فهرست مطالب

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 103 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله سید محمد خامنه ای صفحات 11-12

    امسال بهار طبیعت با میمنت ماه مبارک رمضان، که بهار دلهاست، همراه و همزمان شد و ببرکت این بهار، و بقول حافظ «باقبال کله گوشه گل» نحوست و «نخوت باد دی و شوکت خار آخر شد»، و امید است که همواره دیو از خانه این ملت بیرون باشد و فرشته و رحمت الهی جایگزین. سال گذشته سالی سخت برای ملت ایران بود و در آن علاوه بر بلای اصحاب حکومت، بلایی دیگر و بیماری کشنده و غمزایی بنام کرونا بر این سرزمین حکومت کرد و صدچندان بر درماندگی و رنج مردم افزود. این دو پدیده نامبارک، علاوه بر آسیب به رفاه و اقتصاد و رشد مردم، بر فرهنگ و حکمت و دانش نیز زیان وارد کرد و ثمره بیشتر موسسات و بنیادهای علمی و فلسفی را کاهش داد. آموزش حکمت و دانش که باید در اجتماع نفوس، از استاد به تلمیذ برسد، در فضای مه آلودی بنام و باصطلاح «فضای مجازی» محصور ماند و مجامعی علمی که باید در محافل بزرگ برگزار گردد نیز در تور تنیده «دیجیتال» گرفتار شد و لطف حضور را از دست داد. اول خرداد امسال، یعنی روز ملاصدرا و روز حکمت و فلسفه، نیز همایش هر ساله، اما بصورت مجازی، در آستانه انجام است و امید است مباحثی درباره تعامل و واکنش روح جهان دربرابر کردارهای انسان و تاثیر عمل ناشایست بشر در ظهور بلایای مختلف، تحقیق و گفتگو شود و اصحاب خرد را فرصتی برای سخن و درسی را برای عامه مردم فراهم آورد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، کرونا، نظم طبیعی، نظام الهی
  • مصطفی مومنی*، محمد نجاتی، فاروق طولی صفحات 13-24

    «ذاتگرایی» بمعنای استقلال اشیاء خارجی از علایق و ادراک انسانهاست. در سنت فلسفه اسلامی، عموما با نگرشی ایجابی، اشیاء مجموعه یی از صفات ذاتی و عرضی دانسته شده که از اندیشه انسانها مستقل هستند. این مسئله در تفکر ملاصدرا نیز دو وجه عمده می یابد. او در رویکرد عام خویش، بنابر مشرب قوم و بویژه ابن سینا، اشیاء خارجی را مستقل از ادراک بشری و متشکل از مجموعه صفات ذاتی و عرضی میداند. صدرالمتالهین در رویکردی خاص، ضمن تاکید بر استقلال وجودی اشیاء خارجی، بر اساس مبانی وجودی و معرفتی تفکر خود، ذات اشیاء خارجی را در حقیقت واحد و فارد وجود منحصر کرده و با نفی هرگونه تاصل خارجی اجزاء ذاتی و عرضی و همچنین کلیه لواحق ماهوی، ترکیب احتمالی موجودات از دوگانه های ماده و صورت یا جنس و فصل را مربوط به عالم ذهن و ذیل قدرت خلاقیت نفس قلمداد میکند.

    کلیدواژگان: اطلاق گرایی، ذات گرایی، اصالت وجود، ذاتی، عرضی، حکمت متعالیه
  • مصطفی عزیزی علویجه صفحات 25-38

    یکی از ساحتهای معرفتی حکیم غروی اصفهانی، دیدگاه عرفانی و شهودی او در دو عرصه عملی و نظری است. محقق اصفهانی بر پایه مبانی حکمت متعالیه، دیدگاهی بدیع در باب مراتب تعینات و تجلیات حق تعالی مطرح نموده است؛ او بجای «وحدت شخصی وجود» بر «وحدت تشکیکی وجود»، بجای «تجلی و ظهورات» بر «وجود رابط و اضافه اشراقیه» و بجای «اطلاق مقسمی» بر «بسیط الحقیقه و صرف الوجود» تاکید دارد. حکیم اصفهانی برای حقیقت وجود سه اعتبار و تعین ترسیم میکند:الف) مرتبه «بشرط لا» از قیود عدمی یا صرف الوجود، ب) مرتبه «لا بشرط» از حدود امکانی یا فیض مقدس، ج) مرتبه «بشرط شیء» یعنی اثر فعل حق تعالی. این تقسیمبندی با آنچه در عرفان نظری مطرح است، متفاوت میباشد. در این پژوهش، ابتدا مراتب تجلیات از دیدگاه محقق اصفهانی تحلیل میشود و سپس مورد سنجش و ارزیابی قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: تعین، تجلی، صرف الوجود، وحدت شخصی، وحدت تشکیکی، غروی اصفهانی
  • نفیسه اهل سرمدی صفحات 39-50

