فهرست مطالب

حقوق اسلامی - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1400)

فصلنامه حقوق اسلامی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید مصطفی محقق داماد، نادر اخگری بناب صفحات 7-36

    یکی از قواعد مهمی که در اکثر ابواب فقهی مورد استفاده قرار می گیرد «قاعده ضرورت» می باشد. طبق این قاعده ارتکاب فعل حرام و ممنوع با رعایت برخی شرایط از جمله «رعایت تناسب» مجاز می باشد. از این رو با این که حمله به اهداف غیرنظامی در حالت عادی از منظر مقررات اسلامی مجاز نیست اما با تحقق ضرورت نظامی حمله در چارچوب رعایت شرایط مقرر برای ارتکاب فعل ضروری مجاز می شود. اما با این وجود تحقق ضرورت نظامی در زمان جنگ نمی تواند دلیلی برای استفاده از تسلیحات کشتارجمعی باشد. لذا برای حفظ حکومت اسلامی یا اساس اسلام نمی توان از تسلیحات کشتارجمعی استفاده نمود. زیرا این امر نقض غرض از وجود اسلام و تشکیل حکومت اسلامی خواهد بود. علاوه بر این که امروزه باعنایت به پراکندگی کشورهای اسلامی و مسلمان ها در اقصی نقاط جهان، عملا نابودی اساس اسلام میسر نمی باشد. در نتیجه ضرورت حفظ «بیضه الاسلام» هرگز امکان تحقق نخواهد یافت. تا ضرورت استفاده از تسلیحات کشتارجمعی مهیا شود.

    کلیدواژگان: ضرورت، حکم ثانوی، تسلیحات کشتارجمعی، تناسب، بیضه الاسلام، حکومت
  • یعقوب حسانی*، احمد حاجی ده آبادی صفحات 37-60

    تحقق سوء‏نیت خاص در جرایم مقید حاصل ارتباط مستقیم میان فعل و انفعالات نفسانی مرتکب و نتیجه مجرمانه است. «قصد ‏نتیجه» نوعی حالت روانی است که به زعم همه حقوقدانان و بر اساس قوانین کیفری ضمن ایجاد رابطه مستقیم میان فعل و انفعالات روانی مرتکب و نتیجه مجرمانه، سوءنیت ‏خاص را تحقق می‏بخشد. بااین حال مطابق قانون مجازات اسلامی 1392 تنها حالت روانی ایجادکننده رابطه مزبور «قصد ‏نتیجه» نیست و «علم و آگاهی» مرتکب نسبت به نتیجه مجرمانه نیز می‏تواند تحت شرایطی خاص در تشکیل سوءنیت‏ خاص واجد نقشی مستقل باشد. علم و آگاهی مرتکب نسبت به نتیجه مجرمانه به دو شیوه «علم به وقوع نتیجه» و «علم به قابلیت فعل در ایجاد نتیجه» به زعم قانونگذار کیفری درحال حاضر می‏تواند سوءنیت ‏خاص را تشکیل دهد. بنا بر قواعد کیفری کنونی، هر چند «علم به وقوع نتیجه» می‏تواند در همه جرایم مقید تشکیل دهنده سوءنیت ‏خاص باشد، اما «علم به قابلیت فعل در ایجاد نتیجه» از این عمومیت برخوردار نیست.

    کلیدواژگان: سوءنیت خاص، :قصد نتیجه، علم به وقوع نتیجه، علم به قابلیت فعل در ایجاد نتیجه
  • حجت الله فتحی* صفحات 61-78

    موضوع جواز یا عدم جواز استفاده محکومان حبس ابد از آزادی مشروط یکی از مباحثی است که چندین سال مورد اختلاف دادگاه ها بوده است و برخی به استناد تبصره ماده واحده 1337 آزادی مشروط محکومان به حبس ابد را مجاز و عده ای نیز با استناد به ظهور 38 قانون مجازات اسلامی 1370 که ماده 58 ق.م.ا. مصوب 92 با همان ادبیات جایگزین ماده 38 سابق الذکر شده است تبصره ماده واحده 1337 را منسوخ و آزادی مشروط محکومان به حبس ابد را غیر مجاز می دانستند. در این نوشتار ضمن بیان دیدگاه های حقوقی در این خصوص و ارزیابی و تحلیل آن دیدگاه ها رای وحدت رویه شماره 764 هیات عمومی دیوان عالی کشور در مورد ممنوعیت استفاده محکومان به حبس دایم از آزادی مشروط مورد نقد و بررسی قرار می گیرد و به این نتیجه منتهی شده است که رای وحدت رویه شماره 764 هیات عمومی دیوان عالی کشور فاقد پشتوانه استدلالی قابل دفاع و بر خلاف صناعت حقوقی است.

