند و ذاتا سیال و تکاملی است و همه مخاطبان قرآن می توانند در این فرایند مشارکت فعال داشته باشند . قرآن کریم از پیش زمینه ها و پشتوانه های بیانی و محتوایی متنوعی برای برقراری ارتباط با همه مخاطبان در نسل های مختلف برخوردار است و مجموعه یافته های عظیم و مستمر در عرصه قرآن شناسی مولود این پشتوانه های ساختاری است که در متن قرآن کریم تعبیه شده است .

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج قرآن کریم واجد تمام معانی« حیات» است و کتابی است زنده و پویا و اثرگذار که بر خلاف بسیاری از مواریث مکتوب هم چنان جذابیت و جایگاه خود را در جهان امروز حفظ کرده است ؛ در حالی که برخی از کتب دوران معاصر با همه اشتهار و استقبال مخاطبان ، به سرعت از گردونه تاثیرگذاری و اقبال اجتماعی حذف شده اند .

    کلیدواژگان: قرآن، زمان، فهم قرآن، تدبر، تفسیر
  • عباس علی واشیان*، علی خلج، بهرام محقق صفحات 20-31
    هدف

    وضعیت موجود سلامت در تامین نیاز روحی، روانی و معنوی انسان پاسخگو نبوده است. بنابراین تدوین سند جامع و تعیین وضعیت موجود سلامت انسان و طراحی وضعیت مطلوب بر اساس منبعی لا یتغیر و الهی  امری علمی و حیاتی است. هدف این تحقیق، تعیین وضعیت موجود در سلامت معنوی و طراحی شاخصهای اصلی سلامت معنوی از منظر قرآن و روایات (وضعیت مطلوب) با ارایه راهبردهای عملیاتی و کاربردی است.

    مواد و روش ها

    تحقیق در این مطالعه، به روش بنیادین و توصیفی-تحلیلی با مطالعات میان رشته ای است و با استفاده از افراد صاحبنظر (با روش دلفی)، شاخصها استخراج شده است.

    یافته ها

    استخراج و پایش شاخصهای سلامت معنوی با استفاده از روش پیمایشی با پراکندگی جنسی، سنی، تحصیلی، شغلی و جغرافیایی است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان میدهد که گزاره های وحیانی و دینی با شاخصهای تجویزی و تحذیری در سلامت معنوی بر اساس سنجش نسبت مطلوب به نامطلوب قابل نشان دادن است. همچنین، مشخص شده است که شاخصهای معیارهای خدامحوری، ولایت مداری و خودمراقبتی در وضعیت قابل ارتقا و اصلاح و در معیار ارتباط با دیگران در وضعیت مناسب قرار دارد. مشخص نمودن نتایج نیمرخ سلامت معنوی، میتواند مقدمهای بر راهبردهای عملیاتی و رویکردهای سلامتمحور در سطح استانی، ملی و فراملی برای رسیدن به وضعیت مطلوب باشد

    کلیدواژگان: سلامت، شاخص، مراقبت معنوی، نیمرخ
  • موسی یمین فیروز، خدیجه طهماسبی*، سارا امیری، محمدهادی یدالله پور صفحات 32-40
    هدف

    بهره گیری از شاخص های علم سنجی جهت ارزیابی تولیدات علمی منجر به بهبود برنامه ریزی آینده نگر در حوزه های مختلف موضوعی می شود. هدف از این پژوهش، تحلیل علم سنجی برونداد علمی کشورهای جهان در حوزه موضوعی مطالعات مذهبی بر اساس پایگاه استنادی SJR می باشد.

    مواد و روش ها : 

    از فنون علم سنجی برای انجام این پژوهش استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل 104353 مدرک در حوزه مطالعات مذهبی از 175 کشور جهان است که طی سال های 1996 تا 2018 در پایگاه SJR نمایه شده اند. نتایج با استفاده از نرم افزارهای Excel و Spss19 مورد بررسی قرار گرفته اند. برای بررسی ارتباط میان شاخص های کمی و کیفی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.

    یافته ها: 

    در جامعه مورد بررسی میانگین کل تولیدات 98/3013± 3/596 ، میانگین استناد دریافتی 23/9393± 3/1335 و خوداستنادی 6/5275± 8/601  به دست آمده است. میانگین شاخص h کشورها 53/8 ± 6/5 می باشد. این میزان برای کشور ایران نسبت به میانگین جهانی در سطح بالاتری (برابر 14) قرار دارد. ضریب همیستگی میان شاخص های کمی و کیفی تولیدات علمی این حوزه مثبت و مستقیم بوده و بیشترین همبستگی میان دو شاخص استناد و خوداستنادی (918/0) می باشد. در مورد کشور ایران، همبستگی میان شاخص ها به-صورت معنادار، مثبت، مستقیم و در حد متوسط است.

    نتیجه گیری: 

    در کشورهای مختلف، توزیع استنادات و خوداستنادی نرمال نبود و حدود نیمی از استنادات در این حوزه علمی خود استنادی بوده است؛ اما 55 درصد نرخ خود استنادی کشورها زیر 20 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: مطالعات مذهبی، استناد، خوداستنادی، علم سنجی
  • فاطمه فیاض*، هادی بهرامی احسان، احمدرضا اخوت صفحات 41-53
    هدف

    افسردگی اختلال شایعی است که مشکلات زیادی را در زندگی فردی و اجتماعی ایجاد میکند. بیش از صد سال از پژوهش در این حوزه میگذرد و تبیینهای متفاوتی از علتها و عوامل همبسته آن ارایه شده است. قرآن، منبع متقنی است که باید در حل مسایل خود در زندگی به آن رجوع کرده و برای برون رفت از مشکلات، به رهنمودهای آن عمل نمود. رجوع به قرآن جهت فهم عوامل غمگینی پایدار نیازمند روشمندی است. هدف این پژوهش، تبیین روش شناسی کشف معنای افسردگی از قرآن کریم بوده است.

    مواد و روش ها

    متن مرجع، قرآن کریم است که کلامی الهی است که ویژگیهای خاص خود را در فهم و کشف معنا دارد و روش های تدبر در آیات قرآن، دارای اصول و قواعد خاصی است که البته در قالب روش های تحلیل محتوا نیز قابل تبیین است. تبیین مسئله افسردگی و مولفهبندی آن، بررسی واژگان قرآن و انتخاب واژگان متناظر با مولفه ها از نظر مقدمه، لازمه یا نتیجه معنا، بررسی واژگان در آیات و سوره ها، استخراج تعریف از واژگان در سوره و در نهایت ترسیم ساختار افسردگی بر مبنای ساختار انسان در قرآن مراحلی است که طی آن معنای افسردگی و انواع آن و قواعد مربوط به آن از منظر قرآن بهدست آمد.