    اعتبار عقل و ادراکات عقلی در نظر شیخ مفید، محرز است و جای هیچگونه مناقشه یی ندارد. بحث در مورد حجیت یا عدم حجیت عقل استقلالی از دیدگاه اوست. عبارت وی مبنی بر اینکه «عقل در دانش و نتایجش محتاج سمع است»، محل نزاع آراء شده است. شارحان از اینگونه عبارات شیخ مفید برداشتهای مختلفی داشته اند و میتوان آنها را ذیل دو دیدگاه دسته بندی نمود که دیدگاه دوم خود مشتمل بر دو رویکرد است. نکته قابل ذکر اینست که هر دو دیدگاه با بخشی از عبارات شیخ مفید ناسازگار است. نگارنده پس از بررسی و نقد دیدگاه های موجود، قایل به جدایی مقام نظر و عمل است. بدین معنا که بنظر میرسد هرچند شیخ مفید در مشی علمی خود معتقد به حجیت استقلالی عقل است، ولی در مقام نظر، اقوالش متفاوت است و نمیتوان نظری بدون مناقشه را در آثار او در باب حجیت یا عدم حجیت عقل خودبنیاد مشاهده کرد. عقل و مسایل پیرامونی آن از جمله تعریف، کارکردها و حجیت عقل و همچنین رابطه عقل و وحی، از دیگر مباحث مطرح شده در این نوشتار است.

    کلیدواژگان: نقل، عقل خودبنیاد، حجیت، شیخ مفید
  • نیره اسماعیلی، فروغ السادات رحیم پور صفحات 51-62

    بحث پیرامون علم و معرفت، یکی از مسایل مهم و بنیادی در عرفان نظری است. ابن عربی علوم را بر اساس روش دریافت، به دو قسم اکتسابی و غیراکتسابی تقسیم میکند. علوم اکتسابی همان علوم استدلالی هستند که انسان بکمک تلاش عقلی به آن نایل میشود. در مقابل، درک و دریافت علوم غیراکتسابی نه تنها از توان عقل خارج است، بلکه نیازمند ابزار دیگری به نام قلب است که شان آن پذیرش افاضات و تجلیات انوار الهی است. ابن عربی معتقد است علم اصیل و راستین علمی است که خداوند بر قلب افاضه میکند. چنین علمی بر خلاف علوم عقلی و اکتسابی مصون از خطا، شک و فراموشی است، زیرا انسان در اینباب صرفا «پذیرنده» تجلیات خداوند است و خود دخل و تصرفی در آنها ندارد. این مقاله به تبیین کارآمدی علوم اکتسابی و غیراکتسابی از دیدگاه ابن عربی میپردازد و ارزشمندی آنها را سنجیده، وجوه امتیاز و نقاط قوت و ضعف هر یک نسبت به دیگری را روشن میکند.

    کلیدواژگان: علم اکتسابی، علم غیر اکتسابی، عقل، قلب، ابن عربی
  • سوده یاوری*، طیبه ماهروزاده صفحات 63-76