    کلیدواژگان: حبس ابد، آزادی مشروط، رای وحدت رویه
  • محمد حسنی* صفحات 62-90

    فساد اقتصادی ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی جامعه را تحت تاثیر قرار داده و خسارات جبران ناپذیری به آن ها وارد می کند. آثار تخریبی این جرایم زمانی گسترده تر می گردد که مجرمان از موقعیت سیاسی اجتماعی بالایی برخوردار باشند. با اینکه مفاسد اقتصادی از جرایم تخصصی بوده و مجرمان نیز نسبت به آثار و تبعات اعمال خویش آگاهی دارند، اما با توجه به شرایط جرایم و مجرمان، اثبات رکن روانی در این جرایم با مشکل مواجه است. توجه به مسئولیت کیفری مطلق در باره ی این جرایم، مورد تاکید نهاد های بین المللی نیز قرار گرفته و ایران نیز با وجود پذیرش موضوع بر اساس کنوانسیون مریدا؛ در مقررات کیفری خود اقدام موثری انجام نداده است. با عنایت به اقتضای سیاست جنایی افتراقی در برابر مفاسد اقتصادی یقه سفیدان پژوهش حاضر در پی اثبات این است که بر حسب ادله معتبر شرعی در مفاسد اقتصادی یقه سفیدان و منسوبان به دولت، مسئولیت کیفری مطلق برقرار بوده و در باره آنان وجود رکن روانی مفروض است.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری مطلق، مفاسد اقتصادی، یقه سفیدان، سیاست جنایی افتراقی
  • محمدحسین تقی پور درزی نقیبی*، حمید ابهری صفحات 91-120

    هر قراردادی که به موجب آن، پیش فروشنده، متعهد به احداث یا تکمیل واحد ساختمانی مشخص مطابق نقشه ساختمانی و اوصاف قراردادی در یک زمین شود و واحد ساختمانی مذکور در موعد مقرر و در ازای دریافت مبلغ قراردادی به مالکیت طرف دیگر قرارداد(پیش خریدار) در آید، «قرارداد پیش فروش ساختمان» محسوب می شود. قرارداد مذکور، در عین حال که با برخی از نهادهای فقهی و حقوقی، شباهتهایی دارد ولی دقیقا منطبق با این نهادهای شناخته شده حقوقی نیست. قرارداد پیش فروش ساختمان تشابهاتی با عقود بیع سلم، عقد استصناع، عقد بیع، عقد بیع معلق، تعهد به بیع، عقد نامعین (قرارداد خصوصی) دارد ولی از برخی جهات با این نهادها، تفاوت دارد. در این تحقیق، ضمن مقایسه قرارداد پیش فروش ساختمان با هر یک از نهادهای مذکور و بررسی وجوه تشابه و تفاوت آنها، خواهیم دید که با توجه به مقررات موجود در قانون پیش فروش ساختمان مصوب 1389که قانونگذار پس از تعریف قرارداد پیش فروش، به ذکر شرایط و آثار قانونی قرارداد مزبور پرداخته است، لذا باید معتقد بود که قرارداد پیش فروش ساختمان، یک عقد معین با احکام و شرایط خاص خود بوده و دارای آثار قانونی منحصر به خود به عنوان یک قرارداد خاص می باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد، پیش فروش، ساختمان، عقد معین
  • محمدحسین طالبی* صفحات 121-150