    یافته ها: 

    در این پژوهش پس از طی مراحلی 14 واژه به عنوان واژگان افسردگی در قرآن انتخاب شده و سپس در 6 سوره، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. واژگان نشانهای افسردگی، پلی به سوی فهم تعریف جدید از افسردگی، ریشه ها و عوامل علی و انواع افسردگی مبتنی بر قرآن بود. افسردگی نهان و آشکار، انواع و مراتب افسردگی، شدت و ضعف افسردگی بر اساس ریشه ها و تنوع افسردگی بر اساس بسترهای ظهور از جمله یافته های مهم این پژوهش بود.

    نتیجه گیری: 

    عوامل غمگینی فراگیر در قرآن کریم، هرچند در نشانه ها با نشانه های افسردگی در روان-شناسی شباهت دارد، اما در ماهیت و تعریف و همینطور در ریشه ها و عوامل با آن متفاوت است و دریچه مفهومی جدیدی را از معناشناسی افسردگی مبتنی بر قرآن به روی ما باز مینماید. عرضه مسایل بیرونی به قرآن کریم و کشف پاسخ از آن شیوهای است که با آن میتوان به حقایق بسیاری در زمینه سوالات بشر دست پیدا کرد

    کلیدواژگان: افسردگی، روش شناسی، قرآن کریم
  • زهرا اسفندیاری*، مهرنوش شیردلی، غلامرضا عسکری صفحات 54-60

    در جامعه سالم عمل کردن طبق وجدان، یک امر اساسی و لازم تلقی گشته و فرصت طلبی و عدم در نظر گرفتن اصول اخلاقی مردود است. پیاده سازی اصول اخلاقی بویژه از نوع حرفه ای در سازمان های مختلف مد نظر است. اخلاق حرفه ای به بررسی رفتار کارکنان در سازمان ها در هنگام فعالیت شغلی می پردازد و در علوم و حوزه های مختلف مورد توجه قرار گرفته است. جهت یکسان سازی نحوه استقرار اخلاق حرفه ای در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برنامه راهبردی اخلاق پزشکی جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است و جهت اجرا به کلیه دانشگاه های علوم پزشکی کشور ابلاغ شده است. یکی از بازوهای اجرایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص ارایه غذای سالم، بهداشتی و ایمن، سازمان غذا و دارو و معاونت های متناظر تحت پوشش در دانشگاه های علوم پزشکی کشور می باشد. در برنامه راهبردی ابلاغ شده با موضوع اخلاق، به رعایت هشت اصل با عناوین احترام به کرامت مراجعین، سود رسانی، ضرر نرساندن، عدالت، همدلی، تعالی شغلی، درستکاری و همکاری اشاره شده است که اجرای آن را در اخلاق حرفه ای ضروری دانسته است. چنانچه در قرآن مجید ذکر شده است که کسانی که در راه خدمت به مردم هستند و با آنان در ارتباط و مراوده می باشند سزاوار است از نظر رفتار، کردار، حرکات و سکنات به زندگی رسول خدا (ص) و معصومین (ع) اقتدا کرده تا هم خشنودی خداوند را جلب و هم رضایتمندی مردم را فراهم آورند. مبنای هشت اصل ذکر شده براساس رفتار و سلوک رسول خدا (ص) و معصومین (ع) طراحی شده است. در ارتباط با دستیابی جامعه به غذای سالم و ایمن، مسئولیت پذیری در برابر حقوق افراد، بهینه سازی روش های تولید و ارایه محصولات غذایی با کیفیت، عدم آسیب رسانی به سلامتی مصرف کنندگان مواد غذایی، عملکرد منصفانه و عادلانه، رفتار توام با احترام و شفقت، به روزرسانی فعالانه و کاربرد دانش روز و ارتقای مهارت شغلی، قضاوت صحیح و درستکاری و همکاری لازم جهت بهینه سازی ارایه خدمات سلامت با توجه به اصول اخلاقی اهمیت می یابد. در نتیجه رعایت اصول اخلاقی توسط کارکنان در زمان فعالیت کاری شرایطی را ایجاد می کند که سلامت جامعه ارتقا یافته و تضمین شود و از طرفی دیگر دسترسی به غذای سالم، بهداشتی و ایمن تسهیل گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، برنامه راهبردی اخلاق پزشکی، سازمان غذا و دارو، غذای سالم، بهداشتی و ایمن
  • سالار پوربرات، زهره عباسی* صفحات 61-74
    هدف

    در دنیای امروز یکی از الگوهای مناسب برای تغذیه سالم، هرم راهنمای تغذیه است. از آنجا که توجه به خاستگاه و بستر هر موضوع، به شناخت بیشتر و بهتر آن کمک خواهد کرد، هدف این مقاله، بررسی علمی باورهای تغذیه ای طب اسلامی با تغذیه نوین در مورد هرم غذایی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک بررسی توصیفی و استنادی می باشد که با استفاده از منابعی از جمله قرآن، کتاب ها و کتب روایی و سایر انتشارات و سایت های مرتبط با مطالب طب اسلامی و طب سنتی، مرور اطلاعات در پایگاه های اطلاعات علمی نظیر Medicinal plant date، Scopus،SID،Google scholar مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     در قرآن کریم و احادیث بر پنج گروه غذایی تاکید شده است که از میان گروه نان و غلات به گندم، برنج و جو اشاره شده است و در عین حال برتری جو بر گندم فراوان اشاره شده است. از بین حدودا 250 آیه متعدد در قرآن کریم، بخش عمده ای از آن در رابطه با تغذیه حلال و گیاهخواری است که تاکید به جایگاه ویژه این گروه در هرم غذایی دارد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر میرسد که قرآن 14 قرن پیش به اصول مورد توجه در هرم غذایی کاملا توجه داشته و برای سلامت انسان راهنمایی های زیادی ارایه نموده است. پس لازم است تا نسبت به افزایش آگاهی با آموزش و فرهنگ سازی در جهت اجرایی نمودن آموزه های تغذیه ای دین اسلام در بین اقشار مختلف جامعه اقدامهای جدی، عملی و کاربردی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: طب اسلامی، رژیم غذایی سالم، رژیم غذایی، غذاهای ارگانیک، هرم غذایی
  • سجاد رئیسی*، مجتبی احمدی، خیرالله صادقی صفحات 75-86
    هدف

    اضطراب و افسردگی از شکایتهای رایج بیماران سرطانی است. هدف پژوهش تعیین تاثیر مذهب و معنویت بر اضطراب و افسردگی بیماران سرطانی بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش مروری بود. مقاله های مرتبط با موضوع، که از سال 1398-1385 در ایران انجام شده بودند، در پایگاه های Magiran, Iran Medex, SID, Irandoc با کلید واژه های سرطان، افسردگی، اضطراب، دعا، مذهب و معنویت جستجو شدند.