    «تربیت کل گرا» یکی از رهیافتهای تربیتی قرن بیستم در غرب است که با کاستیهای موجود در نظام تربیتی مدرن مقابله کرده است. با اندکی توجه میتوان شباهتهایی بین تعلیم و تربیت دینی و اسلامی با این روش تربیتی یافت؛ تا آنجا که میتوان گفت تربیت کل گرا شیوه رایج تربیت در نظام آموزش سنتی ما بوده است. این پژوهش به طرح برخی از اصول تربیتی در حکمت متعالیه میپردازد که ذیل مفهوم «کل گرایی» قرار میگیرند. برخی از اصول مطرح شده عبارتند از: لزوم جمع میان ماده و معنا، تربیت بدن بهمراه روان و کل گرایی اخلاقی و معرفتی. همچنین در ذیل کل گرایی معرفتی به جایگاه ویژه عقل در معرفت شناسی پرداخته شده و اصول تربیتی متناسب با عقلانیت استخراج گردیده است که از جمله آنها محاسبه و لزوم آموزش تعقل به متربی است. در انتها برخی از روش های اجرایی متناسب با اصول یاد شده، آمده است. این تحقیق از روش کیفی تحلیل محتوا و استنتاج فلسفی بهره برده است. به این ترتیب که با مراجعه به کتابهای صدرالمتالهین در حکمت متعالیه و برخی از شارحان وی، به استخراج اصول تربیتی متناسب و در راستای کل گرایی پرداخته است.

    کلیدواژگان: تربیت، کل گرایی، عقلانیت، حکمت متعالیه، صدرالمتالهین
  • هادی جعفری*، علی ارشدریاحی صفحات 77-94

    انسان شناسی فلسفی از مقولات جذاب و مهمی است که از آغاز تاریخ فلسفه مورد توجه و کنکاش فیلسوفان بوده است. در این میان، ملاصدرا در مقام یکی از فیلسوفان برجسته عالم اسلام توجهی ویژه به انسان و مسایل پیرامونی آن داشته است. یکی از مسایل مهم در حوزه انسان شناسی، بعد جسمانی انسان است که خود دارای ابعاد گوناگونی است. این مقاله به یکی از ابعاد مهم آن، یعنی ضرورت بعد جسمانی برای انسان از نگاه ملاصدرا میپردازد و این نتیجه حاصل میشود که ضرورت بعد جسمانی برای انسان با مبانی فلسفی ملاصدرا همچون اصل سنخیت، تشکیک وجود، جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء بودن نفس، امکان اخس، استعداد دریافت امانت از سوی انسان، اصل تضاد و برخی دیگر از مبانی وی، قابل اثبات است. این نوشتار نشان میدهد که از منظر صدرالمتالهین، بعد جسمانی برای انسان حقیقتی ضروری و لازم برای تشکیل هویت انسانی و ارتقا و تکامل وجودی آدمی است.

    کلیدواژگان: بعد جسمانی، ضرورت، انسان شناسی، تضاد، مبانی حکمت متعالیه، ملاصدرا
  • مجتبی جعفری اشکاوندی *، سهیلا قلی پور شهرکی، محسن فهیم، علیرضا خواجه گیر صفحات 95-108

    «ایمان» اساسیترین عنصر حیات معنوی، گوهر زینت بخش روح بشری و درخشانترین پرتو عالم علوی است. یکی از مهمترین مباحث کلامی، بحث درباره ایمان و عناصر وابسته به آن است، بگونه یی که نمیتوان نقش بنیادی آن را در شکلگیری هویت پذیری زندگی نادیده گرفت. پژوهش حاضر در پی اینست که کارکرد ایمان و لوازم آن را در هویت پذیری زندگی، با روش توصیفی تطبیقی از دیدگاه علامه طباطبایی بررسی نماید. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه یی استفاده شد و داده های پژوهش حاصل از گردآوری آثار علامه طباطبایی، کتب و مقالات مرتبط، بر اساس مبانی معرفت شناسی و انسان شناسی ایشان از جوانب مختلف مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. نتایج یافته ها نشان میدهد که او ایمان را امری قلبی، و التزام به لوازم و آثار عملی آن را ضروری میشمارد و مراتب آن را در قیاس با مراتب اسلام، چهار مرحله میداند که مهمترین مرحله، مرحله چهارم است. همچنین کارکرد اخلاص در عمل در پرتو ایمان، جدا ناپذیربودن ایمان و عمل، تاثیر عمل بر سعادت انسان و رابطه ایمان و اخلاق در هویت پذیری انسان بررسی شده است. علامه طباطبایی ایجاد آرامش قلبی، زایل شدن شک و تردید، خشوع قلبی و محبت را از آثار و فواید ایمان بر شمرده است. با ملاحظه اهمیت معرفت شناسانه، ایمان در حیات دینی، ضمن ایجاد نگرش مثبت و امیدوارانه، به زندگی آدمی معنا و مفهوم میبخشد.