    تبیین فلسفی و ریشه یابی حقوق بشر در گفتمان حقوق بشر امری بسیار مهم و به غایت دشوار است. ادعای بیشتر فیلسوفان حقوق بشر آن است که حقوق بشر حقوق طبیعی بشرند. در نتیجه، خاستگاه این حقوق باید طبیعت انسان باشند. استدلال کردن بر این مطلب که ریشه هرحقی از حقوق بشر در کجای طبیعت انسان قرار دارد، امری بدیع است. نفس آدمی به عنوان طبیعت انسان از سه مرتبه گیاهی (نباتی)، حیوانی و ناطقه تشکیل شده است. حقوق طبیعی بشر مقتضای این مراتب سه گانه در راستای حرکت انسان به سوی کمال نهایی خود، یعنی مقام انسان کامل است. بنابراین، حقوق بشر به سه دسته حقوق گیاهی، حقوق حیوانی و حقوق عقلانی تقسیم می شوند. موضوع این مقاله «فلسفه حقوق طبیعی گیاهی بشر» است. این نگارش درصدد پاسخ گفتن به این پرسش است: چرا بشر حقوق گیاهی دارد؟ به سخن دیگر، ریشه های حقوق گیاهی بشر در ذات انسان کدامند؟ در این پژوهش سعی شده است به کمک بازخوانی بخشی از نظریه اسلامی قانون طبیعی دلیل فلسفی وجود هریک از حق های طبیعی گیاهی بشر بیان شود. این امر نوآوری این مقاله است. حقوق گیاهی بشر که در منشوری به نام منشور حق حیات گیاهی بشر وجود دارند، مشتمل بر 25 حق هستند. ارکان این حق ها پنج حق اولی بوده که عبارتند از: حق تغذیه سالم (امنیت غذایی)، حق تنفس در هوای پاک، حق بر سلامت، حق بهداشت (و درمان) و حق فرزندآوری. 20 حق دیگر که حقوق ثانوی هستند از این پنج حق اولی به دست می آیند. روش پژوهش در این نگارش، روش عقلی است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق گیاهی(نباتی) بشر، حقوق طبیعی بشر، حیات گیاهی (نباتی) بشر، نظریه اسلامی قانون طبیعی
  • جعفر نظام الملکی، سید حسن شبیری زنجانی* صفحات 151-188
    با توجه به تقابل رویکرد حقوقی متن باز با نظام حقوق مالکیت فکری، به عنوان نظام حقوقی حاکم در حوزه نوآوری در مقررات ایران، اعمال این رویکرد در حقوق کشورمان مبتنی بر ارزیابی جدی آن از جهات مختلف و توجیه پذیر بودن این امر پس از مقایسه با این نظام، می باشد. در این راستا بر مبنای سکوت مقررات از منظر شناسایی و تبیین مصادیق قواعد و مولفه های اساسی نشر علم می بایست بر اساس قواعد فقهی نشر علم عمل نمود. برمبنای نتایج تحقیق نظام حقوق مالکیت فکری در وضعیت کنونی اش خود یکی از موانع تحقق و اعمال قواعد فقهی مرتبط با نشر علم، یعنی قاعده نهی کتمان علم، قاعده وجوب بذل علم و قاعده رجوع جاهل به عالم می باشد؛ اما در مقابل قلمرو قواعد مذکور شامل عناصر اصلی رویکرد حقوقی متن باز می گردد؛ در نتیجه و برمبنای تطابق رویکرد حقوقی متن باز با این قواعد، اینها مبانی فقهی هستند که قابلیت پذیرش و اعمال رویکرد مذکور در حقوق موضوعه ایران را در حدود متناسب، یعنی موارد ضرورت و دارای اهمیت ویژه، به خوبی توجیه و اثبات می نمایند.
    کلیدواژگان: رویکرد حقوقی متن باز، قواعد فقهی نشر علم، نظام حقوق مالکیت فکری
  • غلامرضا پیوندی*، سید شهاب موسوی نژاد صفحات 189-212
    فرزند کشی از جمله وقایعی است که از زمانهای دور تا عصر حاضر در بین جوامع مختلف به وقوع پیوسته است.گاه بیماری های روانی والدین منجر به این امر میشود و گاه فقر و اعتیاد موجب میشود که والدین فرزند خود را به قتل برسانند.همچنین ممکن است از ترس ناقص الخلقه متولد شدن فرزند و یا بیم از دست رفتن حیات مادر ، فرزند خود را در دوران جنینی سقط نموده و به زندگانی او خاتمه دهند. به هر ترتیب اگر پدر و مادری از روی عمد مرتکب قتل فرزند خود شوند فارغ از اینکه علت آن چه باشد مطابق با قانون مجازات اسلامی ایران وفقه امامیه حکم یکسانی در مورد آنها صادر نمیشود به نحوی که اگر پدر مرتکب این عمل گردد نمیتوان او را قصاص نمود و درمقابل، مادری که فرزند خویش را به قتل رسانده مستحق کیفر قتل عمد است. بنابراین پرسشی مهمی که در این زمینه طرح میشود این است که چرا در این زمینه باید حکم متفاوت صادر نمود و آیا این امکان وجود ندارد که مادر نیز همچون پدر معاف از کیفر قصاص باشد؟پرداختن به این مساله از این حیث ضروری است که باتوجه به تدوین قانون مجازات اسلامی بر اساس فقه امامیه پاسخ شایسته به این پرسش مهم میتواند در روند قانونگذاری تاثیر گذار باشد. تحقیق حاضر برای حل این مساله به بررسی متون فقهی و روایی فقه امامیه پرداخته و پس از طرح دو دیدگاه موافق و مخالف قصاص مادر معتقد است که میتوان مادر را نیز از مجازات قصاص رهایی بخشید.
    کلیدواژگان: جنایت، قتل فرزند، مجازات، قصاص مادر
  • محمد علی حاجی ده آبادی، رحمان صبوحی*، مهدیه مهدیزاد پایدار صفحات 213-231
    مقاله حاضر در صدد بررسی این موضوع است که آیا حکم به مجازات قتل ساب النبی به علت ارتداد ساب است و یا آنکه حد سب النبی جرم حدی مستقلی است و مجازات آن منوط به اثبات ارتداد نیست. بسیاری از فقهای شیعه بر این باورند که مجازات سب حدی از حدود الهی است و حکم به قتل ساب نیز به دلیلی غیر از ارتداد ساب می باشد، در حالی که بر اساس دیدگاه فقهی برخی از فقهای دیگر مجازات سب به علت خروج فرد ساب از دین است که منجر به صدور حکم به ارتداد وی می شود. در این میان برخی از فقها نیز دیدگاه میانه ای را در پیش گرفته و معتقدند که می بایست با توجه به الفاظ بکار رفته از سوی ساب، قایل به تمیز شد. قانون گذار ایران در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 دیدگاه نخست را انتخاب کرده است. این دیدگاه اگرچه از حیث فقهی پذیرفته شده است؛ لیکن به نظر می رسد پذیرش آن به صورت مطلق صحیح نبوده و از چند حیث محل ایراد است.
    کلیدواژگان: سب النبی، سب الائمه، ارتداد، قذف، قتل
  • محمود کاظمی* صفحات 233-261