    یافته ها: 

    ابتدا 146 مقاله بدست آمد. 8 مقاله وارد بررسی نهایی شدند.

    نتیحه گیری:

     نتایج نشان دهنده ی، رابطهی معنادار بین مذهب و معنویت با افسردگی و اضطراب و اثربخشی مذهب و معنویت بر آن ها بود.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، دعا، سرطان، مذهب، معنویت
  • محسن حبیبی*، روح الله محمدعلی نژاد عمران، رامین علی یاری صفحات 87-97
    هدف

    در متون اصلی اسلامی ریشه "س ل م" در معانی مختلفی بکار رفته است، تا آنجا که نام دین اسلام از این ریشه است و در قرآن "سلام" از جمله اسامی خداوند محسوب می شود. صاحبان سخن فارسی نیز به پیروی از قرآن و روایات ابعاد مختلفی را برای سلامت برشمرده اند و سهروردی نیز با بهره گیری از متون پیشینیان نظری ویژه اظهار کرده است. هدف مقاله حاضر تحلیل مسئله سلامتی در حکمت اشراقی سهروردی و بررسی تطبیق دیدگاه ایشان با توجه به مبنای فلسفی او در نظام نوری حکمت اشراق در مسئله سلامت بدن و نفس می باشد.  

    مواد و روش ها: 

    در این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی واژه سلامت در کتب اسلامی و آثار حکماء مسلمان از جمله آثار سهروردی پرداخت شده، و نیز به تحلیل حکمت اشراقی سهروردی که اصل اولیه را نور دانسته و انسان را مرکب از نفس و بدن می داند و همچنین ارتباط این دو با هم در ایجاد سلامتی توجه داشته که علت عارض شدن بیماری بر تن را کم شدن یا از دست رفتن نورانیت روح بخاری می داند، به مبانی و نگرش فلسفی ایشان در این مسئله مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها:

     در این تحلیل و بررسی، مجموعه آثار سهرودی و برخی منابع حکماء اسلامی که از مسئله سلامتی سخن گفته اند، و همچنین قرآن و منابع روایی که از سلامتی سخن به میان آمده، می توان تا حد زیادی نگرش سهرودی را با متون دیگر اسلامی تطبیق داده و نظریات او را پیرامون این مسئله با منابع دینی مقایسه کرد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به مبنای فلسفی شیخ اشراق، ترکب انسان از نفس و بدن می داند و ارتباط این دو در ایجاد سلامتی، در این مقاله بدست می آید که نفس انسان موجودی غیر از بدن و حتی غیر از روح حیوانی و افاضه شده از عالم بالا بوده، و این ساحات در ارتباط با یکدیگرند. و نیز نفس که به واسطه روح بخاری بر بدن عارض می شود، هرگاه نورانیت روح بخاری کم شود یا از دست برود بیماری بر تن عارض می شود. بطور نمونه او علت بیماری هایی همچون صرع و مالیخولیا را مستند به کمبود نور در نفس می داند. همچنین بدست می آید که سهروردی علاوه بر سلامت بدن، به سلامت نفس نیز توجه دارد و در این زمینه دستورالعمل هایی همچون سرگرم شدن به کسب معارف الهی، التزام به احکام شریعت و رعایت اخلاقیات ارایه داده است.

    کلیدواژگان: سلامت، مادی و معنوی، نفس، نظام نوری، سهروردی، حکمت اشراق
  • زهرا نعمتی پور، فریبرز باقری*، علی اصغر اصغر نژاد فرید صفحات 98-112
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثربخشی مداخله روان شناختی با بهره گیری از نگرش اسلامی طراحی شده، بر سطح کیفیت زندگی زنان مبتلا به میگرن تهران، انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه آزمایش و کنترل بود. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه کیفیت زندگی (SF-36) بود. جامعه آماری پژوهش، زنان مبتلا به سردرد های میگرنی بودند که توسط متخصص مغز و اعصاب به عنوان افراد مبتلا به میگرن تشخیص داده شده بودند. در این پژوهش، 26 زن مبتلا به میگرن، به وسیله نمونه گیری شبکه ای (گلوله برفی) تعیین شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس مداخله درمانی طراحی شده، طی 10 جلسه 90 دقیقه ای، به صورت یک جلسه در هفته، برای گروه آزمایش به اجرا در آمد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس داده ها، نشان داد که تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل، در نمره کلی کیفیت زندگی معنادار بوده است و مداخله درمانی به طور معناداری موجب ارتقای سطح کیفیت زندگی زنان مبتلا به میگرن شده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر، نشان می دهد که مداخله روان شناختی با بهره گیری از نگرش اسلامی طراحی شده، در ارتقای سطح کیفیت زندگی زنان مبتلا به میگرن موثر است.

    کلیدواژگان: سردرد میگرنی، کیفیت زندگی، مداخله روان شناختی با بهره گیری از نگرش اسلامی
  • روح الله محمد علی نژاد عمران، فرزاد دهقانی*، محمد علیمحمدی صفحات 113-127
    هدف

    مفهوم تضرع به عنوان یکی از رکنهای اساسی تربیت معنوی و از جمله مفاهیم اخلاقی موجود در قرآن کریم است. پژوهش حاضر به دنبال این است که با توجه به همنشین‌ها، تضرع دارای چه مولفه‌های معنایی می‌شود و رابطه آن با سلامت معنوی چگونه است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای- استنادی و تجزیه و تحلیل به صورت تحلیل محتوایی کیفی (توصیفی- تحلیلی) و سطح تحلیل معناشناسی با محوریت همنشینی صورت پذیرفته است.

    یافته‌ ها

    کیفیت تضرع و عوامل زمینه ساز آن بسته کاملی برای بهبود سلامت معنوی و کمال آن ارایه میکند به گونهای که در شرایط سخت بحرانی انسان دچار اضطراب، استرس، بیماریهای جسمانی، روانی، اجتماعی نشود و در این اوضاع، بعد معنوی او حاکم بر ابعاد دیگر بوده و رنج را معنادار میکند تا انسان مورد نظر به حیات طیبه مورد تایید قرآن برسد.