    کلیدواژگان: ایمان، عمل، سعادت، اخلاق، حیات دینی، معنای زندگی، علامه طباطبایی
|
  • Mostafa Momeni *, Mohammad Nejati, Faroogh Touli Pages 13-24

    Essentialism indicates the independence of external objects from human interests and perceptions. In Islamic philosophy, based on an affirmative approach, objects are generally considered to be a collection of essential and accidental attributes which are independent from human thought. This problem has two major dimensions in Mullā Ṣadrā’s philosophy. In his own general approach, based on the common tradition of philosophers, particularly Ibn Sīnā, Mullā Ṣadrā also maintains that external objects are independent from human perception and consist of a series of essential and accidental attributes. Following a specific approach, Mullā Ṣadrā limits the essence of external objects to the single and unique truth of existence while emphasizing the ontological independence of external objects and based on the ontological and epistemological principles of his own philosophy. Moreover, through negating any kind of external origin for essential and accidental components as well as all quiddative consequents, he believes that existents’ possible synthesis of matter and form or genus and differentia is related to the world of the mind and subcategorized under the soul’s power of creativity.

    Keywords: Absolutism, essentialism, principiality of existence, essential, accidental, Transcendent Philosophy
  • Mostafa Azizi Alavijeh Pages 25-38

    One of the epistemological innovations of Ḥakīm Gharawī Isfahānī entails his gnostic and intuitive approach in practice and theory. Based on the fundamental principles of the Transcendent Philosophy, Muḥaqqiq Isfahānī has proposed an innovative view regarding the levels of the determinations and manifestations of Almighty Truth. He emphasizes the “graded unity of existence” instead of the “individual unity of existence”, “copulative existence and illuminative relation” instead of “manifestations and epiphanies”, and “simple truth and pure existence” instead of “absoluteness of the source of division”. Ḥakīm Isfahānī introduces three specifications for the truth of existence: the “negatively conditioned” level of non-existential limits or pure existence, the level of “non-conditioned” from contingent limits or holy blessing, and the level of “conditioned-by-something” in the sense of the act of Almighty Truth. This division is different from the related division in theoretical gnosis. In this study, the author initially analyzes the levels of manifestations in the view of Muḥaqqiq Isfahānī and then evaluates them.

    Keywords: Determination, manifestation, pure existence, individual unity, graded unity, Gharawī Isfahānī
  • Nafiseh Ahl Sarmadi Pages 39-50

    The value of reason and rational perceptions is indisputably obvious in Shaykh al-Mufīd’s view. However, it is his view of the authority of reason which is to some extent debatable. His statement as to “reason requires to give an ear to knowledge and its consequences” has given rise to some debates. Commentators have interpreted such statements of Shaykh al-Mufīd in different ways, which can be classified into two categories with the second one consisting of two approaches by itself. It is worth noting that both of them are inconsistent with a part of Shaykh al-Mufīd’s ideas. Based on a critical analysis of existing views, the author believes that theory and practice are separate from each other. In other words, it seems that, Shaykh al-Mufīd believes in the independent authority of reason in practice; however, he has different theoretical views, and one cannot find any idea regarding the authority of autonomous reason which has not been challenged. This paper discusses the problem of reason and a number of related issues such as the definition, function, authority of reason, and the relationship between reason and revelation.

    Keywords: Transmission, autonomous reason, authority, Shaykh al-Mufīd
  • Forough al Sadat Rahimpour, Nayereh Esmaeli Pages 51-62

    One of the most important and fundamental problems in theoretical gnosis is science. Ibn Arabi divides sciences into acquired and non-acquired types based on the way they are gained. Acquired types of science consist of the same discursive sciences which people attain through rational reasoning. In contrast, the perception and attainment of non-acquired sciences are not only impossible for the intellect but also demand another tool called the heart, which is responsible for receiving the blessings and effusions of divine lights. Ibn ‘Arabī believes that true and original knowledge is one which God imparts to the heart. Such a kind of knowledge, unlike rational and acquired ones, is immune against error, doubt, and forgetting. This is because here Man is merely the receiver of God’s manifestations and cannot manipulate them at all. This paper explains the efficiency of acquired and non-acquired sciences from the view point of Ibn ‘Arabī, evaluates them, and highlights the strengths and weaknesses of each in comparison to each other.