    مجرای اصول عملیه، موردی است که دلیل شرعی برای استنباط احکام شرعی وجودندارد؛ حکمی که با اصول ثابت می شود حکم ظاهری نامیده می شود. غالبا مودای اصول، حکم شرعی است و با اثبات حکم شرعی، لوازم آن نیز ثابت می شود. اماگاهی برای اثبات موضوع حکم شرعی نیز به اصول عملیه استناد می شودکه آنها را اصول موضوعی می نامند؛ مانند استصحاب موضوعی. در فرضی که مودای اصل استصحاب، موضوع حکم شرعی است با جریان استصحاب وجود واقعی موضوع ثابت نمی شود؛ زیرا این امرجنبه ی تکوینی داشته واصول توانایی آن را ندارند؛ بلکه از جهت ترتب آثار و احکام شرعی، موضوع تعبدا موجود فرض شده و حکم شرعی آن ثابت می شود. حال اگرآن موضوع لوازم عقلی وعادی داشته و برآن حکم شرعی مترتب باشد، با جریان اصل، آن ها ثابت نشده و به تبع، حکم شرعی مترتب برآن نیزثابت نمی شود. زیرا لوازم عقلی وعادی موضوع که امری واقعی وتکوینی هستند، تابع وجود واقعی موضوعند، این بحث تحت عنوان «اصل مثبت» مطرح است. مشهوراصولیین معتقدند که اصل، مثبت لوازم عقلی وعادی موضوع خود و حکم شرعی آن نیست. این موضوع یکی ازمسایل مهم وکاربردی اصول فقه بوده وبسیار دقیق وظریف است به گونه ای که عدم دقت کافی ممکن است موجب سقوط در دامن اصل مثبت شود. در این مقاله تلاش کرده ایم برخی ازمهمترین مواردکاربرد این قاعده در فقه و حقوق موضوعه را بررسی وتحلیل کنیم؛ مواردی که برمبنای حجیت اصل مثبت وعدم آن، حکم آن متفاوت خواهدبود؛ از جمله، اختلاف درتاریخ فوت مورث، اختلاف در بیع مال مرهونه با اذن مرتهن، آثارنظریه ی کشف حکمی در عقد فضولی، اختلاف درضمان تلف مال در ید دیگری و...