    نتیجه‌ گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که این واژه در محور همنشینی با واژگانی چون «باساء»، «الضراء» «عذاب» و «استکانت» قرار دارد که هر چهار مفهوم به عنوان مقدمه‌ و زمینه ساز تضرع محسوب می‌شوند. «خفیه» به عنوان همنشینی دیگر، به معنای خفای در دعا است و می تواند برای تبیین هرچه بیشتر معنای تضرع آمده باشد و همنشینی واژه «خیفه» که به معنای ترس است می‌تواند هم به عنوان زمینه ساز تضرع و هم نشانگر کیفیت تضرع ‌باشد و نهایتا تمام این مولفه ها تاثیر مستقیم با سلامت معنوی شخص داشته و او را به هدف متعالی قرآن رهنمون میسازد.

    کلیدواژگان: معناشناسی، تضرع، روابط همنشینی، باساء، ضراء، سلامت معنوی
  • معصومه مقدمی، سید حسین واعظی*، مریم براتعلی صفحات 128-137
    هدف

    این پژوهش درصدد استنتاج اصول تربیت دینی مبتنی بر معادباوری با تاکید بر قرآن کریم است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با رویکرد کیفی و از طریق روش استنتاجی با الگوی بازسازی شده فرانکنا انجام گرفته است. حوزه پژوهش شامل قرآن و تفاسیر و متون دینی و همچنین پژوهش های انجام شده و مقالات نوشته شده در زمینه معادباوری بود.

    یافته ها

    در این تحقیق پس از جمع آوری داده های مورد نیاز تحقیق از متون فوق، با استفاده از روش کدگذاری موضوعی ابتدا مفاهیم دسته بندی شد. سپس بر مبنای الگوی استنتاجی فرانکنا، اصول استنتاج گردید. جهت اطمینان پذیری و باورپذیری و به منظور اطمینان از نتایج حاصل، راه های دستیابی به نتایج مرتبا تحت نظر اساتید متخصص، مورد تجزیه و تحلیل و تفسیر قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از پژوهش برخی از اصول تربیت دینی مبتنی بر معادباوری با تاکید بر قرآن کریم عبارتند از: وفای به عهد، تقوای الهی، ایمان، عمل صالح، دوری از بی ایمانی به معاد، محاسبه نفس و دوری از هوای نفس، حفظ و تزکیه نفس. بصیرت افزایی، عبرت آموزی، توبه و دوری از گناه، دوری از دنیا دوستی، آرامش و قرار داشتن، بخشش به دیگران، دوری از رباخواری، دوری از کم فروشی، دوری از تفرقه.

    کلیدواژگان: استنتاج، اصول تربیت دینی، معادباوری، قرآن کریم
  • سید محمدمحسن حسینی منش، احمد باقری* صفحات 129-139
    هدف

    پژوهش حاضر تلاش می‌‌کند ادله قرآنی، فقه اسلامی و حقوقی حجیت آزمایشات پزشکی را به عنوان ادله علم قاضی مورد بررسی و تحلیل قرار دهد تا از رهگذر این بررسی های حکم فقه اسلامی و حقوقی این مساله مبرهن گردد.

    مواد و روش‌‌ها

    این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به متون قرآنی، فقهی، حقوقی و علمی اطلاعات لازم به‌‌دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته‌‌ها

    پیشرفت دانش پزشکی و ابزارهای نوین پزشکی سبب شده است تا بسیاری از مجهولات درگذشته تبدیل به واقعیت‌های عینی گردد. امروزه دانش پزشکی توانسته است با انجام دقیق ترین آزمایشات علل و عوامل پدیده های به وقوع پیوسته را شناسایی نماید. اکنون این سوال پیش می آید که آیا آزمایشات پزشکی را می توان به عنوان یکی از ادله علم قاضی محسوب کرد؟ در پاسخ به این پرسش دو رویکرد وجود دارد. رویکرد نخست آن است که به خاطر خطاپذیری در آزمایشات پزشکی نمی توان این آزمایشات را به عنوان ادله علم قاضی محسوب کرد. رویکرد دیگر آن است که با توجه به آیات شریفه «... وشهد شاهد من اهلها إن کان قمیصه قد من قبل فصدقت وهو من الکاذبین* وإن کان قمیصه قد من دبر فکذبت وهو من الصادقین»(یوسف:26-27) و قضاوت های حضرت علی(ع) و سایر ادله فقهی و حقوقی می توان آزمایشات پزشکی را به عنوان یکی از ادله علم قاضی محسوب کرد.

    نتیجه‌‌گیری

    با عنایت به آیات شریفه قرآن کریم، روایات اسلامی و دیگر ادله فقهی و حقوقی می توان آزمایشات پزشکی را به عنوان یکی از ادله علم قاضی محسوب کرد. چه اینکه با تلفیق احکام قضایی با روش های علمی دقیق پزشکی، قضاوت می تواند کارایی بیشتری داشته باشد و مشکلات و چالش های بسیاری را مرتفع سازد. عدالت، انصاف و کشف حقیقت که از اهداف عالی قضاوت از نگاه قرآن کریم و روایات می باشد نیز با بهره گیری از روش‌های و آزمایشات نوین پزشکی قابل تحقق است

    کلیدواژگان: علم قاضی، جرائم حدی، طرق حصول علم، ابزار تمدنی، سیستم
  • امید کاجیان، حسین اسلامی*، محمدرضا دهقانی اشکذری صفحات 140-148
    هدف

    پیوند عضو موضوعی است که علی رغم پیشرفت های پزشکی به دلیل موانع فرهنگی نتوانسته آنگونه که مورد نیاز است مورد توجه جامعه قرار گیرد. در این راستا رسانه ها به ویژه برنامه های تلویزیونی نقش بسیار مهمی در ترویج فرهنگ دینی عضو ایفا می کنند.

    مواد و روش ها

    با توجه به اهمیت بسیار بالای این موضوع،  این تحقیق شناسایی موانع و عوامل انگیزشی فرهنگ اهدای عضو در برنامه های تلویزیونی را وجهه همت قرار می دهد. تحقیق حاضر از نظر فلسفه پژوهش، از نوع تحقیقات با فلسفه ساخت گرایانه است و استراتژی پژوهش در قالب اکتشافی متوالی (آمیخته) قابل بیان می باشند.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل محتوا در بخش کیفی و پرسشنامه محقق ساخته در بخش کمی استفاده شده است. اطلاعات مربوط به بخش کیفی تحقیق با هماهنگی انجمن اهدای عضو ایران طی 10 سال گذشته انتخاب گردید که شش برنامه تلویزیونی بودند و دیالوگ ها و تصاویر مربوط به این برنامه ها بر مبنای روش نشانه شناسی استخراج شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی را دارندگان کارت اهدای عضو تهران-تاییدشده انجمن اهدای عضو ایرانیان تشکیل میدهند.