    Keywords: acquired science, non-acquired science, intellect, heart, Ibn ‘Arabī
  • Sude Yavari *, Tayebe Mahroozade Pages 63-76

    Holistic education is one of the educational strategies of the 20th century in the West which challenges the existing defects in the modern educational system. Clearly, there are so many similarities between religious and Islamic education and holistic education that we can safely claim that the latter has always been the common method of education in our traditional educational system. The present study focuses on certain educational principles in the Transcendent Philosophy which can be categorized under the concept of holism. Some of these principles include the necessity of the gathering of matter and meaning, educating the body along with the soul, and moral and epistemological holism. Moreover, regarding epistemological holism, the authors elaborate on the particular place of reason in epistemology and derive a number of educational principles in conformity with rationality, among which reference can be made to the necessity of prudence and necessity of teaching intellection to the learner. Finally, they refer to some of the practical methods in conformity to the mentioned principles. Following the qualitative method of content analysis and philosophical inference, the authors have tried to derive a number of educational principles in line with holism through delving in Mullā Ṣadrā’s books on the Transcendent Philosophy and some of his commentators’ works.

    Keywords: Education, holism, rationality, Transcendent Philosophy, Mullā Ṣadrā
  • Hadi Jafary *, Ali Arshad Riahi Pages 77-94

    Philosophical anthropology is one of the important and interesting categories which has attracted the attention of philosophers since the beginning of the history of philosophy. As one of the distinguished philosophers of the world of Islam, Mullā Ṣadrā has paid particular attention to Man and the related problems. One of the important issues in the realm of anthropology is Man’s corporeal dimension and the relevant issues. This paper deals with the necessity of the corporeal dimension of human beings in the view of Mullā Ṣadrā. The authors conclude that this necessity can be demonstrated in the light of some of the philosophical principles of Mullā Ṣadrā such as commensurability, gradation of existence, corporeal origination and spiritual subsistence of the soul, possibility of the lower, Man’s potency for receiving trust, as well as the principle of opposition and some others. They also argue that in Mullā Ṣadrā’s view, the corporeal dimension is in fact necessary for developing a human identity and promoting and perfecting human existence.

    Keywords: corporeal dimension, necessity, anthropology, opposition, principles of the Transcendent Philosophy, Mullā Ṣadrā
  • Mojtaba Jafari Eskavandi *, Soheila Golipoor Shrakey, Mohsen Fahim, alireza khajegir Pages 95-108

    Faith is the most essential element of spiritual life, the jewel ornamenting the human soul, and the most brilliant ray of the higher world. One of the most important kalāmī problems is the discussion of faith and the related elements so that one cannot ignore its fundamental role in the formation of life identification. The present study examines the function of faith and its concomitants in life identification in the view of ‘Allāmah Ṭabāṭabā’ī based on a descriptive-comparative method. The library method was used to collect the required data for the study from the works of ‘Allāmah Ṭabāṭabā’ī and other related books and sources. The collected data was later analyzed and evaluated based on his epistemological and anthropological principles. The findings of the study indicate that he considers faith to be a heart-related affair and maintains that it is necessary to commit oneself to its concomitants and practical effects. He also believes that, based on Islamic principles, faith is of four levels, the most important of which is the fourth one. Here, the authors also investigate the function of devotion in acting in the light of faith, the inseparability of faith and act, the effect of act on Man’s happiness, and the relationship between faith and morality in Man’s identification. ‘Allāmah Ṭabāṭabā’ī has referred to peace of heart, disappearance of doubt, humbleness, and kindness among the effects and benefits of faith. From an epistemological point of view, having faith in religious life, in addition to creating a positive and hopeful attitude, grants meaning to human life.

    Keywords: Faith, act, happiness, morality, religious life, meaning of life, ‘Allāmah Ṭabāṭabā’ī