    کلیدواژگان: مودای اصول عملیه، مصادیق اصل مثبت، اصل سببی ومسببی، اختلاف درتاریخ فوت مورث، اثبات اذن مرتهن در بیع مال مرهونه
  • محسن آرین، سید علی محمد یثربی* صفحات 263-300

    در نگاه سنتی، حقوق بنیادین ابزاری برای حمایت از افراد در برابر دولت تلقی می شود و حقوق قراردادها نیز عهده دار تنظیم روابط خصوصی بین طرفین قرارداد است. این نگاه در حال تغییر است و حقوق بنیادین سایه خود را بر حقوق قراردادها نیز گسترده است. حقوق بنیادین مجموعه امتیازات متعلق به افراد است که به اعتبار انسان بودن، از آن برخوردارند و ویژگی هایی چون زبان، قومیت و مانند آن در بهره مندی از این حقوق تاثیر ندارد. در پژوهش حاضر، معیارهای دخالت دولت در قراردادهای خصوصی نظیر قرارداد کار، موجر و مستاجر، بیمه و قراردادهای عدم رقابت با توجه به تاثیر حقوق بنیادین در حقوق قراردادها به روش توصیفی، اسنادی و تحلیلی بررسی شده و این نتیجه به دست آمده است که، معیار دخالت دولت در قراردادهای یادشده، حمایت از حقوق بنیادین است. تعدادی از یافته های پژوهش بیانگر آن است که دخالت دولت از دو راه قانونگذاری و قضایی میسر است. قانونگذار در مورد قراردادها علاوه بر اینکه نباید قانون مغایر با حقوق بنیادین وضع کند، باید قوانین مغایر را شناسایی و اصلاح نماید. در روش قضایی، دادگاه از طریق تفسیر قواعد حقوق قراردادها در پرتو حقوق بنیادین، حقوق قراردادها را با مفاد حقوق بنیادین منطبق می سازد. از طریق تفسیر موادی مانند ماده 10، 959 و 975 قانون مدنی می توان حقوق بنیادین را وارد حقوق قراردادها نمود. روش های اثرگذاری حقوق بنیادین در حقوق قراردادها مبنای این تفسیر را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: حقوق بنیادین، دخالت دولت، حقوق قراردادها
|
  • S.m. Md, Nader Akhgari Bonab Pages 7-36

    One of the important rules that is used in most jurisprudential chapters is the "rule of necessity. According to this rule, committing a haram and forbidden act is permitted under certain conditions, such as “observing proportionality”. Therefore, although attacking civilian targets is not normally allowed from the perspective of Islamic law, but with the realization of military necessity, attack is allowed within the framework of the prescribed conditions for committing a necessary act. Nevertheless, the realization of military necessity in time of war cannot be a reason for the use of weapons of mass destruction. Therefore, weapons of mass destruction cannot be used to maintain Islamic rule or the basis of Islam. Because this would be a violation of the purpose of the existence of Islam and the formation of an Islamic government. In addition, today, due to the dispersion of Islamic countries and Muslims in all parts of the world, the destruction of the basis of Islam is practically impossible. As a result, the need to preserve the "Bayzat al-Islam" will never be possible, so that the use of weapons of mass destruction will be necessary.