    نتیجه گیری

    نتایج بخش کیفی در دو دسته عوامل انگیزشی (اشاره به انگیزه های فرهنگی مذهبی، اشاره های علمی و آموزشی سپاسگزاری و انگیزه های اخلاقی، تفاوت انواع وضعیت ها و بیماری ها، توجه به مقررات حقوقی و قانونی، تشویق به دریافت کارت اهدای عضو بیان آمار وضعیت پیوند درکشور) و موانع (موانع شخصی بیمار، کمبودهای رسانه ای، بازنمایی موانع فرهنگی، موانع آموزشی و علمی، کمبودهای پزشکی و کمبودهای اداری) قرار گرفتند.در بخش کمی مطابق با مدل بخش کیفی پرسشنامه ها توزیع شد و بعد از استخراج با توجه به مقادیر شاخص های برازش الگو و مرز مقادیر قابل قبول مدل ارایه شده مورد قبول تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: اهدای عضو، فرهنگ دینی اهدای عضو، تحلیل محتوا، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مرضیه تقی زاده پاسندی، حمیدمحمد قاسمی*، سید احمد میریان صفحات 149-161
    هدف

    از اجرای این پژوهش، شناسایی موانع تربیتی عقلانی در سیره صادقین(ع) و آموزه های قرآنی است.

    مواد و روش ها

    از روش تحلیلی توصیفی استفاده شده است.

    یافته ها

    بیانگر آن است که موانعی که امامین صادقین(ع) در تربیت عقلانی به دنبال آن بودهاند شامل دوری از اعتدال، عدم تناسب تربیت با سطح فکری متربی، طمع و آزمندی، خشم و... موجب میشود تا تربیت عقلانی متوقف و در برخی موارد تعطیل شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به تربیت عقلانی شیوه های تربیت برگرفته از سیره صادقین(ع)، می توان طمع و آزمندی، خشم، دوری از اعتدال و... به عنوان موانع تربیت عقلانی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تربیت عقلانی، موانع، سیره صادقین(ع)، امام صادق(ع)، امام باقر(ع)
  • حمید کرمی، سنجر سلاجقه*، مختار رنجبر، محمد جلال کمالی صفحات 162-173
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر مدیریت استعداد کارکنان اداره کل تامین اجتماعی استان اصفهان (ادبیات مبتنی بر نهج البلاغه) بود.

    مواد و روش ها

    نوع پژوهش حاضر براساس هدف، توسعه ای کاربردی و براساس ماهیت داده ها، کیفی و براساس روش جمع آوری داده ها و اطلاعات اسنادی است. روش انجام پژوهش، تحلیلی - توصیفی بوده و داده های کیفی از روش پژوهش کیفی فراترکیب جمع آوری شده است.

    یافته ها

    با جستجوی فراگیر منابع تعداد 230 منبع بدست آمد که در پالایشی 3 مرحله ای تعداد 40 مقاله بسیار مرتبط با روش تحقیق کیفی از آن ها انتخاب گردید. که در نهایت سه عامل مهم تاثیر گذار 1- عوامل فردی 2- عوامل شغلی 3- عوامل سازمانی شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    امروزه سازمان ها به خوبی دریافته اند که به منظور موفقیت در اقتصاد پیچیده جهانی و نیز ماندگاری در محیط کسب و کار، به داشتن بهترین استعدادها نیاز دارند. همزمان با درک نیاز به استخدام، توسعه و نگهداشت استعدادها، سازمان ها دریافته اند که استعدادها منابعی بحرانی هستند که برای دست یابی به بهترین نتیجه ها، نیازمند مدیریت می باشند. مدیریت استعداد بر این تمرکز دارد که افراد چگونه به سازمان وارد می شوند و رشد می کنند.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، مدیریت استعداد، کارکنان تامین اجتماعی، تحقیق کیفی
|
  • Hediye Masoudi Sadr* Pages 1-9
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the teachings of Islam on the effect of optimism on the strength of life and how to nurture it in couples.

    Materials and Methods

    Islam, as the most popular building for the family, has considered good faith as one of its pillars. The purpose of this article is to explain the Islamic teachings on the effect of good faith on the strength of life and how to nurture it in couples, which is collected by the library method and then the data are described and analyzed.

    Findings

    The findings of the study are that: In verses and hadiths, in line with the importance of good faith, on the one hand, the educational and psychological effects of good faith on the family have been explained and on the other hand, the adverse consequences of suspicion have been considered.

    Conclusion

    To cultivate goodwill in couples on strategies such as good faith in God, trust in the speech and actions of having a spouse, attention to the results of good faith and the effects of suspicion, eliminating negative factors, positive bedrock, controlling negative thinking, replacing positive thoughts, increasing the ability of crisis management and problem solving, etc. has been emphasized.

    Keywords: Good Faith, Positive Thinking, Couples, Islamic Teachings
  • Karim Jabbari* Pages 10-19
    Purpose

    The different contexts and capacities of todaychr('39')s generation to benefit from the teachings of the Holy Quran need to examine its epistemological backgrounds and backgrounds.

    Materials and Methods

    Based on the premise that the Holy Quran is a living and transcendental book and can be used for todaychr('39')s generations, the content of the Holy Quran and its texts and the quality of transmitting meanings to the audience and how the texts of understanding, contemplation and interpretation of the Quran evolve. Has been explored.

    Findings

    Understanding and interpreting the Qurchr('39')an is a methodical and inherently fluid and evolutionary process. The Holy Quran has a variety of expressions and backgrounds and content to communicate with all audiences in different generations. The Holy Qurchr('39')an was revealed to all of humanity, especially to todaychr('39')s generation of the people of the present age, and in proportion to this goal, it has benefits for all Qurchr('39')anic audiences that must be achieved.

    Conclusion

    According to the results of the Holy Quran, it has all the meanings of "life" and is a living, dynamic and effective book that, unlike many written legacies, still retains its charm and place in todaychr('39')s world; While some books of the contemporary era, with all the fame and popularity of the audience, have been quickly removed from the circle of influence and social success.

    Keywords: Quran, time, understanding of Quran, contemplation, interpretation
  • Abbas Ali Vashian * Ali Khalaj, Bahram Mohaghegh Pages 20-31
    Purpose

    The current state of health has not been responsive in meeting the mental, psychological and spiritual needs of human beings. Therefore, compiling a comprehensive document and determining the current state of human health and designing the desired state based on an unchanging and divine source is a scientific and vital matter. The purpose of this study is to determine the current situation in spiritual health and design the main indicators of spiritual health from the perspective of the Qurchr('39')an and hadiths (optimal situation) by providing operational and practical strategies.

    Materials and Methods

    The research in this study is a fundamental and descriptive-analytical method with interdisciplinary studies and indicators have been extracted using experts (Delphi method).

    Findings

    Extraction and monitoring of spiritual health indicators using a survey method with sexual, age, educational, occupational and geographical distribution.

    Conclusion

    The results of this study show that revelatory and religious propositions with prescriptive and warning indicators in spiritual health can be shown based on measuring the ratio of good to bad. Also, it has been found that the indicators of God-centeredness, guardianship and self-care criteria are in an upgradable and modifiable condition and in relation to others are in a suitable condition. Determining the results of spiritual health profile can be a prelude to operational strategies and health-oriented approaches at the provincial, national and transnational levels to achieve the desired situation.

    Keywords: Health, Index, Spiritual Care, Profile
  • Mousa Yaminfirooz, Khadijeh Tahmasebi *, Sara Amiri, Mohammadhadi Yadollahpour Pages 32-40
    Purpose

    The use of scientific indices to evaluate scientific outputs leads to improved prospective planning in different subject area. The aim of this study is to analyze the world scientific outputs in the field of religious studies based on SJR citation database.

    Material and Methods

    The present study is a descriptiveapplied study using citation analysis. The research community consists of 104353 documents in religious studies from 175 countries, indexed in SJR database from 1996 to 2018. SPSS and Excel softwares were utilized for data analysis. Pearson correlation coefficient was used to examine the relationship between quantitative and qualitative indices.

    Findings

    The results of present research have demonstrated that the average total scientific outputs is 3.596, average received citation is 3.1335, and the average self-citation is 8.601. The average H-index of countries is 6.5 that is higher for Iran than the world average(equal to 14). The correlation coefficient between the quantitative and qualitative indices of scientific outputs in this field is positive and direct and the highest correlation is between the two indices of citation and self- citation 918/0. In the case of Iran, the correlation between indicators is significant, positive, direct, and moderate.

    Conclusion

    In various countries, the distribution of citations and self-citations was not normal, and about half of the citations in this area were self-citations, but 55 percent of the countries' self-citation rate was below 20 percent

    Keywords: Religious Studies, Citation, Self-citation, Scientometrics
  • Fatemeh Fayyaz*, Hadi Bahrami Ehsan, AhmadReza Okhovat Pages 41-53
    Purpose

    Depression is a common disorder that causes many problems in individual and social life. More than one hundred years have passed since the research in this field and different explanations of its causes and related factors have been provided. The Qurchr('39')an is a reliable source that should be referred to in solving problems in life and to follow its guidelines to get out of trouble. Reference to the Qurchr('39')an to understand the causes of lasting sadness requires method. The purpose of this study was to explain the methodology of discovering the meaning of depression in the Holy Quran.

    Materials and Methods

    The reference text is the Holy Quran, which is a divine word that has its own characteristics in understanding and discovering meaning, and the methods of contemplation in the verses of the Quran have special principles and rules, which can be explained in the form of content analysis methods. . Explaining the problem of depression and its components, examining the words of the Qurchr('39')an and selecting words corresponding to the components in terms of introduction, necessity or result of meaning, examining words in verses and chapters, extracting the definition of words in the chapter and finally drawing the structure of depression based on human structure in the Qurchr('39')an It is the stages during which the meaning of depression and its types and related rules were obtained from the perspective of the Qurchr('39')an.

    Findings

    In this study, after a series of steps, 14 words were selected as words of depression in the Qurchr('39')an and then studied in 6 chapters. Vocabulary was a bridge to understanding the new definition of depression, its roots and causal factors, and the types of depression based on the Qurchr('39')an. Hidden and overt depression, types and degrees of depression, severity and weakness of depression based on roots and variety of depression based on emergence contexts were among the important findings of this study.

    Conclusion

    Although the factors of universal sadness in the Holy Quran, similar in symptoms to the symptoms of depression in psychology, but in nature and definition as well as in the roots and factors are different and open a new conceptual concept of Quranic semantics of depression. We open. Presenting external issues to the Holy Quran and discovering the answers is one of the ways in which many facts about human questions can be obtained.

    Keywords: Depression, Methodology, Holy Quran
  • Zahra Esfandiari, Mehrnoosh Shirdeli, Gholamreza Askari* Pages 54-60

    In a healthy society, acting according to conscience is considered a basic and necessary as well as opportunism and disregard to moral principles are rejected. Implementation of ethical principles especially in the type of profession is considered in different organizations. Professional ethics examines the behavior of employees in organizations during their professional activity and has been considered in various sciences and fields. The establishment of professional ethics is defined in the Ministry of Health and Medical Education through strategic plan of “Medical Ethics of Islamic Republic of Iran”. “Medical Ethics” is issued to all medical universities in Iran for its implementation. One of the executive bodies in the Ministry of Health and Medical Education in order to provide health and safe food is Food and Drug Administration and their corresponding deputies in all universities of medical sciences in Iran. In the strategic plan of Medical Ethics, the observance of eight principles with the titles of “respect for the dignity of clients”, “profitability”, “non-harm”, “justice”, “empathy”, “job excellence”, “honesty” and “cooperation” has been mentioned,As it is mentioned in the Holy Quran that those who are on the way of serving the people and are in contact with them, deserve to follow the life of the Messenger of God and the Innocent Imams in terms of behavior, deeds, movements and residences. The definition of eight principles of Medical Ethics is designed with the behavior of the Messenger of God and Innocent Imams. In connection with the achievement of health and safe food, responsibility for the rights of individuals, optimization of production methods and presentation of quality food products, no harm to the health of food consumers, fair action, respectful and compassionate behavior, application of up-to-date knowledge and promotion of job skills, correct judgment, honesty and cooperation is important to provide health services.  As a result, the employees have observed the ethical principles during the work activities to improve and assure the health of food. In other hands, it is facilitated the availability of consumers to health and safe food.

    Keywords: Professional Ethics, Medical Ethics Strategic Plan, Food, Drug Administration, Healthy, Safe Food
  • Salar Poorbarat, Zohreh Abassi* Pages 61-74
    Purpose

    today, one of the best models for healthy eating is the nutrition guide pyramid. Since paying attention to the origin and context of each issue will help to know it more and better, the purpose of this article is to scientifically study the nutritional beliefs of Islamic medicine with modern nutrition about the food pyramid.

    Materials and Methods

    This study is a descriptive and citation study that uses sources such as Quran, books and other Islamic and traditional medicine publications, reviewing information in scientific databases such as Medicinal plant date, Scopus, SID, and Google Scholar.