    Keywords: necessity, Secondary sentence, weapons of mass destruction, proportion, Bayzat al-Islam, Government
  • Yaghoob Hassani *, Ahmad Haji Deh Abadi Pages 37-60

    The realization of specific intent in result crimes, is the consequence of direct relationship between the sensual interactions and the criminal results. Intention of acquiring the result is a kind of mental state that according to the lawyers’ opinions, and based on the criminal law, by develops a such relationship, forms the specific intent , the Intention of acquiring the result is not only state of mind that develops a direct relationship between the perpetrator’s mental interactions and the criminal results., in accordance with the Islamic Penal Code developed in 2013, further to the mental state of intention of acquiring the result in realization of the above-mentioned relationship, the perpetrator’s knowledge of the criminal result, under some special criteria, can also play a distinct role in forms of the specific intent. At present and based on the criminal legislator, the perpetrator’s knowledge of criminal result can lead to specific intent by either knowledge of occurrence of the result or knowledge of the capacity of the act to cause the result. In accordance with the present criminal law, although the knowledge of occurrence of result can lead to specific intent in all result crimes, however, this cannot be extended to knowledge of the capacity of the act to cause the result.

    Keywords: specific intention, intention to result, knowledge of occurrence of the result, knowledge of the capacity of the act to cause the result
  • Hojjatallah Fathi * Pages 61-78

    The issue of the permission or the denial of the use of life-sentenced prisoners of imprisonment from probation is one of the issues that has been the subject of dispute between courts for several years, and some, according to the Note to Article 1337, allow probationers to be imprisoned for life, and some, based on the advent of 38 The Islamic Penal Code of 1370, Article 58 of the Criminal Code Approved by the same text as the substitute article 38 of the aforementioned law, it has been considered abandoned by the Note for the Unilateral Article of 1337, and the conditional release of the convicted prisoners for life imprisonment was considered unlawful. In this paper, while expressing legal views on this issue and evaluating and analyzing those views, the Verdict of Unity of the Supreme Court's Supreme Court No. 764 regarding the prohibition of the use of convicts for permanent custody of conditional release is criticized and concluded. It has led to the fact that the unanimity of the Supreme Court's Supreme Court No. 764 is lacking in argumentable arguments and contrary to legal practice.

    Keywords: Life imprisonment, Parole, Unity vote
  • Mohammad Hassani * Pages 62-90

    Economic corruption affects the various dimensions of the economy, politics, society, culture, and religion of the society and inflicts irreparable damage to them. The destructive effects of these crimes are wider when criminals have a high social status. Although economic corruption is a specialized crime, and criminals are aware of the effects and consequences of their actions, but with regard to the circumstances of the crimes and offenders, the psychological component of these crimes is in difficulty. Consideration of the absolute criminal responsibility for these crimes has also been emphasized by international institutions, and Iran has not taken effective action in its penal provisions despite the adoption of the matter under the Merida Convention. Considering the necessity of a differential criminal policy against the economic frauds of the white collar, the present study seeks to prove that, according to the legitimate evidence of shariah in the economic corruption of the white collar and its members to the state, there is an absolute criminal responsibility and there is a certain psychological pillar for them .

    Keywords: absolute criminal responsibility, Economic corruption, white-collar, differential criminal policy
  • Mohammadhosein Taghipour *, Hamid Abhary Pages 91-120

    Any contract whereby the pre-seller commits to construct or complete the specified building unit in accordance with the building plan and contractual features on one land and the said building unit at the due date and in exchange for the contractual amount being owned by the other party to the contract (pre-buyer), it is a “Building pre-sale contract”. The said contract while similar to some jurisprudential and legal entities, does not exactly comply with these recognized legal entities. The pre-sale contract has similarities with the contract of Predecessor sale, the contract of istisna'a, the contract of sale, the Suspended sales, the obligation to buy, the indefinite contract (private contract) but differs in some respects from these institutions. In this research, while comparing the pre-sale contract with each of the aforementioned entities and examining their similarities and differences, we will see that according to the existing provisions of the pre-sale building code adopted in 1389, the legislator, after defining the pre-sale contract, Mentioned the conditions And the legal effects of that contract, so it must be believed that the pre-sale contract is a definite contract with its own rules and conditions and has its own legal effects as a specific contract.