    Findings

    In the Holy Quran and hadiths, five food groups are emphasized, among which bread, cereals, wheat, rice and barley are mentioned, and at the same time, the superiority of barley over abundant wheat is mentioned. The Holy Quran is a major part of it in relation to halal nutrition and vegetarianism, which emphasizes the special place of this group in the food pyramid.

    Conclusion

    It seems that the Qurchr('39')an 14 centuries ago paid full attention to the principles considered in the food pyramid and provided many guidelines for human health. Therefore, it is necessary to take serious, practical and practical action to increase awareness through education and culture in order to implement the nutritional teachings of Islam among different sections of society.

    Keywords: Islamic Medicine, Healthy Diet, Diet, Organic Foods, Food Pyramid
  • Sajjad Reisi*, Mojtaba Ahmadi, Kheirollah Sadeghi Pages 75-86
    Purpose

    Anxiety and depression are common complaints of cancer patients. This study aimed to determine the effect of religion and spirituality on anxiety and depression in cancer patients.

    Materials and Methods

    The research method was review. Related articles, which were conducted in Iran from 2006-2020, were searched in Magiran, Iran Medex, SID, and Irandoc databases with the keywords cancer, depression, anxiety, prayer, religion, spirituality.

    Findings

    First, 146 articles were obtained. 8 articles entered the final review.

    Conclusion

    results showed a significant relationship between religion and spirituality with depression and anxiety and the effectiveness of religion and spirituality on them.

    Keywords: Depression, Anxiety, Prayer, Cancer, Religion, Spirituality
  • Mohsen Habibi*, Ruhollah Mohamad Alinejad Emran, Ramin Aliyari Pages 87-97
    Purpose

    In the main Islamic texts, the root "S, L, M" has been used in various meanings, so much so that the name of the religion of Islam is from this root and in the Qurchr('39')an, "Salam" is one of the names of God. Persian speakers, following the Qurchr('39')an and hadiths, have enumerated various dimensions for health, and Suhrawardi has expressed a special theory by using the texts of his predecessors. The purpose of this article is to analyze the issue of health in Suhrawardichr('39')s Illuminated Wisdom and to examine the application of his view according to his philosophical basis in the optical system of illuminated wisdom on the issue of body and soul health.

    Materials and Methods

    In this article, the word health in Islamic books and the works of Muslim sages, including the works of Suhrawardi, have been studied descriptively and analytically, as well as the analysis of Suhrawardichr('39')s Illuminated Wisdom, which considers the basic principle as light and considers man to be composed of soul and body. The relationship between the two in creating health, which considers the cause of the disease on the body as a decrease or loss of luminosity of the soul of the heater, has been analyzed to their philosophical foundations and attitudes on this issue

    Findings

    In this analysis, a collection of Suhrawardichr('39')s works and some sources of Islamic scholars those who have talked about health, as well as the Qurchr('39')an and narrative sources that have spoken about health, Suhrawardichr('39')s attitude can be largely compared to other Islamic texts. He adapted and compared his views on the subject with religious sources.

    Conclusion

    According to the philosophical basis of Sheikh Ishraq, man knows the composition of the soul and the body, and the relationship between the two in creating health, it is obtained that the human soul is a being other than the body and even other than the animal soul and imparted from the universe, and these areas They are related to each other. Also, the soul that is affected by the spirit of the heater on the body, when the light of the spirit of the heater is reduced or lost, the disease is affected on the body. For example, he documents the cause of diseases such as epilepsy and melancholy as a lack of light in the breath. It is also found that Suhrawardi, in addition to the health of the body, also pays attention to the health of the soul, and in this regard, he has provided instructions such as having fun to acquire divine knowledge, adhering to the rules of Sharia and observing ethics.

    Keywords: Health, material, spiritual, soul, light system, Suhrawardi, Wisdom of Illumination
  • Zahra Nematipour, Fariborz Bagheri*, Aliasghar Asgharnejad Farid Pages 98-112
    Purpose

    This study aimed to examine the effectiveness of designed psychological intervention using Islamic approach on Quality of Life (QOL) in women patients with migraine headache.

    Materials and Method

    In this study a quasi-experimental design with pretest- posttest with experimental and control group was used. The data gathering instrument was Short Form Health Survey (SF-36). The population of this research included women patients who were diagnosed by a neurologist with migraine. By snowball sampling 26 women patients with migraine headache were determined and assigned randomly to experimental and control groups. Then the experimental group was received 10 weekly sessions (90 minutes) of designed intervention.

    Findings

    The results of covariance analysis have shown that the differences between experimental and control groups in QOL score were significant; and so the designed intervention had improved QOL in women patients with migraine headache.

    Conclusion

    Results have shown that designed psychological intervention using Islamic approach is an effective therapy for improving QOL in women patients with migraine headache.

    Keywords: Migraine Headache, Quality of Life, Psychological Intervention using Islamic Approach
  • Rohollah MohamadAliNejad, Farzad Dehghani*, Mohammad Alimihammadi Pages 113-127
    Purpose

    The concept of supplication is one of the basic elements of spiritual education and one of the moral concepts in the Holy Quran. The present study seeks to find out what semantic components supplication has according to the syntagmatic relation and also what it has to do with spiritual health.

    Materials and Methods

    The present study has been done using library-citation method and qualitative analysis in the form of (descriptive-analytical) content analysis and semantic analysis focusing on syntagmatic relation.

    Findings

    The quality of supplication and its underlying factors provide a complete package to improve spiritual health and the desired perfection so that in severe critical situations, human beings do not undergo anxiety, stress, physical, mental and social diseases. At this point a person's spiritual dimension dominates other dimensions and makes suffering meaningful so that the person reaches the desirable life offered by the Qur'an.

    Conclusion

    The results of the research indicate when it comes that this word is in association with the Arabic words (Azab), (Zara), (Basa), (Estekanat), All these four concepts are considered to be an introduction that come before supplication. There's also another syntagmatic relation, (Khofie) Which represents secrecy in prayer. It can be used to best explain the meaning of syntagmatic relations and (Khefie) would be another word for syntagmatic relations which means "fear" that can be a ground for supplication. It also indicates the quality of supplication. Ultimately, all these components will have a direct impact on a person's spiritual health and can direct a person to the desired objective the holy Quran recommends.

    Keywords: Semantics, Supplication, Syntagmatic Relations, Basa, Zara, Spiritual Health
  • Masoumeh Moghadami, Sayyed Hossein Vaezi*, Maryam Baratali Pages 128-137
    Purpose

    This study seeks to infer the principles of religious education based on resurrection with emphasis on the Holy Quran.

    Materials and Methods

    This research has been done with a qualitative approach and through inferential method with Frankenna reconstructed model. The field of research included the Qur'an, commentaries, and religious texts, as well as research and articles written in the field of resurrection.

    Findings

    In this study, after collecting the required research data from the above texts, concepts were first categorized using thematic coding method. Then, based on Frankenna's inferential model, the principles were inferred. In order to be reliable and believable and in order to ensure the results, the ways to achieve the results were regularly analyzed and interpreted under the supervision of expert professors.

    Conclusion

    Based on the results of research, some principles of religious education based on resurrection with emphasis on the Holy Quran are: faithfulness to the covenant, divine piety, faith, righteous deeds, avoiding disbelief in the resurrection, self-calculation and avoiding the air of the soul, Self-preservation and cultivation. Enlightenment, learning lessons, repentance and avoidance of sin, avoidance of worldliness, peace and being, forgiveness to others, avoidance of usury, avoidance of underselling, avoidance of division.

    Keywords: Inference, Principles of Religious Education, Resurrection, Holy Quran
  • Seyed Mohammad Mohsen Hosseini Manesh, Ahmad Bagheri* Pages 129-139
    Purpose

    The present study tries to study and analyze the Quranic, Islamic and legal evidences of the authority of medical tests as evidences of the judge's knowledge in order to clarify this issue through these studies of Islamic and legal jurisprudence.

    Materials and Methods

    This research has been carried out by the method of library studies and in a descriptive-analytical manner, which has been obtained and analyzed by referring to Quranic, jurisprudential, legal and scientific texts.

    Findings

    The advancement of medical knowledge and modern medical tools has caused many unknowns in the past to become objective facts. Today, medical knowledge has been able to identify the causes and factors of the phenomena that have occurred by performing the most accurate experiments. Now the question arises whether medical tests can be considered as one of the evidences of a judge's science? There are two approaches to answering this question. The first approach is that due to the error in medical tests, these tests cannot be considered as evidence of the judge's knowledge. Another approach is that according to the verses, "«… وشهد شاهد من اهلها إن کان قمیصه قد من قبل فصدقت وهو من الکاذبین* وإن کان قمیصه قد من دبر فکذبت وهو من الصادقین " (Yusuf: 26-27) and judgments Imam Ali (AS) and other jurisprudential and legal evidences can be considered as medical tests as one of the evidences of the judge's knowledge.

    Conclusion

    Considering the holy verses of the Holy Quran, Islamic traditions and other jurisprudential and legal evidences, medical examinations can be considered as one of the evidences of the knowledge of the judge. What is more, by combining judicial rulings with precise medical scientific methods, judging can be more efficient and solve many problems and challenges. Justice, fairness and discovery of truth, which is one of the highest goals of judgment from the perspective of the Holy Quran and hadiths, can also be achieved by using modern medical methods and experiments.

    Keywords: Judge Science, Limit Crimes, Ways to Obtain Science, Civilization Tools, System
  • Omid Kajian, Hussein Islami*, Mohammad Reza Dehghani Ashkazari Pages 140-148
    Purpose

    Organ transplantation is an issue that, despite medical advances, has not been able to receive the attention it deserves due to cultural barriers. In this regard, the media, especially television programs play a crucial role in promoting Religious culture of organ donation. Given the great importance of this issue, this study seeks to identify the barriers and motivational factors of the culture of organ donation in television programs.

    Materials and Methods

    The present study is of qualitative type in the form of consecutive (mixed) exploratory. To analyze the data, content analysis in the qualitative part was used to build the tool. The data related to the qualitative part of the research was based on six TV programs and the dialogues and images related to these programs were extracted based on the semiotic method.

    Findings

    The results of the qualitative section in two categories of motivational factors (referring to cultural and religious motives, scientific and educational references of gratitude and moral motives, differences in different situations and diseases, attention to legal regulations, encouragement to receive an organ donation card, Statistics of transplant status in the country) and barriers (patient personal barriers, media shortages, representation of cultural barriers, educational and scientific barriers, medical shortages and administrative shortages).

    Conclusion

    The results of this study showed that in order to promote the culture of organ donation in the production of programs in the national media, two categories of motivational factors and barriers should be considered and on the other hand, it was found that the proposed model in terms of fit indicators is acceptable.

    Keywords: Organ Donation, Religious culture of organ donation, Content Analysis, Structural Equation Modeling
  • Marzieh Taghizadeh Pasandi, Hamid Mohammad Ghasemi*, Seyed Ahmad Mirian Pages 149-161
    Purpose

    This study seeks to infer the principles of religious education based on resurrection with emphasis on the Holy Quran.

    Materials and Methods

    This research has been done with a qualitative approach and through inferential method with Frankenna reconstructed model. The field of research included the Qur'an, commentaries, and religious texts, as well as research and articles written in the field of resurrection.

    Findings

    In this study, after collecting the required research data from the above texts, concepts were first categorized using thematic coding method. Then, based on Frankenna's inferential model, the principles were inferred. In order to be reliable and believable and in order to ensure the results, the ways to achieve the results were regularly analyzed and interpreted under the supervision of expert professors.

    Conclusion

    Based on the results of research, some principles of religious education based on resurrection with emphasis on the Holy Quran are: faithfulness to the covenant, divine piety, faith, righteous deeds, avoiding disbelief in the resurrection, self-calculation and avoiding the air of the soul, Self-preservation and cultivation. Enlightenment, learning lessons, repentance and avoidance of sin, avoidance of worldliness, peace and being, forgiveness to others, avoidance of usury, avoidance of underselling, avoidance of division.

    Keywords: Inference, Principles of Religious Education, Resurrection, Holy Quran
  • Hamid Karami, Sanjar Salajeghe*, Mokhtar Ranjbar, Mohammad Jalal Kamali Pages 162-173
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the talent management of employees of the General Department of Social Security in Isfahan Province (literature based on Nahj al-Balagheh).

    Materials and Methods

    The type of research is based on the purpose, development-application and based on the nature of data, qualitative and based on the method of data collection and documentary information. The research method is analytical-descriptive and qualitative data have been collected from the hybrid qualitative research method.

    Findings

    Through a comprehensive search of sources, 230 sources were obtained, from which 40 articles related to the qualitative research method were selected in a 3-stage filter. Finally, three important influential factors 1- individual factors 2- job factors 3- organizational factors were identified.

    Conclusion

    Today, organizations are well aware that in order to succeed in a complex global economy and to survive in the business environment, they need to have the best talent. While recognizing the need to hire, develop, and retain talent, organizations have recognized that talent is a critical resource that needs to be managed to achieve the best results. Talent management focuses on how people enter the organization and grow.

    Keywords: Effective Factors, Talent Management, Social Security Staff, Qualitative Research