    Keywords: Contract, Pre-sale, Building, Certain contract
  • M.H.Talebi* Pages 121-150

    Human rights etymology is so important and at most difficult in human rights discourse. Most philosophers of human rights claim that they are natural rights. Therefore, human nature must be their resource. This is innovative to give argument to indicate where the base of each right of human rights in human nature is. Human soul as human nature is of three levels: vegetative, animal and rational levels. Natural human rights are effects of those levels in the direction of human movement to the final perfection, i.e. the stage of perfect human being. Thus, natural human rights are divided into three classes: vegetative, animal and rational rights.This writing aims at answering to this question: why does the human have vegetative rights? In other words, what are the roots of vegetative rights in human nature? In this research activity, it is prompted to be spelt out the philosophical reason of each natural vegetative right of humans by revising some part of the Islamic theory of natural law. This is the innovation of this paper. Vegetative human rights, which are included in the collection of the right to vegetative life of humans, are 25 rights. The bases of those rights are five basic rights which are: safely nutrition right (nutrition immunity), the right to breathing in fresh air, the right to health, the right to hygiene (and cure) and the reproduction right. Other 20 rights which are secondary, are derived from these primary rights. The research method is rational in this writing.

    Keywords: human rights, vegetative human rights, natural human rights, vegetative human life, Islamic theory of natural law
  • Gholamreza Pyvandi *, Seyd Shahabe Mousavinegad Pages 189-212
    Filicide is an even happened from ancient time to now in different societies. Sometimes, parents’ mental diseases lead to filicide and in other cases, poverty and drug addiction cause that parents kill their children. In the meantime, by fear of a malformed child or mother’s death, a child may be aborted and his/her life comes to an end. Anyhow, in Islamic punishment law and Emamieh jurisprudence, if parents kill their child, identical verdicts are not issued for them irrespective of the reason so that if father kills his child, he cannot be retaliated while if a mother kills her child, she is entitled with murder penalty. An important question is raised: why different verdicts are issued and isn’t it possible that mother can be exempted from retaliation as same as father? It is important to address this issue since Islamic punishment law in Iran is formulated based on Emamieh jurisprudence and a proper answer to this important question can be effective in legislation process. Present study examines jurisprudential texts and narratives of Emamieh jurisprudence and by introducing two opponent and proponent insights on mother’s retaliation, it is said that mother also can be saved from retaliation penalty.
    Keywords: Murder, filicide, Penalty, mother&rsquo, s retaliation
  • Ali Haji, Rahman Saboohi *, Mahdie Paydar Pages 213-231
    this article is going to determine whether the conviction for the criminal of Saab al-Nabi is due to Saab's apostasy or whether Saab al-Nabi is an independent criminal offense and its punishment is not conditional upon proof of apostasy. Many Shiie jurisprudence believe that the light punishment is a divine limit and that the death sentence for Saab is for some reason other than criminal of Saab is apostasy. It is religion that leads to his apostasy. Some jurists, however, take a moderate view, believing that one must keep in mind the word used by Saab. The Iranian legislator in criminal law code has adopted the first view in the Islamic Penal Code, with this explain that saab al-nabi is independent and not relate to apostasy . Although this view is accepted in the jurisprudence, its acceptance seems not to be absolutely correct and in some respects is at issue.
    Keywords: saab al-Nabi, saab al-Imam, Apostasy, Murder
  • Mahmoud Kazemi * Pages 233-261

    We may encounter circumstances in which we cannot deduce the Islam ruling (Hukm sharii) from the four sources (primary sources-daleel Sharii) .In this circumstances there is many practice principles(Usul Amaliyyah-Secondary Sources) from which we can interpret Islamic ruling. So Usul Amaliyyah are used to deduce Islamic ruling, not subjects. But sometimes, in order to prove the subject of the ruling, it is also referred to the practice principles and they called subjective principles, such as subjective presumption (Istishab mowzoei). On the assumption of subject, the actual existence of it cannot be proved; since this issue is not in the authority of the legislator (sharea’), rather, with regard to deduce Islamic ruling, that subject is supposed to be existing, here it is called Apparent law (Hukm-e Zaheri). Now, if the subject has the ordinary and rational requisites, and an Islamic ruling is established about it, with application of principle it is not possible to prove the requisites and the Islamic ruling that has been established. The proof of the rational and ordinary requisites depends on the actual existence of the subject (Mustashab). This subject is proposed in Usul Al-Fiqh under the Asl Mosbet. It is said that practice principles, do not prove their ordinary and rational requisites of their issue and they are not proving. We criticize and analyze different opinions about it and express the basics of its lack of authority.

    Keywords: Effects of Usul Amaliyyah, Instances of Asle-Mosbet, Asle-Sababi, Dicord on time of death, artificial reveal theory on unauthorized contract